Resepi ayam masak merah kegemaran kami

Warna nasi tomato berlainan dengan warna asal atas faktor pencahayaan.. Btw, ni nasik si anak solehah Aqilah (^_^)

Tadi ketika di Instagram, saya ada share gambar NASI TOMATO + AYAM MASAK MERAH.. Tiba2 dapat komen dari YANA dekat Instagram saya tanya pernah share di blog tak resepi, kononnya macam menu saya tu menggiurkan la.. (^_^)... Sebelum saya baca komen tu, saya baru je reply wassap bagitahu resepi NASI TOMATO + AYAM MASAK MERAH ni jugak dekat adik saya... Tapi bila Yana dah tanya resepi, saya godek2 blog tak jumpalah pulak.. tak pernah share agaknya.. Walau hakikatnya ayam masak merah ni favorite kami & dah banyak kali masak.. 

Tapi sebelum tu nak bagitahu awal2, AYAM MASAK MERAH SAYA BANYAK VERSI TAU... Ianya bergantung pada bahan2 yang ada di rumah & tekak saya teringin nak makan versi mana satu pada masa tu.. tapi untuk entry ni, saya share resepi yang macam saya masak tadi la yer... Saya suka versi ni sebab rasa macam ayam masak merah dekat rumah kenduri... (^_^).. Ohya, my dear pun pernah puji ayam masak merah saya dekat MIL... Siap bila kami balik Sungai Petani, my dear cakap "kenapa tak bagitahu mak macamana cara nak masak ayam masak merah..."... Adehhh my dear ni pun, dah MIL tak tanya, takkan saya nak bagitahu... kang apa pulak cakap MIL saya... Opssttt tapi saya tak tahu versi mana satu yang my dear maksudkan tu... tapi rasanya versi ni la kot... sebab ketika my dear tegur tu, memang menu kami hari tu ayam masak merah versi yang ini...

Ni je baki ayam yang ada... gambar ni nak tunjuk kepekatan kuah ayam masak merah saya..

Saya punya stail main campak2 je tau... Saya kira nak mudah je... CARA : 2 BIJIK BAWANG BESAR (saya suka letak bawang lebih) + BAWANG PUTIH + CILI KERING + HALIA = BLEND... BUAH PELAGA + KULIT KAYU MANIS + BUNGA CENGKIH + BUNGA LAWANG = TUMIS PASTU MASUKKAN BAHAN BLEND + AIR + AIR ASAM JAWA + SOS TOMATO + SOS CILI +  BAWANG BESAR POTONG BULAT + GARAM + GULA = TUMIS HINGGA CILI BERUBAH WARNA MERAH GELAP @ PECAH MINYAK.. KALAU KERING TAMBAH AIR... LEPAS TU MASUKKAN AYAM YANG DAH GORENG DENGAN GARAM + KUNYIT = MASAK IKUT KUAH TAHAP MANA U ALL NAK.. SAMADA NAK KERING ATAU BERKUAH... SIAP..!! Saya lebih suka berkuah.. bukan kuah cair macam kuah gulai tu tapi kuah pekat sikit macam gambar atas tu...

P/S : BAGI SAYA, BILA CILI KITA TU BETOP2 MASAK IANYA AKAN BUAT MASAKAN LEBIH ENAK... BERBANDING CILI TU TAK MASAK... BILA MAKAN ADA RASA CILI... KALAU CILI TU MASAK, IANYA RASA LAIN... TAK RETI NAK TERANGKAN... TAPI BAGI SAYA DI SITU SEDAPNYA RASA KUAH AYAM MASAK MERAH NI...

Alang2 dah buah resepi ayam masak merah, terus je lah share resepi NASI TOMATO yer.. Kang ada yang bertanya pulak... CARA : CAIRKAN MARJERIN PASTU LETAK BUAH PELAGA + KULIT KAYU MANIS + BUNGA CENGKIH + BUNGA LAWANG + DAUN PANDAN + BAWANG BESAR + BAWANG PUTIH + HALIA = TUMIS HINGGA WANGI PASTU MASUKKAN SEBIJIK TOMATO YANG DIPOTONG DADU (untuk dijadikan pes)... PASTU MASUKKAN BERAS + AIR + SUSU CAIR (biasa saya tak letak pun, tapi ni letak sebab nak habiskan stok yang dah bukak) + GARAM + SOS TOMATO = KACAU2.. PASTU ANGKAT PERIUK TADI & LETAK DEKAT RICE COOKER... SIAP..!! 

P/S : AIR DENGAN SUSU CAIR TU, PANDAI2 U ALL LA AGAK2 YER... CONTOHLA NASI U ALL TU PERLUKAN 3 CAWAN AIR... U ALL BOLEH LETAK, 2 CAWAN AIR + 1 CAWAN SUSU CAIR..


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 17 comments.. read them below or add one }

Masya Masya March 02, 2015
tq ina kongsikan resepi ayam masak merah ni ... malu kitew tau siap bg tau lg kita tanya huahuahuahua.. sbb kt salu masak ayam masak merah ni tak menjadi.. sampai hubby kata bkn lauk kesukaan kita tu x reti² masak kahkahkah saboo je lah .. hubby je yg suka ayam masak merah ... nak mkn kena g kenduri ... baru jumpa.
IntaNBerliaN IntaNBerliaN March 02, 2015
@Masya

sama2 :)lps ni blh la try stail ni pulak.. pastu gtau apa komen hubby.. hihii... yg penting cili tu kene betul2 masak @ pecah minyak
Izwa Kamaruddin Izwa Kamaruddin March 02, 2015
sedap nyerrr..kene pulak nasi panas lagi sedap!
Ayu Ayu March 02, 2015
ayam masak merah mmg best.makan ngan nasik minyak pun best kan...hihi
Unknown Unknown March 02, 2015
faverite ni..ayam masak merahh..nyummm!! suka pula makan peha!
Unknown Unknown March 02, 2015
nampak sedap ni..nanti saya cuba ye...:)
terima kasih..
Kak Aya Kak Aya March 03, 2015
Assalam...lama tak jenguk sini...jemput ke blog kak aya ada contest simple, hadiah menarik disediakan.
Puan Kutu Puan Kutu March 03, 2015
apa menu pun yg berasaskan cili kering kena pasti kan cili betul2 masak pecan minyak baru sedap kan Ina..klu guna api slow masa lagi lama
ago ada ummph..

malu ni nak bgtau sy tak pernah mak nasi tomato,hahaha..ada sesetengah org letak minyak sapi sikit klu masak nasi tomato ni.OK mulai sekarang nasi tomato masuk dalam wishlist.tnggu ada stock ayam nti sy masak OK! hehe..
arysha_fayyadh arysha_fayyadh March 03, 2015
Assalam zarina,
hubby iols pun minat ayam masak merah
ater orang penang he3
syawalsimpsons syawalsimpsons March 03, 2015
WAHH MENARIK NI...BOLEH LA SUE TRY BALIK NI..KALO MOOD MASAK TU RAJIN LA KAN...
IntaNBerliaN IntaNBerliaN March 03, 2015
@Puan Kutu

minyak sapi lagi sedap...!! ganti marjerin... saya takda stok minyak sapi sbb tu guna marjerin je.. hihi
Permata Malap Permata Malap March 05, 2015
Ok,memang mcm ayam masak merah kenduri kahwin.dah lama IbuNoey teringin nak masak versi macam ni sebab kat ofis IbuNoey,ada wife pekerja ofis jual nasi ayam masak merah versi ni la..sedap..terima kasih sebab sharing,kak..
QasehnyaRania QasehnyaRania March 05, 2015
mmg sedap..
tetiba plak teringin nk mkan ni. hihi

kalau mcm ni berulang makan..
adik beradik saya mmg suka mkan mknn berasaskan sambal
Unknown Unknown March 13, 2015
Alamak.. terliur.. nak masak jugalah tengah hari ni...
Fiza Rahman Fiza Rahman March 23, 2015
Betul. Biar cili betul2 masak. Saya kalau ayam masak merah tak letak bunga cengkih & adik beradik yg lain. Next time bley lah try.
Bali Tour Bali Tour April 30, 2015
Terima kasih atas recipe nya
nanti saya nak coba masak :)