Saya ni kalau tak tunaikan permintaan anak berkaitan makanan, memang tak senang duduk dibuatnya... bab lain boleh tahan lagi.. tapi kalau bab makan, seboleh mungkin saya akan tunaikan.. Sekarang ni kan, ekzema Alisha tengah "mengganas" tapi dah semakin okla sekarang.. luka tu dah semakin kering... Si Alisha ni pulak, hari tu ada sebut nak makan kek tapi saya kata tak boleh sebab ada telur kan... So, Alisha ok je la bila saya cakap camtu... Cuma tu la, saya ni je la rasa kesian dekat Alisha.. so, saya google la cara nak buat KEK TANPA TELUR... Last2 terjumpa kek coklat moist dekat blog Dayang Jack..
U all MEMANG KENA TRY KEK COKLAT MOIST TANPA TELUR yang tersangat moist & tersangat sedap...!!! Serius memang moist sungguh2 ni u all... Saya buat malam tadi, pagi ni kek tu jadi bertambah moist... makin sedap..!! Memang tak rugi u all try sebab sedap, sebab moist & sebab yang paling bagus sekali adalah jimatttttt!!!
Bahan2 dia macam dekat bawah... tapi saya buat 2 adunan.. yang tulisan merah tu yang saya buat yer... Kalau satu adunan macam sikit pulak untuk peminat2 kek dekat rumah saya ni haaa... (",)
- 1 cawan tepung gandum _______________ * 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder ____________________ * 2 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat ____________________ * 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1/2 cawan serbuk koko ________________________ * 3/4 cawan serbuk koko cap TESCO
- 2 sudu besar susu tepung ______________________ * 4 sudu besar susu tepung Anmum
- 1 1/4 cawan air sejuk dari peti ais _________________ 2 1/2 cawan air sejuk dari peti ais
- 1 cawan gula perang ______________________ 3/4 cawan gula pasir yang saya blend kering
- 1 sudu kecil esen vanilla _____________________ 2 sudu kecil esen vanilla
- 1/2 sudu kecil coffee emulco @ chocolate emulco __________________ 1 sudu kecil nescaffe
- Secubit garam ______________ 2 cubit garam
- 1/2 cawan minyak sayuran @ minyak jagung @ mentega cair __________________ 3/4 cawan minyak masak
- 1 sudu kecil cuka @ jus lemon _____________ 2 sudu kecil cuka kurma
CARA : SEMUA BAHAN YANG BERTANDA * U ALL AYAK YER... PASTU MASUKKAN GARAM + GULA = KACAU RATA... PASTU MASUKKAN AIR SEJUK SIKIT2... PASTU MASUKKAN MINYAK MASAK + ESEN VANILLA + NESCAFFE... KACAU2 JE GUNA WHISK ATAU APA JE SEHINGGA ADUNAN TAK BERKETUL.. PASTU MASUKKAN CUKA & KACAU2... MASUKKAN DALAM LOYANG & BAKAR DENGAN SUHU 160 C SELAMA 40 MINIT.. Suhu & masa tu, ikut pada oven masing2 yer... pandai2lah u all adjust..
# Sebelum bakar kek, pastikan u all dah panaskan oven terlebih dahulu lebih kurang 15 minit...
# Cuka berfungsi supaya kek tidak melimpah keluar dari loyang ketika bakar.. Lagi satu, kek akan jadi naik sekata je... kira macam sama level je la ketinggiannya... takdalah dekat tengah tinggi dekat tepi rendah
# Jika takda susu tepung boleh ganti dengan susu segar.. tetap jugak moist & rasa dia lemak2 manis
# Jika takda coffee emulco @ chocolate emulco boleh ganti dengan nescaffe atau pes coklat
# Jika guna koko yang pure, kurangkan sukatan koko or lebihkan gula.. sebab pure ni rasa dia pahit sikit
# Jika guna minyak masak @ marjerin, kurangkan sukatan takut kek jadi terlebih berminyak
# Jika terlebih lama bakar, kek boleh jadi kering or berderai
# Kalau lepas bakar jangan potong lagi tunggu sejuk dulu sebab minyak dia tak keluar lagi & kek belum mampat
U all try la kek ni tau.. memang tak rugi sebab sangat sedap & sangat moist..!! Padahal kek tu bakar tapi tetap jugak moist... Kalau takda oven, kukus pun boleh...
"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"