Suka makan pisang ketika mengandung

Resepi Pisang Goreng Rangup

Pisang goreng dalam gambar ni, tahun lepas punya cerita yer.. Pisang dari hasil abah saya yang tanam.. Alhamdulillah sekarang ni loya saya dah takda sangat pun.. Eh, ke memang dah takda terus yer.. Rasa macam dah lama takda uwek uwek... Takpala tu, yang penting untuk entry ni saya nak gtau, saya dah mula nak jadi PENGGEMAR GORENG PISANG NO 1 dalam family saya.. dalam family cukupla, kang gtau dalam dunia kan, u all tak caya plak.. hihi

U all tahu tak, hari2 tekak saya ni rasa nak makan pisang goreng.. Sampai saya dah siap cakap dekat my dear "Abang beli pisang goreng hari2 tau.. bila ina gtau jangan beli @ dah bosan makan, baru abang stop".. Si suami kesayangan saya tu, tunaikan permintaan saya ni.. hari2 beli pisang goreng tau.. My dear & anak2 makan secoet je, yang tukang perabih sayala.. sampai kerak2 tu pun saya kutip makan.. hahah.. Saya makan pisang ni bukanlah sebab orang kata makan pisang banyak2 boleh dapat anak lelaki tapi sebab tekak ni sentiasa rasa pisang goreng tu sedappppppppppppppppp sangat..!!

Makanan favorite saya dolu2 rasa kembang tekak tengok.. tu baru tengok tau.. Alaaa saya maksudkan pizza.. saya ni memang jenis suka makan pizza tau.. suka sangat.. Duk order Pizza delivery je kojenya.. tapi sekarang tengok iklan pun tak lalu dah u all.. Nampaknya saya dah kembali kepada citarasa melayu.. pisang goreng plak tu.. hihii.. Balik Chemor hujung bulan ni, nak ambik pisang banyak2 kat kebun abah saya tu.. nak buat kerepek pisang & nak goreng.. Nyum nyum.. sedapnya pisang...

     "Ya Allah... Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau                              kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku.."                       "Ya Allah, sesungguhnya aku namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w..." 

{ 27 comments.. read them below or add one }

nurul husna nurul husna February 13, 2014
sedapnya goreng pisang tu kak... amin..husna doakan semoga kandungan akak sihat n kalini baby BOY lak...hehehe
Masya Masya February 13, 2014
ina tahu x semalam saya baru jer google resepi pisang goreng keju .. ya allah mengiurkannya.. macam menarik.. mcm buatku tertarik huhuhuhu .... tp sy memang pengemar pisang goreng pun.. cicah sambal kicap kikikiki .. tp bile semalam tgk gambar letak keju tu cam mengiurkan jer.. x pernah sy mkn..
syawalsimpsons syawalsimpsons February 13, 2014
terus teringat waktu pregnantkan izz..sanggup minta akob carikkan pisang goreng jam 2 pagi..mmg tak da la..anangis...esok pagi tu baru dapat..sanggup akob hantar ke opis
Sheila Salim Sheila Salim February 13, 2014
Assalamualaikum kak intan.. sodapnya tengok gambar tu. heheheee. selagi boleh makan, kita makan je kak... risau bila loya datang, semua tak lalu. semoga dipermudahkan ye kak Intan (",)
Fiza Rahman Fiza Rahman February 13, 2014
Pisang pon pisang lah. Janji tak mengidam benda yg susah nak dapat ☺☺
Ibu Lala Ibu Lala February 13, 2014
Tetiba rs nak mkn pisang goreng pulak. Tgu sabtu ahad la baru boleh beli.
Ayu azmir Ayu azmir February 13, 2014
Heehehee.. sya mase thun lepas tekak nak makan laksa and yang pedas2 je
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra February 13, 2014
Hihi..sama la saya akak..tp x la hari2..cuma tiap kli sy nk blik umh wajib bli pisang goreng...:-)
msredcheesecake msredcheesecake February 13, 2014
ragam org pegnen... syukur somi nak layan...hheee
sal ya sal ya February 13, 2014
tahniah ina. akak dulu ms Aus suka sgt nasi ayam.
:: Mrs.Eady :: :: Mrs.Eady :: February 13, 2014
BIASE KALO SUKA MKN PISANG NI BAKAL DPT ANAK LELAKI :)
:: Mrs.Eady :: :: Mrs.Eady :: February 13, 2014
biase kalau suka mkn pisang ni bakal dpt anak lelaki :)
tifa anvar tifa anvar February 13, 2014
baguslah ina mngidam pisang goreng je anytime hubby ina blh belikn. buatnya kalau mngidam bende2 pelik kesian baby tu x dapt mkn.
QasehnyaRania QasehnyaRania February 13, 2014
hihi. mkn je la ina.. buat kerepek sedap tu.
pisang apa abh ina tanam?
shasha yacob shasha yacob February 13, 2014
waaaa saya memang peminat tegar pisang gorengg. terasa rasa kesedapan nya. pisang yang panas panas. nak gih beli lah lepoas nih. hahaha
Lynn Damya Lynn Damya February 13, 2014
Hahaha goreng pisang mmg sedappppp sgt! tp sy biasa makan dgn sambal kicap..kalau xde sambal, tak rase umphhh sangat ! haha
Maria Firdz Maria Firdz February 13, 2014
Sy pun msa mngdung ank kedua suka mkn pisang... Apa sja berkaitan pisang sy suka.. Hehe
ayut ayut February 13, 2014
Pmbawakn ank ni....hihi.comel je kdg2x klu fikir.dulu suka skrg xsuka.dulu xpndg skrg ari2x nk... :)
Azie Suhaimi Azie Suhaimi February 14, 2014
sedapnya tengok gambar tu..terliur sy..hihi.
.salam ukhwah dari azie suhaimi..i follow u.jom lawat blog azie www.aziesuhaimi.blogspot.com
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ February 14, 2014
salam k.ina..

ehehe...tetiba cma pun nyum3 teringat pisang..
sedapnye pisang gorengggg..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ February 14, 2014
salam k.ina..

ehehe...tetiba cma pun nyum3 teringat pisang..
sedapnye pisang gorengggg..
Deqla Manjew Deqla Manjew February 14, 2014
baby suka mkn pisang ye.. anak lelaki kot ni ina.. Aamiinnnnn..!! hihi..terliur plak tgk tgh2 lapar ni..huhu
azizah :) azizah :) February 14, 2014
kat sini kalau pisang cheese peh sedapnya... apa2 pon moga baby akak ni lelaki.. Amin..
Mimi Azirah Mimi Azirah February 15, 2014
Lain anak lain selera makan ye kak ina...sy dh lama xmkn pisang goreng
Mimi Azirah Mimi Azirah February 15, 2014
Lain anak lain selera makan ye kak ina...sy dh lama xmkn pisang goreng
ros_reeza ros_reeza February 16, 2014
tiba-tiba tekak nak pisang goreng ye Kak Ina.. takpe selagi tekak kata ok, makan je :) hihi.. nanti dah tak nak, tak boleh nak makan dah kan..