Kami 4 beranak ni memang suka makan kambing.. Hari tu masa bulan puasa, my dear beli kambing pastu disuruhnya saya masak NASI DAGING KAMBING... Saya mana pernah buat nasi daging kambing, biasanya saya buat nasi daging lembu tu je pun... Tapi takpala, dah suami kesayangan nak makan, so, saya masaklah jugak... Cara masak sama je macam NASI DAGING cuma bezanya, daging lembu saya tukar kepada daging kambing....
First time daging lembu saya tukar kepada daging kambing... rasa dia memang super duper sedap...!! Anak solehah saya 2 orang ni siap makan nasi tanpa lauk... pulak tu, saya guna beras basmathi, lagilah sedap + nasi dia pun relai + panjangggggg.......
Daging kambing tu dicicah dengan air asam... Ya Allah... sedapnya... sambil taip entry ni, kecur air liur saya terbayangkan air asam... haihhhh...!! CARA BUAT AIR ASAM : BAWANG BESAR POTONG DADU + TOMATO POTONG DADU + CILI BURUNG POTONG BULAT + GARAM + GULA + AIR BELACAN (belacan dibancuh dengan air masak) + AIR ASAM JAWA (air asam jawa tu saya suka buat kaw-kaw @ pekat sebab saya lebih sukakan kuah air asam yang pekat) = CAMPUR SEMUA.. SIAP..!!
Ohya, selain dari cicah air asam, nasi daging jugak sedap dimakan dengan sayur dalca... Cara buat mudah je u all, jenis campak2 je semuanya... BAWANG BESAR + BAWANG PUTIH = BLEND... TUMIS 4 SEKAWAN + BAHAN BLEND + CILIBO + DAUN KARI = BILA DAH NAIK BAU, MASUKKAN REMPAH KARI AYAM YANG DAH DIBANCUH = TUMIS SAMPAI PECAH MINYAK... PASTU MASUKKAN AYAM YANG BAHAGIAN TULANG2 (kaki ayam ke, tengkuk ke)... PASTU MASUKKAN LOBAK MERAH & UBI KENTANG... PASTU MASUKKAN TERUNG... PASTU MASUKKAN TOMATO.. PASTU MASUKKAN KACANG DHAL... (sayur yang lambat empuk masuk awal, yang cepat empuk masuk lambat) + SANTAN + GARAM = SIAP..!!!
Iskkk cerita pasal sayur dalca ni, tiba2 pulak rasa nak makan... sedapnya dalca ni walaupun masak simple... hari ni saya makan daging kambing lagi... eh, belum makan lagi, nanti baru nak masak untuk berbuka puasa.. Plan nak masak NASI TOMATO + KARI KAMBING + ACAR RAMPAI + SAMBAL BELACAN....