Cara ajar anak membaca

Pada mulanya saya berniat nak ajar Alisha membaca dengan kaedah FONETIK.. Tapi tu la, dah Alisha dapat ibu yang terlebih rajin, sempat ajar sikit je... Arghhh!! tapi yang saya ajar tu Alisha ingatla kan... Cuma yang menjadi masalah bila Alisha dah mula sekolah tadika ni, dia dah jadi kompius... Yela, di tadika dia diajar yang teknik apa ek orang panggil... AEIOUE tu... apa ek... suku kata ke apa... so, dia jadi kompius bila saya baru nak start semula dengan teknik fonetik tu... Last2 saya ambik keputusan ajar seperti yang cikgu tadika KEMAS dia tu ajar je... Bukan apa, kalau teknik FONETIK ni, cara ajar dia membunyikan huruf bukan sebut huruf...



Ketika kami ke Mydin di Parit Buntar hari akhir bulan lepas, saya nampak ada orang buat ekspo buku... Saya kalau orang jual buku ni mesti kene singgah & mesti kena beli... tak baca pun takpa, janji beli dulu... hahhah... Buruk punya perangaikan... kadang tu bertahun dah beli baru nak baca... hishhh! Ketika di ekspo tu, antara buku yang saya beli adalah EKSPRES MEMBACA MENGIKUT SUKU KATA... Buku ni ada 4 siri... tapi yang saya beli siri 1 & siri ke 2...


Dari buku ni, cara ajar tu mula2 kenalkan @ bunyikan vokal A E I O U E... Ohya, EKSPRES MEMBACA MENGIKUT SUKU KATA ni buku yang bersaiz besar tau u all... kiranya puas hatilah bila tengok huruf2 di buku ni... haa baru ingat, satu buku ni berharga RM12.90



Lepas anak dah pandai bunyi huruf vokal, start pulak ajar dengan suku kata seperti BA CA DA dan lain2... Ohya, diajar jugak macam A = AYAM... Macam Alisha, dia tak pandai baca lagi tapi huruf2 tu dia kenal la kan walau tak ikut susunan pun... Cuma saya detect dekat Alisha ni pasal mengeja.. Contohla kalau A YAM... Dia tahu eja AYAM cuma saya rasa dia menghafal ejaan tu.. Eh yeke?... ntah... saya baru start ajar guna suku kata ni sebenarnya.. hahha :p


Bila guna buku siri ke 2, dia dah start dengan ajar 2 suku kata..


Lepas tu dah start dengan buat ayat.. tapi ayat pendek la kan... Sebelum ni saya tak dapat gambaran sangat cara nak mengajar Alisha membaca guna suku kata ni... Alhamdulillah lepas saya tengok buku ni, saya lebih paham cara nak ajar tu macamana...

Untuk tingkatkan lagi pemahaman Alisha & nak bagi dia lebih seronok, saya mengajar sambil buat aktiviti.. takdalah ketika mengajar duk tunjuk buku ni je dekat dia kan... Nak kene buat aktivitilah jugak bagi Alisha seronok nak belajar & mudah faham kan... Saya bagi contoh dekat u all, masukkan suku kata or huruf tu di dalam kotak... suruh anak buat cabutan... Misalnya dia tarik huruf BA, kita tanyalah dia itu HURUF APA or BUNYI APA... Kan nampak lebih seronok... mereka pun excited nak buat cabutan... Buatlah satu target... Kalau mereka berjaya jawab tak kurang dari 10 jawapan dengan betul, cakaplah u all nak bagi hadiah ke apa ke... kan ke seronok bebudak... kita pun seronok sebab nak hadiah... hahhah... Tapi anak2 saya, kalau mereka rajin hadiahnya biskut je... hehhe... saya bagi hadiah berbentuk makanan, pergi area biskut, suruh mereka buat pilihan apa yang mereka nak... pilihan mereka BISKUT TIGER... heheh... itu antara contohla... U all boleh je buat cara lain pun untuk bagi anak u all paham... 

Dalam hidup kita ada target tersendiri.. ada cara tersendiri dalam didik anak... takda istilah nak push2 or paksa anak yer... setiap parent tahu apa yang terbaik untuk anak2 mereka & tahu sejauh mana minat & keupayaan anak... Ermmm rasanya cara didik anak ni, isu yang sedikit sensitif, sebab setiap parent ada cara tersendiri dalam didik anak & matlamat kita semua sama... Nak anak kita berjaya... Cara didikan terpulang pada diri masing2... so, tak perlu nak pertikaikan cara seseoarang... Macam saya, saya ada target nak bagi alisha pandai membaca sebelum usia dia 5 tahun @ 05/09/2015... Memandangkan Alisha ni memang jenis "hantu" buku cuma ibu dia ni je tak berapa nak "berhantu", bila tarikh target semakin dekat, mulalah baru nak masukkan aura "kerajinan" tu dalam diri... hahah... Target saya sekali pun pada 05/09/2015 Alisha belum pandai baca buku lagi, at least dia dah boleh membaca dengan cara mengeja pun jadilah... Target saya yang paling besar, darjah 1 nanti, mesti dah pandai baca... haaa haaa jangan kata saya paksa2 push2 anak yer... kan saya dah cakap Alisha ni memang minat buku... cuma tugas saya nak memenuhi minat Alisha tu je... Anak orang lain dah lama pandai membaca, saya je baru terkedek2 nak ajar anak...  

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 10 comments.. read them below or add one }

idzwa kamaruddin idzwa kamaruddin April 06, 2015
Hey saya pun ade buku yang sama tau :)
Diana Rashid Diana Rashid April 06, 2015
betul tu..masing2 ada cara..budak2 ni pun bukan semua sama..jadi nak ajar pun dengan cara yang berbeza2..yang penting kena mulakan seawal mungkin...
azizah green line azizah green line April 06, 2015
ok la tu..sekurang2nya alisha minat buku.lama2 nnt minat belajar pula
Puan Kutu Puan Kutu April 06, 2015
target tu yg pending.cepat lambat tak Kisah Ina..pasal kita Ada kemahuan..pastu rasa bangga kot bila kita sendiri ajar anak smp dia pandai membaca..sebolehnya sebelum dajah1 anak dah pandai baca kan.klu anak tak boleh pun pelan2 kita kayuh..pandai baca awal tak semestinya jaminan anak pandai kan..sebab setiap anak tu istimewa..kebolehan pun tak sama walaupun Dr perut yg sama..
Puan Kutu Puan Kutu April 06, 2015
target tu yg pending.cepat lambat tak Kisah Ina..pasal kita Ada kemahuan..pastu rasa bangga kot bila kita sendiri ajar anak smp dia pandai membaca..sebolehnya sebelum dajah1 anak dah pandai baca kan.klu anak tak boleh pun pelan2 kita kayuh..pandai baca awal tak semestinya jaminan anak pandai kan..sebab setiap anak tu istimewa..kebolehan pun tak sama walaupun Dr perut yg sama..
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI April 07, 2015
sgt ok mcm ni.. biasakan dgn buku2..
Sya Nadia Sya Nadia April 07, 2015
Cara fonetik ni utk mudah & cepat bc..tp kalau bahasa melayu rasanya lebih mudah cara mengeja sbb pengalaman Sya jaga tadika,payah sikit fonetik ni kecuali mmg semua cikgu mengajar cara tu. Kalau x budak pening..tp ni cerita 5 tahun dulu lah..anak Skrg lain lah kot sbb cara belajar tu lain..
maria s maria s April 07, 2015
Bagus ni, berguna untuk masa depan,heeee ^_^
azizah green line azizah green line April 08, 2015
bestnyaa alisha minat buku..suka sgt tgk..lama2 tdia pandai macam2 belajar dah