Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Tips kempiskan perut. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Tips kempiskan perut. Papar semua catatan

Jangan minum ais kalau tak nak perut buncit..


Komen dari NINA RICCI (cantik je nick macam tuannya..).. Dia pun setuju dengan entry saya yang sebelum ni.. yang pasal TIPS UNTUK ELAK PERUT BUNCIT tu... Kalau u all tak nak orang tegur or tanya u all "dah berapa bulan mengandung?" yang pada hakikatnya u all tak mengandung pun.. U all ingat pesan saya ni.. JANGAN MINUM AIS...!!

Tapi kalau sekali sekala tu.. no hal la.. maksud saya, jangan jadikan AIS SEBAGAI MINUMAN WAJIB... Kalau tak minum langsung, lagi bagusla kan.. (",) Nak dapatkan kata2 motivasi or semangat untuk u all terus berhenti minum ais?? BACA ENTRY SAYA YANG NI...

P/s : Untuk berjaya JANGAN MENCIPTA ALASAN

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Cara paling mudah untuk elak perut buncit

Sebenarnya taknak bagi perut buncit ni senang je u all.. cuma bergantung atas diri sendiri samada nak buat or tak... Saya tak nak cakap bab senaman sebab saya sendiri pun malas bersenam.. hahha... Tapi saya nak bagitahu u all cara saya elakkan perut saya dari buncit... Opstt, buncit lepas bersalin tu adatlah kan.. tapi jangan sesekali biarkan buncit lepas bersalin tu menjadi "kawan baik" u all untuk selama2nya.. hihii..

Macam saya, saya pernah bagitahu u all yang saya guna INCHLOSS LOTION FELINNA untuk kempiskan perut lepas bersalinkan... sekarang lepas 2 bulan bersalin, alhamdulillah.. perut dah kempis.. hihii..  So, bila dah kempis, cara untuk kekalkan perut tu sentiasa kempis adalah, ELAKKAN DARI MINUM AIS..!! Yap sayang2... pasti boleh jika u all betoi2 nak..!! Saya sendiri start berhenti minum ais dari tahun 2004... Eh, tapi masa pregnant saya ada minum ais jugak tau.. tapi tu pun tak sampai 5 kali.. biasalah, time pregnant ada je yang mengidamnya.. hihii

Meh saya bagitahu u all kenapa perlu elakkan dari minum ais... Contohlah, Jika u all makan sup tulang or apa je yang berlemak, bila u all nak basuh pinggan yang letak makanan tu, tak ke dekat pinggan tu penuh dengan lemak, so, u all tak dapat bersihkannya macam biasa... nak cairkan lemak tu, u all kene letak air panas dalam bekas tu kan... Senang cakap camni, jika u all lepas makan makanan yang berminyak, u all minum ais, so, lemak2 tu akan melekat dekat perut u all.. dengan kata lain, makin berlemak la perut tu... tapi jika u all minum air panas or air suam, akan cairlah lemak tu so, terlepaslah peluang dia untuk bertakhta dekat perut u all tu... hihii (^_^)

Kalau u all betoi2 tak nak perut buncit, u all try lakukannya... kan saya pernah cakap, jika nak berjaya dalam sesuatu yang u all lakukan, JANGAN SESEKALI WUJUDKAN ALASAN..!! (",) Alasan tu lah yang akan membantutkan kejayaan kita... (^_^) Eh sayang2... saya berjaya lakukannya, pasti u all pun boleh lupakan Ais.. hihii.. 8 tahun saya tinggalkan ais... tapi punca sebenar saya tak minum ais sebab nak jadi awet muda... petua amy search... hihii  


Tips cepat kecutkan rahim.. (",)

Rasanya semua orang tahu yang makan BUAH KURMA & MENYUSUKAN ANAK adalah antara cara yang mempercepatkan proses pengecutan rahim... Tapi dalam pada ramai yang tahu pun, ada je yang tak amalkan petua ni kan... (",) Saya cuma nak berkongsi dengan u all pengalaman saya sendiri.. mana tahu, nanti u all pun akan lebih berkobar2 untuk makan buah kurma & menyusukan anak jugak.. hihii

Saya bersalinkan adik alisha pada 22/10/2012, 24/10/2012 saya gerak balik Chemor... 25/10/2012, Nurse datang checkup dekat rumah... Time nurse tu datang checkup, nurse ada ukur tinggi rahim tau.. tiba2 nurse cakap "Eh, cepatnya rahim dah kecut, hari ni baru hari ke 4"...(dalam buku pink, nurse tulis tinggi rahim 10) Saya senyum2 je la kan... (situasi ni jugak berlaku ketika saya bersalinkan alisha.. tapi time tu, tukang urut yang tegur) (^_^)

Kalau u all nak tahu, dari hari pertama hingga hari ketiga, saya ada di Sungai Petani lagi kan.. time tu, saya banyak makan buah kurma + menyusukan adik alisha.. set bersalin pun tak makan lagi time ni... Tapi tu la, tak sangka pulak yang rahim saya cepat mengecut walaupun belum kecut sepenuhnya lagi... (",)

Eh, nak bagitahu u all yang belum ada pengalaman bersalin lagi, untuk pengetahuan u all, lepas kita bersalin, perut kita masih besar tau.. lembik2... siap orang boleh kata ada anak sorang lagi belum keluar dari perut... hehehh.. Actually, ianya disebabkan rahim kita yang tak kecut lagi tu la.. tu yang jadi camtu... (",) Bila rahim kita cepat kecut... cepatlah jugak kita berjaya menghilangkan kebuncitan perut kita tu... hihiii

Opstttt tapi ada jugak, orang2 tua yang tak bagi makan buah kurma time berpantang tau.. kurang pasti kenapa tak boleh makan.. tapi apa2 pun terpulang dekat diri kita sendirilah kan.. macam saya, memang dah hari2 makan buah kurma & dalam blog saya ni pun rasanya dah berlambak2 entry pasal kebaikan buah kurma yang saya cerita dekat u all.. (",)

Siapa yang pernah guna set bersalin Shaklee?

Dah tak sampai 2 bulan lagi saya akan bersalin.. Dekat dah kan.. sekarang ni saya tengah terpikir nak guna produk apa ketika berpantang... Tapi dalam otak saya sekarang ni.. hanya satu je duk berlegar2... SET BERSALIN SHAKLEE... tapi yang jadi masalah saya, saya sendiri pun tak tahu keberkesanan produk tu.. ok ke tak ke kan... cuma saya nak try je sekarang ni... tu yang tanya u all.. kot2 ada antara u all yang pernah guna...

Kalau dulu, saya guna MUSTIKA RATU.. tu pun, bukannya saya guna semua... sekadar guna minyak nak sapu dekat badan + benda yang nak tempek dekat dahi + yang nak sapu dekat perut.. itu je pun... jamu2 yang nak kena telan tu, takdanya saya makan.. lagipun saya menyusu badan...

Saya dah taknak beli untuk luaran punya, tapi nak beli untuk dalaman.. luaran tu, macam yang nak tempek dekat perut ketika berbengkung tu saya just nak guna kapur + limau nipis je (petua yang arwah opah suruh).. minyak panas untuk sapu dekat badan bagi elak angin tu, beli dekat kedai je lah... kira yang luaran apa yang nak tempek dekat dahi, nak tempek kat perut nak sapu kat badan, semua saya akan beli satu2.. rugi beli set.. bukan guna semua pun... balance beli set yang dulu, ada lagi duk tersimpan dalam bilik tu haa... hihii

Bab luaran, bagi saya dah oklah kot.. nanti akan mintak tolong my dad yang belikan.. senang.. sebab my dad reti bab2 ni... sekarang ni saya nak beli yang dalaman pulak... umur makin lama makin meningkat.. kesihatan dalaman sangat2 penting ni... nanti2 nak mengandung lagi... apa kes kalau dalaman tak sihat kan... dah la, lepas habis pantang, jaga 2 orang anak pulak.. mesti dah macam2 karenahkan.. so, haruslah saya sihat barulah dapat jaga buah hati saya tu  dengan baik kan.. (",)

So, pada yang dah guna produk shaklee ni, ce cite sikit apa perubahan yang u all rasa?..
Anak akan kena kuning or kuning akan makin teruk or makin ok tak bila makan produk ni?
Susu badan banyak tak?.. or produk ni tak bagi effect untuk penambahan susu badan?

Eh, ke bagi u all ada lagi produk yang bagus yer..?... Saya nak yang kesihatan dalaman je.. set yang ada bedung ke tungku ke tak nak sebab semua tu saya dah ada masa alisha dulu.. HPA pun ada gak yang dalaman kan... ok tak ek..?

Kali ni saya mengharapkan susu badan saya akan lebih banyak dari alisha dulu.. tapi saya harap jugak bila susu banyak, anak akan kuat menyusu sebab kalau boleh saya taknak tanggung bengkak susu lagi... sakit ooooo.... (",) So, jika u all rasa produk shaklee ni tak menambahkan susu badan saya bagitahu yer... (harap adalah testimoni shaklee antara u all.. )



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...