Anak tak nak makan bubur nasi

U all ada masalah anak tak nak makan bubur nasi tak?.. Maksud saya untuk anak2 kita yang masih kecil ni la... yang umur tak cukup setahun pun lagi tu haa... Macam anak solehah Afrina ni, umur 10 bulan lebih dah mula tak nak makan bubur nasi.. Bila saya suap, dia tutup rapat je mulut dia tu haa... Bila dia tak nak makan bubur nasi, saya try bagi dia nasi bijik @ nasi putih yang kita makan tu... Saya try suap dekat dia... dia makan la u all... siap nganga mulut luas lagi tau... So dari sini saya tahulah yang anak solehah Afrina dah tak nak makan bubur nasi.. 


Ohya, kalau tak silap saya waktu ni gigi dia baru 4 batang, 2 gigi atas & 2 gigi bawah... bila Afrina dah tak layan bubur nasi, makanya menu Afrina yang saya masak nasi biasa tu je la kan... takda bubur2 nasi lagi dah... Kesimpulannya, kalau anak u all ada masalah tak nak makan, u all kena pandai cari inisiatif sendiri nak bagi anak u all makan.. tengok apa yang dia nak sebenarnya... Macam saya, Afrina tak nak makan bubur nasi, tapi dia nak makan nasi biasa... Kadang2 tu dia ada jugak tolak nasi tau, tapi saya buatkan dia pasta ke... lempeng ke... apa2 je la, janji anak saya tu makan..

Haa lagi satu, saya selalu "control" diri saya dari cakap anak saya tak nak makan... bukan ke apa yang keluar dari mulut kita itu satu doa?... bila kita asyik duk bercerita dekat kawan, asyik duk pikir anak tak nak makan... maka tak nak makanlah jadinya... Ingat, apa yang kita pikir, kita rasa, kita buat... itu semua doa... tak kira dari apa segi sekalipun... kalau anak tak nak makan, kita sebagai ibu ni harus berusaha pikir apa cara nak bagi anak kita makan... Eh, lupa nak cakap, sekarang ni menu Afrina, NASI PUTIH + LAUK TAPI VERSI BABY TAU... NO SALT NO SUGAR... InsyaAllah, kalau rajin, petang ni saya update antara menu2 lauk Afrina yer.. Mana tahu kot2 boleh bagi idea dekat u all.. Btw, gambar atas ni menu NASI TOMATO + AYAM GRILL...

UPDATE : RESEPI LAUK NASI ANAK 10 BULAN KE ATAS

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 12 comments.. read them below or add one }

✿ Ina Ainaa ✿ ✿ Ina Ainaa ✿ August 26, 2015
Sedap pula ena tgok makanan tu.. Haha
eima eima August 26, 2015
mcm anak sy dulu mmg tak nk bubur .... makan mee2an
Murniwati Awang Murniwati Awang August 26, 2015
makcik pon terliur tengok menu afrina tu..sedap nasi tomato tu
nisa nass nisa nass August 26, 2015
Anak sy dr 6m++ mmg xmo mkn jnis puree segala tu.dia buat geli n mcm nk termuntah tu.skrg dh 8m mmg lenyek2 je nasik biasa tu.bubur pun mmg x blender dr 7m tu.just msk lama skit bg lembut n hancur.pndek kata dia mmg x suka bnda lembik.huhu
Yana Libra Yana Libra August 26, 2015
anak sy pun xnak sgt bubur..agaknye tak sedap kot sy masak ye..huhu
NaZiRaH @ Ezyra NaZiRaH @ Ezyra August 26, 2015
Ainul skng dh 1tahun 2bulan. Mkn bubur lg. Tp bkn patern cair la, lbih pada nasik lembik. Sy cmpur kentang, kdg karot, kdg buat sup aym. Tp dah ada garam la. Huhu. Letak bg rasa. Dah setahum lebih kan. Cuma mknn org tua2 yg ada ajinomoto mmg x bg langsung la. Air manis pun x bg lagi. Ainul klu mkn nasi mcm kita mkn dia beyak keras kak..huhu. Afrina beyak ok ka mkn nasi kita tu..?
UniMeOw UniMeOw August 26, 2015
afrina??

akak dah ada bpe baby skg?ya Allah..lamanya xbukak blog..

yg last uni taw qalisya & aqilah (sori kalau silap)..
nak ronda2 blog akak la..hehe

mich u kak intan <3
(tetap nak pggil kak intan..hik3x)
Diana Rashid Diana Rashid August 26, 2015
Anak saya start tak nak bubur sejak ada gigi 6 batang.masa tu dia tak tinggal terus tapi dia makan sikit je berbanding selalu.
Dunia Zumal Dunia Zumal August 26, 2015
Hari-hari makan bubur jemu juga kan, kena tukar2 pula menunya...
azizah green line azizah green line August 26, 2015
kena kreatif kan nak sediakan makanan anak..emm hakimi xmo makan..
Siti Yang Menaip Siti Yang Menaip August 28, 2015
rajin la akak.. bagus2.. smoga jadi anak solehah Afrina ya..