Cara saya uruskan masa untuk memasak dengan cepat.. (",)

Saya ni secara peribadinya kalau buat kerja mesti nak buat cepat.. tak suka buat lambat2.. tu yang kadang2  kalau dekat kampung, kalau saya masak, orang lain semua duk depan yer.. biar saya je duk kat dapur... hihi.. Ikut perangai mak saya kut.. opsttt kalau mak saya lagilah cepat buat kerja.. saya tak dan nak kejar... hihii

Lupakan pasal tu... Saya ni jenis yang selalu je masak dekat rumah... bulan puasa ni pendek kata, hari2 masak, tak pernah bukak pose dekat luar lagi.. hihii.. Lebih2 lagi my dear memang lebih suka makan masakan dekat rumah... (",) So, kalau kami keluar pergi mana2 pun time puasa ni, balik rumah tetap kena masak walaupun sampai rumah dah pukul 6 lebih petang.. (",)

Setakat ni baru 2 kali lah keluar rumah balik pukul 6 lebih petang time berpuasa... So, time management sangat pentinglah untuk saya kan.. supaya tak tergopoh gapah.. (",) Caranya, bila kami dah plan nak keluar, saya akan siapkan semua bahan nak memasak tu awai2... Balik rumah senang.. campak2 masuk kuali & periuk siap... hihii

Kalau untuk nasi tu, saya akan basuh beras awai2 & letak dalam peti ais.. sampai rumah, terus je ambik periuk nasi tadi, tekan suis & tunggu masak... Kalau lauk pulak, saya dah siap cuci bersih2 apa yang nak di masak tu.. kalau nak masak ikan, cucilah ikan, nak masak ayam, cucilah ayam.. lepas tu simpan dalam peti ais... Sama jugak dengan sayur, potong siap2, cuci & simpan dalam peti ais... bawang merah ke bawang putih ke bawang besar ke.. semuanya dah siap dikupas kulit... bila nak masak, potong2 je la.. (",) Bila bahan semuanya dah tersedia, sampai rumah pukul 6 lebih petang, keluarkan semua bahan, campak2 dalam kuali & periuk, buat apa yang patut.. siap.. senang je kan.. hihii.. Normally, kalau saya nak masak gulai pun sempat je siap sebelum berbuka.. hihii.. Ohya, air nak rebus pun, saya dah siap2 isi dalam cerek.. sampai masa, tekan suis je.. heheh

Lagi satu, dalam peti ais saya, memang saya dah siap sediakan bawang blend & cili kering yang direbus + di blend... kalau buat macam ni, pendek kata kalau pukul 6:30 petang tu, sempat lagilah nak masak ayam masak merah... hehhehe... Sebelum bukak puasa, semua makanan dah terhidang atas meja + siap boleh goreng cucur & rehat lagi..hihii.. Emmm saya rasa semuanya bergantung pada ketangkasan kita dekat dapur jugak kot.. Tapi apa2 pun, u all yang tak pernah try cara ni, boleh je try... tak semestinya suri rumah yang keluar ber'jongket' macam ibu alisha ni je boleh try, mereka2 yang bekerja pun boleh... hihi


Cara saya uruskan masa untuk memasak dengan cepat.. (",)

{ 56 comments.. read them below or add one }

Unknown Unknown August 08, 2012
samalah..kita...saya kalau masak,..dapur kena sedia kemas,..minyak sentiasa lap..sambil masak...sambil kakitangan dok lap minyak yg terpercik...pendek kata,..siap masak..dapur pun clean...hihihi...
Saleha Saleha August 08, 2012
husband sayapun lebih suka makan saya masak.. setiap balik kerja memang bekejar2lah.. tapi boleh try gak cara ina ni..
Mrs Velentine Mrs Velentine August 08, 2012
sya pula tak buat mcm 2..mungkin lain org lain cara...sya balik keja dlm 5.40..berbuka pula jam 6.30 mcm 2..sya mmg jenis cepat tangan sebab mak dh latih kecil..

Tp cara awak ni sya buat gak tp kalau sya dh malaslah..hehe
Masya Masya August 08, 2012
samelah sy pun .. masak hubby kate lg sedap.. tp kuih2 dgn mertabak beli jugak hihihihi...
QA's ~ mamapapa QA's ~ mamapapa August 08, 2012
eheeh!!!mmg supermomkn?sy pn buat mcm tu klau 'skali-skala' sy nk masak.yg pling pnting,blended bwg ngan cili tu mmg slalu ada standby kt dlm peti ais,slalunya akn blend stock utk topup every wkend:)
pastu kdang2 pg Sabtu@ Ahad,klau sy ada tuition,sblm sy tgglkn anak2 ngan my sis,sy akan make sure breakfast & lunch dh ready :))so,takla susahkn mysis nk babysit lg nk prepare food lg:)sy habis tuition pn blh trus mkn:))
ieyda ieyda August 08, 2012
samalah cm ieyda...dh siap2 dr sahur...
blk keje cuma kuarkan dari peti ais n campak lam kuali/periuk....xdelah nk gopoh2....pastu leh rileks n sambung wat kuih...
sistematik kan keje kita....
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI August 08, 2012
mmg bgus cara cmtu kak..cpt n snng..takde terkejar2..
pinky pinky August 08, 2012
boleh ya simpan dlm peti ais??? wahhh lain kali blh buat ni...senang...
pinky pinky August 08, 2012
boleh ya simpan dlm peti ais??? wahhh lain kali blh buat ni...senang...
syawalsimpsons syawalsimpsons August 08, 2012
samo la ngan sue...balik umah pon dah pukul 5.30ptg..nak mandi bagai apo lagi...si syawal lagi..kengkadang pukul 6 baru nak start semua...so far..semua sempat la...dah mcm flashman dah..kikikiki
Izwa Kamaruddin Izwa Kamaruddin August 08, 2012
yup..readykan lepas sahur mase tggu azan tu pun sempat gak..balik terus on masak jek :)
Ardini Humaira Ardini Humaira August 08, 2012
pendek kata, sume ltak dalam peti ais dulu b4 kua hik3 :D
Unknown Unknown August 08, 2012
mmg cekap di dapur.. sya kalah!! heheh tp skrg ni aduyaiii x larat nk masak... bau pun x mampu.. camner?
AnonymousAnonymous August 08, 2012
bagus perancangan memasak yng sagt baik ni!
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P August 08, 2012
betul tu, janji ada preparation sebelum keluar kan..
UmmiAbi UmmiAbi August 08, 2012
Senangkan mcmtu...Semua blend siap2,nak msak,campak je dlm kuali..hehe.TQ..sharing tips yg bijak..:)
aanie aanie August 08, 2012
beras tu x kembang ek?
ayut ayut August 08, 2012
benda penting kat sini kena ada adlh pei sejuk kan kak ina..hihihi.tanpa peti sejuk musnah lah segalanya :D
Unknown Unknown August 08, 2012
sebenarnya "NAK SERIBU DAYA TAK NAK SERIBU DALIH"
Unknown Unknown August 08, 2012
wahhh nanti jijah nak buat camni la...hehe
Deq's Qienz Deq's Qienz August 08, 2012
owhh cmtuh ekk..kdg² beli lauk siap pon tak sedap pon, tak kena selera.sy plak lgi mudah asek blik mkn umah MIL jew..hehee
Ina nih suri umah sepenuh masa kew??
emma emma August 08, 2012
Sy pun buat pkara yg sama cam Intan. Bwg + cili blend mmg xpnah xde dlm peti. Sng kn..
AnonymousAnonymous August 08, 2012
rasanya ina kalau org bekerja cam js ni mlm baru dpt wat camtu...hihi..utk msk esoknye...tak gitu ke?...^^

slalu chali caplin js sbb kadang2 office blk lambat...huhu
☾SHiemaCMa786☾ ☾SHiemaCMa786☾ August 08, 2012
phew.. mmg akak seorg yg mementingkan time management.. :)
nur anis nur anis August 08, 2012
kalau saya memang terkedek-kedek kat dapur..hihi
Dylla Abas Dylla Abas August 08, 2012
kaedah bawang n cili blend tu mmg dipratikkan dari dulu..memang memudahkan kerje :)
Wanieys a.k.a IbuQalief Wanieys a.k.a IbuQalief August 08, 2012
wah teratur betul cara kak ina kat dapur....salute la hihihi...
Reena Sidek Reena Sidek August 08, 2012
hampir sama dgn cara sy dan mak saya mak... cuma nasi jer... biasanye kalau nak rancang nak keluar... nasi masak awal sebelum keluar... ;)
Unknown Unknown August 08, 2012
bagus macam tu intan..walau pun kita bekerja sebenarnya takde alasan kata tak sempat nak memasak kan.. kena pandai manage masa..
fieda fieda August 08, 2012
la..samalah ina..kak fieda pun gitu..mmg suka sedia awal2..sng utk kita juga kan..kalau tak keluar pun pukul 3 kak fieda dh siap sedia dh kuarkan lauk yg keras mcm batu tu letak kat sinki..kak fieda masak pun dlm kul 6..bile sume dh ready terus campak jer mmg sng dan cepat...air pun sama kak fieda dh siap2 awal2 letak dlm cerek..
Salina Mat Isa Salina Mat Isa August 08, 2012
Mmg senang camtu..semua dh sediakan awal2..tp sy kdg2 nk sediakan awl2 tu de masa jgk..hehe..
CtAyue CtAyue August 08, 2012
tips yg bagus.. sy pun kan kdg tergopoh gapah nk msk kalau blk rumah dh lewat.
haryati haryati August 08, 2012
penguusan masa yang berkesan...kene blaja ngan ina ni..
Ibu Yusuf Maryam Ibu Yusuf Maryam August 08, 2012
Bagi ibu2 yg berkerja, kepantasan sgt penting. Ramai yg hari2 balik nak dekat maghrib dah. Kalau tak tangkas, alamat tak berbukalah.. :D
izz iizza izz iizza August 08, 2012
rajin tu..dn penat keluar sempat lagi masak..hihi

sy ni walaupun sebenar memang sempat nk masak tapi selalu jer kata kt en.suami..ala x sempat la nk mask..beli jer la ya..hihi..nakal kan..
Miss N™ Miss N™ August 08, 2012
selalunya mcm tu la kak, siap2 apa yg patut dan dalam peti sejuk umah nur, pun mmg sentiasa ada cili blander..

mmg mudah dan senang keja kalau semua dah adakan...
Miss N™ Miss N™ August 08, 2012
akak ade fb x...?
nur nak tanya soalan dekat akak... kalau dalam fb lagi senang...

kalau xkisah, boleh bg id fb..?
nur nak add..
ecadwinkyasha ecadwinkyasha August 08, 2012
eh,kena ikut praktik ne.hehehe
Dayang Deno Dayang Deno August 08, 2012
wah baguslah tips akak ni... emm... rasa nak mkn ayam masak merah pulak.. peberet deno tu kak.. :)
AnonymousAnonymous August 08, 2012
Nice tips :D Boleh jimatkan masa kalau semuanya dah disediakan. ^_^
Cikrosecute Cikrosecute August 08, 2012
lebih kurang samalah kita ina...hihihi
aziazib aziazib August 08, 2012
sebahagian tu ada yg mmg sy amalkan. sebahagian lagi tu boleh la dicuba pas ni. cth bsuh nasi dulu tu mmg xpernah buat. klu darurat sgt boleh cuba ni...
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan August 09, 2012
kalau dah kawen ni memang kena bijak urus masa :)
9n0L4 9n0L4 August 09, 2012
haah. masak ni sekejap je kan. nak sedia bahan tu yg lame. hehe.
Si Matatajam Si Matatajam August 09, 2012
M pun kalau masak mesti nak cepat..tak suka lambat2...
sal ya sal ya August 10, 2012
kat sini belum masak lagi. beli je sebab mkn dgn anak2 je. lagi pulak rumah still tak tersusun. esok baru nak pergi survey belikan dapur baru.
Shida Radzuan Shida Radzuan August 10, 2012
semua ibu2 bt tips mcm akak bkn ibu sya sndri pun kalo esok pagi time xpose la..nk bt nasi grg siap2 sya sediakn bahan biasa pagi2 adik2 nk bawa bekal g skolah kan hehehe,,tu dlu skg nk kdapur pn jrg..huhuhu..
Myra Jay Myra Jay August 10, 2012
Hehee, setuju cara Ina sebab Myra kekadang macam tu gak, masa sahur pun bangun pukul 4.45 boleh masak lagi lauk 2 jenis dan sempat makan untuk bersahur ;D
Ruse Sulaiman Ruse Sulaiman August 11, 2012
Efisyen sungguh. Senang kerja betul tak?
Akak ni mmg nak masak baru buat semua ;) boleh cuba cara ni.. Tp peti penuh brg ;) mcm2 ada
TiranaAduka TiranaAduka August 12, 2012
Assalamaualaikum wbth,,,
uiks...sama la cara camwife saya....
stanby semua dlm fresh.......
QasehnyaRania QasehnyaRania August 13, 2012
hihi ...betul tu su pon suka blend siap2..nak mee,bihun ke terus tumis je..

suka ayat ber`jongket`. dulu tak tahu tp sejak bersuamikan orang kuale..macam2 ayat dapat..hehe
Unknown Unknown August 13, 2012
berjongket tu apa sis?hee....
Norzie hany Norzie hany August 14, 2012
Sis pun buat mcm style ina,tak suka berlama-lamaan di dapur.
mummyrinazone beauty mummyrinazone beauty August 14, 2012
mata mmg tak leh tgk kecak2 kat dapur pas dah masak..samalah kita..hehe..kalau masak nak cepat kena siap awal2 barang ltak dlm peti..nak guna sesnang amik.nurul tgharipun alik masak.cuma ada 1jam tuk masak barang2 dah prepare siap2 mlm tuh
Unknown Unknown February 12, 2014
Salam puan. Bijaknya puan dalam menguruskan rumahtangga walaupun bekerja. Saya pun kadang2 buat mcm tu. Makan kt rumah is the best kan? Selagi boleh masak, masaklah... makan kt luar banyak bahan perasa yang tidak baik untuk kesihatan.

Jemput jenguk blog saya ye
souqvitamin.blogspot.com