Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label My Sis. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label My Sis. Papar semua catatan

Alisha yang semakin besar

Alisha yang semakin membesar.. semakin nampak "ladies".. Balik kampung baru ni, Acu dia @ Adik perempuan saya hadiahkan dia baju.. Dari sungai petani lagi duk kalut nak baju Acu nak baju acu.. Acu dia la punya pasal.. g wassup gambar baju kat saya... Alisha tengok mulalah duk ulang sebut nak baju Acu...


Dah dapat baju.. duk ulang cakap baju acu bagi tu cantik... Bukan main dia tunjuk kat semua orang.. duk ber"posing" la dia dengan baju tu depan atuk & opah dia... Atok tukang ambik gambar.. si cucu tukang posing... Dah puas posing dalam rumah, posing dekat luar rumah plak... Saya pun tumpang sekaki ambik gambar gak... ekekke... Opssttt kalau suruh posing, mata bukan nak tengok kamera... model kan, mana tengok kamera.. hihii  


Punya berkenan dengan baju acu dia bagi ni... 10 kali duk cakap benda sama.. nak pakai baju acu beli nak pakai baju acu beli.. Alahaiiii... puas pujuk baju belum basuh lagi.. puas pujuk baju tak kering lagi... adoiiii

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Adik saya tersedak susu

Adik lelaki saya ni memang gelap dari kami yang perempuan ni yer.. biasalah lelaki.. kerja polis pulak tu.. bukannya duk dalam opis.. (^_^)

Berita "ngeri" yang saya nak bagitahu u all pasal adik saya tu... Baru ni, 18/08/2013 mak saya telefon bagitahu ADIK SAYA TERSEDAK SUSU... Mak saya & adik ipar yang ada pada masa kejadian terkejut.. rasa macam terberhenti nafas sekejap.. muka adik ipar saya pun pucat... Menurut mak saya.. 

ADIK LELAKI SAYA TIBA2 TERBATUK & NAFAS SEOLAH2 TERBERHENTI SEKEJAP KIRA MACAM NAK BERNAFAS TAK LEPAS LA KOT.. SEBAB TERSEDAK SUS.. MACAM TU LA.. MUKA ADIK SAYA TERUS JADI MERAH & MATA JADI BESAR RASANYA... Mak saya pun apa lagi, terus cepat2 angkat adik saya & gosok2.. Lepas tu baru adik saya kembali bernafas dengan baik.. 

 Dari suara mak saya bercerita tu, memang dia sangat2 takutlah tengok kejadian tu.. Saya yang dengar ni pun takut... Nasib time tu mak saya ada.. Ohya, u all jangan risau yer, sebab adik saya memang tak pernah ditinggal berseorangan.. setiap saat ada orang tunggu...

PERKEMBANGAN TERKINI ADIK SAYA

Alhamdulillah sangat2 banyak perkembangan.. perkembangan yang positif... Dia paham apa yang kita cakap.. Kalau kita suruh senyum, dia senyum.. kalau kita suruh angkat tangan, dia angkat tangan.. Ohya, baru ni kan, abah saya suruh adik saya cakap, adik saya try la nak bercakap (abah saya nampak lidah dia & bibir bergerak2) tapi lepas tu dia geleng kepala.. maybe dia nak bagitahu yang dia tak boleh bercakap kot...

Lagi satu kan, pernah satu hari tu, anak saudara adik ipar saya ni, nak ambik tisu yang ada sebelah adik saya @ atas kerusi roda tapi tak dapat ambik.. adik saya ni tengok kejadian tu, dia tolong ambik tisu tu & bagi dekat anak saudara dia tu... Pernah sekali, adik saya ni lambai tangan dekat biras dia panggil suruh datang dekat dia.. hihii.. Comel je rasa perkembangan adik saya ni... (^_^) Haaa lagi satu kan, baru2 ni, adik ipar saya bercerita, time family dorang tengah kumpul ramai2 tiba2 adik saya ni terkeluar 1 patah perkataan tau.. yang ada kat situ, semuanya seronok.. siap tepuk tangan lagi.. hihiii.. Alhamdulillah.. seronok sangat saya dengar... (",)

U all nak tahu tak, adik saya ni dah jadi sensitif tau... dah 2 kali merajuk dengan adik ipar saya tu.. Pertama kali masa raya pertama & kali kedua masa hari rabu baru ni... Yang 1st time tu sebab adik ipar saya sibuk layan tetamu dekat rumah, kiranya kurang beri layanan la kan.. yang kedua tu pulak, adik ipar saya ni ikut abah saya pergi pengkalan hulu nak uruskan pasal adik saya ni... Maybe adik ipar saya ni tak inform adik saya kot.. bila adik ipar balik rumah, adik saya tengok arah lain.. tak tengok muka isteri dia.. suruh senyum pun tak nak.. Tapi biasalah kan.. orang sakit memang macam tu... dia ada sifat terlebih sensitif...

Adik saya ni kenal orang.. InsyaAllah... Lagi satu, kalau kita cerita apa2 dekat dia.. dia paham.. maksud saya camni.. kita cite je la pasal apa2 perkembangan contohnya pasal urusan dia dekat tempat kerja, lepas bercerita, kami tanya dia paham or tak... dia angguk kepala... normally, kalau dia tak paham dia akan geleng... Eh, ada lagi satu.. adik saya dah pandai try2 nak bangun dari kerusi tau... kira nampaklah banyak kemajuan dia.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Kami 3 beradik (",)

Gambar hari raya ketiga...Untu tatapan saya di masa depan... Nanti saya cerita perkembangan adik lelaki saya ni yer... Ada cerita "ngeri" yang ingin saya ceritakan..


Saya & adik lelaki saya

Yang ni pulak dengan adik bongsu saya.. Elok pulak adik lelaki saya tengok kamera jugak (",).. Ada yang datang melihat adik saya, katanya mata adik saya menggambarkan yang dia dah hilang semangat..
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Pandai tanpa perlu diajar


Gambar PSP & SAMSUNG CORBY tu hak milik Alisha yer... Bukan ibu & abah dia beli tapi acu Alisha yang bagi.. Acu beli handphone canggih lagi, so, handphone ni dia bagi dekat Alisha.. PSP tu pulak, Acu dah tak guna sebab Acu Alisha nak kene mengadap buku je sekarang... Nak harap ibu & abah Alisha beli?? tak tahulah tahun bila anak oiii... ibu & abah pun guna handphone tekan2 bukannya touch screen bagai ni... handphone ibu & abah ni, handphone murah.. jatuh tercabut bateri pun masih elok lagi.. kah kah kah..  *Nampak tak betapa kami tak heran sangat dengan teknologi sekarang.. opsttt bukan tak heran tapi sayang duit.. banyak benda lagi yang lebih penting.. (^_^)

Memang Alisha ni anak zaman sekarang betoila dia punya otak... U all tahu tak, walaupun saya & my dear takda handphone touch screen, tapi kalau dapat kat Alisha.. semua dia tahu tau.. heran betoi saya.. Saya jugak yang terkial2.. Handphone cerdik atuk dia or sape2, dia tahu je dekat mana nak cari game.. dekat mana nak guna kamera.. dekat mana nak dengar lagu.. dekat mana nak tengok video.. haihhh.. Saya jugak yang terkial2.. pernah dulu saya tak tahu dekat mana nak on handphone cerdik atuk dia tau.. dia pulak tunjukkan saya dekat mana.. walhal atuk dia baru je bagi dia, belum lagi bagitahu dia dekat mana nak tekan..

Hari tu dia suruh saya main game potong buah tu tau.. dia siap pegang tangan saya & ajar.. olololooo suwitnya.. sepatutnya saya yang ajar dia.. kikikii.. tengah2 main tu, saya terpotong sekali dengan boom.. terus Alisha cakap "dah mati..".. kiranya dia tahu yang game tu, tak boleh potong boom... kene potong buah je.. Lagi satu pulak, game yang orang duk bela pao tu.. Alisha main game yang pao nak makan macam2 jenis makanan tu... tiba2 lalulah kasut.. terus Alisha jauhkan pao tu dari kasut.. kiranya Alisha tahulah yang kasut tu pao tak boleh makan.. dengan kata lain, dia faham konsep game tu.. 

Tak payah diajar Alisha ni.. dia dapat je sesuatu, pandailah dia explore... yang saya lagi heran tu kan, dalam handphone corby tu ada banyak lagu tau.. tapi pelik macamana dia boleh cari lagu  tajuk 150 juta setiap kali dia nak dengar lagu.. duk pikir dia hafal tulisan ke.. takkan reti baca kot.. yela, berlambak2 lagu.. samalah macam psp tu pun, dalam beratus2 game tu, dia boleh jumpa game favorite dia setiap kali nak main.. apa yang dia hafal agaknya.. yang bolehkan dia tau tu adalah game or lagu yang dia nak... Ni lah alisha.. ibu & abah dia pun tak pandai bab2 ni..

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 

Yong, Yen accident.. sekarang dekat ICU, balikla.. mak abah kamu takda ni...

Hari Ahad (09/06/2013) lebih kurang pukul 9 lebih pagi, saya dapat panggilan dari sepupu saya.. dia cakap "YONG, YEN ACCIDENT, SEKARANG DEKAT ICU.. BALIKLAH, MAK ABAH KAMU TAKDA NI"... Ya Allah Ya Tuhanku.. saya yang tengah mamai akibat mengantuk yang amat masa hari kejadian, terkejut dibuatnya... Mana saya tak terkejut.. ICU..!! Macam2 yang saya pikir.. terus saya bagitahu my dear yang time tu dekat tempat kerja...

Untuk pengetahuan u all, kebetulan pulak hari tu, parent saya takda dekat Chemor pasal pergi Selangor daftar adik perempuan saya sambung belajar... Adik lelaki saya ni dia balik Chemor hari Jumaat sebab nak jumpa adik perempuan saya sebelum dia pergi belajar.. selain dari tu, adik lelaki saya ni balik Chemor sebab family isteri dia buat kenduri... Adik lelaki saya ni kemalangan pagi Ahad.. dia sorang2.. isteri dia ada bagitahu saya yang adik saya ajak jugak dia keluar tapi dia taknak.. tak larat... so, dia keluar sorang2 minum2 dengan kawan2... Kami semua pakat tak tahu kejadian sebenar... macam2 versi orang bagi.. tapi lantaklah.. malas nak ambik tahu macamana ianya berlaku.. sebab ianya memang dah pun berlaku.. 

Lebih kurang pukul 10 lebih pagi, kami 4 beranak gerak dari Sungai Petani..  Parent saya yang dekat Selangor, tunggu bagi settle daftar adik perempuan saya, baru balik Ipoh.. U all tahu tak, parent saya & adik perempuan saya, tak tahu keadaan sebenar adik lelaki saya... yela, parent saya kan nak gerak jauh plak nanti.. dari Selangor ke Ipoh.. lebih2 lagi parent saya pun bukan sihat sangat... bukan boleh terima kejutan...  

Pukul 1 lebih tengahari kalau tak silap, kami sampai Hospital Ipoh.. dekat KECEMASAN... waktu tu, dah ramai family saya & family adik ipar menunggu dekat luar bilik... Saya bagi Maklong sauya pegang aqilah, saya terus masuk dalam bilik kecemasan.... Ya Allah Ya Tuhanku.. Nak pengsan saya tengok keadaan adik saya... Allahuakbar... sampai macam tu sekali adik saya... Rasa tak sanggup nak tengok... Air mata saya mengalir laju... sungguh saya tak sangka.. yang terlantar atas katil dengan macam2 wayar di badan... dengan berdarah.. dengan keadaan yang bengkak adalah adik lelaki kesayangan saya.... Ya Allah Ya Tuhanku... besarnya dugaan.. sakitnya adik saya.... Pada masa ni, saya duk pikir mak abah saya je... moga2 mereka datang ke hospital dalam keadaan bersedia untuk melihat keadaan adik saya tu...

Lebih kurang pukul 4 lebih petang, dorang dah bawak keluar adik saya dari kemacangan untuk ke ICU... Deangan takdir Tuhan, BELUM SEMPAT NAIK LIF, DORANG PATAH BALIK KE KECEMASAN.. JALAN LAJU2 SAMBIL TOLAK KATIL ADIK SAYA TU... Ya Allah.. kenapa pulak ni.... risaunya saya... Ya Allah Ya Tuhanku.. selamatkanlah adik saya.... Saya takut jadi apa2 sebelum parent saya sampai.... Rupa2nya dorang berlari sebab gas dalam tong oksigen adik saya tu dah tinggal sikit... dorang nak ganti lain kot...

Lepas tu baru dorang bawak adik saya ke WAD 3B ICU... Parent saya sampai lebih kurang pukul 5 lebih petang... Parent saya dapat tengok adik saya malam.... tak ingat dah pukul berapa.... dorang tak bagi tengok... u all paham la, dekat ICU memang susah untuk kita masuk kan, lebih2 lagi, adik saya time tu tengah kritikal.. Tapi ok jugakla.. at least parent saya dapat relax & tenangkan diri sebelum jumpa adik saya... Ohya, adik perempuan saya, parent saya tinggal dia dekat tempat belajar dia je tau.. yela, seperti yang saya cakap, mereka bertiga tak tahu keadaan adik saya yang sebenar.. Bila parent saya dah dapat tengok adik lelaki saya tu, esoknya terus suruh sepupu saya bawak adik perempuan saya balik Ipoh... Adik perempuan saya ni tak tahu langsung keadaan adik lelaki saya tu.. dia ingat sekadar patah kaki je... Bila dia dah dapat masuk tengok adik lelaki saya, keluar je dari ICU terus dia menangis teresak2 sambil peluk abah saya... Saya yang tengok situasi tu pun turut keluarkan air mata....


Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 

Tabung Alisha dah pecah


Tabung Alisha pemberian acu dia dah pecah... Duit banyak sangat sampai tabung tak larat nak menampung.. hahhah.. Mahunya tabung dia tak penuh u all.. dia duk kutip duit dalam tabung abah dia, sumbat dalam tabung dia.. ahhahha... Tapi selain tu, memang setiap kali my dear ada duit syiling, my dear akan bagi alisha suruh masuk tabung... (",).. Menyimpan duit dalam tabung harus di didik dari kecik! (^_^) 

Baik @ buruk, ia adalah yang terbaik untuk kita

Sebelum tu, untuk pengetahuan u all, adik saya ambik STPM tau, semalam kuar result tapi kurang memuaskan tapi masih lagi lulus la.. Entry ni saya tulis untuk adik saya... saya tahu dia akan baca.. Saya nak dia tahu apa je yang dia sedang lalui adalah yang terbaik untuk dia!! Jangan sesekali menyalahkan orang lain jika apa yang kita dapat tidak sebaik yang kita ingini... Yap, memang apa yang kamu pilih sebelum ni tu disebabkan oleh insan yang lahirkan kamu di muka bumi ni yang suruh.. so, kamu terpaksa ketepikan minat kamu... 

Tapi satu ingatan saya untuk kamu, jangan sesekali cakap "jika kamu pilih haluan yang kamu ingini sebelum ni, kamu takkan jadi macam ni"... Siapa cakap?? Tuhan tu adil.. apa yang Tuhan rancang adalah yang terbaik!! Tuhan dah gerakkan mak suruh kamu ambik STPM walaupun pada masa tu kamu dapat offer dengan course yang kamu minat...

Please hokay.. nak berjaya, pemikiran harus positif..!! Apa bukti yang boleh mengatakan jika kamu masuk IPT sebelum ni kamu akan dapat result yang bagus berbanding ambik STPM??? Pikir positif... Maybe Tuhan tak aturkan kamu untuk masuk IPT selepas SPM disebabkan kamu masih mentah, disebabkan kamu belum bersedia untuk berjauhan dengan family.. so, Tuhan aturkan kamu ambik STPM dulu, duduk dekat dengan family dulu.... 

Tak mustahil pun, kalau kamu pilih terus masuk IPT lepas SPM hari tu, kamu akan sentiasa suruh parent datang tiap2 minggu... ntah2 cakap nak balik rumah terus... Saya bukan cakap kosong, tapi kamu ingat tak, 2 kali perkara yang sama terjadi, kononnya kamu nak duk asrama masa sekolah menengah, tapi last2 apa yang jadi?.. kene buli... menangis..... nak balik... tiap2 minggu parent g tengok... last2 tukar sekolah dekat dengan rumah... See???????!!!!

Be positive hokay!!! Jangan nak salahkan ibu kamu... Percayalah, satu hari kamu akan cakap "Nasib baik dulu mak suruh saya ambik STPM"... Apa2 pun sekarang, apa je course yang kamu nak ambik lepas ni, belajar rajin2... pikir balik kenapa STPM kamu tak dapat result yang bagus...  maybe banyak tidur ke... maybe kurang study ke... apa2 je la... Ingatlah sayang... jika nak berjaya... Pemikiran harus positif & jangan sesekali salahkan orang lain.. tapi salahkan diri sendiri.. InsyaAllah kita akan makin matang & makin maju ke depan... (",)

P/s : Jika sudi, u all pun boleh bagi kata2 motivasi naikkan semangat adik saya (",)

Alisha suka pakai inai..

Alisha kan suka cantik2.. tu yang inai pun dia suka pakai.. hehhe. Opsttt actually saya sendiri pun memang suka pakai inai... heheh


Time ni masa kami balik Chemor.. Acu dia lah tolong letak inai dekat kuku dia tu... Pandai pulak dia jarak2kan jari2 dia tu.. hehhe


Ini lah gaya alisha lepas pakai inai... kaki & tangan duk camtu je la.. hihii... Eh, tapi sekejap je pun.. time saya main dengan Aqilah, dia pun nak join sama, terlupa yang tangan & kaki dia tu berinai... tak pasal2 kene cadar... (",)

Di sebalik maksud nama Nur Alisha..

Kalau u all serch dekat internet, maksud nama Alisha ni adalah PROTECTED BY GOD... Senang cakap DILINDUNGI OLEH TUHAN... So, maksud keseluruhan nama NUR ALISHA adalah, CAHAYA YANG DILINDUNGI OLEH TUHAN... (",) Moga Alisha sentiasa di bawah lindungan Tuhan... Meh saya nak story dekat u all, betapa saya rasa MAKSUD NAMA ALISHA NI, BETOI2 TERJADI.. DENGAN KATA LAIN, MEMANG ALISHA BETOI2 DILINDUNGI...

Saya nak bongkarkan satu cerita dekat u all... Mula2 sekali, saya nak ucapkan syukur sangat2 pada Tuhan sebab melindungi Alisha dari kecelakaan ketika Alisha masih lagi di dalam tempoh pantang... Kejadian ni berlaku ketika saya masih berpantang di Chemor... 

Masa kejadian, Alisha tidur sorang2 dalam kelambu baby tu, dekat depan TV, my sis pulak, tengah tengok komputer, membelakangi alisha tapi jarak lebih kurang 2 3 meter kot dari alisha... saya & my dad pulak, dalam bilik my sis, my mum pulak, dekat dapur tengah cuci pinggan mangkuk...

Time tu, memang cuaca buruk sikitlah, baru lepas hujan rasanya... guruh petir semua ada... Dengan takdir Tuhan, tiba2 BUNYI PETIR YANG AMAT KUAT & TERUS BUNYI BERDENTUM DALAM RUMAH PARENT SAYA & SECARA AUTOMATIK, RUMAH PARENT SAYA TERUS GELAP... Masa tu, dalam otak saya hanya teringatkan Alisha... dalam gelap tu, cepat2 saya pergi dekat Alisha... ALHAMDULILLAH... ALHAMDULILLAH.. ALHAMDULILLAH... Alisha diam je u all, walaupun dentuman tu sangat2 kuat tapi dia diam... tak bergerak langsung... tetap jugak tidur, seolah2 tak berlaku apa2....

U ALL TAHU TAK APA YANG BERLAKU SEBENARNYA DEKAT RUMAH PARENT SAYA TU?... RUMAH PARENT SAYA DIPANAH PETIR..!!!! Mereka yang berniaga pasar malam dekat depan rumah parent saya menjadi saksi yang petir tu jatuh atas bumbung rumah parent saya.... Separuh daripada lampu2 dalam rumah, semuanya pecah & bersepah atas lantai... Banyak barang2 elektrik yang tengah on waktu tu, rosak..plug pun banyak terbakar, Bumbung rumah dekat dapur berlubang.. retak, kiranya tu tempat petir tu jatuhlah kan... orang kata ada batu petir.. tak tahulah saya.. tak jumpa pulak, lagipun orang kata kecik je... entah2 dah sapu buang sekali dengan kaca2 yang bergelimpangan tu...

Hari tu, bergelaplah kami satu family... TNB yang datang rumah pun tak boleh buat apa2.. sebab "IBU" dekat rumah parent saya ni dah rosak jugak.. so, kena tukar baru je lah jawabnya....Ohya, lupa nak bagitahu u all, my mum cakap, ketika dia tengah cuci pinggan mangkuk tu, dia ternampak CAHAYA YANG SANGAT LAJU MELINTAS DEPANNYA & SECARA TIBA2 TERUS JE BUNYI BERDENTUM... sekejapnya kejadian ni berlaku...

Apa2 pun, saya sangat2 bersyukur sebab takda kecederaan berlaku dekat kami.. & paling bersyukur... Alishalah yang ketika tu, sorang2 je tengah tidur depan TV... padahal TV tu pun rosak jugak... Orang2 yang datang menziarah esoknya, terkejut dengar alisha tak apa2 @ seolah2 kejadian tu tak berlaku...yela, alisha kan tidur dengan lena, langsung tak bergerak or menangis & ada yang cakap, alisha dipeluk oleh malaikat pada masa kejadian... Entahlah, saya pun tak tahulah bab2 tu... yang saya tahu, maksud nama alisha DILINDUNGI OLEH TUHAN... Alhamdulillah.. memang betoi2 dilindungi... (",)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...