Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label My Dad. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label My Dad. Papar semua catatan

Kakak hebat tak?


Inilah anak solehah saya si Alisha... kalau tak pegang buku sehari, tak sah... lebih2 lagi pulak, setiap kali atuk dia telefon mesti tanya "kakak dah menulis dah?"... atuk pulak selalu cakap suruh kakak Alisha belajar rajin2... so, sebagai cucu yang mithali, haruslah dia dengar cakap atuk kan... (^_^) Dah la buku2 aktiviti pembelajaran dia tu, atuk yang beli.. so, haruslah atuk tanya kan samada dah menulis ke belum...

Semalam Alisha buat latihan ABC... tulis huruf tu je pun... Alhamdulillah Alisha memang jenis budak yang senang belajar... Dia nak tulis tak perlu ibu dia ni suruh... Macam semalam, dia bagitahu kakak nak tulis... saya cuma cakap, "kakak tiru huruf yang dah sedia ada"... Wah senang tak?... Tak perlu nak ajar2 Alisha menulis sambil pegang tangan dia bagai... Dia sendiri buat... Lagipun benda yang berkaitan dengan penulisan @ ajar menulis sambil pegang tangan, saya dah ajar masa usia dia 2 tahun lebih or 3 tahun lebih... dah lupa pulak...

Bila dia dah siap tulis, Alisha cakap "Ibuuuuu kakak hebat!!"... Tu dia... punya bersungguh anak solehah saya ni sebut dia hebat... mesti dia rasa seronok sangat dapat tulis kan... dengan senyuman dia yang melebar... dengan angkat tangan bagai, memang nampak reaksi wajah dia yang dia rasa dia hebat... Alaa biasalahkan, budak2 bila kata diri mereka hebat... mereka masih suci, bukannya mereka bermaksud mereka tu riak... budak2, apa yang nak dikira sangat.... (",)

Lepas tu Alisha cakap "Ibu, ibu ambiklah gambar... tunjuk dekat atuk"... Ololoooo memang cucu atuk betoi ni.... punya nak suruh ibu dia ni send gambar dekat atuk sebagai bukti dia dah study... hahhaha... Ohya, lupa nak cakap Lepas Alisha kata Kakak hebat tu.. saya jawab "Wah, pandainya anak ibu"... pastu Alisha cakap "Memanglah... sebab kakak nak pergi sekolah... esok kakak pergi sekolah, kakak nak tanya cikgu, kakak hebat tak?"... Alahaiiiii sayang... setiap patah yang keluar dari mulut kamu, mesti tak lekang perkataan sekolah... betapa kamu naknya pergi sekolah... Moga kamu akan sentiasa meminati buku yer sayang.... InsyaAllah tahun depan pergi tadika yer... tahun lagi sekali pergi prasekolah, tahun lagi sekali darjah 1.... huwaaaa cepatnya masa berlalu... anak saya dah besar & jadi kakak yang hebat...!! Opsttt hebat tak Alisha? (",)

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Rezeki untuk insan tersayang

Alhamdulillah.. syukur pada rezeki yang telah Tuhan berikan... Alhamdulillah tahun ni saya dimurahkan rezeki... adalah rezeki lebih sikit dari saya jual EPHYRA & entry berbayar di blog saya ni... Bukan sahaja rezeki dalam bentuk kewangan tapi jugak rezeki2 lain seperti anak.. saya jugak bersyukur sebab walaupun saya tak bekerja, just suri rumah sepenuh masa tapi saya diberi peluang untuk hadiahkan pakaian raya untuk insan2 tersayang..


Tahun ni saya belikan kain sutera Terengganu untuk MIL, abah saya pulak, saya belikan baju melayu... kebetulan kami keluar sebelum puasa hari tu, dekat shopping complex, baju melayu yang brand Crocodile ada buat offer 50 %... harga asal RM149.90 tapi lepas diskaun harganya jadi RM74.95.. Kira murahlah kan, kualiti kain dia pun bagus.... kami beli 2 pasang, sepasang my dear punya, sepasang abah saya punya... design sama cuma warna berbeza... Untuk mak saya pulak, mulanya saya nak beli tudung Ariani dekat mak.. yela, sekali sekala belanja insan2 tersayangkan... konon2nya nak lah beli yang mahai sikit... tapi mak saya kata tak payah... membazir.. mak beli tudung rm10 sudah... pastu saya cakap la, takpala... nak belanja mak kali ni.. mak saya balas balik, "kalau nak belanja, belanja EPHYRA, tudung biar mak beli sendiri... Kakyong belanja mak RM50 sudahlah untuk ephyra tu... yang baki mak bayar..." Alahaiiii mak kesayangan saya ni tau... RM50 je mak suruh saya bayar... saya kata nak belanja, tapi mak tetap kata nak bayar jugak... saya pun cakaplah, tak payah... kakyong bagi free je dekat mak... Ohya, mak saya memang minum EPHYRA setiap bulan...

Selain dari MIL, abah & mak, saya pun sediakan kelengkapan raya jugak untuk Alisha & Aqilah... Si Alisha tu dah tak sabar nak pakai baju & kasut raya... 2 beradik tu duk pakai kasut dalam rumah... Aqilah lagi ganas, siap dia cabut dah manik2 dekat kasut dia tu... haihh tak dan nak pakai raya... ahhaha... Apa2 pun saya bersyukur sangat sebab sejak saya tak bekerja ni, ini adalah tahun pertama saya mampu sediakan pakaian raya untuk insan2 tersayang dalam hidup saya ni... Macam Alisha & Aqilah tu, tak kiralah kan sebab dorang tu memang dah selalu dapat... yang saya maksudkan tu, MIL, abah & mak... Tak sabar pulak nak tunggu hari raya nanti... mesti abah semakin segak dengan baju melayu yang saya beli tu & tak lupa jugak mesti MIL pun makin cantik dengan baju sutera tu.. tak sabar nak tengok insan2 tersayang ni pakai pakaian pemberian ikhlas dari saya tu... (",)

Moga kita semua gembira di pagi raya... tapi walaupun macam tu, janganlah kita lupa pada mereka2 yang susah... kalau ada anak2 soleh & solehah datang rumah time hari raya, walaupun mereka taknak masuk rumah untuk makan tapi jika ada rezeki, sediakanlah duit2 untuk anak2 soleh & solehah ni... tak banyak pun takpa, asal kita ikhlas... InsyaAllah...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Adik saya dapat bantuan

Pertama sekali, saya nak ucapkan kesyukuran sebab Tuhan kurniakan kami seorang abah yang sangat kuat, sangat tabah, penyayang & segala2nya.. Actually abah saya ni ada masalah jantung jugak sebenarnya tapi abah saya kuat tau u all.. bayanglah, abah saya boleh terima berita kemalangan adik saya tu dengan tenang.. Saya ni yang risau2.. yela, orang sakit jantung mana boleh terima kejutan kan... Alhamdulillah.. semua yang berlaku dah tertulis hikmahnya..

Bersyukur kerana di saat musibah yang menimpa adik saya ni, abah saya masih dikurniakan Tuhan dengan kesihatan yang baik.. sakit demam sikit2 tu biasalah kan.. Abah saya adalah segala2nya.. Abah sayalah orang yang banyak tolong adik saya.. abah sayalah yang turun naik pergi situ pergi sini tanya orang tu tanya orang ni jumpa orang tu jumpa orang ni semata2 untuk menolong adik saya.. tanpa abah saya, saya tak tahu macamana nasib adik saya.. 

Saya tahu, abah saya banyak berpikir sebenarnya u all.. terutama sekali melibatkan kewangan la kan.. Yela, adik saya kemalangan pada bulan 6 tahun lepas, ngam2 pada waktu yang sama jugak, adik perempuan saya sambung belajar di IPTS.. sepanjang adik saya kemalangan sampai bulan 2, abah saya yang tanggung segala perbelanjaan.. Duit gaji adik saya tak dapat lagi time tu, isteri adik saya mana kerja.. so, abah saya lah yang kene hulurkan duit semua tu kan termasuk bagi duit belanja dekat adik ipar saya...

Alhamdulillah, bulan 2 baru ni, adik saya dah dapat gaji dia.. sekali tunggakan dah dibayar... itu pun atas pertolongan YANA mempercepatkan urusan.. Terima kasih sangat2 moga Tuhan balas segala jasa baik YANA!!.. tau tak u all, sebelum adik saya dapat segala duit tunggakan dia tu kan, abah saya ada cakap yang dia harap duit adik saya tu dapatlah cepat sebab abah saya dah tak "larat".. Yela, dari bulan 6 tahun lepas dah banyak abah saya keluar duit... untuk adik lelaki saya saja, jumlahnya dah masuk 5 angka, adik perempuan saya yang study tu pulak, hampir 5 angka.. tu belum masuk perbelanjaan di rumah parent saya tu lagi kan.. dengan macam2 bil nak kena bayar... Abah saya pun kerja makan gaji bukannya tokey kan... Secara peribadinya bila abah saya bagitahu dia dah tak "larat", saya rasa sedih.. sedih terbayang abah saya yang tua tu duk pikir masalah ni semua...

Alhamdulillah Tuhan kenalkan saya dengan YANA selama ni.. walaupun perkenalan melalui alam maya tapi hikmah tersembunyi melalui setiap perkenalan tu, tak siapa tahu... Kebetulan YANA bekerja ada kaitan dengan polis jugak.. bila saya tanya2 pasal gaji, tak sangka plak yana handle semua ni... Alhamdulillah dari pertolongan yana lah dengan contact pengkalan hulu, bukit aman akhirnya urusan dipermudahkan... Bulan 2 baru ni adik saya dah dapat segala gaji tunggakan dia yang sebelum2 ni... Alhamdulillah...

Abah saya yang pakai baju t-shirt rambut warna putih tu (^_^) 

Masa saya balik Chemor hari tu, ada wakil rakyat datang rumah hulurkan bantuan pampers & susu anlene dekat adik saya... Bantuan ni dah lama mintak tapi biasalah bukan harini apply esok terus dapat kan... Time wakil rakyat tu datang, dia bagi setin susu anlene & 3 beg pampers.. Dia cakap dah dekat nak habis, pergi mintak lagi.. untuk susu tu pulak, ada cara nak ambik kene bawak ic ke apa ntah, lupa plak... Tapi disebabkan adik saya dah tak minum susu, so, abah tak jadilah nak ambik bantuan susu tu, just ambik bantuan pampers jer.. Dapat pampers ni pun dah seribu rahmat dah u all.. Alhamdulillah..


Actually sebelum ni, banyak jugak bantuan yang adik saya dah dapat seperti kerusi roda, katil & macam2 lagilah... kerusi roda & katil tu kalau tak silap, polis yang bagi rasanya... bantuan kewangan pun ada jugak.. tu semua masa mula2 kejadian tu berlaku la kan.. time tu adik saya pun tengah teruk lagi.. masih terbaring.. sekarang ni dah makin sihat so, semakin oklahkan.. pampers pun makin kurang guna..

Gigi adik saya patah akibat kemalangan

Nak dapat kelulusan bantuan ni susah jugak kan.. bukan pe, kalau tak silap saya, bantuan ni apply time adik saya masih terbaring atas katil rasanya.. tapi bantuan tu baru dapat sekarang.. takpala, ada jugak rezeki adik saya tu kan.. Tuhan dah tulis semuanya sebab musabab tu.. Ohya, selain dari bantuan yang ni, adik saya pun dah daftar untuk status OKU tau.. Alaa apa nak malu dengan status OKU.. manusia macam kita jugakkan.. orang yang status OKU ni sangat2 banyak kelebihan dia... saya bagi contoh parking je la.. tak ke ada parking khas, depan sekali tau.. belum cite lagi bab bayar tu murah bayar ni murah... Saya rasa semua tu penting untuk adik saya, sementara abah saya ada ni, abah saya uruskan semuanya untuk adik saya supaya senang di masa depan.. Sebab tu saya bersyukur sangat tuhan kurniakan kesihatan yang baik untuk abah.. walaupun saya tahu abah penat.. sehinggakan ada berlaku saya kejadian yang membuatkan mak saya takut dengan situasi abah saya tu.. KLIK SINI untuk baca... Moga Tuhan panjangkan usia abah..!! InsyaAllah..

Haaa lupa lagi satu, abah saya jugak apply bantuan jugak untuk adik saya lakukan fisioterapi tau u all... eh, apply bantuan ke apa nak panggil yer... Abah saya apply dengan yayasan.. dah lama pun lulus.. tu yang adik saya semakin sihat tu.. dah boleh duduk.. Adik saya kene pergi buat fisioterapi tu 3 kali seminggu, hari isnin, rabu & Jumaat.. ini semuanya free je u all.. kira macam badan2 korporat yang salurkan duitlah dekat yayasan tu kalau tak silap, ke camne ntah lupa plak nak tanya abah secara detail... Gambar adik saya ketika buat fisio tu ada dalam hp, nanti saya update pasal fisioterapi ni plak, mana nak tahu kot2 ada antara u all yang kenal2 sape2 ada masalah macam adik saya ni ke, bolehlah apply untuk ke yayasan tu jugak buat fisio... Opstt tapi yayasan tu di Perak la, negeri lain maybe ada jugak kot.. saya pun tak pasti.. jap2 baru tengok balik wassap dari abah, adik saya buat fisio dekat PUSAT PEMULIHAN SULTAN AZLAN SHAH ianya khas untuk orang2 cacat Perak..

P/s : Bersyukur atas segala kenikmatan or kesakitan yang telah Tuhan bagi & TERIMA KASIH dekat semua yang sudi membantu adik saya selama ni walaupun hanya sekadar doa.. Sesungguhnya DOA adalah senjata kita semua..


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Alhamdulillah... perut adik saya tak jadi tebuk


Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah... Syukur kepada Tuhan, setiap apa yang berlaku ke atas kita adalah atas keizinanNYA.. Tuhan yang memberi kita kesakitan & Tuhan jugak memberi kita kesembuhan... Tuhan menguji kita mengikut kemampuan kita... Ya Allah Ya Tuhanku.. Dari tahun lepas saya berdebar2 menanti tarikh 27/01/2014... Kalau u all masih ingat, saya pernah bagitahu pada 27/01/2014 ni adik saya ada appoipment dengan doktor kan.. untuk tengok samada adik saya mampu telan sendiri or tak... kalau adik saya mampu telan, tiub melalui hidung akan dicabut & boleh makan or minum melalui mulut... tapi kalau tak mampu telan, tiub dekat hidung tetap akan dicabut tapi perut adik saya akan ditebuk untuk dimasukkan tiub lain... Secara peribadinya, saya takut sangat kalau adik saya kene tebuk perut.. bukan apa, besar harapan saya untuk lihat adik saya kembali sembuh macam dulu.. minum or makan guna mulut.. tak perlu guna tiup lagi... dah hampir 8 bulan adik saya hanya minum susu ensure... so, kalau dia dah boleh telan, dapatlah adik saya merasa nasi, walaupun sekadar bubur nasi...

Setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah... Ini adalah kali ketiga appoiment adik saya dengan doktor berkaitan masalah ni... Kali pertama jumpa pada bulan 11, adik saya tak dapat telan.. Tapi doktor bagi lagi peluang dekat adik saya, pada 16/12/2013 (6 hari selepas masukkan tempurung kepala), lagi sekali adik saya dibawa jumpa doktor.. kali ni pun adik saya tetap tak dapat telan.. Tapi dengan takdir Tuhan, Tuhan gerakkan hati doktor tersebut untuk bagi adik saya peluang terakhir.. andaikata peluang terakhir ni jugak adik saya tak dapat telan, automatik terus tebuk perut... Dengan takdir Tuhan yang maha kuasa, akhirnyaaaaa........... ADIK SAYA BERJAYA TELAN... Ya Allah Ya Tuhanku... Aku bersyukur kepadaMU... Rasa macam nak peluk adik saya sekarang jugak.. Seronok sangat u all.. seronok sampai mengalir air mata kegembiraan... 

Syukur sangat2.. Sejak adik saya kembali masukkan tempurung kepala, sangat2 banyak perubahan positif.. Adik saya sekarang pun dah boleh bercakap walau masih belum sepenuhnya... kira macam baby baru belajar cakap tu.. Tapi takpa, Alhamdulillah.. sekurang2nya tu tanda positifkan... Ohya, tahu tak, masa dekat hospital tadi, abah saya gtau adik saya cakap "Cepatlah balik, nak kencing"... Alahaiiii tiba2 rasa suwit dengar adik saya cakap camtu...hihii.. Actually adik saya pakai pampers... Opsttt adik saya bukanlah cakap camtu dengan suara yang jelas macam kita tau... cakap cam baby baru belajar cakap tu, tapi kita pahamla kiranya... (",)

Alamakkk lupa nak gtau, tapi harini, tiub kat hidung adik saya tu tak dicabut lagi tau... sebab doktor nak bagi adik saya stabil dulu makan or minum melalui mulut.. bukan pe, takut kalau bagi mulut sepenuhnya terus, risau takut adik saya tak kenyang.. Untuk appoiment lagi sekali, baru doktor akan cabut tiub dekat hidung tu.. InsyaAllah... Tadi abah saya ada gtau gak, doktor masukkan skop ke apa ntah ke dalam badan adik saya tu.. kira macam nak pastikan air yang masuk melalui mulut adik saya tak ke paru2.. Alhamdulillah, air tu elok je mengalir ke perut... So, sekarang ni adik saya dah boleh makan bubur nasi la selain dari susu ensure.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Abah saya tak sihat?

Ya Allah.. dugaan berkaitan kesihatan dalam family saya ni tak habis2.. Dengan adik saya yang lumpuhnya.. dengan alisha yang suka menangisnya.. Lepas tu semalam abah saya plak.. tak pasti kenapa...

Tadi saya telefon mak, mak gtau semalam abah saya sakit.. Tak tahu sakit apa... Mak saya cakap ABAH SAYA TIBA2 JE BADAN BERPELUH2 BANYAK SANGAT.. MAK SAYA RASA BADAN ABAH SAYA PANAS TAPI ABAH SAYA KATA DIA RASA SEJUK SANGAT2.. ABAH PAKAI BAJU TEBAL & BERSELIMUT DAH... MAK SAYA GAK CAKAP, MALAM TADI ABAH TIDO LENA SANGAT KAT SEBELAH MAK... MAK RASA BADAN ABAH & NAFAS ABAH.. ALHAMDULILLAH OK.. ALHAMDULILLAH JUGAK, PAGI NI ABAH SAYA DAH OK.. 

Mak saya risau la kan u all sebab abah saya tak pernah2 jadi camtu.. Lebih2 lagi mak saya tinggal berdua je dengan abah... Saya yang dengar cerita mak saya tu pun tersentak.. terkejut.. Ya Allah... Tak tahu nak tulis apa dah.. banyak sangat benda yang membelenggu kepala saya ni.. duk pikir adik yang nak bedah 10/12.. duk layan karenah Alisha yang merengek je ni.. kesabaran sangat2 diperlukan dalam layan karenah Alisha ni.. dengan abah lak tiba2 camni... Apa punca agaknya ya abah tiba2 jadi camtu semalam..
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Perut Lembu yang sukar dibersihkan

Perut lembu raya haji baru ni

Saya memang sangat2 sukakan perut lembu... Kalau ada yang jual satay perut, confirm saya beli... Kalau dulu kan, sebelum kawen kalau kami korban lembu, abah sayalah yang akan layan karenah anak dia ni.. Abah sayalah yang bersihkan perut lembu tu... Tapi bila saya dah kawen, hubby saya pulak ambik alih...

Tiba2 pulak rasa sedih.... Sedih + terharu dengan sikap insan2 yang penting dalam hidup saya ni... Mana ada orang nak layan perut lembu tu... biasa orang tanam je... Yela, kan banyak tahik lembu & segala makanan dia dalam tu... Nak cuci pulak bukan senang...Kena rendam dengan air kapur buat rumah tu dulu lepas tu baru cuci satu persatu.. paling susah basuh kitab lembu tu haaa... nak kene selak satu persatu....

Tapi insan2 kesayangan saya ni, sanggup buat semua tu... semata2 untuk saya... walaupun tahu mereka dah penat melapah lembu.. lepas tu kena sambung cuci perut lembu pulak... Betapa bertuahnya saya dikurniakan abah & suami seperti mereka... Padahal mereka bukan makan sangat pun perut.. Iskkk takleh la nak cite lebih2.. bila sembang pasal insan2 yang kita sayang, mulalah hati rasa sebak, tekak rasa perit...

Apa2 pun TERIMA KASIH buat my dear sebab sudi menggalas "tanggungjawab" ni dari abah.. hihii.. Opsttt actually terima kasih sangat2 dekat abah saya yang dulu2 rajin cuci perut lembu untuk saya kadang tu sampai demam... & terima kasih jugak untuk my dear sebab sanggup cuci perut lembu untuk saya sampai letih satu badan.. Saya sayang kamu berdua sangat-sangat...!!
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Keseronokan anak saya main bawah pokok manggis


Nampak tak senyuman Alisha tu... Seronok saya tengok anak saya yang baik hati ni happy macam ni... Alisha seronok sebab dia baru merasai pengalaman naik buai yang digantung tali dekat cabang2 pokok manggis.. Alahaiiii.. Sedih tingatkan anak2 saya sekarang... Sekali sekala balik kampung.. merasai pengalaman ada di kampung.. merasai pengalaman bermain mainan di kampung.. punyalah happy... Anak2 zaman sekarang yang lebih terdedah kepada tablet & taman permainan.. dah kurang permaianan macam saya kecik2 dulu...

Apa2 pun saya tetap bersyukur sebab kami masih ada tempat yang memang betoi2 kampung... tanah atok Alisha yang penuh dengan pokok buah-buahan.. Ada hamba Allah yang ingin beli tanah abah saya di kampung dnegan harga 100 ribu tapi abah saya tak nak jual.. dengan alasan.. "TANAH NI UNTUK ANAK2 CUCU DIA BERKUMPUL.. TANAH ADIK BERADIK ABAH SAYA SEMUA DEKAT2.. HUBUNGAN KEKELUARGAAN LEBIH BERHARGA DARI DUIT..".. 

Ya Allah.. entah kenapa tiba2 saya rasa sedih.. sedih teringat nasib adik lelaki saya.. dah la kami hanya 3 beradik... sedih mengenangkan nasib dia akan datang.. Sedih mengenangkan perit jerih abah saya selama ni.. bukan senang untuk abah ada di tahap sekarang.. Walaupun camtu, di usia sekarang, abah masih diuji dengan anak yang terlantar atas katil.. Abah ke hulu ke hilir turun naik isi borang tu isi borang ni jumpa orang tu jumpa orang ni.. semata2 nak tolong adik saya...Anak dia... Pengorbanan seorang abah yang tak pernah berhenti.. Dari anak kecil sebesar tapak tangan.. hingga sekarang dah kawen.. Pengorbanan masa, wang ringgit.. tak pernah berkira... Ya Allah.. panjangkan usia abah saya.. Panjangkan usia adik saya.. kuatkan adik saya untuk dia bantu diri dia kembali sembuh.. 
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Abah saya dikurniakan pingat dari Yang di-Pertuan Agong

Hari Selasa baru ni @ 22/10/2013 abah saya pergi ke Istana dekat KL tu haa.. Abah saya g sebab nak ambik pingat dari Yang di-Pertuan Agong.. Actually beberapa bulan sebelum hari kejadian abah saya dah tahu.. Yela, nak g ambik pingat ni kan kene buat persediaan apa yang perlu..


Persediaan bukan setakat baju abah saya.. Tapi mak saya pun tak kalah.. beli baju baru jugak.. hahhahha.. Masuk istana nak jumpa orang kenamaan la katakan,... kikikiii


Tu diaaa Datin Napisah.. hihi.. Opsttt jangan salah paham.. abah saya bukan dapat pingat pangkat Dato'.. Pangkat Datuk tu dah lama dapat.. Datuk kepada Alisha & Aqilah.. Saje je gurau2 dengan mak, panggil mak saya tu datin (^_^)


Abah saya dapat pingat DARJAH PANGLIMA SETIA.. sebab dapat pingat ni, saya tak pastila plak kenapa... saya tanya abah, berdebar2 tak nak ambik pingat.. abah saya cakap "Tak berdebar2 tapi abah risau takut nak buang air je"..hihii.. Ohya, untuk pengetahuan u all, bila kita dah ada dalam istana masa majlis berlangsung... Kita tak leh main redah camtu je nak g tandas.. Tapi kene bagi hormat macam biasa depan agong or sultan tu la... tangan kita kat muka tu.. tak tau nak panggil apa...

Apa2 pun, TAHNIAH untuk abah saya.. Saya sebagai anak bangga dengan abah saya... (",) Bermula dari susah.. merangkak perlahan2 untuk capai tahap sekarang.. 
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Cerita di sebalik ayam KFC


U all perasan tak ada seketul ayam goreng yang dah kene cubit??.. Bila saya terpandang gambar tu ketika buat entry sebelum ni, terus rasa sayu sangat dekat hati...

U all tahu tak, masa pagi Jumaat, saya ada panaskan baki ayam KFC yang kami makan masa hari Khamis tu... Tiba2 abah saya cakap "Laa ada lagi baki.. abah nak makan seketoi pun mak tak bagi"... Saya tanyalah kenapa.. Abah saya cakap "Mak kata ayam ni ada 8 ketoi je.. nanti tak cukup".. Tiba2 mak saya sampuk.. "Mak pun tak makan jugak".. (mak saya cakap camtu sebagai balasan terhadap kata2 abah saya yang gtau abah saya tak makan.. kiranya mak saya nak cakap.. bukan abah je tak makan tapi mak pun tak makan.. so, fair la...).. Terus saya tanya mak saya pulak kenapa tak makan.. Mak saya jawab.. "MAK TAKUT NANTI TAK CUKUP".. Merujuk kepada kami sekeluarga @ anak & cucu & menantu dia ni....

Ya Allah Ya Tuhanku... waktu tu betapa rasa bersalahnya saya ni... makan sampai tak sedar yang rupanya parent saya tak makan pun ayam time tu... betapa mereka sayangnya dekat anak cucu menantu mereka ni.. sanggup tak makan.. risau takut kami tak cukup... Time saya taip entry ni, rasa perit kat tekak tahan rasa sedih.. tengok gambar ayam yang dah kene cubit tu lagi sedih...

So, untuk mengurangkan rasa sedih @ rasa bersalah saya waktu tu, malam tu saya ajak parent saya keluar dinner dekat luar after tengok adik saya dekat hospital... memandangkan keesokkannya birthday mak saya.. so, dinner tu dianggap sebagai celebrate birthday mak la kan... Ikukan parent saya, dorang ajak g kedai biasa je u all.. tapi saya berkeras tak nak g kedai biasa... saya cakap "nak celebrate birthday mak mana boleh g kedai biasa.. kene lah g kedai yang mahai".. Saya ajak g kedai MALIKA SABA @ KEDAI NASI ARAB.. Mak saya terus cakap.. "Kita g kedai depan balai polis je la.. kedai saba malika tu mahal la kakyong..".. *kedai depan balai polis merujuk kepada kedai makan macam pondok

Nampak tak betapa mak saya risaunya takut saya ni takda duit nanti sebab bayar mahai2... Sedangkan selama ni setiap kali balik Chemor, kalau kami keluar makan, mesti mak & abah yang bayar... sekali makan 3 angka.. takkanla untuk birthday mak saya, saya nak berkira kan.. Apa2 pun.. inilah parent kita.. mereka akan sentiasa berkorban untuk kita.. dari kita kecik sampai la dah ada anak... 

P/s : Actually dari Sungai Petani lagi memang saya dah plan hari Jumaat malam tu nak celebrate birthday mak dekat restoran @ dinner

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Sambut birthday Alisha dekat rumah opah & atuk

Hari tu dah tunjuk gambar kek birthday Alisha yang ketiga.. So, hari ni nak tunjuk keseluruhan menu kami malam tu.. Ohya, bukan sambut besau2 tau.. sekadar kami satu family je.. potong kek je pun.. (",)
 

Lagi sekali tayang gambar kek birthday @ kek aiskrim... Alahaiiii sedap sungguh nih!! Pandai atuk & opah Alisha beli..... Ohya, untuk pengetahuan Alisha... ni semua ala2 atuk & opah buat surprise dekat Alisha tau.. sampai2 rumah, semua dah terhidang...


Menu malam tu.. ada kek aiskrim, kek kurma, kek batik & KFC.. Kek batik tu acu Alisha yang buat tau...


Kek kurma ni pun acu Alisha jugak yang buat.. Sangat sedap..!! Nanti saya mintak resepi & share dengan u all.. (",)


Ayam KFC.. Alisha memang suka makan ayam bahagian peha... Macam upin ipin la kononnya.. (",)


Gaya orang tak sabar nak potong kek.. eksen je lebih tu u all...


Bila suruh potong, dia tak nak.. tak sporting la Alisha ni... Eh, rasanya maybe sebab time tu baru sampai umah atuk & opah @ baru bangun tidur.. tu yang mood kureng... Tiap2 tahun mesti beli walau sebijik kek.. ntah, saya dah terbiasa camtu dari kecik.. (",) Kalau tak beli kek, keluar dinner dekat luar..

Birthday Alisha yang pertama
Birthday Alisha yang kedua

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Adik saya tak boleh jika adik ipar saya takda dekat dia

Hari Rabu baru ni, saya telefon la mak saya tanya keadaan adik saya.. Suara mak saya macam tengah tahan sedih... tiba2 mak saya cakap suruh balik tengok adik saya.. Mulalah buat saya susah hati.. biasanya mak saya tak macam ni.. 

So, keesokannya hari Khamis, teruslah kami balik sana... Rupa2nya, petang rabu tu, keadaan adik saya BUAT FAMILY SAYA RISAU... KEPALA OR OTAK ADIK SAYA MEMBENGKAK & ADIK SAYA BERNAFAS DENGAN LAJU.. ABAH SAYA TERUS PANGGIL MISI & DOKTOR... LEPAS TU TERUS TELEFON ADIK IPAR SAYA YANG KEBETULAN MASA TU BALIK RUMAH SEKEJAP... BILA ADIK IPAR SAMPAI HOSPITAL.. TERUS KEADAAN ADIK SAYA KEMBALI OK..

Punca adik saya jadi camtu sebabnya mak saya bagitahu adik saya yang adik ipar saya tu balik rumah sekejap.. dan-dan lepas bagitahu adik saya terus jadi camtu... barulah kami tahu yang adik saya ni tak boleh jika adik ipar saya takda dekat dia... kalau setakat pergi mandi or pergi beli makanan ok je.. balik rumah tak boleh...

Orang sakit kan u all... dia memerlukan lebih perhatian dari orang yang dia sayang... dia akan jadi terlebih manja.. dah 3 4 kali rasanya adik saya ni merajuk dengan adik ipar time sakit ni.. yang first masa hari raya... yela, adik ipar saya nak tolonglah buat kerja rumah kan.. orang ramai datang.. so, kurangla layan adik saya.. terus dia merajuk... lagi satu pulak, abah saya bawak adik ipar saya pergi tempat kerja adik saya sebab nak settle kan hal adik saya tu la.. yang ni pun dia merajuk jugak...

Apa2 pun, kejadian dekat hospital tu memang buat semua orang risau.. dada adik saya terus berombak masa tu.. dah jadi macam orang tak cukup nafas... Alhamdulillah adik ipar saya cepat sampai & takda apa2 yang buruk berlaku...


Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Rupa-rupanya kepala or otak adik saya kembali membengkak

Ya Allah... dugaan.. dugaan.. sabarlah wahai hati.. kamu kuat untuk hadapi semua dugaan ni.. Sedih.. risau.. itu yang saya rasa sekarang...!! Tadi parent saya bagitahu yang sebenarnya kepala or otak adik saya kembali membengkak... Pada u all yang follow cerita adik saya, mesti tahu macamana keadaan kepala adik saya kan... tengkorak adik saya takda, so, kepala adik saya kemek masuk ke dalam..

Tapi semalam, akibat menanggung kesakitan, KEPALA OR OTAK ADIK SAYA MENJADI STRESS & TERUS BENGKAK.. SO, KEPALA ADIK SAYA KEMBALI JADI BULAT SEPERTI KETIKA DALAM ICU SEBELUM NI.. Ya Allah.... sedihnya saya... Risau sangat u all... Tapi menurut kata abah saya, bengkak tu dah surut sikit.. dah nampak lah otak tu masuk ke dalam sikit.. tapi masih bengkakla...

Harap2 cepatlah kepala or otak adik saya tu kecut.. Untuk pengetahuan u all.. yang terbaik untuk mereka2 yang buang tempurung ni adalah ianya harus kecut masuk ke dalam tau.. sebab tu ambik masa yang lama baru boleh letak kembali tempurung kepala tu... habis tu dah bengkak camni.. tak tahulah berapa lama pulak jawabnya...

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Perubahan MIL saya..

Sebelum ni saya ada bagitahu u all pasal menghargai orang tua selagi mereka ada... termasuk mil.. saya gak ada  bagitahu u all yang kalau sebelum2 ni, setiap kali salam dengan MIL, saya just kiss tangan je kan... malulah konon nak lebih2 dari tu.. (",) tapi lepas tu saya dah start kiss pipi jugak sebab nak bagi ianya sama macamana saya buat setiap kali jumpa parent saya.. yela, MIL pun macam mak kandung kita jugak kan.. (^_^)

Masa mula2 saya buat camtu kan.. nampaklah macam MIL saya pun pelik2 or terkejut tengok menantu dia ni baik benor siap nak ber kiss bagai.... hahahaa.. time ni, kira macam saya je yang bagi respon tau... tapi sekarang, tidak lagi.. MIL saya pun dah bagi respon jugak.. kiranya time saya nak kiss pipi tu, MIL saya letak tangan dia jugak dekat pinggang saya.. tapi MIL saya tarik badan saya rapat ke badan dia tau... time ni saya sentiasa ada rasa "sesuatu"... rasa kasih sayang seorang ibu lah maksud saya... (^_^)

Saya cuba untuk menyelami perasaan seorang ibu.. bukan ibu yang ada anak kecik macam saya.. tapi seorang ibu yang macam ibu saya or MIL.. anak2 dah besar.. sorang2 keluar dari rumah.. last2 hanya tinggal parent kita yang tua tu jer.. sayu hati mereka, kita tak nampak kan... sebab mereka pandai "simpan"... macam mak saya, saya tahu mak saya terasa sunyi or sedih or sayu jugak.. yela, anak hanya 3 orang.. 2 dah kawen, sorang belajar.. ditambah pulak dengan keadaan adik saya macam tu... Parent kita ni, walaupun kita dah kawen, dah ada anak, tapi mereka tetap risaukan kita macam kita kecik lagi.. mereka tetap ambik berat pasal kita....

Kita sebagai anak ni, apa salahnya tunjukkan kasih sayang kita tu dekat mereka... bukan duit yang mereka nak.. telefon tanya khabar tu pun mereka dah happy sangat..!! Kalau rasa nak kiss.. kiss je parent kita tu.. kalau kita rasa nak peluk, peluk je parent kita tu.. kerana..... bila mereka dah takda, kita dah tak boleh kiss or peluk mereka lagi...

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.
 

Doakan adik saya yang kembali dimasukkan ke hospital

Ya Allah Ya Tuhanku yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. Baru rasa nak lega di hati.. tiba2 dugaan datang melanda kembali... PAGI TADI ADIK SAYA KEMBALI DIMASUKKAN KE HOSPITAL BESAR IPOH...

Menurut kata adik ipar saya, ketika dia bangun nak bagi adik saya minum susu, dia nampak adik saya cirit birit.. saya pun tak pasti kejadian ni berlaku pukul berapa tapi yang pastinya, pukul 6:30++ pagi tadi, adik saya ada dekat kecemasan...

PUNCA ADIK SAYA DIHANTAR KEMBALI KE HOSPITAL SEBABNYA ADIK SAYA JADI SESAK NAFAS + MUKA DAH PUCAT... Ya Allah.... tabahkanlah hati kami...

KETIKA SAYA TAIP ENTRY NI... TIBA2 MAK SAYA TELEFON, ADIK SAYA TAK SEDARKAN DIRI... YA ALLAH YA TUHANKU.. MEREMANG BULU ROMA... SEDIHNYA U ALL.. DOAKAN ADIK SAYA.... SEMALAM KETIKA SAYA SEMBANG DENGAN ADIK SAYA (ABAH SAYA LETAK TELEFON DI TELINGA ADIK SAYA... OHYA, ADIK SAYA TAK BOLEH CAKAP TAU.. SO, JUST SAYA JE LA SEMBANG.. NAK BAGI ADIK SAYA DENGAR SUARA SAYA), SAYA DENGAR ADIK SAYA BERNAFAS SEPERTI MENDENGUS.. CARA DIA BERNAFAS LAIN MACAM...  SUSAHNYA HATI SAYA... 

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Kalenjar tiroid saya yang bengkak dah nak hilang..

Pada yang dah lama follow perkembangan di blog saya ni, mesti tahu yang KALENJAR TIROID SAYA BENGKAK kan... bengkak sebesar 4cm..!! Doktor suruh operate tapi saya takut..!! 3 kali saya buat ujian darah.. ketiga2 nya menunjukkan yang HORMON TIROID SAYA NORMAL.. Doktor cakap, nak hilangkan bengkak, kene bedah.. kalau tak, ia makin membesar... YAP.. MEMANG BETOI BENGKAK SAYA TU MAKIN MEMBESAR sehingga 4cm.. kalau sebelum tu berapa cm ntah, dah lupa pulak...

Nak dijadikan cerita, ketika saya balik Terengganu akhir bulan 5 hari tu, abah saya pergi ke kedai sinsei @ klinik perubatan cina Poh Ann untuk beli ubat yang kawan dia suruh.. Abah saya pergi klinik tu sorang2 je tau.. kami keluar satu kereta tapi saya tunggu dekat parking kereta je... bila abah saya dah sampai, dah masuk dalam kereta pun.. tiba2 abah saya cakap, apa kata kalau saya pulak try pergi jumpa doktor tu.. kot2 bengkak tu boleh hilang...

Untuk pengetahuan u all, kedai tu camni.. di bahagian HADAPAN @ KALAU TENGOK DARI LUAR, IA ADALAH SEBUAH KEDAI SINSEI TAPI KALAU KITA MASUK KE DALAM, ADA TOKEY KEDAI TU BUAT MACAM BILIK @ MACAM KLINIK.. Alaa kalau dekat kedai runcit biasa, gayanya macam tempat stor tu la... Nama klinik tu kalau tak silap (malas nak tengok kad  klinik dalam handbag) nama dia KLINIK PERUBATAN CINA ACUPUTURE POH ANN.. BANGUNAN KEDAI TU WARNA KUNING BERSEBELAHAN PASAR PAYANG
Doktor tu bagi saya air akar kayu.. minum 3 kali sehari selepas 5 jam... saya tanya, bila boleh nampak kesan.. doktor tu cakap, habis 2 botol boleh nampak kesan... Saya sangat terkejut, belum habis 2 botol.. kesan dah nampak.. itupun bukan saya guna ikut arahan tau.. bila rajin minum, bila malas tak... Abang ipar saya siap tanya saya bila saya operate..!! Hakikatnya saya tak bedah langsung tapi ia boleh kecut camtu je u all.. bengkak tu memang tak nampak langsung.. tapi kalau rasa, ada lagi sikit tau.. tapi kecik je la.. saiz dia maybe separuh duit 5 sen kot...

Abah saya balik Terngganu baru ni beli lagi air akar kayu ni untuk saya.. Harap2 lepas ni hilang terus.. Lega tak payah operate.. tapi ada gak tergerak dekat hati saya nanti nak jumpa doktor.. nak tengok apa kata doktor pulak pasal kalenjar tiroid saya ni.. Kalau ada sape2 antara u all nak try, boleh la ke klinik ni yer.. ALAMAT & NO TELEFON BACA DEKAT BOTOL TU YER...

Rasa air akar kayu tu camne??.. hihii Tak tahu nak cakap camne.. Minum sambil tutup hidung lepas tu cepat2 minum air bagi rasa tu hilang.. (^_^) RM50 sebotol... Doktor ni boleh ubati yang lain2 jugak.. kawan abah saya batu karang ke apa ek.. lupa pulak.. kalau tak dah nak kene bedah tapi 2 minggu sebelum bedah, dia minum ubat yang doktor tu bagi.. bila nak g bedah.. terus tak jadi sebab dah ok.. (",).. Apa2 pun kita hanya berusaha.. Tuhan jugak yang tentukan...

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Adik saya tersedak susu

Adik lelaki saya ni memang gelap dari kami yang perempuan ni yer.. biasalah lelaki.. kerja polis pulak tu.. bukannya duk dalam opis.. (^_^)

Berita "ngeri" yang saya nak bagitahu u all pasal adik saya tu... Baru ni, 18/08/2013 mak saya telefon bagitahu ADIK SAYA TERSEDAK SUSU... Mak saya & adik ipar yang ada pada masa kejadian terkejut.. rasa macam terberhenti nafas sekejap.. muka adik ipar saya pun pucat... Menurut mak saya.. 

ADIK LELAKI SAYA TIBA2 TERBATUK & NAFAS SEOLAH2 TERBERHENTI SEKEJAP KIRA MACAM NAK BERNAFAS TAK LEPAS LA KOT.. SEBAB TERSEDAK SUS.. MACAM TU LA.. MUKA ADIK SAYA TERUS JADI MERAH & MATA JADI BESAR RASANYA... Mak saya pun apa lagi, terus cepat2 angkat adik saya & gosok2.. Lepas tu baru adik saya kembali bernafas dengan baik.. 

 Dari suara mak saya bercerita tu, memang dia sangat2 takutlah tengok kejadian tu.. Saya yang dengar ni pun takut... Nasib time tu mak saya ada.. Ohya, u all jangan risau yer, sebab adik saya memang tak pernah ditinggal berseorangan.. setiap saat ada orang tunggu...

PERKEMBANGAN TERKINI ADIK SAYA

Alhamdulillah sangat2 banyak perkembangan.. perkembangan yang positif... Dia paham apa yang kita cakap.. Kalau kita suruh senyum, dia senyum.. kalau kita suruh angkat tangan, dia angkat tangan.. Ohya, baru ni kan, abah saya suruh adik saya cakap, adik saya try la nak bercakap (abah saya nampak lidah dia & bibir bergerak2) tapi lepas tu dia geleng kepala.. maybe dia nak bagitahu yang dia tak boleh bercakap kot...

Lagi satu kan, pernah satu hari tu, anak saudara adik ipar saya ni, nak ambik tisu yang ada sebelah adik saya @ atas kerusi roda tapi tak dapat ambik.. adik saya ni tengok kejadian tu, dia tolong ambik tisu tu & bagi dekat anak saudara dia tu... Pernah sekali, adik saya ni lambai tangan dekat biras dia panggil suruh datang dekat dia.. hihii.. Comel je rasa perkembangan adik saya ni... (^_^) Haaa lagi satu kan, baru2 ni, adik ipar saya bercerita, time family dorang tengah kumpul ramai2 tiba2 adik saya ni terkeluar 1 patah perkataan tau.. yang ada kat situ, semuanya seronok.. siap tepuk tangan lagi.. hihiii.. Alhamdulillah.. seronok sangat saya dengar... (",)

U all nak tahu tak, adik saya ni dah jadi sensitif tau... dah 2 kali merajuk dengan adik ipar saya tu.. Pertama kali masa raya pertama & kali kedua masa hari rabu baru ni... Yang 1st time tu sebab adik ipar saya sibuk layan tetamu dekat rumah, kiranya kurang beri layanan la kan.. yang kedua tu pulak, adik ipar saya ni ikut abah saya pergi pengkalan hulu nak uruskan pasal adik saya ni... Maybe adik ipar saya ni tak inform adik saya kot.. bila adik ipar balik rumah, adik saya tengok arah lain.. tak tengok muka isteri dia.. suruh senyum pun tak nak.. Tapi biasalah kan.. orang sakit memang macam tu... dia ada sifat terlebih sensitif...

Adik saya ni kenal orang.. InsyaAllah... Lagi satu, kalau kita cerita apa2 dekat dia.. dia paham.. maksud saya camni.. kita cite je la pasal apa2 perkembangan contohnya pasal urusan dia dekat tempat kerja, lepas bercerita, kami tanya dia paham or tak... dia angguk kepala... normally, kalau dia tak paham dia akan geleng... Eh, ada lagi satu.. adik saya dah pandai try2 nak bangun dari kerusi tau... kira nampaklah banyak kemajuan dia.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Alisha sedih di pagi raya

Tahun ni kami beraya dekat rumah my dear dulu.. So, pagi raya tu saya telefonlah parent saya nak bagi Alisha cakap..

Tunggu punya tunggu, atuk & opah Alisha tak jawab telefon.. *eh, butang baju Alisha tercabut lah.. ahhah


Sampai Alisha pun dah hilang mood nak sembang.. Last2 bila abah saya dah jawab call, Alisha dah tak nak cakap.. (^_^) Ohya, ni la baju kebaya yang saya cakap Alisha pakai pagi raya tu.. tapi lepas pergi tandas terpaksa tukar baju kurung biasa sebab baju kebaya dah basah..

Lagi satu kan, u all tahu tak, lepas transfer gambar, baru perasan rupanya saya tak ambik pun gambar full alisha pakai baju kebaya... jangan kata baju kebaya.. semua baju raya Alisha & Aqilah, semua saya lupa nak snap gambar time dorang guna... adehhh

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Adik saya dah boleh bernafas sendiri

Alhamdulillah.. syukur yang amat pada Tuhan.. Terima kasih sangat2 dekat u all yang doakan adik saya... Adik saya dah semakin baik sekarang... Belum sedar sepenuhmya tapi DAH BOLEH GERAKKAN TANGAN, KAKI, KEPALA.. DAH SIAP BOLEH GARU MENGGARU LAGI.. (^_^) Sangat2 banyak perubahan... Bila tingat keadaan dia masa hari pertama kemalangan tu, tak sangka yang perubahan dia sangat2 banyak... 

Ohya, kalau tak silap, hari Jumaat baru ni, adik saya dimasukkan ke dalam dewan bedah lagi sekali untuk ambik sample dekat lutut dia.. Lutut adik saya jadi bengkak sampai berkilat.. Result keluar kata takda jangkitan kuman.. Alhamdullillah... Dorang bagi antibiotik, so, bengkak tu dah surut...

Lagi satu pulak, ADIK SAYA DAH BOLEH BERNAFAS SENDIRI.. dah tak guna alat bantuan pernafasan.. Ramalan doktor sebelum ni kata adik saya lepas keluar wad nanti maybe kene guna alat bantuan pernafasan jugak.. Tapi tu la, doktor adalah manusia.. manusia hanya mampu meramal.. apa yang betul2 berlaku.. hanya Tuhan yang tahu... Alhamdulillah & InsyaAllah moga adik saya akan bernafas sendiri jugak bila dah keluar hospital nanti...

Doktor cakap, TEMPURUNG KEPALA ADIK SAYA TU AMBIK MASA UNTUK LETAK KEMBALI.. katanya sebab adik saya ni, operate dalam sikit... Ohya, untuk pengetahuan u all, tempurung kepala adik saya, TAKDA DARI DAHI SEBELAH KANAN HINGGA TENGAH KEPALA SEBELAH KANAN.. Dengan kata lain, Dahi adik saya tu, sebelah keras, sebelah lagi lembik macam ubun2 baby tu... Tiba2 kan, saya jadi seriau bila teringat nanti adik saya kene masuk lagi sekali ke bilik bedah untuk letak tempurung.. adehhh.. seriaunya saya rasa.. 

Adik saya masih lagi minum susu ikut hidung... Lubang dekat leher dia masih ada.. kalau sebelum ni, ditebuk sebab letak alat bantuan pernafasan & sedut kahak.. tapi sekarang hanya diguna untuk sedut kahak je la.. ISTERI ADIK SAYA YANG SEDUT.. Ya Allah.. kuatnya semangat adik ipar saya ni.. mak saya tak sanggup tengok adik ipar saya sedut kahak.. yela, nampak macam sakit.. sampai terangkat kaki adik saya.. Adik saya belum boleh cakap sebab ada lubang dekat leher la kan..

Adik saya jugak dah pandai bagi reaksi apa yang kita tanya.. Contohnya, bila suruh angkat kaki.. dia pun angkat.. suruh angkat tangan.. dia pun angkat.. Semalam, abah saya tanya adik saya satu soalan "Nak jumpa Aiman tak? kene sihat cepat bagi keluar dari hospital" Adik saya angkat kening.. Alahaiiii sian pulak.. mesti adik saya rindu Aiman kan.. & Aiman pun mesti rindu Abi dia...
Sekarang ni, family saya & family adik ipar naikkan semangat adik saya dengan ingatkan dia "sesautu" contohnya ingatkan balik beraya dekat rumah ke.. ingatkan keluar dari hospital ke.. ingatkan Aiman ke.. apa2 je la.. supaya dia lebih bersemangat untuk terus baik dari sehari ke sehari.. Ohya, lagi satu, adik ipar saya hari2 lah duk exercise tangan kaki adik saya tu.. bagi darah berjalan dengan baik semula kan.. dah lama terbaring...

ALHAMDULILLAH SYUKUR PADAMU YA ALLAH.. TERIMA DEKAT U ALL YANG SUDI DOAKAN ADIK SAYA.. HANYA TUHAN YANG MAMPU MEMBALASNYA...

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 


Pandai tanpa perlu diajar


Gambar PSP & SAMSUNG CORBY tu hak milik Alisha yer... Bukan ibu & abah dia beli tapi acu Alisha yang bagi.. Acu beli handphone canggih lagi, so, handphone ni dia bagi dekat Alisha.. PSP tu pulak, Acu dah tak guna sebab Acu Alisha nak kene mengadap buku je sekarang... Nak harap ibu & abah Alisha beli?? tak tahulah tahun bila anak oiii... ibu & abah pun guna handphone tekan2 bukannya touch screen bagai ni... handphone ibu & abah ni, handphone murah.. jatuh tercabut bateri pun masih elok lagi.. kah kah kah..  *Nampak tak betapa kami tak heran sangat dengan teknologi sekarang.. opsttt bukan tak heran tapi sayang duit.. banyak benda lagi yang lebih penting.. (^_^)

Memang Alisha ni anak zaman sekarang betoila dia punya otak... U all tahu tak, walaupun saya & my dear takda handphone touch screen, tapi kalau dapat kat Alisha.. semua dia tahu tau.. heran betoi saya.. Saya jugak yang terkial2.. Handphone cerdik atuk dia or sape2, dia tahu je dekat mana nak cari game.. dekat mana nak guna kamera.. dekat mana nak dengar lagu.. dekat mana nak tengok video.. haihhh.. Saya jugak yang terkial2.. pernah dulu saya tak tahu dekat mana nak on handphone cerdik atuk dia tau.. dia pulak tunjukkan saya dekat mana.. walhal atuk dia baru je bagi dia, belum lagi bagitahu dia dekat mana nak tekan..

Hari tu dia suruh saya main game potong buah tu tau.. dia siap pegang tangan saya & ajar.. olololooo suwitnya.. sepatutnya saya yang ajar dia.. kikikii.. tengah2 main tu, saya terpotong sekali dengan boom.. terus Alisha cakap "dah mati..".. kiranya dia tahu yang game tu, tak boleh potong boom... kene potong buah je.. Lagi satu pulak, game yang orang duk bela pao tu.. Alisha main game yang pao nak makan macam2 jenis makanan tu... tiba2 lalulah kasut.. terus Alisha jauhkan pao tu dari kasut.. kiranya Alisha tahulah yang kasut tu pao tak boleh makan.. dengan kata lain, dia faham konsep game tu.. 

Tak payah diajar Alisha ni.. dia dapat je sesuatu, pandailah dia explore... yang saya lagi heran tu kan, dalam handphone corby tu ada banyak lagu tau.. tapi pelik macamana dia boleh cari lagu  tajuk 150 juta setiap kali dia nak dengar lagu.. duk pikir dia hafal tulisan ke.. takkan reti baca kot.. yela, berlambak2 lagu.. samalah macam psp tu pun, dalam beratus2 game tu, dia boleh jumpa game favorite dia setiap kali nak main.. apa yang dia hafal agaknya.. yang bolehkan dia tau tu adalah game or lagu yang dia nak... Ni lah alisha.. ibu & abah dia pun tak pandai bab2 ni..

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 

Wajah riang Alisha (^_^)

Alisha memang suka dapat naik mainan apa ntah yang nak kena masuk duit tu... Tengoklah wajah2 riang Alisha dekat bawah tu (",)


Kalau keluar dengan atuk dia, lagi la u all.. laju je dia ngajak atuk dia g main.. hihii


Atuk plak apa lagi, terus keluarkan duit untuk cucu dia ni haa.. Nasib atuk rajin melayan cucu dia ni.. (",)


Mulut muncung memang dah trademark Alisha.. bibir yang seksi la katakan.. muahhahha


Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...