Cucur air panas yang lembuttttt...!!



Baru perasan page pertama blog saya ni duk share resepi je... Adehhhh... Takleh jadi ni, kuatkan semangat karang jugak entry lain... InsyaAllah minggu ni saya akan publish entry berkaitan produk yang saya guna untuk rawat ECZEMA Afrina... Semalam nak karang, boleh pulak anak2 pakat terjaga dari tidur sebelum ibu pegang komputer... Si ibu pulak kalau karang tak reti buat ayat pendek2... Kalau nak karang kene cerita dari A hingga Z... Tak reti nak buat ringkasan.. heheh



Untuk entry ni saya nak share resepi cucur air panas... Biasa kita buat cucur guna air masak biasa tu je kan.. tapi ni guna air panas... kiranya nanti adunan tu akan jadi macam doh la lebih kurang... Haaa resepi ni baru u all akan dapat cucur yang bulat gete... hahha Selama ni duk cakap cucur leper je kan tak bulat2... so, meh try resepi ni... Ohya, actually u all boleh try resepi mana2 pun boleh je... cuma part air tu gantikan dengan air panas menggelegak..


CARA : 3 CAWAN TEPUNG GANDUM + GARAM + BAWANG BESAR POTONG DADU + LOBAK MERAH + KUCAI + CILI MERAH = GAUL SEKATA... PASTU U ALL BENTUKKAN LUBANG DEKAT TENGAH2 ADUNAN & TUANG AIR PANAS MENGGELEGAK LEBIH KURANG 2 CAWAN OR 2 CAWAN SETENGAH & KACAU CEPAT2 BAGI SEKATA GUNA SENDUK... BILA DAH SUAM SIKIT ADUNAN, U ALL BENTUKLAH BULAT2 MACAM GAMBAR ATAS TU & TERUS GORENG... SIAP..!!! Ohya, boleh basahkan tangan or sapu tepung gandum or sapu minyak masak di tangan terlebih dahulu jika tak nak bagi melekat..

P/S : KACAU GUNA SENDUK... JANGAN GUNA TANGAN.. PANAS..!!

UPDATE : NAK LAGI SENANG, TAK PAYAH BULATKAN ADUNAN AWAL2 TAPI U ALL TERUS BUAT & LETAK DALAM KUALI... CARANYA, U ALL AMBIK SEDIKIT ADUNAN & KEPAL PASTU AKAN ADA ADUNAN YANG KELUAR MELALUI JARI TELUNJUK DENGAN IBU JARI KAN... CUBIT YANG TU UNTUK LETAK DALAM KUALI... U ALL TAU KEPAL TU CAMNE KAN... YANG TANGAN KITA MEMBENTUK SEOLAH2 PENUMBUK TU... BAGI SAYA CARA NI LEBIH CEPAT... YAP, IA JUGAK MEMBENTUK JADI BULAT GETE COME LOTE... - CARA NI ILHAM DARI AQILAH YANG TIME TU SIBUK NAK TOLONG SAYA JUGAK



U all boleh try resepi guna air panas ni sebab ianya LEMBUT selain dari CUCUR KITA TU BULAT GETE..!! Hehee


ADA CUCUR ROTI GARDENIA, CUCUR UDANG MANIS, CUCUR KUCAI BERJEJARI KETAM, CUCUR KEMBUNG, CUCUR LABU, CUCUR BILIS, CUCUR NASI IKAN BILIS, CUCUR NESTUM, CUCUR MILO & CUCUR JAGUNG

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 13 comments.. read them below or add one }

syawalsimpsons syawalsimpsons March 03, 2015
sue mmg kena tgk blog ina pasai respi cucuq sikit ni....sebab anak2 suke makan cucuq ni ..
Sheila Salim Sheila Salim March 03, 2015
Assalamualaikum kak intan. wallah. sedapnya terliur sheila tengok cucur. fav.. kalau buat kat rumah, selalunya sheila makan sorang je. ekekkekee. mengenyangkan perut ~~~
zazanizam zazanizam March 03, 2015
sama ler kita.. zaza pun selalu buat guna air panas.. bkn je lembut tpi kat luar ranggup je bila kunyah ;)
Diana Rashid Diana Rashid March 03, 2015
sedap ni buat makan petang..kena pulak dengan sos thai..:)
ros_reeza ros_reeza March 03, 2015
Oo kalau guna air panas, boleh dibentukkan bulat yer. Ros nak try nanti. Tq kak Ina
Tihara Tihara March 03, 2015
wahh nice sharing
akak ni kan sebenarnya sangat janggal nak sebut cucur
akak biasa sebut cucoqq
ihiks ^_^
nusha fasha nusha fasha March 03, 2015
Snng n sdp. Psl air pns mak yui pun psan gitu. Nnti mmg lmbut cucur
Azizah Green Line Azizah Green Line March 04, 2015
cucur yg lembut makan bila2 pun leh..xde la keras kan kak..
IbuNoey IbuNoey March 05, 2015
Excited nk tru resepi ni,kak..cuti hujung minggu ni boleh buat la.
QasehnyaRania QasehnyaRania March 05, 2015
air panas menggelaegak blm pernah try.
sokmo buat letak air masak j
thanks ina
Sya Nadia Sya Nadia March 13, 2015
Sya dulu mmg suka guna air panas ni..tp sokmo sokmo rasa serap minyak banyak sangat.. terus dah tak buat sampai sekrang...
AnonymousAnonymous May 05, 2015
Tq for sharing, nnti nk trai buat larhh.. heeeeee ツ