Hasil checkup nak masuk 31 minggu..

Orang lain mulakan entry dengan sambutan hari raya tapi saya nak mulakan entry pasal checkup bulanan saya dekat Klinik Ibu & anak.. hihii.. Sebenarnya kabel kamera tinggal kat kampung.. so, semua entry sepanjang minggu lepas ditangguh yer.. hehhe

Semalam saya pergi checkup.. hasilnya, BERAT BADAN SAYA NAIK 4KG DARI LAST CHECKUP PADA 31/07/2012... SEKARANG BERAT SAYA DAH 55kg.. Adoi la... tak sampai sebulan naik 4 KG.. Sebelum ni naik 2kg setiap bulan.. setiap bulan pen merah... Nurse pun dah terkejut...!! Jangan tak tahu, saya sekarang ni nak KENA AMBIK TEKANAN DARAH SELANG SEHARI DEKAT MANA2 KLINIK OR FARMASI UNTUK DOC & NURSE TENGOK BILA CHECKUP PADA 11/09/2012 NANTI... Semuanya berpunca dari berat badan yang naik dengan hebatnya.. hihii... Makan tak hengat donia... lemang ketupat rendang nasi impit.. semua yang terhidang atas meja, satu pun saya tak tinggal, semuanya saya makan... muahhahahha... Saya nak kene control makan dah lepas ni,.. risau pulak, kang tak pasal2 darah tinggi.. adoiiii... 11/09/2012 nak pergi checkup lagi... (",)

Pasal HB @ HEMOGLOBIN pulak, yang ni best sebab HB saya naik dari 11.5 jadi 12.9.. hihi.. Saya rasa HB saya ni naik maybe sebab saya minum air HABBATUS SAUDA kot... sebabnya, sepanjang raya saya memang langsung tak makan obimin, bulan puasa pun saya skip makan obimin.. tapi bila saya terbaca entry biras saya yang dia minum air habbatus sauda, HB dia naik, terus saya suruh my dad beli yang kebetulan berada berdekatan dengan kedai yang jual benda2 camni.. (",) Saya checkup petang isnin semalam, air tu saya minum hari ahad malam & isnin pagi.. 2 kali je pun, tak sangka terus naik.. hehehh... sukanya... (",)

Ohya, baru teringat, TEKANAN DARAH SAYA SEMALAM, NURSE CAKAP TINGGI... 131/74 & 128/86.. tapi bila refer dekat doktor, DOKTOR KATA TAK TINGGI SANGAT, SEKADAR TINGGI DARI TEKANAN DARAH SAYA YANG BULAN2 LEPAS JE... emmm entahla, saya pun tak reti sangat sebenarnya bab2 tekanan darah ni..

Doktor bagitahu kepala baby dah turun ke bawah.. belum engaged cuma kepala dah menuju ke jalan yang betoi la.. dengan kata lain, kedudukan bayi tu dah oklah.. tak songsang.. kedudukan uri pun ok.. (",)

Bercerita bab kesihatan saya pulak, 2 3 hari ni, kurang memuaskan, saya dah start dengan selsema.. gatal2 tekak.. bila dah selsema mulalah kepala pening2 lalat time2 panas terik tapi nasib semalam hujan, so, hari ni mendung je la.. (",)

P/s : Sorry, saya makin lama makin kurang blogwalking blog u all... kandungan dah nak masuk 31 minggu... makin penat.. time tidur, saya dah banyak tidur mengiring sebelah kiri sebab jika tidur terlentang & mengiring sebelah kanan dah mula buat saya rasa lemas, tak boleh bernafas...


Hasil checkup nak masuk 31 minggu..

{ 61 comments.. read them below or add one }

azizah :) azizah :) August 28, 2012
alahai kesian akka..takpe dugaan ibu mengandung.. jaga diri baik2 k..jgn lasak2 jgn stress.. blog ni bila2 pon boleh..janji anak akak sihat :)
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI August 28, 2012
akk jg kesihatan baik2 ya.. yui menanti akk =)
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha August 28, 2012
jg kesihatan kak...xlama lagi tu.

blogger dni dpt baby boy....yeah,makin la mantap tekaan eca,mesti baby akak pun baby boy ne...hehehe
Haryati Faizal Haryati Faizal August 28, 2012
selamat hari raya ina,
takpe mungkin takde pe, naik pun sbb makan byk masa raya kot... mungkin bley maintain balik pasni... semoga ibu dan baby tu sihat selalu ye...
Mrs Velentine Mrs Velentine August 28, 2012
ni mesti kes termakan banyak ni.hehehe..jaga tekanan darah 2..k..take care
Kesuma Angsana Kesuma Angsana August 28, 2012
xpelah, yg penting jaga diri ye!
Momma AA Momma AA August 28, 2012
take care dear...
jaga pemakanan n kesihatan.. hopefully intanberlian sihat sejahtera selalu.. amin.. :)
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P August 28, 2012
Alhamdulillah, sekejap je masa berlalu dah nak masuk bulan ke 8 kan kak Ina, jaga diri ye.. kawal sikit makan tu, raya kan sebulan. hehe
ieda ieda August 28, 2012
uishh ina naik 4 kg x sampai sebulan .. ekeke kena jaga2 lah lepas nie
tapi sib baik HB x naik banyak kan ..
x perlahhh mengandung nie banyak ragamnye .. kdgtu x makan banyak pun naik .. naik lain pulak .. makan banyak naik juga soo kita kena pandai2 lah ..

apa2 punn akk doakan semua selamat ke kelahiran .. dah x lama dah tuu ;)
inazamri inazamri August 28, 2012
jaga kesihatan baik2.bykkan rehat.semoga segalanya dipermudahkan.
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan August 28, 2012
jaga kesihatan n baby baik2. kena control makan lepas ni :)
Nazayiena Nazayiena August 28, 2012
Wah dah msk 31 minggu tu,biasalah raya mkn lebih sikit memanglah naik berat timbang tu,harap tekanan darah sentiasa menten cam biasa.
syiela syiela August 28, 2012
time raya mmg makan tak ingatkan :)

lepas ni maintain balik... tak lama dah tu nak menunggu.. akak kalau time ngandung kuat tidur..

*** psst.. akak pun tak berapa nak sihat penangan lemang dan ketupat :)
PinkUmmi PinkUmmi August 28, 2012
selamat hari raya IB....
kire ok la brat bdn naik smp 55kg...PU prnah cecah smpi 79kg tau
ayut ayut August 28, 2012
jg dri bek2 ye kak :) smga sgalanya baik2 je utk akak..
ain vanilla ain vanilla August 28, 2012
waaaaaah .jaga pemakanan ye kak . ^^

suka la alisha dapat adik
nur anis nur anis August 28, 2012
akak rest dan take care ye...:)
zachflazz zachflazz August 28, 2012
yang penting bek-bek saja ya Intan. sihat selalu. belum terlambat ya saya ucapkan selamat aidil fitri, mohon maaf lahir dan batin.
ShimaSalleh ShimaSalleh August 28, 2012
Selamat Hari Raya Ina :)
Shima pun pernah juga berat naik 4kg sebulan hihi terus la kena minum air gula kann..
Ina jaga diri bebaik ye. Jaga makan juga. 55kg tu biasa je sebab berat shima normal 50kg hahahaha.. sekali ngandung naik sampai 20>kg huhuhu..
Take care :)
Rai Rai August 28, 2012
alhamdulillah..semua baik baik aja..

tapi makan nak kena jaga gak tu.. heaven kalau berat saya naik 4kg sebulan..haha...
Masya Masya August 28, 2012
assalamualaikum.....

selamat hari raya juga....

jage kesihatan yg penting xpe bw bile² free buatlah ....

dah tau ke baby ape??? x lame jer lagi bersalinlah yer.. cptnya masa...
ros_reeza ros_reeza August 28, 2012
Selamat hari raya kak Ina :)

jaga kesihatan ye..
fiza fiza August 28, 2012
Biasalah tu ina, musim perayaan ni sumanya nak dimakan ☺☺.

Tak per...kesihatan lebih utama. Dah dekat due ni mcm2 dugaannya. Smoga semuanya dipermudahkan olehNYA.

Take care dear.
syawalsimpsons syawalsimpsons August 28, 2012
alhamdulillah semua selamat kan....ok la...harap2 semua ok...
fieda fieda August 28, 2012
hai ina....selamat kembali..jaga kesihatan ye..mmg time2 musim raya ni mkn tak ingat ape dah..hihi..
kak fieda ni pun malasnya nk bw skrg ina..adoi..tak habis2 lagi rupanya penyakit malas ni..dh la traffik teruk masa cuti..
emma emma August 28, 2012
time raye la pluang nak mkn mcm2 kn Intan.. xpe byk lg ms nk sampai 11/9 tu. yg penting skg Intan kena jaga kesihatan..
mama aryan mama aryan August 28, 2012
jaga diri baik2 ye..x blogwalking pun xpe,tp update je blog bole akak baca..hehe
Farah Shamsudin Farah Shamsudin August 28, 2012
jg diri bebaik tau sayang..cepat je masa berlalukan..
NoEn NoEn August 28, 2012
wah hebatnya naik berat sampai 4kg...
pape pun jaga kesihatan yer
Nida Mohd Nida Mohd August 28, 2012
dah tak lama dah tu..tinggal beberapa minggu je lagi..take care ye IB..semoga semua selamat, Insyaallah
Cik Nur Cik Nur August 28, 2012
alhamdulillah, semuanya baik2 belaka..

lepas ni jaga kesihatan ye..moga cepat sembuh dari selesema..

mana alisha, rindu dia.. :)
Sally Yatiey Sally Yatiey August 28, 2012
Selamat Hari Raya.
Tingginya naik berat badan.. hihi.
Jaga kesihatan baik2 :D Semoga dipermudahkan..
jemarisuri jemarisuri August 28, 2012
take care ye...js fhm...moga semuanya selamat..^^
anitadiana anitadiana August 28, 2012
ok lah intan naik ..baru lah nampak mengandung..he..he..tak tinggi lah tekana darah tu...jaga kesihatan ok..he..he
dela dela August 28, 2012
masing2 punyai pengalaman mgandung berbeza2 kan.... tahniah!
shidaR shidaR August 28, 2012
kak dugaan kak...selsema ni mmg musim raya je kot byk...hehe yerla hari2 mnum ais hehee..kak jga ksihatan eah..xsbar nk tgk adik alisha :)
izan mama mia izan mama mia August 28, 2012
hah..dh tak lama..dah nak dapat baby boy...teka saja hiihi..jg diri,...bw kendian pun tak pa...baby kat dalam n kesihatan amat penting kan...
Myra Jay Myra Jay August 28, 2012
Berat Ina 55kg, okla sebab preggy kan.. macam Myra ni, oh tidakkkk...hehee :)

Moga dipermudahkan urusan..

p/s: Ina, jumaat ni nak jemput mai open house, esok myra publish entry..
lizz lizz August 28, 2012
salam...selamat hari raya...biasala lepas raya badan memang naik makan tak hingatkan....
Masz Sidek Masz Sidek August 28, 2012
raya ni memang tergoda tengok makanan yg lazat2....

akak jaga diri yer... jaga kesihatan...
Wanieys Wanieys August 28, 2012
kak ina jg kesihatan baik2 yer...blog ni bila2 pun xper..yg penting kesihatan kak ina dan baby tu...wani pun hr ni br on9 malas yg amat...entry pun xder lg nk settle balas komen dulu...xper wani faham kondisi kak ina skang ni....dh dekat due ni besa la mcm2 dugaan dtg...papun take care ok...kak thanks tau kasi duit raya kt qalief tu :)...panjang la pulak komen wani hahhaaa...besa la tu rindu kat kak ina dgn si comel alisha :)
Nisa Greennnpanda Nisa Greennnpanda August 28, 2012
xpe la...
Ina rest la byk2..
if larat, br la on9, hehe..
moge pregnancy Ina b'jalan lancar.. ^_^
sal ya sal ya August 28, 2012
yak apa la ina. take care tau. akak dulu doc kata baby engaged. masa tu baru 8 bulan. alhamdulillah... Azfar tunggu jugak sampai 9 bulan baru dia nak keluar.
misshannajr misshannajr August 28, 2012
amboi semangat naik berat tu kak hehe..kena hati2 bab tekanan draah tu, mmg sgt bahaya kalau ada PIH..kena jaga makan la yer..hurm obimin tu sgt sikit la kandungan iron mmg ssh nak naikkan Hb
Mama Adam Mama Adam August 28, 2012
Yeay! Lama x update. Xpe, ada masa tido la... Bila dh hujung2 ni, mmg la penat.
Tapi, berat MA yg x pregnant ni lebih lg dr berat ina yg pregnant
Zie Zie August 28, 2012
sama mcm kak zie dulu kena chek berat selang sari jenuh... emmm
Si Matatajam Si Matatajam August 29, 2012
M doakan semoga cpt sembuh...take care Ina...
msredcheesecake msredcheesecake August 29, 2012
time raya ni susah nak kontrol berat badan.... hidangan sumer sedap tak kan nak pandang je.... pas ni kena kontrol makn k...

selamat hari raya maaf zahir batin yea...
Aju Mohit Aju Mohit August 29, 2012
takpe ina, banyakkan berehat tau, rindu nak tau perkembangan ina, moga dipermudahkan segalanya
izz iizza izz iizza August 29, 2012
banyakkan berehat..jgn terlalu paksa diri..:)
Puan Kutu Puan Kutu August 29, 2012
take care ibu alisha.kontrol sikit je nafsu makan tu asalkan tak kempunan sudah.hehe..

semoga selamat semuanya n baby bley kluar dengan sihatnya!
lynn kamarul lynn kamarul August 29, 2012
ina.. moga dipermudahkan sepanjang tempoh hamil ni. semalam sy sempat tgk kawan yg baru bersalin. menitik air mata ni tgk kehebatan seorang ibu melahirkan anaknya. lagi2 tgk baby tu.. sebaknya hati ni.. teringin sgt2 nak ada zuriat sendiri
QasehnyaRania QasehnyaRania August 29, 2012
obimin tu apa errkk?
jaga kesihatan yer
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ August 29, 2012
huhuh..insyaallah,,semoga selamat semuanya..
QueeN TerataI QueeN TerataI August 29, 2012
biasalah makin besar kandungan.. semakin letih la kita.. untungnya intan x keja.. bg merka yg bekerja kat opis ni.. adoii lglah parah rasanya
Aine Ainun Aine Ainun August 29, 2012
perut da besar mane?
update la gambar baru...=)))
nanakimie nanakimie August 30, 2012
hee,seronok dpt makan ye sis:)
sHaRiNa eLyaNa sHaRiNa eLyaNa September 01, 2012
sha ltkkan blog akak d
✿ Awesome Bloggers ✿ jom cek~~
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat September 04, 2012
semoga kandungan ina sihat ya...
9n0L4 9n0L4 September 07, 2012
tak lame dah kan. seronokla alisha nnt dpt adek. ;)