Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label pengalaman kena jahit. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label pengalaman kena jahit. Papar semua catatan

Pengalaman kena jahit selepas bersalinkan Aqilah

Saya tak tahu nak buat camne.. benang jahit bawah saya tu tetap lagi mencucuk2.. asyik cucuk tempat sama je, ada kemungkinan akan luka lah nampaknya ni.. Dugaan.. emmmm pengorbanan seorang ibu selepas melahirkan anak.. (",)

Saya nak story dekat u all pasal pengalaman saya kena jahit ketika bersalinkan Aqilah... Kali ni alhamdulillah, tempat yang nak kena jahit tu sikit je.. dengan kata lain, tempat kena potong tu pendek je lah kan... (",)

Macam biasa, sebelum jahit, dia bius dulu bawah saya tu.. dia cakap, "Walaupun bius, apabila nak jahit kulit, pasti akan terasa sakit"... lepas dia cakap camtu memang seriaulah saya rasa... TAPI kali ni, saya tak menjerit kesakitan lagi tau ketika time nak jahit kulit tu, sebabnya, dia ada bagi saya satu alat yang ala2 macam 'tempat sedut oksigen' tu.. dia cakap kalau sakit sedut alat tu kuat2 & hembus... kiranya benda alah tu macam alat untuk tahan sakitlah kan... so, kuranglah sikit sakitnya tapi lepas tu saya jadi khayal sesaat dua saat.. (",)

Kalau time alisha dulu, saya ada cerita dekat u all yang mereka tetas balik jahitan & jahit balik.. tapi kali ni, lepas dia siap jahit, boleh pulak datang sorang lagi nurse check sebab nak tengok ada pendarahan lagi or tak... bila dah namanya check pendarahan, mestilah nurse tu pergi korek2 dekat bawah tu kan.. memang ada lagi darah.. so, dia keluarkan darah tu & kembali bersihkannya... tau tak apa yang jadi lepas tu???

Jahitan terbukak balik..!!! yela, dah kena korek.. dah sah2 la terbukak semula walaupun sikit tapi tetap jugak kena jahit kembali...!!! Nak pengsan saya dengar nak kena jahit lagi... adehhhh... tapi tetap redha.. cuma tu lah, tanpa disangka2 saya terpaksa tanggung masalah benang terlebih panjang pulak... Napelah dia tak pendekkan lebihan benang tu yer... sian dekat diri sendiri.. hihii.. Nak gunting sendiri risau bahaya.. yela, gunting saya ni ntah2 ada kuman terlekat ke, kang tak pasal2 jangkitan pulak... berbanding dekat hospital tu memang dah bersih...

Nurse yang datang melawat dekat rumah ada bagitahu, kesakitan benang tercucuk tu akan makin sakit bila makin bennag tu nak mereput... dengan kata lain, kesakitan tu akan hilang bila benang dah reput sepenuhnya... huwaaaaa.... bila nak reput sepenuhnya tu.. 



Benang jahitan mencucuk2...

Firstly, saya nak ucapkan TERIMA KASIH SANGAT2 dekat u all.. Walaupun saya tak balas jejak u all tapi u all tetap jugak singgah baca entry di blog saya... Sungguh saya terharu... Sekarang ni, saya hanya mampu buat entry je.. balas jejak pun sekadar 4 5 orang je.. tak dan nak habiskan balas jejak u all macam dulu... MINTAK MAAF SANGAT2 ye u all... InsyaAllah lepas habis pantang @ di sungai petani, saya akan kembali aktif balas jejak u all.. Time berpantang ni rasa macam tak cukup je masa.. hihiii

Emmm sebanarnya, ada 2 cerita yang saya belum coretkan lagi dekat sini.. pengalaman bersalin & pengalaman kena jahit time bersalinkan adik alisha ni.. Saya skip dulu pasal tu... Untuk entry ni, saya nak cerita apa yang berlaku selepas kena jahit @ apa yang saya tanggung sekarang... (^_^)

Jahitan yang kena potong tu, nurse check ok je.. tapi yang menjadi masalah saya adalah lebihan benang selepas jahit tu, dorang banyak sangat lebihkan.. so, benang tu mencucuk2 tau.. Buat saya rasa sangat2 tak selesa + kadang2 sakit + kadang2 geli + kadang2 pedih.. macam2lah.. Sampai dalam hati saya ni rasa macam nak je potong benang tu bagi pendek sikit... adehhhhh... Dugaan betoi la... Kalau time alisha dulu, saya jalan terkepit2 sebab kena jahit banyak tapi kali ni, walaupun kena jahit sikit tapi benang tu pulak jadi masalahnya... huwaaaa...

Dalam hati saya ni berharap cepat2lah benang tu reput.. tapi tu la, tak tau bila nak reput.. Saya check, tengok benang tu elok je lagi.. takda nampak macam rupa nak reput pun... alahaiiiii... Eh, benang akan reput ambik masa berapa lama yer?.. Saya dah lupa la masa time alisha dulu.. tapi yang pasti dalam tempoh berpantanglah... emmmm ada lagi 30 hari saya nak berpantang ni... takkanlah 30 hari lagi baru nak reput... huwaaaa...

P/s : Ujian untuk menghapuskan dosa2 kecil..

 


Cara saya jaga luka jahit selepas bersalin

Sebelum ni saya dah cerita pasal teknik meneran & pengalaman saya kena jahit, hari ni nak cerita pulak pasal penjagaan luka kena jahit tu... Tapi sebelum tu kan u all, lepas kena jahit tu kan, saya selalu jugak duk tengok tempat kena jahit tu.. hihii.. bukan apa, duk intai kot2 benang terbukak semula.. hahhah... biasalah, takut punya pasal.. hihii... Sebab takut kena jahit semulalah saya jaga betoi2... hehheh.. Ohya, ketika saya nak balik dari hospital ke rumah, kalau my dear drive & ada bonggol, time tu pun aset sakit tau.. sampai saya suruh my dear bawak kereta slow je... hahha

Bidan ada bagitahu saya, jika kita nak cuci aset kita tu, guna air suam... Macam saya, saya memang guna air suam + air rebusan asam keping... Saya tak pasti samada maklong saya yang bagitahu or arwah opah saya yang bagitahu pasal air rebusan asam keping ni.. Katanya, jika cuci dengan air rebusan asam keping, luka tu cepat baik.. Emmm saya tak pasti luka saya tu cepat baik or tak sebab saya ni selagi tak cukup 40 hari berpantang selagi tu saya duk jalan berkepit je... tak nak ambik risiko kena jaht lagi hokay.. hehehhehhe

Setiap kali mandi, saya akan cuci aset saya dengan air rebusan asam keping... bila time saya rasa nak terberak ke terkencing ke, saya akan cuci dengan air suam... Ianya berlaku selama 40 hari ketika berpantang tu la.. Ohya, mandi pun, saya mandi air suam tau.. takdanya nak mandi2 air paip tu.. sejuk tu.. kembang urat saya nanti.. hehehh... Cara duduk pun kene jaga... saya takda nak duduk bersila bagai tu yer.. saya duduk bersimpuh tapi lagi elok duduk kaki kita lurus ke depan.. Bab berjalan pulak, time tu memang saya sentiasa berkepit sampai habis pantang... tak kisah luka tu dah baik or tak tapi tetap maintain berkepit.. hihii.. Selain tu jugak, boleh dikatakan hari2 saya makan ikan haruan... tak kiralah haruan masak apa.. janji haruan.. time ni, my dear & my dad mulalah duk sibuk order ikan haruan.. hihi.. Lagi satu, saya tak makan benda2 yang agak2 boleh sebabkan aset kita tu gatal.. macam telur ke.. yela, kalau gatal... macamana nak garu... hihii

Haa nak bagitahu u all jugak... benang yang jahit luka kita tu akan tercabut sendiri tau.. mula2 tu, saya punya panik kenapa benang ni tercabut kan.. dia jadi reput... hahahha.. macam poyo je saya ni.. punya takut kena jahit.. hihi... Off courselah benang tu akan mereputkan.. hihii... Tapi saya berpeluanglah untuk pegang benang yang reput tu... ada orang yang saya tanya, takda pulak perasan yang benang mereka dah tercabut (",)

Ini cara saya jaga tau.. lain orang maybe berbeza tapi ada orang siap boleh duduk bersila bagai lagi walau baru bersalin.. maybe dia tak sakit kot... (",) Nak selit sikit dekat sini, arwah opah saya pesan.. "Time berpantang, berpantang betoi2.. kesan dia, tua nanti baru nampak.. sakit sana sakit sini..".. (tiba2 rasa menyesal sebab tak ambik berat @ tak sumbat dalam otak segala pesanan arwah opah saya pasal berpantang.. so, tahun ni berpantang tanpa dapat petua dari arwah lagi..)

P/s : Selama 40 hari saya berpantang, selama tu jugak saya tak keluar rumah suka2.. hanya 2 kali keluar pergi hospital & klinik sebab alisha kena kuning...



Pengalaman saya kena jahit selepas bersalin..

Entry ni ditulis bukan untuk menakutkan tapi untuk berkongsi pengalaman.. sekurang2nya mereka yang baru first time nak bersalin boleh bersedia dari segi mental.. (",)

Kalau sebelum ni saya pernah berkongsi dengan u all pasal teknik meneran ketika nak bersalin kan..Hari ni nak berkongsi pulak pasal kena jahit lepas bersalin.. hihii Tapi sebelum tu, saya nak tambah sikit pasal meneran tu.. nak bagitahu pada mereka yang belum pernah bersalin.. Rasa baby nak keluar sangat2 dah tu ibaratnya kita rasa nak terberak yang dah tak boleh tahan sangat2 dah... sebab tu orang kata, masa nak teran, teran gaya kita nak berak tahik keras.. hihii.. Ohya, u all nak tahu tak, masa saya nak bersalinkan alisha kan, saya siap cakap dekat bidan.. "Nurse... saya rasa nak berak sangat2 dah ni..." hahhahha.. nurse pun apa lagi, check laluan terus dia cakap, dah boleh teran.. hihii

Pasal jahit pulak, bagi saya.. Ya Allah... sakit yang amat.. lebih sakit dari nak keluarkan Alisha dari rahim ni haa.... Bayangkan, Alisha bersalin pukul 11:24 malam, tapi pukul 2 lebih pagi baru saya keluar dari labour room sebab nak jahit bawah kita tu.. Berapa kali saya menjerit tak tahu nak cakaplah... Sampai orang datang tengok... Adoiii la...

Sebelum bidan jahit, dia ada bagitahu saya.. "Letak bius sikit yer... " so, dia akan cucuk dekat bawah kita tu @ letak bius.. tapi sayangnya, walaupun dibius, saya masih terasa jahitan tu hokay..!! Terasa jarum tu dicucuk & ditarik... adehhh.. Nurse bagitahu, nak jahit tu ada 3 lapisan.. kene jahit elok.. sebab itu aset kita.. Oklah kan.. saya tak kisahlah, tapi disebabkan saya tak mampu nak tahan kesakitan, sampai 2 kali jahitan tu kena tetas semula & jahit hokay!! Saya bertahan je tanggung sakit ni, sebab nurse dah pesan awai2 tu aset kita, kena jahit betoi2... so, untuk kebahagiaan kami suami isteri, saya tahan je la.. hihi

Ohya, bidan jahit 3 lapisan kan.. 2 lapisan bahagian dalam tu sakit jugak tau tapi tak sesakit lapisan paling atas iaitu kulit kita...!! U all bayanglah, kulit semata2... adehhhh.... Pulak tu, akibat saya terangkat punggung, ada 3 tempat jahitan.. lagilah tak tahan... Saya memang kena jaga betoi2 la kan.. sebab nanti kalau jahitan tu terbukak, tak pasal2 kene jahit lagi.. oh tidakkkk..!! Anak kedua ni, tunggu bulan 11 nanti baru tau macamana pulak...hihi Opstt lain orang lain pengalaman tau (",)

P/s : Nanti2 saya ceritakan macamana saya jaga jahitan tu pulak yer.. (",)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...