Alhamdulillah... rezeki di bulan ramadhan

Sesungguhnya Tuhan itu maha pemurah.. Tuhan sentiasa membantu hamba2NYA yang berusaha... Walaupun hanya my dear sahaja yang bekerja, walaupun sumber pendapatan kami hanya dari my dear tapi Alhamdulillah, makan minum kami cukup segalanya.. Alhamdulillah di bulan ramadhan yang penuh keberkatan ni, kami dikurniakan rezeki... Rezeki untuk memiliki rumah sendiri... Yap, rumah sendiri... Tak pernah terpikir pulak saya yang kami akan ada rumah sendiri di Sungai Petani ni haaa... Memandangkan my dear dah beli tanah di area Sungai Siput, Perak... 


Actually dekat Taman saya ni ada rumah lelong, rumah biasa je... kecik je pun... RUMAH TERES KOS RENDAH... so, harganya takdalah mahal sangatkan... My dear beli la sebab dah harga murah, sambil2 kumpul aset... Semalam my dear pergi tempat lelongan tu, so, my dear dapatlah rumah tu... Rumah 3 bilik, 1 bilik mandi, 1 bilik termenung... Yang ruang bilik tu, dari plan nampak macam 1 bilik tu muat untuk katil bujang je... yang lagi 2 bilik tu muatla untuk katil kelamin... Rumah ni kalau kami duduk pun just kene cat bagi cantik je la... tak perlu nak renovate dah... dekat parking kereta pun dah siap berbumbung & bersimen semuanya...

U all nak tahu tak harga dia berapa??? Mesti u all terkejut sebab murah gilerrr... Eh, tapi tak tahulah kot2 area rumah u all lagi murah... My dear beli rumah ni dengan harga RM39 800.. Murah tak??? Okla kan, sekadar untuk menambah aset yang ada... nak duduk sementara my dear kerja di Sungai Petani.. Kalau nak duduk sungguh2 time tua nanti, saya prefer balik buat rumah di kampunglah... Ohya, kalau tak silap saya, my dear bagitahu semalam, rumah area situ, ada orang beli RM60k... tapi yang my dear ni beli murah, dah nama pun rumah lelongkan... sebab tu saya kata murah gilerrr... My dear beli rumah ni guna loan bank.. Tapi setahu saya loan kerajaan pun ada kan?... Tapi my dear tak guna pun... lagipun macam rugi je rumah murah guna loan kerajaan, tunggu rumah yang lebih besar baru ok guna kan.. Eh, tapi biras saya kata, loan kerajaan tak boleh guna untuk rumah lelong...

Apa2 pun, syukur dengan rezeki yang Tuhan bagi... dalam tempoh perkahwinan kami @ 5 tahun, my dear dah beli 2 aset.. tahun kedua perkahwinan, my dear beli tanah.. Tahun kelima perkahwinan, my dear beli rumah... Moga ada rezeki kami lepas2 ni untuk beli kereta pulak... Eh, maksud saya MPV sebab saya kan pencinta anak ramai... so, kereta kena besar sikitla... hehhe... tapi apa2 pun, bagi saya kalau nak membeli sesuatu, harus mengikut kemampuan... ukur baju di badan sendiri... tak perlu nak ikut2 orang... yang membayar hutang tu diri sendiri jugakkan... Saya ni Alhamdulillah sebab dapat suami yang pandai uruskan kewangan, tidak mengharap harta pak mentua.. Ohya, mengikut kemampuan yang saya maksudkan tu, taknaklah sampai kene ikat perut... kalau sebelum ni, kami dapat pergi makan dekat restoran yang "mahey" sebagai contoh... biarlah lepas dah beli aset pun tetap macam tu jugak... Lepas ditolak segala hutang piutang, duit lebihan tu masih cukup untuk perbelanjaan kami... 

UPDATE - KELUASAN TANAH 20 X 50

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 20 comments.. read them below or add one }

Aimi Muhamad Aimi Muhamad June 23, 2015
alhamdulillah.serius harga tu sangat murah.rezeki dibulan mulia.
syawalsimpsons syawalsimpsons June 23, 2015
MMG SANGAT2 MURAH TAU INA...KALO KAT SINI MAU MAKAN RATUS RIBU TAU..MAK SUE BELI RUMAH KAT sp TU PON WAKTU MURAH LAGI..SEKARANG MUNGKIN DAH NAIK LA...SUE NGAN AKOB PON SEBOK MENCARIK RUMAH JUGAK...TGK LA TANG MANA ADA REZEKI KAMI YANG ALLAH NAK BAGI, KAMI TERIMA.....DOAKAN SUE PULOK YEE
Mar Mansor Mar Mansor June 23, 2015
alhamdulillah..rezeki..bukan mudah dapat rezeki maca ni kan..
rumah kami lebih kurang saiz rumah tu juga..
harganya tambah no 1 depan..hehe
Nour Adieb Nour Adieb June 23, 2015
alhamdulillah, rezeki akak :) ehhh, kalo duk SP, dekat la kita. sy d Kuala Ketil :)
CikNaa CikNaa June 23, 2015
bestnya.. skrg rumah smua mahal kan..ni rezeki namanya..
Princes Yuyue Princes Yuyue June 23, 2015
ALHAMDULILLAH REZEKI KAK... UNTUNG NYAA ..HIHI
JunAina JunAina June 23, 2015
Alhamdulillah rezeki...rezeki juga datang dalam pelbagai cara...
Murniwati Awang Murniwati Awang June 23, 2015
alhamdulillah..rezeki anak2..memang murah sangat2..
eima eima June 23, 2015
murah la ... rumah mak aku kat taman indah tu pun rm49k time 1989 ko tau ....
alhamdulillah rezdeki la tu ... klu tak mo dok bleh sewakan ..kot mls nak berangkut brg bagai
Nora Karim Nora Karim June 23, 2015
Alhamdulillah ina... mmg murah sangat tu... luas pulak tu... kalau kat sini even rumah lelong tak dpt harga gitu... huhuhu.... best ina dpt duduk rumah sendiri...!
zazanizam zazanizam June 23, 2015
Alhamdulillah, rezeki anak2..
Dhiera nadhirah Dhiera nadhirah June 23, 2015
wah...alhamdulillah. sujud syukur. murah sangat rumah tu untuk harga landed house
zai zamree zai zamree June 23, 2015
murahnya...dok cari rumah gak ni
LYAfrina LYAfrina June 23, 2015
Murah berganda... kat sini.. rmh mcm ina harga 90k keatas

eita eita June 23, 2015
alhamdulillah rezeki anak2 kan..leh jugak merasa duk umah sendiri...
harga dia memang murah giler..rugi sangat2 kalau tak beli
dalila dalila June 23, 2015
alhamdulillah..
rezeki di bln ramadhan..
♥TheOnlyFarah♥ ♥TheOnlyFarah♥ June 23, 2015
Alhamdulillah rezeki ina sekeluarga.. mmg murah btl harga tue.. mana nk dpt dh area sp nie.. ala stay la kt sp.. best apa..hehehe
lynndamya lynndamya June 25, 2015
Salam, wahhhhh murah gila kak!! Adui sy ni buta sikit lah ilmu2 hartanah dan beli rumah ni, nak minta siapa tolong itu ini pun xtau...bestnye dpt rumah lelong yg murah, tak yah renovate dan 3 bilik tu..best2! Alhamdulillah (n_n)
azizah green line azizah green line June 26, 2015
kak! murahnyaaaaa!! kalau jijah pun nak beli gak..Alhamdulillah rezeki akak sekeluarga..xpyh dah bayar sewa bulan2..walaupun kecik xkesah janji rumah sendiri.. leh la deco2..bestnyaa!!
shahdiana shahdiana July 06, 2015
Alhamdulilah...murah sungguh tu ina...mana nak dpt dah...mmg xda pun..jadila buat aset...esok2 boleh pass kat anak2...