Resepi lauk nasi anak 10 bulan ke atas

Wah hebat... Umur 10 bulan ke atas dah makan nasi berlauk yer?? Dah macam orang besar... Actually ni lauk untuk anak solehah Afrina... Menu ni saya masak di usia dia awal 11 bulan... Di usia Afrina 6 hingga 8 bulan, Afrina makan solid food @ puri, di usia Afrina 8 hingga 10 bulan, Afrina makan bubur nasi yang dimasak hingga tak nampak bentuk nasi tu haa... di usia Afrina 10 ke 11 bulan, Afrina makan bubur nasi yang dah tak berapa nak hancur, just lenyek2 je bila nak bagi dia makan... tapi bila start usia 11 bulan, dia dah mula nak makan nasi yang berbijik.. yang ada bentuk nasi tu haa... Ohya, tekstur makanan Afrina ni, saya ubah mengikut kehendak dia tau... 

Ketika usia Afrina 7 - 8 bulan, Afrina dah ada 2 batang gigi atas.. ketika usia dia 9 - 10 bulan, Afrina dah ada 4 batang gigi... 2 gigi atas & 2 gigi bawah... sekarang, usia Afrina 11 bulan lebih, gigi Afrina dah ada 8 batang... 4 gigi atas & 4 gigi bawah... Kalau diikutkan dari segi penggunaan bahan menu2 ni, di usia anak 10 bulan dah boleh bagi jika anak nak... tapi saya bagi di usia 11 bulan sebab masa umur 11 bulan baru Afrina demand nak makan nasi bijik2.. Bila dah macam ni, mulalah saya kene masak nasi + lauk untuk bagi Afrina makan tapi kenalah masak sedap2 jugakkan... Menu afrina ni macam biasa, NO SALT NO SUGAR.. U all boleh cuba jugak jika nak bagi anak u all makan...


Ini tekstur nasi yang saya masak untuk Afrina... Tak lembik sangat & tak keras sangat... tapi nasi ni boleh dikepal tak kira ketika sejuk or ketika panas.. Pandai2 sendiri lah u all agak banyak mana air dia tu yer... Asal nasi tu berbijik sudah.. Menu yang saya masak, memang banyak sikit sebab menu ni bukan je Afrina makan sorang, tapi kakak2 Afrina pun akan tumpang sekali... 

AYAM MASAK LEMAK KUNING



Menu ayam masak lemak ni senang je.. Campak2 je semua... Eh, saya memang suka masak menu yang campak2 je pun kan... CARA : BAWANG BESAR + BAWANG PUTIH = TUMBUK... AYAM + BAHAN TUMBUK + AIR + KUNYIT + SERAI KETUK = MASAK HINGGA AYAM SEPARUH MASAK.. LEPAS TU MASUKKAN SANTAN.. SIAP..!!

SUP AYAM


Segala menu anak, kita tak perlu letak garam or gula yer... takda istilah tak sedap bagi anak yer... yang rasa tak sedap tu mulut kita, sebab mulut kita dah terbiasa dengan rasa masam, masin, manis, pahit segala bagai rasa ni haa.... CARA : BAWANG BESAR + BAWANG PUTIH + HALIA = TUMBUK.... 4 SEKAWAN + BAHAN TUMBUK = TUMIS HINGGA WANGI MENGGUNAKAN MINYAK ZAITUN... LEPAS TU MASUKKAN AYAM & GAUL2 SEKEJAP AYAM TERSEBUT... LEPAS TU MASUKKAN AIR... BILA AYAM DAH SEPARUH MASAK, MASUKKAN LOBAK MERAH + UBI KENTANG... BILA DAH MASAK, TABUR DAUN SUP...SIAP..!!!

SUP IKAN MERAH


Disebabkan sup ikan merah Afrina ni la, maka keesokannya menu kami mak pak & kakak2 dia ni, bertukar jadi sup ikan merah, ikutkan plan asal nak buat asam pedas... ohya, menu sup ikan ni, saya masak hari tu untuk dijadikan menu Afrina yang tengah demam.. Ikan boleh diperkenalkan dekat anak di usia 10 bulan yer... CARA : BAWANG MERAH + BAWANG PUTIH + HALIA = TUMBUK... 4 SEKAWAN + BAHAN TUMBUK = TUMIS HINGGA WANGI DENGAN MENGGUNAKAN MINYAK ZAITUN... LEPAS TU MASUKKAN AIR + IKAN... BILA DAH MASAK, TABUR BAWANG GORENG... SIAP..!! BTW, BAWANG GORENG TU SAYA GORENG GUNA MINYAK ZAITUN... Sebenarnya nak guna minyak biasa pun boleh, terpulang... tapi seeloknya minyak zaitun... segala menu Afrina memang saya akan masak guna minyak zaitun..  

NASI LEMAK KUKUS


Bukan main lagi yer... siap nasi lemak kukus untuk Afrina... Bukan nak tunjuk rajin, tapi saya rasa kukus lagi mudah... pemalas lah katakan... tengoklah cara saya kukus tu pun macamana... hahhaha... dasar pemalas nak keluarkan pengukus dari almari + malas nak basuh pengukus yang besar tu, maka, inilah hasilnya... CARA : SANTAN + BAWANG BESAR + HALIA = MASAK HINGGA PANAS SEKEJAP LEPAS TU MASUKKAN BERAS.. KACAU2 KEJAP, MASUKKAN AIR... DAH NAMPAK MACAM AIR NAK KERING, TERUS KUKUS NASI TERSEBUT... SIAP..!!! Untuk Afrina ni, saya hidangkan nasi lemak lauk telur goreng tanpa minyak + ulam carrot kukus... Sebenarnya nak bagi timun batang tu, tapi takda la pulak, so, carrot pun bolehla... Haa yang pasal bawang besar ni, mana2 menu saya yang guna bawang besar, kalau u all nak guna bawang merah pun boleh, lagi sedap... tapi rumah saya ni ada bawang besar je... tu yang guna bawang besar..


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 15 comments.. read them below or add one }

syawalsimpsons syawalsimpsons August 27, 2015
boleh try bila mirza dah besar nanti
beat beat August 27, 2015
tudia...mcm nasi 7 benua.
Allene typicalmommy Allene typicalmommy August 27, 2015
lama dah tak masak masakan bby... =D
eima eima August 27, 2015
wahh rajin .....
cam icha dulu nasi langsung tak mau ... jawabnye menu asik le mee2an
Diana Rashid Diana Rashid August 27, 2015
nasi baby memang sedap..dengan mak ayah boleh tumpang sekali..kan??lagi2 kalau buat sup..anak beranak makan bertambah2.hehh
yoorin melacolea yoorin melacolea August 27, 2015
makanan baby je pon./.terliur jugak..hahaha
aniahmad aniahmad August 27, 2015
orang tua tengok pn terliur ni. hihi
Siti Yang Menaip Siti Yang Menaip August 28, 2015
betoi eh kak xde garam gula xpe eh.. bebudak makan eh ?
bagusnya hahaha kita ni xde garam x lalu..
Cik Ash Cik Ash August 28, 2015
Terliur tengok masakan.diatas tu
nafsu suami nafsu suami August 29, 2015
nampak sedap pulak makanan baby ni. Silap-silap ayahnya join sekali tak..hehe
azizah green line azizah green line September 01, 2015
sedapnyaa menu2 afrina ni..teringat buat menu camni utk hakimi setahun dulu.. dia suka makann
lynndamya lynndamya September 02, 2015
Salam, wahhhh sedapnyaaaa menu utk afrina...mcm2 jenis, msti seronok dia makan..hehe comel je bila tgk akak siapkan nasi dn laun utk afrina, sikit comel jek nasiknye..hihi..
ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH September 03, 2015
Assalam ina,
ha
masak lemak putih tu memang peberet my boboboy he3