Secara peribadinya, saya lebih selesa masak solid food untuk Afrina berbanding guna yang dah ready di pasaran... Bukan solid food je... Senang cakap, saya suka anak2 saya makan dari air tangan saya sendiri.. Sebab tu saya berazam, satu hari bila Alisha dah sekolah rendah, saya nak bekalkan dia dengan masakan yang saya masak.. Baru2 ni saya ada buat kudap2 untuk Afrina... Buat biskut je pun... tapi biskut yang saya buat untuk Afrina ni, TANPA GARAM & TANPA GULA yer... maklumla, umur Afrina baru nak masuk 8 bulan... so, NO SUGAR NO SALT... Hari tu saya dah buat entry kenapa tak boleh bagi anak makanan yang ada gula or garam sebelum sampai usia yang sepatutnya... Saya ada share gambar biskut Afrina ni di facebook, ramai pulak mintak resepi, so saya nak share la di blog..
Biskut ni bukan saya buat sorang tau... atas bantuan Alisha & Aqilah... doranglah yang tukang terap biskut ni.. hahha.. Kalau u all nak tahu, rasa biskut ni sangat2 sedap..!! Bayanglah, Afrina sekali makan boleh habis 2 3 keping... bukan je Afrina yang makan, termasuk dengan kakak2 & ibu dia... hahhahha... sedap sungguh u all... Membuka selera orang tua macam saya ni haaa... kah kah kah.... dah la bau wangi.. tak beragak betoi biskut Afrina ni tau... Biskut ni sesuai untuk anak2 yang berusia 7 bulan ke atas... Biskut ni jenis yang cair di mulut yer... Rasa macam nak buat biskut ni je hari raya nanti... hahhah
Bahan2 yang digunakan tersangatlah simple cuma harga je sedikit mahai... Macam butter unsalted tu, 200 gram je pun tapi dekat nak sepuluh hengget seketoi... Terkejut ibu dia tengok rege... hahhahhah... tapi demi kebaikan anak, 10 hengget tu rasa macam seposen je.... Tu diaaaa hebat tak perbandingan dia... (",) redha je la kan, semua ibu2 di dunia ni nak yang terbaik untuk anak2... benda mampu takda masalah la kan... lagipun air tangan ibu tu lebih berharga dari beli yang berlambak2 di pasaran tu... demi biskut Afrina, segalanya ibu sanggup... perghhhh..!!
CARA : 2 CAWAN TEPUNG ATTA (tepung yang biasa orang guna buat capati) + 2 CAWAN TEPUNG JAGUNG = AYAK.... PURI KURMA + KISMIS (rebus or kukus kurma & kismis pastu blend) + 200 GRAM BUTTER UNSALTED = PUKUL (saya guna mixer) HINGGA KEMBANG PASTU MASUKKAN TEPUNG YANG DIAYAK TADI SEDIKIT DEMI SEDIKIT... PASTU U ALL GAUL2 ADUNAN HINGGA IA TAK MELEKAT DI BEKAS... LEPASTU APA LAGI, U ALL GELEK LA BAGI LEPER & TERAP IKUT ACUAN YANG ADA DI RUMAH U ALL... PASTU BAKAR PADA SUHU 150C SELAMA 15 MINIT OR SEHINGGA IA BERTUKAR WARNA PERANG... SIAP..!!!
P/S : TEPUNG ATTA TU DIGANTI DENGAN TEPUNG GANDUM PUN BOLEH JE.... TAPI SEELOKNYA TEPUNG GANDUM YANG UNBLEACH
P/S : SUKATAN NI BOLEH DAPAT LEBIH KURANG 100PCS