Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label My Sis. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label My Sis. Papar semua catatan

Khidmat jurugambar yang murah & best di Ipoh

Hujung minggu lepas, adik perempuan saya kahwin... Kira kenduri last la untuk parent saya.. Kami ada 3 beradik je pun... Semua urusan perkahwinan adik saya tu, parent saya yang uruskan sebab adik saya berada di Kuantan... Berkaitan dengan jurugambar, kalau ikutkan parent saya nak suruh anak saudara dia je tolong ambikkan gambar tapi tu la, kamera pulak ada problem.. Makanya abah saya terpaksalah mencari jurugambar yang lain kan... Abah saya berceritalah pasal takda jurugambar ni dekat saya, saya pun apa lagi, teruslah offer diri untuk mencari jurugambar tersebut... Yela, kita yang muda2 ni, dah sah2 ada facebook untuk bertanya rakan2.. berbanding parent kita, mestilah pergi dari satu butik ke butik kan... Saya ingat lagi pada 09/09/2015, saya ada bertanya di satu group dekat FB, nak suruh mereka tag jurugambar di bahagian komen... Ramaiiiii sangat jurugambar yang mereka tag, 100++ tau... saya hanya mampu inbox mereka2 yang di awal2 komen je... 10 orang lebih jugak rasanya... dalam ramai2 jurugambar tu, saya tertarik dengan satu pakej..  Harga dia normalla macam jurugambar lain jugak, RM1000++ TAPI dia ni ada FREE PHOTOBOOTH sedangkan jurugambar lain, takda langsung free photobooth melainkan free pre wedding macam tu je la... Saya memang teringin dengan photobooth ni, walaupun saya tak bergambar... Saya bagitahu abah saya beberapa pakej yang jurugambar2 ni bagitahu... tapi abah saya berkenan dengan yang saya berkenan ni jugak... walhal saya ada je bagitahu abah saya pakej yang lagi murah...

Pakej yang jurugambar ni tawarkan dekat saya... ALL IN ONE : NIKAH, SANDING, OUTDOOR, BERTANDANG, FREE PRE WEDDING & FREE PHOTOBOOTH ALL SET (GUESTBOOK & PROP)... UNLIMITED SHOOT, 1 CRYSTAL ALBUM (10"X12"), 1 STICKY ALBUM 120 PCS 4R, 2 WALL FRAME (10"X12") & 1 WALL FRAME (19"X24"), DVD SOFT COPY... UNTUK SEMUA NI, JUMLAH RM1500... memandangkan adik ipar saya orang Terengganu, so, saya taknaklah yang bertandang tu kan... Saya request jika taknak bertandang tu berapa RM... jurugambar tu cakap RM1200 tapi dia bagi diskaun RM100, maka totalnya RM1100... Eh, kalau RM1200 tu pun dah tersangatttt murah bagi saya... FREE PHOTOBOOTH TU U ALL, SAPE NAK BAGI?? BIASA ORANG MINTAK BAYARAN TAU....

Eh jap, lupa pulak nak tulis... Jurugambar yang saya maksudkan ni, saya panggil AMER @ owner Az Creative Solutions MY.. Untuk pengetahuan u all, Amer ni duduk di Manjoi manakala rumah parent saya pulak di Chemor... Manjoi dengan Chemor tak jauh mana kan... so, Amer tak kenakan cas tambahan... maksud saya transport la... tapi kalau jauh, maybe cas la kan... Yang pasal custom album tu, dia guna kertas yang tebal tau... beratnya lebih kurang 3kg termasuk kotak simpanan album yang ada tulis nama pengantin.. yang ni kiranya macam album yang kita "print" terus gambar dekat album tu la... manakala yang lagi satu album tu, gambar dia jenis yang kita zaman dulu2 cuci dekat kedai tu haaa... wallframe tu pulak, gambar pengantin untuk gantung dekat dinding.. Saya ada jugak tanya, andaikata saya taknak pre wedding tu macamana... Amer cakap, kalau taknak ambik pre wedding ni, boleh je ambik gambar santai2 lepas kahwin... Wah bagus ni u all... yela, u all bayanglah, pre wedding tu free je pun, kalau client taknak ambik, kita boleh je batal terus tanpa gantikan dengan apa2 pun kan... tapi Amer ni bagus, siap suggest yang lain pulak... Tapi adik saya ambik pre wedding... bukan apa, sebab kalau ambik gambar pre wedding, boleh letak gambar tu dekat photobooth...


Haaa berkaitan photobooth tu kan, Amer buat konsep MINI PELAMIN tau u all... Amer ada tunjuk saya beberapa design MINI PELAMIN yang dia buat... Kebetulan pulak pada masa yang sama, Amer memang tengah buat design mini pelamin yang baru... Amer tunjuk dekat saya gambar Mini pelamin yang belum siap tu, sekali tengok, saya dah jatuh cinta... hahha... Over kan??? padahal bukan saya yang nak kawen pun, tapi beria kalah pengantin...! Bila perbincangan dah settle, kita kena bayar RM100 untuk block date, manakala baki dia, kita bayar hari wedding... Ini perbincangan saya dengan Amer tau u all.. perbincangan melalui facebook... Tapi saya suruh Amer datang rumah parent saya untuk tunjuk hasil kerja dia dekat abah saya... 


Amer bagitahu saya nak datang rumah parent saya pukul 12 tengahari @ 12/09/2015... U all tahu tak, kan saya ada bagitahu u all yang saya ni jenis manusia yang PENTINGKAN MASA... Awal2 lagi saya dah pesan dekat abah saya, suruh inform saya pukul berapa Amer sampai rumah parent saya... "pandangan pertama" sangat penting untuk saya tahu hasil kerja dia selepas2 ini... Bila Amer dah balik dari rumah parent saya, saya pun apa lagi, duk bertanyalah pasal Amer kan... Nasib parent saya bagi feedback yang positif... katanya Amer ni peramah... peramah sampai abah saya tak sempat mencelah... hahahha... Yang ni lebih kurang saya punya perangai... Berkaitan masa pulak, Yap, Amer datang seperti waktu yang dijanjikan...!! "pandangan pertama" yang sangat baik...!!! Andaikatalah kalau parent saya bagitahu sebaliknya, rasanya tak teragak2 untuk saya bagitahu Amer yang saya tak suka dengan orang yang tak pandai urus masa...


Bagi pendapat peribadi saya pulak, Amer memang seorang yang pandai menguruskan masa... U all bayanglah, sepatutnya ketibaan pengantin ke dewan pukul 1 tengahari kan, tapi Amer sampai dewan u all tahu pukul berapa??? Sebelum pukul 12 tengahari... saya tengok jam tau u all... Kan dah cakap... saya jenis pentingkan masa... Bagus tak Amer ni??? saya memang sangat2 suka bekerjasama dengan orang yang pandai urus masa macam ni... Amer seorang yang bertimbangrasa... Pada hari wedding tu sepatutnya ada outdoor kan, tapi hujan pulak petang tu... Makanya Amer ajak pergi outdoor keesokannya pagi pada 25/10/2015... Bagus kan u all??... U all TAHU TAK... BAGUS TAK BAGUSNYA AMER NI... KAN TADI SAYA DAH CAKAP AMER BAGI FREE PRE WEDDING DENGAN PHOTOBOOTH, TAPI BILA ADIK SAYA BALIK DARI BERGAMBAR OUTDOOR TU, ADIK SAYA BAGITAHU, AMER CAKAP NANTI KALAU ADIK SAYA PREGNANT, BAGITAHU AMER, DIA AKAN AMBIK GAMBAR.. PHOTOSHOOT YANG ORANG ZAMAN SEKARANG SELALU BUAT LA TU AGAKNYA... FREE HOKAY...!!! PADA MULANYA SAYA INGAT SEBAB KAMI DUK BAGITAHU SERVIS AMER NI TERBAIK, SO, DIA BAGILAH FREE AMBIK GAMBAR PREGNANT TU... RUPA2NYA BUKAN, FREE GAMBAR PREGNANT TU UNTUK SEMUA CUSTOMER DIA..!! Wallawehhhh saya pulak yang rasa nak melompat..!! hahhahha....


Siapa yang nak bagi itu free ini free u all... tapi Amer baik hati, dia tak berkira sangat... Maybe ini salah satu strategi pemasaran Amer la kan... Bagi saya selain ianya strategi, saya berpendapat dalam masa yang sama, Amer jugak mengumpul "saham" di sana nanti... InsyaAllah jika Amer buat kerja dengan ikhlas, pasti akan semakin berjaya & murah rezeki... Amer ni tak berkira sangat... kadang dia yang banyak bagi idea dekat parent saya yang terkontang kanting urus pasal wedding adik saya ni... Amer siap nak sponsor bunga tangan @ bunga fresh lagi tau... tapi sebab adik saya memang dah dapat bunga fresh untuk bunga tangan so, takdalah Amer bagi kan... bagus kan... Berapa banyak bagus dah saya tulis dekat entry ni haaa... Nampak sangatlah memang bagus Amer ni kan... haha.. Gambar yang Amer ambik pun cantik je... Puas hatilah pendek cerita...


Bila saya dah puas hati... makanya saya nak sangat syor kan dekat u all, andaikata u all ke sedara mara ke sahabat handai ke yang sedang mencari jurugambar untuk apa2 majlis, JANGAN SEGAN SILU.. TERUS JE CALL ATAU WASSAP AMER NI HA...!! SERVIS MEMANG TIP TOP..!! PALING PENTING PANDAI URUS MASA... TERBAIIK..!! KALAU U ALL NAK TAHU LEBIH LANJUT PASAL SERVIS AMER NI, U ALL BOLEH CONTACT AMER DIRECT YER... NAK TAHU SAMADA TEMPAT U ALL TU AMER BOLEH PERGI KE TAK.. BERAPA BAYARAN KE... ATAU APA2 JE LA, U ALL TANYA JE TAU... EH JAP, BANNER PUN AMER BUAT JUGAK TAU U ALL... U ALL TAK PERLU RISAU, BILA SAYA PROMOTE, BERMAKSUD SAYA BERPUAS HATI... Harapan saya, semoga Amer akan terus bersikap macam ni atau menjadi lebih baik... Buat kerja dengan ikhlas... Bila orang puas hati, pasti orang akan rekemen kita dengan orang2 lain... Jangan buat "taik", sekali buat... sampai ke tua orang akan ingat "taik" kita tu..... Overall, abah saya puas hati, adik saya pun puas hati & saya lagi suka hati sebab saya tak silap cari jurugambar untuk adik... (",) Kualiti adalah lebih baik dari kuantiti...
            _________________________________________

BAKAL PENGANTIN, SILA PILIH JURUMEKAP OR BUTIK YANG DAPAT FEEDBACK POSITIF DARI RAMAI ORANG... SUPAYA TAK TERJADI SEPERTI KES ADIK SAYA...



"Ya Allah, Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Nasihat untuk jurumekap & butik pengantin

Firstly saya nak cakap, apa yang saya tulis ni adalah pengalaman family saya sendiri.. Pikir positif apa yang saya nak coretkan ini.. jangan tanya saya siapa jurumekap tersebut or apa nama butik tersebut... saya bercerita sekadar untuk meluahkan perasaan terkilan... Walaupun yang jadi pengantin itu bukan saya... tapi tak salah untuk saya tulis rasanya kan.. at least siapa yang bergelar jurumekap or mempunyai butik pengantin ni boleh ambik perhatian apa yang saya nak bagitahu ni... Yang paling penting bila kita berbisnes dalam bidang macam ni, kepuasan pelanggan itu tersangatlah penting...!! Ianya secara tak langsung, ibarat strategi dalam marketing la jugak... bila servis kita bagus, pasti kita akan direkemen dekat orang lain... marketing dari mulut ke mulut kekdahnya.... tapi kalau servis kita tak ok, apa yang kita dapat?? 

Hari Jumaat @ 23/10/2015 baru ni, adik perempuan saya nikah manakala 24/10/2015 pulak, kenduri perkahwinan mereka... Majlis tersebut, parent saya buat di dewan... Urusan butik pengantin ke mekap ke catering ke dewan ke segala bagailah, semuanya diuruskan oleh parent saya sebabnya adik saya berada di Kuantan manakala majlis akan dibuat di Perak... Bila orang tua yang uruskan pasal butik pengantin ni, u all tahu je la... mesti parent kita buat pilihan mengikut apa yang orang suggest je kan... manalah mereka tahu pasal benda2 macam ni.. mereka pun bukannya tahu nak google review butik tersebut samada ok or tak kan... Parent saya ambik butik tersebut selepas ada hamba Allah ni yang suggest.. katanya anak dia guna servis dari butik tu sebelum ni, oklah katanya kan... tapi tu la, maybe rezeki masing2... Bila dengan hamba Allah tu ok, dengan kami sebaliknya...

Masih terngiang2 di telinga saya... masih terbayang di mata saya reaksi jurumekap dekat butik tersebut bagitahu yang dia kalau mekap ambik masa 3 jam... Ohya, time ni saya & family ke butik tersebut untuk bayar pendahuluan... Saya pulak memang jenis yang banyak mulut & cerewet bab2 ni.. so, walaupun perbincangan tu antara parent saya dengan jurumekap & tokey butik tersebut, tapi saya tetap jugak banyak bertanya... mahunya tak, majlis perkahwinan adik saya kot... bukannya orang luar... ketika perjumpaan ni jugak, adik kepada tokey kedai @ jurumekap tersebut, ada bagitahu suruh adik ipar saya ukur baju nikah & sanding tu dulu hari khamis nanti, jika tak muat, pagi2 jumaat tu datang ke butik tersebut & dia akan alter semula... sebab katanya nampak baju tu macam kecik je... Untuk pengetahuan u all, adik ipar saya ni orang Terengganu, sebelum ni memang dia dah datang ke Perak untuk ambik ukuran...

Nak dijadikan cerita, Baju nikah adik ipar saya tu ketat tapi baju yang nak pakai sanding ok je... So, adik ipar saya ni pergilah semula ke butik tersebut... Ikut perjanjian pukul 10 pagi jumpa di butik tapi adik ipar saya sampai sebelum pukul 10 pagi... U all tahu tak pukul berapa adik kepada tokey kedai tu sampai ke butik tersebut??? Pukul 11... Janjinya pukul 10... katanya rumah dia dekat je.. taman belakang butik tu je pun... Itupun, adik tokey kedai tu sampai selepas beberapa kali abah saya telefon... Bila abah saya telefon tokey kedai tu, tokey kedai tu cakap, adiknya jenis susah bangun tidur... What???? Dekat sini pun dia dah bagi "pandangan pertama" di mata saya yang buruk..!! saya sangat sangat sangatttttt tak suka dengan orang yang tak pandai urus masa... Itu satu hal... Lagi satu, kan ada baju nikah dengan baju sanding... baju sanding, elok je dengan adik ipar saya.. tapi baju nikah tu, ketat... apa kes?? sebenarnya dia alter ke tak baju nikah tu?? dahla macam tu, baju tu pulak berbau... Alahai sayanggggggg... tau lah baju nikah tu FOC....

Itu pagi Jumaat punya cerita... Petang Jumaat punya cerita pulak ni... Ikut perjanjian, katanya dia akan datang mekap adik saya pukul 2 petang... adik saya nikah selepas asar... Asar kan sekarang dah awal, kalau tak silap hari Jumaat tu asar pukul 4.21 petang... kalau ikut kata si jurumekap yang dia mekap selama 3 jam tu, dah sah2 la kalau dia start dari pukul 2 petang tu, tak cukup masa kan... Kalau 3 jam, bermula pukul 2 petang, mesti akan siap pukul 5 petang kan... U all tahu tak jurumekap tu datang rumah pukul berapa??? Saya tengok jam hokey... hampir pukul 3:30 petang baru sampai rumah parent saya..!! Itupun tak larat nak telefon dia... Bila tanya asyik otw... Walaupun bukan saya yang kawen, tapi hati saya pulak yang membara... hahhahah... Kan saya dah cakap, saya tak suka orang yang tak pandai urus masa... Adik saya pun dah susah hati... u all bayangla, orang dah ke masjid semuanya... adik saya belum siap mekap...!! Ikutkan hati saya, rasa macam nak je "bising2" dekat tukang mekap tu haaa... tapi saya buat derk je la... dengan harapan, mekap time kenduri takkan berlaku kes lambat macam ni lagila...

Harapan hanya sekadar harapan... U all tahu tak?? Jurumekap ni berjanji nak datang rumah pukul 9 pagi... Ketibaan pengantin di dewan pukul 1 tengahari... Kalau ikutkan katanya yang 3 jam mekap tu, dah sah2la paling lewat pun, dia kena mekap pukul 10 pagi kan... Tapi dah kata tak pandai urus masa.... Pukul 10:30 abah saya telefon, katanya dia tengah sarapan...!!! Whatt??? Berdesing telinga saya dengar.... Pantang betoi saya orang yang hanya tahu berjanji tahu bercakap tapi tak tahu tunaikan... Please ok, bila awak jadi jurumekap, bila servis awak melibatkan majlis orang... tolong bagi perkhidmatan yang terbaik..!! yang paling penting bila awak bekerja di bidang ini adalah PENGURUSAN MASA...!! Awak tahu tak yang pengantin tu dah nak terberak terkencing tunggu awak... Itu adalah majlis besar mereka... Pukul 11 pagi baru jurumekap tu sampai rumah parent saya... Datang dengan muka manis senyum2... Baguslah kan nak senyum2 muka manis2 tu... tapi apa salahnya MINTAK MAAF... Ini tak... buat macam takda apa yang berlaku.. buat macam tak bersalah je gayanya... 

Bila dah jadi macam ni, barulah kami tahu... rupa2nya, memang dah ramai orang tak ambik sangat dengan butik tersebut... Memang butik tersebut dah disenarai hitam... Masa ni lah baru kami tahu, kisah pengantin2 yang sebelum2 ni.... Puncanya hanya 1 je u all... PENGURUSAN MASA... Bila kita tak pandai urus masa, HABISLAH JAWABNYA... Bukan dalam kes ni je, dalam apa hal sekalipun, pengurusan masa tu tersangatttttttttttttt penting..!! kalau melibatkan masa, kaum kerabat saya pun pernah je dengar saya "bising2"... contohnya kalau kami nak gerak ke mana2, janji pukul 10 tapi pukul 9 masih duk terhegeh2 dengan baju tak packing lagi... haaa ini antara nak buat saya bising... hahhaha.. Dari zaman anak dara lagi saya memang pentingkan pengurusan masa... Kalau saya berjanji dengan orang, nak keluar pukul 10, sebelum pukul 10 saya dah siap tunggu depan rumah... Ini kadang2 saya nampak orang berjanji pukul 10 tapi bila kawan sampai pukul 10:15, kita masih lagi duk bersiap... terpaksalah pulak kawan tu menunggu kita... Please la ok... belajar hormati masa orang... 

Ohya, yang pasal butik tu kan... abah saya memang serahkan 100% dekat tokey & adik kepada tokey butik tersebut untuk buat pelamin dekat dewan tu macamana... tapi dalam masa yang sama, dia ada bagitahulah apa yang dia akan buat... sekian sekian sekian... tapi bila siap... errrmmmmm... Ini kes kami dengan butik tersebut... jangan tanya saya apa nama butik tersebut... kang jatuh mengumpat pulak... wakkakakak... Cuma saya nak cakap dekat sini, Jika awak adalah jurumekap or awak tokey butik pengantin, tolonglah hormati masa client... belajar pengurusan masa... ni bila masa tak cukup, mulalah awak mekap ala kadar je... Client bayar tau.. Bukan free... Client pilih awak sebab dia percayakan awak.. Tapi bila awak buat macam ni, awak dah burukkan nama awak & butik awak... Semua pengantin & family pengantin mengharapkan yang terbaik dari awak... kalau awak ada nak bagi FOC dekat client sebagai contoh baju, awak basuhlah jugak baju tu ye wak... janganlah mentang2 FOC awak bagi baju yang bekas peluh orang... Berkerja dengan ikhlas, InsyaAllah akan semakin berjaya & murah rezeki... Harapan saya, moga butik tersebut akan semakin maju disertai dengan perubahan yang positif... Berubah ke arah kebaikan adalah terbaik... jangan bila orang tegur, awak buat tak tahu je... walaupun yang tegur awak tu bangsa lain... terima pandangan orang untuk kemajuan diri sndiri jugak kan wak? Apa2 pun semuanya dah selamat.. setiap orang ada rezeki tersendiri... maybe si polan ni si polan nun ok dengan butik or jurumekap tersebut tapi adik saya tak... itu namanya bukan rezeki adik saya untuk dapat servis yang terbaik... Tapi tetap jugak bersyukur... semuanya dah selesai...

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Tuhan menolong kita melebihi dari apa yang kita harapkan

Sebelum ni saya duk risau2 sape yang nak tengok2 kan anak solehah saya 2 orang ni time saya nak bersalin nanti.. Lebih2 lagi budak2 tak boleh masuk wad, takkan my dear nak tinggal anak2 solehah saya tu dekat guard pulak kan.. Selain dari tu, saya jugak risau pikirkan samada my dear boleh handle ke Alisha & Aqilah time saya takda dekat rumah nanti.. Ingat lagi time bersalinkan Aqilah dulu, bila my dear cerita apa yang berlaku dekat Alisha di rumah, bertambah sedu sedan saya di hospital...

Tapi tu la u all, itu semua apa yang saya pikirkan... risaukan... sesungguhnya Tuhan itu maha penyayang & pengasih.. sentiasa memudahkan urusan hamba2NYA... Hari Sabtu baru ni, kami balik rumah MIL ambik adik ipar bawak datang sini... tujuannya nak suruh jaga Alisha & Aqilah time saya masuk wad nanti... kiranya takdalah anak2 saya tu nanti kene tinggal dekat guard ke apa kan... Ohya, cerita pasal adik ipar saya ni... pada mulanya hari Khamis baru ni, saya dah telefon tanya nak datang sini or tak, tapi jawapan adik ipar saya tu macam tak nak datang lagilah kan, yela, due date saya kan lambat lagi.. yang kami ni nak ajak datang awal sebab takut jadi macam time Aqilah dulu, bersalin ketika usia kandungan 38 minggu.. kalau ikut kandungan sekarang, minggu ni genaplah 38 minggu... bila dah adik ipar saya cakap macam tu, okla... tak naklah paksa2 kan... tapi tu la, dengan takdir Tuhan, keesokannya hari Jumaat, adik ipar saya ni telefon bagitahu nak datang sini... Bila saya tanya kenapa berubah fikiran, katanya sebab dia pikir nanti kalau saya bersalin kesian pulak dengan Alisha & Aqilah, takda yang nak jaga... tapi dalam masa yang sama jugak, adik ipar saya bagitahu nanti dia nak kene balik rumah MIL semula sebab nak siapkan barang2 untuk kembali semula ke tempat belajar...

U all ingat tak, minggu lepas saya ada bagitahu yang adik perempuan saya bagitahu, cuti semester minggu depan, dia nak datang rumah saya... So, nampak tak dekat sini perancangan Tuhan... Tuhan gerakkan hati adik ipar saya untuk datang awal ke rumah kami lepas tu Tuhan gerakkan jugak hati adik saya untuk datang ke sini... kiranya nanti kalau adik ipar nak balik rumah MIL, adalah adik saya yang menemani kami pulak dekat rumah ni kan... Ya Allah... sesungguhnya saya tak pernah terpikir pasal adik saya ni akan datang ke sini sebab saya sendiri pun tak tahu bila dia cuti semester kan... tak sangka pulak dia cuti ketika saya bersalin...

Yang buat saya lagi rasa terharu, selama ni saya hanya pening pikirkan sape yang nak jaga Alisha & Aqilah.. tapi perancangan Tuhan melebihi dari apa yang saya risaukan... Tuhan bukan setakat "hantar" adik ipar untuk tengok2kan Alisha & Aqilah tapi jugak siap "hantar" adik saya lagi untuk uruskan baby & saya sikit2.... Actually adik saya ni dah bagitahu yang bila dia datang sini, dia yang nak siapkan baby lepas mandi, maksud saya macam pakaikan baju, tuam, letak minyak & bedak semua tu la.... Adik saya ni memang dah ada pengalaman buat semua ni... time Alisha & Aqilah dulu, adik sayalah yang siapkan Alisha & Aqilah selepas mandi.... selain tu jugak, adik saya ni lah yang tukang sapu minyak di badan saya & sapu ubat di perut saya + pakaikan bengkung... Ya Allah Ya Tuhanku... Tuhan yang maha penyayang... saya tak pernah terpikir ada orang akan tolong siapkan baby + saya sikit2... ingatkan semua tu saya yang akan uruskan sendiri... sekali adik saya datang offer diri... Siap nak tolong saya masak pulak tu... Alhamdulillah.. Harap semuanya berjalan dengan lancar... InsyaAllah..

Bila kita risaukan sesuatu... ada masalah... kita sentiasalah meminta pertolongan Tuhan... InsyaAllah Tuhan akan mempermudahkan urusan kita... Tuhan tu maha penyayang... kadang Tuhan bagi melebihi dari apa yang kita pikirkan... Alhamdulillah... Alhamdulillah... Alhamdulillah... saya dah mula nampak urusan berpantang sendiri ni semakin dipermudahkan... InsyaAllah... Aamiin..


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Mak sentiasa ambik berat walaupun kita dah kahwin & ada anak

Hari ni usia kandungan saya dah cecah 37 minggu 1 hari.. Tadi mak saya bagitahu yang adik perempuan saya cuti semester start 18/08/2014.. adik saya cuti sebulan... Mak saya cakap adik saya nak datang rumah saya.. kiranya macam bolehlah jaga 2 beradik ni kan... Saya time tu pikir adik saya yang nak datang sini... tapi bila saya call adik saya, rupa2nya mak saya yang suruh adik saya datang sini jaga Alisha & Aqilah.... Ya Allah Ya Tuhanku... mak... mak... selalu buat saya rasa terharu tau... Yela u all, mak saya sendiri pun duduk sorang2 dekat rumah, disuruhnya adik perempuan saya datang jaga cucu2 dia  dekat sini... U all nampak tak... mak tak kisah pun pasal dia duduk rumah sorang2... mak lebih pikirkan pasal saya yang kene berpantang sendiri ni... Ya Allah Ya Tuhanku... Mak, kakyong dah kahwin & dah ada anak tapi mak tak pernah berhenti ambik berat pasal kakyong.. Inilah mak kita kan u all... Ya Allah.... setiap kali bercerita pasal parent mesti air mata ni laju je mengalir...

Ohya, selain tu jugak, my dear ada ajak adik perempuan dia datang sini, tapi tak tahulah camne kan... kalau jadi datang, bolehlah adik saya & adik ipar saya jaga 2 beradik ni time saya nak bersalin nnati... yela, budak2 kan tak boleh bawak masuk wad... Saya nak pujuk baby & berdoa moga saya bersalin selepas adik ipar & adik saya dah ada di sini... supaya saya sendiri tak perlu risau pasal 2 beradik ni time saya di tahan di wad nanti... InsyaAllah... harap2 Tuhan permudahkan urusan saya ni....


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Alisha yang semakin besar

Alisha yang semakin membesar.. semakin nampak "ladies".. Balik kampung baru ni, Acu dia @ Adik perempuan saya hadiahkan dia baju.. Dari sungai petani lagi duk kalut nak baju Acu nak baju acu.. Acu dia la punya pasal.. g wassup gambar baju kat saya... Alisha tengok mulalah duk ulang sebut nak baju Acu...


Dah dapat baju.. duk ulang cakap baju acu bagi tu cantik... Bukan main dia tunjuk kat semua orang.. duk ber"posing" la dia dengan baju tu depan atuk & opah dia... Atok tukang ambik gambar.. si cucu tukang posing... Dah puas posing dalam rumah, posing dekat luar rumah plak... Saya pun tumpang sekaki ambik gambar gak... ekekke... Opssttt kalau suruh posing, mata bukan nak tengok kamera... model kan, mana tengok kamera.. hihii  


Punya berkenan dengan baju acu dia bagi ni... 10 kali duk cakap benda sama.. nak pakai baju acu beli nak pakai baju acu beli.. Alahaiiii... puas pujuk baju belum basuh lagi.. puas pujuk baju tak kering lagi... adoiiii

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Adik saya tersedak susu

Adik lelaki saya ni memang gelap dari kami yang perempuan ni yer.. biasalah lelaki.. kerja polis pulak tu.. bukannya duk dalam opis.. (^_^)

Berita "ngeri" yang saya nak bagitahu u all pasal adik saya tu... Baru ni, 18/08/2013 mak saya telefon bagitahu ADIK SAYA TERSEDAK SUSU... Mak saya & adik ipar yang ada pada masa kejadian terkejut.. rasa macam terberhenti nafas sekejap.. muka adik ipar saya pun pucat... Menurut mak saya.. 

ADIK LELAKI SAYA TIBA2 TERBATUK & NAFAS SEOLAH2 TERBERHENTI SEKEJAP KIRA MACAM NAK BERNAFAS TAK LEPAS LA KOT.. SEBAB TERSEDAK SUS.. MACAM TU LA.. MUKA ADIK SAYA TERUS JADI MERAH & MATA JADI BESAR RASANYA... Mak saya pun apa lagi, terus cepat2 angkat adik saya & gosok2.. Lepas tu baru adik saya kembali bernafas dengan baik.. 

 Dari suara mak saya bercerita tu, memang dia sangat2 takutlah tengok kejadian tu.. Saya yang dengar ni pun takut... Nasib time tu mak saya ada.. Ohya, u all jangan risau yer, sebab adik saya memang tak pernah ditinggal berseorangan.. setiap saat ada orang tunggu...

PERKEMBANGAN TERKINI ADIK SAYA

Alhamdulillah sangat2 banyak perkembangan.. perkembangan yang positif... Dia paham apa yang kita cakap.. Kalau kita suruh senyum, dia senyum.. kalau kita suruh angkat tangan, dia angkat tangan.. Ohya, baru ni kan, abah saya suruh adik saya cakap, adik saya try la nak bercakap (abah saya nampak lidah dia & bibir bergerak2) tapi lepas tu dia geleng kepala.. maybe dia nak bagitahu yang dia tak boleh bercakap kot...

Lagi satu kan, pernah satu hari tu, anak saudara adik ipar saya ni, nak ambik tisu yang ada sebelah adik saya @ atas kerusi roda tapi tak dapat ambik.. adik saya ni tengok kejadian tu, dia tolong ambik tisu tu & bagi dekat anak saudara dia tu... Pernah sekali, adik saya ni lambai tangan dekat biras dia panggil suruh datang dekat dia.. hihii.. Comel je rasa perkembangan adik saya ni... (^_^) Haaa lagi satu kan, baru2 ni, adik ipar saya bercerita, time family dorang tengah kumpul ramai2 tiba2 adik saya ni terkeluar 1 patah perkataan tau.. yang ada kat situ, semuanya seronok.. siap tepuk tangan lagi.. hihiii.. Alhamdulillah.. seronok sangat saya dengar... (",)

U all nak tahu tak, adik saya ni dah jadi sensitif tau... dah 2 kali merajuk dengan adik ipar saya tu.. Pertama kali masa raya pertama & kali kedua masa hari rabu baru ni... Yang 1st time tu sebab adik ipar saya sibuk layan tetamu dekat rumah, kiranya kurang beri layanan la kan.. yang kedua tu pulak, adik ipar saya ni ikut abah saya pergi pengkalan hulu nak uruskan pasal adik saya ni... Maybe adik ipar saya ni tak inform adik saya kot.. bila adik ipar balik rumah, adik saya tengok arah lain.. tak tengok muka isteri dia.. suruh senyum pun tak nak.. Tapi biasalah kan.. orang sakit memang macam tu... dia ada sifat terlebih sensitif...

Adik saya ni kenal orang.. InsyaAllah... Lagi satu, kalau kita cerita apa2 dekat dia.. dia paham.. maksud saya camni.. kita cite je la pasal apa2 perkembangan contohnya pasal urusan dia dekat tempat kerja, lepas bercerita, kami tanya dia paham or tak... dia angguk kepala... normally, kalau dia tak paham dia akan geleng... Eh, ada lagi satu.. adik saya dah pandai try2 nak bangun dari kerusi tau... kira nampaklah banyak kemajuan dia.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Kami 3 beradik (",)

Gambar hari raya ketiga...Untu tatapan saya di masa depan... Nanti saya cerita perkembangan adik lelaki saya ni yer... Ada cerita "ngeri" yang ingin saya ceritakan..


Saya & adik lelaki saya

Yang ni pulak dengan adik bongsu saya.. Elok pulak adik lelaki saya tengok kamera jugak (",).. Ada yang datang melihat adik saya, katanya mata adik saya menggambarkan yang dia dah hilang semangat..
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Pandai tanpa perlu diajar


Gambar PSP & SAMSUNG CORBY tu hak milik Alisha yer... Bukan ibu & abah dia beli tapi acu Alisha yang bagi.. Acu beli handphone canggih lagi, so, handphone ni dia bagi dekat Alisha.. PSP tu pulak, Acu dah tak guna sebab Acu Alisha nak kene mengadap buku je sekarang... Nak harap ibu & abah Alisha beli?? tak tahulah tahun bila anak oiii... ibu & abah pun guna handphone tekan2 bukannya touch screen bagai ni... handphone ibu & abah ni, handphone murah.. jatuh tercabut bateri pun masih elok lagi.. kah kah kah..  *Nampak tak betapa kami tak heran sangat dengan teknologi sekarang.. opsttt bukan tak heran tapi sayang duit.. banyak benda lagi yang lebih penting.. (^_^)

Memang Alisha ni anak zaman sekarang betoila dia punya otak... U all tahu tak, walaupun saya & my dear takda handphone touch screen, tapi kalau dapat kat Alisha.. semua dia tahu tau.. heran betoi saya.. Saya jugak yang terkial2.. Handphone cerdik atuk dia or sape2, dia tahu je dekat mana nak cari game.. dekat mana nak guna kamera.. dekat mana nak dengar lagu.. dekat mana nak tengok video.. haihhh.. Saya jugak yang terkial2.. pernah dulu saya tak tahu dekat mana nak on handphone cerdik atuk dia tau.. dia pulak tunjukkan saya dekat mana.. walhal atuk dia baru je bagi dia, belum lagi bagitahu dia dekat mana nak tekan..

Hari tu dia suruh saya main game potong buah tu tau.. dia siap pegang tangan saya & ajar.. olololooo suwitnya.. sepatutnya saya yang ajar dia.. kikikii.. tengah2 main tu, saya terpotong sekali dengan boom.. terus Alisha cakap "dah mati..".. kiranya dia tahu yang game tu, tak boleh potong boom... kene potong buah je.. Lagi satu pulak, game yang orang duk bela pao tu.. Alisha main game yang pao nak makan macam2 jenis makanan tu... tiba2 lalulah kasut.. terus Alisha jauhkan pao tu dari kasut.. kiranya Alisha tahulah yang kasut tu pao tak boleh makan.. dengan kata lain, dia faham konsep game tu.. 

Tak payah diajar Alisha ni.. dia dapat je sesuatu, pandailah dia explore... yang saya lagi heran tu kan, dalam handphone corby tu ada banyak lagu tau.. tapi pelik macamana dia boleh cari lagu  tajuk 150 juta setiap kali dia nak dengar lagu.. duk pikir dia hafal tulisan ke.. takkan reti baca kot.. yela, berlambak2 lagu.. samalah macam psp tu pun, dalam beratus2 game tu, dia boleh jumpa game favorite dia setiap kali nak main.. apa yang dia hafal agaknya.. yang bolehkan dia tau tu adalah game or lagu yang dia nak... Ni lah alisha.. ibu & abah dia pun tak pandai bab2 ni..

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 

Yong, Yen accident.. sekarang dekat ICU, balikla.. mak abah kamu takda ni...

Hari Ahad (09/06/2013) lebih kurang pukul 9 lebih pagi, saya dapat panggilan dari sepupu saya.. dia cakap "YONG, YEN ACCIDENT, SEKARANG DEKAT ICU.. BALIKLAH, MAK ABAH KAMU TAKDA NI"... Ya Allah Ya Tuhanku.. saya yang tengah mamai akibat mengantuk yang amat masa hari kejadian, terkejut dibuatnya... Mana saya tak terkejut.. ICU..!! Macam2 yang saya pikir.. terus saya bagitahu my dear yang time tu dekat tempat kerja...

Untuk pengetahuan u all, kebetulan pulak hari tu, parent saya takda dekat Chemor pasal pergi Selangor daftar adik perempuan saya sambung belajar... Adik lelaki saya ni dia balik Chemor hari Jumaat sebab nak jumpa adik perempuan saya sebelum dia pergi belajar.. selain dari tu, adik lelaki saya ni balik Chemor sebab family isteri dia buat kenduri... Adik lelaki saya ni kemalangan pagi Ahad.. dia sorang2.. isteri dia ada bagitahu saya yang adik saya ajak jugak dia keluar tapi dia taknak.. tak larat... so, dia keluar sorang2 minum2 dengan kawan2... Kami semua pakat tak tahu kejadian sebenar... macam2 versi orang bagi.. tapi lantaklah.. malas nak ambik tahu macamana ianya berlaku.. sebab ianya memang dah pun berlaku.. 

Lebih kurang pukul 10 lebih pagi, kami 4 beranak gerak dari Sungai Petani..  Parent saya yang dekat Selangor, tunggu bagi settle daftar adik perempuan saya, baru balik Ipoh.. U all tahu tak, parent saya & adik perempuan saya, tak tahu keadaan sebenar adik lelaki saya... yela, parent saya kan nak gerak jauh plak nanti.. dari Selangor ke Ipoh.. lebih2 lagi parent saya pun bukan sihat sangat... bukan boleh terima kejutan...  

Pukul 1 lebih tengahari kalau tak silap, kami sampai Hospital Ipoh.. dekat KECEMASAN... waktu tu, dah ramai family saya & family adik ipar menunggu dekat luar bilik... Saya bagi Maklong sauya pegang aqilah, saya terus masuk dalam bilik kecemasan.... Ya Allah Ya Tuhanku.. Nak pengsan saya tengok keadaan adik saya... Allahuakbar... sampai macam tu sekali adik saya... Rasa tak sanggup nak tengok... Air mata saya mengalir laju... sungguh saya tak sangka.. yang terlantar atas katil dengan macam2 wayar di badan... dengan berdarah.. dengan keadaan yang bengkak adalah adik lelaki kesayangan saya.... Ya Allah Ya Tuhanku... besarnya dugaan.. sakitnya adik saya.... Pada masa ni, saya duk pikir mak abah saya je... moga2 mereka datang ke hospital dalam keadaan bersedia untuk melihat keadaan adik saya tu...

Lebih kurang pukul 4 lebih petang, dorang dah bawak keluar adik saya dari kemacangan untuk ke ICU... Deangan takdir Tuhan, BELUM SEMPAT NAIK LIF, DORANG PATAH BALIK KE KECEMASAN.. JALAN LAJU2 SAMBIL TOLAK KATIL ADIK SAYA TU... Ya Allah.. kenapa pulak ni.... risaunya saya... Ya Allah Ya Tuhanku.. selamatkanlah adik saya.... Saya takut jadi apa2 sebelum parent saya sampai.... Rupa2nya dorang berlari sebab gas dalam tong oksigen adik saya tu dah tinggal sikit... dorang nak ganti lain kot...

Lepas tu baru dorang bawak adik saya ke WAD 3B ICU... Parent saya sampai lebih kurang pukul 5 lebih petang... Parent saya dapat tengok adik saya malam.... tak ingat dah pukul berapa.... dorang tak bagi tengok... u all paham la, dekat ICU memang susah untuk kita masuk kan, lebih2 lagi, adik saya time tu tengah kritikal.. Tapi ok jugakla.. at least parent saya dapat relax & tenangkan diri sebelum jumpa adik saya... Ohya, adik perempuan saya, parent saya tinggal dia dekat tempat belajar dia je tau.. yela, seperti yang saya cakap, mereka bertiga tak tahu keadaan adik saya yang sebenar.. Bila parent saya dah dapat tengok adik lelaki saya tu, esoknya terus suruh sepupu saya bawak adik perempuan saya balik Ipoh... Adik perempuan saya ni tak tahu langsung keadaan adik lelaki saya tu.. dia ingat sekadar patah kaki je... Bila dia dah dapat masuk tengok adik lelaki saya, keluar je dari ICU terus dia menangis teresak2 sambil peluk abah saya... Saya yang tengok situasi tu pun turut keluarkan air mata....


Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 

Tabung Alisha dah pecah


Tabung Alisha pemberian acu dia dah pecah... Duit banyak sangat sampai tabung tak larat nak menampung.. hahhah.. Mahunya tabung dia tak penuh u all.. dia duk kutip duit dalam tabung abah dia, sumbat dalam tabung dia.. ahhahha... Tapi selain tu, memang setiap kali my dear ada duit syiling, my dear akan bagi alisha suruh masuk tabung... (",).. Menyimpan duit dalam tabung harus di didik dari kecik! (^_^) 

Baik @ buruk, ia adalah yang terbaik untuk kita

Sebelum tu, untuk pengetahuan u all, adik saya ambik STPM tau, semalam kuar result tapi kurang memuaskan tapi masih lagi lulus la.. Entry ni saya tulis untuk adik saya... saya tahu dia akan baca.. Saya nak dia tahu apa je yang dia sedang lalui adalah yang terbaik untuk dia!! Jangan sesekali menyalahkan orang lain jika apa yang kita dapat tidak sebaik yang kita ingini... Yap, memang apa yang kamu pilih sebelum ni tu disebabkan oleh insan yang lahirkan kamu di muka bumi ni yang suruh.. so, kamu terpaksa ketepikan minat kamu... 

Tapi satu ingatan saya untuk kamu, jangan sesekali cakap "jika kamu pilih haluan yang kamu ingini sebelum ni, kamu takkan jadi macam ni"... Siapa cakap?? Tuhan tu adil.. apa yang Tuhan rancang adalah yang terbaik!! Tuhan dah gerakkan mak suruh kamu ambik STPM walaupun pada masa tu kamu dapat offer dengan course yang kamu minat...

Please hokay.. nak berjaya, pemikiran harus positif..!! Apa bukti yang boleh mengatakan jika kamu masuk IPT sebelum ni kamu akan dapat result yang bagus berbanding ambik STPM??? Pikir positif... Maybe Tuhan tak aturkan kamu untuk masuk IPT selepas SPM disebabkan kamu masih mentah, disebabkan kamu belum bersedia untuk berjauhan dengan family.. so, Tuhan aturkan kamu ambik STPM dulu, duduk dekat dengan family dulu.... 

Tak mustahil pun, kalau kamu pilih terus masuk IPT lepas SPM hari tu, kamu akan sentiasa suruh parent datang tiap2 minggu... ntah2 cakap nak balik rumah terus... Saya bukan cakap kosong, tapi kamu ingat tak, 2 kali perkara yang sama terjadi, kononnya kamu nak duk asrama masa sekolah menengah, tapi last2 apa yang jadi?.. kene buli... menangis..... nak balik... tiap2 minggu parent g tengok... last2 tukar sekolah dekat dengan rumah... See???????!!!!

Be positive hokay!!! Jangan nak salahkan ibu kamu... Percayalah, satu hari kamu akan cakap "Nasib baik dulu mak suruh saya ambik STPM"... Apa2 pun sekarang, apa je course yang kamu nak ambik lepas ni, belajar rajin2... pikir balik kenapa STPM kamu tak dapat result yang bagus...  maybe banyak tidur ke... maybe kurang study ke... apa2 je la... Ingatlah sayang... jika nak berjaya... Pemikiran harus positif & jangan sesekali salahkan orang lain.. tapi salahkan diri sendiri.. InsyaAllah kita akan makin matang & makin maju ke depan... (",)

P/s : Jika sudi, u all pun boleh bagi kata2 motivasi naikkan semangat adik saya (",)

Alisha suka pakai inai..

Alisha kan suka cantik2.. tu yang inai pun dia suka pakai.. hehhe. Opsttt actually saya sendiri pun memang suka pakai inai... heheh


Time ni masa kami balik Chemor.. Acu dia lah tolong letak inai dekat kuku dia tu... Pandai pulak dia jarak2kan jari2 dia tu.. hehhe


Ini lah gaya alisha lepas pakai inai... kaki & tangan duk camtu je la.. hihii... Eh, tapi sekejap je pun.. time saya main dengan Aqilah, dia pun nak join sama, terlupa yang tangan & kaki dia tu berinai... tak pasal2 kene cadar... (",)

Di sebalik maksud nama Nur Alisha..

Kalau u all serch dekat internet, maksud nama Alisha ni adalah PROTECTED BY GOD... Senang cakap DILINDUNGI OLEH TUHAN... So, maksud keseluruhan nama NUR ALISHA adalah, CAHAYA YANG DILINDUNGI OLEH TUHAN... (",) Moga Alisha sentiasa di bawah lindungan Tuhan... Meh saya nak story dekat u all, betapa saya rasa MAKSUD NAMA ALISHA NI, BETOI2 TERJADI.. DENGAN KATA LAIN, MEMANG ALISHA BETOI2 DILINDUNGI...

Saya nak bongkarkan satu cerita dekat u all... Mula2 sekali, saya nak ucapkan syukur sangat2 pada Tuhan sebab melindungi Alisha dari kecelakaan ketika Alisha masih lagi di dalam tempoh pantang... Kejadian ni berlaku ketika saya masih berpantang di Chemor... 

Masa kejadian, Alisha tidur sorang2 dalam kelambu baby tu, dekat depan TV, my sis pulak, tengah tengok komputer, membelakangi alisha tapi jarak lebih kurang 2 3 meter kot dari alisha... saya & my dad pulak, dalam bilik my sis, my mum pulak, dekat dapur tengah cuci pinggan mangkuk...

Time tu, memang cuaca buruk sikitlah, baru lepas hujan rasanya... guruh petir semua ada... Dengan takdir Tuhan, tiba2 BUNYI PETIR YANG AMAT KUAT & TERUS BUNYI BERDENTUM DALAM RUMAH PARENT SAYA & SECARA AUTOMATIK, RUMAH PARENT SAYA TERUS GELAP... Masa tu, dalam otak saya hanya teringatkan Alisha... dalam gelap tu, cepat2 saya pergi dekat Alisha... ALHAMDULILLAH... ALHAMDULILLAH.. ALHAMDULILLAH... Alisha diam je u all, walaupun dentuman tu sangat2 kuat tapi dia diam... tak bergerak langsung... tetap jugak tidur, seolah2 tak berlaku apa2....

U ALL TAHU TAK APA YANG BERLAKU SEBENARNYA DEKAT RUMAH PARENT SAYA TU?... RUMAH PARENT SAYA DIPANAH PETIR..!!!! Mereka yang berniaga pasar malam dekat depan rumah parent saya menjadi saksi yang petir tu "jatuh" atas bumbung rumah parent saya.... Separuh daripada lampu2 dalam rumah, semuanya pecah & bersepah atas lantai... Banyak barang2 elektrik yang tengah on waktu tu, rosak..plug pun banyak terbakar, Bumbung rumah dekat dapur berlubang.. retak, kiranya tu tempat petir tu "jatuh"lah kan... orang kata ada batu petir.. tak tahulah saya.. tak jumpa pulak, lagipun orang kata kecik je... entah2 dah sapu buang sekali dengan kaca2 yang bergelimpangan tu...

Hari tu, bergelaplah kami satu family... TNB yang datang rumah pun tak boleh buat apa2.. sebab "IBU" dekat rumah parent saya ni dah rosak jugak.. so, kena tukar baru je lah jawabnya....Ohya, lupa nak bagitahu u all, my mum cakap, ketika dia tengah cuci pinggan mangkuk tu, dia ternampak CAHAYA YANG SANGAT LAJU MELINTAS DEPANNYA & SECARA TIBA2 TERUS JE BUNYI BERDENTUM... sekejapnya kejadian ni berlaku...

Apa2 pun, saya sangat2 bersyukur sebab takda kecederaan berlaku dekat kami.. & paling bersyukur... Alishalah yang ketika tu, sorang2 je tengah tidur depan TV... padahal TV tu pun rosak jugak... Orang2 yang datang menziarah esoknya, terkejut dengar alisha tak apa2 @ seolah2 kejadian tu tak berlaku...yela, alisha kan tidur dengan lena, langsung tak bergerak or menangis & ada yang cakap, alisha dipeluk oleh malaikat pada masa kejadian... Entahlah, saya pun tak tahulah bab2 tu... yang saya tahu, maksud nama alisha DILINDUNGI OLEH TUHAN... Alhamdulillah.. memang betoi2 dilindungi... (",)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright Reserved to IntaNBerliaN l Designed by DayangDeno