Sambal nasi lemak yang sedapppp..!!!

U all tahu tak, sejak saya kawen, baru tahun ni saya PERASANKAN DIRI YANG SAYA BERJAYA BUAT SAMBAL NASI LEMAK @ SAMBAL IKAN BILIS YANG SEDAP TAK HENGAT...!!! Sebelum kawen tu tak payah cite la yer... Saya memang bukan manusia yang masuk dapur tolong mak masak bagai... saya tolong potong memotong je, tu pun kalau disuruh... Walaupun macamtu, tak sangka pulak lepas kawen ni dah pandai masak.... Clap clap untuk diri sendiri yang tak henti2 berusaha untuk pikat perut suami & anak2... wah gitu kekdahnya... (^_^)

Seriusla u all... sebelum ni, saya paling susah hati kalau my dear request nak buat sambal ikan bilis... Dah banyak kali cuba memang TAK PERNAH SEDAP...!! Langsung tak kene dengan tekak saya... Nasiblah my dear tu kalau tak sedap pun dia telan jugak... kikikiii.. dah macam2 gaya saya buat nak bagi rasa sedap macam orang yang jual nasi lemak tu haaa...Saya berkenan dengan SAMBAL NASI LEMAK YANG WARNA MERAH GELAP tu haaa... Biasa saya buat, warna dia tak jadi merah... Tengok pun dah tau tak sedap... *Amboiii... bukan main kutuk masakan sendiri ni haaaa...


Tapi itu semua dulu, SEKARANG TIDAK LAGI.....!! Nampak tak SAMBAL IKAN BILIS @ SAMBAL NASI LEMAK YANG SAYA BUAT NI WARNA DIA DAH JADI MERAH GELAP.... Yeayyyy saya dah pandai... Wakakakaaa ;p.... Baru 4 5 bulan lepas je pun pandai buat... tu pun nak kecoh... kan u all... ntah apa2 saya ni....



CARA : BAWANG BESAR YANG DIKISAR = TUMIS HINGGA GARING PASTU MASUKKAN CILIBO (cili kering direbus pastu blend) = KACAU2 KEJAP PASTU MASUKKAN GULA + AIR BELACAN (belacan + air = hancur2kan belacan) + GARAM  + AIR ASAM JAWA + BAWANG BESAR @ BAWANG MERAH POTONG BULAT (jika suka) = MASAK SAMPAI CILI TU JADI MASAK... Jika kering boleh tambah air.. U all kene masak lama tau... kene bagi sampai cili tu betoi2 masak, barulah dia akan jadi merah gelap.... Macam yang saya buat ni, tak banyak sangatkan... saya masak lebih kurang sejam... BAB IKAN BILIS PULAK, SAYA GORENG KERING TANPA MINYAK... BILA SAMBAL TADI DAH MASAK, SAYA AMBIL IKAN BILIS & MASUKKAN DALAM SAMBAL.... SO, BILA MAKAN, ADALAH RASA KERANGUPAN IKAN BILIS TU.... OHYA, LAGI SATU, KALAU U ALL TAKNAK CAMPUR SEKALI DENGAN IKAN BILIS PUN TAKPA, BILA NAK MAKAN NASI LEMAK, AMBIK JE IKAN BILIS & CURAH KUAH SAMBAL TU ATAS IKAN BILIS GORENG TU...

Nak tulis jugak, u all boleh try resepi nasi lemak yang tidak kalah jugak kesedapan dia + bau dia yang wangi ketika tengah masak tu haaa... Alamakkk lupa nak cakap, bagi saya, sambal ikan bilis ni lebih sedap kalau rasa manis2 sikit... tu untuk tekak saya la yer... (",) Ohya, resepi asal saya ambik DI SINI... yang saya buat ni, saya dah olah sikit...

UPDATE :-

LUPA NAK BAGITAHU, KALAU NAK KEKAL KERANGUPAN IKAN BILIS TU, BETTER JANGAN CAMPUR BILIS & SAMBAL AWAL2... BILA NAK MAKAN BARU CAMPUR

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 21 comments.. read them below or add one }

syawalsimpsons syawalsimpsons December 11, 2014
boleh la sue try..sue pon x pandai sgt tumis sambal ikan bilis ni
tifa anvar tifa anvar December 11, 2014
saya pn buat sambal nasi lemak kadang2 je mnjadi sbb sll nya resepi main cmpak je. Nasib baik suami jenis yg x banyk komplen. Hehehe
Ibu Lala Ibu Lala December 11, 2014
Terror ina masak. MIL akk kalau masak sambal memang terbaik
eima eima December 11, 2014
ok la tu ,... dah pandai dah ...
Diana Rashid Diana Rashid December 11, 2014
mak saya kata kalau nak bagi warna gelap sikit bubuh gula lebih sikit.
Aisy Nasiha Aisy Nasiha December 11, 2014
wah, me too... sokmo terfikir kenapa kalau buat sendiri tak merah warna sambalnya, dah lama, eh, baru je awal atau tengah tahun hari tu tahu pasal kena masak lama supaya masak betul2 sambalnya dan apsti akan jadi warna yang lawa bila dah siap.. ilmu masak sambal ya, kalau tak tahu, itu yang sambal lain drp yng orang lain buat..
Nurul Ain Zulkarnaind Nurul Ain Zulkarnaind December 11, 2014
terima kasih ye utk resepi

saya pun masak x pernah sedap haha
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI December 11, 2014
Nyum2.sdp tu...
yui pun xpndai masak..
Sya Nadia Sya Nadia December 12, 2014
Sya dulu pun xpndai masak sambal.. Lama belajar dgn umy.. Alhamdulillah, berjaya juga hasilkan yg hampir sama dgn umy sebelum kawen. So, lepas kawen, MIL nak uji kita, dgn senangnya pass.. Kihkihkih
Maria Firdz Maria Firdz December 12, 2014
Sy pun jarang campurkan sambal dgn ikan bilis..
ziezah.com ziezah.com December 13, 2014
sedap.. selalu jijah buat xpandai rasa asam jawa. kdg2 termasam.. hehehe
QasehnyaRania QasehnyaRania December 13, 2014
betul tu mmg kena msk lama baru nmpak merah.
saya pon kurang suka cmapur sekali sambal.dgn ikn bilis. t hilang keranggupan nya.ada org suka masukkan terus ikan bilis, suka lembut2 s:)
♥ Mrs. Secretary ♥ ♥ Mrs. Secretary ♥ December 14, 2014
Betul... farah pn selalu buat mcm tue.. nak makan baru campur ikan bilis dgn sambal..baru la rangup krupp...krupp..:p
Fiza Rahman Fiza Rahman December 16, 2014
Kecur ailio tau. Dah lama tak buat sambal tumis ikan bilis ni. Memang kena goreng lama sket bagi cili tu betul2 masak.
Puan Kutu Puan Kutu December 16, 2014
sy plaing expert masak sambal..apa jenis sambal la..sbb kt rumah ni boleh dikatakan 4 hari dlm seminggu masak sambal,.semuanya hantu sambal.hehe..betul tu petua nak sambal sedap kena masak lama2 smp pecah minyak dengan api perlahan..:)

sy pun sama macam ina suka sambal yg manis2 sikit.
deno deno December 24, 2014
Terliur pulak ... hwaaaaa sedapnyaaaaa
amanie amanie March 22, 2015
wahh.. sedap ni... terima kasih atas perkongsian resepi ya..
Nugrul Sakura Nugrul Sakura July 15, 2015
ok..resepi ni pun nurul dh snap resepi hahahaha tq kak ina
jasrine rine jasrine rine May 16, 2016
Dah lama x jenguk sini.... Minta resepi ye. Terima kasih intanBerlian ����
nenekmuda nenekmuda August 18, 2017
Mohon share resepi..nk try gak masak mcm awk deq.tQ...😀
nenekmuda nenekmuda August 18, 2017
Mohon share n halalkn yer resipi awk deq.tQ..