Kuah kacang nasi impit or satay resepi mak yang mabeless...!!!

Hari raya baru ni, kami beraya di Parit Buntar @ rumah MIL terlebih dahulu... raya ketiga petang baru kami balik Chemor, rumah parent saya... Untuk entry ni, saya nak cerita dekat u all pasal menu yang saya masak untuk pagi raya... Actually di pagi raya tu, ada je MIL saya & biras saya masak... Tahun ni dikira saya terlebih rajin sikit untuk masak... hahahha... Maklumlah, hobi saya sekarang ni kan memasak, lebih2 lagi, tahun ni beraya dengan MIL dulu, makanya, saya rindulah dengan masakan mak saya... Bila dah rindu, makanya kenalah masak menu stail mak saya kan...??... Saya buat KUAH KACANG + NASI IMPIT RESEPI MAK selain dari saya buat desert puding koktail... 

Untuk pengetahuan u all, tahun ni adalah tahun pertama saya buat kuah kacang tau... siap telefon mak saya, tanya resepi...hahhahah... haruslah tanya resepi mak, lagipun sekarang ni, saya sedang berazam nak belajar segala resepi mak & abah saya pastu nak tulis di blog sebagai simpanan untuk saya, anak, cucu, cicit saya akan datang... saya taknak jadi kes macam arwah opah saya... Masa opah ada, saya taknak belajar pun cara opah saya buat apam daun pisang, bila opah dah takda, duk terindu2 dengan masakan opah... bila buat tak menjadi... pengajaran untuk saya... sementara parent saya ada, belajar, belajar & belajar... so, u all jangan pelik pulak bila di blog saya ni banyak resepi yang saya tulis stail parent saya tau... (",)

Nak tau apa komen mereka yang rasa kuah kacang saya?.. bukan saya nak perasan tau... walau hakikatnya, memang dah kembang kuncup lobang hidung bila mendapat pujian... hahahha... Eh, jangan mengata saya yer... rasanya semua orang sama je kan, bila orang puji, pasti kita duk rasa nak senyum lebor je memanjang.... ehhehhe... Kita raya Jumaat kan, saya masak kuah kacang hari Khamis siang... Masa tengah masak tu, saya tak dapatlah nak rasa sedap or tak kan... Just main agak2 je... tapi after berbuka, saya kedapur, MIL saya pun ada di dapur, Mil saya cakap "dah rasa dah kuah kacang.. sedap"... yang saya ni mati2 duk ingat MIL saya maksudkan suruh saya pergi rasa kuah kacang tu, samada sedap ke tak... Saya pun rasalah... tapi lepas saya rasa, saya suruh pulak MIL saya rasa, MIL saya cakap "Mama dah rasa... sedap"... Saya terus cakap, "Bila mak rasa?"... MIL saya balas lah tadi kan... lepas tu teruslah saya sengih kerang busuk sebab MIL saya kata sedap... hahhah

Itu MIL, ni adik ipar perempuan saya pulak... saya di ruang tamu, adik ipar di dapur panggil saya pastu cakap "Kak ina, sedaplah kuah kacang kak ina ni... rasa macam orang2 tua buat"... Tu diaaaa, macam orang2 tua buat yer.... hahhah dah boleh jadi orang tua dah saya ni, bukan senang nak dapat masakan yang sedap macam opah2 kita tu... Ok, perasan lagi sekali... hahah... Esoknya pulak, di pagi raya, abang ipar & adik ipar lelaki saya pulak yang cakap sedap... Dah 4 orang cakap sedap, makanya layaklah saya perasankan diri kan... hahahaaa... First time masak pulak tu, lagilah saya rasa teruja... sekali buat terus jadi, kali kedua buat lainkali, tak tahulah jadi or tak lagi... kikikii.. 

Sorry gambar tak semegah, busy makan mana nak ingat ambik gambar (",)

Cuma satu je yang saya kurang puas hati dengan kuah kacang saya ni,  kacang dia ada yang tak hancur...!!! haihhhh... Saya tak perasan... rupa2nya di sebalik kacang yang hancur tu, tersembunyi kacang2 yang tak hancur.... tapi nasib baik rasa dia sedap, maka yang kacang yang tak hancur tu, dapat diabaikan... Ohya, kuah kacang ni, kalau ada satay, mesti sedap..!! Nasi impit + satay + bawang + timun + kuah kacang, bergabung di dalam satu pinggan... pergghhhh!!!

Sekarang moh baca resepi KUAH KACANG STAIL MAK SAYA YANG SEDAP TAK HENGAT NI...!! Resepi kuah kacang stail terengganu...anggaran dia saya kurang pasti, saya agak2 je la yer... sebab saya ni kalau masak tak pernah ada anggaran... ikut sedap tangan je campak2... 

KACANG TANAH = SETENGAH KILO KACANG TANAH DIGORENG TANPA MINYAK... KACANG TU TAK PAYAH NAK BASUH2, NANTI KACANG TU JADI "LIUT" BAK KATA ORANG TERENGGANU... LEPAS DAH GORENG, BUANG KULIT KACANG TU & TERUS KISAR KERING KACANG TU... KACANG YANG U ALL DAH BLEND TU, U ALL LETAK DALAM BEKAS & U ALL BOLEH KACAU2 SIKIT, KOT2 TERSEMBUNYI KACANG YANG TAK HANCUR MACAM KES SAYA TU... OHYA, KISAR TU PULAK, JANGANLAH SAMPAI HANCUR SANGAT... SEDANG2 DAH...

CILIBO = U ALL REBUS CILI KERING LEPAS TU U ALL KISAR (cili kisar ni kita nak guna lebih kurang 3 senduk nasi) 

BAHAN KISAR = BAWANG MERAH + 2 BATANG SERAI (nak guna lebih kurang 2 senduk nasi)... SERAI TU, JANGAN POTONG SAMPAI KE ATAS SANGAT... NANTI JADI BERURAT, TAK CANTIK PULAK KUAH KACANG TU, BILA NAK MAKAN, ADA "URAT2" SERAI...

CARA = U ALL TUMIS CILIBO TADI HINGGA CILI TU MASAK, TUMIS LAMA TAU... BUKAK API SLOW JE... NANTI CILI TU AKAN BERTUKAR WARNA JADI MERAH DARAH IKAN.... KALAU KETIKA MENUMIS TU, IA KERING, U ALL BOLEH TAMBAH AIR... BILA CILI DAH MASAK, U ALL MASUKKAN BAHAN KISAR.... KACAU2 SEKEJAP, LEPAS TU U ALL MASUKKAN KACANG YANG DAH DIKISAR + 1 KETOI GULA MELAKA + 1 SENDUK GULA (u all boleh rasa ikut kemanisan yang u all suka) + 3 CAWAN SANTAN + 3 BATANG SERAI KETUK... U ALL MASAK SAMPAI KUAH KERING OR IKUT KEPEKATAN KESUKAAN U ALL... SIAP..!! Tapi seeloknya nak sedap buat pekatla... barulah kuah tu akan melekat2 dekat nasi impit or satay tu haaa... Bila nak panaskan tu pulak, jangan nak ditambah air yer... Just panaskan yang sedia ada tu je, guna api slow... Kalau u all buat ikut resepi ni betoi2.. InsyaAllah 3 hari duk kat luar tanpa disimpan dalam peti ais pun, still tak basi...

Resepi or bahan & cara masak dia sangat2 mudah... U all baca resepi macam susah @ panjang benor karangan dia yer... Tapi hakikatnya senang je... yang jadi panjang tu, sebab saya nak bagi u all paham... tu yang penerangan panjang sangat.. (",)... eh, SELAMAT HARI RAYA U ALL... MAAF SEGALA SALAH SILAP SAYA YER..


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

5 comments.. read them below or add one

safurara safurara August 07, 2015
ramainya update resipi kuah kacang.hehehe
Cik Puan Rann Cik Puan Rann August 09, 2015
Wah...bolehcuba recipe kuah kacang ni. Mcm menarik je
azizah green line azizah green line August 11, 2015
kalau mak jijah suka kacang xberapa nak hancur..tambah daging hancur sikit..sedapp kak!
Siti Yang Menaip Siti Yang Menaip August 17, 2015
mak kite kan.. kalo masak telur rebus pun sedap..
janji mak yang masak kan kan ?