Kandungan ketika berusia 7 bulan lebih..

Pejam celik pejam celik, kandungan saya dah pun 7 bulan lebih sekarang ni... sekejap je masa berlalu kan... Bila perut dah makin besar, macam2 lah pulak ceritanya.. Walaupun kebesaran perut saya ni tak nampak macam mengandung 7 bulan tapi sakit2 tu tetap ada..

Macam sekarang, saya dah tak boleh tidur terlentang mesti mengiring... bila dah lena barulah boleh terlentang.. tu pun tanpa sedar.. heheh.. Kalau tak, saya akan mula rasa lemas.. susah nak bernafas... tengok, perut je kecik tau, tapi dah mula rasa tak leh nak bernafas.. agaknya adik alisha ni lagi besar dari alisha kot nanti.. hehehhe... Mahunya tak, tiap2 bulan naik 2 kilo kan.. adehhh... hihii... (",)

Saya tak boleh nak baring sesuka hati atas lantai.. mesti nak tilam, tapi saya tetap jugak baring atas lantai cuma kesannya, bila nak bangun tu... Tuhan je lah tahu betapa sakitnya pinggang + punggung... Duduk setempat lama2 pun dah memang tak boleh.. tu yang blogwalking pun saya memang dah sangat2 kurang sekarang ni... Tapi Alhamdulillah u all tetap jugak jenguk saya dekat sini... TERIMA KASIH (",)

Ohya, baby saya baru2 ni kurang gerak.. kadang tu dah nak senja tapi belum cukup 5 kali lagi..Saya pernah bagitahu my dear yang saya risau pasal ni kan.. my dear suruh saya bukak puasa, saya kata sayang nak tinggal... my dear cakaplah.. bukan sengaja nak tinggal, orang lain lagi banyak kene ganti... emmmm secara peribadinya, saya menjadi sedikit risau bila baby tak banyak gerak selepas dapat berita baby sepupu my dear meninggal dalam perut... baby tak gerak.. sejak tu lah saya jadi cepat risau.. Sampai saya pergi kacau baby.. bagi dia gerak.. hihii.. Ohya, puasa saya tak penuh dah u all, dah tinggal puasa... Emmm daripada saya duk risau je sepanjang hari, saya terus bukak puasa tapi tu pun, 2 3 jam lepas bukak puasa baru baby nak gerak.. mana saya tak risau kan... Apa2 pun, u all doakan saya & kandungan saya sihat walafiat sehingga dilahirkan & seterusnya yer.... (",) OHYA, U ALL JANGAN RISAU TAU, START SEMALAM, BABY SAYA DAH KEMBALI AKTIF BERGERAK...

Setakat ni itu je baru.. belum ada masalah lain2 lagilah.. Ohya, saya nak ucapkan TERIMA KASIH banyak2 dekat u all yang sudi jenguk jugak blog saya walaupun saya dah lama tak jenguk u all... TERIMA KASIH jugak kerana memahami situasi saya... Moga DIA balas segala kebaikan u all... (",)


Kandungan ketika berusia 7 bulan lebih..

{ 49 comments.. read them below or add one }

PinkUmmi PinkUmmi August 13, 2012
mcm tuh la blaku kat PU masa pregnant kat Aina dulu....smp kne tahan wad lima ari la....
nanieybarnieylurviey nanieybarnieylurviey August 13, 2012
faham..faham.. =) hee..
Jaga diri lek lok kak ina..
Sy dgr kak ina tak leh tido terlentang tu sy plak rasa lemas sbb sy kdg xleh tido terlentang tibe2 sesak nafas.

Salam 24 Ramadhan Kak Ina.. =)
Tk cre
hafizulhakim hafizulhakim August 13, 2012
seronok r alisha nak dpt adik.hehe
Mira Adzlia Mira Adzlia August 13, 2012
Alhamdulilah sumenye ok..hrpnye, xde mslh smpi kelahiran :)
roziahojijie roziahojijie August 13, 2012
jaga kandungan baik-II kak , harap semuanya selamat :)
Nurul Husna Mohd Hassan Nurul Husna Mohd Hassan August 13, 2012
baby tu majok sebab akak tak bagi dia makan, tu yang tak nak gerak tu :)
Kakzakie Kakzakie August 13, 2012
Kakak dulu anak sulung lagi Intan bila takut anak tak gerak terus tak puasa seminggu. Lepas tu bayar siap fidyah sebab kakak buka bukan kakak lapar tapi sebab bimbang pada baby.

Harapnya Intan dan baby sihat. Tak payah jejak balik kakak pun kakak tak kisah ikhlas nie... jaga diri baik-baik.
nanakimie nanakimie August 13, 2012
iye sis,moga dipermudahkan segala urusan sis:)
UmmiAbi UmmiAbi August 13, 2012
Take care dear... Moga baby n ibunya sihat selamanya..:)
Mrs Lurve Mrs Lurve August 13, 2012
kejap je dh 7 bulan..moga ina dan kandungan sihat insyaAllah
Cute Mum Cute Mum August 13, 2012
memang dugaan mengandungkan..
uyun pon sama, dah tak puasa penuh pon..
takperlah.. puasa boleh ganti.. kesihatan anak dalam kandungan lebih penting..
Dylla Abas Dylla Abas August 13, 2012
jaga kesihatan baik2 tau..ibu n baby dalam perut mesti kena sihat :) insyaAllah moga semuanya dipermudahkan...
GreenJade GreenJade August 13, 2012
takpe sy faham..saya pun mngalami masalah yg sama..

bila puasa baby langsung tak aktif..terpaksa juga berbuka awal 3-4 jam dr sepatut nya..pngalaman mis-carriage buat sy risau sgt2..

now puasa pun selang-seli jek..
adyna adyna August 13, 2012
ape2pun ina kna jga diri.. n jgn pk bukan2 yer
permata biru permata biru August 13, 2012
dlu my baby pun kurang aktif..terus g hospital check up..alhamdulillah xda apa2..cuma baby tido waktu siang..mlm2 baru aktif..hehe
Wanieys Wanieys August 13, 2012
xper kak ina bukan sengaja nk tinggal puasa...kalo sampai mudarat kak ina dan baby baik buka ja..untuk kebaikan juga kan...wani doakan kak ina dan baby sihat sampai bersalin nanti...amin :)
Masya Masya August 13, 2012
dah sarat sgt kandungan memang mcm tu kan.. nak tido x selesa.. nak baring susah.. yg herannya selera makan ade jer kikikikiki...;p
kak tini (umialya) kak tini (umialya) August 13, 2012
penting jaga kesihatan & baby dlm kandungan tu
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ August 13, 2012
kejap je rasa...jaga kesihatan tau.. :)
FADLUL & FIFAH FADLUL & FIFAH August 13, 2012
keadaan kita cam lebih kurang je..perut tak brp nampak..tapi nafas tu semput2 dh..tasneem pulak kalau dlm kereta taknak duduk tempat lain..nk berkepit jugak ngn mak dia..lg la semput..

bab tidur pun kita sama..telentang bila tak sedar..awal2 nk tido msti mengiring..tido sebarangan atas lantai pun xblh..huhu
Farah Shamsudin Farah Shamsudin August 13, 2012
wah.. dah 7bulan? cepatnye mase ni berlalu kan..
Fai CeritaCinta Fai CeritaCinta August 13, 2012
alhamdulillah..semoga semuanya dipermudahkan ye kak :D
Shaznina Sofia Shaznina Sofia August 13, 2012
hye kak.. ingat kite lagi x?
wah tahniah da 7 bulan dah kandungan..
lame saye x update blog sampai da tertinggal pasal cerita akak..
jemarisuri jemarisuri August 13, 2012
tu la kejap je kan...tak terasa masa..moga dipermudahkan olehNya..ameen
CtAyue CtAyue August 13, 2012
semoga semuanya baik2 ye ina.. jaga kesihatan baik2.. sy dulu kan ms pregnant, puasa tak penuh jugak sbb risaukan anak.. bila puasa, kurang gerak..takpe ina, yg penting baby sihat dan baik2.. takecare tau.
Sally Yatiey Sally Yatiey August 13, 2012
Bahaya jugak kalau baby kurang gerak ni. :) Semoga kandungan sihat walafiat :D
ieda ieda August 13, 2012
aah bila dah 7 bulan memang kita akan rasa x selesa .. sbb dia dah kerap gerak ..
tapi tu pun ada bayi2 juga .. ada tuu kurang gerak sbb dia ashik tidur aje .. kira malas lahh ekek ;)
izan mama mia izan mama mia August 13, 2012
doktor dah bagi borang kira baby gerak ke belum?...heheheh..baby tu lapar yer..xnak gerak..hihi..mg kandungan ina selamat hingga melahirkan..okey...insyaallah
anitadiana anitadiana August 13, 2012
salam singgah ina..semoga ita dan beby sihat ya..lama tak singgah bezy terlampau...
Mama Adam Mama Adam August 13, 2012
Owh..l tujuh bulan pun perut masih kecil? Untungnya org comel ;)

Semoga sihat2 selalu ina dan baby tu. maybe baby tu lapar, tu yg dok diam aje
Aisy Nasiha Aisy Nasiha August 13, 2012
Jg diri baik2 ye. taklama lagi dh tu.
Sy dh lepas fasa ni, sempat puasa 14 hari je.


ieedaz @ mama_isha ieedaz @ mama_isha August 13, 2012
Moga IB sehat2 aje, baby pun sehat jgk tau! :-)
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha August 13, 2012
wah..da 7bulan..2bulan lagi kan kak....
LYAfrina LYAfrina August 14, 2012
dah 7 bulan ye..sekejap je masa berlalu..apa2 pon..moga ina baik2 saje ye.. take care
fieda fieda August 14, 2012
ala...takper ina tggal pose demi baby..nanti ganti la..
anisalya anisalya August 14, 2012
tak apa la ina. asal jangan jadik kemudaratan pada ina dan baby dah la. take care ye.
Si Matatajam Si Matatajam August 14, 2012
Biasa la tu sat gerak sat dak kan...dia nak relax @ tidoq kot tu yg tak gerak hi hi...
Zie Zie August 14, 2012
emm kak zie pun bila perut dah besar memng tak boleh baring atas lntai, bertambah sakitlh jawapnya.... haritu balik kg perut 8 emm memng kena tdur ats totolh.. mak ai siksanya.. emm

risaukn kalau baby tak gerak, mgkin dia nak rehat tu coz buln puasa... tak pa ina wajib bukak puasa untuk kesihatan baby dan ibu... moga semuanya baik2 saja yer...
aimi aimi August 14, 2012
semoga akk selamat dan baby pon slmt


aimi ade bce 1 blog nie dy pon pregent gak skrg.,... baby dy pon kurang grak... aimi rse sb baby x dpt mknan kot.. sb 2 baby x gerak...


http://lipslikesugar87.blogspot.com/

tu link blog yg aimi bce 2 =)

tak tahu lah kalo dy pon fwend dgn akk =)
ayut ayut August 14, 2012
smoga sehat ye kak..takpe.nanti boleh ganti puasanya.insya Allah.janji baby gan ibunya tak apa2 :)
Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P August 14, 2012
Sabar sikit baby, dah nak raya dah .. hehee. sian mama
KasihDariLaut KasihDariLaut August 14, 2012
semoga dipermudahkan segalanya ya. balik kampung hati2. saya nih menunggu hari jer nak melahirkan baby...
Aju Mohit Aju Mohit August 14, 2012
macam tulah ragam mengandung kan ina. semoga sihat sentiasa, selamat hari raya buat ina dan keluarga!! ;)
wan nurul hezrina wan nurul hezrina August 14, 2012
hehe paham2 sbb pernagh preggy..tapi perut ina tak besarkan..eh dah 7 bulan ek.mak aii mcm cepatkan masa berlalu??
Che Rosliza Che mat Che Rosliza Che mat August 14, 2012
Kalau cr...7 bulan kalau malam susah nak tido tak selesa...
izz iizza izz iizza August 15, 2012
rasa biasa kot camtu..entah la sy pun dh ingat-ingat lupa pengalaman masa preggy..:)

semoga semuanya baik-baik ajer ya...banyakkkn berehat dn minum susu..:)
izz iizza izz iizza August 15, 2012
*ina nk tanya brg yg sy pos dh sampai ker belum?...kalau dh smpai inform kt blog sy yer...risau kot x sampai-sampai lagi..:)
Cik Nur Cik Nur August 15, 2012
jaga kesihatan ye kak, jgn tahan lapar... sian baby.. :)

xpe berbuka, akak kan megandung...
9n0L4 9n0L4 September 05, 2012
alhamdulillah sumenye sehat ye. jage mkn dan kesihatan tau. ;)