Alahan ketika mengandung anak perempuan, takda alahan anak lelaki

U all pernah tak dengar orang kata kalau kita ada alahan time mengandung, anak yang kita kandung tu perempuan.. takda alahan anak lelaki?.. Saya pernah je dengar orang cakap camtu.. Masa anak pertama adala jugak rasa macam nak percaya.. sebabnya memang time mengandungkan Alisha saya ada alahan.. bila keluar baby pun, memang baby perempuan...

Tapi bila saya mengandung kali kedua, terus saya dah takda rasa nak percaya.. hahhah.. Actually tu just cakap2 orang je kan.. Maybe ada yang kebetulan ianya betoi berlaku dekat diri seseorang tapi ada jugak tak... Alaa sekadar cakap2 je kan.. Nak tahu yang betoi2, kene tunggu kita bersalinla kan.. Sedangkan hasil ujian scan pun boleh "bertukar".. Time scan, kata anak perempuan.. bila keluar lelaki.. Time scan kata anak lelaki, bila keluar anak perempuan... kiranya teknologi ciptaan manusia tak dapat menandingi kuasa Tuhan... bila Tuhan kata Kun Fa Ya Kun.. kalau lelaki, tetap lelaki.. kalau perempuan tetap perempuan..

Ohya, berbalik pada cerita anak kedua saya tu.. Time mengandungkan Aqilah, saya memang takda alahan langsung... sangat seronok sampai rasa macam, "kalau camnilah gaya mengandung tanpa alahan, 10 kali mengandung pun takpa"... Haaa tu diaaa.. 10 kali tu.. hihii.. Itu sekadar perumpamaan nak gtau u all, perasaan bila takda alahan... Kalau ikut kata orang, takda alahan anak lelaki kan.. tapi tak pun, anak saya yang lahir adalah perempuan.. Si anak solehah Aqilah yang aktif tu haa.. (",)

Untuk mengandung kali ketiga ni, saya ada alahan.. bukan setakat alahan tapi penyakit Malas sangattttttttttttttttttttttttt hebat melanda diri... kalau boleh nak duduk rumah baring sambil tengok TV je.. malas sungguh nak buat keje lain.. Masak pun malas, tapi terpaksa.. kalau tak, anak2 saya & my dear nak makan apa kan.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

{ 30 comments.. read them below or add one }

Fiza Rahman Fiza Rahman February 03, 2014
Saya dah pregnant 3 kali. Tiga2 tak der alahan. Cuma alahan yag sama...MALAS...hehehe...
mawar berduri mawar berduri February 03, 2014
xde alahan jugak..cma bila dah nak mask 33w nie..pnyakit M tu yang datang...
Mummy GreenyHouse Mummy GreenyHouse February 03, 2014
alahan anak ketiga kott...haha.
saya pun tgh malasssss amat. tp paksa buat2 tak malas. bila ada masa terluang je, curik2 utk bermalasan..kikiki.. :p
Joanna Yunus Joanna Yunus February 03, 2014
hahahaha.... rasanya akak macam pernah cerita pasal pengalaman akak mengandung kedua2 anak akak...
nana kimie nana kimie February 03, 2014
akak:) belum terlambat lagi rasanya nana nak ucap tahniah ni,heeee...jaga kesihatan ye kak..moga akak & kandungan baik2 aje..
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra February 03, 2014
Akak....saya xda alahan....:-)
Cik Nur™ Cik Nur™ February 03, 2014
mcm2 jenis alahan...mak nur dulu, mkn xlalu...minum je...

azizah :) azizah :) February 03, 2014
jijah masa pregnantkan kimi xde alahan.. tp mmg betul anak lelaki.. pastu mmg MALASss sangat2! malas nak masak.. malas nak mandi..malas nak buat keje rumah.. mmg anak lelaki..heheh
anitadiana anitadiana February 03, 2014
Tahniah ina...kak ita dah 4kali dah..semua sama aje...tak ada alahan... lelaki dan perempuan (2pasang)..ramai yg tak tahu..coz kak ita comel..bila opis e-mel semua terkejut bila pulak kak ita mengandung..yg tahu tu tahu lah kan..alhamdulilah semua tak ada alahan..cuma makan tu berbeza.arisya suka makan ikan dan masak kari,mcm tu lah...biasa mengandung suami yg mabuk masa awal kehamilan
Mar Mansor Mar Mansor February 03, 2014
pengalaman mengadung y berbeza2..
penglaman br sekali, tiada alahan muntah2 tp kaki gatal2 & jerawat kat muka..ari2 tepek bedak kasi cun..dapat baby girl..
Nora Karim Nora Karim February 03, 2014
akak tak pernah pulak dgr macam tu ina.... yang akak selalu dgr... kalau mengandung anak perempuan, si ibu asik nak nampak cantik je... tak kisah la walau duduk kat umah & tersangat la rajin buat keje rumah... kalau mengandung anak lelaki pulak... sokmo rasa malas nak buat keje... :p memang tu la yang akak rasa masa mengandungkan AF...

walau apa pun... itu semua tanggapan segelintir daripada kita... kalau benar ia berlaku, itu adalah kebetulan... :D Moga ina dan kandungan baik2 saja... :D
Tihara Tihara February 03, 2014
take care ina untuk baby ke 3 ni :)
tifa anvar tifa anvar February 03, 2014
saya pula masa preggy ank llki sangt rajin buat kerja n rajin jln2.masa preggy ank dare saya tu mls tahap kene seret ja badan tu untk brjln
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ February 03, 2014
salam k.ina..

eheh.. betul2.
tapi cma mengandungkan faiz mmg de alahan..
dan mmg malassssssss sesangat.. :p
Imani Iwani Imani Iwani February 03, 2014
saya 2 kali peknen alahan teruk..ank ke2 tu rajin sngt masak..kuar dua2 gegel..hehe..
Ainim Suju Ainim Suju February 04, 2014
hehe..saya tengok kak, kawan saya yang pregnant anak lelaki kat ofis tu, alah teruk je kak..
baby comel baby comel February 04, 2014
Aima, belum mampu lagi. harap2 nanti xde jugak alahan mcm my mum yg mengandung 10x tanpa alahan. InsyAllah, apa2 pun take care ye kak =)
Deqla Manjew Deqla Manjew February 04, 2014
kwn deqla anak lima. lima2 tu xde alahan.. deqla taulah sbb deqla mmg sentiasa bersama dia dulu.. hihi..mmg snglah kan kalo xde alahan.. tp penyakit M tu wajib ada kot.. :p
msredcheesecake msredcheesecake February 04, 2014
memang best kalu pegnen tak de alahan... anak first akk takde alahan sampai akk tatau pun pegnen...hheee pepepun syukur dgn rezeki Allah...
Ayu sukatiakula Ayu sukatiakula February 04, 2014
alhamdulillah, pengalaman sy mengandung tiga2 anak baik lelaki mahupun perempuan, x merasa kena alahan pun. steady dr awal smpi la bersalin.. masa tu mmg pikir kalu camni beranak 10 pun xpe.. tp bila tiba time bersalin, asyik fikir cukup la takat tu.. tp tengok org pregnant cam teringin nak pregnant gak
Mimi Azirah Mimi Azirah February 04, 2014
sama la kak ina...mengandungkan aina...alahan teruk...mengandungkan auni lgsung xde alahan....mengandung ank ke3???ermmmm wo pu chi tau..hahaha
Cik Jue Cik Jue February 04, 2014
jue alhamdulilah..
sepanjang mengandung farisyah n faezuddin nie...tak pernah rasa alah.... harap2 kalau mengandung lagi lepas nie pun samalah...
Mas Zull Mas Zull February 04, 2014
assalamualaikum intan...alahan tu biasalah bagi kita yg mengandung ni...moga intan masih boleh mengawal alahan tu dan jaga diri selalu yer..:)
eita eita February 04, 2014
agak nyer kali ni alisha nak dapat adik boy kot..
lizz lizz February 05, 2014
saya dedua anak ader alahan pening...n muntah2 teruk juga..awal pregggy segala jenis bau tak leh jawapannyer memang tak masuk dapur...tak boleh langsung nengok ayam goreng terus muntah
lepas tiga bulan kemain rajin masak kemas segala...dedua tu sama ngandungkan abang uwais n sara tak der beza...sama jek...
QasehnyaRania QasehnyaRania February 05, 2014
tak pa lelaki atau perenpuan yg penting ina jga makan n kesihatan k :-)
tahniah
Azi Azi February 12, 2014
sy dua2 ngandung xde alahan...
Arinie Ghazali Arinie Ghazali October 27, 2014
Saya 2x mengandung xde alahan. Both anak laki. Skrg pregnant anak ke3 .ada alahan lak. Anak ppuan kot. Hihi
Dila Gebu Dila Gebu December 26, 2014
pengalaman yang menarik, bila tiada alahan tu rasa mudah je kan ?

jom sertai peraduan TONTON DAN MENANG !!!
nur amni nur amni August 05, 2015
Haha..memang..alahan malas tu yg selalu ade..lagi2 perut dah besar masuk 3rd trimester. Alhmdulillah alahan akak biasa2 je..

Jom jln2 blog akak jom..salam ukhuwah.