Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Masak2. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Masak2. Papar semua catatan

Kek coklat kukus untuk adik ipar

Petang ni kami akan balik Parit Buntar umah MIL.. So, semalam saya buatlah kek coklat kukus.. bukan apa, tingat kan adik ipar saya tu suka kek coklat.. So, alang2 bahan dah ada, terus je la  buat.. (^_^)


Yang ni untuk saya & Alisha makan... Saya g "jirus" dengan coklat masakan + marjerin yang dah dicairkan.. hihi


Yang ni baru yang adik ipar saya punya... Cara buat senang je.. semua orang tau.. tapi saya nak tulis gak.. hihii.. 1 CAWAN GULA + 1 CAWAN SERBUK KOKO + 1 CAWAN SUSU CAIR + 1/2 CAWAN SUSU PEKAT + 1 CAWAN MINYAK MASAK = GAUL SEBATI & MASAK HINGGA LARUT... 4 BIJI TELUR DIPUKUL HINGGA KEMBANG... 3/4 CAWAN TEPUNG GANDUM + 1 SUDU KECIL SODA + 1 SUDU KECIL BAKING POWDER + BAHAN2 YANG KITA MASAK HINGGA LARUT TADI + TELUR YANG DAH DIPUKUL HINGGA KEMBANG = DISATUKAN HINGGA SEKATA PASTU KUKUS.. 

Anak2 saya yang baik.. (^_^)

Firstly, alhamdulillah, syukur pada Tuhan sebab saya dikurniakan anak yang sebaik Alisha & Aqilah... Ada yang tanya saya pasal saya ni selalu share resepi masak2.. kiranya macam saya ni takda gangguan dari anak ke?.. yela, Aqilah kan kecik lagi... (",)

Yap sayang2... alhamdulillah... Aqilah memang sangat baik... sejak dari lahir sampai sekarang, tak pernah buat perangai meragam apa2.. kalau tidur malam, sekadar bunyi "ek" sebagai tanda nak susu.. kiranya saya tetap tidur lena lah kan.. (",) Masa Alisha dulu pun sama jugak u all.. tak banyak karenah.. cuma time alisha dulu, ada jugak meragam.. yela, anak sulung... saya sebagai ibu baru, belum tahu lagi apa yang boleh makan & apa yang tak boleh makan.. so, Alisha meragamlah sebab perut dia kembung...

Dengan Aqilah yang baik2 je ni + Alisha pun tak banyak ragam cuma kadang2 je meragam tak tentu pasal tapi normallah kan.. budak2 yang sedang membesar... memang saya ada banyak masa untuk memasak.. hihii.. lagipun kita kena pandai "susun jadual" la kan... kene tau bila anak tidur, bila anak jaga so, baru kita boleh arrage time bila kita boleh masak.. (^_^)

Eh, lagipun masakan saya kan simple.. campak2 je.. tu yang lagi banyak masa tu.. hahhah.. Banyak masa melayan budak comel 2 orang ni.. hihii

Pancake yang sedap... (^_^)

Baru2 ni saya ada buat pancake.. sedap tau..!! Dan2 cite kat u all rasa nak makan lagi sekali... hehhe Dah la tengah kebulur ni.. dengan panas terik... line tenet slow macam hampeh.. nak bw pun susah.. padahal limit banyak lagi... Celcom ni ada masalah ke apa... adoiiiii.... Lupakan pasal tenet... meh tengok pancake saya yang mabeles ni.. heheh


Haahahaa abaikan pancake saya yang ada bulat kat tengah tu.. ekkekek.. kes nya, senduk saya tu kecik.. so, terpaksa 2 kali tuang adunan dalam kuali.. tu yang jadi gitu... kah kah kah....


Tapi rupa tak penting, yang penting rasa... hihiii... Saya makan pancake tu dengan peanut butter... alaa imagine je pancake tu adalah roti, lepas tu, u all ambik peanut butter terus sapu kat pancake tu... (",).. Alisha habis makan sekeping... Ibu dia, haruslah berkeping2... muahhahha

U all patut try tau... memang sedap + wangi..!! Cara buat pun mudah je.. Tepung gandum + telur + garam + air + esen pisang + pewarna hijau = blend.. bila dah siap blend, letak gula dalam adunan tadi & kacau... Ambik kuali yang tak melekat tu, gorenglah.. apa lagi..hihii

Recycle bekas sumi.. (^_^)


Saya recycle je benda alah ni... hehhe.. Dulu ada beli sumi untuk Alisha, sekali tengok bekas sumi tu cantik plak.. so, saya pun apa lagi, terpikirlah lepas ni boleh buat jelly untuk alisha.. letak je dalam bekas sumi tu.. hehhe

Minggu ni baru berpeluang nak buat jelly untuk alisha.. ala2 sumi la kononnya.. heheh.. Senang je.. saya just beli  Konnyaku Jelly Powder & masak ikut arahan dia.. cuma saya tambah pewarna + perasa.. Bila dah siap, saya ambik bekas sumi tu, masukkan nata de coco seketoi & masukkan Konnyaku Jelly Powder yang dah dimasak tu (",).. 

Untuk kita yang besar2 ni, lagi sedap bila makan, letak susu cair.. (",).. Actually, alisha pun makan letak susu cair gak.. heheh


Ayam masak kicap yang sangat sedap..!! hihii


Tajuk tak boleh blah.. sebab saya sendiri masak, saya sendiri makan & saya sendiri cakap sangat sedap!!... muahahhah.. Yela, nak tunggu my dear puji..?.. 10 kali saya tanya, sekali pun dia tak jawab.. walau hakikatnya makan bertambah.. hehhe.. Opsttt sebenarnya my dear cakap, kalau sedap tak boleh puji, nanti saya perasan.. heheh... Alaaa sekali sekala, normallah tu bila isteri nak perasankan diri masakan dia sedap... hahhahhaha 

Tapi kan u all, bagi saya, Ayam masak kicap yaang saya masak hari ni memang sedaplah.. Saya ni jarang masak kicap + ada banyak sangat resepi masak kicap yang saya buat.. Hari ni saja nak test yang ni pulak.. Nak kuah yang pekat2 sikit.. hihii.. Tak rugi kalau u all try.. memang sedap..!! hihihiii (^_^)

Caranya, Perap ayam + kicap manis + sos tiram... Tumis Kulit kayu manis + bunga lawang + buah pelaga + bawang besar + bawang putih + halia.. Masuk ayam perap tadi + air + air asam jawa + (carrot & cili hidup = jika nak) + tepung jagung untuk bagi kuah tu pekat... siap... Sedapnya... terus rasa nak g makan nasi lagi sekali.. heheee

UPDATE :

TERLUPA NAK GTAU, MASUKKAN LADA HITAM YANG DAH DITUMBUK JUGAK.. HIHII... (^_^)


Popcorn Ayam


Hari ni saya buat popcorn ayam sebabnya geram tengok isi ayam dalam peti ais.. hahahh... Sedap gak tau u all... Yang mula2 goreng, habis di makan dek Alisha.. Terpaksa goreng lagi sebab dia nak lagi... Tengoklah tu, ibu dia nak ambik gambar pun tak boleh.. sibuk nak ambik popcorn ayam tu... hihii

Cara nak buat senang je.. Ambik isi ayam bahagian dada yang dipotong dadu + tepung serbaguna + serbuk kari + garam + lada sulah + lada hitam yang ditumbuk + perap lebih kurang sejam.... Bila nak goreng, ambik isi ayam tadi satu2, gaul dalam tepung serbaguna lagi sekali & terus masukkan dalam kuali... SIAP!! (",)

P/s : Cek dari Nuffnang & Exabytes dah dapat


Cucur kucai berjejari ketam...


Semalam saya masak cucur kucai berjejari ketam.. hihii.. Ok, nama cucur saya hentam saje.. sebab masak pun letak apa yang ada.. hihii.. Sedap gak tau u all... walau dah sejuk, tetap lembut.. hehee Lebih2 lagi makan bercicahkan sos kopok lekor.. mak saya bagi masa beli kopok lekor kat terengganu baru ni... (",)

Cara buat senang je.... Tepung gandum + baking powder + kunyit + garam + telur + air masak + kucai + tauge = gaul sebati & simpan dalam peti ais lebih kurang sejam... alaa saje je simpan.. nak bagi dia berehat jap.. hihii... Bila nak goreng, potong jejari ketam & campur dalam bancuhan tadi.. lepas tu goreng je la.. (",)

Menu lunch kami hari ni (^_^)

Hari ni sempena ulangtahun perkahwinan saya & my dear yang ke 3, saya masak nasi daging & desert... hihii.. Yang paling best tu, my dear cakap SEDAP.. muahahaha.. Haruslah saya perasankan diri sebab my dear ni, bukan jenis suka puji masakan saya.. hihii... Hari ni, kasih sayang saya melimpah ruah dalam masakan, tu yang sedap terlebih tu... hahahha


Inilah gambar nasi daging yang saya masak tu.. (",)


Ini pulak dalca, u all perasan tak saya ada letak kobis.. hahah.. Actually, sayur macam terung ke, kacang panjang ke, kacang bendi ke.. semuanya takda, yang ada lobak merah & kobis... hahhaha... So, macam biasalah, prinsip saya dalam memasak "TAK CUKUP BARANG, TAK SEMESTINYA MASAKAN TU TAK MENJADI"... so, saya letaklah kobis.. hihii..

Dalam dalca ni saya letak tulang2 ayam (bahagian yang kurang isi) + kobis + lobak merah + cili besar + tomato + ubi kentang + kacang dhal.. My dear cakap sedap..!!! So, nampak tak saya dah buktikan yang walaupun bahan tak cukup, masakan tetap akan menjadi.. janji kita harus kreatif... hihii (^_^)


Air asam untuk dicicah bersama2 daging... sedapnya... bau lagi dekat tangan... ahhahhahhah


Yang ni pulak desert... Jangan tanya saya nama dia apa, sebab saya main reka2 je.. janji boleh makan... hehhe.. Dalam ni cuma ada sagu + laici + air laici + susu cair.. Actually saya nak letak buah koktel.. tapi tu la, takda pulak kat umah ni.. tu yang letak buah laici... 

Tapi dalam kepala saya ni, saya nak buat, buah koktel + susu cair + perasa vanila + sagu yang dah dimasak.. kiranya, ambik pinggan, cedok sagu yang dah masak, lepas tu dicurahkan dengan buah koktel yang dah dicampur dengan susu cair + esen vanila... Inilah idea asal yang keluar dari kepala saya ni.. tapi tak dapat direalisasikan lah pulak... takpalah, next time (^_^)


Menu kami secara keseluruhannya tengahari tadi ... (",)



Roti gulung berinti daging cincang


Actually saya buat roti ni dah lama tau.. sebelum bersalin.. tak sempat buat entry tapi aqilah dah nak keluar.. hehhehe.. banyak lagi entry yang sepatutnya publish sebelum bersalin tapi tertunggak.. (^_^).. Roti ni bagi saya yang pada masa saya buat tu lapar tahap gaban memang sedap lah.. Ni bila tengok gambar dah rasa teringin, tapi tengah berpantang la pulak.. adehhh... (",)

Saya buat roti ni just ikut kreativiti saya je.. apa yang ada dekat rumah, yang tu lah saya guna.. hihii.. Cara2nya : Tumis bawang besar + bawang putih yang dipotong dadu.. lepas tu masukkan daging cincang + ubi kentang yang dipotong dadu.. lepas tu masukkan cili sos + sos tomato + sos tiram + air + garam = masak sampai kering... Ambik sekeping roti, letak inti yang dah masak tadi.. gulung, lepas tu celup dalam telur & goreng.. Saya goreng guna kuali yang tak payah guna minyak tu.. tapi saya letak marjerin sikit.. (",)

Senang je kan buat.. cuma kita perlu kreatif je.. saya masa buat ni, takda sayur dalam peti ais, kalau tak, gerenti saya letak punya.. ada ubi kentang je.. jadilah dari takda langsung... hihi


Kuih tepung bunga...


Semalam saya tiba2 teringat dekat kuih tepung bunga... Ingat2 balik, tepung pulut ada dekat rumah... Yeayyy boleh buat... hihi... saya tak pasti u all pernah makan or tak.. tapi kalau dia orang Terengganu maybe familiar dengan kuih tepung bunga ni.. (",) Pelik gak, kenapa nama dia tepung bunga tapi tak nampak pulak macam bentuk bunga... hihii... 

Rasa dia sedap tau... liat2... saya memang suka makanan yang liat2 ni.... dengan kata lain makanan yang guna tepung pulut... (",)... Masa goreng, kuih ni nampak kembang je tau tapi bila angkat terus jadi leper.. hihii

Cara nak buat... Tepung pulut + air = uli or bancuh hingga jadi doh.. Bentukkan tepung pulut tadi sebesar buah guli, lepas tu penyek so, ia akan jadi leper...  lepas tu celupkan ke dalam telur (telur yang telah kita pukul) & goreng.... dah masak angkat lepas tu tabur gula... SIAP!! (",) Senang kan... (",)

P/s : Rupa2nya hari ni, tarikh pertunangan ibu alisha & abah alisha la... hihiii 19/07/2009

Menu yang simple tapi sedap.. (",)


Hari tu saya terpandang menu ni dekat blog Teratak Hati.. Nampak macam senang.. so, saya pun apa lagi.. semua bahan dah ada, terus try buat untuk makan bukak pose.. (",) Memang sedap lah u all.. Tapi rasanya kalau saya gantikan daging beger saya ni dengan daging beger RAMLY.. gerenti melelehlah.. hahhah.. sebab saya memang suka beger RAMLY.. sedap!!.. Tapi dah takda, bantai je la jenama apa pun.. hihii

Cara buat sangat senang.. Goreng ikan bilis garing2.. lepas tu goreng pulak ubi kentang yang dipotong wedges... lepas tu goreng pulak daging beger yang dipotong dadu.. semua tu digoreng berasingan... untuk sambal dia pulak.. Bawang besar + bawang putih (blend) ditumis hingga garing.. masukkan cili kering yang dikisar & tumis sampai pecah minyak.. lepas tu masukkan garam + gula + air asam jawa + air (jika nak berkuah).. lepas tu apa lgi.. masukkan hasil gorengan kita tadi.. gaul2 sebati.. siap!!... Sedap di makan dengan nasi panas2... (",)

Emmm.. saya rasa, kalau daging beger tu diganti dengan daging cincang RAMLY pun mesti sedap kan.. Nyum nyum.. Lenkali leh try.. hihi

P/s : Petang ni saya balik kampung my dear..

Makanan untuk orang demam.... (",)

Memandangkan sekarang ni Alisha tengah demam... so, hari ni saya masak menu khas untuk alisha... Yela, semalam sampai tak nak makan langsung... sekadar ratah ikan goreng je... susah hati saya dibuatnya....


Hari ni saya masakkan alisha air bali & nasi bubur... Air bali tu, selain alisha, ibu & abah dia pun boleh tumpang sekaki.. hihiii


 Selain tu, saya masakkan sup ayam.. Ni kira menu untuk alisha & kami jugaklah.. Hari ni kene join menu orang demam.. heheheee


Sup ayam ni saya buat simple je TAPI SEDAP + WANGI..!! muahhaah... pergi ambik dekat MyResepi... hihii Tapi macam biasalah.. saya cuma letak bahan yang ada je lah... CARANYA : Bunga cengkih + Bunga lawang + Kulit Kayu Manis + Buah Pelaga direndam dalam air panas yang baru masak sampai air tu suam & toskan (air rendaman jangan buang)..... tumis bawang merah & bawang putih blend + halia ketuk + 4 sekawan yang u all dah toskan tadi... Lepas tu masukkan ayam biarkan lebih kurang 10 minit bagi semua tu meresap sikit dalam ayam.. lepas tu masukkan air rendaman 4 sekawan + air biasa/paip... bila dah didih, masukkan ubi kentang + lada sulah + garam.. SIAP! (",)

Alhamdulillah.. Alisha berselera makan menu yang saya sediakan ni.. Lega sikit hati saya tengok.. (",)

P/s : Maybe alisha demam nak boleh cakap kot.. sebab tiba2 sekarang ni, alisha dah mula pandai cakap dari sebelum ni.. tiba2 dah boleh buat ayat 3 4 patah perkataan pulak... hahhahha... Opstttt tapi maybe bercampur dengan demam rindu "botol" susu kot.. sebabnya, semalam banyak kali dia try pegang breast saya... alahaiiii (",)

Meh breakfast dengan jamu mata... hihii.. (",)


Saya dah ada dekat kampung...entry ni saya dah siap2 buat auto publish petang semalam.. hihi.. Nanti rajin baru jenguk u all yer..hihii.. Actually mee goreng ni saya buat masa bukak pose baru ni.. (",) Saje buat mee goreng hitam2 camni... hitam tu kan menawan... muahhahhaha


Alaa nak buat pun senang je... Tumis bawang kisar + cili kisar/cilibo.. lepas tu masukkan ayam + fishball + fish cake.. lepas tu masukkan air + kicap manis + kicap mee.. masukkan sayur sawi & mee.. dah masak, masukkan tauge... siap.. boleh makan.. hihii..

Ohya, terpulang dekat u all nak buat basah or kering.. biasa saya suka yang basah... tapi my dear suka yang kering macam gambar yang first tu.. so, lepas siap masak, saya letak dalam bekas untuk my dear & baki yang dalam kuali, saya tambah air sikit lagi & panaskan sikit biar air tu gelegak & angkat.. so, yang basah berkuah ni, saya punyalah.. hehhe

Kastard Labu

Apa je makanan yang berasaskan labu.. bagilah saya.. semua saya makan.. paling suka LEPAT LABU... tapi nak jumpa tu susah pulak.. adehhh.. ni yang tiba2 rasa nak makan lepat labu pulak ni... hihii... Masa saya balik rumah my MIL hari tu, my MIL ada bagi bawak balik setengah bijik labu.. So, apa lagi.. bila dah ada labu.. mulalah terpikir nak buat KASTARD LABU... (",)


Inilah Kastard labu saya yang dah siap dikukus.. Setengah bijik ni saya sorang je yang makan.. heheh.. Opsttt bukan tamak, tapi seperti yang saya pernah bagitahu, my dear tak pandang desert.. dia hanya pandang nasi je.. hehehh


Labu ni, kalau u all belah pun, kastard dia tu takkan tumpah tau... ala2 dah melekat dengan labu tu.. Kalau tumpah, maksudnya tak menjadi.. hihii

Cara nak buat sangat2 senang... Telur 2 bijik + santan pekat + gula + vanila = pukul sampai sekata & biarkan sekejap sehingga buih tu hilang... Lepas tu, masukkan bancuhan tu tadi ke dalam labu yang telah u all bersihkan dengan buang semua bijik2 labu tu.. Lepas tu kukus hingga masak... (",)... Saya suka makan sejuk2 dari peti ais (^_^)

Bubur sagu kuah susu lagi sedap rupanya.. (^_^)

Kuah penuh mangkuk saya letak.. hehehe

Sebelum ni saya pernah buat bubur sagu tapi tak menjadi.. hahhah... second time buat baru menjadi.. tapi masa tu buat bubur sagu kuah santan... Time ni, seronoklah jugak sebab dah menjadi.. (",).. TAPI third time ni lagi rasa seronok sebab menjadi + SEDAP... hahhah.. *Sekali sekala memuji diri sendiri.. kikikikii..

Bagi saya, Bubur sagu kuah susu ni lagi sedaplah dari kuah santan... sampai 3 mangkuk sekali saya hadap... adehhhhh... Tak menahan, sekarang ni makan banyak betoi saya.. semalam je, sekali hadap 3 keping roti canai + semangkuk tomyam campur... so, macamanalah sebulan tak naik sampai 2 kilo.. tak pasal2 nurse tulis berat guna pen dakwat merah... hehhehheh *tapi saya tak kisah.. kui kui kui

Cara buat bubur sagu ni sangat senang.. Mula2 kita rendam sagu hingga kembang lepas tu kita basuh sagu & masak sagu yang dah dicampur air sampai kembang... lepas tu, masuklah dalam bekas.. bila dah tak panas sangat, masukkan dalam peti ais.. (",).. Untuk KUAH PULAK... Masukkan susu cair + air + gula Melaka + gula pasir + esen vanila ke dalam periuk... bila gula dah cair, masukkan sedikit tepung jagung yang dah dibancuh dengan air... (untuk memekatkan kuah...).. Bila kuah dah sejuk, satukan sagu + kuah... Ohya, saya masukkan sagu + kuah yang dah disatukan tu dalam peti ais.. biar jadi sejuk.. sebab saya suka makan sejuk2.. sedapnya.... hihii...

P/s : Hari ni baru berkesempatan untuk bw.. so, nantikan kehadiran saya.. heheh


Resepi epal goreng yang senang + sedap..!!

Rupa tak menarik tapi rasa dia buat u all terpegun tau.. muahahhah

Haaa u all pernah makan epal goreng tak??.. saya baru first time makan masa balik chemor baru ni.. tu pun harap adik saya yang kenalkan kat saya..hahahhahha... So, saya nak kongsilah resepi dengan u all.. boleh buat makan petang..hihii..

Macam biasa, resepi2 dari saya, semuanya senang2 yer.. sebab saya tak suka yang susah2..hahhaha... Cara2nya... Tepung gandum + garam + gula + air.. kacau sampai sebati.. lepas tu masukkan telur putih.. ambik epal yang dipotong wedges.. celup dalam adunan tadi & goreng..hihi.. Alaa macam u all buat pisang goreng je pun.. hihi.. Rasa dia sangat2 sedap hokay.. terpulang kat u all nak guna epal hijau or merah.. (",)

P/s : Cukup jugak saya update 4 entry harini.. ingat dah cukup tadi.. tapi bila kira terkurang 1.. tu yang cepat2 update.. muahahhaha

Hari ni layan ikan masak stim...


Puas dapat makan ikan masak stim... Beberapa hari ni, blogwalking.. asyik nampak ikan masak stim je... So, haruslah saya masakkan..hahahaaa.... Nasib baiklah mood masak saya tu sentiasa rajin.. kalau tak, duk kempunan kat situ je lah jawabnya..hihii


Saya masak ikan masak stim ni simple je.. main campak je semua..hihii.. Bersihkan ikan, lepas tu ikan tu saya lumur dengan garam + sos tiram... letak dalam bekas... saya letak dalam loyang je..hahahaa... lepas tu, letak bawang besar + bawang putih + halia + cili padi + serai + tomato (semuanya yang dah dipotong)... masukkan jus limau nipis lepas tu kukuslah hingga masak... nyum nyum,.. sedap di makan panas2.. (",)

Meh la lunch ke teratak IntaNBerliaN (",)


Hari ni saya masak nasi tomato berlaukkan ayam masak merah... So, saya nak belanja u all lunch dekat teratak IntaNBerliaN ni dengan hidangan nasi tomato..hehhehhe... Belanja cuci mata je la.. kikikiii.... U all masak apa hari ni yer..? Dah siap masak ke..?

Saya dah siap makan pun... hihii.. Biasa kalau time my dear cuti, memang saya masak awal.. senang.. breakfast sekali dengan luch.. hahhahha... Lagi pulak saya sekarang ni asyik nak makan yang berat2 je.. makan ringan2 rasa tak cukup kenyang.. hihii


Macamana nak guna Sweet & sour sauce life ni ek??


Ada tak antara u all yang pernah beli sos sweet & sour jenama life ni?... Macamana nak guna yer?... Kongsilah resepi dengan saya..hihii..

Actually, sos ni dah berabad ada dekat rak rumah saya ni... my mum lah yang bagi... dari tahun lepas lagi saya duk peram baik punye..kikikiii.. So semalam, saya terpandanglah sos ni... tengok tarikh expired dia bulan 10 tahun ni.. Adoiiiii... dah nak expired tapi tak jugak guna2 lagi...

Serius saya tak tahu nak guna untuk masak apa... sos ni pun entah sedap entah sebaliknya... Jika u all ada resepi best.. & selalu guna sos ni.. bagitahulah saya resepi tu yer... nak try buat jugak..hihiii


Ibu Alisha menyahut cabaran Abah Alisha..

E'elehhh.. tajuk beria.. padahal bukan cabaran apa pun... sekadar berkaitan masakan je... hahahaaaa... Dulu kan saya pernah buat entry bagitahu saya masak spaghetti kan.. tapi sayangnya my dear tak suka... maklumlah... tekak orang melayu..hihiii... My dear cakap dekat saya, kalau saya masak spaghetti tu cara melayu.. maksudnya buat macam masak mee goreng ke apa je lah kan.. baru my dear nak makan...



Saya ni bab2 cabaran camgini + isteri mithali lah katakan.... *uwekkkkk ;p* .. dah tentulah saya akan turutkan kata my dear kan..hihii


So, tadi saya telah masak SPAGHETTI REBUS TERENGGANU..hihii... Kiranya macam mee tu saya gantikan dengan spaghetti la... Kalau ikutkan, nama masakan dia MEE REBUS TERENGGANU (",).. Untuk pengetahuan u all.. tadi my dear balik lunch.. dah makan nasi siap bertambah lagi.. sekali saya hidang pulak spaghetti rebus ni untuk saya makan, tapi my dear try la jugak... konon my dear cakap tak sedap.. tapi tu dia.. sepinggan, saya hanya dapat makan 2 3 sudu je..hahahaaa

Yang bulat2 comel tu bebola ikan.. (",)

Bagi saya sangat sedap sebab saya dah lama abad tak makan + hey... saya orang Terengganu hokayy... haruslah memuji masakan negeri sendiri.. muahahaha.. Cara buat dia sangat senang... FIRST CARA BUAT BEBOLA IKAN : Buang kulit ikan.. ambik isi sahaja...lepas tu tumbuk isi ikan + lada hitam... biarkan di tepi... SECOND : Tumbuk bawang merah + bawang putih + lada hitam.. Tumis bahan tumbuk tadi berserta dengan bawang merah & bawang putih mayang... Masukkan air... THIRD : Ambik isi ikan yang dah tumbuk tadi tu, getel bulat2 & masukkan dalam periuk tumisan tadi... Bila bebola ikan timbul.. tu maknanya bebola tu dah masak... Lepas tu masukkan sayur sawi + carrot + garam... Bila dah mendidih.. masukkan spaghetti yang telah direbus tadi... SIAP..!!!

U all baca cara nak buat macam cerewet sikit saya berceritakan.. tapi sebenarnya tak... Sangat2 senang tau... setengah jam je u all boleh siapkan mee rebus terengganu ni..hihii.. Ohya, normally, orang guna mee lidi.. mee biasa pun boleh.. suka hati u all lah... Ohya, boleh jugak nak letak cili potong pun.. tapi saya ni buat untuk Alisha makan jugak, so, takdalah buat pedas2... (",)

P/s : Nanti baru terjah u all yer.. (",)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...