Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Parent. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Parent. Papar semua catatan

Hakikat bila bergelar seorang nenek @ opah

Segarang2 seorang IBU @ MAK.. pasti akan cair or lembut bila dengan CUCU... Contohnya mak saya.. mak saya adalah seorang yang garang dengan anak2 tau.. masa kecik2 dulu, barang perhiasan dekat rumah, kami mana berani sentuh.. takut pecah nanti mak marah.. kalau nak makan pulak, makan dekat dapur.. tak boleh makan dekat tempat rehat depan TV.. nanti makanan tumpah, semut pulak.. macam2 lagi la... Itu semua sebelum mak saya ada cucu tau...

Tapi bila dah ada cucu... cucu main barang perhiasan pun, mak saya tak marah.. malah dia pulak ambik bagi cucu dia main... cucu bawak makanan ke tempat rehat depan TV tu pun, mak saya tak marah.. tapi siap suruh ambik lapik lagi bagi cucu dia makan depan TV.. Lagi satu pulak semalam, tengah2 saya sembang telefon, alisha merengek.. lepas tu saya macam bising2 la sikit dekat alisha ni.. asyik merengek je.. pastu mak saya dengar, terus mak saya cakap "Alisha nak apa tu?.. janganlah marah alisha.. kesian alisha.."... Nampak tak... betapa cucu ni memberi perubahan yang besar dekat orang2 tua kita.. kalau dulu, mak saya marah lagi hebat.. maklumlah garangkan...ini kan saya cuma bising2 je pun.. tu pun mak saya dah tegur...

Betoilah orang kata, layanan orang tua dengan anak2 & cucu memang lain.. segarang2 orang2 tua kita, pasti akan "kalah" dengan cucu... (",) Kalau kita pandang or fikir jauh lagi ke depan.. ianya melambangkan yang ibu bapa kita semakin tua... Maksud saya camni... ketika muda, orang tua kita mempunyai banyak tenaga untuk "marah2" kita.. tapi sekarang tenaga tu makin hilang.. makin kurang.. ini menunjukkan kan mereka semakin tua.. semakin tak kuat... ketika muda, ibu bapa kita mempunyai banyak tenaga untuk "rotan" kita.. tapi bila makin tua.. kita rasakan betapa slow nya ibu bapa kita tu "rotan" kita.. itu menandakan yang mereka makin tua.. 

Pikir jauh jauh lagi ke depan.. hargailah ibu bapa kita selagi mereka ada.. walaupun mereka marah2 kita.. walaupun mereka "pukul" kita.. jangan melawan.. jangan sampai lari rumah.. kerana satu hari, leteran mereka.. marah mereka.. "rotan" mereka tu la yang kita duk teringat2... *nak cite pasal sikap nenek @ opah bila dengan cucu.. tapi dah meleret2 ke lain pulak.. ni lah jadinya kalau dah bercerita bab ibu bapa...

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.


Perubahan MIL saya..

Sebelum ni saya ada bagitahu u all pasal menghargai orang tua selagi mereka ada... termasuk mil.. saya gak ada  bagitahu u all yang kalau sebelum2 ni, setiap kali salam dengan MIL, saya just kiss tangan je kan... malulah konon nak lebih2 dari tu.. (",) tapi lepas tu saya dah start kiss pipi jugak sebab nak bagi ianya sama macamana saya buat setiap kali jumpa parent saya.. yela, MIL pun macam mak kandung kita jugak kan.. (^_^)

Masa mula2 saya buat camtu kan.. nampaklah macam MIL saya pun pelik2 or terkejut tengok menantu dia ni baik benor siap nak ber kiss bagai.... hahahaa.. time ni, kira macam saya je yang bagi respon tau... tapi sekarang, tidak lagi.. MIL saya pun dah bagi respon jugak.. kiranya time saya nak kiss pipi tu, MIL saya letak tangan dia jugak dekat pinggang saya.. tapi MIL saya tarik badan saya rapat ke badan dia tau... time ni saya sentiasa ada rasa "sesuatu"... rasa kasih sayang seorang ibu lah maksud saya... (^_^)

Saya cuba untuk menyelami perasaan seorang ibu.. bukan ibu yang ada anak kecik macam saya.. tapi seorang ibu yang macam ibu saya or MIL.. anak2 dah besar.. sorang2 keluar dari rumah.. last2 hanya tinggal parent kita yang tua tu jer.. sayu hati mereka, kita tak nampak kan... sebab mereka pandai "simpan"... macam mak saya, saya tahu mak saya terasa sunyi or sedih or sayu jugak.. yela, anak hanya 3 orang.. 2 dah kawen, sorang belajar.. ditambah pulak dengan keadaan adik saya macam tu... Parent kita ni, walaupun kita dah kawen, dah ada anak, tapi mereka tetap risaukan kita macam kita kecik lagi.. mereka tetap ambik berat pasal kita....

Kita sebagai anak ni, apa salahnya tunjukkan kasih sayang kita tu dekat mereka... bukan duit yang mereka nak.. telefon tanya khabar tu pun mereka dah happy sangat..!! Kalau rasa nak kiss.. kiss je parent kita tu.. kalau kita rasa nak peluk, peluk je parent kita tu.. kerana..... bila mereka dah takda, kita dah tak boleh kiss or peluk mereka lagi...

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.
 

Berpantang rumah parent sendiri lagi best kan.. (",)

Tiba2 rasa berdebar2 lepas baca komen u all dekat entry sebelum ni.. Harapnya adik alisha akan lahir ketika 40 minggu, dengan kata lain, selepas raya haji.. bukan apa, saya sekarang belum ready lagi nak bersalin, persiapan mental saya tu belum cukup lagi... adehhh... Emmmm kalau ikutkan pengalaman my mum, ketika lahirkan kami adik beradik, takda yang lahir awal seminggu or dua minggu.... paling awal pun 2 3 hari sebelum due.. Saya pulak ketika time Alisha, 39 minggu 6 hari... kiranya 40 minggulah senang cakap.. hihi.. Walaupun ada yang cuba "menakut2kan" saya akan bersalin awal.. mean seminggu or dua minggu awal tapi naluri saya ni rasa macam tak je.. hahah... sebenarnya sebab saya dah set dalam minda, biarlah lahir selepas raya haji + time my dear ada bersama.. sebab saya nak my dear masuk temankan saya dalam labour room.. bagi support macam time alisha dulu (^_^)

Lepas raya haji nanti, saya & Alisha akan terus duduk dekat rumah my parent.. tunggu waktu nak bersalin.. Jangkaan doktor, seminggu selepas raya haji.... Yap, saya berpantang di rumah my parent.. Bukan saya tak nak berpantang sendiri tapi sebab saya rasa saya masih lagi nak bermanja dengan parent saya.. Bukan niat untuk menyusahkan mereka... Tapi di saat2 macam ni, selain dari my dear, saya jugak memerlukan parent saya... 

Lagipun saya rasa my mum & my dad mesti suka sebabnya cucu2 dia akan bersama2 dengan dia... hihii.. maklumlah, hanya alisha & bakal adik alisha je pun cucu mereka... (",) Saya ingin jadikan saat2 ketika berpantang ni sebagai satu memori yang indah untuk dikenang bila dah tua nanti... Yela, bila orang tua kita dah tiada, pasti kita akan sentiasa ingat moment2 kita bersama mereka kan.. 

Lebih2 lagi, parent saya jenis yang ambik berat bab2 berpantang ni.. so, sedikit sebanyak saya dapat belajar dalam bab2 ketika berpantang ni... Saya tak nak lepaskan peluang untuk bermanja dengan parent saya  selagi mereka ada... Emmm rasanya walau apa keadaan pun, parent kita jugak yang best kan.. Walaupun kadang2 kena berleter tapi leteran tu lah yang akan dirindui nanti.. hihii.. 

Tiba2 saya rasa tak sabar untuk 'dijaga' oleh parent saya... (^_^).. Berpantang di rumah parent sendiri sangat menyeronokkan.. Ohya, parent saya takdalah terlalu tua sehingga saya menyusahkan mereka... emmm  mereka baru berumur 52 tahun & 53 tahun.. Rasanya mesti parent saya pun tak sabar jugak untuk tengok cucu dia kan... maklumlah, my dad  memang sukakan budak2 & my mum pulak, memang hari2 duk telefon alisha.. bercakap dengan alisha walaupun alisha bercakap bahasa German.. muahahhah 

P/s : Bersyukur sebab masih mempunyai parent sebagai tempat untuk bermanja...


Parent kita...

Firstly, saya nak ucapkan "Selamat Hari Lahir Abah" semoga abah dipanjangkan umur, dikurniakan kesihatan yang baik & sentiasa di bawah lindunganNya.. Amin..!!! Tahun ni (19/02/11) abah dah pun berumur 52 tahun..  Emmm bila nak cerita pasal abah je mesti saya mula la rasa sedih & sayu.. Bukan pe, umur abah or parent kita makin meningkat, entah berapa lama lagi kita akan dapat peluk & cium mereka.. Saya sangat2 bertuah dapat parent macam mereka.. Syukur, Alhamdulillah... 

Saya seorang yang sangat2 rapat dengan abah.. Dulu sebelum kawen, segala masalah saya, semua saya luahkan dekat abah.. tak kira la masalah kerja ke, masalah cinta ke, apa2 je la... Seriously, dulu saya banyak kali menangis depan abah saya, tersedu sedan tau menangis, sampai keluar hingus laa... huhuu Abah banyak berkorban untuk kami adik beradik.. Kalau nak ceritakan pengorbanan abah, terlalu banyak sampai tak tahu apakah pengorbanan yang patut dicoretkan di sini... 

Dulu, masa saya nikah, abah saya sendiri yang nikahkan saya, memang saya mintak abah nikahkan pasal itu adalah saat terakhir saya di bawah jagaan abah, selepas tu, dah jadi tanggungjawab suami saya.. Emmm saya dah start bergenang airmata bila cerita pasal abah ni... huhuuu Sebenarnya bukan setakat bila saya bercakap tentang abah & mak je yang buat saya mula rasa sedih tapi semua orang2 tua.. tengok tv pasal cerita parent kene hantar rumah orang tua pun saya menangis, dengar keluhan orang lain pun saya menangis... pendek kata saya tak boleh la dengar pasal orang2 tua yang teraniaya/terabai ni..

Serius la, kalau la satu hari parent saya dah tak larat, dah tua, dah tak mampu nak uruskan diri sendiri, memang saya nak jaga dorang... Bukan setakat parent saya, mak mentua saya pun saya tak kisah... Janji dorang tak terabai.. Dulu, saya pun pernah ada pengalaman jaga nenek saya, basuh berak dia la, mandikan dia la, suapkan makan dia la & macam2 lagi la.. Cuma bila kita jaga orang2 tua ni kita perlu banyak2 sabar.. dorang memang akan banyak karenah.. kadang2 kene maki hamun pun ada tau.. tapi bila kita ingat pengorbanan dorang besarkan kita, InsyaAllah, maki hamun ke apa ke, kita tak kisah pun.. janji kita dapat jaga dorang macamana dorang jaga kita... 

P/s : Saya sensitif tentang orang2 tua yang terabai..!!!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...