Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label motivasi. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label motivasi. Papar semua catatan

Pandangan orang tua2 bila jarak umur anak dekat2

Bila melibatkan jarak anak yang dekat2 @ rapat2 ni, macam2 pendapat ada.. ada yang tak kisah, ada yang terlebih kisah.. yang terlebih kisah tu, kadang bukan diri kita pun  tapi orang2 disekeliling kita.. untuk entry ni saya tak nak cakap pasal negatif2 tu.. shuhh jauh2 kata2 negatif tu, kita ambik yang positif je.. Nak buat apa pikir negatifkan.. bab2 ni kita kene happy barulah seronok.. (",)

Saya nak cerita antara pandangan orang2 tua bila kita yang muda2 ni mengandung dengan jarak umur anak yang rapat, katanya "Takpa, masa muda ni beranak ramai2.. nanti anak2 dah besar senang... dah takda nak pikir pasal anak kecik.. ni bila anak dah besar baru nak beranak pulak, dah kene jaga anak kecik lagi.. tak boleh nak berehat lagi".. Ayat yang orang pernah cakap or saya pernah dengar tu lainlah ayatnya tau, tapi maksudnya sama.. 

Kiranya dorang nak bagitahu saya, masa muda ni, saya beranaklah berapa ramai yang saya nak.. nanti saya dah kertu sikit, takdalah baru nak beranak lagi.. tak ke time tu nak kene jaga baby lagi.. Kata orang, "Penat jaga anak tu biar sekali harung.. anak dah besar kita pun dah senang".. Alaa kalau kita nak "sakit" sikit pun time anak2 kecik tu je... Haa nampak tak kata2 positif tu camne.. dan2 saya rasa macam nak mengandung setahun sorang.. muahahahhahh...

Bab anak, setiap orang ada pandangan masing2.. ada komitmen masing2... saya tak nak komen pasal tu... ini just sharing diri saya sendiri.. apa yang saya rasa.. Secara peribadi, dalam bab anak, saya tak pernah pikir pasal kewangan.. tak pernah saya kata taknak anak lagi sebab risau kewangan tak kukuh lagi ke apa ke.. Sebab saya percaya, setiap anak yang lahir, dah tertulis rezeki mereka.. Walaupun bukan direct kepada mereka, tapi mungkin melalui orang tengah, sebagai contoh, mana tahu kot2 my dear dinaikkan pangkat, tak ke gaji pun naik.. kira macam tambahan gaji tu dah dianggap rezeki anakla kan...

Walaupun saya tak kerja, hanya my dear sorang je yang mencari nafkah untuk kami, Alhamdulillah kami tetap cukup makan minum.. walaupun bukan mewah tapi cukup segalanya.. Pernah tak u all perasan, duit gaji kita, belum habis bulan lagi dah habis, tapi kita tetap boleh makan minum.. mana datang rezeki tu...? tu kata, rezeki Tuhan ni luas.. walaupun kadang kita rasa kita tak mampu tambah anak sebab masalah kewangan tapi percayalah.. anak kita ada rezekinya sendiri.. 

---------------------------------------------

Saya kalau dah start menulis, titik noktah memang tak jumpa.. kalau ikutkan nak tulis panjang lagi ni.. Entry tanpa gambar, macam biasalah u all, panjang dia mesti berjela.. hahhah.. ni belum u all jumpa saya face to face lagi ni, tak sempat u all nak masuk line kalau dengar saya sembang.. ekkekek.. Penutup entry ni, saya doakan moga Tuhan kurniakan zuriat macamana Tuhan memberi saya untuk merasai saat indah bergelar seorang ibu kepada rakan2 saya yang masih berusaha untuk dapatkan anak... InsyaAllah, moga ada rezeki u all kawan2 kesayangan saya dunia akhirat ni untuk bergelar seorang ibu.. Tak lupa jugak moga Tuhan makbulkan impian saya moga kandungan saya ni adalah anak lelaki.. InsyaAllah dengan izinNYA jika saya layak untuk mempunyai amanah menjaga seorang "pemimpin"... Aamiin....

     "Ya Allah... Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau                              kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku.."                       "Ya Allah, sesungguhnya aku namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w..." 

Status FB Ibu anak ahli syurga yang saya ceritakan tadi

Entry pagi tadi saya tulis SEBAGAI MOTIVASI UNTUK DIRI SAYA & U ALL MOGA2 KITA TERMOTIVASI UNTUK LEBIH JAGA EMOSI @ LEBIH BERSABAR... Itu tujuan sebenar ye sayang2.. (",) Entry tu BUKAN FOKUS KEPADA CARA DIDIK ANAK... Kita ada cara masing2 dalam didik anak2... Jika anak tak jalan cara "slow", kita boleh guna cara "keras"... walau camne cara sekali pun, motifnya adalah sama... untuk yang terbaik dekat anak2... Kan mama QS :) *Suka dengan anak2 Mama QS ni, nampak manja & dengar cakap walaupun Mama garang.. hihii.. Opstttt mak saya pun garang tau... Rasa macam didikan Mama QS & mak saya ni sama je.... (",)

Saya keluarkan entry tu lepas teringat pasal anak syurga yang telah kembali kepada penciptaNYA... Selain tu, ianya jugak sebagai huraian selepas baca status ibu kepada arwah.. Status ni dah lama, tapi saya tersentuh lagi sekali... Setiap kali saya singgah FB dia, pasti bergenang... Ramai yang sayangkan anak syurga tu.... Apa2 pun, saya nak share status FB kepada anak syurga ni...

October 3 Entah kenapa hrni jiwa mama tlebih sentimental skit..sbb kt surau tkt 3 IJN terdengar suara budak2 menangis..hrni juga genap seminggu xdgr tangisan adek yg dulunya mama xsuka dgr dn suruh diam..skrg dh diam..1mgu..dulu..stp kali solat..ada sorg budak kecik tunggu kt bucu dpn sejadah mama dn naik ke riba mama lpas salam dan tadah tgn baca al fatihah ikut mama..kdg2 mama mrh dia sbb sengaja duduk ats sejadah time mama nk sujud..dia merajuk pastu lari..tp skrg budak tu tgh terbaring..terkulai..layu..dgn wayar berselirat.. ya Allah..rindu sungguh..adek skrg 2thn 8 bln..dah pandai smbhyg dan brdoa..Allah maha pengasih penyayang pasti makbulkan doa dedek nak bgn peluk mama kan..selalulah ingat..jgn marah anak2 tanpa sbb..kita tak tahu smpai bila Allah pinjamkan dia pada kita..

P/s : Jika sudi, baca status ni dengan penuh penghayatan, baru u all akan faham maksud saya.... Arwah ada masalah jantung... dihantar ke hospital dalam keadaan riang... berlari2... lepas operate, terus tak sedar hingga habis nyawa... 4 kali jantungnya diusik dalam tempoh berada di ijn... Bayangkan betapa seksanya kita sebagai ibu ni melihat anak camtu.. xsedar.. terlantar atas katil.. anak yang hanya berusia 2 TAHUN 8 BULAN...

Nak lagi sedih? Nak lagi rasa termotivasi? Nak lagi menghayati? Nak lagi paham kenapa saya buat entry pagi tadi?... Sila baca di FB ibu arwah.. 

Bukan marah sebab mendidik...

Dari petang semalam otak saya duk terbayangkan seorang ahli syurga yang telah kembali menemui penciptaNYA... Di hantar ke hospital dalam keadaan sihat untuk menjalani pembedahan jantung... hampir 2 minggu berada dalam ICU akhirnya petang semalam dia pergi untuk selama2nya... Sedih tak terkata saya.. bayangkan, anak kita yang sihat ni.. sampai masa tarikh untuk pembedahan telah tiba.. anak yang aktif, dihantar ke hospital untuk menjalani rawatan.. dengan harapan, anak kita akan kembali ke rumah dalam keadaan yang sihat.. TAPI itu hanyalah impian kita... sebaliknya sekujur tubuh yang kaku dipulangkan kepada kita... Ya Allah... betapa tabahnya hati hamba Allah (ibu arwah) tersebut... Hamba Allah tersebut jugak ada pesan jangan kita marah anak ketika anak2 masih ada.. sebab kita tak tahu selama mana Tuhan pinjamkan ahli2 syurga ini untuk kita...

Yap sayang-sayang saya sekalian.. ini yang selalu saya tegaskan dalam blog.. JANGAN MARAH ANAK...  Bila saya buat entry berkaitan JANGAN MARAH ANAK, pasti ada yang berkata MARAH UNTUK MENDIDIK TAKPA... Ye sayang-sayang... marah untuk mendidik takpa... Dalam blog saya kan tertulis JANGAN MARAH TANPA SEBAB MUNASABAH... So, entry saya sebenarnya berkaitan diri kita yang kadang2 suka sangat marah tanpa sebab munasabah... Cuba kita jangan nak mempertahankan diri dengan mengatakan yang ianya MENDIDIK... Sebab setiap kali keluar entry berkaitan JANGAN MARAH ANAK, ianya bukan pasal MARAH YANG MENDIDIK TAPI MARAH TANPA SEBAB MUNASABAH...

Sayang-sayang... nak tanya, dari 100% kita marah anak.... ada tak walau sekali u all marah anak tanpa sebab munasabah??.. Terus tengking?? Terus pukul?? Terus cubit??... Anak sepahkan umah, terus je marah2.. anak pecahkan kaca, terus je marah2.. anak menangis tanpa sebab munasabah, anak kene pukul walaupun hanya sekadar kene cubit.. anak mengamuk sebab nak sesuatu barang kita tak bagi... zasss kene pukul... Kita dah lipat baju cantik2, datang anak rosakkan balik hasil lipatan kita tu.. Pernah tak kita marah anak dengan sebab2 macam ni?... Sayang... itu adalah lumrah seorang anak yang baru nak membesar.. yang baru nak kenal dunia.. yang baru nak belajar meneroka sekeliling.. normallah jika hasil lipatan kita tu dikacau.. normallah bila rumah bersepah... normallah bila nasi tertumpah.... Sayang... percayalah, andaikata Tuhan dah ambik nyawa anak kita... time kita lipat baju, kita duk terbayang2 anak datang kacau kita lipat baju.. time kita solat, kita duk terbayang2 anak datang peluk or anak duduk dekat tempat sujud kita tu... rumah kita dah sunyi.. sunyi sebab dah takda bunyi tangisan anak lagi.. waktu ni, kita pulak yang akan menangis, menangis rindukan tangisan anak...

Kesayangan saya semua... HARGAILAH ANAK2 KITA.. belajar... belajar kawal emosi.. belajar kawal rasa marah.... Saya sendiri pun marah2 anak jugak u all.. Sebab saya pun manusia biasa... TAPI KITA SEBAGAI MANUSIA, PATUT BERUSAHA UNTUK BERUBAH MENJADI LEBIH BAIK... kalau kita seorang yang jenis cepat marah.. belajar bersabar.... Saya tulis ni untuk motivasi diri saya, selain dengan harapan u all pun akan termotivasi jugak... 

DOA MOGA KITA DILIMPAHKAN KESABARAN

رَبَّنَا أَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَتَوَفَّنَا مُسْلِمِينَ

"Wahai Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kepada kami, dan matikanlah kami dalam kedaan islam (berserah bulat-bulat kepadaMu)" -   Al-A'raf 126

Motivasi berkaitan ibu bapa yang kadang-kadang kita terlupa...

Selalu orang cakap, HARGAILAH ORANG TUA SELAGI MEREKA ADA... yap, betoi, hargailah mereka selagi mereka ada.. Tapi ada lagi satu motivasi yang saya nak tambah.. HARGAILAH ORANG TUA SELAGI MEREKA MASIH MENGENALI KITA... Kenapa saya cakap macam ni???

Pernah tak terpikir yang satu hari bila umur makin meningkat, ORANG2 TUA AKAN JADI NYANYUK??.. Orang2 tua dapat penyakit ALZHEIMER..?? Sedih bila dipikirkan... yela, mereka yang sakit ALZHEIMER, akan jadi nyanyuk.. tak kenal kita.. Sikit2 akan cakap "Kamu ni sape?.. kamu ni sape?"... Time ni, walau beratus kali pun kita bagitahu yang kita ni anak mereka, tapi mereka tetap tak ingat or tak kenal...

Kita yang tak alami, pasti akan baca entry ni tanpa berperasaan.. tapi, bagi mereka yang mengalaminya??.. Saya setakat ni, alhamdulillah takda lagi kaum keluarga yang ada penyakit ALZHEIMER ni.. tapi saya ni yang jenis suka benor letakkan diri dalam situasi orang lain... sebab saya rasa dengan cara tu saya dapat memahami perasaan orang..

Kaum2 keluarga yang ada penghidap ALZHEIMER ni, kene banyak2 bersabar... bagi mereka yang nyanyuk @ alzheimer ni, mereka dah tak mampu urus diri sendiri.. buang air merata.. mereka dah jadi kanak2 kembali.. Saat ni lah anak2 ni harus balas jasa orang2 tua.. Macamana mereka jaga kita dari kecik, hingga besar & berjaya.. macam tu la jugak kita... Jangan terlalu mengharap kepada bibik sepenuhnya....

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

U all suka marah anak??

Kita manusia biasa... Bila dah termakan dengan hasutan setan, pasti akan terlepas jugak... pasti nak jugak termarah anak tu.. Setan tengok kita macam tu, bukan main lagi duk bersorak riang, bertepuk, menari sakan.. Haihh..!!

Nasihat untuk u all secara umum & diri saya secara khasnya... JANGAN SUKA MARAH ANAK2 TAK TENTU PASAL... JANGAN HANYA MEREKA MERENGEK MINTAK PERHATIAN PUN KITA DUK MARAH2... Sayang-sayang saya semua... Belajar yer.. belajar kawal emosi..!!

Sayang sayang saya sekalian... ingatlah satu pesanan ni, jangan marah anak tanpa sebab munasabah.. sesungguhnya kita tak tahu sampai bila Tuhan pinjamkan Anak-anak syurga ni untuk kita jaga... Sekarang kita marah sebab dia kacau kita buat kerja rumah, sepahkan rumah, kita marah sebab dia duk menangis tapi ingatlah, jika Tuhan dah ambik kembali harta pinjaman kita tu... Time tu, kita pasti rindukan tangisan mereka.. rindukan rumah yang berselerak... rindukan mereka datang kacau kita... 

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Saya bukan ibu yang terbaik

Yap.. saya bukan ibu yang terbaik tapi saya berusaha untuk menjadi yang terbaik untuk anak2 saya.. *Kalau u all perasan, ini kata2 saya dekat sidebar bahagian peringatan..Yap.. untuk anak2.. bukan untuk dibandingkan dengan u all yer.. (",).. Entry saya kalau berkaitan anak2 macam free diapers ke.. macam psikologi ke.. nampak tak semuanya macam ada ketegasan.. Bukan saya nak berlagak bagus tapi entry tu saya buat untuk kita sama2 beringat.. Ianya ingatan untuk saya.. Contohlah, bila saya baru nak mencipta alasan.. tiba2 terbaca or teringat entry saya tu.. AUTOMATIK tak jadi nak cipta alasan.. Walau hakikatnya adalah jugak mencipta alasan.. dah nama pun saya ni manusia biasa kan...
 
So, u all janganlah duk terbayang yang saya ni.. tak pernah nak cipta alasan.. tak pernah nak marah or pukul anak.. pernah.. saya kan ada buat entry bila saya rasa bersalah marah or pukul Alisha.. tu namanya saya ni manusia.. tak perfect... jangan ada antara u all yang salah paham kata saya ni bagus pulak.. Eh, jangan pulak ada yang pikir, ada orang mengata saya sebab tu saya tulis entry ni.. Tidak.. sama sekali tidak.. saya tulis sekadar untuk bagi penerangan.. mana tau kot2 di masa hadapan ada yang tersalah anggap ke kan...
 
Saya tulis tu semua sekadar untuk naikkan semangat u all... Ada tak antara u all baca entry2 saya berkaitan anak2.. macam free diapers or psikologi ni.. terus buat u all rasa bersemangat??.. Kalau ada, ALHAMDULILLAH.. itu tujuan saya.. tapi kalau ia tiba2 buat u all rasa macam saya ni berlagak.. Saya mintak maaf la yer... Sebab tujuan saya macam nak bagi kita semua rasa termotivasi.. Saya nak motivasi diri saya so, saya buat entry biar semua pakat2 rasa termotivasi... (",)
 
Tapi apa2 pun, saya tahu.. u all pandai jaga anak.. semua orang jaga anak dengan baik.. semua nak yang terbaik.. Moga anak2 kita akan membesar sebagai anak yang solehah.. yang tak pernah lupa untuk doakan kita walaupun kita telah kembali ke "sana"... 
 
P/s : Jangan bandingkan u all dengan saya sebabnya saya tak bekerja.. so, masa saya banyak dengan anak..

Perubahan MIL saya..

Sebelum ni saya ada bagitahu u all pasal menghargai orang tua selagi mereka ada... termasuk mil.. saya gak ada  bagitahu u all yang kalau sebelum2 ni, setiap kali salam dengan MIL, saya just kiss tangan je kan... malulah konon nak lebih2 dari tu.. (",) tapi lepas tu saya dah start kiss pipi jugak sebab nak bagi ianya sama macamana saya buat setiap kali jumpa parent saya.. yela, MIL pun macam mak kandung kita jugak kan.. (^_^)

Masa mula2 saya buat camtu kan.. nampaklah macam MIL saya pun pelik2 or terkejut tengok menantu dia ni baik benor siap nak ber kiss bagai.... hahahaa.. time ni, kira macam saya je yang bagi respon tau... tapi sekarang, tidak lagi.. MIL saya pun dah bagi respon jugak.. kiranya time saya nak kiss pipi tu, MIL saya letak tangan dia jugak dekat pinggang saya.. tapi MIL saya tarik badan saya rapat ke badan dia tau... time ni saya sentiasa ada rasa "sesuatu"... rasa kasih sayang seorang ibu lah maksud saya... (^_^)

Saya cuba untuk menyelami perasaan seorang ibu.. bukan ibu yang ada anak kecik macam saya.. tapi seorang ibu yang macam ibu saya or MIL.. anak2 dah besar.. sorang2 keluar dari rumah.. last2 hanya tinggal parent kita yang tua tu jer.. sayu hati mereka, kita tak nampak kan... sebab mereka pandai "simpan"... macam mak saya, saya tahu mak saya terasa sunyi or sedih or sayu jugak.. yela, anak hanya 3 orang.. 2 dah kawen, sorang belajar.. ditambah pulak dengan keadaan adik saya macam tu... Parent kita ni, walaupun kita dah kawen, dah ada anak, tapi mereka tetap risaukan kita macam kita kecik lagi.. mereka tetap ambik berat pasal kita....

Kita sebagai anak ni, apa salahnya tunjukkan kasih sayang kita tu dekat mereka... bukan duit yang mereka nak.. telefon tanya khabar tu pun mereka dah happy sangat..!! Kalau rasa nak kiss.. kiss je parent kita tu.. kalau kita rasa nak peluk, peluk je parent kita tu.. kerana..... bila mereka dah takda, kita dah tak boleh kiss or peluk mereka lagi...

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.
 

Hargailah Ibu Bapa kita selagi mereka ada..

2 minggu lepas time tengah makan dengan 3 orang biras saya & adik ipar saya dekat rumah MIL, saya dengarlah tv ceramah ustaz kazim tau.. lupa tajuk apa.. tapi yang pasti dia duk cakap pasal parent... Dengan tak semena2 terus datang sebak kat hati saya ni.. adehhh.. Saya kalau bab ibu bapa, memang sangat2 mudah tersentuh..!! Tak kiralah ibu bapa saya ke.. ibu bapa orang lain ke.. saya cukup2 sensitif... lepas dengar kata2 dari ustaz kazim tu, automatik mulut saya terkeluar "Hargailah ibu kita selagi mereka masih ada.. telefon hari2 tanya khabar dia".. time ni, air mata saya memang dah bertakung... Saya jugak perasan yang maklong kepada my dear yang ada dekat sebelah saya tu dah mengalir airmata di bahagian hujung mata...

Kita takkan paham perasaan seorang ibu jika kita tak jadi ibu... Saya cakap pasal diri saya sendiri.. Ketika saya budak2 dulu.. pernah je saya menjawab bila mak saya marah.. pernah je saya mendengus bila mak saya suruh buat sesuatu.. mulut ni, sikit2 nak cakap, "nanti dulu.. nanti dulu.." bila mak suruh buat kerja... bila mak marah, mula pikir mak tak sayang... Wahai anak2 semua.. TAKDA IBU YANG TAK SAYANGKAN ANAK2... MAK TEGUR OR MARAH SEBAB MAK SAYANGKAN KITA... ADA LAH KESILAPAN KITA TU.. BELAJAR AMBIK SESUATU PERKARA SEBAGAI POSITIF.. 

Ketika kita menjawab cakap mak kita.. ketika kita mendengus bila mak suruh sesuatu.. Pernah tak kita terpikir perasaan mak kita masa tu??.. Secara peribadinya, ketika kecik dulu, saya tak pikir pun yang mak saya terasa dengan sikap saya... Tapi sekarang, bila saya dah besar, dah bergelar seorang ibu, betapa saya rasa mnyesal dengan sikap sendiri walaupun hanya sekadar mendengus apabila mak suruh buat kerja... Andai masa boleh diputar kembali, saya akan lakukan kerja yang mak saya suruh secepat mungkin.. saya takkan menjawab cakap mak saya... saya takkan sesekali buat mak saya bersedih dengan sikap saya...

Kalau dulu, saya malu nak kiss pipi parent saya... Tapi sejak saya kawen, saya taknak ketinggalan kiss pipi parent saya.. Bila teringat parent makin menginjak usia, kadang2 rasa takut... Ntah sampai bila kita semua dapat berbakti dengan parent masing2... ntah sampai bila kita semua dapat peluk & kiss parent masing2... Ohya, kiss pipi parent, maksud saya memang kiss tau.. bukan laga2 pipi macam, kita dengan kawan2 tu... (",) Sekarang jugak, saya dah start kiss pipi MIL saya.. Kalau sebelum ni just salam & kiss tangan je.. tapi tidak lagi sekarang.. MIL saya jugak macam mak kandung saya.. so, jika saya kiss pipi mak saya, kenapa tidak MIL saya kan... Malu tu semua saya dah tolak ketepi.. yang penting, sayangilah & hargailah parent & MIL or FIL selagi mereka masih ada...


Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 


Tips pertama kali nak bagi anak makan solid food

Aqilah kan sekarang dah makan solid food.. excited je setiap kali bagi dia makan.. walaupun dia makan tak habis.. hihii.. biasalah tu, baru nak kenal makanan.. (",) Kat sini saya nak kongsi tips untuk u all yang baru nak bagi anak makan solid food..

Kalau boleh, setiap jenis solid food yang u all nak bagi tu, u all buatlah makanan yang sama dalam 2 3 hari.. maksud saya camni.. sebagai contoh, hari pertama puri carrot, hari kedua pun puri carrot jugak.. sebabnya supaya u all dapat detect samada anak u all sesuai makan carrot or tak.. yela, mana nak tau kot2 anak u all alergik ke.. lepas makan tu tiba2 je badan naik ruam2 ke... bila u all tengok anak u all ok dengan carrot, so nanti bila u all nak masak bubur nasi, bolehla masukkan carrot...

Lagi satu pulak, saya suggest u all, bagi anak u all makan puri sayur-sayuran dulu sebelum kenalkan dengan puri buah.. bukan apa, tujuannya supaya anak u all suka sayur.. Tak nak nanti bila terus kenalkan dengan buah yang manis2 tu, mulalah tak nak makan sayur sampai ke sudah.. rugi tak dapat khasiat dari sayur (",)

Nak ingatkan u all, bila masak untuk anak2, jangan sesekali letak garam or gula yer..! Usus or ginjal mereka masih belum "kuat" lagi untuk semua tu... Jangan pulak u all pikir nak bagi anak makan rasa sedap sikit, tu yang letak garam or gula.. PLEASE STOP BERPIKIR MACAM TU..!! Anak2 kecik yang baru nak kenal makanan ni, mereka tak reti pun sedap or tak.. apa kita bagi semua mereka makan.. kertas yang kita tak bagi tu pun dorang masuk mulut.. hihiiiii

Haaa lagi satu ingatan untuk u all, JANGAN SESEKALI BAGI ANAK MAKAN NESTUM KETIKA BELUM BERUSIA 6 BULAN..!! Seperti yang saya gtau, usus or ginjal anak belum "kuat" lagi.. Sayangilah anak2 u all.. saya ada terbaca ada sorang hamba Allah bagi anak dia makan nestum sebelum umur 6 bulan, tak pasal2 anak dia ada masalah usus... dia siap pesan, jangan bagi makan nestum sebelum umur 6 bulan, macam dia, dia dah menyesal...

Yang ni pulak nasihat saya untuk u all.. seboleh2nya, sediakanlah SOLID FOOD UNTUK ANAK U ALL DENGAN AIR TANGAN U ALL SENDIRI... Sayang2.. janganlah asyik duk MELAYAN KEMALASAN KITA TU.. Please ok, masaklah untuk anak... kesian anak2, tak dapat merasa masakan ibu dia.. tapi duk makan nestum yang dalam tin tu je... Jangan bagi alasan u all bekerja.. Meh saya bagi cadangan... Hari u all cuti hujung minggu tu, terus masak untuk seminggu solid food untuk anak u all... Solid food pun boleh tahan lama tau.. macam u all buat stok susu tu la... tapi kalau u all malas jugak nak masak untuk seminggu, bagilah anak u all sekali seminggu dapat rasa air tangan u all tu... At least, umur 6 bulan, anak dah dapat rasa air tangan ibu dia.. moga hubungan kita dengan anak2 akan lebih rapat (",)

Ohya, ini nasihat saya untuk u all yang bagi anak solid food tau.. Jangan pulak salah paham.. saya tak maksudkan dekat u all yang ada anak2 yang besar2 tu (",) Apa2 pun, semuanya bergantung pada diri sendiri.. JANGAN BIARKAN ALASAN MENGUASAI DIRI.. *cewahh... hihii... nak dengan tak nak, rajin dengan malas je.. Jika rajin, semua jadi (^_^)


Baik @ buruk, ia adalah yang terbaik untuk kita

Sebelum tu, untuk pengetahuan u all, adik saya ambik STPM tau, semalam kuar result tapi kurang memuaskan tapi masih lagi lulus la.. Entry ni saya tulis untuk adik saya... saya tahu dia akan baca.. Saya nak dia tahu apa je yang dia sedang lalui adalah yang terbaik untuk dia!! Jangan sesekali menyalahkan orang lain jika apa yang kita dapat tidak sebaik yang kita ingini... Yap, memang apa yang kamu pilih sebelum ni tu disebabkan oleh insan yang lahirkan kamu di muka bumi ni yang suruh.. so, kamu terpaksa ketepikan minat kamu... 

Tapi satu ingatan saya untuk kamu, jangan sesekali cakap "jika kamu pilih haluan yang kamu ingini sebelum ni, kamu takkan jadi macam ni"... Siapa cakap?? Tuhan tu adil.. apa yang Tuhan rancang adalah yang terbaik!! Tuhan dah gerakkan mak suruh kamu ambik STPM walaupun pada masa tu kamu dapat offer dengan course yang kamu minat...

Please hokay.. nak berjaya, pemikiran harus positif..!! Apa bukti yang boleh mengatakan jika kamu masuk IPT sebelum ni kamu akan dapat result yang bagus berbanding ambik STPM??? Pikir positif... Maybe Tuhan tak aturkan kamu untuk masuk IPT selepas SPM disebabkan kamu masih mentah, disebabkan kamu belum bersedia untuk berjauhan dengan family.. so, Tuhan aturkan kamu ambik STPM dulu, duduk dekat dengan family dulu.... 

Tak mustahil pun, kalau kamu pilih terus masuk IPT lepas SPM hari tu, kamu akan sentiasa suruh parent datang tiap2 minggu... ntah2 cakap nak balik rumah terus... Saya bukan cakap kosong, tapi kamu ingat tak, 2 kali perkara yang sama terjadi, kononnya kamu nak duk asrama masa sekolah menengah, tapi last2 apa yang jadi?.. kene buli... menangis..... nak balik... tiap2 minggu parent g tengok... last2 tukar sekolah dekat dengan rumah... See???????!!!!

Be positive hokay!!! Jangan nak salahkan ibu kamu... Percayalah, satu hari kamu akan cakap "Nasib baik dulu mak suruh saya ambik STPM"... Apa2 pun sekarang, apa je course yang kamu nak ambik lepas ni, belajar rajin2... pikir balik kenapa STPM kamu tak dapat result yang bagus...  maybe banyak tidur ke... maybe kurang study ke... apa2 je la... Ingatlah sayang... jika nak berjaya... Pemikiran harus positif & jangan sesekali salahkan orang lain.. tapi salahkan diri sendiri.. InsyaAllah kita akan makin matang & makin maju ke depan... (",)

P/s : Jika sudi, u all pun boleh bagi kata2 motivasi naikkan semangat adik saya (",)

Hati Alisha yang masih suci bersih.. (^_^)

Kejadian ni berlaku masa bulan lepas... time tu kami pergi klinik untuk checkup bulanan Aqilah... Kalau dekat klinik ibu & anak, mesti ramai budak2 kan... Alisha ni dia nak berkawan tau u all.. so, dia pergilah dekat 2 orang adik beradik yang tengah main "gayut2"... Sekali budak tu macam tak suka.. siap bagitahu adik dia jangan kawan dengan alisha.. alahaiiii...

Tapi Alisha ni dia bukan paham pun orang taknak main dengan dia.. dia pergi jugak dekat budak tu.. siap senyum2 bagai.. Last2 budak tu jelir lidah kat Alisha.. adehhhh.. siannya anak saya... (",) Tapi tu la, seperti yang saya cakap, hati alisha ni masih bersih, dia tak tahu orang tak suka or apa.. yang dia tahu "semua orang adalah baik"... Bila alisha buat tak endah je walau pun budak tu jelir dekat dia, last2, budak2 tu nak main dengan Alisha.. hehhe.. bukan main gelak lagi mereka 3 orang main.. hihii... 

U all nampak tak kat sini... sebenarnya dalam hidup kita ni, kalau kita sentiasa buat baik dengan orang walaupun pada mulanya orang tak suka kita... last2 mereka suka dengan kita... Macam kita yang dah besar ni pun samalah.. berbuat baiklah kita.. Tak payah nak balas2 or nak berdendam bagai.. biar Tuhan je bagi balasan.. kita ni.. teruskan kehidupan untuk terus melakukan kebaikan.. (^_^)

Unique Visitors tertinggi sepanjang hampir 2 tahun berblog

Sabtu & Ahad, UV saya memang sikit dari biasa sebab malas nak buat entry.. hihii

Alhamdulillah.. sungguh saya tak sangka.. semalam baru saya baru saya cakap dengan u all yang saya memang tengah mencari rentak untuk dapatkan 2K UV sehari.. Tanpa disangka2, impian saya tu, tercapai semalam.. hihii.. Dengan kata lain, dapatlah saya merasa UV 2000++.. (^_^)

Alhamdulillah sebab saya diberi peluang untuk merasa UV 2000++ sehari ketika blog saya belum pun mencapai usia 2 tahun... Moga ianya mampu menjadi UV harian saya pulak lepas ni (",) Kalau tak silap saya, bulan 12 tahun lepas baru UV di blog saya maintain dengan 1000++ sehari, dalam masa yang singkat, saya mampu dapatkan 2000++ sehari.. syukur sangat (^_^)..

Kalau u all perasan,  2 hari saya publish 6 entry sehari.. malam pun publish.. hahahh.. Actually, 2 hari tersebut adalah hari di mana saya sedang cari rentak, macamana nak dapatkan 2000 UV.. berapa entry perlu publish sehari & pukul berapa perlu publish entry.. itu yang saya sedang buat kajian di blog saya ni... cewahh ayat tak menahan, kajian lagi.. ahhahhah

Kan saya pernah bagitahu u all, azam saya tahun ni adalah "Kurangkan aktiviti mengadap komputer @ lebihkan masa dengan anak2 tapi income berblog makin bertambah".. hahhah.. Macam susah je bunyinya kan... Thats y saya perlu up kan UV harian saya.. So, sekarang saya dah tau camna nak dapatkan 2000 UV sehari di blog saya.. Lepas ni, saya perlu selidik pukul berapa pulak iklan BE dok berjoget2 kat blog saya *cewah... hihii.. 

Untuk pengetahuan u all, yang terbaik untuk tambah earning adalah, publish entry ketika iklan BE tengah menari2 kat blog kita... sebabnya, bila u all publish entry ketika iklan BE duk berjoget, secara automatik, orang akan terjah blog u all untuk baca entry baru kan, so, secara tak langsung UV u all up la, & secara tak langsung jugak earning BE u all bertambah.. (^_^)

P/s : Kita mampu dapat apa yang kita nak, jika kita berusaha untuk dapatkannya... bukan hanya sekadar memasang impian tapi tanpa usaha.. (^_^)


Motivasi untuk parent yang CEPAT MARAH pada anak2...

Saya taknak cakap lebih2.. sebab saya pun masih baru bergelar ibu & anak baru sorang.. Walaupun macam tu, saya suka berkongsi @ buat entry cara saya didik alisha.. dengan kata lain cara psiko la kan... Kat sini saya tak nak cerita pasal cara psikologi tu, sebab takut ada orang tak suka.. yela, cara didikan kita dekat anak2 tak sama kan... (^_^)... 

Walaupun hakikatnya, saya bercerita saya guna cara psikologi tu, untuk anak saya yang berusia baru 2 TAHUN, bukannya untuk anak yang berusia 20 TAHUN... Budak 2 Tahun masih belum tahu baik buruk berbanding mereka yang dah besar.. Kalau dah besar, dah 20 tahun baru start nak guna cara psiko, maybe ianya sedikit sukar berbanding umur 2 tahun.. (^_^)

Apa2 pun, SAYA NAK SANGAT2 U ALL RENUNG2KAN KATA2 DEKAT BAWAH NI... KALAU BOLEH, BACA DARI AWAL SAMPAI AKHIR.... (",)

OHYA, IANYA SAYA COPY DARI FACEBOOK TAU... 

Bagi mereka yang suka marah-marah kat anak sendiri kerana sayang dan untuk mendidik....

1. Kita adalah orang matang, anak kita masih tak matang, mengapa yang matang perlu marah pada yang tak matang?

2. Kita orang besar, mereka orang kecil, mengapakah orang yang besar perlu marah pada orang yang kecil?

3. Kita adalah orang yang berpengalaman, anak-anak tidak pernah lagi melihat dunia... mengapakah harus kita harapkan anak-anak kita faham dan selari dengan pandangan kita...

4. Masih ingat teori ini?

Pernahkah terfikir mengapa dua orang marah perlu berjerit antara satu sama lain walaupun duduk bersebelah?

Pernahkah terfikir mengapa dua orang yang saling menyayangi lebih suka membisik antara satu sama lain walaupun duduk berjauhan, atau di telefon?

Apabila kita marah, dua hati adalah berjauhan, oleh itu, mereka memerlukan suara/nada yang kuat untuk berhubung. Masalahnya, makin dijerit, makin berjauhan.

Bagi mereka yang kita sayang, dua hati adalah dekat, jadi tidak perlu untuk menjerit-jerit, hanya perlu membisik sudah terasa dekat. Makin dibisik, makin terasa sayang.

Itulah keajaiban ciptaan Allah pada sistem badan manusia.

Maka, persoalannya, jika kita ingin mendidik anak-anak kita... perlukah kita marah-marah padanya walaupun mereka berbuat silap?

Sekiranya menggunakan pendekatan marah-marah, tanya pula diri, adakah kita mahukan anak kita mendengar kata-kata dengan hati mereka berjauhan dengan kita?

Atau kita mendidik dengan berbisik, supaya mereka faham dengar dan hati mereka kekal dekat dengan kita?

Apabila kita sudah mula marah-marah pada anak, tanyalah diri sendiri adakah hati kita dan anak kita sudah berjauhan?

Hubungan ibubapa dengan anak-anak yang terbaik ialah anak-anak menganggap ibubapa sebagai sahabat karib dengan penuh penghormatan tanpa rasa segan silu untuk berbincang segala masalah dengan ibubapa.


P/s : Renungan untuk diri saya jugak...


Kata2 motivasi ketika berpantang...

Tak sampai 2 bulan lagi saya akan bersalin.. InsyaAllah... Pagi ni tiba2 buat saya teringat dekat arwah opah saya.. Kalau masa saya berpantang dulu, opah banyak bagi tips2 & petua ketika berpantang.. tapi kali ni dah tak dapat tips dari arwah lagi... 

U all nak tahu tak, opah saya pernah bagitahu, dalam pantang tu pun, kita boleh bersenam.. buat senaman ringan2 je la tapinya.. Opah saya ada tunjuk dekat saya.. tapi tu la, saya kesalkan dekat diri saya ni, masa arwah ajar saya bersenam, saya takda pulak nak rakam ke apa.. ingat ingatan saya tu bagus sangat gayanya.. amal pun tak.. so, sekarang dah lupa.. adehhh.... Opah saya bagitahu saya, dia start amalkan bersenam sejak dari dia bersalinkan "paklong" saya.. maknanya, selama 50 tahun  lebih opah saya bersenam setiap kali bangun dari tidur... sebab tu lah, opah saya cergas sehinggalah dia sakit 2 bulan terakhir sebelum meninggal.. U all bayanglah, dalam umur arwah opah yang hampir 80 tahun, dia masih mampu mengayuh basikal pergi ke kedai... bercucuk tanam... jaga ayam yang penuh reban.. opah saya jugak tak nyanyuk.. sampai saat akhir dia masih kenal semua & masih mampu solat..

 Opah saya jugak pesan, ketika berpantang, pantang betoi2.. kesan dia bila dah tua nanti... lagi satu, opah saya ada jugak bagitahu suruh sapu manjakani kot kalau tak silap dekat bahagian 'aset' kita dekat bawah tu.. fungsi dia, saya dah ingat2 lupa... adehhhh... Opah saya jugak, ajar saya cara bertungku yang betoi.. bagi peranakan kita tu kembali ke tempat asal + taknak bagi buncit.. hihii.. Opah saya siap tunjuk perut dia lagi tau.. memang perut opah saya takda nak menggelebeh ke apa ke.. flat je... heheh... Orang tua2 zaman dulu2 memang banyak petua + dorang betoi2 jaga kan... (",)

Selain dari opah, saya jugak harus bersyukur mempunyai family yang jenis ambik berat bab2 pantang ni + saya pulak memang jenis suka bab2 petua lama2 ni.. hihi.. Paling saya suka, family saya ni jenis yang bila cakap terus buat saya rasa... "Oh tidakkkkkkkkk!!".. (",) Contoh...

Pak Long : Kak yong kena sentiasa pakai bengkung masa berpantang ni.. nak ke nanti perut tu menggelebeh sampai peha berlapik2... (see... sampai ke jantung limpa hempudu kata2 paklong saya tu)

My mum : Duduk betoi2.. kaki lurus ke depan.. awak tu kena jahit banyak, nanti kena jahit lagi sekali padan muka (oh tidakkkk... saya ngeri bab2 kena jahit)

My dad : Kakyong kena rajin bertungku.. jalan slow2... nak guna tandas, guna yang tandas duduk tu.. jika awak nak badan kuat, kena rajin berpantang.. semuanya untuk kebaikan kakyong... kalau sakit, kakyong yang tanggung.. abah dah bagi nasihat... (sungguh saya taknak tanggung lagi kesakitan lepas berpantang... sebab nak sibuk urus family pulak (^_^)

Ini antara kata2 family saya dekat sayalah.. saya memang suka kata2 yang jenis menusuk hati jantung limpa ni.. sebab ianya mampu jadi motivasi dekat saya.. Lagi satu, saya sendiri pun berpegang pada prinsip "SUAMI GEMUK TAKPA... ASALKAN SAYA TAK" (paham2 sendirilah yer kenapa suami saya takpa, saya tak boleh.. suami saya adalah lelaki & saya adalah perempuan)... sejak dari saya belum kahwin lagi... tambah pulak MY DEAR PUN TAKNAK ISTERI DIA GEMUK.. macam sekarang ni katanya dah ok.. (saya memang suka suami yang macam ni... tegur jika saya dah gemuk bcoz my body for my husband..) (",)

Ohya, u all jangan pulak ingat bila my dear kata tak nak isteri dia tu gemuk.. si isteri ni pulak beria bagai berdiet... tidak yer... tidak sama sekali.. seumur hidup saya tak pernah berdiet.. makan tanpa henti adalah.. hihii... saya ni menyusu badan.. nak diet apanya.. hihii

P/s : Bila seseorang menegur sesuatu dekat kita, jika kita pikir positif, positiflah ia.. jika kita pikir negatif.. negatiflah ia... (",).. Tapi lebih baik pikir positif.. barulah pemikiran kita akan maju ke depan... (^_^)

P/s : Hari ni saya akan pergi checkup..so, jejak lambat sikit saya balas yer... (",)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...