U all pun boleh jugak buat BISKUT COKLAT CHIP HOMEMADE ni untuk anak2 u all... bukan biskut je la... apa2 je yang u all mampu untuk HOMEMADE kan sesuatu makanan tu... Ye, saya tahu, saya suri rumah, u all kerja... saya mesti banyak masa untuk ber"homemade" kan... Prinsip saya satu je, "UNTUK BERJAYA DALAM APA SEKALIPUN, JANGAN MENCIPTA ALASAN"..!! Saya buat biskut ni, sambil dukung Afrina tau... bukan sekadar biskut je, benda lain pun sama... kadang2 saya nak kemas rumah tapi Afrina berpeel nak tidur, my dear pulak dah nak balik kerja, saya jadi terkejar2 buat kerja rumah.. so, saya gendonglah Afrina... dengan melayan 3 orang anak, 3 karenah, memang pening kepala.. rasa nak lari duduk dalam gua pun ada.. Rasa macam lagi mudah hadap sorang boss kat opis.. Tapi apa2 pun, saya bukanlah ibu yang terbaik tapi saya berusaha untuk menjadi ibu yang terbaik... InsyaAllah..
Tu diaaaa, bila dah start menulis, nak buat mukadimah pun sampai 2 perenggan... hahahaa... Moh ler kita cerita pasal BISKUT COKLAT CIP YANG TERLAJAK SEDAP & TERLAJAK SENANG... YANG PENTING TANPA TELUR... VERSI JIMAT TAPI RASA KEBABOOOMMMMM..!!!... Saya buat biskut coklat cip ni 2 versi tau... Minggu lepas saya buat BISKUT COKLAT CIP WARNA PERANG minggu ni pulak saya buat BISKUT COKLAT CIP WARNA DAH NAK JADI WARNA HITAM... Kalau dilihat dari segi ghope, cantiknya yang warna perang tu la kan... tapi kalau dari segi rasa, biskut yang warna GELAP ni lagiiiiiiiiiiii sedap..!! Rasanya kalau dijadikan dia biskut raya pun bagus jugak ni... nanti pandai2lah membentukkannya jadi cantik sesuai dengan tema hari raya... hehhe
CARA : 1 CAWAN MARJERIN + 3/4 CAWAN GULA PERANG (nak guna gula putih pun boleh je, tapi lebih baik blend dulu bagi lagi halus.. saya guna gula perang sebab saya rasa ianya kurang manis dari yang putih) = PUKUL GUNA WHISK HINGGA KEMBANG... 2 CAWAN TEPUNG GANDUM + 1 1/2 SUDU KECIL BAKING POWDER = AYAK.... MASUKKAN TEPUNG YANG DAH DIAYAK TU SEDIKIT DEMI SEDIKIT KE DALAM BEKAS MARJERIN + GULA YANG DAH DIPUKUL TADI... LEPAS TU, U ALL MASUKKAN COKLAT CIP LEBIH KURANG 100GRAM OR IKUT KESUKAAN U ALL... GAUL2 BAGI ADUNAN TU TAK MELEKAT DI BEKAS... BOLEHLAH BENTUKKAN ADUNAN IKUT KESUKAAN U ALL... MACAM BISKUT SAYA NI, SAYA JUST SUDUKAN JE KE ATAS TRAY YANG DILAPIK DENGAN KERTAS... OHYA, KALAU U ALL NAK YANG VERSI WARNA GELAP TU, KETIKA U ALL AYAK TEPUNG GANDUM + BAKING POWDER TU, U ALL CAMPUR SEKALI DENGAN TEPUNG KOKO (guna nisbah 1 1/2 cawan tepung gandum + 1 1/2 sudu kecil baking powder + 1/2 cawan tepung koko)... BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 10 MINIT HINGGA 15 MINIT...
NAK BAGITAHU JUGAK DEKAT U ALL NI, KETIKA PANAS, BISKUT NI AKAN LEMBUT SIKIT TAU... BILA SEJUK IA AKAN MENGERAS... BUKAN APA, SEBAB SAYA MASA MULA2 DULUUUUUUUUU SAYA BUAT BISKUT, BILA SAYA BUKAK PINTU OVEN TU, SAYA PEGANG RASA LEMBUT, SAYA BAKAR LAGI... Padahal dah masak... tak pasal2 biskut saya tu tak menjadi... haihhh!!
P/s : Satu adunan boleh dapat lebih kurang 100 keping.. Ohya, jarakkan sikit adunan tu bila nak bakar tu yer... sebab ia akan mengembang