Apa petua or tips tak nak bagi anak2 bergaduh?

Anak2 @ adik beradik, tak dapat lari dari bergaduhkan.. Anak2 u all bergaduh tak?.. Kenapa adik beradik time kecik2 suka bergaduh yer..? Masa saya kecik2 dulu, selalu dengar mak saya & kawan2 dia bersembang yang anak2 mereka suka gaduh.. Bukanlah bergaduh beria tu, sekadar bergaduh budak2... time baik, bukan main lagi.. time bergaduh tak tahu nak cakap... Bukan setakat orang lain, saya sendiri pun sama, masa kecik selalu bergaduh dengan adik, dengan baling barangnya, dengan tarik rambutnya... Alahaiiii bila ingat balik, kesian dekat kami adik beradik, boleh bergaduh camgitu plak... Tapi tu semua masa kecik.. dah besar, pikiran semakin matang, takda nak gaduh2 dah.. manja2 adala.. hihii... Sebelum adik saya kemalangan dulu, kalau dia ada apa2 masalah, dia telefonla saya bercerita.. mintak tolong & macam2...


Itu cerita saya dulu, ni cerita anak solehah saya yang baik budi pekerti si Alisha & Aqilah... Mereka berdua dah pandai bergaduh u all... Si kakak kalau bergaduh, ditolaknya si adik, si adik plak kalau bergaduh, hebat sikit cara dia.. dia tarik rambut si kakak, mentang2 rambut kakak tu panjang.. Tapi baru2 ni berlaku lagi kebaboommmmm, Aqilah gigit muka Alisha... amboi..!! Kene jentik mulut Aqilah tu dengan saya.. haa menagis lepas tu.. elok sangat gigit tu...

Si kakak memang dah terkenal dengan manjanya... menangis la apa lagi... saya terkejut tengok Aqilah gigit, first time tu u all... Ohya, selepas dari kejadian tu kan, ada jugak lagi sekali Aqilah nak gigit kakak dia tapi kakak geram, nak gigit adik dia jugak.. ahhah.. Nasib baik saya ada... adehhhh... Time bergaduh camnilah u all, time baik, baik sungguh2.. peluk cium bagai.. orang nak ambik adik dia pun tak boleh... Alamakkk lupa nak tulis, Alisha & Aqilah ni, kalau lepas mereka bergaduh, saya akan suruh mereka mintak maaf tau... Cara mereka mintak maaf, Salam & kiss pipi... Ololooo time ni mulalah rasa suwit jeee.. haha

Kawan2 ada tak cara tak nak bagi anak2 bergaduh?
     "Ya Allah... Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau                              kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku.."                       "Ya Allah, sesungguhnya aku namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w..." 

{ 23 comments.. read them below or add one }

fieda fieda February 06, 2014
Adoiii...samo raseny semuA kwn2 kite pengalaman gini..kfieda dlu teruk gak gaduh adik beradik..anak2 kfieda ni pun jgn ckp la..maira srg gegurl pn sama naik je bergaduh dgn abg2 dia..pastu menangis..x tau nk buat camna dh
Masya Masya February 06, 2014
rasanya ini mcm normallah ina adik beradik gaduh masa kecik, dah besar mereka jd erat... sifat kasih syg ... budak² ni tak pandai tunjuk protes jd mcm ni jerlah cr dia org lepskan geram...
ros_reeza ros_reeza February 06, 2014
alahai..selalu jugak dengar cerita adik beradik gaduh ni kak ina.. sian kakak..
babYpose babYpose February 06, 2014
Assalamualaikum, Kadang cakap juga kat abang jaga adik bila main, suruh kongsi..
Fiza Rahman Fiza Rahman February 06, 2014
Ekekeke...tergelak2 daku membacanya ina. Biasalah tu adik beradik. Memang akan bergadunh. Tu lah moment dorang time kecik2. Dah beso nnt x der mcm ni dah.

Sama mcm ina gak, saya soh dorang minta maaf, salam, peluk & cium ☺☺
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ February 06, 2014
salam k.ina..

huhu..mmg lumrah agaknya anak2 berkelahi sesama sendiri.. seri dgn faiz ni pun blh tahan jgk..tp seri byk beralah..faiz jer yg agak ganas sikit.. huhu..

tak tau cara..kalau ade sape nk share, cma pun nk tau jgk...
Joanna Yunus Joanna Yunus February 06, 2014
alahai Qayyum yang ting 4 dengan sumaiyyah yang darjah 4 di maha hebatnya kalau gaduh cuba tak le sampai tahap gigit mengigit ni... mmm akak sarankan terus berdoa dan terus berdoa... amalkan selalu al fatihah sedekahkan pada anak2
QasehnyaRania QasehnyaRania February 06, 2014
mmmm, xda pengalaman la ina .. kena tya yg pakar la ni. rasa mcm normal. tp kena pantau la .. seriau la jugak kan..
lizz lizz February 06, 2014
anak gaduh tu biasala...ina
saya kalo dierang gaduh saya biorkan jek..tapi kalo gigit mengigit kena jugak masuk campur...
hehe..
saya biasa kalo dierang ni gaduh memang memula saya marah juga dierang ni tapi buat penat jek marah biorkan dia biasanyer adik akan nangis nak tarik perhatian kiter suruh marah abang...tapi saya buat dek jek...
biarkan tapi lelama dierang bila dah baik baru saya nasihat dan saya nasihat dan saya create cerita sedih sikit pasal kenapa kita tak leh gaduh adikberadik kalo kita takder adik macam mana begitu juga abang...last2 dierang ni salam peluk cium bagai...ok la lepas tu...tapi gaduh tetap hari2 ..
syawalsimpsons syawalsimpsons February 06, 2014
anak2 sue pon suke gaduh..tp bila dah jadi gitoo mmg sue suruh la syawal atau izz kiss n say sowi...
sYiRa LoKMaN sYiRa LoKMaN February 06, 2014
budak ni kalau gado..suruh diowg gado lg, jgn marah..bila marah lg gado..bila suruh gado baru tau nak diam..terbalikk..selalu mcm tu
Tihara Tihara February 06, 2014
wahh kuat juga gigitannya berbekas..
alah gaduh manja2 je tu..
tifa anvar tifa anvar February 06, 2014
ina nasib jugak anak hang tu dua2 ank dara cer macm saya ank dua2 llki. huuiihh stress tau saya. tapi kn sekarang dua2 dh besar sikit kurang lh gaduh2. nak bg tips senang je time gaduh tu alihkn perhatian dua orng tu kpd bende yg diaorg suka.
nurul husna nurul husna February 06, 2014
hihi...sementara anak2 nak besar...sabo je la melayan perangai anak2 kan kak :)
Maria Firdz Maria Firdz February 06, 2014
Ada ke.. Haha... Rasa mcm normal kot sbb kecik lagi.. Klu dh bsar gduh kna la cari petua... Sbbnya dr tu juga wujud kata pepatah, carik2 bulu ayam, lama2 bercantum jua... :-)
Nora Karim Nora Karim February 06, 2014
boleh tahan juga aqilah tu gigit... sampai berbekas tu ha...

anak2 bergaduh ni perkara biasa... nanti dah besar mereka akan lebih appreciate each other...

Biasanya kalau AF bergaduh besar, akak akan tarik dorang duduk sebelah2 akak... kira akak tengah2, sambil rangkul bahu anak2 kiri dan kanan... kalau dorang tgh menangis, biarkan dorang menangis... asalkan tangan n kaki dorang tak bergerak untuk pukul each other.

Lps tu akan smpi satu tahap, mereka akan lending kat peha kita (sebab dah penat menangis)... so masa tu adalah masa yang sangat sesuai untuk nasihatkan mereka agar tidak terlalu kasar bila bermain, cakaplah apa2 yg patut. Ayat akhir akak biasanya, "Allah tak sayang orang yang suka gaduh2... Rasulullah pun tak suka..."
~emi~ ~emi~ February 07, 2014
Haha mcm anak sedara sy la. umur beza setahun je. Si adik ni mmg suka sakat si abang. Dah la si adik ni kuat mkn. selalu dirembatnya makanan minuman si abg. si abg ni pulak pelatnya melebihi si adik. dua2 manja. asyik gaduh je. siap tarik2 rambut, gigit2 pipi haaa. bila tanya si adik, "kenapa dgn pipi annisa ni?". slow2 dia ckp "danish yg buat" smbl tunjuk jari kat abg. klu ckp kuat2 nnt kena marah dgn si abg. haha. si Danish siap ckp lg, "Danish tak syg adik sebab adik suka minum air abg". haha. kdg2 lawak tgk dorg gaduh. tp sbb dorg ni beza setahun je., dorang rapat sgt2.
Mimi Azirah Mimi Azirah February 07, 2014
ala sama la kak ina dgn aina auni..time baik memg baik time bergaduh ceku sana ceku sini..pening dibuatnya
azizah :) azizah :) February 10, 2014
amboi aqilah.. xpadan dengan kecik yer.. habis di gigitnya kemain lagi...
ayut ayut February 10, 2014
Bgaduh mmg xlari la klu dh nme pon adik bradik..mlpas peradsn la tu kot gduh..hihihi.aqilah smpi mgigit gaya tersendiri tu..hihi
Deqla Manjew Deqla Manjew February 11, 2014
aduhh.. deqla yg tgk pun terasa sakit.. biasalah kan bebudak gadoh, main gigit2 tarik2 rambut..hihi..
Azi Azi February 12, 2014
gaduh2 pastu baik balik. camtula hakeem ngan pia. sy diam kan je.. tegur2 jugak tp xjalan.
Lynn Damya Lynn Damya February 13, 2014
Hmm, sy pun xtahulah apa tipsnya, tp mmg sy akui klw mase kecik, asyik gaduhhhhh je dgn adik tau...tp bila dh besar, dah matured, dah okay lah..cuma kdg2 sentap jugak bila adik tak dgr kata..haha