Ayam masak halia yang sangat simple..


Saya selalu ada masalah nak masak apa dengan ayam yang bahagian isi2 ni... jenis anak beranak suka bahagian "tulang2"... so, bila masak yang bahagian isi ni, saya suka potong kecik2, barulah rasa sedap sikit nak telannya... hari ni saya masak AYAM MASAK HALIA... Resepi ni sangat sennag... simple je nak masanya tapi sedap.. U all yang kesuntukan masa nak masak tu kan, bolehlah try resepi ni... Makan dengan nasi panas2... rasa macam nak menambah 2 3 pinggan nasi... hahhah.. macam je la bukan betoi2.. hihii... sepinggan pun dah penuh, tak larat saya nak nambah banyak kali.. (^_^)

Cara nak masak : BAWANG MERAH + BAWANG PUTIH + HALIA = TUMIS HINGGA WANGI LEPAS TU MASUKKAN ISI AYAM + AIR = BIARKAN AYAM TU MASAK... LEPAS TU MASUKKAN SOS TIRAM + TEPUNG JAGUNG YANG DAH DIBANCUH DENGAN AIR +  TOMATO DIBELAH 4 + GARAM... SIAP..!! 


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

{ 19 comments.. read them below or add one }

Masya Masya May 19, 2014
ayam masak halia mmg senang.. saya isi² ni suka potong kecik² masak dalam tom yam, x pun buat telur ala² bistik kikikiki
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra May 19, 2014
Thanx akak utk resepi simple ni..akak..saya nk tnya akak ni..semua.masakan akak,akak ada guna perisa tambahan x..contoh mcm nor pasti sedap..ajinomoto..maggi cukup rasa o lain2??
Maria Firdz Maria Firdz May 19, 2014
Kdg yg simple tu la yg sedap.kn..
Deqla Norumara Deqla Norumara May 19, 2014
nice.. teringinlah cuba..tp ina mmg x letak garam eh?
Mimi Azirah Mimi Azirah May 19, 2014
I like ayam masak halia
IntaNBerliaN IntaNBerliaN May 19, 2014
@Deqla Norumara

garam?.. eh, letak.. bukan saya ada tulis ke... deqla tak perasan kot.. hihi
IntaNBerliaN IntaNBerliaN May 19, 2014
@NaZiRaH @ Ezyra

akak mmg xguna perisa tambahan sbb hubby tak suka + hubby pun tak pernah beli.. :-)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN May 19, 2014
@Masya

kalau letak dlm tomyam besat kan.. tp saya sendiri jarang masak tomyam... blh kira dgn jari je masak.. ehhe
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ May 19, 2014
Salam K.Ina..

nyum2.. tgk bahan2 pun simple.. tenkiu share rsepi.... :)
CT Humairah CT Humairah May 19, 2014
seedap sedap.. tapi malas masak wakakaka..
Diyana Hani Diyana Hani May 20, 2014
aum..aum..sedapnya kak oiii
azizah :) azizah :) May 21, 2014
sedap kak.. nak try lah...
QasehnyaRania QasehnyaRania May 21, 2014
kdng2 kalau letak sos tiram dah tak payah letak garam kan.. sos tiram tu sndiri dh cukup rasa..

isi2 ni su suka cmpak dlm mee atau bihun je..
Deqla Norumara Deqla Norumara June 02, 2014
@IntaNBerliaN
hihi.. x perasanlah..haha.. cer tgk entri deqla ni .. hihi..

http://norumara.blogspot.com/2014/06/ayam-masak-halia-yang-sememangnya-simple.html
Fiza Rahman Fiza Rahman June 04, 2014
Resipi yg simple dan senang. Thanks ina. Nak try nanti.
Fiza Rahman Fiza Rahman June 04, 2014
Resipi yg simple dan senang. Thanks ina. Nak try nanti.
Fiza Rahman Fiza Rahman June 04, 2014
Resipi yg simple dan senang. Thanks ina. Nak try nanti.
AnonymousAnonymous January 22, 2015
cam sdp jerk..try buatla tp ari ni x boleh tomato xde..besok try..thanks for resepi