Hemoglobin @ HB buat lompatan saujana... jatuh merundum.. adehhhh

Entry bulanan... (",) Semalam saya dah pergi checkup bulanan dekat Klinik ibu & anak... Denyutan jantung baby ok je... Semalam baru start dengar denyutan jantung baby guna alat apa ntah nama.. tak tahu pulak... hihi

Senang cerita, ibu & anak sihat je la.. TAPI yang tak best tu... hemoglobin saya @ Hb buat lompatan saujana hokay... jatuh mendadak... tak suka tau.... U all bayanglah dari 13.5 jadi 13.2 lepas tu jadi 13.1.. bulan ni lagi hebat... terus jadi 11.5 hokay.. tak sentuh angka 12 langsung, terus pergi angka 11... ahhahha... nak gelak pun ada ni... hihii

Agaknya sebab puasa kot ek... kalau sebelum ni, belum puasa, macam2 saya makan... bila dah puasa ni, paham2 je la... sahur pun makan biasa2 je... bukak puasa pun, kita bukannya makan beria macam time hari tak puasa kan.. tak sempat nak telan makanan yang ada zat besi banyak2.. hihi... Ada peluang nak jatuh lagi HB saya ni nampak gayanya.. tapi apa2 pun mintak 11 ke atas je lah... (",)

Ohya, hari ni saya dah start kena kira gerakan baby... Kiraan 1 bermula bila terasa tendangan baby yang kuat tu.. bukannya tendangan manja2 tu tau.. hihii... Start pukul 9 pagi hingga 10 malam mesti cukup 10kali... (",) Jika tak cukup cepat2 pergi hospital... lagi satu, kalau tiba2 pukul 10 pagi kiraan dah cukup 10 kali pun kena terus jugak ke hospital sebab takut baby lemas... yela, sebab terlebih aktif... (pesanan dari nurse)

Pasal berat pulak, macam biasa... maintain naik 2kg setiap bulan walaupun di bulan puasa... ahhaha... sekarang berat saya dah 51 kg... (",) Ohya, semalam nurse tegur pasal berat saya yang naik lebih dari 1kg... saya bagitahulah... selera makan banyak.. hehheh... Tapi takda apa2 pun.. semuanya ok je.. (",) Mengandung kali ni, tiap2 bulan naik 2kg... ada peluang adik alisha lagi besar dari alisha nampaknya ni... alisha dulu 2.6kg je.. hehe.. Kecik je kan (",)

P/s : Dah dapat result test tiroid.. Resultnya adalah normal.. saya bebas dari TIROID... Alhamdulillah (",)

P/s : Pasal perut mengeras tu, nurse bagitahu ianya normal.. lagipun berpuasa + baby makin membesar.. Nurse pesan jika tak larat jangan puasa.. (",)


Hemoglobin @ HB buat lompatan saujana... jatuh merundum.. adehhhh

{ 36 comments.. read them below or add one }

Rai Rai August 01, 2012
alhamdulillah..semua baik baik saja.. hb low senang rasa nak pitam.. so hati2 ok..
ShimaSalleh ShimaSalleh August 01, 2012
Alhamdulillah baguslah semuanya sihat.. Mcm prgnt ke 2 shima pun hb jatuh.. dr 13 terus ke 10> sedangkan masa 1st prgnt tak pernah 12 kebwh hihi.. bln depannya ok dah.
Keciknya alisha... 2.6 je.. Shima ni berangan nak ank kecik bwh 3kilo tau hahahaha... Mujur afiq 3.3 je berbanding aqil yg 4.0 tuh! waaaaaaaa nanges tak berlagu :)
QueeN TerataI QueeN TerataI August 01, 2012
salam Intan.. lama Queen tak ke sini.. kurg sihat... :) Alhamdulillah jika semuanya ok.. seronokkan nk dpt baby lg.. Queen pun rindu gak perasaan kena tendang2 ngan baby dlm perut.. huhuhu sungguh rindu.. :)
Cute Mum Cute Mum August 01, 2012
oklah tue hb sebelum puasa maintain 13.. uyun masa 1st buka buku jer 12, lepas tue maintain 11.0 dan lebih sikit jer..
berat pulak time awal tak naik banyak tapi dah dekat nak sarat nie 2 minggu naik 1kg.. setakat nie nurse tak bising pon..
Nana Nana August 01, 2012
alhamdulillah diberi kesihatan yang baik...mudah2an kekal sihat dan bebas dari sebarang penyakit.
Salmiza Salmiza August 01, 2012
sayang kan nk tggl puasa sbb bkn sll dpt puasa penuh...to klu tak larat x yah puasa la... Hb 11 ok lg tu..:-)
pinky pinky August 01, 2012
baguslah tak apa2....harap smpai bersalin nanti intan nga baby selamat...
deno deno August 01, 2012
rendah tu akak.. jangan sampai below 10 dah la.. takut sesah nafas nanti.. deno hb 7 pun dah rasa selalu semput dan penat... makan banyak2 ya akak... :)
fiza fiza August 01, 2012
Alhamdulillah...dah bebas tiroid.

Bley masuk gang HB rendah masa ngandung...hehehe...
Nora Karim Nora Karim August 01, 2012
ina... dulu saya masa peknen pun low HB... nurse suruh saya minum air soya... insyaAllah... ina cuba la minum soya k... take care...
Wanieys Wanieys August 01, 2012
lama jug abru dpt result tiroid tukan...alhamdulillah semua ok...hb tu sbb puasa la tu yg jth menjuam hihi...apa pun take care yer kak ina :))
Mrs Lurve Mrs Lurve August 01, 2012
alhamdulillah xde tiriod tue..seme pun ok..take care ok
Masha Meisters Masha Meisters August 01, 2012
kalau pregnant memg HB akan turun..xpela yang penting jaga pgmbilan mknn...semoga semua berjalan dengan lancar :)
Cik Nur Cik Nur August 01, 2012
akak, org mengndung mmg senang kena tiroid ke..?

maaf ye bertnya, sbb nur xde pgalaman,...hihih
ieda ieda August 01, 2012
uishh risau juga akk nie
sbb antibodi semua org x sama kan
nak2 dlm puasa nie ada aje yg x kena ngan body nie

just take care dik
insyaallah x der ape2 .. kalau berat x turun ok lah .. yg paling risau hb turun berat pun turun , hurmm bahaya tuu
Farah Shamsudin Farah Shamsudin August 01, 2012
Alhamdulillah takde pape.. semoga segalanya dipermudahkan sehingga bersalin ye dear.
lynn kamarul lynn kamarul August 01, 2012
seronok dgr pengalaman ibu mengandung ni. sy mmg xde knowledge dan pengalaman lagi ttg hal ni. moga Allah memberikan peluang itu utk sy kelak
Anum Shukri Anum Shukri August 01, 2012
Ina..boleh cuba kopi mineral..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ August 01, 2012
hb ni lebih kepada darah kan? huhuh.. jaga kesihatan ye.. :)
Saleha Saleha August 01, 2012
saya setiap kali peknen, hb rendah :(
jarang sangat atas 11
penah sampai 8 je, mujur tak kene cucuk muntot
Puan Kutu Puan Kutu August 01, 2012
take care ye mak buyung..klu tak larat jgn puasa ok..:)
Aisy Nasiha Aisy Nasiha August 01, 2012
Sihat sangat dh ina kalau banding saya. Pgnant kali ni saya kalau byk pun 11 lbh je hb..selalu 10 lebih je wlaupun mkan macam2...
izz iizza izz iizza August 01, 2012
semoga ibu da baby sentiasa sihat..:)
syiela syiela August 01, 2012
jaga pemakanan banyakkan makan sayuran hijau nak2 bayam merah,horlicks dan ikan bilis (sekali kepala tau)
zachflazz zachflazz August 02, 2012
saya kira masih normal jika hb turun, asal kondisi badan tetap terjaga saja. jaga kesihatan selalu Intan.
shida'R shida'R August 02, 2012
kak jga ksihatan dan baby yer..xlarat jgn pose kak sian baby kak huhuhu..rsau plak huhuhu..
anisalya anisalya August 02, 2012
tak apa la ina. janji tak turun bawah 11. dan sihat kedua2nya dah cukup baik.
nur anis nur anis August 02, 2012
semoga akak dengan baby sentiasa sihat..:)
ayut ayut August 02, 2012
wah..mmg kna alert gini klu ngandung.siap kena kira2 dh ni..emm..baru tau.harap kak ina sehat slalu yer..mkn byam byak blh tmbah drh merah kan?klu tak salah la kak..mkn mknan yg berkhasiat ye kak..nnt HB rendah bhaya time bsalin :)
Fai CeritaCinta Fai CeritaCinta August 02, 2012
banyak betul fai belajar dari blog akak ni.. pasal HB ni fai baru tau kak. selalu juga dgr ibu2 mengandung ni selalu low HB... hihi... kak,kalau tak larat jgn puasa tau. kesian akak n baby tu nanti...
shahdiana shahdiana August 02, 2012
yana pregnant alhamdulilah tak penah ada masalah HB...okay je manjang sebab kuat makan kot...hahahha...cuma pregnant yang ketiga terkena darah tinggi la pulak..sangat sengsara dan disebabkan itulah kena paksa bersalin...
Azi Azi August 02, 2012
alhamdulillah semua baik.. ya la intan klu xlarat jangan la puasa nnti memudaratkan kesihatan intan dan baby sahaja.. take care
9n0L4 9n0L4 August 03, 2012
take care lah ye. ade org nak jugak pose wpun tak larat. kes taknak ganti la tu. ;)
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P August 07, 2012
mungkin stress .. jaga diri ye sis