Ulat dalam buah kurma


U all kalau makan buah kurma, u all ambik sebijik terus masuk mulut ke or u all akan belah kurma tu dulu baru makan? Saya kalau makan buah kurma, memang dah jadi habit akan belah kurma tu dulu lepas tu baru makan.. Rupa2nya memang patut pun saya buat macam tu, sebab dalam buah kurma pun ada ulat jugak rupanya... Selama ni saya ingat tak kan ada ulat.. Biasanya saya tak makan buah kurma yang bila saya belah tu, ada macam "serbuk" sikit dalam kurma tu... alaa tak reti pulak saya nak explain camne... tapi kita boleh nampakla macam kurma tu tak elok sikit... TAPI dekat dalam buah kurma tu baru nampak tau, kalau tengok luaran tak nampak pun...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 20 comments.. read them below or add one }

Mrs Velentine Mrs Velentine August 12, 2015
MV pun macam kak ina makan kurma belah dulu...
Dunia Zumal Dunia Zumal August 12, 2015
Mesti kurma tu dah lama tau, kekadang ada peniaga nie sanggup simpan stok tahun lepas untuk dijual semula. Zumal pun jual kurma, kurma nie kena simpan dalam peti sejuk walaupun tarikh luput belum sampai lagi...
zazanizam zazanizam August 12, 2015
erk.. mkn camtu terus!!
Mohd Selim Zainal Mohd Selim Zainal August 12, 2015
Assalammualaikum...

buah kurma nie pun ada ulat gak yer... geli pulak tgk.

mselim3
Murniwati Awang Murniwati Awang August 12, 2015
oo macam tu ea..akak memang dah terbiasa lepas beli terus masuk peti ais..nak makan bw kuar 4-5 biji letak dalam piring pastu basuh..lepas ni kena belah2 mcm ina juga laa..mana tau ada kotoran dlm tu
cikpinz cikpinz August 12, 2015
CP pun selalu akan belah dahulu sebelum makan. Sebab pernah terkena macam tu jugak
Mama Idlan Irsyad Mama Idlan Irsyad August 12, 2015
oh, ada jugak ker ulat? huhu.. k.ja yg serbuk2 tu tu perasan la...mmg x makan yg serbuk2 tu..tp tula jenis k.ja makan kurma xde belah2 pun..huhu..pasni kena belah dulu la..
Mardiah Diana Mardiah Diana August 12, 2015
salam singgah sini...Diana tak suka sangat makan buah kurma ni..tapi kalau ada nak makan Diana pun akan kopek nak bgi keluar bijinya..
lynndamya lynndamya August 12, 2015
Salam..haaaa adoi habislahhh saye selama ni makan kurma mmg jenis ngap je terus..hahaha..xtaulah pernah termakan ulat kurma ke tak ni, haha thanx share kak..hehe
fariza rahman fariza rahman August 12, 2015
kalau rajin... saya belah dulu kurma, buang biji dan makan...
tapi biasanya terus je makan...
Fiza Rahman Fiza Rahman August 12, 2015
Alahaiii...geli plak nengok. Selalu saya kopek dulu. Tapi kekadang ngap terus masuk mulut ☺
azizah green line azizah green line August 12, 2015
adoi..pasni kena makan kurma kena belah dulu..takut gak..hehe sbb geli dgn ulat!
Cikna Cikna August 15, 2015
Cikna belah dulu kua biji bawu mkn, yg b'habuk@serdak tu mmg buang je stok lama not xbrni nk mkn,huhuu...
husna zahidi husna zahidi August 16, 2015
mak aih kurma pon ada ulat ye.. scary r gini.. dah tentu nak kena check dlu pasni..
Siti Yang Menaip Siti Yang Menaip August 17, 2015
selalu main telan je.. ok mulai skrang kita telek dlu bfore ngap..
sue mohamed sue mohamed August 17, 2015
saya belah dlu kurma hahaha
Cik Ash Cik Ash August 18, 2015
ala kita selalu telan gitu lepas ni kena tengok gak lps ni
ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH August 18, 2015
Assalam zarina,
oooooo
iols bukan penggemar kurma :(
tapi my mak memang gemor
nak kena bgtau my mak laaaa
AnonymousAnonymous March 23, 2016
mana kurma yg ada bubuk dan ulat tu rasulullah pesan bersihkan dan blh mkn lg...jgn dibuang...