Nama saya bakal di BLACKLIST!!!

Baru2 ni saya dapat surat dari MARA bagitahu saya masih lagi berhutang sebanyak 7k++.. *Dulu masa saya study, saya buat loan dengan MARA*.. Dalam surat tu bagitahu saya kene jelaskan hutang dalam tempoh sebulan, kalau tak, nama saya & 2 orang penjamin akan di blacklist..

Penjamin saya tu adalah my dad & kawan my dad.. U all tau tak, kalau kene blacklist bukan setakat penjamin je yang bermasalah tapi satu family jadi bermasalah.. contohla, kalau anak kepada penjamin nak belajar bawah MARA samada kolej or MRSM or pe2 je la.. so, tak dapatlah sebab dah bersangkut dengan masalah saya ni... Iskk!!

Bukan tu je, kalau nak buat apa2 pinjaman samada loan rumah ke kereta ke.. memang takkan lepas la... huhuu Oh no!! takkan lah kerana saya yang berhutang tapi semua orang jadi bermasalah.. tak suka!!

Tadi abah saya pergi pejabat MARA, mereka cakap 7k++ tu, dibahagi kepada 3 orang (saya, my dad & kawan my dad).. so, akan dapat 2k++ seorang la kan.. mean, setiap orang kene bayar 2k++ baru nama tak kene blacklist.. 

Of course la yang kene diselamatkan terlebih dahulu my dad & kawan my dad kan.. sebab mereka bekerja & confirm akan banyak buat apa2 urusan kan.. saya ni suri rumah.. takda nak buat apa2 pinjaman pun.. blacklist pun takpa la.. huhh!!

Tapi Alhamdulillah.. syukur sangat2 pasal my dad nak tolong saya bayar.. Thank you so much.. sayang abah.. ;-) Hari isnin ni, my dad akan pergi pejabat MARA lagi sekali untuk bayar 4k++.. so, nama my dad & kawan my dad akan terselamat la dari di blacklist. InsyaAllah.. Alhamdulillah.. Tapi nama saya tetap kene blacklist la jugak.. *sigh*

Sebenarnya, saya tiap2 bulan bayar,.. bukannya tak bayar langsung cuma tak bayar ikut yang MARA telah tetapkan.. itu je.. Tapi, takpa, bila dah balance lagi 2k++ tu, lagi cepatlah saya habiskan loan tu.. Akan diusahakan tahun ni jugak.. InsyaAllah.. kayuh pelan2.. saya ni suri rumah je.. harap duit "gaji" bulan2 dari my dear je.. huhuu

Tapi nasib baik la, bulan 7 ni, bulan terakhir saya kene bayar loan kereta saya kat kampung tu.. so, nanti duit bayar kereta tu, saya boleh transfer pergi loan MARA pulak..

P/s : Thanks a lot to my dad.. Love you so much..!!!

Nama saya bakal di BLACKLIST!!!

{ 8 comments.. read them below or add one }

WuMing WuMing April 29, 2011
Memang masalah kalau pasal hutang ni... Tahun sudah saya juga kena... Saya nak tukar kereta, tapi hutang Master Card saya tertunggak. Kereta lama dah jual, loan utk kreta baru tak boleh lulus.. Mau tak mau kena settle cash lah.. Nasib baik cuma 1700 saja... Kalau tidak... kena naik motor laa pergi kerja...Skarang dah serik... tak mau dah Master Card....
Izyan Masri Izyan Masri April 30, 2011
SUSAHNYA BILA ADA LOAN.SYUKUR SANGAT YAN DAPAT SCHOLAR.RINGAN SIKIT T_T
Cik Z@i Pen@nG Cik Z@i Pen@nG April 30, 2011
pon dpt surat cmtu..so kena setel gak..huhuhu..
sue a.k.a umi akif sue a.k.a umi akif May 04, 2011
mmg sygla abh kan hehehe..
sue a.k.a umi akif sue a.k.a umi akif May 04, 2011
mmg sygla abh kan hehehe..
Noriz Noriz May 05, 2011
dah nasib kite nak belajo tinggi dulu kan...tak nak amik loan kang tak leh survive lak :(
ummu muhammad ummu muhammad May 08, 2011
sistem kite memg salah..dlm islam pinja,man utk tolong org..tapi bank sekrg menyusahkan..pd kite kaLau dah blja pahtu kene baya bunga ape nk jadik..pening2..saba jelah.
AnonymousAnonymous May 17, 2013
Alternatively of applying bulky stack machines,
they integrate toughness and resistance to their x-based form program that supply end users some
resistance to their workout.

my website :: dumbbell sets