Menguji keberanian anak

Alisha ni jenis pemalu orangnya... Buat pertama kalinya pada 12/03/2015 saya bagi Alisha ke kedai sendiri... Saja nak tengok keberanian Alisha... Alaa kedai betoi2 depan rumah je pun... hahahh... Eh, walaupun bagi orang lain, setakat kedai depan rumah je... tapi bagi saya nak lepaskan anak sorang2 walaupun depan rumah 10 kali pikir pun belum tentu dapat pelepasan tau... Zaman sekarang adalah zaman yang menakutkan.. Kalau duduk di kampung, bagi saya ok lagi... tapi kalau duduk di bandar... Haihhh pantang nampak budak tanpa orang dewasa... Macam2 kes.. Risau saya, lebih2 lagi anak2 saya perempuan..


Di hari kejadian, Alisha bagitahu nak donut, Saya bawaklah dia ke kedai depan rumah tu ntuk beli tapi tak cukup pulak... Time ni lah saya terpikir nak tengok samada Alisha berani or tak... Masa mula2 nak pergi tu, jenuh jugak dia duk pujuk Aqilah ajak teman dia tapi aqilah tak nak.. Last2 dia pergi sorang2... tu pun sementara nak sampai ke kedai, entah berapa kali duk pusing buat2 tanya saya nak beli apa & sambil2 pujuk Aqilah... Saya duduk depan pintu tengok Alisha sambil pegang kamera.... Muahahaa.. Kata pertama kali dapat pelepasan, haruslah ambik gambar... kikikiii


Dah siap beli, bukan main excited.. siap jerit "Ibu, kakak pandai beli donut"... U all tengok gambar pun dah boleh tahu macamana happy nya Alisha kan... Yeayyyyy tak sangka Alisha yang terkenal dengan sikap pemalu dari kecik... 24 jam nak berkepit dengan ibu... Akhirnya dah jadi anak yang berani... Berani ke kedai sendiri... Sampai sekarang saya masih lagi terpikir, macamana agaknya reaksi Alisha ketika dia bagitahu tokey kedai tu yang dia nak beli donut... Apa2 pun, Alisha dah jadi anak yang berani....!! Haa lupa nak cakap, pada mulanya saya terpikir nak tulis di kertas... tapi pikir2 balik, saya nak tengok keberanian Alisha berkomunikasi dengan orang luar sebab Alisha ni jenis pendiam bila tak kenal orang... even dekat sekolah dia pun susah nak bercakap...

P/s : Entry ini ditulis untuk rekod perkembangan Alisha sahaja... Pasal keselamatan anak, of course saya sebagai ibu mengetahui apa yang elok apa yang tak elok... Segalanya dibawah pemantauan saya..

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 12 comments.. read them below or add one }

Diana Rashid Diana Rashid April 08, 2015
betul tu...kalau dok kampung tak risau sangt la..tapi dok bandar ni memang kena hati2...

lepas ni booeh la tolong pi kedai ;agi..hehehe...muka seronok tu..anak saya pun start saya bgi pi kedai masa umur 7 tahun.kedai depan umah berani la tu pun kadang2 kalau lambat keluar kedai risau jugak..ahhahaah
CikSiti CikSiti April 08, 2015
good job kakak!
dah tukar bumbung rumah yee cantik hehe
nusha fasha nusha fasha April 08, 2015
Hihi.pasni leh tlg ibu..
Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha April 08, 2015
comel betul alisha ne p kedai...nak tgk jugak mana kedainya?...hehehe :P
azizah green line azizah green line April 08, 2015
mesti comel bila alisha cakap gan uncle kedai tu kan...terasa nak tau gak..nk skodeng..hee
Puan Kutu Puan Kutu April 09, 2015
yey alisha dah jadi berani.hehe
Sya Nadia Sya Nadia April 09, 2015
Wah... dah berani ye.. bagus alisha...
IntaNBerliaN IntaNBerliaN April 09, 2015
@Diana Rashid

Kan?? Memng, kalau lambat risaula kan.... Saya ni memang jenis tak lepas anak, kene kurung dlm rumah, kalau main luar pintu rumah pun, saya ada skali memerhati.. hehee
IntaNBerliaN IntaNBerliaN April 09, 2015
@Eca Dwinky Asha

Ini bukannya kedai dekat bandar besar tau... ini kedai biasa2 dlm tmn je... gerai je.... nampak dalam gambar, dpn rumah ada bumbung yang penuh dgn daun2 tu... itulah kedainya.... hihii
~aSHa~ ~aSHa~ April 09, 2015
mmg hati mak mak ni tak tenteram nak lepaskan anak2 terutama perumpaan....
QasehnyaRania QasehnyaRania April 14, 2015
kan.
apa pon alisha dah besar
mmg kena berani kan.praktis make perfect
tgk muka alisha tu pon tau yg dia pon happy