Inilah saya yang sebenar.. buta gadget..!!

Saya tak tahu nak rasa malu ke, nak rasa sedih ke, nak rasa bangga ke nak rasa apa... Kan saya bagitahu u all yang saya beli hp baru, LENOVO A6000... Ada satu kejadian yang bagi orang lain maybe cakap saya ni darat hulu ke apa ke kan... siap my dear gelakkan saya... tapi ntah, bagi saya, sedikit pun saya tak ambik hati, sebab saya bukan pengikut setia gadjet, bagi saya hp saya tu untuk call & sekali sekala wassap.. tapi lebih kepada call la... kalau untuk layan blog or FB, saya lebih prefer kepada komputer... Komputer di rumah saya ni, dibuka dari pagi hingga ke petang, gaya macam orang kerja opis la lagaknya saya ni... Tapi kadang2 hp tu, saya guna jugak untuk upload gambar di instagram, lepas upload, hp letak tepi...
Untuk pengetahuan u all, hp saya bukannya ada internet pun.. eh jap, tapi sekarang ni ada, untuk tempoh sebulan je la sebab saya beli hp ni plan dengan DIGI... Kalau saya balik kampung, saya tak main telefon pun u all... contohnya macam balik rumah MIL, kalau ada yang tengok saya pegang hp, bertuah sungguh orang tu... sebab hp saya biasanya tersimpan dalam handbag je... cuma kalau balik Chemor je, kadang2 saya ada jugak pegang hp sebab dekat Chemor ada WIFI... tapi itu pun bukan berkepit 24 jam tau... Saya just tengok hp sekejap2 je, boleh dikira dengan jari... Selebihnya, saya banyak layan anak2 or sembang2 dengan family... Dah nama pun saya balik kampung, so, dah tentulah bagi saya, "balik kampung, buat cara balik kampung... lupakan seketika gadget.." nak balik kampung bukan senang... Saya cakap ni diri saya tau... orang lain saya tak tahu sebab pendapat kita semua berbeza..
Kalau u all ingat, di entry HP LENOVO BERHARGA RM259 DARI RM599, kan saya ada bagitahu yang kamera depan dia 2mp manakala kamera belakang dia 8mp... Bukan main lagi saya memuji kamera hp ni baguih... gambaq cantik... Tapi memang cantik pun... time saya test yang dekat kedai DIGI tu, clear gambar dia tau.. warna pun cun... TAPI bila saya balik rumah, awat saya tengok HP saya ni gambar tak secantik hp dekat kedai DIGI tu tau.. Dalam hati tu adalah jugak rasa kuciwa.. tapi takpala... buat derkkk je la kan... Sehinggalah semalam punya kejadian... Kejadian yang buat saya gelak sorang2... selepas 2 minggu baru saya sedar pasal ni... hahhahhah


U all tahu tak, patutlah gambar yang diambil guna kamera lenovo A6000 saya ni tak secantik yang di kedai... Rupa2nya, dekat kamera belakang hp saya tu ada plastik...!! hahhahha... Saya tak sedar langsung ada plastik tau u all... Plastik warna biru macam gambar dekat atas tu haaa...
Mana saya nak perasan, kedudukan plastik tu dekat kamera pun cantik je... dah la saya ni bukan jenis suka belek2 hp... Tau tak, sejak dari saya beli hp, mana ada saya pergi godek2 hp, nak tukar nada bunyi ke theme ke apa ke... mana yang dorang dah setting, yang tu je yang saya guna... kalau ada yang tukar setting pun, itu my dear yang pandai2 sendiri pergi ubah tanpa saya suruh.. Nampak tak, betapa tak herannya saya dengan hp ni.. janji ia memudahkan kerja saya sudah... sebenarnya bukanlah saya tak tahu langsung... tahula jugak sikit2, cumanya saya malas nak melayan benda2 macam ni..
Yang saya boleh perasan ada plastik tu pun, puncanya gambar yang saya ambik guna kamera hp ni, semakin lama semakin tak cantik.. semakin lama semakin kelabu... Saya ni duk ingatkan kelabu tu sebab kena jari saya.. so, saya lap2 la dengan kain... tengah2 lap tu, saya perasan dekat kamera belakang hp saya ni ada calar, berdezuppp sekejap jantung saya tau... Yela, baru beli 2 minggu dah tercalar... sedih ooooo.... Saya belek2 la dekat kamera belakang tu... Eh, eh... macam plastik... warna biru... saya try cabut... sekali tu diaaaa... memang plastik pun... hahhahah... Patutlah gambar yang saya ambik selama ni tak secantik gambar guna hp yang dipamerkan di kedai DIGI... Sila gelakkan saya... wakakkakkak
Sekarang saya dah boleh "berbangga" sebab gambar yang diambik guna kamera hp saya ni dah tak kelabu asap lagi.... yeayyyy... Ambik video pun dah cantik..!! Walaupun hp saya murah tapi tetap dapat hasil gambar yang kualiti sedikit best dari handphone2 saya yang sebelum2 ni... dari gambar atas ni, u all nampak kan perbezaan kualiti gambar yang diambil ketika ada plastik biru tu dengan yang takda plastik... Kesimpulannya bukan salah kamera tapi salah diri sendiri yang buta gadget... "Itu pun tak tahu..." bak kata Alisha.. (^_^)
"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 20 comments.. read them below or add one }

Eca Dwinky Asha Eca Dwinky Asha August 26, 2015
minta maaf akak ku syg....mmg xtahan nak gelak ne..hahahahahaha
Murniwati Awang Murniwati Awang August 26, 2015
nak gelak dlu boleh??? hahahahaha.. maaf tak boleh tahan lucu sgt..mujur ina tak pergi kedai fon tu marah diorg jual henpon tipu..hahahaha..per2 pon picture baru ni cantik sungguh..
julia jamaludin julia jamaludin August 26, 2015
hehehehe...lucu lah kak ina ni :)
noorshafila noorshafila August 26, 2015
Hehehe..lucu.
Tapi clear lah gambar.
Diana Rashid Diana Rashid August 26, 2015
hahhahah...gelak berdekah2 saya baca..macam ni pun ada ye??aih..
Delimasari Delimasari August 26, 2015
akak pun x belek222 sgr gadjet222 ni
Nora Karim Nora Karim August 26, 2015
Hahahhahahahaha maaf ina... akak tergelak guling guling!!!!... :-))

Dulu2 masa keje akak ambil tahu juga padal gajet... sbb sblm2 ni akak kerja dgn company IT... tapi sejak dah tak kerja akak pun dah tak cara sgt tang gajet ni...

Kita sama... akak lagi prefer utk buka blog di laptop.. berbanding phone... cuma kalau ada senggang (biasanya masa anak2 tidur) baru akak blogwalking thru phone...
beat beat August 26, 2015
hah patut la...saya pn
fariza rahman fariza rahman August 26, 2015
at least akak dapat tau punca masalah... hehe..
sekarang saya dah tak berapa nak hadap gajet2 baru ni... hehehe
pakai untuk keperluan bukan sekadar nak memuaskan nafsu.. :)
eima eima August 26, 2015
ok gelak dulu ..aku bkn gelak kat ko tau .. tapi entry ni yang kelakar ... hahahha

ok la tu pas ni puas hati la dpt amik gambar anak byk2
Dunia Zumal Dunia Zumal August 26, 2015
Kalau masa Zumal beli hp kat kedai tu pun tak godek habis maybe dalam perjalanan balik pun bateri dah kong. Hehe ^-^
Nugrul Sakura Nugrul Sakura August 26, 2015
sy sengih2 je dpn laptop ni k.ina... tp dlm hati rasa nak gelak guling2 hehehe tp kene cover sbb tgh keje...kikikiki sorry k.ina...
Hasanah Ahmad Hasanah Ahmad August 26, 2015
hehe tergelak sorang-sorang saya baca..
azizah green line azizah green line August 26, 2015
lucu la kak ina ni..hehehe peringtan juga.pasni kena tengok2 dulu..hee
husna zahidi husna zahidi August 26, 2015
adehh kak ina ni.. hahahahaha..
syawalsimpsons syawalsimpsons August 27, 2015
takmo gelak, sebab penah jadi kat sue jugok...kikikiki
aniahmad aniahmad August 27, 2015
kikikiii..maafkan saya sebab tergelak. hahahahaha
Siti Yang Menaip Siti Yang Menaip August 28, 2015
hahaha akak ini sangat comel =) hehehe..
Cik Ash Cik Ash August 28, 2015
Hahahahahaha akak maafkan ekin gelak.sakan ni
lynndamya lynndamya September 02, 2015
Salam, hahahaha akak! kelakarlah...tp ni okaylah, ada sorg tu dpt iphone boyfriend belikan katanye~~ sekali dia marah boyfriendnya, dia ckp ape ni, iphone tiruan ke?? gambar tak cantik langsung~ tipu!! sekali BF dia ckp, awk dh bukak tak plastik tutup kamera dia tu? hahahaha..siannn dia pun mcm akak...sy bace kt FB rasenye..hihi