Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Berpantang. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Berpantang. Papar semua catatan

Kelebihan menggunakan BENGKUNG LABUH ketika berpantang

Saya dari zaman anak dara lagi memang jenis yang jaga badan... Saya akan pastikan PEHA TAK BERLAGA, DAGU TAK BERLAPIK & PERUT TAK BUNCIT... 3 part ni memang saya titik beratkan... Saya bukan jenis yang berani nak try benda2 yang menguruskan badan ni.. lagi pun saya ni maybe dalam kategori yang agak kolot kot... Bab2 ni, saya lebih percaya pada yang FREE.. hihi... Free yang saya maksudkan tu macam amalkan petua ke tips ke senaman ke camtulah... kiranya takda yang nak jenis nak buat rawatan macam2 ni... Alhamdulillah jugak saya dapat family yang agak tegas dalam bab berpantang.. maksudnya, kalau time tungku, kene tungku.. kalau time bengkung kena bengkung...

Contoh bengkung yang saya guna or maksudkan... tapi dekat bahagian hujung bawah tu, saya ketat lagi.. sampai sentuh peha... jalan pun terkepit2 je la.. tapi gambar atas ni nampak macam longgar pulak bawah tu

Sekarang ni bengkung dah ada macam2 jenis dah... ada yang jenis sekadar "cover" bawah dada hingga ke pinggang @ rahim kita tu je... tu pun bukan jenis ikat tapi jenis "lekat" macam stail kasut sekolah tu haaa... Macam saya, saya lebih suka kepada BENGKUNG YANG LABUH DARI PARAS BAWAH BREAST HINGGA KE BAWAH VONTOT... Bagi saya, untuk kembalikan bentuk badan kita & vontot kita yang mengembang ketika mengandung tu adalah dengan berbengkung... nanti kalau pakai bengkung yang sekadar "cover" hingga ke pinggang @ rahim kita je, part tu je yang back to normal.. tapi part vontot tetap jugak mengembang... saya tak nak jadi camtu sebab saya kan nak anak ramai.. so, kalau setiap kali beranak, setiap kali saya biarkan vontot saya mengembang, bayangkan nanti saya dah beranak 6 7 orang, besar mana plak vontot saya tu kan... tu yang kena jaga dari anak pertama lagi... tak nak nanti bila saya dah tua.. nak buat kerja, mulalah rasa "berat vontot" nak bangun ke sana sini...

Dengan takdir Tuhan jugak, saya dapat pulak suami yang memang tak nak isteri dia gemuk.. so, macam satu kelebihan untuk saya la kan... kira macam motivasi jugak la untuk saya jaga bentuk badan.. Suami saya gemuk takpa, janji saya tak.. kita ni bukannya ada kouta berbanding lelaki... (^_^).. Ohya, bengkung yang saya ceritakan ni, apa yang saya guna tau... saya ni bersalin normal.. kalau yang bersalin secara pembedahan tu saya tak pastilah camne tau... Saya just share mengenai diri sendiri je tau...

Haa baru ingat, saya ada share cara yang saya lakukan dalam penjagaan  PEHA BERLAGA, DAGU BERLAPIS & PERUT BUNCIT... U all boleh KLIK SINI.. Cara ni saya lakukan time saya belum kawen dulu tau... saya pernah mengalami 3 masalah ni dulu... walaupun orang nampak saya kurus, tapi tak semestinya saya takda alami 3 masalah ni.. so, cara saya selesaikan masalah saya, seperti apa yang saya tulis di entry ini... Tapi lepas dah kawen & ada anak, saya dah tak buat semua tu.. bukan pe, sebab time berpantang saya betoi2 berpantang... kalau 40 hari berpantang, 40 hari tu jugaklah saya pakai bengkung... saya hanya bukak time nak mandi je... wahhhh nampak tak tegar tak tegarnya saya berbengkung... ahhahha... 

Masa anak pertama, saya tak tahu kebaikan berbengkung ni... Dah arwah opah saya & parent saya suruh... saya buat je la... Lagipun arwah opah saya tu tegas sikit bab berpantang ni... Tapi after habis pantang, bila saya tengok badan saya cepat je kembali kepada bentuk asal, barulah saya tahu kebaikan berbengkung... selama ni, duk dengar orang cakap je, bila dah alami sendiri, barulah rasa teruja & seterusnya kenalah kongsi dengan u all.. biar kita sama2 cantik... sama2 jaga badan untuk tatapan suami tersayang... gitu kekdahnya... hihi.. Lagipun, berbengkung ni FREE je... tak payah keluar duit pun... just kita je kene disiplin kan diri... Kalau u all malas nak disiplinkan diri dengan berbengkung... nah baca entry MOTIVASI KETIKA BERPANTANG ni saya saya dah share dulu.. 

Lastly nak cakap jugak, apa yang saya tulis pasal bengkung labuh sampai bawah vontot ni hanyalah pendapat saya je tau... Terpulang dekat diri masing2 nak guna bengkung macamana.. Terpulang jugak dekat diri masing2 samada nak berbengkung or tak... Risau gak saya kang kene marah.. hihii sebab pendapat kita berlainan.. macam saya, kan saya dah tulis yang saya ni jenis kolot.. lebih suka ikut petua orang dulu2... (^_^)

Eh jap2.. ada petua lagi satu nak kongsi.. kalau nak cepat kempiskan perut, TIME BERBENGKUNG TU, U ALL LETAK KAPUR MASAK + LIMAU NIPIS ATAS PERUT LEPAS TU BARU BALUT & IKAT BENGKUNG KETAT2...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Macamana nak kenal makanan "berangin" or "sejuk" yer?

Saya sekarang ni, walaupun dah 2 bulan lebih bersalin, masih lagi berpantang dalam bab makan ni.. Selain dari nak jaga urat2 ni takut mengembang.. saya jugak jaga pemakanan sebab takut Aqilah akan kembung... Bukan pe u all, masa alisha dulu, ada pengalaman kembung... kesian tengok, dia tak boleh nak tido.. tu yang saya berjaga2 time Aqilah ni... Lagi satu, time alisha tu, anak sulung, saya pun tak tahu sangat bab2 ni... 

Saya nak tanya u all, macamana nak tau makanan tu "berangin" or "sejuk" yer?...Orang2 tua selalu pesan, kene jaga makan.. jangan makan yang "berangin" or "sejuk"... Selama ni, saya duk tak makan tu, sebab orang dah gtau makanan tu "berangin" or "sejuk" tapi saya sendiri tak tahu camna nak tahu... Ohya, my dad pernah cakap.. benda yang menjalar tu "berangin" kalau tak silap.. macam kacang botol tu.. Lagi satu, yang jenis membiak, macam kangkung tu.. Itu pun kalau tak silap sayalah.. ingat2 lupa dah.. hihii

Kalau u all tahu macamana nak kenal makanan "berangin" or "sejuk" gtau saya yer... saja nak tambah ilmu, anak 2 orang pun tak tahu2 lagi.. hihii

P/s : Lepas saya cakap tak kisah orang nak beriklan di kotak jerit, banyak pulak link iklan.. hihii.. Apa2 pun moga bisness u all akan bertambah maju!! (",)


Kebaikan Berpantang 100 hari selepas bersalin...

Berpantang 100 hari selepas bersalin... Dengan kata lain, berpantang dari "bersama" selama 100 hari selepas bersalin... Jika suami kita sayangkan kita & nak "guna" kita lebih lama, pasti mereka boleh bersabar & memahami keadaan kita.. (^_^).. U all tahu tak kenapa kita harus berpantang 100 hari ni??...

Sebenarnya, walaupun kita dah habis darah nifas tapi hakikatnya peranakan kita masih lagi bengkak & luka jahitan masih mentah.... *Bila tingat pasal jahitan, memang takut untuk 'bersama' terlalu awal.. hihii (^_^) So, untuk kita bagi ianya elok dengan sempurna, kita kena ambik masa paling kurang 60 hari tapi sebaik2nya 100 harilah... Time tu, seluruh peranakan kita dah pulih seperti sediakala.. Eh, ia jugak sebenarnya untuk MENJAUHI MASALAH PENUAAN SEBELUM TIBA MASANYA... Bab ni saya suka, yela, taknaklah nanti umur kita 50 tahun tapi nampak macam 60 tahun.. hehehee... Tapi si suami kita tu pulak, umur 55 tahun, tapi nampak macam 50 tahun... ekekekee..

Eh, tapi kan u all, ada jugak yang bersama walaupun baru bersalin.. 2 minggu bersalin dah bersama... sebabnya darah nifas dah takda.. Boleh je, terpulang dekat diri sendiri... tapi ingatan & untuk pengetahuan u all, walaupun ianya dilakukan secara lemah lembut, ianya tetap jugak mengganggu urat saraf peranakan yang menegang time tu... Bila urat saraf dah menegang, mulalah terjadi bentan urat selain dari gerakan dekat 'mulut' rahim tu boleh terbukak semula kesan luka bersalin yang masih baru tu @ dalam proses penyembuhan... Time tu jangan tanya kenapa darah nifas keluar dengan banyak or kenapa berlakunya tumpah darah... (",)

Ohya, untuk pengetahuan u all, berpantang 100 hari ni, hanyalah dari segi ilmu perbidanan... Yela, bidan2 ni mestilah nak kita jaga kesihatan kan.... Nanti nak tambah anak lagi... hehehe.. Tapi apa2 pun, bergantung dekat diri sendiri je... Yang mementingkan kesihatan, boleh lakukannya... tapi yang sebaliknya, terpulanglah dekat u all... (^_^)

Hari yang ditunggu2 akhirnya tiba jua.. (^_^)

Yeayyyyy hari ni hari terakhir saya berpantang... Sukanya dalam hati... hihii.. Hari ni dah hari ke 40... (",) Saya tahu, u all mesti nak kata "Sekejap je, rupanya dah 40 hari... rasa macam baru lagi ina bersalin"... hihii.. Tapi hakikatnya, u all je yang rasa sekejap tapi saya si empunya badan ni, rasa macam 40 bulan... hahahhahhah

Opsttt tapikan, saya dah merdeka untuk berpantang 40 hari je... yang berpantang 100 hari tu, belum habis lagilah... hehehh.. Berpantang 100 hari ni wajib untuk jaga kesihatan badan kita ni @ rahim kita... hihii.. Ohya, pada anak2 dara yang tak tahu apa maksud berpantang 100 hari tu, meh nak bagitahu untuk u all tambah ilmu.. hehee... Actually, itu adalah tempoh kita berpantang dari "bersama" dengan suami.... Wajib tau..! Tu pun jika u all titik beratkan kesihatanlah... hihii

Hoorayyy dah boleh makan sedap2.. hihi... Eh, lupa... yang sejuk2 or angin2 tu, tetap tak boleh makan selagi menyusu badan untuk elakkan Aqilah dari kembung perut.. (",)


Pengalaman jaga 2 orang anak ketika dalam pantang...

Sebelum saya bersalin, ada je saya dengar ibu2 yang merungut melayan karenah anak2 ketika di dalam pantang... yela, dengan nak layan anak yang kecik dengan nak layan anak yang besar... mestilah macam2 karenah kan.. (",)

Tapi saya, Alhamdulillah syukur sangat2... Tuhan permudahkan segalanya untuk saya... Dengan Alisha seorang anak yang cepat matang & dengan aqilah anak yang baik.. takda nak meragam... (",) Alhamdulillah jugak, ketika berpantangkan alisha pun, alisha jenis yang tak banyak ragam.. saya pernah buat entry sebelum ni... & kini giliran aqilah pun sama.. (",) Aqilah ni lagi senang nak jaga... bagi susu, perut kenyang.. terus tidur... nak dengar dia menangis susah... bila aqilah terjaga dari tidur, takda nak menangis2.. dia duk main sorang2 dia.. hihii

U all bayanglah, kalau sebelum ni, saya selalu dengar orang bila dah ada anak 2, dalam pantang terpaksa lebihkan perhatian untuk si adik.. tapi saya ketika dalam pantang, siap boleh main2 lagi dengan alisha... masa untuk bersama dengan alisha pun ada je.. sebab tu alisha ni tak rasa tersisih kot...

Alhamdulillah.. setakat ni, saya dapat handle anak 2 orang... harap2 bila balik sungai petani pun macam tu jugaklah... Ohya, untuk pengetahuan u all, saya berpantang ni, bukannya kami 3 beranak dijaga 100% oleh parent saya.. yela, my mum & my dad bekerja.. so, time mereka pergi kerja tu, dah sah2 la, saya yang handle semua kan... bertungku, berbarut, siapkan anak2, bagi makan & lain2...

Alisha pulak, jika saya tengah buat kerja, dia lah yang temankan aqilah... siap tepuk2 lagi bagi aqilah jangan nangis.. ala2 nak dodoikan aqilah lah kononnya... hihiii... Harap2 mereka akan sentiasa menyenangkan ibu & abah mereka untuk jaga mereka sehingga mereka dewasa... (",) Apa2 pun, saya bersyukur sangat2 dapat anak macam alisha & Aqilah... (^_^)


Macamana nak kekalkan berat badan yer??

Seperti yang saya bagitahu u all dulu2 @ sebelum pregnantkan Aqilah... saya ni dah termasuk dalam kategori kurus kering macam bini popeye kan.. hihi.. Yela, dengan ketinggin antara 163cm - 165 cm, berat saya hanya 42kg.. adehhh.. sungguh tak cantik... hihii

Berat ideal @ berat yang saya nak adalah antara 50kg hingga 53kg je.. tak nak lebih... ekkekkek... Ohya, untuk pengetahuan u all, berat terakhir saya sebelum masuk labour room adalah 60.70kg.. Maksudnya, sepanjang pregnant kan aqilah, saya naik 18.70kg... Beberapa hari selepas bersalin, berat saya turun jadi 56kg... 2 minggu lepas bersalin, berat saya dah jadi 52kg... Hari ni pulak, hari ke 18 lepas bersalin, berat saya dah jadi 50kg... Adehhhh... 

Berat saya dah nak menghampiri ke angka 4 pulak... alamakkkk.. sedangkan berat yang saya nak minimum 50kg... So, camne ni u all... kongsilah tips dengan saya supaya saya dapat maintain dengan berat sekarang.. (^_^)

Secara jujurnya, berat saya sekarang memanglah berat minimum yang saya nak.. 50kg.. tapi bentuk badan saya masih lagi out tau... Maksud saya, peha masih lagi berlaga sikit & perut masih lagi buncit sikit (normallah baru 18 hari bersalin + berpantang pun belum habis lagi.. hihii).. Itu takpalah.. sebab ia akan settle lepas habis pantang nanti... cuma sekarang ni, berat tu saya tak tahu nak maintain kan camne.. Jika u all ada tips, kongsi dengan saya yer.. (",)


Benang jahitan mencucuk2...

Firstly, saya nak ucapkan TERIMA KASIH SANGAT2 dekat u all.. Walaupun saya tak balas jejak u all tapi u all tetap jugak singgah baca entry di blog saya... Sungguh saya terharu... Sekarang ni, saya hanya mampu buat entry je.. balas jejak pun sekadar 4 5 orang je.. tak dan nak habiskan balas jejak u all macam dulu... MINTAK MAAF SANGAT2 ye u all... InsyaAllah lepas habis pantang @ di sungai petani, saya akan kembali aktif balas jejak u all.. Time berpantang ni rasa macam tak cukup je masa.. hihiii

Emmm sebanarnya, ada 2 cerita yang saya belum coretkan lagi dekat sini.. pengalaman bersalin & pengalaman kena jahit time bersalinkan adik alisha ni.. Saya skip dulu pasal tu... Untuk entry ni, saya nak cerita apa yang berlaku selepas kena jahit @ apa yang saya tanggung sekarang... (^_^)

Jahitan yang kena potong tu, nurse check ok je.. tapi yang menjadi masalah saya adalah lebihan benang selepas jahit tu, dorang banyak sangat lebihkan.. so, benang tu mencucuk2 tau.. Buat saya rasa sangat2 tak selesa + kadang2 sakit + kadang2 geli + kadang2 pedih.. macam2lah.. Sampai dalam hati saya ni rasa macam nak je potong benang tu bagi pendek sikit... adehhhhh... Dugaan betoi la... Kalau time alisha dulu, saya jalan terkepit2 sebab kena jahit banyak tapi kali ni, walaupun kena jahit sikit tapi benang tu pulak jadi masalahnya... huwaaaa...

Dalam hati saya ni berharap cepat2lah benang tu reput.. tapi tu la, tak tau bila nak reput.. Saya check, tengok benang tu elok je lagi.. takda nampak macam rupa nak reput pun... alahaiiiii... Eh, benang akan reput ambik masa berapa lama yer?.. Saya dah lupa la masa time alisha dulu.. tapi yang pasti dalam tempoh berpantanglah... emmmm ada lagi 30 hari saya nak berpantang ni... takkanlah 30 hari lagi baru nak reput... huwaaaa...

P/s : Ujian untuk menghapuskan dosa2 kecil..

 


Tips cepat kecutkan rahim.. (",)

Rasanya semua orang tahu yang makan BUAH KURMA & MENYUSUKAN ANAK adalah antara cara yang mempercepatkan proses pengecutan rahim... Tapi dalam pada ramai yang tahu pun, ada je yang tak amalkan petua ni kan... (",) Saya cuma nak berkongsi dengan u all pengalaman saya sendiri.. mana tahu, nanti u all pun akan lebih berkobar2 untuk makan buah kurma & menyusukan anak jugak.. hihii

Saya bersalinkan adik alisha pada 22/10/2012, 24/10/2012 saya gerak balik Chemor... 25/10/2012, Nurse datang checkup dekat rumah... Time nurse tu datang checkup, nurse ada ukur tinggi rahim tau.. tiba2 nurse cakap "Eh, cepatnya rahim dah kecut, hari ni baru hari ke 4"...(dalam buku pink, nurse tulis tinggi rahim 10) Saya senyum2 je la kan... (situasi ni jugak berlaku ketika saya bersalinkan alisha.. tapi time tu, tukang urut yang tegur) (^_^)

Kalau u all nak tahu, dari hari pertama hingga hari ketiga, saya ada di Sungai Petani lagi kan.. time tu, saya banyak makan buah kurma + menyusukan adik alisha.. set bersalin pun tak makan lagi time ni... Tapi tu la, tak sangka pulak yang rahim saya cepat mengecut walaupun belum kecut sepenuhnya lagi... (",)

Eh, nak bagitahu u all yang belum ada pengalaman bersalin lagi, untuk pengetahuan u all, lepas kita bersalin, perut kita masih besar tau.. lembik2... siap orang boleh kata ada anak sorang lagi belum keluar dari perut... hehehh.. Actually, ianya disebabkan rahim kita yang tak kecut lagi tu la.. tu yang jadi camtu... (",) Bila rahim kita cepat kecut... cepatlah jugak kita berjaya menghilangkan kebuncitan perut kita tu... hihiii

Opstttt tapi ada jugak, orang2 tua yang tak bagi makan buah kurma time berpantang tau.. kurang pasti kenapa tak boleh makan.. tapi apa2 pun terpulang dekat diri kita sendirilah kan.. macam saya, memang dah hari2 makan buah kurma & dalam blog saya ni pun rasanya dah berlambak2 entry pasal kebaikan buah kurma yang saya cerita dekat u all.. (",)

Kebaikan memakai Bengkung

Betapa rindunya saya dekat u all... Rindu nak nak buat entry sebab banyak sangat yang saya nak cerita pasal alisha & adik alisha + rindu nak blogwalking... tapi tu la, masa agak terhad... blog u all pun dah lama tak terjah... maklumlah, time berpantang ni lah saya nak kene jaga badan pun.. nanti tak jaga 'out' lah body... muahhahah

Ohya, sebut pasal 'out' lah body ni, semalamkan, ada nurse datang checkup saya dekat rumah tau.. So, dia nak check luka jahitanlah kan.. so, terpaksalah bukak seluar kecik.. sekali dia tengok saya susah sangat nak bukak... So, saya bagitahulah....

Saya : Bengkung ni panjang sampai ke vontot..tu yang susah sikit nak bukak seluar 'kecik' 

Nurse : Eh, pakai bengkung ke.. kalau saya tak pakai dah..

Saya : Eh, saya tak nak perut saya buncit (sambil gelak)

Nurse : Nanti buatlah sit up

Saya : Saya tak rajin nak ber sit up ni...

Nurse : Belilah korset.

Saya : (Senyum)

Secara peribadinya saya terkejut sebab dia boleh cakap macam tu dekat saya.. yela, dia pun melayu & lagi tua dari saya.. Selama ni saya ingat semua orang melayu memahami kepentingan berbengkung ni.. Nampaknya saya ni kategori yang kolot lah yer... masih pakai bengkung... hahhahah.. Tapi saya tak kisah... lebih baik mencegah kan u all... Walaupun panas walaupun ketat tapi tak kisah.. janji body boleh dapat yang asal... Jaga badan untuk tatapan mata suami tersayanglah katakan.. muahhahhahah

Ohya, alang2 tu, nak tulislah sikit apa kebaikan memakai bengkung ketika di dalam pantang...

1) Rahim kita akan cepat kecut

2) Merampingkan semula pinggang kita..

3) Ia jugak dapat membentuk potongan badan & vontot... Ohya, tapi pastikan bengkung kita tu sampai ke vontotlah yer.. kalau setakat pinggang je nanti tak cun gak.. sebab kang tak pasal2 pinggang ramping tapi vontot lebar... kang jadi macam buah pear pulak.. (^_^)

4) Elak perut kita masuk angin maklumlah, time berpantang ni.. macam2 angin yang berminat nak masuk.. hihii

5) Ia jugak mengelakkan otot perut kita ni kendur & menggelebeh.. 

6) Elakkan perut dari buncit

Banyak lagi sebenarnya.. Ohya, TIPS UNTUK U ALL... KALAU U ALL BETOI2 NAK PASTIKAN PERUT U ALL BACK TO NORMAL, MAKAN SELEPAS BERBENGKUNG TAU... MAKSUDNYA, PAKAI BENGKUNG TU DULU BARU MAKAN... (",) Macam saya buat seperti apa yang opah saya ajar... Bangun awai2 pagi.. siap semuanya dulu baru makan.. maksudnya, dah siap bertungku, berurut, berbengkung & mandi baru makan... (",)

P/s : Tak sabar nak tempek gambar Alisha & adik Alisha banyak2 dekat blog ni.. Nak bercerita pasal mereka berdua.. (^_^)

 

Pengalaman saya jaga alisha ketika berpantang...

Sebelum saya bersalinkan Alisha, ramai yang mengatakan "BILA DAH ADA ANAK, MESTI TIDUR MALAM TAK LENA".. Time orang cakap camtu, saya just senyum je lah kan... yela, saya pun tak tau camne.. belum ada pengalamanlah katakan.. (",)

Tapi kan u all, dengan takdir Tuhan, ketika dalam pantang, tidur saya sentiasa lena.. takda pun nak dapat gangguan dari Alisha... Alisha pun bukannya jenis yang suka meragam.. Baik2 je si budak kecik ni masa kecik dulu.. hihii.. Eh, Alisha pernah meragam sekali, tapi tu disebabkan oleh perut dia kembung.. gara2 saya tersilap makan.. adehhh sian alisha... nasib baik ada my dad & my mum.. merekalah yang tolong tuam alisha dengan pasir panas + sapu minyak...

Alisha jenis yang tak takut sejuk tau u all.. time pantang, kalau alisha berak, saya basuh je walaupun pukul 2 3 pagi.. kiranya saya takda nak lap guna tisu lembab tu la... steady je alisha kena air sejuk pagi2 buta.. hihii.. Ohya, tapi time mandi, Alisha mandi guna air suam tau.. hampir setengah tahun jugaklah kot mandi air suam...

Alisha jugak jenis yang tak susah nak siapkan dia lepas mandi.. sapu minyak, pakai losyen, tuam, pakai baju.. semuanya lah.. senang je... tu yang sampai sekarang ni alisha suka kalau kita belai2 badan dia.. hihi.. Kesimpulannya, jaga alisha dalam pantang memang senang.. tidur saya pun tak diganggu... Adik Alisha ni nanti, tak tahu lagi macamana.. adakah tidur saya akan terganggu or sama jugak macam alisha sebelum ni.. Setiap anak tak sama kan.. Tunggu & lihat je nanti.. (",)

Jap, nak buat kesimpulan lagi sikit.. hihii... "Jangan percaya cakap orang selagi kita tak laluinya.. maybe anak orang lain suka meragam time berpantang tapi anak u all sebaliknya..".. Kadang2 orang ni saja nak takut2kan kita tau.. saya banyak kena macam ni walau dalam apa hal.. tapi saya ni jenis selagi tak cuba selagi tu tak tahu... (",)


Petua pasal Manjakani

Dekat entry semalam, saya ada tulis yang arwah opah saya ada bagi petua pasal manjakani kan.. tapi saya kurang pasti apa fungsinya... takut pulak tersalah info... Tapi nasib baik semalam, Mrs Lurve bagitahu yang dia pun guna manjakani.. so, saya tanyalah dia, apa fungsinya... kira apa yang dia bagitahu sama dengan apa yang saya tahulah kan... so, takdalah saya nak rasa was2 nak tulis info tu dekat sini... hihii... Bukan pe, saya seronok berkongsi petua2 or tips2 macam ni dengan u all.. kita kan wanita.. mesti lah nak jaga kan... untuk kebahagian rumah tangga kita bersama.. cewah... hihii  



Inilah buah manjakani... saya google je gambar ni...

 My dad belikan untuk saya ketika berpantang dulu di kedai India..


Petua yang arwah opah saya ajar, sama je dengan cara yang Mrs Lurve buat.. Kalau u all nak tahu cara yang Mrs Lurve buat.. KLIK SINI tau.. lebih detail dia terangkan... sama je dengan saya... (",)

Sebelum tu.. meh sini saya nak share dekat u all apa khasiat buah manjakani ni... mana tahu kot lepas u all baca, u all pun nak lakukan petua orang2 lama ni.. (",)

  1. Memulihkan kembali otot dalaman Faraj.. dengan kata lain, mengetatkan kembali 'aset' kita yang longgar... yela, u all bayanglah.. anak kita tu besar mana keluar dari 'aset' kita tu... (",)
  2. Manjakani ni sebenarnya dia bersifat menegangkan kembali otot2.. so, jika u all amalkan untuk minum manjakani, ia mampu untuk tegangkan kembali breast kita tau..
  3. Manjakani ni jugak membantu kita jadi awet muda sebab ia mengandungi anti oksidan yang kita semua tahu berfungsi untuk melambatkan proses penuaan...
  4. Yang ada keputihan pun elok guna sebab ia mampu mengurangkan cecair keputihan yang kadang2 boleh buat 'aset' kita berbau..
  5. Selain dari tu, manjakani ni pun mampu mencegah dari kanser serviks & payudara tau.... ia jugak cepat sembuhkan luka jahitan kita.. cukuplah saya tulis khasiatnya setakat ni.. Nak tahu lebih banyak, mungkin u all boleh tanya orang2 tua or cara paling mudah, google lah... hihii
CARA SAPU

U all boleh asah manjakani ni belakang pasu.. lepas tu sapu dekat tempat EPISOTOMI @ JAHITAN dekat 'aset' kita tu...

CARA MAKAN

Rebus buah manjakani & buang kulit.. lepas tu ambik isi dia & digentel2 dengan nasi & telan.. tak pun, letak dalam pisang, lepas tu terus telan supaya kita tak tergigit manjakani yang pahit tak hengat tu.. hihi

CARA BASUH

Rebus manjakani lepas tu ambik air rebusan tu & cuci 'aset' kita.. tapi tunggulah air tu suam yer... janganlah panas2 u all dah cuci.. hihii

CARA MINUM

Rebus manjakani lepas tu apa lagi.. minumlah.. hihii

PERINGATAN... RASA BUAH MANJAKANI SANGAT2 PAHIT YER... TENGOK U ALL MAMPU OR TAK NAK TELAN... TAPI KALAU KITA BETOI2 NAK, INSYAALLAH BOLEH... UNTUK BERSALIN KALI KEDUA NI, SAYA PASTI AKAN BUAT... TAK BOLEH TIDAK!!... YANG MASA ALISHA DULU TAK IKUT PETUA NI SEBAB TAK LALU NAK TELAN + SERIAU TENGOK TEMPAT JAHIT, SO, TAK BERANI NAK SENTUH... HIHII... TAPI BILA ARWAH OPAH DAH TAKDA RASANYA SAYA HARUS IKUT NASIHAT ARWAH... "UNTUK MASA DEPAN SAYA"... (^_^) 

LUPAKAN KEPAHITAN... PAHIT ITU UBAT... U CAN DO IT IBU ALISHA... LAGI 2 BULAN.. (",)

P/s : Pada mereka yang nak telan jugak manjakani tapi tak lalu yang jenis macam ni... maybe u all boleh try yang ada di pasaran kot... macam2 jenama ada... mana tahu kot2 rasa dia lebih sedap dari yang real camni.. (",)

P/s : Manjakani bukan je boleh menolong kita dalam bab kesihatan dalaman tapi jugak keintiman kita bersama pasangan.. (^_^)

PEMBERSIH PERIBADI WANITA DENGAN ESTRAK MANJAKANI

Kata2 motivasi ketika berpantang...

Tak sampai 2 bulan lagi saya akan bersalin.. InsyaAllah... Pagi ni tiba2 buat saya teringat dekat arwah opah saya.. Kalau masa saya berpantang dulu, opah banyak bagi tips2 & petua ketika berpantang.. tapi kali ni dah tak dapat tips dari arwah lagi... 

U all nak tahu tak, opah saya pernah bagitahu, dalam pantang tu pun, kita boleh bersenam.. buat senaman ringan2 je la tapinya.. Opah saya ada tunjuk dekat saya.. tapi tu la, saya kesalkan dekat diri saya ni, masa arwah ajar saya bersenam, saya takda pulak nak rakam ke apa.. ingat ingatan saya tu bagus sangat gayanya.. amal pun tak.. so, sekarang dah lupa.. adehhh.... Opah saya bagitahu saya, dia start amalkan bersenam sejak dari dia bersalinkan "paklong" saya.. maknanya, selama 50 tahun  lebih opah saya bersenam setiap kali bangun dari tidur... sebab tu lah, opah saya cergas sehinggalah dia sakit 2 bulan terakhir sebelum meninggal.. U all bayanglah, dalam umur arwah opah yang hampir 80 tahun, dia masih mampu mengayuh basikal pergi ke kedai... bercucuk tanam... jaga ayam yang penuh reban.. opah saya jugak tak nyanyuk.. sampai saat akhir dia masih kenal semua & masih mampu solat..

 Opah saya jugak pesan, ketika berpantang, pantang betoi2.. kesan dia bila dah tua nanti... lagi satu, opah saya ada jugak bagitahu suruh sapu manjakani kot kalau tak silap dekat bahagian 'aset' kita dekat bawah tu.. fungsi dia, saya dah ingat2 lupa... adehhhh... Opah saya jugak, ajar saya cara bertungku yang betoi.. bagi peranakan kita tu kembali ke tempat asal + taknak bagi buncit.. hihii.. Opah saya siap tunjuk perut dia lagi tau.. memang perut opah saya takda nak menggelebeh ke apa ke.. flat je... heheh... Orang tua2 zaman dulu2 memang banyak petua + dorang betoi2 jaga kan... (",)

Selain dari opah, saya jugak harus bersyukur mempunyai family yang jenis ambik berat bab2 pantang ni + saya pulak memang jenis suka bab2 petua lama2 ni.. hihi.. Paling saya suka, family saya ni jenis yang bila cakap terus buat saya rasa... "Oh tidakkkkkkkkk!!".. (",) Contoh...

Pak Long : Kak yong kena sentiasa pakai bengkung masa berpantang ni.. nak ke nanti perut tu menggelebeh sampai peha berlapik2... (see... sampai ke jantung limpa hempudu kata2 paklong saya tu)

My mum : Duduk betoi2.. kaki lurus ke depan.. awak tu kena jahit banyak, nanti kena jahit lagi sekali padan muka (oh tidakkkk... saya ngeri bab2 kena jahit)

My dad : Kakyong kena rajin bertungku.. jalan slow2... nak guna tandas, guna yang tandas duduk tu.. jika awak nak badan kuat, kena rajin berpantang.. semuanya untuk kebaikan kakyong... kalau sakit, kakyong yang tanggung.. abah dah bagi nasihat... (sungguh saya taknak tanggung lagi kesakitan lepas berpantang... sebab nak sibuk urus family pulak (^_^)

Ini antara kata2 family saya dekat sayalah.. saya memang suka kata2 yang jenis menusuk hati jantung limpa ni.. sebab ianya mampu jadi motivasi dekat saya.. Lagi satu, saya sendiri pun berpegang pada prinsip "SUAMI GEMUK TAKPA... ASALKAN SAYA TAK" (paham2 sendirilah yer kenapa suami saya takpa, saya tak boleh.. suami saya adalah lelaki & saya adalah perempuan)... sejak dari saya belum kahwin lagi... tambah pulak MY DEAR PUN TAKNAK ISTERI DIA GEMUK.. macam sekarang ni katanya dah ok.. (saya memang suka suami yang macam ni... tegur jika saya dah gemuk bcoz my body for my husband..) (",)

Ohya, u all jangan pulak ingat bila my dear kata tak nak isteri dia tu gemuk.. si isteri ni pulak beria bagai berdiet... tidak yer... tidak sama sekali.. seumur hidup saya tak pernah berdiet.. makan tanpa henti adalah.. hihii... saya ni menyusu badan.. nak diet apanya.. hihii

P/s : Bila seseorang menegur sesuatu dekat kita, jika kita pikir positif, positiflah ia.. jika kita pikir negatif.. negatiflah ia... (",).. Tapi lebih baik pikir positif.. barulah pemikiran kita akan maju ke depan... (^_^)

P/s : Hari ni saya akan pergi checkup..so, jejak lambat sikit saya balas yer... (",)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...