Resepi makanan baby 8 & 10 bulan ke atas

Alhamdulillah, buat masa ni saya masih lagi bagi menu homemade untuk anak solehah Afrina... Saya masih lagi bersemangat malah semakin bersemangat untuk menyediakan makanan berkhasiat untuk Afrina... Moga makanan dari air tangan saya ini mendapat keberkatan untuk Afrina... InsyaAllah.. Untuk entry kali ni, saya nak share 3 RESEPI MAKANAN BABY 8 BULAN KE ATAS & 1 RESEPI 10 BULAN KE ATAS... untuk jadi panduan saya akan2 datang & jugak untuk u all yang tak tahu nak masak apa untuk bagi anak u all makan... mana tahu kot2 sedikit sebanyak saya dapat bagi idea dekat u all.. (",)

RESEPI UNTUK BABY 8 BULAN KE ATAS

POTATO JACKET


Time nak buat potato jacket ni, menggoda betoi la... wangi betoi bau dia tu haa... Saya buat sebijik je potato, belah 2... sebelah Aqilah makan, sebelah lagi Afrina makan... CARA : REBUS KENTANG SEBIJIK SAMPAI LEMBUT... LEPAS TU DIBELAH DUA BAHAGIAN... LEPAS TU U ALL KELUARKAN ISI KENTANG TU.... LEPAS TU U ALL TUMIS BAWANG PUTIH GUNA UNSALTED BUTTER... MASUKKAN SAYUR (saya guna carrot & brokoli) & MASAK SAMPAI SAYUR LEMBUT.. LEPAS TU AMBIK ISI KENTANG TADI & GAUL2 BAGI RATA... BILA DAH SIAP, MASUKKAN SEMULA ISI KENTANG TADI KE DALAM KULIT UBI KENTANG TU... PARUT KEJU & BAKAR GUNA OVEN OR PERIUK AJAIB LEBIH KURANG 10 KE 15 MINIT.. SIAP..!!
PENGAT LABU

Ingat kita yang besar je yang boleh makan pengat?? Anak kita yang umur 8 bulan pun boleh tau... Anak kita tu pun nak makan sedap2 jugak... cumanya yang beza, makanan baby ni, NO SALT NO SUGAR la... CARA : REBUS LABU PASTU MASUKKAN SANTAN LEBIH KURANG 2 SUDU + SEDIKIT AIR + DAUN PANDAN + PURI KURMA SEBAGAI PENGGANTI GULA... SIAP..!!

BUBUR NASI PENGAT LABU


Hebat tak nama menu dia??? hahhahha... Ini kes pasal pengat labu tu tak habis & si ibu ni malas nak masak, makanya buat bubur lepas tu diletak baki pengat labu tu... Eh, jangan pelik pulak tau... normalla kan, biasa kita masak bubur nasi baby pun ada je letak labu kan... Dalam resepi baby ni kita harus variasi kan masakan kita... Nak bagi anak tu berselera makan macam kita ni haa.... Tu yang menu duk bertukar je... penat tau perah otak hari2 duk pikir apa nak masak untuk Afrina, tu belum dicampur pikir apa nak masak untuk kami yang besar ni pulak makan.... CARA : BERAS + AIR + PENGAT LABU + MASAK HINGGA NASI LEMBIK.. SIAP..!!!

PASTA SAYUR BERKEJU


Anak solehah Afrina memang cukup suka dengan pastaa... masaklah jenis apa pun, laju je dia makan seketoi2 pasta tu masuk mulut... excited pulak saya tengok dia makan.. Punya dia suka, sampai dia mampu habiskan semua pasta dalam gambar atas ni... Bau pasta ni pun wangi je u all... bau keju tu haa sampai menyengat hidung... haihhh... CARA : TUMIS BAWANG MERAH + BAWANG PUTIH GUNA UNSALTED BUTTER... PASTU MASUKKAN AYAM + AIR REBUSAN AYAM... PASTU MASUKKAN LOBAK & BROKOLI... BILA SAYUR DAH LEMBUT, MASUKKAN TEPUNG JAGUNG UNTUK PEKATKAN KUAH... MASUKKAN PULAK KEJU UNTUK LEBIH CREAMY... SIAP..!!!

RESEPI UNTUK BABY 10 BULAN KE ATAS

PES TOMATO


Pes tomato ni, u all boleh buat stok.. Buat banyak2, simpan dekat tempat beku boleh tahan sebulan.. macam2 boleh masak guna pes tomato ni... Tomato untuk baby umur 10 bulan ke atas tau... CARA : TOMATO + CARROT + BAWANG PUTIH + HALIA = BLEND... PASTU MASAK ATAS DAPUR LEBIH KURANG SEJAM... TAK PAYAH LETAK MINYAK KE APA KE... TERUS JE LETAK BAHAN BLEND TU DALAM KUALI TAU... SIAP..!!

NASI TOMATO


Nasi tomato ni salah satu resepi yang guna pes tomato... Nasi tomato ni, lebih kurang je bau & rasa dia macam nasi tomato yang kita makan tu, cuma bezanya yang ni versi baby... so, lembiklah nasi nya... Afrina pun suka makan nasi tomato ni.. Ohya, nasi tomato ni, saya bagi Afrina makan dengan ayam yang di bakar atas pemanggang ajaib... CARA NASI TOMATO : 4 SEKAWAN + BAWANG MERAH + BAWANG PUTIH = TUMIS GUNA UNSALTED BUTTER... PASTU MASUKKAN AIR REBUSAN AYAM (air biasa pun boleh jer) + PES TOMATO + BERAS + DAUN PANDAN.. SIAP...!!! CARA AYAM BAKAR : BAWANG PUTIH = TUMBUK.... AYAM + BAHAN TUMBUK + MINYAK ZAITUN = PERAP & BAKAR... SIAP..!!! Cukup dulu resepi untuk setakat ni... lain kali saya share resepi lain pulak yer...

RESEPI LAIN UNTUK PANDUAN U ALL MASAK UNTUK ANAK UMUR 8 BULAN KE ATAS

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 7 comments.. read them below or add one }

syawalsimpsons syawalsimpsons July 10, 2015
mmg bila si kecik ni beso nanti sue mesti akan bukak balik blog ni untuk respi si kecik ni...nak buat pagi petang malam susah la..dapat buat weekend atau lepas balik keje je la...
Diana Rashid Diana Rashid July 10, 2015
Untung anak2 dapat ibu rajin memasak ni..hehehe
azizah green line azizah green line July 13, 2015
thanks share kak..untung akak rajin masak n anak2 suka makan
Sweetmama Sweetmama July 24, 2015
lepas ni kalau ada baby lagi boleh buat blog ina sebagai rujukan nak buat makanan homemade utk baby..
nisa nass nisa nass August 14, 2015
Assslam.sis,nk tnya afrina 8m dh ada gigi ke blum?baby sy 8m blum ada gigi takut nk bg carrot dll.takut tercekik.dia mmg x suka food yg lembik/blender.kena nasi yg lenyek2.nk letak carrot tkut xblh telan pulak.tu yg sy tnya kena ada gigi dulu ke camne?tqia :)
IntaNBerliaN IntaNBerliaN August 23, 2015
@nisa nass

w'salam... sori lmbt reply...

afrina dh ada gigi... ms umur 8 bulan, ada 2 gigi atas... carrot tu nanti kitya masak sekali kan, so, bila nk bg mkn tu, awak blh lenyek2 je...
AnonymousAnonymous April 16, 2016
Thanks sis..ni semangat nk masak untuk baby saya..baarakallahufiki