Untuk tatapan kami 3 beranak di masa hadapan...

Entry ni saya coretkan dekat sini sebagai untuk tatapan kami 3 beranak.. bukan apa, nanti dah tua, nak cerita balik dekat Alisha pasal ni.. takut tak ingat.. dah tua lah katakan time tu.. hihi


Arwah opah saya @ moyang Alisha meninggal hari Khamis minggu lepas (26/07/2012) pukul 3:04 petang.. Kami sampai Chemor lebih kurang pukul 10 lebih malam... jalan dekat Penang tu jammed la pulak... Arwah meninggal ketika berusia 79 tahun 4 hari... Sakit tua... Ohya, lebih kurang sebulan lebih sebelum pemergian arwah, baru kami tahu yang arwah ada ketumbuhan dalam hidung.. start dari tu lah  arwah jadi tak larat... 

Tapi ketika arwah sakit, dia bukannya terganggu akibat ketumbuhan tu tapi akibat GASTRIK yang melanda... Arwah tak boleh makan.. dalam badan penuh angin.. bila makan je, angin tu menolak kembali makanan tu keluar... Arwah sampai kurus kering... dahla memang arwah ni kurus kan.. bila sakit bertambah kuruslah.. lagipun dah tua kan.. TAPI alhamdulillah, walaupun arwah sakit, dia tetap mampu menunaikan solat + masih mengingati bacaan2 ketika solat... (",)...

________________________________________________________________________________

Patutlah 2 3 hari sebelum arwah meninggal, Alisha tidur tak lena... dia nampak resah je... kejap guling sana, kejap guling sini... time tu dalam hati saya memang dah terdetik, pasti akan berlaku sesuatu dekat opah nanti... Yela, anak2 kita kan dapat merasa semua ni, cuma kita je perlu pandai mengetahui hint2 dari anak2 kita tu.. (",) Selain tu, alisha jugak dari jenis yang makan banyak tiba2 2 3 hari tu jadi takda selera makan... nasi yang jadi makanan wajib dia tu pun, tiba2 dia tak nak.. 

Ohya, TERIMA KASIH jugak untuk Alisha sebab jadi anak yang sangat bagus ketika kami di rumah arwah.. Kalau sebelum2 ni, alisha setiap kali balik kampung, mesti dia akan menangis sebab takut orang ambik dia.. 2 3 jam lepas tu baru dia akan ok.. Tapi masa orang ramai2 dekat rumah arwah tu, Alisha langsung tak buat perangai... sangat baik.. semua orang dia nak.. tak kisah siapa nak dukung dia.. sampai kaum kerabat saya pun tegur perubahan Alisha masa tu... hihii.. Memang betoi2 memahami situasilah Alisha ni... hehhe... Kakak yang baik.. (^_^) 

Opssttt terlupa lagi satu, dekat kubur pun Alisha baik je.. bila nak balik tu kan, tak sangka yang Alisha boleh cakap.. "Nyang.. ambik".. sambil tunjuk ke arah kubur.. kira macam Alisha nak suruh bawak balik moyang dia jugak lah... Alahaiiii... bila moyang dah takda, baru Alisha nak sebut Nyang... sedangkan selama ni, ketika arwah masih sihat.. sekali pun alisha tak pernah sebut...

________________________________________________________________________________

Sejak kami kahwin, ini adalah 'pemergian' yang pertama dalam family saya... First time jugak saya tengok my dear membantu menyempurnakan pengebumian.. Tiba2 saya rasa macam bangga dapat suami macam my dear.. walaupun dia hanya sekadar cucu menantu tapi my dear pun antara mereka yang mengusung jenazah masuk ke dalam van jenazah + my dear jugak antara mereka yang mengambus kembali lubang kubur tu... Tidak berkira dalam mengeluarkan tenaga walaupun ketika berpuasa... lepas settle semua tu, memang my dear letih la kan.. 

Tapi pe2 pun, serius saya terharu sebab kalau dekat rumah, saya mintak tolong, my dear selalu cakap malas... ahhahha... yela, dah suruh buat kerja rumah, bukan kerja dia.. memanglah dia malas kan... muahhahhah... Ohya, sempat jugak my dear cakap "lepas ni tak dapat dahlah minum air kopi yang opah buat"... Alahaiiii... emmm yap, memang setiap kali kami balik Chemor akan pergi melawat arwah & arwah akan hidangkan kopi.... Haa lagi satu, my dear pun sanggup menahan mata hingga pukul 1 lebih pagi dengan membaca yassin di sisi arwah...

________________________________________________________________________________

Ketika arwah sakit, arwah memang nak semua anak2 dia sentiasa ada disisinya... Alhamdulillah jugak arwah dikurniakan anak2 yang sangat2 mengambil berat tentang ibunya... Anak yang duduk luar Perak pun, setiap minggu akan balik habiskan masa disaat2 arwah memerlukan... Anak2 yang tinggal dekat Perak, tiap2 hari datang jenguk + gilir2 jaga arwah... Ohya, ketika sakit, arwah duduk rumah anak2... bila makin hampir dengan ajal baru arwah mintak nak balik duduk dekat rumah sendiri.. Alhamdulillah jugak, sebelah rumah opah, rumah Pak Long saya, so, arwah opah tinggallah dekat rumah paklong...

Syukur sebab ketika pemergian arwah, semua anak2 + menantu2 + cucu2 berada di sisi arwah.. kecuali kami yang duduk luar perak ni.. macam saya ni ha.... tak sempatlah berada disisi arwah ketika tu kan.. tapi tetap bersyukur sebab minggu sebelum arwah meninggal saya dah balik jenguk arwah... Arwah ada tanya abah "Kakyong & Nazren(adik saya) mana..? lama tak tengok..."... sayu dengar abah bagitahu.. nasib sempat jumpa.. Arwah siap cakap "Kakyong lainkali kalau datang tengok opah, jangan bawak apa2... opah tak nak.. cukup kakyong datang tengok opah je"..


Untuk tatapan kami 3 beranak di masa hadapan...

{ 37 comments.. read them below or add one }

izan mama mia izan mama mia August 03, 2012
mg rohnya dicucuri rahmat...amin
Masha Meisters Masha Meisters August 03, 2012
takziah ye...

memg kalau budak kecik mcm tahu ape yang kita xtahu kan...
fiza fiza August 03, 2012
Al-fatihah utk opah.
Haryati Faizal Haryati Faizal August 03, 2012
salam takziah sekali lagi semoga opah ina sentiasa aman disana...
:: Mrs.Eady :: :: Mrs.Eady :: August 03, 2012
nice story utk dikenangkan..
Cik Nur Cik Nur August 03, 2012
Al-fatihah buat arwah.. :)
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey August 03, 2012
SMTI
Al-Fatihah

Salam 14 Ramadhan Kak Ina
PinkUmmi PinkUmmi August 03, 2012
anak anak akan dpt rase if de something nak jd...kite nih je kdg2 tak phm...
Jaa Jaa August 03, 2012
ina, opah ina dh meninggal ek? camner k.ja boleh tak tau? ke k.ja lupa? erm, apa2 pun salam takziah ye ina...
jemarisuri jemarisuri August 03, 2012
salam takziah IB...semoga roh arwah ditempatkan bersama org2 yg beriman..ameen..

al fatihah
iEdA iEdA August 03, 2012
sedihnyer kak...sm mcm entri ida pasal arwak nenek ngn tokwan...al-fatihah tok arwah..semoga dicucuri rahmat
Kakzakie Kakzakie August 03, 2012
1. Alisha anak bijak menyesuai tempat
2. Keluarga Intan sepakat- kakak suka
3. Moga arwah opah tenang di sana.
fieda fieda August 03, 2012
Al fatihah buat arwah..moga rohnya tenang di sana..

kak fieda punya nenek sebelah mak 22 ogos ni genaplah 2 tahun pemergiannya..arwah sakit barah payudara..dah tua2 baru kena..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ August 03, 2012
huhuh..sedih baca.. :'(

alfatihah utk arwah
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse August 03, 2012
innalillah...takziah buat ina sekeluarga..
Mama Adam Mama Adam August 03, 2012
Samalah. Adam hilang moyang dia rabu lepas.

Semga arwah tenang di sana
ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha August 03, 2012
Alisya mmg good girl.. moga arwah tenang disana.. al-fatihah
Aisy Nasiha Aisy Nasiha August 03, 2012
bagus dan bertuah ina kwin dgn suami... saat2 mcm ni byk yg dia bantu, sejuk hati....
jgn sedih2 ye, smoga arwah opah ina tu dirahmati Allah..kita sbg anak cucu bykkan doa kepada arwah ye..
Si Matatajam Si Matatajam August 03, 2012
Sayu ja M baca entry ni...Teringat plak kat arwah my FIL yg baru meninggal tu...
shida'R shida'R August 04, 2012
shida sedekah kn doa tuk opah..amin :)
izz iizza izz iizza August 04, 2012
gastrik samapi begitu teruk ya..mungkin dh sampai masanya..semoga arwah tenang disana..

pandai alisha..x banyak karenah kt sana..:)
ShimaSalleh ShimaSalleh August 04, 2012
Alhamdulillah selamat semuanya.
Takziah ye buat Intan sekeluarga
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan August 04, 2012
semoga arwah opah ditempatkan dalam golongan orang beriman. amin...
Puan Kutu Puan Kutu August 05, 2012
anak kecil mmg dpt merasa klu adahli keluarga yg akan pergi..Semoga arwah tenang disana
anisalya anisalya August 05, 2012
memang sedih jugak bila teringat-ingat kan? semoga dicucuri rahmat jugak adanya.
Wanieys Wanieys August 05, 2012
eh apsal hari ni wani baru perasan entry kak ina yg ni...

al-fatihah utk arwah semoga tenang disana...alisha anak yg sangat memahami :)
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha August 05, 2012
alfatihah..
teringt eca waktu arwah atuk meninggal dulu...beberapa hari seblum dia pergi,kami balik kmpg....sempt dia suh abg eca bersilat dpn dia..sempt lagi bergurau,masa kami nak balik,dia kt tangga tgk kami smpai kami jalan.
anak2 mmg dpt rasakan kak?..masa arwah mentua pakcik eca meninggal,anak sulung dia bgi tinggal dkt kami,sbb dia exam..masa meninggal tu,dia nangis tetiba.adik dia pula kat kmpg,makcik eca yg jaga pun nangis juga.
ieda ieda August 05, 2012
salam takziah dikk
sedih kan bila ingat balik huhu
eita eita August 05, 2012
alfatihah..
sayu hati membaca..
misshannajr misshannajr August 06, 2012
takziah kak..semoga roh opah akak tenang disana..untung arwah pergi pada bulan yang mulia ni..
Ummi Iman Ummi Iman August 06, 2012
Budak2 akan memahami situasi mcm ni.. tak tahulah kenapa.. Mungkin gerak hati mereka dapat rasa kesedihan di sekelilingnya. Semoga Allah cucuri rahmat ke atas nyang alisha.
wan nurul hezrina wan nurul hezrina August 06, 2012
semoga rohnya dicucuri rahmat..Al-Fatihah
9n0L4 9n0L4 August 06, 2012
kerja rumah tu sbnrnya kerja lelaki tau dlm Islam. isteri jage anak dan layan suami aje. tapi sbb kite ni jiwa lmbut, tlg buat sume. pastu jadi adat smpai skrg. ;)
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P August 07, 2012
semoga arwah opah tenang di sana.. Yana pun dah kehilangan dua2 opah dalam 2 tahun kebelakangan ni..
Atok dah lama takde..
ayut ayut August 07, 2012
takziah bt akak sekeluarga lagi sekali.slmt dpt berjumpa sblm pemergian..tak terkilan kak..smga arwah ditempatkan dikalangan orang beriman.amin.
Izan Ishak Izan Ishak August 07, 2012
takziah buat ina dan keluarga atas pemergian opah tersyg ye. moga rohnya sentiasa dicucuri rahmat oleh Allah...