Tak boleh menyusu badan jika mengandung?

Tadi nurse dalam melawat dekat rumah tau u all.. Saya ada tanya dia, boleh ke menyusu ketika mengandung.. walaupun bagi saya boleh tapi bila saya baca banyak2 lagi, ada yang doktor kata boleh ada yang kata tak boleh.. So, saya jadi tak tahu camne.. Samada nak teruskan penyusuan dekat Aqilah ataupun tak.. Btw, nurse yang datang melawat tu cakap tak boleh @ tak sesuai dah.. susu yang terhasil sekarang adalah untuk baby dalam kandungan.. kalau saya bagi Aqilah menyusu pun, takda khasiat.. kira macam tak cukup khasiat la..

Hakikatnya dalam hati saya, saya ada rasa sedikit kerisauan.. Takut ada effect apa2 dekat kandungan.. Emmm untuk kandungan no 3 ni, saya ada berlaku satu prob sebelum ni tau u all.. Saya dah g jumpa doktor, doktor kata takda apa2 just kene pantau..  Sekarang dah takda dah.. Prob tu buat saya rasa risau bila bagi Aqilah menyusu.. takut akan effect kandungan.. lagi satu takut prob tu berlaku lagi sekali.. Pasal prob tu, saya belum ready lagi untuk bercerita.. Tapi ianya satu pengalaman mengerikan bagi saya.. Biasalah kan, mengandung di ketika usia dah masuk 3 series... 

Cumanya tu la u all, nak tanya pendapat u all.. Saya patut teruskan penyusuan dekat Aqilah atau pun tak... Pasal susu badan pun, dah tak meriah macam dulu2.. Yang buat saya kompius nak bercerai susu badan dengan Aqilah tu, sebab dia masih kecik.. baru setahun 4 bulan.. kesian plak rasa.. Tapi dalam rasa kesian dekat Aqilah, saya duk risau kat kandungan ni jugak... Minggu depan nak jumpa doktor lagi.. Nak jugak tanya doktor pasal ni.. tapi sebelum tu nak tanya pendapat u all dulu..

Siapa2 yang ada pengalaman, harap dapat bantu saya..
     "Ya Allah... Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau                              kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku.."                       "Ya Allah, sesungguhnya aku namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w..." 

{ 27 comments.. read them below or add one }

Sheila Salim Sheila Salim February 17, 2014
Assalamualaikum kak intan, semoga dipermudahkan urusan kamu. Mohon doa pada Allah, minta petunjuk kak.. sheila takda pengalaman nak share camne.. hmm sheila doakan yang baik-baik untuk akak ye
QasehnyaRania QasehnyaRania February 17, 2014
seeloknya ina ceraikan susu badan je la demi kandungan.
in shaa Allah smga dipermudahkan.
jaga diri tau..
syawalsimpsons syawalsimpsons February 17, 2014
maaf la sue tak da pengalaman...tp pada sue kalo rasa memudaratkan N tak yakin, ina cerai je la susu ngan aqilah,,,kalo ok, tak pe la
syawalsimpsons syawalsimpsons February 17, 2014
maaf la sue tak da pengalaman...tp pada sue kalo rasa memudaratkan N tak yakin, ina cerai je la susu ngan aqilah,,,kalo ok, tak pe la
Ummu Muhammad Ummu Muhammad February 17, 2014
ina: ikut pengalaman pun mmg susu tak banyk tapi ade je yang still susukan..dulu kami setahun 7 bulan stop kan muhammad sebab ayah die kate ngempeng je tapi di akhir pregnency mintk tolong muhammad jugek nk ransang n bg clear cik B kite dgn niat mudah2an susu kluar senang heheh..alhamdulillah memang susu kluar cepat no2 ni ;)

mane2 bole ina..persetujuan suami istri ;)..jgn rerisau..Allah bg bb tu mesti ade hikmah..plus aqilah pun da makan..selalunye nant die otometik tolak susu mak yg preggy..tak sedap agaknye
Mama Safiy Arfan Mama Safiy Arfan February 17, 2014
btl tu mcm nurse ckp..better akk stop nyusu aqilah.sebab klo bg pon kang xde khasiat tambah2 kesian kat bb dlm perut x cukup zat nanti kang sbb berkongsi dgn si kakak...nak buat cmne kan, mmg kesian si kakak tu tp akk try la cri supp lain nak bg khasiat utk dia...lagi pon utk kesihatan sesama jgk kan??
Izzati Jefree Izzati Jefree February 17, 2014
wah kalau ikut masa belajar bio dulu cikgu ckp maybe takleh kot. sbb nanti nutrient dlm badan jd kurang lah. nak bagi kat yg menyusu, kat dlm kandungan lagi. better tanya doc k.
Joanna Yunus Joanna Yunus February 17, 2014
akak tak tahu le apa nak cakap tapi arwah mak pernah cakap tak elok... atas sbb2 apa tak tahu le
Sya Nadia Sya Nadia February 17, 2014
sya xtau la kak ina..tp ikut mcm biras sya ckp dulu, dia tnya kat doktor pakar, doktor dia ckp boleh je bg..tp kalau ada prob baik xpyh kot..risau juga kat bby dlm perut kan..
Nad MamaZN Nad MamaZN February 17, 2014
Bergantung pd diri masing-masing sbnrnya. Sbb badan setiap ibu x sama. Ada yg tahan larat nak menyusukan semasa preknen, dan ada yg x larat.

Semuanya bergantung pada pemakanan seorg ibu tu. Jaga makan, sentiasa minum air masak in shaa Allah ia bukan masalah besar sepatutnya utk teruskan penyusuan pada aqilah.

Melainkan mmg ada sejarah perubatan yg mengatakan si ibu ada penyakit dan ada risiko kalau still susukan anak. So, berenti la demi kesihatan diri dan anak dlm kandungan.

Tp kalau takde apa-apa masalah, teruskan je penyusuan janji kene jaga pemakanan. Lagi 8bulan je nak cecah 2thn, sayang plak. Unless la aqilah mmg dah bersusu formula (means campur susu). Terpulang la klu nak berentikn bf aqilah...

Dari pengalaman sendri
Zakwan masih bf masa saya preknenkan nayli

Just pendapat peribadi
Apa2pun bertanya la pd yg lebih pakar
Moga dapat jalan penyelesaiannya
- AZIE - - AZIE - February 17, 2014
sy pun xde pengalaman lg mcm ni, yg saya tahu kalo rahim kita xkuat,memg kena stop bf..takut effect dgn kandungan
Ainim Suju Ainim Suju February 17, 2014
Kalau takut mudarat rasanya dah boleh slowly hentikan kot kak ina
Haryati Faizal Haryati Faizal February 17, 2014
takde pengalaman lah pulak dlm bab ni, tp bagus jugak tuk dikongsikan kat sini
shasha yacob shasha yacob February 17, 2014
Takda pengalaman lagi lah kak ina. hahaha baru nak masuk 18 tahun nih. hihi
sal ya sal ya February 18, 2014
bergantung pada ibu jugak ina. kalau rasa ok... blh je proceed. kalau rs tak ok, lbh baik stop je la. sbbnya bila anak menyusu badan dan kita pegnant... yg dlm perut nak kalsium nnt tarik kalsium kita sbb tak ckp. end up ibu jugak yg sakit. stkt akak 4 org anak ni even time pregnant pun bg je susu kecuali Azfar la berhenti awal sbb dia gigit smp luka. huhu...
tenku butang tenku butang February 18, 2014
hemm.. taktau nak komen apa.. sebab xde pengalaman lagi.. hee.. tahniah nak dapat baby baru.. teringin jugak tapi lum rezeki..
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna February 18, 2014
saya ada pengalaman ada spotting selama beberapa bulan masa pregnant sambil susukan anak..

awal2 tu ada rasa macam contraction.. tapi bila check doktor alhamdulillah okay je..

tapi dari segi badan mmg akan jadi extra letih sbb kandungan dan susu akan curi extra nutrient dari badan kita..so perhaps ina nak consider makan supplement dan makan extra utk tenaga.. :)
Mrs Velentine Mrs Velentine February 18, 2014
Kak ina seeloknnya tanya doc k..,mv doakan semoga semuanya dipermudahkan
Deqla Manjew Deqla Manjew February 18, 2014
x tau nk ckp mcm mana.. boleh atau tak.. xde pengalaman..huhu..
ayut ayut February 18, 2014
Ayut takde pglman...tak tahu nk tlg kak..
imm imm February 19, 2014
salam kak,,
saye ade pengalaman nyusukan anak sulung mase pregantkan yg no 2.bile tu pregnant,,trus Tanya doctor boleh ke tak nyusukan si kakak..doc Kate :-

1) boleh kalau mami xde contraction, turun darah, pening, pitam etc
2) mami kna make sure amek nutrition secukupnya sbb nutrisi tu nak share ber3, mami kakak adik.

bile da yakin saye x alami msalah no 1 tu,, sage teruskn nyusu si kakak..saye amek supplement yg perlu la.mase ni mmg supplement sgt membntu.kalu x amek memang lembik..
alhamdulillah kakak sempat nyusu smpai umo 22++ bulan(smpai pregnant week 38).2minggu b4 adik keluar,,die xnak nyusu dah,,susu 'nen' mami tu adik punye katenye.huhu
Fiza Rahman Fiza Rahman February 20, 2014
Tak der masalah ina. Saya ada pengalaman masa pregnant anak ketiga dulu. Cuma saya start campur FM sebab susu drop habis. Tapi malam & weekend still BF qahirah.

Yg jadi masalah bila kita rasa contraction setiap kali menyusu. Itu memang patut stop. Pemakanan pon penting juga sebab kita pregnant dan dlm masa yg sama kita susukan anak.
azizah :) azizah :) February 20, 2014
tak silap jijah takde masalah nak susukan anak walaupon pregnant asalkan kesihatan ibu n anak dlm kandungan xde masalah.. cuma kalau kandungan dah besar better akak ceraikan la takut berlaku contraction.
Azi Azi February 24, 2014
saya dulu mengandung anak ke dua tujuh bulan baru stop. so far ok. lain orang tak tahu la kan.
acik watie acik watie August 21, 2014
Acik ada pengalaman..

Anak Acik yang ke-4 masih menyusu sampai Acik bersalin. Dan masih lagi berkongsi dengan adiknya sampai sekarang.

Semua terpulang pada kita IB. Kalau kita rasa kita mampu / kuat untuk menyusukan keduanya, teruskan.

Ramai yang marah Acik susukan anak Acik no.4 masa Acik mengandung. Alhamdulillah..anak dalam kandungan masih sihat.

Yang untungnya, si kakak boleh bantu mengurangkan 'bengkak susu'. Cubalah..
acik watie acik watie August 21, 2014
Sekarang si kakak dah umur 3 tahun dan adik dah 2 tahun..masih menyusu..Alhamdulillah..tetapkan niat saja. Allah bantu apa-apa yang kita tidak mampu.
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra April 13, 2015
kak ina, scroll2 entry lama akak, terjumpa tajuk ni, best baca pengalaman dan pendapat kat sini, sebab saya sekarang masih menyusu AINUL, kandungan dah 9 minggu.

http://nazirahnyerr.blogspot.com/2015/04/ainul-bakal-dapat-adik.html

susu saya masih merah,balik keja ja mesti bengkak, wajib bagi ainul isap, alhamdulillah saya xdak masalah apa, doakan saya ye kak.