Saya memang selalu buat cucur... Cucur ni kira macam makanan kontigensi untuk anak2 solehah saya ni laa... Sebelum saya siapkan lunch, bagi mereka makan cucur dulu... kadang2 tu, malam2 pun dorang request... Nasiblah cucur ni senang je nak masak... Ohya, saya bukan jenis yang suka cucur hanya pada cucur yang lembut gebu je tau... tapi kadang2 ada masa saya suka makan cucur yang keras & leper tu haaa... Ohya, tau tak, minggu lepas saya buatlah cucur bawang yang keras & leper tu... saya dah gtau awal2 dekat my dear yang saya buat cucur keras ni sebab saya nak makan.. tekak saya teringin nak makan cucur yang stail leper & keras camgini... walaupun saya dah gtau awal2, my dear tetap jugak komplen kata keras... nak lagi hebat, baru ni kami balik rumah MIL, MIL saya buat cucur, lembut je kejadiannya... terus my dear cakap "mak buat cucur macamana, lembut je... Ina masak kerah gedegung"... tu diaaaa.. sesedap rasa je my dear "mengata" masakan saya depan MIL.... saya bagitahulah my dear "Yang ina masak lembut selama ni, takda pulak nak puji... yang ina masak keras sebab ina yang nak makan, pandai pulak g kutuk"... boleh tengok dekat senarai RESEPI CUCUR di blog saya ni... tapi yang paling lembut CUCUR BILIS YANG CONFIRM LEMBUT..!! DARI PAGI SAMPAI PETANG SAMPAI MALAM... (^_^)
Walaupun dalam hati saya time tu rasa macam nak "gomol2" je my dear time tu jugak... wakkaka... tapi redha je la... dah suami kesayangan saya tu memang camgitu... kalau sedap bukan main susah nak puji... kalau sebaliknya, laju je dia kutuk... tapi takpala, sekurang2nya saya dapat jugak ilmu kan... Ilmu masakan dari MIL... hihi.. Lagipun anak2 kan biasanya memang suka masakan ibu mereka.. so, nak tambat selera suami, kenelah tahu tips2 masakan si ibu kepada suami tersayang kita tu kan... dok gitu? (",)... Berbalik kepada cerita cucur... Semalam saya buat CUCUR NESTUM....
Cara nak buat cucur nestum ni senang je pun... saya ni jenis kalau nak buat cucur, bahan apa ada di rumah, saya main guna yang tu je la.... TEPUNG GANDUM + NESTUM + SUSU PEKAT MANIS + SANTAN + AIR + TEPUNG GORENG PISANG ADABI = KACAU2 BAGI SEKATA PASTU GORENG.. SIAP..!!
Pagi ni pulak saya buat CUCUR VICO... Resepi saya main bedal je... janji boleh makan sudah... tapi cucur nestum & cucur vico ni sedap tau... sedap sebab perut tengah lapar... kikikiii.. TEPUNG GANDUM + VICO + SUSU PEKAT MANIS + TEPUNG GORENG PISANG ADABI + AIR = KACAU BAGI SEBATI PASTU GORENG... SIAP..!!
2 resepi cucur di atas, saya follow tip MIL saya... memang lembut pun kejadian cucur ni walaupun dah sejuk... So, selain dari tips2 lembutkan cucur yang saya pernah share sebelum ni, u all boleh try jugak tips MIL saya ni... memang lembut..!! Caranya hanya tambah 2 sudu besar tepung goreng pisang adabi ke dalam adunan cucur... tak kiralah apa jenis cucur sekali pun...
"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"