Aqilah si budak pandai

Macamana maksud nama Aqilah, macam tu lah Aqilah.. Dia pandai guna otak dia untuk berpikir macam2 cara.. Gaya macam otak dia tu 24 jam ligat berpikir... hihii.. Bila saya tak bagi dia main sesuatu, dia kan berpikir cara lain tau... Macam semalam, Semua kerusi saya dah simpan dalam bilik sebab Aqilah dia suka panjat nak ambik sesuatu barang kan... Bila kerusi takda, betapa panjangnya akai dia tu, dia ambik tong beras untuk panjat ambik barang yang dia nak...


Bila saya ambik balik tong beras tu, dan2 dia menangis.. Tapi budak bijak.. bukan lama menangis, dia rasa rugi menangis lama2, baik berusaha dapatkan..


Last2 dia pergi dekat saya & terus pegang tong beras tu.. Tapi Aqilah rasa dengan pegang tong beras tu, masih belum selamat... Akai masih ligat berpikir... Akhirnya keputusan muktamad...


Dia g duduk atas tong beras tu... hahhahah... hambikkk puas hati... takda sape boleh ambik tong beras dia... muahhahah.. Ni lah Aqilah u all.. geram tengok dia ni tau... lincah, otak laju je berpikir.. aktif pun yer... Btw, Aqilah dah ada 10 batang gigi tau, 4 batang gigi depan atas, 4 batang gigi depan bawah & 2 batang gigi geraham kanan kiri bahagian bawah...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

{ 30 comments.. read them below or add one }

♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ February 26, 2014
salam k.ina..

hihi..aqilahh..aqilah.. sebijak namanya,,,
panjang akai.. comeyyy :)
Siti Asiah Siti Asiah February 26, 2014
Cerdik betul Aqilah ni yea...cepat blaja. By the way, lama tak singgah sini. Blog Zarina dah wajah baru dah, makin nice. suka ngan doa2 yg ade kat footer & setiap post tu...;)
Siti Asiah Siti Asiah February 26, 2014
Cerdik betul Aqilah ni yea...cepat blaja. By the way, lama tak singgah sini. Blog Zarina dah wajah baru dah, makin nice. suka ngan doa2 yg ade kat footer & setiap post tu...;)
Sally Yatiey Sally Yatiey February 26, 2014
Memang bijak aqilah ni ;D hehe
syawalsimpsons syawalsimpsons February 26, 2014
mmg aqilah sangat2 sama ngan nama dier
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI February 26, 2014
tgk gmbr ni rasa kejap ja dh bsar..hihi
mia izzati mia izzati February 26, 2014
aha memang bijak pon aqilah..leh pikir cara lain..superb la aqilah
Tihara Tihara February 26, 2014
last sekali hepi je dia,
nampak puas je muka dia kan ina, bijak :)
Nora Karim Nora Karim February 26, 2014
alolololo.... mmg panjang akal aqilah ni...kemain lagi ya!! hahaha
Solehah Shamsuddin Solehah Shamsuddin February 26, 2014
Wah, pintarnya dia. Ini mengalahkan kakaknya ni.hehe
BUNDA BUNDA February 26, 2014
Alhamdulillah...pandai Aqilah...
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra February 26, 2014
Orang tua2 kata akal jenuh...;-),hihi...itu tandanya sel2 otak dia sedang bersambung, cewwah macam iklan susu plak..;-)
azizah :) azizah :) February 27, 2014
Allah! cerdiknya aqilah ni..geram betul la!
Sya Nadia Sya Nadia February 27, 2014
sama betul dgn anak sedara hubby yg namanya Aqilah juga, anak kedua juga..mmg bijak sangat..kdg2 mmg pening la kita mlayan..hehe
Fiza Rahman Fiza Rahman February 27, 2014
Bila sel² mula berhububg...hehehe...

kat umah tu pon kerusi kena sorok sbb qhalif suka manjat. Tapi dia amik bakul baju. Telangkupkan & panjat. Simpan kusi pon x der makna sbb dia panjang akal cari benda lain yg blh di panjat...ppffftttt....
Nida Mohd Nida Mohd February 27, 2014
comel dan bijak..nak jadi kakak dah kan tak lama lagi..semoga jadi anak solehah dan kakak yang baik ye aqilah..
lynn kamarul lynn kamarul February 27, 2014
hehe aqilah .. pandai nya dia.. ++ klu rambut panjang skit sama sgt cam aqilah
Mimi Azirah Mimi Azirah February 27, 2014
memg cerdik pandai aqilah nih
Maria Firdz Maria Firdz February 27, 2014
Sesuai dgn namanya kn... Bijak2...
Deqla Manjew Deqla Manjew February 28, 2014
hahaha.. mmg bijak aqilah nih.. tp camne pulak dia panjat tong beras tu? haihh mcm2 akal dia.. :)
tifa anvar tifa anvar February 28, 2014
cekal betul dia. Cari jln sndiri nak main panjat2.
shasha yacob shasha yacob March 01, 2014
pintar bebenor lah aqilah nih yerr comel je gaya dia
Nadia Johari Nadia Johari March 01, 2014
hahahhaha..memng bijak...
ayut ayut March 02, 2014
Bijaknya dia....haha.ad je idea nk by ye..rambut aqilah byk lurusnya dr alisha la kak ina
NORSHAHFEZA HAMSAN NORSHAHFEZA HAMSAN March 02, 2014
hahah bijaknye die ye,,aktif pulak tu,,moge smpai besar ye bijak cmni,mcm alisha=)
lynndamya lynndamya March 03, 2014
Hahaha..nampaknya sel-sel otak dia dah mula berhubung ! (ayat iklan)