Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Didik Anak. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Didik Anak. Papar semua catatan

Jangan risau jika anak lambat bercakap

U all yang dah lama follow  blog saya, mesti tahu selama ni saya pernah cite pasal Alisha yang lambat bercakap.. padahal umur yang lebih muda dari dia pun dah fasih berkata2.. Saya ingat lagi, Alisha umur 2 tahun @ ketika lahir Aqilah baru dia makin pandai berkata2.. time ni dah pandai buat ayat 4 5 patah perkataan.. Bila umur 3 tahun,  bertambah teror la kan.. bahasa german pun makin kurang, tapi tetap ada.. cuma sikit je la lagi...

Sekarang alisha dah nak masuk umur 3 tahun 4 bulan... dah makin rancak bersembang.. dah macam2 dia tanya.. hari tu g shopping, dia nampak "pampers" kita ni haa... Dia tanya saya "Ibu, tu apa?"... Adehhh terbantut jap saya nak explain.. First time ditanya soalan camgitu.. saya harus ready untuk segala soalan lepas ni.. Alisha yang semakin cerdik...! Tak berhenti bersembang.. sebijik mengikut peel ibu.. banyak cakap banyak tanya.. hahahha

So, pada u all yang anak2 lambat cakap, jangan risau, sebab sampai masa mesti anak2 petah berkata2 gak.. pedulikan apa orang kata... ingat je yang anak kita adalah anugerah terindah yang Tuhan bagi dekat kita...! 

__________________________________________________________

Saya nak story satu perkara... Orang pernah kata yang Alisha ni lambat bercakap.. anak orang lain lagi awai lagi muda dari Alisha tapi dah pandai cakap... baguslah anak mereka pandai cakap kan... Tapi satu je, kita sebagai ibu2 ni, pantaulah percakapan anak2 kita tu... Alhamdulillah setakat ni Alisha tak reti lagi nak sebut BODOH ke, BAB* ke or apa je yang sewaktu dengannya... maybe sebab Alisha dijaga oleh saya & memang saya sendiri tak suka sebut word2 macam tu.. kalau kita marah dekat orang pun, jangan sebut bodoh.. walaupun u all just nak marah dekat pelakon dalam TV tu.. PLEASE JAGA PERCAKAPAN kita..!! Saya tengok ada anak2 yang lebih kecik dari Alisha dah pandai cakap kat kita yang besar2 ni, bodoh la.. Bab* la... Ya Allah.. terkejut saya dengar... bukan apa, takut nanti orang kata kita yang cakap benda2 camtu walaupun kadang2 kita tak cakap pun sebenarnya... sebab tu kene pantau...

Saya sendiri kalau dengar kaum kerabat sebut sesuatu yang tak elok depan anak2 saya, saya tegur tau u all... saya bagitahu jangan sebut benda2 camtu depan budak2.. Sebenarnya bukan depan anak2 saya je.. depan budak2 mana pun.. sebab secara peribadinya, saya memang tak suka dengar orang cakap keluar word2 yang tak "berfaedah" camtu... Rasanya, kalau u all tanya my dear, sejak dia kenal saya, berapa kali saya pernah sebut BODOH, pasti my dear akan berpikir panjang.. mencari kot2 saya pernah sebut.. bukan nak berlagak baik, sebab saya pun tak baik gak.. manusialah katakan.. cuma ntah, saya tak suka... Nak bagitahu u all, ketika saya kecik, yap, perkataan tu jadi mainan kat mulut bila bergaduh dengan adik beradik.. Bila saya makin besar, pemikiran makin matang.. NO MORE perkataan camgitu yer... SAYA TAK SUKA SEBUT..!! Word BODOH, kita tukar kepada word PANDAI..! InsyaAllah.. bila kita tak sebut, anak kita pasti takkan sebut... Kita yang mencorakkan anak kita.. Kalau kita tak sebut, tapi anak sebut, tegur anak, bagitahu dia jangan sebut benda macam tu..

P/s : Jangan marah anak jika anak2 sebut word "tak berfaedah" jika kita sendiri lakukannya.. time tu kita boleh pikir sendiri kenapa anak kita sebut word2 camtu.. 

P/s : Walaupun kita bukan ibu yang terbaik tapi sama2lah kita berusaha & mengubah diri untuk menjadi ibu yang terbaik untuk anak2...

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Bila anak tegur pasal ketidak adilan kita dalam memberi kasih sayang


Saya tertarik dengan komen dari FIZA dekat entry ADAKAH KITA ADIL DALAM CURAH KASIH SAYANG DEKAT ANAK2... Fiza kata, anak dia KIMI ada tegur dia pasal ni... Alaaa sedihnya kan... Apa2 pun, Fiza bertuah sebab kimi bagitahu dia sendiri... Macam Alisha, dia tunjuk melalui perangai... suka menangis, suka merengek... so, saya sendiri yang kene cari punca, kenapa Alisha macam tu... sehinggalah saya dapat hint dari Alisha.... Kita kata kita adil.. kita kata kasih sayang kita sama banyak je dengan semua anak2... tapi tak mustahil anak2 rasa sebaliknya..

Pikir2 balik kita pun pernah jadi kecik.. pernah rasa ada adik beradik ramai.. pernah rasa jeles dekat adik beradik yang dapat perhatian lebih dari kita... Sama2lah kita berubah.. buktikan dekat anak2 yang kasih sayang kita dekat mereka adik beradik adalah adil... cara yang Fiza share tu pun, salah satu cara yang bagus... kalau nak kiss, kiss semua.. takyah duk kiss si adik je depan si kakak si abang... kalau kita ditempat mereka pun kita rasa jeles kan... apa kita ni tak wangi ke.. apa kita ni tak comel ke... nape parent tak kiss kita macam kiss adik... kan??.. Mana tau anak kita pikir camtu....
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Adakah kita adil dalam curah kasih sayang dekat anak2...

Selama ni Alisha memang suka sangat menangis... Kadang2 tengah2 tidur, dia terjaga menangis.. Maybe mengigau.. tapi dalam entry ni, saya tak nak sentuh bab menangis ketika bangun tidur tu.. tapi saya nak sentuh bab menangis time sebelum tidur or time bila2 je yang dia suka nak menangis or merengek...

Selama ni puas saya duk mencari sebab kenapa Alisha suka sangat menagis... kenapa Alisha suka sangat merengek... Orang kata sebab Alisha nak perhatian... Yap, mungkin.. tapi saya sebagai ibu pasti akan kata "Kasih sayang saya dekat anak2 sama rata je... takda lebih takda kurang...".. Ye sayang2... itu saya yang kata.. tapi bagi Alisha.. adakah saya berlaku adil untuk dia... Adakah betul kasih sayang yang saya curahkan dekat dia & adik dia sama rata? 

Saya nak u all pun berfikir jugak pasal ni... Sebab kadang2 kita tak sedar yang rupanya kita tak berlaku adil pun dekat anak2... Anak yang seusia Alisha masih lagi memerlukan kasih sayang.. masih lagi ingin bermanja... mungkin tanpa sedar kita dah bagi lebih perhatian dekat adik2 bawahnya... saya nak bagi contoh yang buat saya TERSEDAR DARI LAMUNAN.. TERSENTAK SENDIRI...

Satu malam, kami dah nak tidur... Alisha menangis.. Saya suruh diam tapi dia duk menangis jugak... Aqilah time tu pun tak pasal2 menangis jugak.. So, saya ambik Aqilah bagi susu... sambil bagi susu Aqilah, sambil saya pujuk Alisha... saya tepuk2 dia, tapi dia tetap menangis... Saya nak ambik Alisha letak atas peha saya tapi dia tak nak @ keraskan badan... tetap menangis jugak..sambil mata dia memerhati ke arah Aqilah.... time tu saya terpikir, adakah sebab Aqilah ada dalam pelukan saya @ tengah menyusu badan menjadi punca.. saya bagi Aqilah dekat my dear.. Lepas tu saya ambik Alisha.. barulah dia nak.. saya peluk dia & letak atas riba saya... saya pujuk2 Alisha... bila Alisha dah ok sikit, saya cakap "kakak, kakak tidur atas bantal yer.. ibu nak bagi Aqilah minum susu".. Bila saya letak dia atas bantal, ok je dia tidur.. Nampak tak u all... anak nak perhatian je sebenarnya.. dia pun paham yang kita nak bagi adik dia minum susu... tapi dia pun nak kita paham dia jugak... dia nak bermanja @ perhatian dari kita jugak.. saya sebagai ibu sepatutnya lebih prihatin bab ni... Selama ni kita bagi anak minum susu, kita duk peluk yang si adik tu je... yang si kakak nak gak rasa pelukan macam tu.. Yap, selama ni memang kita peluk je si kakak, tapi mungkin si kakak nak lebih dari tu... mungkin dia rasa adik lebih kerap kita peluk.. yela, dah adik menyusu badan kan...

Sejak dari tu, Alhamdulillah saya lebih prihatin bab2 ni... saya dah tahu apa yang menjadi punca Alisha menangis.. Saya dah tahu camna nak handle dia... Saya banyak libatkan diri dalam permainan antara kakak & adik.. antara Alisha & aqilah... Sepanjang Alisha suka menangis.. Otak saya asyik berpikir, apa punca dia menangis... Alhamdulillah... dengan status saya sebagai suri rumah sepenuh masa ni.. saya dapat tengok @ dapat mencari apa yang patut saya lakukan dengan melihat & menilai sikap anak2 tu sendiri... Alhamdulillah jugak saya dikurniakan anak macam Alisha.. yang sedarkan saya apa kesilapan saya dalam memberi kasih sayang dekat anak2... Kita patut nilai kembali.. kadang2 kita rasa kasih sayang kita sama rata dekat anak2.. tapi bagi anak2 pulak, adakah kita adil?.. Belajar selami perasaan mereka... InsyaAllah kita pasti akan jumpa apa yang kita cari

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Aqilah dah pandai minum sendiri


Aqilah masuk je umur setahun memang saya dah start ajar dia minum sendiri... Kiranya kalu saya bagi dia minum air masak tu, dia sendirilah yang pegang cawan.. Tumpah tu normalla kan.. sementara nak pandai.. Sekarang ni Aqilah dah pandai pegang sendiri.. kadang2 tu tak tumpah pun u all tapi dia sengaja pergi tuang air baki dia minum tu.. Lepas2 tu di "tepuk2"nya air yang dah tumpah tu.. Alahaii anak.. saje nak main air... Nasiblah ibu kamu ni baik.. Dah tumpah, ambik kain lap je lah kan.. Budak2 biasalah tu.. Kita dulu pun camtu gak... (",)

Untuk gambar atas ni.. actually time tu saya tengah minum EPHYRA.. Si Aqilah ni bukan main duk tarik2 baju saya, kiranya macam dia nak gtau dia nak minumlah kan.. Bila saya dah habis minum EPHYRA, saya letak air masak dalam bekas tu & bagi Aqilah minum... Anak2 ni cepat je balajar benda2 camni, cuma kita ni je antara nak dengan tak nak ajar.. Kadang2 kita tak ajar lagi dengan alasan nanti tumpah malas nak lap.. malas nak sapu.. tu yang jadi terbantut nak ajarkan.. (^_^)
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Kawal anak supaya jaga tatasusila di rumah orang

Alhamdulillah syukur pada Tuhan saya dikurniakan anak yang dengar kata... Dengar kata yang maksud saya ni dekat umah orang.. Kalu kat umah sendiri jangan cakapla... Saya kalu g umah orang, saya tak suka sangat anak2 saya ni buat cam umah sendiri.. risau kot2 dia g sentuh tu sentuh ni.. sekali pecah ke apa ke... Saya jugak yang naik malu...


Macam Alisha dia memang dari dulu lagi jenis pemalu.. Kalu g umah orang duk berkepit je dengan ibu dia ni.. So, memang takda masalah la...


Aqilah ni pulak, dia jenis yang aktif.. So, dari awai lagi saya memang dah target AQILAH HANYA BOLEH "AKTIF" DEKAT UMAH SENDIRI JE.. UMAH ORANG MESTI JAGA TATASUSILA... Kat umah sendiri nak panjat apa pun panjat, janji umah orang jangan nak panjat kerusi orang plak.. Alhamdulillah Aqilah pun jenis dengar cakap & paham.. Maybe sebab dia tengok kakak dia pun diam2 je agaknya...

Peel anak dekat umah orang ni saya tak pasti samada ianya bergantung pada jantina or cara kita ajar or explain kat anak... Macam saya, dari kecik saya memang dah "control" Aqilah dari aktif dekat umah orang.. Sebab saya memang dari awal lagi dah cari strategi untuk bagi anak yang "aktif" tapi "diam" di umah orang...

Actually, Aqilah ni walaupun dia jenis aktif.. walaupun dia nampak serius.. tapi dia seorang yang sangat2 manja.. lagi manja dari Alisha... Kalau balik kampung pun, Aqilah & Alisha akan ambik masa untuk serasi.. Kiranya masa mula2 sampai, 2 beradik ni duk berkepit je la dengan saya.. Tu yang g umah orang dorang boleh "diam" kot... Kalau g klinik untuk checkup dorang pun, Alisha & Aqilah ni duk je dekat saya.. Saya ni pulak yang bagitahu dorang suruh g main dengan budak2 lain...

Tapi apa2 pun.. keadaan "diam" tu hanya akan berlaku bila di luar rumah @ umah orang.. Kalau umah sendiri.. mereka lah heroin.. hihiii.. Tapi saya tak kisah sebab umah sendiri.. janji mereka paham apa yang perlu mereka lakukan bila ada umah orang.. (",)
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Didik anak mengaku salah sendiri

Semalam Alisha sepahkan rumah.. saya sambil2 masak tu, saja la tanya "Sape sepahkan rumah ni".. Alisha terus cakap "Isha yang buat..".. Tadi pulak, Aqilah main tab Alisha, lepas tu Alisha ambik tab tu dari Aqilah.. terus Aqilah nangis.. Saya sambil2 baring dengan Aqilah cakap "Sian Aqilah.. Sape buat Aqilah..".. Alisha yang ada dekat sebelah saya terus cakap.. "Isha buat... Isha buat adik"... Good girl lah kamu ni sayang.. Mengaku kesalahan sendiri...

Kalau dia terjatuh sendiri pun dia akan cakap "Isha buat".. takda nak salahkan batu sebab tersepak ke.. salahkan kerusi ke.. tapi dia akan salahkan diri dia sendiri.. Harap sikap Alisha kekal hingga dia besar & selama2nya... Walau apa "kesan" dari apa yang kita buat, jangan tuding jari dekat orang.. salahkan diri sendiri terlebih dahulu... Selidik balik apa yang tak kena...

Saya memang tak suka + saya rasa tak elok ajar anak "salahkan" benda lain... contohla, anak menangis terjatuh sebab tersepak bantal dalam umah, saya takdanya nak bagi anak tu diam g buat2 pukul bantal.. konon2 bantal tu bersalah la sebab jatuhkan anak... Tapi saya akan cakap itu salah sendiri.. jalan tak tengok bawah.. lenkali jalan tengok bawah.. 

Sekarang kita nampak remeh tapi "kesan" jangka panjang tu yang kita kene pikir.. tak nak nanti anak kita buat kesalahan sesuatu tapi sebab nak "tutup" salah sendiri, nanti mereka pandai salahkan orang lain... Tak best la perangai camtu kan...

P/s : Alisha memang bahasakan diri dia ISHA
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Tips anak bijak guna OTAK KANAN

Entry ni saya dah buat sebelum ni.. tahun 2011.. untuk join contest.. *tiba2 baru tingat, apa cite dengan contest ni yer.. tergantung tak bertali.. (",).. kiranya saya copy paste je la semula.. hihii... Malas sungguh rasa harini... malas nak taip.. Saya up balik sebab saya nak praktikkan dekat Aqilah.. lagi satu memandangkan Alisha pun dah pandai cakap.. so, senanglah untuk saya teruskan usaha ni.. Dah alang2 saya nak ajar anak saya, teruslah saya share nak bagi u all praktik dekat anak u all jugak.. (",)

______________________________________________________________

Sebelum ni saya pernah terbaca yang kajian di Jepun menunjukkan melatih anak menggunakan otak kanan untuk berfikir adalah lebih efektif melahirkan anak bijak berbanding otak sebelah kiri.. Selama ni saya main ajar je alisha.. tak tau la otak kanan ke kiri tapi sekarang ni tiba2 saya rasa macam best pulak untuk seimbangkan dengan otak kanan jugak..

Tak kisahlah tu apa2 pun, yang penting hari ni saya nak berkongsi dengan u all apa yang saya dah baca tentang Tips Anak Bijak guna Otak Kanan.. Bolehlah kita sama2 mempraktikkannya.. (",)


1. Ketika anak2 kita tengah tidur2 ayam, kita bercakaplah dengan mereka dengan sepenuh hati & sejujurnya bahawa kita amat2 menyayanginya.. Contohnya.. "Alisha.. ibu terlalu sayangkan alisha.. kasih sayang ibu terhadap alisha tiada tandingannya.. semoga alisha membesar sebagai anak yang baik, bijak, solehah & taat pada perintah Allah"... Untuk pengetahuan u all, ketika anak2 kita tidur2 ayam, OTAK KANAN SEDANG BEKERJA MANAKALA OTAK KIRI DAH PUN TIDUR dengan lenanya... (",).. Saya selalu buat macam ni... terlebih feeling mulalah mengalir air mata...

2. Guna flash card sebagai bahan untuk mengajar anak kita.. TAPI TUNJUK LAJU2 tau.. supaya otak kanan anak kita tu bekerja keras untuk menangkap apa yang kita tunjuk... Alaaa flash card ni, kalau kita tak nak beli, buat sendiri pun boleh.. Kita tulis je perkataan2 pendek or ABC or 1 2 3 or gambar2 & sebagainya..

3. Ajar anak2 kita bermain tanah liat, cat air, melukis, gunting kertas & sebagainya kerana GERAK KERJA TANGAN adalah HASIL DARI OTAK KANAN. Sebenarnya kita boleh jugak menguji otak kanan anak2 kita ni.. contohnya, u all lukis gambar rama2 sebelah je, sebelah lagi suruh anak u all yang lukis (",) Bab melukis ni rasanya abah alisha yang lebih elok mengajar kot sebab ibu alisha ni bila lukis rama2 silap haribulan, alisha gelakkan saya pulak.. hahahhah Ibu alisha memang tak reti bab2 melukis.. muahhaha

4. Kita jangan marah or tengking anak2 kita. Ini kerana mereka akan simpan apa yang kita marah tadi pada otak kiri. Tapi kalau kita dah terlanjur, kita minta maaf pada mereka. & kita buatlah yang no 1 dekat atas tu... bercakap dengan anak2 ketika mereka tidur2 ayam.. contohnya "Alisha.. ibu mintak maaf sebab ibu tengking alisha tadi.. ibu sayangkan alisha.. ibu nak alisha jadi anak yang baik..".. Haa yang ni saya pernah termarah alisha sekali.. lepas tu mulalah bercakap dengan dia ketika tidur2 ayam tu.. siap mengalir air mata penyesalan.. 

5. Lagi satu, cuba kita bercerita sesuatu dengan anak2 kita TAPI kita JANGAN HABISKAN CERITA TU.. suruh anak2 kita pulak yang sambung... tak kisahlah walaupun mereka merapu... hahahaa.. *tiba2 saya terbayang Aiman Anak muni @ Puan Kutu yang suka loyar buruk hihii... Alisha memang pakar menyambung cerita saya siap dengan tangan lagi gerak tapi masalahnya bahasa German.. muahhahha

6. Kita jugak boleh bermain teka-teki dengan anak2.. Antaranya, kita boleh masukkan barang dalam kotak dan suruh mereka teka, atau suruh mereka cari benda tersembunyi misalnya ketika di atas katil, kita minta mereka mencari gambar yang ada pada cadar mereka, gambar, poster atau apa-apa sahaja yang kita gantung pada dinding. Bab gambar dekat cadar tu memang saya selalu buat... Sampai sekarang alisha pulak yang menegur saya bila saya tunjuk pooh tu adalah tiger.. si kecik alisha ni cepat2 tunjuk tigger tu adalah tiger.. hihii

7. Last sekali, kita ganti perkataan jangan dengan perkataan tolong. Contohnya "Alisha, tolong diam.." berbanding "Alisha, jangan bising".. SEBABNYA, BILA KITA SEBUT JANGAN, ITULAH YANG ANAK2 KITA SUKA SANGAT BUAT.. Tapi tu la.. si ibu alisha ni pulak, kadang2 mulut tu terlebih ringan sebut JANGAN.. Adehhh

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Malam pertama yang akhirnya berjaya..!!

Malam tadi adalah malam pertama saya berjaya bagi Alisha tidur awal... pukul 9:30 dah tido..!! U all tahu tak, actually selama ni Alisha tido lambat tau... U all bayanglah, kalau pukul 12 malam, kami semua dah masuk bilik tido tapi si Alisha ni, boleh pulak dia duk main sorang2 atas katil tu.. kadang2 dia duk melayan tab.. sekali tengok jam kol 2 lebih pagi.. kol 3 lebih pagi baru dia nak tido... Pening kepala tengok dia tido lambat2 camtu... Saya pun teruslah cari jalan penyelesaian...

So, hari Selasa baru ni, saya "paksa" Alisha tido pukul 10 malam... tapi tak berjaya tau...!! Dia tak nak tido... kalau tak silap saya, pukul 2 lebih baru dia tido.. Time tu saya terpikir takut2 anak saya ni ada penyakit susah tido malam... Haihhh haru.... Last2, saya dah niat yang strategi saya untuk didik alisha tidur awal bermula esok pagi @ pagi rabu.. TAKDA BELAS KASIHAN!!

Pagi Rabu, saya kejutkan dia pukul 7 pagi & terus mandi walaupun mata dia terpejam lagi... Tak kisah pukul berapa dia tido semalam, dia tetap kena bangun mandi awal... Lepas mandi, saya temankan alisha tengok tv & breakfast, kononnya tak nak bagi Alisha tido la... Memang dia tak tido pun, cuma pukul 11 pagi je baru tertidur... tu pun sekejap je la... 

Petangnya pulak, hampir pukul 7 malam dia terlena, saya nampak... terus kejut Alisha & sembang2.. dukung2 dia semata2 tak nak bagi dia tido... Siap saya basuh lagi muka dia... Alisha duk la cakap "Kakak nak tido"... *kesian tengok mata dia, layu je.. yela, tido 4jam je... Tapi ibu dia boo layan yer... Kejam tak??.. Untuk didik anak, kita harus ada sifat KERAS HATI...!!!

Saya cakap, "kakak tak boleh tido sekarang, kene tido lewat sikit (maksud saya tu paling awal pukul 9 malam ).. nanti terus bangun pagi takyah terjaga dah.." Yela, risau gak saya, kalau saya layan kehendak dia nak tido time tu, tak mustahil nanti dia akan terjaga semula.. lagilah susah dia nak tido kembali... Last2 saya tengok Alisha dah terlena depan TV, time tu dah pulkul 9:30 malam... Saya terus angkat Alisha masuk bilik & terus terlena sampai pagi.. (",)

Alhamdulillah... Saya dah jumpa strategi nak bagi anak saya tidur awal... Kiranya cara saya ni untuk melatih or membiasakan diri dia tido awal.. dengan kata lain, tengah "menjadualkan" kembali "jadual" yang sedia ada dalam diri dia tu.. Sekarang ni, saya sedang mencari strategi untuk anak2 saya ni takda nak gaduh2.. berkongsi barang.. kalau berjaya baru saya share yer (",) Btw, ingat pesan saya selama ni tau.. Untuk berjaya, JANGAN SESEKALI WUJUDKAN ALASAN.. termasuk soal berkaitan anak2...
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Tiada paksaan dalam mendidik anak


Saya suka dengan komen Maria Firdz ni.. "SY BKN IBU YG JNIS MEMAKSA.. JADI PEMBELAJARAN ITU SY JADIKAN SCRA SLOW DAN SEMULAJADI".. Yap betoi.. dalam mendidik anak.. jangan memaksa.. nanti mereka memberontak.. Saya sendiri pun, dalam mendidik anak, takda memaksa...

Kalau u all mengikuti blog saya dari awal.. U all pasti akan tahu PUNCA SAYA START FREE DIAPERS ALISHA... PUNCANYA SEBAB ALISHA YANG DAH TAK NAK PAKAI PAMPERS.. NAK TAK NAK IBU DIA NI KENALAH AJAR FREE DIAPERS KAN.. (",) Tiba2 saya terpikir pulak, bila setiap entry berkaitan free diapers yang saya share.. mesti saya akan tulis supaya u all ajar anak free diapers tanpa wujudkan alasan.. terpikir pulak saya takut u all ingat saya suruh u all tu memaksa anak u all.. sedangkan hakikatnya kalau u all baca rentetan cerita free diapers alisha ni.. bukan sebab saya paksa, tapi dia yang nak... risau takut ada yang baru petama kali singgah sini & terus pikir lain.. hihii

Dalam bab berkaitan buku ni pulak... pun bukan saya memaksa... saya ni bukan ibu yang rajin sangat pun u all... PEMALAS saya ni sebenarnya... TAPI DAH ALISHA NI PULAK JENIS YANG RAJIN NAK BELAJAR.. DUK USUNG BUKU DIA TU JE.. ASYIK DUK TANYA IBU DIA NI. ASYIK DUK SURUH IBU DIA NI AJAR.. NAK TAK NAK KENELAH SAYA AJAR JUGAK... Kalau time saya MALAS.. saya pass dekat abah dia je suruh ajar.. (",)

Dalam bab berkaitan buku.. saya memang takkan paksa Alisha.. sebab my dear pun tak suka dipaksa anaknya.. my dear tak nak anak dia "kehilangan" keseronokkan zaman kanak2.. lebih2 lagi saya pun MALAS.. hahah.. Eh, u all jangan pulak kata, saya kata anak2 u all "kehilangan" zaman kanak2 tau.. Alaa kita mengajar anak2 kan sambil bermain... bukannya kita mengajar seperti cikgu2 dekat sekolah tu haaa...(",) *setiap orang ada pandangan sendiri berkaitan ini

Lagi satu, saya nak tulis jugak dekat sini... apa yang saya share dekat blog saya.. untuk anak umur Alisha yer.. 3 tahun.. bukan untuk anak2 u all yang dah besar.. kalau anak u all tu dah besar or masih kecik.. cara pembelajaran kita mestilah berbeza kan.. nak didik anak yang dah besar yang dah bersekolah tu lain..  

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Moga Tuhan tinggikan tahap kesabaran dalam diri saya

Kita as parent ni sentiasa diuji dengan sikap anak2.. Makin anak2 membesar.. makin banyak ujiannya.. makin banyak tahap kesabaran yang kita perlukan... Macam Alisha ni haa.. suka sangat menangis... mulalah buat saya rasa eeee eeee eeee grrrr grrrrrrr grrrrrrrrr.... Bukannya menangis pasal kene pukul ke.. kene marah ke... kadang tu kalau badan gatal2 dia menangis.. dia nak sesuatu tapi saya tak paham.. pun dia menangis.. Mulalah saya rasa nak marah.. mulalah suara tu nak meninggi... tak pasal2 kene cubit.. yang tambah lagi uji kesabaran tu sebab dia menangis time nak tido tu haa... time kami semua dah mengantuk... Mulalah bila dah kene cubit tu.. saya mintak maaf balik dekat dia.. Alisha ni jenis hati lembut macam ibu dia ni jugak.. Bila saya mintak maaf.. dia rasa sedih.. so, tersedu2 dia nangis sambil peluk saya... 

Semalamkan u all.. dia nak susu tau.. saya letaklah bekas susu atas almari yang biasa.. sekali semalam dia buat peel cakap tak sampai nak pegang.. padahal boleh je ambik.. Dalam hati time tu rasa macam.. eeee eee nak kene jugak dia ni... saya yang naik grrr grrr ni terus ambik botol yang berisi susu tu sumbat dalam seluar dia... terus dia mengamuk & suruh saya ambik semula botol tu.. so, saya ambik & bagi dekat tangan dia.. tapi dia mengamuk suruh saya letak atas almari tu semula.. saya pun letaklah.. lepas tu dia suruh pulak saya ambik botol tu.. Ya Allah... kamu ni memang nak uji kesabaran ibu... *kesimpulan untuk perenggan ni.. Alisha suruh saya ambik botol tu elok2 & bagi dekat tangan dia elok2... sebab tu dia suruh saya letak botol tu atas almari semula... Nampak tak dekat sini??.. Alisha sedang mengajar saya sebenarnya...

Selepas saya dah bagi botol tu.. dia rendahkan badan dia dari paras katil & cakap dia takleh panjat katil tu.. suruh saya angkat dia... Ya Allah.. teruji sungguh kesabaran saya ni... *semua ni berlaku hampir pukul 2 pagi.. Si Alisha ni dia tido lambat... dah tu nak suruh peluk pulak... Alisha.. Alisha.. Alisha.. kalau nak bermanja dengan ibu pun, please jangan waktu tido.. jangan pukul 1 or 2 pagi baru nak buat perangai...

Ohya, lepas part yang saya masukkan botol air dalam seluar dia tu.. saya baring semula atas katil tau.. sambil2 tu saya terus istighfar banyak2.. zikir banyak2.. bagi saya jadi cool balik.. lepas tu baru sambung layan Alisha.. Dalam mendidik anak.. doa saya moga Tuhan banyakkan.. limpahkan kesabaran dalam diri saya.. Kesabaran tu sangat2 penting dalam membesarkan anak ni... Alisha ni, dia uji saya melalui menangis tu je u all.. merengek.. tu yang bila saya "terlepas".. saya akan cepat2 istighfar & lepas tu hug n kiss Alisha & cakap Saya mintak maaf.. lepas tu saya nasihat lah dia jangan menangis lagi.. tapi biasalah kan, menangis tu kan memang sikap kanak2.. sikap budak2.. @ cara mereka meluahkan perasaan... so, kita yang besar ni kene cari jalan untuk handle situasi tu...

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.


Bertuahnya saya bila dapat anak berlainan sikap

Alhamdulillah.. syukur sebab saya dikurniakan 2 orang anak perempuan yang bijak pandai macam Alisha & Aqilah.. *Hope pregnant kali ke 3 dapat anak lelaki.. doa awai2 moga jadi kenyataan.. (^_^).. 2 orang anak perempuan yang berlainan perwatakan.. 2 orang anak perempuan yang berlainan perkembangan.. 

Kalau orang tengok Alisha, orang akan cakap Alisha ni jenis lemah lembut.. Aqilah pulak jenis yang keras sikit... Alisha jenis pemalu.. Kalau orang luar datang rumah.. dia duk ikut vontot saya je ke hulu ke hilir.. Aqilah jugak yang duk "melayan" tetamu.. hahah.. Kalau dari segi perkembangan, Aqilah memang jenis cepat dari Alisha.. Alisha boleh jalan umur 10 bulan setengah, Aqilah boleh jalan umur 9 bulan setengah...

Aqilah seorang yang aktif.. Dia hanya diam time tidur tu je u all.. Alisha dulu tak seaktif dia.. Alisha ni ala2 menantu pilihan la kononnya.. hihii.. TAPI SAYA SANGAT SERONOK DIKURNIAKAN ANAK YANG BERLAINAN SIKAP... IA BAGI CABARAN UNTUK SAYA DALAM MENDIDIK OR MENJAGA ANAK.. SAYA DAPAT BELAJAR, MACAMANA NAK JAGA ANAK YANG AKTIF.. Opsttt bukanlah  hyper aktif tapi aktif dari Alisha je pun maksud saya dengan aktif tu.. (",)

Jaga Aqilah ibarat macam saya jaga 2 oarang anak.. tak pernahnya dia nak penat.. macam2 dia nak belajar.. dia pun jenis cepat serba serbi.. dengan nak panjat meja lah.. panjat kerusilah... tak padan kecik.. Eh, tapi Alisha dulu pun sama jugak.. jenis suka memanjat jugak...

Bila Aqilah jenis yang aktif, satu target saya dalam didik Aqilah adalah.. BILA PERGI RUMAH ORANG, PASTIKAN SEDAR DIRI YANG ITU RUMAH ORANG... bukan apa, saya kurang suka or tak nak timbul rasa segan dekat tuan rumah.. bayanglah kita g berjalan rumah orang tapi anak2 kita sibuk duk panjat kerusi rumah orang la.. duk sentuh segala barang hiasan umah orang la... NO.. NO.. NO... saya tak suka anak2 saya camtu.. masa saya kecik2 dulu, kalau berperangai camtu... siaplah..! Kadang2 orang kata.. takpa.. anak2.. budak2.. biasalah perangai camtu.. memanglah u all.. tapi kita sebagai parent ni.. takkan takda rasa malu kot... takkan takda rasa segan... lebih2 lagi kalau anak kita TERrosakkan barang dekat umah orang.. Kalau umah sedara mara maybe boleh consider tapi kalau umah sekadar rakan2 or jiran2...?

Sebab tu saya memang dah pikir benda ni dari awal.. saya perlu train anak2 saya supaya jadi "pemalu" bila dekat rumah orang.. jangan buat macam umah sendiri... Semua ni kene ajar dari kecik.. nanti bila anak dah panjang "akai" baru nak ajar nanti mereka akan memberontak... sebagai contoh, kita bawak anak pergi umah orang, anak pulak buat perangai panjat kerusi.. lompat atas kerusi.. bila kita tegur dia mulalah mengamuk2 dekat umah orang.. kita jugak yang malu... malu kot2 ada orang mengata anak kita.. secara tak langsung mengata kitalah.. sebab kita yang didik anak kita...

Setakat ni, walaupun Aqilah jenis aktif, tapi bila pergi rumah orang dia masih lagi tahu jaga diri.. masih lagi sedar diri... Opsttt time raya hari tu je pun Aqilah ni g berjalan umah orang.. so, time raya tu, Aqilah sangatlah behave yer... macam kakak dia jugak.. Alhamdulillah dia masih lagi senang bawak g umah orang.. Harap2 kekal camtu... Haaa jangan tak tahu.. walaupun Aqilah ni aktif & nak dengan semua orang.. tapi Aqilah ni jenis pemalu jugak tau.. Sebagai contoh, hari tu time isi minyak, dia duk tengok orang isi minyak.. lepas tu orang tu tengok dia & senyum dekat dia.. dan2 dia jadi malu2 alah.. terus menempek kepala dia tu ke dada saya.. hahahha.. dalam bab malu2 ni, agaknya walau seaktif mana pun anak2 girl kita ni, mesti ada sifat malu kan.. yela, dah jantina pun girl.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Pendapat kita sama Mama QS...


Yap, pendapat kita memang sama kak @ Mama QS... (Mama QS komen di entry sebelum ini)... Saya pun tak suka bila orang kata budak2 ni takda akal ke... budak2 ni kecik lagi tak tahu apa2... budak2 ni kecik lagi tak pandai lagi... Saya selalu dengar kata2 camni... tak kira ianya terkeluar dari mulut yang muda or yang tua.. semua ada... Saya senyum je la walau hakikatnya saya tak berapa setuju...

Sebagai contoh, orang2 ada yang terpikir buat apa beli buku dekat anak2 ketika usianya baby lagi.. meniarap pun tak pandai lagi...Yap.. secara mata kasarnya, kita nampak mereka tak pandai... kita bacakan buku cerita, dorang buat derkkk je... kita kenalkan nama2 anggota badan, dorang bukan boleh cakap balik pun apa yang kita ajar tu kan... 

Jangan sesekali pandang rendah dekat anak2 kita yer... diusia kecik hingga 3 tahun, sebanyak 80% nak mengembang tu u all.. neutron2 sedang mencari jalan untuk bersambung antara satu sama lain je time ni... kita ibu2 ni la yang patut bantu supaya ianya dapat bersambung... *Alaaa macam iklan susu Anmum tu.. sudu jatuh bawah kerusi, budak tu ambik besi berani untuk ambik sudu tu... nampak tak panjang tak panjanya akai dia.. (",)..

Macam Alisha, masa dia kecik, berialah saya duk cerita ni tangan ni kaki ni mulut.. kiranya kenalkan anggota badan la kan.. time tu tak boleh cakap pun lagi.. merangkak pun belum agaknya.. tapi bila dah boleh cakap, automatik dia dah tahu anggota badan dia... Ni contoh je la tau u all.. banyak lagi contoh2 lain tapi tu la, time nak tulis ni, otak duk terbayang2 nasi.. hidung duk terbau2 sambal belacan... tekak pulak duk rasa sedapnya kalau makan nasi ikan singgang cicah sambal belacan.. So, saya g makan dulu la yer.. hihii

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.


05/09/2013 genaplah umur Alisha 3 TAHUN

AKHIRNYA.... TARIKH YANG DINANTI2KAN... 05/09/2013... GENAPLAH UMUR ALISHA 3 TAHUN..!! Sekejap je dah 3 tahun Alisha.. rasa macam baru je lagi lahirkan Alisha... Semua kisah Alisha dari kecik tercatat dekat blog ni.. Tengoklah gambar dekat header atas tu... gambar Alisha ketika umur sehari pun ada.. (",)
Alhamdulillah... di usia 3 tahun ni, dah banyak perkembangan anak solehah saya ni.. tak perlu saya senaraikan di sini sebabnya semua perkembangan Alisha, saya dah tulis dekat blog ni... (",) Ohya, cuma ada satu lagi.. ALISHA MASIH BELUM PETAH BERKATA2.. MAKSUD SAYA, ALISHA ADA SEDIKIT PELAT + ADA LAGI BAHASA GERMAN DIA TU... Tapi takpa, itu bukan masalah yang besar.. sebab Alisha faham apa yang kita cakap.. sebab tu dia dah boleh free diapers ketika usia 2 tahun ++...

Ohya, lagi satu, KITA SEBAGAI IBU, JANGAN TERLALU FOKUS PADA KELEMAHAN ANAK2.. TAPI FOKUSLAH PADA KELEBIHAN ANAK2.. BAGITAHU BETAPA BANGGANYA KITA ADA ANAK MACAM MEREKA.. MEREKA AKAN RASA SERONOK.. LAMA2, KELEMAHAN TU AKAN BANGKIT MENJADI KELEBIHAN.. SEBAB MEREKA TAHU, KITA SAYANGGGGGGGGGGG DEKAT MEREKA.. (",)

Doa saya untuk Alisha, MOGA ALISHA MEMBESAR SEBAGAI ANAK YANG SOLEHAH.. ANAK YANG SENTIASA MENDOAKAN KEBAHAGIAAN IBU BAPANYA TAK KIRA DI DUNIA OR DI AKHIRAT.. ANAK YANG SENTIASA MENGHORMATI MEREKA2 YANG LEBIH TUA.. 

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Cara saya control Alisha dari terikut-ikut

Anak2 kecik ni suka benor terikut2 kan.. termasuk anak saya si Alisha yang baik budi pekerti ni haaa... Tau apa yang dia tiru or ikut?.. Dia boleh pulak baring atas lantai kalau kita tak bagi sesuatu yang dia nak... Dia nampak kanak2 lain buat camtu lepas tu parent dorang bagi apa yang kanak2 tu nak.. so, maybe Alisha pikir itu tektik yang terbaik untuk menjerat ibu dia... TIDAK SAMA SEKALI TIDAK...!! Tak yah nak test ibu benda2 macam tu yer sayang.. dalam lembut2 ibu kamu ni.. terselit KETEGASAN yer...

Actually Alisha buat camtu dah lama tau.. sekarang ni dah tak buat camtu dah.. dia dah tau tektik dia tak menjadi.. hihii.. Cara yang saya buat, bila Alisha buat macam tu, mestilah saya tegur dia jangan buatkan.. Saya cakap "Alisha jangan nak tiru benda2 macam tu... kakak dah besar kan.. Budak baik tak buat benda macam tu..".. Alisha tetap jugak buat & terus jugak menangis sambil meniarap atas lantai tu.. Macam biasa, saya bagi keizinan untuk dia menangis seberapa lama dia nak... Sebab saya tahu, lepas tu Alisha panggil IBU & terus datang dekat saya.. Time ni lah saya akan peluk & kiss dia sambil explain lagi sekali kenapa dia tak boleh buat macam tu...

Lagi satu yang Alisha ikut adalah isap ibu jari..!! Tau tak.. beberapa kali time nak tidur, dia boleh sorok2 (membelakangkan saya) dari saya lepas tu isap jari dia... padahal tidur sebelah saya, macamlah saya ni tak boleh intai.. hihiii.. Tak suka betoi bila saya cakap NO tapi buat jugak... Alisha bukan jenis isap jari pun.. tapi maybe dia nak rasa apa perasaan bila orang isap jari... So, cara yang saya buat adalah, time dia nak buat tu... macam biasa saya explain kenapa tak boleh buat macam tu, lepas tu saya akan tidur sambil peluk dia & badan dia mengadap arah saya or kadang2 saya pegang jari dia tu.. (^_^) ... time ni Alisha lagi suka, siap suruh peluk kuat lagi... entah2 akai dia je nak suruh saya peluk time tidur.. (",)

Ohya, saya bagi Alisha tidur mengadap saya tu kononnya nanti Alisha takutlah tengok kebuntangan mata ibu dia ni... so, tak jadlah nak isap... kikikii

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Jangan cakap yang negatif tapi guna perkatan yang positif..

Saya kurang suka bila dengar orang2 sebut anak2 kecik ni NAKAL or BUAS.. Tak kisahlah walau yang dikata tu bukan anak saya pun.. tapi saya lebih suka sebut sesuatu yang positif.. Kita ibu2 ni pun sama lah jugak.. jangan duk cakap anak kita tu buas ke.. anak kita tu nakal ke...

Lenkali kalau orang kata anak u all tu buas or nakal, u all cakap.. ANAK U ALL BUKAN BUAS TAPI AKTIF... Kalau dari kecik kita dah terbiasakan sebut anak2 tu buas, anak tu nakal.. takut nanti sampai besar duk buas or nakal.. Bila dah besar, kalau orang kata anak kita tu buas.. maksud dia berbeza dengan orang kata anak kita buas masa kecik kan?..

So, sebutlah anak kita tu aktif.. at least dah besar, adalah jugak boleh dikatakan aktif bersukan.. hihii Banyak lagi perkataan sebenarnya yang u all boleh positifkan.. kalau anak 10 kali duk suruh u all ajar benda yang sama. jangan sebut b_d_h tapi sebutlah "kamu ni anak yang pandai, 10 kali tanya benda yang sama.. lepas ni boleh jadi pakar..".. (^_^) Ni antara contohlah.. yang lain u all boleh pikir sendiri.. 

JIKA KITA DAH BIASAKAN DIRI KITA MENYEBUT PERKATAAN YANG BAIK2 JE KETIKA BERSEMBANG DENGAN ORANG SEKELILING PASTI KITA TAKKAN TERKELUAR PERKATAAN YANG TAK ELOK DI DEPAN ANAK2.. (",)

P/s : Bukan satu kebanggaan jika anak2 petah bercakap macam orang besar tapi guna words :Ba_i.. guna words Bo_d_h or apa2 je dengan rakan2 time bergaduh... 

P/s : Apa2 pun ia bergantung pada niat kita tapi bagi saya, tak salah jika berubah untuk guna perkataan yang lebih baik kan.. (^_^)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Bukan senang untuk menjadi tegas jika dalam hati kita tu lembut

Bukan senang untuk menjadi tegas jika dalam hati kita tu lembut sebenarnya.. tapi untuk  kebaikan, kita perlu menjadi HATI KERING.. Nak cerita dekat u all pasal hari Jumaat malam baru ni...

Lepas main2, Alisha tertidur depan TV tau.. dengan mainan dia penuh la.. dengan flash card berterabur... flash card alisha bukan sekeping dua tapi 100++.. time tu dah pukul 11 lebih dah pun.. Lepas siap kerja saya, saya pun kemas la barang2 Alisha tu.. sekali tengah saya kemas flash card, Alisha boleh terjaga & nangis2 tak bagi saya kemas... saya kemas barang mainan lain pulak, dia marah jugak.. kemas yang bersepah dekat dapur pulak.. pun alisha marah jugak... angin kus kus alisha dah mai la tu.. hihii.. ragam budak baru bangun tidur lah katakan.. (",)

Bila Alisha tak bagi kemas, saya ambik Aqilah & cakap.. "Jom Aqilah kita pergi tidur, kakak tak mau tidur, dia nak jaga rumah".. sambil berjalan masuk ke bilik.. time tu alisha tengok je saya... Saya cakap dekat Alisha.. "Kakak kalau nak tidur, kemas semua mainan tu dulu baru masuk bilik..".. Bila saya dah baring atas katil tu kan, Alisha datang berdiri tepi pintu bilik sambil mengintai saya & Aqilah... kesian pulak saya tengok muka Alisha time ni.. Saya tanya Alisha nak tidur dah ke... dia cakap tak nak... lepas tu saya cakap lagi kalau nak tidur, kemas semuanya baru masuk tidur.. kalau tak, jangan masuk bilik.. Hati saya ni bertambah2 kesian tengok muka alisha...

Saya cakap dekat Alisha lagi.. "Kakak pergi kemas semua mainan tu & jom tidur.. nanti ibu peluk kakak"... 2 3 kali saya cakap benda yang sama... tiba2 Alisha bergerak ke arah flash card dia tu...Dia kutip satu persatu flash card dia tu simpan dalam bag... kutip satu persatu mainan dia, simpan dalam bakul.... PERASAAN SAYA TIME NI?? Rasa macam nak turun dari katil & nak peluk alisha...!!! Kamu anak yang sangat baik sayang...!! Lepas dah siap semua... Alisha duduk makan snek sambil bersandar dekat dinding, betoi2 mengadap pintu bilik...

Saya rasa sayu tengok situasi tu, terus depakan tangan.. Alisha yang tengok, sepantas kilat datang ke arah saya.. so, berlakulah adegan hug & kiss anak & ibu... (",) Normally, lepas main, memang Alisha kemas mainan dia... tapi masa kejadian tu, Alisha dah tidur so, saya tolonglah kemas... tu yang dia mengamuk.. Ohya, untuk pengetahuan u all, situasi dekat atas ni, berlaku dalam keadaan relax yer.. maksud saya, nada suara saya tu, biasa je.. macam saya sembang biasa.. bukannya marah2 dia menangis ... 

Nak bagitahu u all yang anak2 kita ni nak sangat kita peluk mereka... mereka akan rasa lebih disayangi.. Cara psyco yang saya tegaskan selama ni adalah untuk anak2 yang umur Alisha.. yang anak2 dah bersekolah tu saya tak tau la yer.. lagipun, lagi elok jika u all nak guna pendekatan psyco ni ketika anak masih kecik... Apa2 pun, anak2 kita dah tentu kita lebih mengetahui macamana cara nak lembutkan mereka... (",)

Gambar Alisha malam tadi... mainan yang dia dah kemas & nak disimpan di bilik tengah

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Komen dari Cma


Komen CMA di entry ini.. cma kata dia rasa seronok... saya yang baca ni pun rasa seronok.. (",) Eh, tapikan, saya pun ada gak masanya marah anak... Tapi bukan marah yang tinggikan suara sampai jiran2 dengar or marah sampai keluar perkataan2 yang tak elok.. tapi saya lebih kepada "tinggi & tegaskan" nada suara saya tu... 

Kadang tu, saya akan buat tak layan dekat anak jika tak nak dengar cakap saya... contohlah, jika saya suruh Alisha berhenti dari menangis, tapi dia tak nak jugak... saya akan cakap, kalau kakak nak menangis.. jangan duduk dekat ibu... Automatiklah dia diam.. Ohya, pasal menangis tu, bukanlah disebabkan saya marah or apa.. tapi alisha ni jenis suka menangis.. ada je yang dia rasa tu tak kena, ni tak kena... kadang tu, adik kacau dia main pun, dia nak menangis.. 

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Jangan marah tapi tegas

Ingatan untuk diri saya jugak ni.. JANGAN MARAH ANAK TAPI TEGAS.. saya pun manusia biasa, ada masa, naik grrrrr jugak kat anak ni... mulalah nak tinggi suara.. hebat sikit, kene pukul kaki dia tu... tapi normally kalau saya rasa macam saya dah mula nak hangin.. saya akan cepat2 set otak saya dengan "SABAR..."

Tegas yang saya maksudkan camni.. saya nak bagi contoh Alisha.. Petang semalam, dia duk sibuk nak main TAB dia tu.. Sambil dia minum air.. lepas minum, dia suruh saya simpan cawan dia tu atas meja... Sebenarnya takda apa pun jika kita ambik je cawan tu & terus letak atas meja kan.. TAPI saya pikir dari aspek lain pulak...

SAYA NAK ANAK SAYA PANDAI BERDIKARI.. JANGAN PANDAI MENYURUH JE.. *Saya tak nak nanti sampai ke besar asyik menyuruh je.. takut dia "terlupa" yang dia suruh adalah ibu dia.. So, saya cakap dekat Alisha.. "Kakak, ambik cawan tu, simpan sendiri atas meja.." Alisha mengamuk2 tak nak simpan.. tetap jugak suruh saya... Saya pun apa lagi.. terus rampas TAB... *Nampak tak kekurangan kesabaran saya disitu.. saya merampas barang anak saya...

Bila saya rampas TAB, alisha makin mengamuk... tiba2 saya tersedar yang tindakan saya salah...!! terus saya ambik alisha & peluk dia sambil cakap "Kakak anak yang baik kan... kakak ambik cawan tu, simpan atas meja.. lepas tu baru kakak main tab..".. Habis je saya cakap camtu, Alisha cakap nak minum air.. saya bagi dia cawan tadi & saya cakap "Lepas minum, terus simpan atas meja tau.. nanti baru main TAB".. Yap, lepas minum, MEMANG ALISHA TERUS SIMPAN ATAS MEJA... Saya depa tangan saya & cakap.. "macam ni lah anak ibu.. meh sini ibu nak kiss"... Berlakulah adegan ibu kiss anak & anak kiss ibu... & Alisha terus sambung main TAB (^_^)

P/s : Andaikata Alisha tak simpan sendiri cawan tu, memang saya tetap bertegas tak nak bagi main TAB & akan terus pysko Alisha..

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.


Saya pembakar semangat Cma?.. (^_^)


Hihii.. Malu pun ada.. seronok pun ada... Seronok sebab sedikit sebanyak entry yang saya tulis dalam blog ni bagi manfaat untuk ibu2 yang lain.. (^_^)

U all baca komen Cma yang saya dah print screen tu.. cma start free diapers dekat Seri (anak cma) selepas baca entry saya.. (",) Dari malas terus jadi bersemangat..!! cam gitulah yang kita nak.. hehehh.. Camne, saya ada bakat jadi pakar motivasi tak?? hahahaaa.. Impian sekadar angan2... cita2 saya yang tak kesampaian.. hihii.. Tak dapat jadi pakar motivasi.. sekadar duk rumah, memotivasi diri sendiri untuk terus bersabar & rajin dalam mendidik anak2.. (",)

Tapi tu la, tanpa disangka, apa yang saya tulis, secara tak langsung termotivasi jugak untuk ibu2 yang lain... (^_^) Macam Mimie pun pernah bagitahu saya yang dia ada belajar dari entry saya dalam bab anak2... Katanya dari dulu cepat marah2 tapi sekarang lebih banyak bersabar.. Anak2 pun cepat bagi respon.. takda nak memberontak.. (",)

Pasal bab anak2, ada gak yang emel saya bertanya pandapat.. berkongsi pendapat.. memang seronok... (",) Yela, dalam bab anak2 ni, saya pun berkongsi sekadar apa yang saya tahu.. yang saya tak tahu, ibu2 lain kongsikan.. yela, saya kan muda lagi, baru 2 orang anak.. hahah.. *walaupun minggu depan dah genap 3 series tapi tetap perasan muda... ekekke

P/s : Jika saya kongsikan yang baik, boleh ikut... tapi andaikata saya ada kongsi benda yang tak elok, jangan sesekali ikut... (",)

No no no... Stop!!

Alisha memang anak yang pandai... Saya ajar dia dari zaman dia besar Aqilah tu je pun.. tapi bila dah pandai cakap, habis semua dia pratikkan.. heheh.. sebelum ni, saya pernah bagitahu u all yang alisha dah paham & dah tahu apa maksud SMILE & JUMP...  & bila harus guna word SMILE & JUMP tu kan.. Hari ni nak cite pulak pasal NO & STOP...

U all tahu tak, baru ni, Alisha ni buang air besar tau.. Saya suruh la my dear cuci tau.. tapi bila my dear nak menghampiri alisha, nak pergi cuci, boleh pulak si alisha ni, ANGKAT TANGAN dekat abah dia SAMBIL CAKAP STOP..!! Dia tak bagi abah dia datang dekat dia @ cuci... Adehhh... Abah dia seronoklah, tak payah cuci vontot alisha.. hahahha.. Saya jugak jadi tukang cuci.. baru nak bersenang lenang sikit... kah kah kah...

Lagi satu pulak, suka sangat guna perkataan NO.. bukan setakat sebut NO, tapi siap JARI TELUNJUK GERAK KE KANAN & KIRI.. ahhaha.. Macam dulu, sepupu dia masukkan sikat rambut dalam mulut, Alisha nampak terus ambik sikat tu sambil cakap NO, NO, NO.... hahahha.. Alisha takdalah teror sangat pun omputih ni.. tapi saya adalah ajar dia word2 omputih ni kan.. setakat ni alhamdulillah dia paham situasi camna nak guna word2 tu semua.. (",)

Ohya, u all boleh ajar anak u all word yang simple2 dari kecik tau.. dari besar Aqilah ni, dah boleh ajar... biar dorang tak pandai cakap pun.. ajar je... confirm dah besar & dah pandai cakap cam Alisha, dia tahu guna word tu.. (",).. Saya bercakap atas dasar pengalaman.. so, sebagai ibu, haruslah saya berkongsi dengan u all jugak kan.. (",)

Saya bagi contoh dekat u all cara nak ajar guna word JUMP & STOP.. Maybe u all boleh apply dekat anak u all.. (",) Normally, saya akan pegang Aqilah & lompatkan Aqilah sambil cakap, JUMP.. JUMP.. JUMP.. setiap kali saya lompatkan Aqilah, setiap kali tu jugak saya sebut JUMP... Bila saya berhentikan Aqilah dari melompat, saya akan sebut STOP... kiranya macam, "JUMP JUMP JUMP STOP"... So, dari situ, Aqilah boleh paham, bila saya lompatkan dia ke atas, itu dipanggil JUMP & bila saya berhenti lakukannya, itu dipanggil STOP... (",)

U all boleh try cara ni.. mesti anak u all seronok, macam aqilah jugak.. hehhe... Nanti saya akan kongsi lagi dekat u all apa cara yang saya ajar Aqilah di usia dia sekarang... Apa yang saya lakukan dekat Aqilah sekarang, adalah apa yang saya lakukan dekat Alisha masa kecik2 dulu... (",) 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...