Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label My Dad. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label My Dad. Papar semua catatan

Tanaman serai abah saya yang gemuk

Abah saya dari dulu lagi jenis yang pikir jangka panjang.. kiranya macam apa yang abah saya lakukan pada masa sekarang, kesan dia untuk jangka panjang @ di masa depan tu baru kita akan nampak... Antara contohnya, dalam bab penyimpanan duit, duit kahwin anak2, dari zaman kami anak2 ni belum nampak bayang2 nak kawen pun lagi abah dah menyimpan... Abah dah simpan siap2 duit kahwin saya & adik2 saya... Sebab tu bila kami nak kahwin, abah tak perlu ambik masa yang lama nak tangguh2, orang ajak kahwin, bincang2 je terus on.. Masa saya dulu, saya & hubby kan jumpa 30 minit je, lepas tu terus merisik & bertunang, ambik masa 5 bulan je bertunang terus kahwin... Adik saya yang bongsu ni lagilah u all, parent lelaki awal bulan baru ni bagitahu nak kahwin bulan 10 ni, abah saya ON saja... Senang je gaya abah saya terus setuju, macam takda masalah... Yela, abah tahu yang dia dah ada simpanan untuk perkahwinan anak2 dia.. so, benda yang baik, abah memang tak suka nak tangguh2... nampak tak? Pentingnya perancangan awal tu kan... Kalau u all nak tahu, my dear ni pun, perangai macam abah saya... Bukan saya je yang cakap, tapi orang luar yang tengok pun cakap macam tu.. Prinsip abah saya kan, "Biar orang nampak kita selekeh, biar orang nampak kita tak berduit tapi duit kita dalam bank berkepuk2"... tu diaaa.. berkepuk2 tu saya yang cakap, bukan abah saya...muahahahhahha... 

Lupakan pasal tu, InsyaAllah jika takda apa2, bulan 1 ni abah saya dah start pencen.. tapi start bulan 9 ni abah saya dah start cuti... Lama kan abah saya cuti, sampai 5 bulan... orang banyak cuti la katakan, lepas habis cuti, terus pencen... Abah saya sebenarnya kerja dengan POLIS HUTAN @ PGA, dari dulu lagi kerja dengan PGA, alih2 tahun lepas bulan 5, abah saya ditukarkan ke Sungai Besi bahagian udara @ POLIS UDARA... Bila dah kene tukar, makanya mak abah saya duduk berjauhan la kan... abah duduk sorang, mak duduk sorang... Last2 abah terus mintak pencen... pada mulanya abah pencen untuk umur 60 tahun, tapi dah jadi camni, terus je pencen umur 57 tahun.... Bila abah dah pencen, mak pun mintak pencen jugak...hahhaha... Makanya mak saya pencen bulan 2 tahun depan... Walaupun parent saya duduk berjauhan tapi abah tiap2 minggu balik Chemor.. Dekat rumah mak saya, kami ada pasang "cermin" untuk kami anak beranak pantau keselamatan mak dari jauh... Eh, sebenarnya abah yang memantau keselamatan mak menggunakan "cermin" tu... Yela, mak saya pun bukan berani jugak duduk rumah sorang2 kan.. kesian parent saya, dah tua2 pun nak kene duduk berjauhan lagi... Eh, tadi saya ada cakap abah saya jenis yang pikir masa depan kan... Sebelum abah saya bertukar ke Sungai Besi, abah saya dah siap2 tanam serai dekat tanah dia di kampung tau u all... Bukan tanam sikit2 tau, luas la jugak tanahnya... tujuan abah tanam serai tu sebagai aktiviti yang abah akan lakukan bila dia dah pencen nanti... Kiranya dah pencen nanti, abah saya kerja tanam serai je la...hehehe


Serai abah saya tanam ni, gemuk2 tau u all... Abah saya tanam lepas tu dia pergilah hantar dekat orang2 yang nak... ada hantar dekat orang yang jual di pasar, ada hantar dekat kedai makan... Sekilo abah saya jual RM2.50 ke RM2.70, lupa pulak saya... Tapi u all tahu tak, sekilo serai abah saya ni, ada tu 9 batang je sekilo, ada tu pulak, belas2 tapi tak sampai 15 batang la, dah cukup sekilo... Dari gambar atas tu pun, u all dah dapat bezakan saiz serai abah saya tanam dengan saiz serai biasa... Abah saya pun ada jugak jual benih, sebab kadang ada yang nak beli untuk tanam sendiri...

Kadang2 kesian jugak dekat abah saya... Yela u all, abah saya buat kerja sorang2 je u all... Abah kata tengokla nanti abah dah pencen, bolehlah uruskan betoi2, ambik pekerja ke... Kadang tu kan u all, abah saya sampai luka2 berdarah berjahit la pergi buat kerja ni.. kesian tengok abah saya balik dari kebun.. Sekarang ni, sementara abah saya masih kerja, abah pergi kebun serai dia ni, hujung minggu je la... Nanti dah pencen, bolehla pergi hari2.. Ohya, serai ni pun, u all jangan tak tahu, ada jugak yang mencuri tau u all... adehhhh... kenapalah manusia ni macam tu yer... suka ambik jalan mudah.. dah tahu mencuri tu berdosa, kenapa nak mencuri jugak...

Errmmm bila teringatkan kampung @ suasana kampung tu... dikellingi dengan pokok2 buah-buahan, anak2 bebas berlari2, anak2 berbuai di bawah pokok, buat saya rasa sangatttttttt tak sabar nak balik kampung... Nak balik menetap di kampung... Saya memang pencinta suasana kampung, bosan duk bandar.. Rasa macam nak je suruh my dear buat rumah dekat tanah dia di kampung tu haaa... tapi apakan daya, my dear kerja di Sungai Petani, udah dibeli rumah la pulak dekat sini... tapi takpala, rumah ni dibeli atas sandaran menambah aset, sampai masa nanti, pasti kami akan jadi orang kampung jugak... Zaman budak2 dulu, saya suka tinggal di bandar sebab macam2 ada... tapi bila dah kertu ni, sesungguhnya saya rasa saya pencinta kampung, bukan pencinta bandar... Wah gitu ayatnya....hahhahahha... Opsstttt lupa nak cakap, kalau ada antara u all yang area Ipoh or Chemor yang nak beli serai, bolehlah contact abah saya yer... tapi kene contact anak dia ni dulu la baru dapat contact abah dia... ehheheh.. Kot2 u all nak buat kenduri kendara yang guna serai ke kan...

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Rumah adik harga RM70,000 complete

Sebelum ni saya pernah bagitahu u all yang abah saya nak buat rumah untuk adik saya kan?? Maksud saya, suruh orang buatkan rumah, abah keluarkan duit je... Kalau tak silap saya, rumah ni guna duit dari 2 insurans yang adik saya dapat dicampur dengan duit abah saya sendiri... tapi insurans yang adik saya dapat tak banyak sangat pun, sepatutnya lebih lagi... tapi takpala, lupakan pasal insurans tu... anggap je takda rezeki yang tu tapi Tuhan bagi lebih lagi rezeki dekat adik saya... 


Macam yang saya nak share dengan u all ni... Bayanglah rumah adik saya yang berkeluasan 45 X 23 ni hanya berharga hampir RM70 ribu sahaja...!! bukan semata2 rumah tau u all... tapi complete... SATU RUMAH PENUH MOZEK, SIAP DENGAN BERANDA BEREHAT DEPAN RUMAH TU PUN ADA MOZEK... SENANG CAKAP HANYA PARKING KERETA JE TAKDA MOZEK..!! SELAIN MOZEK, DENGAN GRILL NYA, DENGAN WIRING, DENGAN KIPAS, DENGAN KABINET DAPUR.... DENGAN API, DENGAN AIR, CAT RUMAH, COMPLETE LAH SENANG CERITA... HANYA RM70000 SAHAJA...!! TERSANGAT2 MURAH KAN?? BESAR PULAK TU... Memang betoi2 rezeki adik saya... Alhamdulillah... 


Saya percaya, bila kita redha... kita tabah hadapi segala dugaan yang Tuhan beri, pasti ada ganjarannya...!! Rumah ni abah saya buat, sebagai persediaan..... ermmmm abah cakap kalau satu hari abah dah takda, abah tahu adik saya dah ada rumah sendiri, abah dah tak perlu risau pasal adik saya... AllahuAkbar... Abah... abah... tak berhenti2 abah pikirkan pasal kami semua... Ohya, kalau tak silap saya, tanah yang dibina rumah adik saya ni, status dia HAK MILIK KEKAL.... Rumah ni dibina dengan 2 BILIK TIDUR, 3 BILIK MANDI, 1 SETOR... Bilik mandi ada 3, setiap bilik ada bilik mandi, lagi satu bilik mandi di dapur..


Kalau ikutkan, rumah ni berharga RM67000 je, tapi bila ditambah air & api, kos dia dah jadi RM69k++... Senang cerita, RM70k la... Rumah ni dibina lebih kurang sebulan je u all... Orang indonesia yang buat... Tiang rumah pun tiang konkrit.. sekejap kan buat??? ambik masa lebih kurang sebulan je, tapi bukanlah sebulan direct tau... bila dicampur hari2 yang dia bekerja tu lah, baru jadi sebulan... sehari ramai jugak yang buat kerja... dekat nak 10 orang la jugak, tu yang cepat siap... gambar ni diambil ketika hari raya baru ni... Sekarang ni makin nak siap la kan... InsyaAllah dipanjangkan usia, bulan depan @ raya haji, mak nak buat korban sekor lembu... tapi dah alang2 rumah adik saya ni siap, teruslah buat kenduri naik rumah.. 
Orang2 yang datang jenguk rumah adik saya ni, semua pakat cakap besar & murah.. Tapi tak pastilah bila adik saya & isteri dia akan duduk sini kan... Alhamdulillah... sekurang2nya hidup adik saya dah terjamin.. Dah ada rumah sendiri.. Andaikata adik saya tak dapat kerja pun di masa akan datang, InsyaAllah dia dah ada duit pencen.. disamping abah saya jugak dah isi borang untuk menyerahkan duit pencen abah jika satu hari abah & mak dah takda dekat adik saya... Iskkkk sensitif betoi saya cakap bab2 "takda" ni tau.. nanti ada masa, saya buat entry cerita terbaru adik saya pulak yer... Tapi nak bagitahu jugak sikit, yang InsyaAllah adik saya akan jalani pembedahan di kepala lagi sekali...

UPDATE : KALAU U ALL NAK BUAT RUMAH JUGAK.. MAKSUD SAYA DAH ADA TANAH SENDIRI, BOLEHLAH PM SAYA DI FB UNTUK DAPATKAN NOMBOR CONTACT ORANG YANG BUAT RUMAH ADIK SAYA NI, KOT2 DIA BOLEH BUAT DEKAT AREA TANAH U ALL KE... RUMAH ADIK SAYA NI DI ULU KUANG, CHEMOR, PERAK.. U ALL BAGITAHU JE BAJET U ALL DEKAT DIA...
"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Lagu Di Pondok Kecil

"Di pondok kecil, di pantai ombak.. berbuih putih, beralun-alun... Di suatu hari ayah berkata, Jaga adikmu, ayah kan pergi jauh..." Ini permulaan rangkap lagu DI PONDOK KECIL.. Di mana lagu ni antara lagu yang boleh buat saya meraung... Baru ni, saya terdengar lagu di pondok kecil ni, bila dah terdengar, terhayati la pulak... bila dah terhayati, termenangis la pulak...

AllahuAkbar... lagu ni betoi2 sedih.... Sungguh saya tak sanggup untuk hadapi kenyataan jika saya kehilangan abah or mak satu hari nanti.. Saya tahu, setiap orang yang hidup pasti akan pergi... seorang demi seorang akan tinggalkan kita... tapi sesungguhnya kehilangan insan2 tersayang tu adalah sangatttttt sakit... ketika dengar lagu di pondok kecil ni, saya rasa nak pergi peluk abah saya kuat2... Nak tatap je muka orang tua saya.. Rasa macam nak ulang kembali masa dari zaman baby dulu... boleh saya kembali lama dengan parent saya.. tapi tu la, ianya hanyalah sekadar "rasa"... 

Dulu2 ketika kecil, saya tak rasa perasaan macam yang saya rasa sekarang... kecik2 dulu, bila kene marah, tau merajuk bagai... Bila dah besar, dah ada anak... lebih memahami perasaan mereka yang bergelar parent, hati ni semakin cepat tersentuh.. Lebih2 lagi melibatkan parent... kalau bercakap bab parent, saya boleh menangis teresak2... padahal dengar Ustaz Kazim Elias cerita dekat Kalau dah jodoh je pun... Time tu kisahlah siapa depan sapa, saya main menangis je... tau je lah cara Ustaz Kazim Elias cakap camne, tersentuh hingga ke jantung hati limpa hempedu... semualah pendek cita.


Sumber

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Pesanan abah untuk adik saya

Hari Jumaat baru ni, saya sekeluarga + parent saya pergi ziarah adik saya, sambil2 tu bukak puasa terus dekat sana.. dalam kereta tu, kami sembang2lah pasal adik saya... Tengah2 sembang tu, tiba2 abah saya cakap "kakyong, nanti ingat tau...."... saya terus menyampuk, "Ingat apa"... Abah saya jawab "Nanti kalau abah dengan mak dah mat*, kakyong uruskan pasal pencen abah ni untuk nazren"... AllahuAkbar.... tersentap saya dengar perkataan MAT*.... Banyak betoi yang abah saya pikir pasal urusan adik saya sebelum abah pergi menemui pencipta.... Tapi tu la, saya rasa semua orang tak suka dengar bila insan2 tersayang sebut pasal MAT* kan.... Bila sebut je word tu, terus tekak saya rasa perit tahan rasa sedih... AllahuAkbar....

Recycle gambar lama

Berbalik pada perbualan kami tadi, kan saya ada bagitahu yang abah saya dah isi borang JPA, nanti kalau abah saya dah takda, duit pencen akan dapat dekat mak saya, bila mak takda, duit pencen akan dapat dekat adik saya... So, abah suruh urus pasal ni la... Memanglah abah saya dah isi borang semuanya dekat JPA tu, cumanya macam bagitahu untuk "ingatan" mereka la pada masa tu... InsyaAllah jika dipanjangkan usia, pasti saya akan uruskan pasal ni... Walaupun kita sendiri belum pasti siapa yang akan pergi dulu... Apa2 pun, moga parent saya dipanjangkan usia... moga tercapai impian mereka untuk menunaikan haji tahun depan... InsyaAllah... 


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

"Jika abah mat*, duit tu dapat dekat ...."

Setiap yang berlaku dalam kehidupan kita, pasti ada hikmah tersembunyi... Dugaan demi dugaan untuk menguji kita.. Kita harus redha dengan ujian yang diberikan... Setiap kesusahan, setiap masalah, pasti akan ada jalan penyelesaian.. cuma kita harus berusaha untuk mencari penyelesaian tersebut... ketika adik saya mula2 kemalangan dulu, bukan je adik ipar saya yang risau, tapi saya pun risau jugak pikirkan macamana kehidupan adik saya di masa depan... Macamana dia nak kerja... macamana dia nak sara isteri dia.. sedih saya pikirkan keadaan adik saya pada masa tu... Itu ketika di awal2 adik saya kemalangan la...

Tapi lama2, bila adik saya nampak perubahan yang sangat bagus, saya dah tak risau sangat... InsyaAllah adik saya boleh kerja semula... tapi tiba2, saya diberitahu adik saya kena MEDICAL BOARD.. dengan kata lain, dah tak dapat kerja dah.. diberhenti atas alasan kesihatan.. Tapi Alhamdulillah sebab adik saya kerja polis @ kerajaan sebelum ni, so, dia akan dapatlah jugak duit pencen setiap bulan kan... Tapi kalau medical board, dari yang saya dengar2, katanya akan dapat 2/3 dari gaji... Nak kata banyak sangat tu taklah, tapi bolehlah untuk menampung mereka suami isteri...

Ohya, tau tak... dulu2 saya pernah pikir, abah saya yang banyak bantu adik saya dalam segala hal... Abah yang uruskan semua benda.. abah jugak yang banyak keluarkan duit beli itu ini untuk melihat adik saya sembuh... bagaimanalah agaknya jika satu hari, abah saya dah takda... siapa yang akan membantu adik saya??.. saya sendiri suri rumah.. Sungguh saya tak sanggup lihat adik saya susah, lebih2 lagi sekarang dia dah kurang upaya... Sebab kadang kita tak tahu apa akan jadi di masa depan... sekarang ni, yela, adik saya bernasib baik... jika mak abah saya dah takda, belum tentu orang akan layan kita pun dengan baik jugak kan?

Itu apa yang saya pikir... tapi saya tahu abah saya dah terlebih dahulu pikir pasal semua ni & dah cari jalan penyelesaian... Tau tak?? Minggu lepas abah saya bagitahu yang abah nak pergi jumpa doktor pakar untuk dapatkan pengesahan yang adik saya ni dah tak mampu bekerja lagi... saya tanya abah saya untuk apa, abah saya cakap "Abah nak bagi duit pencen abah dekat nazren"... saya macam blurrr2 sebab tak paham pasal ni... abah saya pun explain "Nanti bila abah pencen, duit pencen dapat dekat abahkan, bila abah dah mat*, duit pencen akan dapat dekat mak, kalau mak dah mat*, duit pencen tu akan dapat dekat nazren"... dalam keaadan menahan sebak, saya jawab "ooo boleh ke macam tu... ingat ke habis sampai dekat isteri je... rupanya boleh bagi dekat anak jugak".... Abah saya jawab "Boleh, tapi jika kita ada anak OKU"... Saya sebak sebenarnya sebab abah saya sebut perkataan MAT*... AllahuAkbar... perkataan yang saya tak sanggup dengar, tapi itu yang abah saya duk ulang... segala benda yang abah saya buat, mesti abah pikir untuk kesenangan anak2 bila abah dah takda nanti...

Saya bersyukur sebab JPA ada sediakan perkhidamatan macam ni untuk mereka2 yang ada anak OKU... sekurang2nya terjaminlah jugakkan... saya tahu, jika adik saya dapat duit pencen abah saya + duit pencen sendiri... memang duit bulanan yang bakal adik saya dapat terlajak cukuplah untuk mereka suami isteri... kiranya abah saya dah tak perlu risau pasal adik saya... andaikata abah "pergi" pun, dia akan pergi dengan tenang... AllahuAkbar....!!! Rumah untuk adik saya dah hampir siap... itupun abah buat sebab abah pikir, jika abah dah takda, adik saya dah ada tempat berteduh...

Ya Allah... moga dipanjangkan usia mak abah saya... moga mereka sempat untuk melihat cucu2 mereka membesar... InsyaAllah tahun depan mak abah saya akan pergi menunaikan haji.. Moga tercapai rezeki mereka ke rumah Allah... Untuk adik ipar saya, moga dia akan kekal bahagia dengan adik saya hingga ke jannah... Saya tahu, adik ipar saya adalah jodoh yang terbaik buat adik saya.. Kasih sayang mereka tak pernah terhenti... adik ipar saya sentiasa bersama adik saya tak kira ketika susah atau senang...

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Bila abah dah takda...

Semalam saya cakap telefon dengan abah saya... Abah saya bagitahulah yang rumah adik lelaki saya dah mula buat hari Isnin baru ni... Ohya, sebelum ni saya ada bagitahu kan yang abah saya upah orang buatkan rumah untuk adik saya... Saya pun tanyalah abah saya, bila rumah tu akan siap, abah saya cakap... sekejap je buat tu, nanti raya haji nak buat kenduri naik rumah sekali la... Lepas tu saya tanya lagi, adik saya nak duduk situ bila... Jawapan abah saya ni yang buat saya tersentak... Abah cakap "abah bagitahu dekat nazren, tak kisahlah dia nak duduk mana pun, abah buat rumah tu sebab senang nanti bila abah dah takda, yen dah ada rumah"... AllahuAkbar... actually abah saya bukan sebut bila abah dah takda tapi sebut word yang biasa kita sebut la kan @ m*ti... Cakap pasal M*ti ni tak boleh sikit saya dengar... mulalah tercucuk hingga ke jantung hati limpa hempedu segala bagai... 


Saya rasa kan u all, abah saya tu sebenarnya risau jugak macamana keadaan adik saya nanti jika dia dah takda... lebih2 lagi dengan keadaan adik saya yang tak sihat tu... abah taknak anak2 dia susah, sebab tu "harta2" yang abah ada, abah dah bagitahu siapa yang punya... Walaupun abah dah tua, masih lagi duk pikir pasal kesenangan anak2.... Seumur hidup saya, rasanya baru sekali saya nampak abah saya menangis... Oh bukan nampak, tapi dengar nada suara abah saya menangis ketika mengaji di pagi raya... itu je sekali, ketika arwah opah saya meninggal pun, abah tak menangis pun u all.... tabahnya abah saya ni... tapi saya tahu bila abah saya bersedih... biasanya abah saya akan duduk bersendirian sambil termenung... Umur abah semakin meningkat, saya takut sebenarnya... takut akan kehilangan... Mak dengan abah saya, sama2 pikirkan pasal anak2 dorang yang dah besar panjang ni... dari kecik duk cakap, abah mak kerja cari duit untuk anak2... Walaupun anak2 dah besar panjang tapi pada mata mereka macam kita ni masih kecilkan...

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Kasihnya seorang bapa

Minggu ni minggu ingat mak abah rasanya ni... Hati ni dah tak sabar dah nak tunggu minggu depan.. Baru ni saya mimpi, mimpi menangis teresak2... Bila terjaga, air mata mengalir dekat mata saya... Ya Tuhan.. Kalau masa mampu diulang, saya nak masa itu kembali kepada zaman saya kecik2... Saya akan pastikan diri saya tak menyusahkan mak abah... Saya akan pastikan setiap hari saya peluk mak abah saya.. Tapi itu tak mungkin berlaku... Serius, sekarang saya terasa masa itu singkat.. tak cukup masa untuk bersama mak abah.... Umur mereka semakin meningkat, entah sampai bila saya mampu mendengar suara mereka.... entah sampai bila saya mampu untuk merasai ciuman mereka... entah sampai bila saya mampu untuk merasai pelukan mereka.. Hanya Tuhan je yang tahu...

Walaupun saya dah berkahwin, tapi mak abah tetap ambik berat pasal saya... Kasihnya ibu bapa tak pernah bernoktah selagi dikandung badan... Yang buat saya terharu sangat2, satu hari tu saya, my dear & abah saya duduk di meja makan... Abah saya cakap mintak tolong my dear handle tanah kelapa sawit dekat Grik sebab dah takda orang nak jaga nanti memandangkan adik lelaki saya pun tak sihat kan.. Selain dari tu, abah saya jugak cakap, tanah2 yang abah ada abah akan bagi dekat anak2.. Abah dah pikir untuk jangka panjang... Abah ada tanah yang hak milik selama 99 tahun, andaikata satu hari jadi apa2, abah dah siap beli tanah yang hak milik kekal... Ayat yang paling buat saya rasa nak meraung depan tu jugak bila abah saya cakap "Abah taknak anak2 abah susah... menyewa rumah sampai bila2.."... Ya Allah... sampai tahap tu abah saya pikir untuk kami adik beradik... Kami tak mengharapkan pun harta abah... My dear pun ada tanah sendiri jugak.. my dear beli tanah berdekatan dengan tanah abah jugak... insyaAllah satu hari kami akan berpindah ke sana jugak.. Ohya, tanah2 yang ada, kadang2 abah & mak bukan sebut tanah abah tapi sebut nama tanah kakyong, tanah yen, tanah nozi... Huwaaaaa....

Kiranya kami adik beradik memang abah dah siap2 bagitahu mana satu tanah kami... Abah ada banyak tanah, tapi tu la, anaknya hanya 3 orang je... Abah saya jugak keluarkan duit untuk buat rumah dekat adik lelaki saya dekat kampung... Abah kata, buat dekat kampung senang, ada orang jaga adik saya jika jadi apa2 sebab sekeliling semuanya sedara mara... Nampak tak u all?... Abah saya punya perancangan macamana... Abah tak pernah berkira keringat, abah tak pernah berkira duit dengan anak2... kalau boleh abah nak "tinggalkan" kami dalam keadaan yang senang.. tak nak dalam keadaan anak dia susah....

Ya Allah... kalaulah naluri keibuan ni hadir dalam diri saya ketika kecik, maybe saya akan sentiasa happykan parent saya... Zaman dulu2 tak memahami perasaan seorang ibu, perasaan seorang abah... Bila kene marah mulalah buat perangai... ya Allah... Panjangkanlah usia abah & mak... Ampunilah dosa2 mereka... jadikanlah saya anak yang solehah, yang sentiasa doakan kesejahteraan mak abah.. 

Untuk anak2 saya, andaikata satu hari terbaca entry ni, hargailah ibu & abah sayang... peluklah kami selalu... Kami tegur kerana sayang... mungkin ketika kamu semua baca entry ini kamu masih belum menjadi ibu, kamu masih belum menjadi bapa... Tapi belajar selami perasaan seorang ibu & bapa... pasti kamu akan temui sesuatu yang tak dapat diterangkan melalui tulisan atau kata2...

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Telur tiruan?

Nak tanya, telur tiruan memang dah ada kat Malaysia ke ek? Ke kat China je?... Tak alert betoi la saya ni... adehhh... Nak tanya ni, ce u all tengok gambar dekat bawah tu..


Ini gambar yang abah saya wassap dekat kami minggu lepas... Ceritanya malam tu abah saya nak masak maggie... Biasalah duk sorang2, bila malas abah masak maggie... Tapi bila abah nak pecahkan telur yang diambik dari peti ais, alih2 telur tu jadi keras macam dalam gambar tu haa... Dah gaya macam telur tu letak dekat tempat sejuk beku pulak saya tengok... Tapi abah saya cakap telur tu letak tempat telur dalam peti ais tu la, bukannya tempat beku... Abah saya gak cakap, telur yang lain dalam peti ais tu elok je, cuma yang ni je dia jadi keras camtu... kenapa ek?... Ni ke telur tiruan? Tapi takkan telur tiruan letak dalam peti ais jadi keras kan... habis tu kenapa dengan telur ni... haa kan dah banyak persoalan duk bermain di minda saya... hahahaa...

UPDATE : TELUR JADI KERAS MACAM AIS... BUKAN MACAM JELLY

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku" 

Kakak hebat tak?


Inilah anak solehah saya si Alisha... kalau tak pegang buku sehari, tak sah... lebih2 lagi pulak, setiap kali atuk dia telefon mesti tanya "kakak dah menulis dah?"... atuk pulak selalu cakap suruh kakak Alisha belajar rajin2... so, sebagai cucu yang mithali, haruslah dia dengar cakap atuk kan... (^_^) Dah la buku2 aktiviti pembelajaran dia tu, atuk yang beli.. so, haruslah atuk tanya kan samada dah menulis ke belum...

Semalam Alisha buat latihan ABC... tulis huruf tu je pun... Alhamdulillah Alisha memang jenis budak yang senang belajar... Dia nak tulis tak perlu ibu dia ni suruh... Macam semalam, dia bagitahu kakak nak tulis... saya cuma cakap, "kakak tiru huruf yang dah sedia ada"... Wah senang tak?... Tak perlu nak ajar2 Alisha menulis sambil pegang tangan dia bagai... Dia sendiri buat... Lagipun benda yang berkaitan dengan penulisan @ ajar menulis sambil pegang tangan, saya dah ajar masa usia dia 2 tahun lebih or 3 tahun lebih... dah lupa pulak...

Bila dia dah siap tulis, Alisha cakap "Ibuuuuu kakak hebat!!"... Tu dia... punya bersungguh anak solehah saya ni sebut dia hebat... mesti dia rasa seronok sangat dapat tulis kan... dengan senyuman dia yang melebar... dengan angkat tangan bagai, memang nampak reaksi wajah dia yang dia rasa dia hebat... Alaa biasalahkan, budak2 bila kata diri mereka hebat... mereka masih suci, bukannya mereka bermaksud mereka tu riak... budak2, apa yang nak dikira sangat.... (",)

Lepas tu Alisha cakap "Ibu, ibu ambiklah gambar... tunjuk dekat atuk"... Ololoooo memang cucu atuk betoi ni.... punya nak suruh ibu dia ni send gambar dekat atuk sebagai bukti dia dah study... hahhaha... Ohya, lupa nak cakap Lepas Alisha kata Kakak hebat tu.. saya jawab "Wah, pandainya anak ibu"... pastu Alisha cakap "Memanglah... sebab kakak nak pergi sekolah... esok kakak pergi sekolah, kakak nak tanya cikgu, kakak hebat tak?"... Alahaiiiii sayang... setiap patah yang keluar dari mulut kamu, mesti tak lekang perkataan sekolah... betapa kamu naknya pergi sekolah... Moga kamu akan sentiasa meminati buku yer sayang.... InsyaAllah tahun depan pergi tadika yer... tahun lagi sekali pergi prasekolah, tahun lagi sekali darjah 1.... huwaaaa cepatnya masa berlalu... anak saya dah besar & jadi kakak yang hebat...!! Opsttt hebat tak Alisha? (",)

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Rezeki untuk insan tersayang

Alhamdulillah.. syukur pada rezeki yang telah Tuhan berikan... Alhamdulillah tahun ni saya dimurahkan rezeki... adalah rezeki lebih sikit dari saya jual EPHYRA & entry berbayar di blog saya ni... Bukan sahaja rezeki dalam bentuk kewangan tapi jugak rezeki2 lain seperti anak.. saya jugak bersyukur sebab walaupun saya tak bekerja, just suri rumah sepenuh masa tapi saya diberi peluang untuk hadiahkan pakaian raya untuk insan2 tersayang..


Tahun ni saya belikan kain sutera Terengganu untuk MIL, abah saya pulak, saya belikan baju melayu... kebetulan kami keluar sebelum puasa hari tu, dekat shopping complex, baju melayu yang brand Crocodile ada buat offer 50 %... harga asal RM149.90 tapi lepas diskaun harganya jadi RM74.95.. Kira murahlah kan, kualiti kain dia pun bagus.... kami beli 2 pasang, sepasang my dear punya, sepasang abah saya punya... design sama cuma warna berbeza... Untuk mak saya pulak, mulanya saya nak beli tudung Ariani dekat mak.. yela, sekali sekala belanja insan2 tersayangkan... konon2nya nak lah beli yang mahai sikit... tapi mak saya kata tak payah... membazir.. mak beli tudung rm10 sudah... pastu saya cakap la, takpala... nak belanja mak kali ni.. mak saya balas balik, "kalau nak belanja, belanja EPHYRA, tudung biar mak beli sendiri... Kakyong belanja mak RM50 sudahlah untuk ephyra tu... yang baki mak bayar..." Alahaiiii mak kesayangan saya ni tau... RM50 je mak suruh saya bayar... saya kata nak belanja, tapi mak tetap kata nak bayar jugak... saya pun cakaplah, tak payah... kakyong bagi free je dekat mak... Ohya, mak saya memang minum EPHYRA setiap bulan...

Selain dari MIL, abah & mak, saya pun sediakan kelengkapan raya jugak untuk Alisha & Aqilah... Si Alisha tu dah tak sabar nak pakai baju & kasut raya... 2 beradik tu duk pakai kasut dalam rumah... Aqilah lagi ganas, siap dia cabut dah manik2 dekat kasut dia tu... haihh tak dan nak pakai raya... ahhaha... Apa2 pun saya bersyukur sangat sebab sejak saya tak bekerja ni, ini adalah tahun pertama saya mampu sediakan pakaian raya untuk insan2 tersayang dalam hidup saya ni... Macam Alisha & Aqilah tu, tak kiralah kan sebab dorang tu memang dah selalu dapat... yang saya maksudkan tu, MIL, abah & mak... Tak sabar pulak nak tunggu hari raya nanti... mesti abah semakin segak dengan baju melayu yang saya beli tu & tak lupa jugak mesti MIL pun makin cantik dengan baju sutera tu.. tak sabar nak tengok insan2 tersayang ni pakai pakaian pemberian ikhlas dari saya tu... (",)

Moga kita semua gembira di pagi raya... tapi walaupun macam tu, janganlah kita lupa pada mereka2 yang susah... kalau ada anak2 soleh & solehah datang rumah time hari raya, walaupun mereka taknak masuk rumah untuk makan tapi jika ada rezeki, sediakanlah duit2 untuk anak2 soleh & solehah ni... tak banyak pun takpa, asal kita ikhlas... InsyaAllah...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Adik saya dapat bantuan

Pertama sekali, saya nak ucapkan kesyukuran sebab Tuhan kurniakan kami seorang abah yang sangat kuat, sangat tabah, penyayang & segala2nya.. Actually abah saya ni ada masalah jantung jugak sebenarnya tapi abah saya kuat tau u all.. bayanglah, abah saya boleh terima berita kemalangan adik saya tu dengan tenang.. Saya ni yang risau2.. yela, orang sakit jantung mana boleh terima kejutan kan... Alhamdulillah.. semua yang berlaku dah tertulis hikmahnya..

Bersyukur kerana di saat musibah yang menimpa adik saya ni, abah saya masih dikurniakan Tuhan dengan kesihatan yang baik.. sakit demam sikit2 tu biasalah kan.. Abah saya adalah segala2nya.. Abah sayalah orang yang banyak tolong adik saya.. abah sayalah yang turun naik pergi situ pergi sini tanya orang tu tanya orang ni jumpa orang tu jumpa orang ni semata2 untuk menolong adik saya.. tanpa abah saya, saya tak tahu macamana nasib adik saya.. 

Saya tahu, abah saya banyak berpikir sebenarnya u all.. terutama sekali melibatkan kewangan la kan.. Yela, adik saya kemalangan pada bulan 6 tahun lepas, ngam2 pada waktu yang sama jugak, adik perempuan saya sambung belajar di IPTS.. sepanjang adik saya kemalangan sampai bulan 2, abah saya yang tanggung segala perbelanjaan.. Duit gaji adik saya tak dapat lagi time tu, isteri adik saya mana kerja.. so, abah saya lah yang kene hulurkan duit semua tu kan termasuk bagi duit belanja dekat adik ipar saya...

Alhamdulillah, bulan 2 baru ni, adik saya dah dapat gaji dia.. sekali tunggakan dah dibayar... itu pun atas pertolongan YANA mempercepatkan urusan.. Terima kasih sangat2 moga Tuhan balas segala jasa baik YANA!!.. tau tak u all, sebelum adik saya dapat segala duit tunggakan dia tu kan, abah saya ada cakap yang dia harap duit adik saya tu dapatlah cepat sebab abah saya dah tak "larat".. Yela, dari bulan 6 tahun lepas dah banyak abah saya keluar duit... untuk adik lelaki saya saja, jumlahnya dah masuk 5 angka, adik perempuan saya yang study tu pulak, hampir 5 angka.. tu belum masuk perbelanjaan di rumah parent saya tu lagi kan.. dengan macam2 bil nak kena bayar... Abah saya pun kerja makan gaji bukannya tokey kan... Secara peribadinya bila abah saya bagitahu dia dah tak "larat", saya rasa sedih.. sedih terbayang abah saya yang tua tu duk pikir masalah ni semua...

Alhamdulillah Tuhan kenalkan saya dengan YANA selama ni.. walaupun perkenalan melalui alam maya tapi hikmah tersembunyi melalui setiap perkenalan tu, tak siapa tahu... Kebetulan YANA bekerja ada kaitan dengan polis jugak.. bila saya tanya2 pasal gaji, tak sangka plak yana handle semua ni... Alhamdulillah dari pertolongan yana lah dengan contact pengkalan hulu, bukit aman akhirnya urusan dipermudahkan... Bulan 2 baru ni adik saya dah dapat segala gaji tunggakan dia yang sebelum2 ni... Alhamdulillah...

Abah saya yang pakai baju t-shirt rambut warna putih tu (^_^) 

Masa saya balik Chemor hari tu, ada wakil rakyat datang rumah hulurkan bantuan pampers & susu anlene dekat adik saya... Bantuan ni dah lama mintak tapi biasalah bukan harini apply esok terus dapat kan... Time wakil rakyat tu datang, dia bagi setin susu anlene & 3 beg pampers.. Dia cakap dah dekat nak habis, pergi mintak lagi.. untuk susu tu pulak, ada cara nak ambik kene bawak ic ke apa ntah, lupa plak... Tapi disebabkan adik saya dah tak minum susu, so, abah tak jadilah nak ambik bantuan susu tu, just ambik bantuan pampers jer.. Dapat pampers ni pun dah seribu rahmat dah u all.. Alhamdulillah..


Actually sebelum ni, banyak jugak bantuan yang adik saya dah dapat seperti kerusi roda, katil & macam2 lagilah... kerusi roda & katil tu kalau tak silap, polis yang bagi rasanya... bantuan kewangan pun ada jugak.. tu semua masa mula2 kejadian tu berlaku la kan.. time tu adik saya pun tengah teruk lagi.. masih terbaring.. sekarang ni dah makin sihat so, semakin oklahkan.. pampers pun makin kurang guna..

Gigi adik saya patah akibat kemalangan

Nak dapat kelulusan bantuan ni susah jugak kan.. bukan pe, kalau tak silap saya, bantuan ni apply time adik saya masih terbaring atas katil rasanya.. tapi bantuan tu baru dapat sekarang.. takpala, ada jugak rezeki adik saya tu kan.. Tuhan dah tulis semuanya sebab musabab tu.. Ohya, selain dari bantuan yang ni, adik saya pun dah daftar untuk status OKU tau.. Alaa apa nak malu dengan status OKU.. manusia macam kita jugakkan.. orang yang status OKU ni sangat2 banyak kelebihan dia... saya bagi contoh parking je la.. tak ke ada parking khas, depan sekali tau.. belum cite lagi bab bayar tu murah bayar ni murah... Saya rasa semua tu penting untuk adik saya, sementara abah saya ada ni, abah saya uruskan semuanya untuk adik saya supaya senang di masa depan.. Sebab tu saya bersyukur sangat tuhan kurniakan kesihatan yang baik untuk abah.. walaupun saya tahu abah penat.. sehinggakan ada berlaku saya kejadian yang membuatkan mak saya takut dengan situasi abah saya tu.. KLIK SINI untuk baca... Moga Tuhan panjangkan usia abah..!! InsyaAllah..

Haaa lupa lagi satu, abah saya jugak apply bantuan jugak untuk adik saya lakukan fisioterapi tau u all... eh, apply bantuan ke apa nak panggil yer... Abah saya apply dengan yayasan.. dah lama pun lulus.. tu yang adik saya semakin sihat tu.. dah boleh duduk.. Adik saya kene pergi buat fisioterapi tu 3 kali seminggu, hari isnin, rabu & Jumaat.. ini semuanya free je u all.. kira macam badan2 korporat yang salurkan duitlah dekat yayasan tu kalau tak silap, ke camne ntah lupa plak nak tanya abah secara detail... Gambar adik saya ketika buat fisio tu ada dalam hp, nanti saya update pasal fisioterapi ni plak, mana nak tahu kot2 ada antara u all yang kenal2 sape2 ada masalah macam adik saya ni ke, bolehlah apply untuk ke yayasan tu jugak buat fisio... Opstt tapi yayasan tu di Perak la, negeri lain maybe ada jugak kot.. saya pun tak pasti.. jap2 baru tengok balik wassap dari abah, adik saya buat fisio dekat PUSAT PEMULIHAN SULTAN AZLAN SHAH ianya khas untuk orang2 cacat Perak..

P/s : Bersyukur atas segala kenikmatan or kesakitan yang telah Tuhan bagi & TERIMA KASIH dekat semua yang sudi membantu adik saya selama ni walaupun hanya sekadar doa.. Sesungguhnya DOA adalah senjata kita semua..


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Alhamdulillah... perut adik saya tak jadi tebuk


Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah... Syukur kepada Tuhan, setiap apa yang berlaku ke atas kita adalah atas keizinanNYA.. Tuhan yang memberi kita kesakitan & Tuhan jugak memberi kita kesembuhan... Tuhan menguji kita mengikut kemampuan kita... Ya Allah Ya Tuhanku.. Dari tahun lepas saya berdebar2 menanti tarikh 27/01/2014... Kalau u all masih ingat, saya pernah bagitahu pada 27/01/2014 ni adik saya ada appoipment dengan doktor kan.. untuk tengok samada adik saya mampu telan sendiri or tak... kalau adik saya mampu telan, tiub melalui hidung akan dicabut & boleh makan or minum melalui mulut... tapi kalau tak mampu telan, tiub dekat hidung tetap akan dicabut tapi perut adik saya akan ditebuk untuk dimasukkan tiub lain... Secara peribadinya, saya takut sangat kalau adik saya kene tebuk perut.. bukan apa, besar harapan saya untuk lihat adik saya kembali sembuh macam dulu.. minum or makan guna mulut.. tak perlu guna tiup lagi... dah hampir 8 bulan adik saya hanya minum susu ensure... so, kalau dia dah boleh telan, dapatlah adik saya merasa nasi, walaupun sekadar bubur nasi...

Setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah... Ini adalah kali ketiga appoiment adik saya dengan doktor berkaitan masalah ni... Kali pertama jumpa pada bulan 11, adik saya tak dapat telan.. Tapi doktor bagi lagi peluang dekat adik saya, pada 16/12/2013 (6 hari selepas masukkan tempurung kepala), lagi sekali adik saya dibawa jumpa doktor.. kali ni pun adik saya tetap tak dapat telan.. Tapi dengan takdir Tuhan, Tuhan gerakkan hati doktor tersebut untuk bagi adik saya peluang terakhir.. andaikata peluang terakhir ni jugak adik saya tak dapat telan, automatik terus tebuk perut... Dengan takdir Tuhan yang maha kuasa, akhirnyaaaaa........... ADIK SAYA BERJAYA TELAN... Ya Allah Ya Tuhanku... Aku bersyukur kepadaMU... Rasa macam nak peluk adik saya sekarang jugak.. Seronok sangat u all.. seronok sampai mengalir air mata kegembiraan... 

Syukur sangat2.. Sejak adik saya kembali masukkan tempurung kepala, sangat2 banyak perubahan positif.. Adik saya sekarang pun dah boleh bercakap walau masih belum sepenuhnya... kira macam baby baru belajar cakap tu.. Tapi takpa, Alhamdulillah.. sekurang2nya tu tanda positifkan... Ohya, tahu tak, masa dekat hospital tadi, abah saya gtau adik saya cakap "Cepatlah balik, nak kencing"... Alahaiiii tiba2 rasa suwit dengar adik saya cakap camtu...hihii.. Actually adik saya pakai pampers... Opsttt adik saya bukanlah cakap camtu dengan suara yang jelas macam kita tau... cakap cam baby baru belajar cakap tu, tapi kita pahamla kiranya... (",)

Alamakkk lupa nak gtau, tapi harini, tiub kat hidung adik saya tu tak dicabut lagi tau... sebab doktor nak bagi adik saya stabil dulu makan or minum melalui mulut.. bukan pe, takut kalau bagi mulut sepenuhnya terus, risau takut adik saya tak kenyang.. Untuk appoiment lagi sekali, baru doktor akan cabut tiub dekat hidung tu.. InsyaAllah... Tadi abah saya ada gtau gak, doktor masukkan skop ke apa ntah ke dalam badan adik saya tu.. kira macam nak pastikan air yang masuk melalui mulut adik saya tak ke paru2.. Alhamdulillah, air tu elok je mengalir ke perut... So, sekarang ni adik saya dah boleh makan bubur nasi la selain dari susu ensure.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Abah saya tak sihat?

Ya Allah.. dugaan berkaitan kesihatan dalam family saya ni tak habis2.. Dengan adik saya yang lumpuhnya.. dengan alisha yang suka menangisnya.. Lepas tu semalam abah saya plak.. tak pasti kenapa...

Tadi saya telefon mak, mak gtau semalam abah saya sakit.. Tak tahu sakit apa... Mak saya cakap ABAH SAYA TIBA2 JE BADAN BERPELUH2 BANYAK SANGAT.. MAK SAYA RASA BADAN ABAH SAYA PANAS TAPI ABAH SAYA KATA DIA RASA SEJUK SANGAT2.. ABAH PAKAI BAJU TEBAL & BERSELIMUT DAH... MAK SAYA GAK CAKAP, MALAM TADI ABAH TIDO LENA SANGAT KAT SEBELAH MAK... MAK RASA BADAN ABAH & NAFAS ABAH.. ALHAMDULILLAH OK.. ALHAMDULILLAH JUGAK, PAGI NI ABAH SAYA DAH OK.. 

Mak saya risau la kan u all sebab abah saya tak pernah2 jadi camtu.. Lebih2 lagi mak saya tinggal berdua je dengan abah... Saya yang dengar cerita mak saya tu pun tersentak.. terkejut.. Ya Allah... Tak tahu nak tulis apa dah.. banyak sangat benda yang membelenggu kepala saya ni.. duk pikir adik yang nak bedah 10/12.. duk layan karenah Alisha yang merengek je ni.. kesabaran sangat2 diperlukan dalam layan karenah Alisha ni.. dengan abah lak tiba2 camni... Apa punca agaknya ya abah tiba2 jadi camtu semalam..
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Perut Lembu yang sukar dibersihkan

Perut lembu raya haji baru ni

Saya memang sangat2 sukakan perut lembu... Kalau ada yang jual satay perut, confirm saya beli... Kalau dulu kan, sebelum kawen kalau kami korban lembu, abah sayalah yang akan layan karenah anak dia ni.. Abah sayalah yang bersihkan perut lembu tu... Tapi bila saya dah kawen, hubby saya pulak ambik alih...

Tiba2 pulak rasa sedih.... Sedih + terharu dengan sikap insan2 yang penting dalam hidup saya ni... Mana ada orang nak layan perut lembu tu... biasa orang tanam je... Yela, kan banyak tahik lembu & segala makanan dia dalam tu... Nak cuci pulak bukan senang...Kena rendam dengan air kapur buat rumah tu dulu lepas tu baru cuci satu persatu.. paling susah basuh kitab lembu tu haaa... nak kene selak satu persatu....

Tapi insan2 kesayangan saya ni, sanggup buat semua tu... semata2 untuk saya... walaupun tahu mereka dah penat melapah lembu.. lepas tu kena sambung cuci perut lembu pulak... Betapa bertuahnya saya dikurniakan abah & suami seperti mereka... Padahal mereka bukan makan sangat pun perut.. Iskkk takleh la nak cite lebih2.. bila sembang pasal insan2 yang kita sayang, mulalah hati rasa sebak, tekak rasa perit...

Apa2 pun TERIMA KASIH buat my dear sebab sudi menggalas "tanggungjawab" ni dari abah.. hihii.. Opsttt actually terima kasih sangat2 dekat abah saya yang dulu2 rajin cuci perut lembu untuk saya kadang tu sampai demam... & terima kasih jugak untuk my dear sebab sanggup cuci perut lembu untuk saya sampai letih satu badan.. Saya sayang kamu berdua sangat-sangat...!!
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Keseronokan anak saya main bawah pokok manggis


Nampak tak senyuman Alisha tu... Seronok saya tengok anak saya yang baik hati ni happy macam ni... Alisha seronok sebab dia baru merasai pengalaman naik buai yang digantung tali dekat cabang2 pokok manggis.. Alahaiiii.. Sedih tingatkan anak2 saya sekarang... Sekali sekala balik kampung.. merasai pengalaman ada di kampung.. merasai pengalaman bermain mainan di kampung.. punyalah happy... Anak2 zaman sekarang yang lebih terdedah kepada tablet & taman permainan.. dah kurang permaianan macam saya kecik2 dulu...

Apa2 pun saya tetap bersyukur sebab kami masih ada tempat yang memang betoi2 kampung... tanah atok Alisha yang penuh dengan pokok buah-buahan.. Ada hamba Allah yang ingin beli tanah abah saya di kampung dnegan harga 100 ribu tapi abah saya tak nak jual.. dengan alasan.. "TANAH NI UNTUK ANAK2 CUCU DIA BERKUMPUL.. TANAH ADIK BERADIK ABAH SAYA SEMUA DEKAT2.. HUBUNGAN KEKELUARGAAN LEBIH BERHARGA DARI DUIT..".. 

Ya Allah.. entah kenapa tiba2 saya rasa sedih.. sedih teringat nasib adik lelaki saya.. dah la kami hanya 3 beradik... sedih mengenangkan nasib dia akan datang.. Sedih mengenangkan perit jerih abah saya selama ni.. bukan senang untuk abah ada di tahap sekarang.. Walaupun camtu, di usia sekarang, abah masih diuji dengan anak yang terlantar atas katil.. Abah ke hulu ke hilir turun naik isi borang tu isi borang ni jumpa orang tu jumpa orang ni.. semata2 nak tolong adik saya...Anak dia... Pengorbanan seorang abah yang tak pernah berhenti.. Dari anak kecil sebesar tapak tangan.. hingga sekarang dah kawen.. Pengorbanan masa, wang ringgit.. tak pernah berkira... Ya Allah.. panjangkan usia abah saya.. Panjangkan usia adik saya.. kuatkan adik saya untuk dia bantu diri dia kembali sembuh.. 
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Abah saya dikurniakan pingat dari Yang di-Pertuan Agong

Hari Selasa baru ni @ 22/10/2013 abah saya pergi ke Istana dekat KL tu haa.. Abah saya g sebab nak ambik pingat dari Yang di-Pertuan Agong.. Actually beberapa bulan sebelum hari kejadian abah saya dah tahu.. Yela, nak g ambik pingat ni kan kene buat persediaan apa yang perlu..


Persediaan bukan setakat baju abah saya.. Tapi mak saya pun tak kalah.. beli baju baru jugak.. hahhahha.. Masuk istana nak jumpa orang kenamaan la katakan,... kikikiii


Tu diaaa Datin Napisah.. hihi.. Opsttt jangan salah paham.. abah saya bukan dapat pingat pangkat Dato'.. Pangkat Datuk tu dah lama dapat.. Datuk kepada Alisha & Aqilah.. Saje je gurau2 dengan mak, panggil mak saya tu datin (^_^)


Abah saya dapat pingat DARJAH PANGLIMA SETIA.. sebab dapat pingat ni, saya tak pastila plak kenapa... saya tanya abah, berdebar2 tak nak ambik pingat.. abah saya cakap "Tak berdebar2 tapi abah risau takut nak buang air je"..hihii.. Ohya, untuk pengetahuan u all, bila kita dah ada dalam istana masa majlis berlangsung... Kita tak leh main redah camtu je nak g tandas.. Tapi kene bagi hormat macam biasa depan agong or sultan tu la... tangan kita kat muka tu.. tak tau nak panggil apa...

Apa2 pun, TAHNIAH untuk abah saya.. Saya sebagai anak bangga dengan abah saya... (",) Bermula dari susah.. merangkak perlahan2 untuk capai tahap sekarang.. 
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Cerita di sebalik ayam KFC


U all perasan tak ada seketul ayam goreng yang dah kene cubit??.. Bila saya terpandang gambar tu ketika buat entry sebelum ni, terus rasa sayu sangat dekat hati...

U all tahu tak, masa pagi Jumaat, saya ada panaskan baki ayam KFC yang kami makan masa hari Khamis tu... Tiba2 abah saya cakap "Laa ada lagi baki.. abah nak makan seketoi pun mak tak bagi"... Saya tanyalah kenapa.. Abah saya cakap "Mak kata ayam ni ada 8 ketoi je.. nanti tak cukup".. Tiba2 mak saya sampuk.. "Mak pun tak makan jugak".. (mak saya cakap camtu sebagai balasan terhadap kata2 abah saya yang gtau abah saya tak makan.. kiranya mak saya nak cakap.. bukan abah je tak makan tapi mak pun tak makan.. so, fair la...).. Terus saya tanya mak saya pulak kenapa tak makan.. Mak saya jawab.. "MAK TAKUT NANTI TAK CUKUP".. Merujuk kepada kami sekeluarga @ anak & cucu & menantu dia ni....

Ya Allah Ya Tuhanku... waktu tu betapa rasa bersalahnya saya ni... makan sampai tak sedar yang rupanya parent saya tak makan pun ayam time tu... betapa mereka sayangnya dekat anak cucu menantu mereka ni.. sanggup tak makan.. risau takut kami tak cukup... Time saya taip entry ni, rasa perit kat tekak tahan rasa sedih.. tengok gambar ayam yang dah kene cubit tu lagi sedih...

So, untuk mengurangkan rasa sedih @ rasa bersalah saya waktu tu, malam tu saya ajak parent saya keluar dinner dekat luar after tengok adik saya dekat hospital... memandangkan keesokkannya birthday mak saya.. so, dinner tu dianggap sebagai celebrate birthday mak la kan... Ikukan parent saya, dorang ajak g kedai biasa je u all.. tapi saya berkeras tak nak g kedai biasa... saya cakap "nak celebrate birthday mak mana boleh g kedai biasa.. kene lah g kedai yang mahai".. Saya ajak g kedai MALIKA SABA @ KEDAI NASI ARAB.. Mak saya terus cakap.. "Kita g kedai depan balai polis je la.. kedai saba malika tu mahal la kakyong..".. *kedai depan balai polis merujuk kepada kedai makan macam pondok

Nampak tak betapa mak saya risaunya takut saya ni takda duit nanti sebab bayar mahai2... Sedangkan selama ni setiap kali balik Chemor, kalau kami keluar makan, mesti mak & abah yang bayar... sekali makan 3 angka.. takkanla untuk birthday mak saya, saya nak berkira kan.. Apa2 pun.. inilah parent kita.. mereka akan sentiasa berkorban untuk kita.. dari kita kecik sampai la dah ada anak... 

P/s : Actually dari Sungai Petani lagi memang saya dah plan hari Jumaat malam tu nak celebrate birthday mak dekat restoran @ dinner

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Sambut birthday Alisha dekat rumah opah & atuk

Hari tu dah tunjuk gambar kek birthday Alisha yang ketiga.. So, hari ni nak tunjuk keseluruhan menu kami malam tu.. Ohya, bukan sambut besau2 tau.. sekadar kami satu family je.. potong kek je pun.. (",)
 

Lagi sekali tayang gambar kek birthday @ kek aiskrim... Alahaiiii sedap sungguh nih!! Pandai atuk & opah Alisha beli..... Ohya, untuk pengetahuan Alisha... ni semua ala2 atuk & opah buat surprise dekat Alisha tau.. sampai2 rumah, semua dah terhidang...


Menu malam tu.. ada kek aiskrim, kek kurma, kek batik & KFC.. Kek batik tu acu Alisha yang buat tau...


Kek kurma ni pun acu Alisha jugak yang buat.. Sangat sedap..!! Nanti saya mintak resepi & share dengan u all.. (",)


Ayam KFC.. Alisha memang suka makan ayam bahagian peha... Macam upin ipin la kononnya.. (",)


Gaya orang tak sabar nak potong kek.. eksen je lebih tu u all...


Bila suruh potong, dia tak nak.. tak sporting la Alisha ni... Eh, rasanya maybe sebab time tu baru sampai umah atuk & opah @ baru bangun tidur.. tu yang mood kureng... Tiap2 tahun mesti beli walau sebijik kek.. ntah, saya dah terbiasa camtu dari kecik.. (",) Kalau tak beli kek, keluar dinner dekat luar..

Birthday Alisha yang pertama
Birthday Alisha yang kedua

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Adik saya tak boleh jika adik ipar saya takda dekat dia

Hari Rabu baru ni, saya telefon la mak saya tanya keadaan adik saya.. Suara mak saya macam tengah tahan sedih... tiba2 mak saya cakap suruh balik tengok adik saya.. Mulalah buat saya susah hati.. biasanya mak saya tak macam ni.. 

So, keesokannya hari Khamis, teruslah kami balik sana... Rupa2nya, petang rabu tu, keadaan adik saya BUAT FAMILY SAYA RISAU... KEPALA OR OTAK ADIK SAYA MEMBENGKAK & ADIK SAYA BERNAFAS DENGAN LAJU.. ABAH SAYA TERUS PANGGIL MISI & DOKTOR... LEPAS TU TERUS TELEFON ADIK IPAR SAYA YANG KEBETULAN MASA TU BALIK RUMAH SEKEJAP... BILA ADIK IPAR SAMPAI HOSPITAL.. TERUS KEADAAN ADIK SAYA KEMBALI OK..

Punca adik saya jadi camtu sebabnya mak saya bagitahu adik saya yang adik ipar saya tu balik rumah sekejap.. dan-dan lepas bagitahu adik saya terus jadi camtu... barulah kami tahu yang adik saya ni tak boleh jika adik ipar saya takda dekat dia... kalau setakat pergi mandi or pergi beli makanan ok je.. balik rumah tak boleh...

Orang sakit kan u all... dia memerlukan lebih perhatian dari orang yang dia sayang... dia akan jadi terlebih manja.. dah 3 4 kali rasanya adik saya ni merajuk dengan adik ipar time sakit ni.. yang first masa hari raya... yela, adik ipar saya nak tolonglah buat kerja rumah kan.. orang ramai datang.. so, kurangla layan adik saya.. terus dia merajuk... lagi satu pulak, abah saya bawak adik ipar saya pergi tempat kerja adik saya sebab nak settle kan hal adik saya tu la.. yang ni pun dia merajuk jugak...

Apa2 pun, kejadian dekat hospital tu memang buat semua orang risau.. dada adik saya terus berombak masa tu.. dah jadi macam orang tak cukup nafas... Alhamdulillah adik ipar saya cepat sampai & takda apa2 yang buruk berlaku...


Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Rupa-rupanya kepala or otak adik saya kembali membengkak

Ya Allah... dugaan.. dugaan.. sabarlah wahai hati.. kamu kuat untuk hadapi semua dugaan ni.. Sedih.. risau.. itu yang saya rasa sekarang...!! Tadi parent saya bagitahu yang sebenarnya kepala or otak adik saya kembali membengkak... Pada u all yang follow cerita adik saya, mesti tahu macamana keadaan kepala adik saya kan... tengkorak adik saya takda, so, kepala adik saya kemek masuk ke dalam..

Tapi semalam, akibat menanggung kesakitan, KEPALA OR OTAK ADIK SAYA MENJADI STRESS & TERUS BENGKAK.. SO, KEPALA ADIK SAYA KEMBALI JADI BULAT SEPERTI KETIKA DALAM ICU SEBELUM NI.. Ya Allah.... sedihnya saya... Risau sangat u all... Tapi menurut kata abah saya, bengkak tu dah surut sikit.. dah nampak lah otak tu masuk ke dalam sikit.. tapi masih bengkakla...

Harap2 cepatlah kepala or otak adik saya tu kecut.. Untuk pengetahuan u all.. yang terbaik untuk mereka2 yang buang tempurung ni adalah ianya harus kecut masuk ke dalam tau.. sebab tu ambik masa yang lama baru boleh letak kembali tempurung kepala tu... habis tu dah bengkak camni.. tak tahulah berapa lama pulak jawabnya...

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright Reserved to IntaNBerliaN l Designed by DayangDeno