EKZEMA yang kembali mengganas

Alisha ada ekzema dari kecik lagi... Sebelum2 ni biasa je... takda luka yang teruk sangat... tapi tidak untuk kali ini... Luka sangat2 teruk..!! Bagi saya ianya sangat teruk, tapi bagi orang lain saya tak tahulah... Ia jadi makin teruk bukan apa, pasal Alisha ni pergi garu... Bila garu mulalah tempat lain untuk berjangkit sekali... Luka tu baru nak kering, Alisha pergi kutis pulak kuping2 tu... habis berdarah kembali... Ya Allah anak solehah saya ni tau....

Saya ni kesian tengok dia tergaru2... bila luka, nak jalan susah, nak duduk susah... Kali ni, luka tu jadi dekat 2 2 belah kaki... belakang lutut & betoi2 bawah vontot kiri kanan... Bawah vontot yang dekat berlipat sikit tu... yang antara vontot & peha tu... Itu part yang teruk tau, belum campur part2 yang luka sikit2 akibat dari jangkitan kuku dia pergi garu tu haaa..  sampai bengkak2..

Semalam saya dah bawak pergi jumpa doktor, puncanya sebab Alisha dah demam & betis dia tu bengkak... Doktor kata Alisha demam tu effect dari ekzema dia yang tengah menjadi sekarang ni.. Doktor kata Alisha ni belum sampai tahap teruk lagi ekzema... yang biasa2 baru.... Alahaiii u all, yang tahap biasa2 ni pun dah meruntun hati saya ni haaa... Kesian sangat bila tengok dia nak mandi pun susah.. Saya bagitahu jangan kutis kuping, jangan garu tapi dia buat jugakkk... Yela, bab garu tu, kadang2 kita pun takleh tahan kan... tapi tu laa.... 


Doktor cakap Alisha kene pantang makan terutama sekali TELUR & UDANG.. Yang ni paling kuat... Pendek kata apa je makanan yang ada telur & udang, A BIG NO untuk Alisha...!! So, lepas ni, saya akan kawal pemakanan Alisha.... Kek ke atau segala benda alah yang ada telur tu, semua tak boleh makan yer... Saya harap jugak, orang sekeliling dapat bagi support... taknak bila saya kata anak saya tak boleh makan, nanti akan cakap pulak... kesian dia... bagilah makan sikit... please please please... saya tak sanggup nak hadap kata2 macam ni.... sikit ke banyak ke, yang tanggung anak saya bukan yang berkata2 itu.. saya lebih kesian dia sakit teruk macam ni dari bagi dia makan sesuatu yang dia tak boleh makan.. Silap saya sebab sebelum2 ni memang tak kawal pun pemakanan Alisha.. sebab tak teruk kan, so, saya macam tak kisah sangat.... kurang ilmu pasal EKZEMA, camginilah jadinya... tapi sekarang ni, saya tak sanggup... sangat2 kesian tengok keadaan Alisha...

Lagi satu, doktor kata, Ikan kembung pun Alisha tak boleh makan.. Secara peribadinya, saya rasa kesian sangat dekat Alisha... Yela, banyak benda yang dia tak boleh makan la nanti kan... Tapi Alisha sangat2lah memahami... Kamu betul2 matang sayang... Syukur Tuhan kurniakan anak seperti Alisha... U all tahu tak, dalam kereta ketika otw balik rumah, Alisha cakap "Kakak Isha tak boleh makan udang, tak boleh makan telur, tak boleh makan ikan..."... Saya tanyalah "Kenapa tak boleh makan?"... Alisha jawab "Kalau kakak makan, nanti kakak akan gatal"... Saya balas balik "Habis tu kakak nak makan apa?"... Alisha jawab "Kakak boleh makan nasi dengan sayur je"... AllahuAkbar.... Alisha... Alisha....

Bila kami dah sampai rumah kan, Aqilah ambik kuih yang saya buat & bagi dekat Alisha... Alisha cakap "Kakak tak nak, kakak tak boleh makan, ada telur"... Ya Allah Ya Tuhanku.... Ya Nabi Ya Muhammad Ya Rasul... Ingatkan Alisha sekadar berkata2 tak boleh makan, tapi memang dia betoi2 tak nak makan... Alisha... kamu sangat bijak sayang... kamu paham keadaan kamu... Ibu bangga dengan kamu... Walaupun baru 4 tahun tapi pemikiran kamu matang... Bila kami semua nak makan malam kan, kebetulan pulak lauk semalam memang ikan kembung.. bila nak makan nasi tu kan, Alisha cakap "kakak nak makan nasi dengan sayur je.. doktor kata tak boleh makan ikan"... Lepas tu dia ada sembang2 dengan abah dia cakap "Nanti abah beli buah sebab doktor cakap kakak kena makan buah.. kakak suka makan buah oren"...

Apa2 pun, saya harap luka2 yang tengah mengganas sekarang ni cepat2lah baik... tak sangggup tengok Alisha susah nak duduk, susah nak mandi... Ekzema ni dia tak kan hilang cuma kita kena kawal.. Berpeluh pun mereka tak boleh... kotor2 ke habuk2 ke memang tak boleh jugak... Sebab tu rumah saya ni, sehari sampai 2 3 kali menyapu..  

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku" 

{ 33 comments.. read them below or add one }

nor nazliana nor nazliana December 18, 2014
belikan buah oren sungkist atau delima..
Sya Nadia Sya Nadia December 18, 2014
Aduhai... Kesian.. Sya pernah jaga seorang budak yg teruk sgt eczema dia.. Sekali kita tak perasan, dia garu sampai penuh darah atas lantai.. Ingat balik nak nangis rasa.. Pulun buh ubat mcm².. Xtau la mcm mna dia skrg. Lama dah xjmpa..
Nugrul Sakura Nugrul Sakura December 18, 2014
Allah.... kesiannye kat alisha.... teruk jgk luka tuh..

good girl alisha... pandai jaga makan dh skrg...semoga cepat sembuh ye kakak.
Permatabiru Permatabiru December 18, 2014
pedulikan ckp org yg penting kesihatan ank..my hubby pun alah juga dgn mkananan laut so mmg xboleh mkn la..kna jaga betul2 sis..tuk kebaikan dia juga..
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra December 18, 2014
Ya Allah...alhamdulillah alisha faham kak..setengah budak tu x faham..nk makan ja..
Kak, sy join shaklee ni baru tahu ada set ekzema..trus teringat alisha..nnt sy pm akak..
Allene ALineWorks Allene ALineWorks December 18, 2014
semoga dipermudhkan... gws alisha...
Joanna Yunus Joanna Yunus December 18, 2014
semoga alisha cepat sembuh... sian dia
Masya Masya December 18, 2014
kalau x silap tdo pun tak boleh tilam yg berhabukkan... sebab ada hama habuk² tu... nampaknya ina kena lbh prihatin kan.. kesian alisha .. mujolah jgk dia anak yg matang jenis x merenggek.. sbb dia tau.. dia yg rasa gatal² tu kan...
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI December 18, 2014
kesiannya alisha.. nsb dia memahmi..sbr ya syg..
aryan azra aryan azra December 18, 2014
siannya alisha..moga cepat sembuh ye alisha,anak akak ekzema juga tp tak teruk macam ni,cuma alah pada habuk je sbb telur & seafood dia boleh makan
Princes Yuyue Princes Yuyue December 18, 2014
cian dia, hmmm... akak yuyu ada satu produk "double stemcell" agak mahal lah jugak ank kwn yuyu dulu pnyakit nih jugak alhamdulillah sekarang okay dah. klu akak nak wasap yuyu eh 011.2130.6045
SeputihSalju SeputihSalju December 18, 2014
kesian alisha.. moga cepat sembuh ye kakak...
Ibu Lala Ibu Lala December 18, 2014
Kesian alisha. Kena byk pantang tu
Ayu Zan Ayu Zan December 18, 2014
Alahai alisha sayang.....
Azieera TajulRahim Azieera TajulRahim December 18, 2014
Salam...
Kesian Alisha. Sama jugak kes macam baby saya. Sejak dia start susu FM dan dah boleh makan pejal... gatal2 tak pernah hilang. Lepas elok, tumbuh semula... baby asyik jugak mengaru. Aritu, umi sy belikan minyak kelapa dara jenama TROPIKA yg berperisa Blackcurrant untuk baby minum. Nampaknya kurang gatal-gatal baby. Kalau rasa nak cuba bolehlah, mana tau sesuai dengan Alisha. Lagipun minyak TROPIKA tu bahan semulajadi je.
AnonymousAnonymous December 18, 2014
Assalam..ina,kenapa x bg minum ephyra?utk ekzema kan blh jgk..kita hanya ikhtiar kan..smga cpt smbuh :)
tifa anvar tifa anvar December 18, 2014
kagum dngn kakak alisha sngt memahami keadaan walau masih kecil. Get well soon sayang.
syawalsimpsons syawalsimpsons December 18, 2014
kalo pada org lain tak teruk...pada sue tgk pon tahu teruk tu...alisha sgt la kuat...dia mmg dengar kata..baguih nya dapat anak macam alisha ni...rasa nak alisha ni sebagai inspirasi lak nak dapat anak pompuan yg behave gini tau
eima eima December 18, 2014
Anak sy pun dulu rutin dermatologist setiap 2 bln....seksa woo dgr die garu2 tgh mlm...risau luka pastu infection....tp alhamdulillah fahim skrg ni ekzema die makin terkawal sejak amal mealshakes dan omega guard shaklee....bab x sihat dmm selsema pun dh jarang2....

Eima 0129220376
eima eima December 18, 2014
Boleh ke bdk2 minum ephyra???
Maria Firdz Maria Firdz December 18, 2014
tgk alisha mcm terinagt diri sy sendiri msa kecil dulu.. mujur anak2 xde... moga cepat smbuh alisha...
zety zety December 19, 2014
Ina..fhm sgt perasaan tu sbb baby yasmeen terkene eczema sejak 2bln aritu..skg ni ikhtiar sapu baby oil tropika..sblm ni gune krim Moogoo..inshaAllah hrp2 makin besar eczema tu blh ilang..
Fifi Nadhrah Fifi Nadhrah December 19, 2014
Allah hu rabbi.. kesiannye dekat alisha.. kak ina.. anak kawan saye ade yang ekzema.. ekzema teruk.. luke sat badan sampai nanah.. macam2 usehe da buat.. akhir sekali.. akak tu bawa anak die jumpa ustaz harun din.. buat air penawar.. alhamdulillah.. sekarang clear badan baby tu.. licin dah.. mungkin akak boleh cube..
AnonymousAnonymous December 19, 2014
Boleh,sy since pregnant x stop pun dr awal pregnant.so mmg btul2 lahir baby ephyra :) dlm pantang ni pun mmg still mnum so bila jd susu scara x lgsg baby pun mnum la..
sal ya sal ya December 20, 2014
kawan akak anak dia dua org ekzema. yg kecik dia la plg teruk sbb ekzema dia keluar dkt pipi. merah2 je pipi. tp tu la... tiap anak2 yg Allah bagi sakit tu adalah ujian jugak buat mak ayahnya. semoga dipermudahkan ina.
IntaNBerliaN IntaNBerliaN December 21, 2014
@Tanpa Nama

W'salam...

saya A;lisha mmg ada minum ephyra pun, cuma maybe tak konsisten la.. mksd saya bukan tiap2 hari...
IntaNBerliaN IntaNBerliaN December 21, 2014
@eima

blh je minum.. start dr umur 4 tahun ke atas
ziezah.com ziezah.com December 21, 2014
Allah kak..teruk juga tu luka alisha..
nasib la alisha ni baik dia paham apa doktor suh pantang makan2 benda yg gatal..

moga cepat sembuh yer syg..
Aju Mohit Aju Mohit December 22, 2014
akak selalu dgr anak member excema, memang ngilu dengarnya, harap2 alisha segera sembuh, mmg kene pantang makan kan
lynndamya lynndamya December 23, 2014
Aduhai, ngerinya kak...kesiannya :(
Fiza Rahman Fiza Rahman December 23, 2014
Siannya alisha. Pedih tu kalau nak mandi. Smoga cepat sembuh.
deno deno December 24, 2014
Sian Alisya... Ermmm deno pun banyak pantang makan ngan sakit sle