Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label MIL. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label MIL. Papar semua catatan

Pressure Cooker untuk MIL tersayang...

Alhamdulillah sangat2 sebab saya dikurniakan MIL yang baik...!!.. MIL saya layan menantu dia semua sama rata.. takda lebih takda kurang... Rasanya saya belum coretkan lagi di blog saya ni... Actually ketika saya berpantang hari tu, MIL saya yang datang sini jaga anak2 saya si Alisha & Aqilah... bukan setakat jaga mereka tapi jugak sediakan makanan untuk kami semua... MIL saya duduk rumah kami ni lebih kurang sebulan.. Bila nak raya haji baru MIL saya balik rumah dia... 

Tau tak, ketika my dear nak hantar MIL saya balik kampung time saya dalam pantang tu, saya salam dengan MIL & hulurkan sedikit duit yang diletak dalam sampul duit raya tu... Time tu MIL saya cakap "Apa pulak ni... banyak sangat ina bagi ni".. (walau hakikatnya MIL saya belum tahu pun berapa jumlah dalam sampul tu).. Lepas tu saya cakap "Sikit je tu... ambiklah buat beli barang nak masak untuk raya haji nanti"... MIL saya pun ambik je la duit tu... Lagipun, selama sebulan MIL saya jaga kami, mana MIL pergi kerja kan... so, mana ada dapat duit selain dari duit anak2 bagi... Esoknya pulak ketika kami nak balik kampung, dalam kereta saya tanya my dear "Abang bagi tak duit dekat mak?"... My dear jawab dah bagi masa hari dapat gaji... Lepas tu my dear sambung lagi cakap "Semalam masa abang nak balik sungai petani, mak nak bagi semula duit yang ina bagi... mak kata ina bagi banyak sangat"... tapi my dear tak ambiklahkan duit tu.... Ya Allah... terkejut saya dengar, ye la u all... jumlah yang saya bagi dekat MIL saya tu tak banyak pun u all... sebenarnya saya sendiri pun malu nak bagi banyak tu... kalau ada cash lebih lagi time tu, pasti saya bagi lebih lagi... tapi bagi MIL saya, jumlah yang saya bagi tu dah besar... Ya Allah... Inilah MIL saya.... my dear & family dulu hidup susah... belajar hanya harapkan lampu pelita... takda elektrik... air pun tadah air hujan...kais pagi makan petang... maybe disebabkan kesusahan yang lalu itu buatkan MIL saya rasa jumlah yang saya bagi tu besar nilainya....

Nak dijadikan cerita, masa MIL ada di rumah saya tu... kami ada bersembang... saya lupa kejadian yang sebenar.. tapi time tu MIL ada menyebut "Mama nak satu je lagi... periuk yang masak daging... dekat kedai tu masak daging ke, tulang ke, sekejap je dah masak"... Maksud MIL saya tu pressure cooker la.. tapi tak tahu nak bagitahu pressure cooker... Saya pun buat2lah tanya berapa harga "Budak2 dekat kedai tu cakap 200++ 300++ camtula..."... Ohya, kedai yang MIL saya maksudkan tu, kedai makan tempat MIL saya kerja... MIL saya ni kerja kedai makan je u all.. kerja siang ikan.. berapalah sangat gaji kan... Time tu, memang saya dah niat nak tunaikan hajat MIL saya tu... ntah, rasa kesian... sebab MIL saya jaga kami selama sebulan, dah sah2 takda gajikan... lagi satu pulak, gaji MIL berapa lah sangat... duit gaji tu nanti nak bayar itu ini ke... beli itu ini ke... habis tu camne nak simpan beli pressure cooker kan.... Tambah2 pulak, saya time tu dapat rasa nanti bila MIL dah habis jaga kami, adakah MIL saya ni dapat kerja tempat tu semula or tak... Yela, sebulan tak kerja kan... mestilah kedai makan tu akan cari penggantikan... Dengan takdir Tuhan, bila MIL saya dah masuk kerja semula... MIL saya hanya kerja 3 hari dalam seminggu... Selama ni 6 hari dalam seminggu.. Tersentuh saya bila dapat tahu pasal ni.. Yela, sebab jaga kami sampai jadi camtu... so, gaji makin berkurang la kan.. 


Time tu saya dah tekad nak memenuhi impian MIL saya tu... Saya ada nampak pressure cooker yang saiz 8.5liter dengan 11liter... Saya telefon mak abah saya tanya pasal pressure cooker ni samada ok ke tak ke.. pastu nak beli saiz mana.. mak saya cakap "Beli je yang saiz 11 liter tu... kumpul adik beradik senang ada periuk besar dah...".. pastu saya cakap pulak, bulan depan  @ bulan 12 hari lahir MIL, ke nak bagi bulan 12 je masa hari lahir tu... mak saya jawab "Bagi je sekarang... tak hari lahir pun boleh je bagi... tak payah tunggu hari lahir la"... Bila mak saya cakap camtu, terus je saya beli tanpa pikir panjang... mahal murah belakang kira, janji MIL saya dapat apa yang dia nak.. Saya pun bersyukur sangat2 dapat parent macam parent saya.. mereka memahami.. takda pun nak jeles2 konon2 saya bagi dekat MIL, tapi tak bagi dekat mereka ke apa ke kan... parent saya tumpang simpati lagi adalah bila saya bagitahu hal ni... siap bagi cadangan...


Inilah PRESSURE COOKER saiz 11liter yang saya bagi dekat MIL saya tu... Ohya, tau tak... sebelum saya bagi tu kan, saya ada call MIL saya ni... buat2 tanya pasal "periuk masak daging" dekat MIL.... saya cakap, "Mak, periuk yang mak teringin nak satu lagi tu periuk apa ek?"... MIL saya jawab "Periuk masak daging yang macam dekat kedai tu"... pastu saya buat2 tanya harga... Mil saya cakap "Mahai jugak harga dia... kedai kata 200++ 300++.. tapi takpala... bukan nak masak apa pun dalam periuk tu..." Bagi saya, MIL saya cakap camtu sekadar nak "sedapkan hati"... yela, macam kita la... bila kita tak mampu beli sesuatu yang kita nak, bukan ke kita akan cipta alasan untuk sedapkan hati....


Bila kami balik kampung, saya bagi dekat MIL pressure cooker ni... time tu MIL terdiam sekejap pastu cakap "terima kasi ina"... Nampaklah MIL saya terkejut & happy walaupun MIL saya cakap... "besar sangat periuk ni.. nak masak apalah ni...."... Saya cakap "Lepas ni mak tak perlu pikir lagi nak beli periuk ni tapi mak kene pikir nak masak apa guna periuk ni"... MIL saya senyum2 je... Saya tahu MIL saya happy sebab MIL saya siap gtau adik ipar saya yang saya bagi pressure cooker tu...

Pressure Cooker ni kira macam hadiah in advanced la dari saya untuk birthday MIL... kalau tahun lepas saya bagi kain sutera Terengganu... Ohya, MIL saya tak pernah mengharap anak menantu bagi hadiah ye u all.. jangan salah paham pulak... saya ni sebab dah terbiasa bagi2 hadiah camni... sebab kalau parent saya, saya memang buat or bagi sesuatu yang menggembirakan mereka... disebabkan MIL pun dikira macam mak kita sendiri... so, seboleh mungkin saya pun nak menggembirakan MIL saya jugak... Yela, sementara orang tua kita ada ni, time ni lah kita nak happykan mereka... nanti dah takda, sekurang2nya kita tak rasa ralat... InsyaAllah...

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Rahsia MIL saya lembutkan cucur...!!

Saya memang selalu buat cucur... Cucur ni kira macam makanan kontigensi untuk anak2 solehah saya ni laa... Sebelum saya siapkan lunch, bagi mereka makan cucur dulu... kadang2 tu, malam2 pun dorang request... Nasiblah cucur ni senang je nak masak... Ohya, saya bukan jenis yang suka cucur hanya pada cucur yang lembut gebu je tau... tapi kadang2 ada masa saya suka makan cucur yang keras & leper tu haaa... Ohya, tau tak, minggu lepas saya buatlah cucur bawang yang keras & leper tu... saya dah gtau awal2 dekat my dear yang saya buat cucur keras ni sebab saya nak makan.. tekak saya teringin nak makan cucur yang stail leper & keras camgini... walaupun saya dah gtau awal2, my dear tetap jugak komplen kata keras... nak lagi hebat, baru ni kami balik rumah MIL, MIL saya buat cucur, lembut je kejadiannya... terus my dear cakap "mak buat cucur macamana, lembut je... Ina masak kerah gedegung"... tu diaaaa.. sesedap rasa je my dear "mengata" masakan saya depan MIL.... saya bagitahulah my dear "Yang ina masak lembut selama ni, takda pulak nak puji... yang ina masak keras sebab ina yang nak makan, pandai pulak g kutuk"... boleh tengok dekat senarai RESEPI CUCUR di blog saya ni... tapi yang paling lembut CUCUR BILIS YANG CONFIRM LEMBUT..!! DARI PAGI SAMPAI PETANG SAMPAI MALAM... (^_^)

Walaupun dalam hati saya time tu rasa macam nak "gomol2" je my dear time tu jugak... wakkaka... tapi redha je la... dah suami kesayangan saya tu memang camgitu... kalau sedap bukan main susah nak puji... kalau sebaliknya, laju je dia kutuk... tapi takpala, sekurang2nya saya dapat jugak ilmu kan... Ilmu masakan dari MIL... hihi.. Lagipun anak2 kan biasanya memang suka masakan ibu mereka.. so, nak tambat selera suami, kenelah tahu tips2 masakan si ibu kepada suami tersayang kita tu kan... dok gitu? (",)... Berbalik kepada cerita cucur... Semalam saya buat CUCUR NESTUM....


Cara nak buat cucur nestum ni senang je pun... saya ni jenis kalau nak buat cucur, bahan apa ada di rumah, saya main guna yang tu je la.... TEPUNG GANDUM + NESTUM + SUSU PEKAT MANIS + SANTAN + AIR + TEPUNG GORENG PISANG ADABI = KACAU2 BAGI SEKATA PASTU GORENG.. SIAP..!!


Pagi ni pulak saya buat CUCUR VICO... Resepi saya main bedal je... janji boleh makan sudah... tapi cucur nestum & cucur vico ni sedap tau... sedap sebab perut tengah lapar... kikikiii.. TEPUNG GANDUM + VICO + SUSU PEKAT MANIS + TEPUNG GORENG PISANG ADABI + AIR = KACAU BAGI SEBATI PASTU GORENG... SIAP..!!


2 resepi cucur di atas, saya follow tip MIL saya... memang lembut pun kejadian cucur ni walaupun dah sejuk... So, selain dari tips2 lembutkan cucur yang saya pernah share sebelum ni, u all boleh try jugak tips MIL saya ni... memang lembut..!! Caranya hanya tambah 2 sudu besar tepung goreng pisang adabi ke dalam adunan cucur... tak kiralah apa jenis cucur sekali pun...

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Rezeki untuk insan tersayang

Alhamdulillah.. syukur pada rezeki yang telah Tuhan berikan... Alhamdulillah tahun ni saya dimurahkan rezeki... adalah rezeki lebih sikit dari saya jual EPHYRA & entry berbayar di blog saya ni... Bukan sahaja rezeki dalam bentuk kewangan tapi jugak rezeki2 lain seperti anak.. saya jugak bersyukur sebab walaupun saya tak bekerja, just suri rumah sepenuh masa tapi saya diberi peluang untuk hadiahkan pakaian raya untuk insan2 tersayang..


Tahun ni saya belikan kain sutera Terengganu untuk MIL, abah saya pulak, saya belikan baju melayu... kebetulan kami keluar sebelum puasa hari tu, dekat shopping complex, baju melayu yang brand Crocodile ada buat offer 50 %... harga asal RM149.90 tapi lepas diskaun harganya jadi RM74.95.. Kira murahlah kan, kualiti kain dia pun bagus.... kami beli 2 pasang, sepasang my dear punya, sepasang abah saya punya... design sama cuma warna berbeza... Untuk mak saya pulak, mulanya saya nak beli tudung Ariani dekat mak.. yela, sekali sekala belanja insan2 tersayangkan... konon2nya nak lah beli yang mahai sikit... tapi mak saya kata tak payah... membazir.. mak beli tudung rm10 sudah... pastu saya cakap la, takpala... nak belanja mak kali ni.. mak saya balas balik, "kalau nak belanja, belanja EPHYRA, tudung biar mak beli sendiri... Kakyong belanja mak RM50 sudahlah untuk ephyra tu... yang baki mak bayar..." Alahaiiii mak kesayangan saya ni tau... RM50 je mak suruh saya bayar... saya kata nak belanja, tapi mak tetap kata nak bayar jugak... saya pun cakaplah, tak payah... kakyong bagi free je dekat mak... Ohya, mak saya memang minum EPHYRA setiap bulan...

Selain dari MIL, abah & mak, saya pun sediakan kelengkapan raya jugak untuk Alisha & Aqilah... Si Alisha tu dah tak sabar nak pakai baju & kasut raya... 2 beradik tu duk pakai kasut dalam rumah... Aqilah lagi ganas, siap dia cabut dah manik2 dekat kasut dia tu... haihh tak dan nak pakai raya... ahhaha... Apa2 pun saya bersyukur sangat sebab sejak saya tak bekerja ni, ini adalah tahun pertama saya mampu sediakan pakaian raya untuk insan2 tersayang dalam hidup saya ni... Macam Alisha & Aqilah tu, tak kiralah kan sebab dorang tu memang dah selalu dapat... yang saya maksudkan tu, MIL, abah & mak... Tak sabar pulak nak tunggu hari raya nanti... mesti abah semakin segak dengan baju melayu yang saya beli tu & tak lupa jugak mesti MIL pun makin cantik dengan baju sutera tu.. tak sabar nak tengok insan2 tersayang ni pakai pakaian pemberian ikhlas dari saya tu... (",)

Moga kita semua gembira di pagi raya... tapi walaupun macam tu, janganlah kita lupa pada mereka2 yang susah... kalau ada anak2 soleh & solehah datang rumah time hari raya, walaupun mereka taknak masuk rumah untuk makan tapi jika ada rezeki, sediakanlah duit2 untuk anak2 soleh & solehah ni... tak banyak pun takpa, asal kita ikhlas... InsyaAllah...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Kain batik sutera Terengganu

Entry ni sepatutnya dah lama publish tapi biasalah u all.. jenis manusia suka sangat peram entry dekat draft tu haa... haihh..!! Actually ni cite awal bulan 1 hari tu, saya ada hadiahkan kain batik sutera untuk MIL sempena birthday MIL.. Kebetulan time tu parent saya balik Terengganu, mak saya pulak singgah Noor Arfa Batik untuk beli kain sutera buat raya sepasang sorang.. Teruslah saya bagitahu dekat mak saya mintak tolong belikan untuk MIL sepasang....


Alhamdulillah rasa seronok dapat bagi dekat MIL hadiah kain sutera ni... dapatlah MIL pakai untuk raya tahun ni... Harga untuk sepasang kain batik sutera Terengganu ni, tak tahulah saya nak cakap mahal ke murah... tapi harga untuk 4 meter ni tiga angka la jugak kan... rasanya ia normal untuk harga kain sutera Terengganu.. Harga dekat Noor Arfa Batik ni, paling murah RM100++ paling mahal ribu la kan... tapi kalau u all pergi beli dekat pasar Payang pun harganya standard jugak 3 angka... saya maksudkan yang buatan Terengganu tau... bukan buatan lain yer... sebab buatan lain kita boleh dapat lebih murah.... Ataupun maybe u all, boleh dapat murah kalau u all pandai bodek... dekat pasar payang boleh mintak kurang.. dekat Noor Arfa tak boleh, harga tetap... lagipun Noor Arfa dia "bawak sekali dengan nama"...


Haa tips untuk u all, kalau pergi pasar payang, contohlah u all nak beli Baju kemeja batik buatan Terengganu yang memang dah sah2 harga terpampang dekat situ ratus2 kan, time u all nak beli tu, u all mintak kurang sampai 50 % tau... Bila mereka tak bagi, u all up kan lagi harga u all tu... Saya cakap ni sebabnya sebelum ni abah saya pernah beli 2 helai kemeja batik, harga sehelai saya tak ingat berapa samada RM300++ or RM400++... abah saya tu beli dengan kawan dia tau... eh, bukanlah kawan sangat tapi kalau balik Terengganu memang abah singgah beli dekat dia... Owner kedai tu, boleh offer abah harga diskaun hampir 50% tau... dia offer banyak tu pun, mesti ada untung jugak lagi tu kan... U all nampak tak apa yang saya cuba nak sampaikan ni?... tapi tak tau la plak kot dia offer camtu sebab abah saya beli lebih dari sehelai kan...

Eh jap, ini hanya untuk kain batik or kain sutera yang beratus harga dia tu tau... Kalau macam kain batik sarung yang harga RM30 tu, janganlah mintak kurang sampai RM15 pulak.. hihii.. Biasanya kalau u all pergi Terengganu, kain batik buatan Terengganu mesti mahal dari buatan lain... saya tak pasti kenapa... buatan Terengganu ni cantik ke apa ke tak tau la... sebab biasanya kalau saya mintak kurang banyak2kan, mesti tokey2 kedai ni cakap.. tak boleh sebab ni buatan Terengganu punya...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Mee Goreng Kicap hasil tangan saya...


Mee Goreng Kicap... Rupa tak penting.. yang penting rasa.. Mee goreng kicap hasil masakan saya yang menjadi kegemaran MIL... Muahahhahha... Ferasan di situ.. kikikii...

Eh, tapi betoi tau.. adik ipar saya duk cite kata MIL suruh dia masak Mee goreng macam y
ang saya masak..  Hari tu bila MIL datang umah, teruslah saya masak mee goreng kan... Adik ipar saya cakap "Mak cukup berkenan dengan mee goreng kak ina ni"... MIL saya time tu, senyum2 tersipu... hihii.. Saya?? Lagilah malu... Walhal hidung dah kembang kempis... kah kah kah... RESEPI
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Menu untuk family my dear

Baru2 ni family my dear datang rumah.. Alaa 4 orang je pun.. MIL, 2 orang adik ipar & sorang biras.. Tujuannya sebab keesokkannya my dear nak hantar adik ipar saya daftar dekat UUM.. Si menantu yang baik & kakak ipar yang rajin ni pun apa lagi.. berialah masak untuk MIL, ipar & biras tu.. (^_^)


Hari pertama sampai tu, saya sediakan SOTO & BISKUT CREAM CRACKERS BERKASTARD.. Pagi esoknya @ hari nak hantar adik ipar ke UUM tu, saya bangun awai pagi siapkan NASI GORENG & CUCUR.. Buat nasi goreng sebab risau nanti dorang lapar tunggu lama2.. masak cucur tu pulak sebab MIL saya tak makan nasi goreng.. Nampak tak?? betapa bagusnya saya.. prihatin dekat family my dear.. hihii (^_^)

Manakala menu petang lepas mereka balik dari UUM, saya buat NASI PUTIH  berlaukkan GULAI AYAM , SAMBAL PETAI IKAN BILIS & SAYUR... Ohya, pasal SOTO tu kan, first sekali MIL saya makan adalah BERGEDIL.. masuk je mulut, terus MIL saya cakap "Sedapnya bergedil ina buat"...  lepas tu adik ipar saya pulak makan.. pun cakap sedap.. ni yang nak buat saya kembang vontot ni tau.. muahahhah.. Opstttt... bergedil senang je kan.. kalau u all buat pun sedap jugak (",)

Kalau orang datang rumah saya, kerja saya mesti masak je.. bukan apa, seronok jamu orang datang rumah.. buat 2 3 jenis pun takpa.. puas hati tengok orang makan.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.


Perubahan MIL saya..

Sebelum ni saya ada bagitahu u all pasal menghargai orang tua selagi mereka ada... termasuk mil.. saya gak ada  bagitahu u all yang kalau sebelum2 ni, setiap kali salam dengan MIL, saya just kiss tangan je kan... malulah konon nak lebih2 dari tu.. (",) tapi lepas tu saya dah start kiss pipi jugak sebab nak bagi ianya sama macamana saya buat setiap kali jumpa parent saya.. yela, MIL pun macam mak kandung kita jugak kan.. (^_^)

Masa mula2 saya buat camtu kan.. nampaklah macam MIL saya pun pelik2 or terkejut tengok menantu dia ni baik benor siap nak ber kiss bagai.... hahahaa.. time ni, kira macam saya je yang bagi respon tau... tapi sekarang, tidak lagi.. MIL saya pun dah bagi respon jugak.. kiranya time saya nak kiss pipi tu, MIL saya letak tangan dia jugak dekat pinggang saya.. tapi MIL saya tarik badan saya rapat ke badan dia tau... time ni saya sentiasa ada rasa "sesuatu"... rasa kasih sayang seorang ibu lah maksud saya... (^_^)

Saya cuba untuk menyelami perasaan seorang ibu.. bukan ibu yang ada anak kecik macam saya.. tapi seorang ibu yang macam ibu saya or MIL.. anak2 dah besar.. sorang2 keluar dari rumah.. last2 hanya tinggal parent kita yang tua tu jer.. sayu hati mereka, kita tak nampak kan... sebab mereka pandai "simpan"... macam mak saya, saya tahu mak saya terasa sunyi or sedih or sayu jugak.. yela, anak hanya 3 orang.. 2 dah kawen, sorang belajar.. ditambah pulak dengan keadaan adik saya macam tu... Parent kita ni, walaupun kita dah kawen, dah ada anak, tapi mereka tetap risaukan kita macam kita kecik lagi.. mereka tetap ambik berat pasal kita....

Kita sebagai anak ni, apa salahnya tunjukkan kasih sayang kita tu dekat mereka... bukan duit yang mereka nak.. telefon tanya khabar tu pun mereka dah happy sangat..!! Kalau rasa nak kiss.. kiss je parent kita tu.. kalau kita rasa nak peluk, peluk je parent kita tu.. kerana..... bila mereka dah takda, kita dah tak boleh kiss or peluk mereka lagi...

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.
 

Alisha nampak macam budak tak pandai

Baru ni, MIL saya cakap... "Alisha ni nampak pendiam je.. macam budak tak pandai tapi semua dia tahu".. sampuk pulak biras saya.. "Diam2 ubi berisi"... Dan2 my dear tambah "Tengoklah bapak dia sape"... hahha...

Saya sebagai ibu yang 24 jam dengan Alisha, dah tentu saya tahu anak saya camne kan.. tapi bagi orang luar yang tak kenal alisha maybe akan cakap macam MIL saya cakap la kot.. hihii.. Sebabnya Alisha ni jenis kalau dengan orang yang dia tak biasa, dia takut tau.. duk berkepit je dengan saya or abah dia.. Aqilah tu pulak yang terlebih aktif... Lagi satu pulak, Alisha bukannya g school kan.. dia duk terperap je dalam umah ni.. kawan dengan ibu, abah & aqilah je.. mana ada kawan2 lain... Thats y saya ambik peluang ni untuk didik Alisha minat pada pembelajaran @ kembangkan otak dia tu dengan cara saya tersendiri.. cara ibu yang tak bertauliah ni.. hihii

Ohya, tadi saya ada gtau my dear cakap "Tengoklah bapak dia sape" kan... Secara peribadinya Alisha ni ada gak ambik ciri2 bapak dia tu... Ada jugak "mewarisi" kepandaian abah dia tu agaknya... Abah dia tu nampak macam "slow" tapi masa belajar, dari 7 semester, 4 semester dia boleh dapat dekan... Saya ni yang jenis huhaa huhaaa jangan kata dekan, pointer pun cukup makan je.. adehhh... ahhahhah

P/s : Pasal free diapers Alisha time tidur tu, saya tak set alarm pun yer... Tapi secara dengan sendirinya, saya akan terjaga setiap 2 jam sekali.. Alhamdulilah Tuhan permudahkan kerja saya.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon..

Hargailah Ibu Bapa kita selagi mereka ada..

2 minggu lepas time tengah makan dengan 3 orang biras saya & adik ipar saya dekat rumah MIL, saya dengarlah tv ceramah ustaz kazim tau.. lupa tajuk apa.. tapi yang pasti dia duk cakap pasal parent... Dengan tak semena2 terus datang sebak kat hati saya ni.. adehhh.. Saya kalau bab ibu bapa, memang sangat2 mudah tersentuh..!! Tak kiralah ibu bapa saya ke.. ibu bapa orang lain ke.. saya cukup2 sensitif... lepas dengar kata2 dari ustaz kazim tu, automatik mulut saya terkeluar "Hargailah ibu kita selagi mereka masih ada.. telefon hari2 tanya khabar dia".. time ni, air mata saya memang dah bertakung... Saya jugak perasan yang maklong kepada my dear yang ada dekat sebelah saya tu dah mengalir airmata di bahagian hujung mata...

Kita takkan paham perasaan seorang ibu jika kita tak jadi ibu... Saya cakap pasal diri saya sendiri.. Ketika saya budak2 dulu.. pernah je saya menjawab bila mak saya marah.. pernah je saya mendengus bila mak saya suruh buat sesuatu.. mulut ni, sikit2 nak cakap, "nanti dulu.. nanti dulu.." bila mak suruh buat kerja... bila mak marah, mula pikir mak tak sayang... Wahai anak2 semua.. TAKDA IBU YANG TAK SAYANGKAN ANAK2... MAK TEGUR OR MARAH SEBAB MAK SAYANGKAN KITA... ADA LAH KESILAPAN KITA TU.. BELAJAR AMBIK SESUATU PERKARA SEBAGAI POSITIF.. 

Ketika kita menjawab cakap mak kita.. ketika kita mendengus bila mak suruh sesuatu.. Pernah tak kita terpikir perasaan mak kita masa tu??.. Secara peribadinya, ketika kecik dulu, saya tak pikir pun yang mak saya terasa dengan sikap saya... Tapi sekarang, bila saya dah besar, dah bergelar seorang ibu, betapa saya rasa mnyesal dengan sikap sendiri walaupun hanya sekadar mendengus apabila mak suruh buat kerja... Andai masa boleh diputar kembali, saya akan lakukan kerja yang mak saya suruh secepat mungkin.. saya takkan menjawab cakap mak saya... saya takkan sesekali buat mak saya bersedih dengan sikap saya...

Kalau dulu, saya malu nak kiss pipi parent saya... Tapi sejak saya kawen, saya taknak ketinggalan kiss pipi parent saya.. Bila teringat parent makin menginjak usia, kadang2 rasa takut... Ntah sampai bila kita semua dapat berbakti dengan parent masing2... ntah sampai bila kita semua dapat peluk & kiss parent masing2... Ohya, kiss pipi parent, maksud saya memang kiss tau.. bukan laga2 pipi macam, kita dengan kawan2 tu... (",) Sekarang jugak, saya dah start kiss pipi MIL saya.. Kalau sebelum ni just salam & kiss tangan je.. tapi tidak lagi sekarang.. MIL saya jugak macam mak kandung saya.. so, jika saya kiss pipi mak saya, kenapa tidak MIL saya kan... Malu tu semua saya dah tolak ketepi.. yang penting, sayangilah & hargailah parent & MIL or FIL selagi mereka masih ada...


Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 


Ciri menantu yang baik


Hari tu dah buat entry CIRI MENANTU YANG BAIK, hari ni buat jugak lagi sekali... hahhahha... Kalau hari tu, ciri menantu yang baik, time balik kampung, bawak bekal bagi mak mentua rasa air tangan kita.. tapi kali ni, time pergi bercuti tu, belilah sesuatu untuk MIL kesayangan kita tu.. (",)

Macam saya, masa balik Terengganu baru ni, saya beli KAIN BATIK NOOR ARFA untuk MIL.. Saya beli 2 helai.. satu untuk MIL, satu untuk my mum.. Untuk diri sendiri???... tak ada yer.... hahhaha... betapa sayangnya saya dekat mak saya 2 orang tu, sampai terlupa nak beli dekat diri sendiri.. ahhahha

Ohya, kadang2, kita akan cakap "mak saya tak kisah walau tak bagi apa2"... ye betoi tu sayang2 saya sekalian... tapi hakikatnya, percayalah.. walaupun mak or MIL kita tak kisah kalau kita tak bagi apa2 pun dekat mereka tapi jika mereka dapat sesuatu dari kita... jangan lupa perhatikan riak wajah mereka.. jelas terpancar keceriaan dekat wajah mereka... betapa seronoknya mereka dapat hadiah dari kita... (",) Alaa macam kita la.. duk cakap tak kisah suami tak bagi apa2 pun time harijadi or anniversary.. cukuplah sekadar suami sayang kat kita... tapi cuba tengok jika suami bagi hadiah kat kita... mau 7 hari 7 malam tak lena tidur.. habis semua orang nak gtau yang suami bagi hadiah.. *sayalah tu orangnya.. kikikkii 

Sama jugak macam time birthday mak kandung kita ke.. MIL kita ke... mereka tak harap pun kita bagi hadiah.. tapi kalau bagi, mereka mesti seronok.. wish sebagai tanda ingatan pun dah cukup sebenarnya... tau tak, selalu kan, setiap kali birthday or hari ibu.. saya mesti mengharapkan saya sebagai orang  pertama wish dekat MIL.. hahahha.. bukan apa, sebab saya memang dah terdidik dari kecik untuk bagi ucapan dekat family time birthdate mereka.. pakat2 duk tanya mak & abah, sape yang wish paling awai.. (^_^)

Aqilah dah semakin "semangat"

Semangat yang saya maksudkan, tubuh Aqilah tu.. dah makin tembam.. hihii.. Berkat minum susu ibu.. (^_^).. Geram je tengok Aqilah ni... dah la sekarang dah pandai gelak mengekek, lagilah bertambah2 geramnya.. hihii


Aqilah yang suka sangat dekat kamera.. Tak payah suruh dia tengok kamera tapi dia sendiri yang tengok.. heheh.... masa Alisha dulu, bukan nak tengok kamera.. puas mengagah nak suruh tengok kamera.. haha


Ohya, untuk pengetahuan u all, Yap, Aqilah ikut muka my dear.. (",) Tapi kan u all, alisha masa lahir pun, semua orang cakap ikut muka my dear tapi bila dah besar ni, orang kata ikut muka saya pulak... My MIL cakap, anak akan berubah ikut muka orang yang banyak jaga dia.. tak tahu la betoi or tak.. tapi alisha dari muka macam my dear dah berubah ikut muka saya.. heheh.. Aqilah pun, saya tengok, sekarang dah mula ada iras2 alisha masa gambar alisha kecik2 dulu... (^_^)

P/s : Happy sangat bila ramai yang tegur saya makin berisi & pipi dah tembam.. heheh.. Yeayyy... tiada lagi istilah macam "bini popeye".. heheh.. Berat saya sampai sekarang masih maintain dengan angka "5" dihadapan... 50.. dah jauh hati dengan angka "4".. ekekke(^_^)

Selamat Hari Ibu untuk semua ibu2 di dunia...



Saya nak ucapkan SELAMAT HARI IBU untuk semua ibu... tak kiralah samada panggil ibu ke.. emak ke.. mama ke.. ummi ke... atau apa sahaja.. kita semua sama.. kerana kitalah yang melahirkan anak2 kita... (",)


SELAMAT HARI IBU JUGAK UNTUK EMAK SAYA & EMAK MENTUA SAYA...
SEMOGA DIPANJANGKAN USIA...
SAYA SAYANG MAK KANDUNG & MAK MENTUA SAYA.. (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...