Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label MIL. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label MIL. Papar semua catatan

Rezeki untuk insan tersayang

Alhamdulillah.. syukur pada rezeki yang telah Tuhan berikan... Alhamdulillah tahun ni saya dimurahkan rezeki... adalah rezeki lebih sikit dari saya jual EPHYRA & entry berbayar di blog saya ni... Bukan sahaja rezeki dalam bentuk kewangan tapi jugak rezeki2 lain seperti anak.. saya jugak bersyukur sebab walaupun saya tak bekerja, just suri rumah sepenuh masa tapi saya diberi peluang untuk hadiahkan pakaian raya untuk insan2 tersayang..


Tahun ni saya belikan kain sutera Terengganu untuk MIL, abah saya pulak, saya belikan baju melayu... kebetulan kami keluar sebelum puasa hari tu, dekat shopping complex, baju melayu yang brand Crocodile ada buat offer 50 %... harga asal RM149.90 tapi lepas diskaun harganya jadi RM74.95.. Kira murahlah kan, kualiti kain dia pun bagus.... kami beli 2 pasang, sepasang my dear punya, sepasang abah saya punya... design sama cuma warna berbeza... Untuk mak saya pulak, mulanya saya nak beli tudung Ariani dekat mak.. yela, sekali sekala belanja insan2 tersayangkan... konon2nya nak lah beli yang mahai sikit... tapi mak saya kata tak payah... membazir.. mak beli tudung rm10 sudah... pastu saya cakap la, takpala... nak belanja mak kali ni.. mak saya balas balik, "kalau nak belanja, belanja EPHYRA, tudung biar mak beli sendiri... Kakyong belanja mak RM50 sudahlah untuk ephyra tu... yang baki mak bayar..." Alahaiiii mak kesayangan saya ni tau... RM50 je mak suruh saya bayar... saya kata nak belanja, tapi mak tetap kata nak bayar jugak... saya pun cakaplah, tak payah... kakyong bagi free je dekat mak... Ohya, mak saya memang minum EPHYRA setiap bulan...

Selain dari MIL, abah & mak, saya pun sediakan kelengkapan raya jugak untuk Alisha & Aqilah... Si Alisha tu dah tak sabar nak pakai baju & kasut raya... 2 beradik tu duk pakai kasut dalam rumah... Aqilah lagi ganas, siap dia cabut dah manik2 dekat kasut dia tu... haihh tak dan nak pakai raya... ahhaha... Apa2 pun saya bersyukur sangat sebab sejak saya tak bekerja ni, ini adalah tahun pertama saya mampu sediakan pakaian raya untuk insan2 tersayang dalam hidup saya ni... Macam Alisha & Aqilah tu, tak kiralah kan sebab dorang tu memang dah selalu dapat... yang saya maksudkan tu, MIL, abah & mak... Tak sabar pulak nak tunggu hari raya nanti... mesti abah semakin segak dengan baju melayu yang saya beli tu & tak lupa jugak mesti MIL pun makin cantik dengan baju sutera tu.. tak sabar nak tengok insan2 tersayang ni pakai pakaian pemberian ikhlas dari saya tu... (",)

Moga kita semua gembira di pagi raya... tapi walaupun macam tu, janganlah kita lupa pada mereka2 yang susah... kalau ada anak2 soleh & solehah datang rumah time hari raya, walaupun mereka taknak masuk rumah untuk makan tapi jika ada rezeki, sediakanlah duit2 untuk anak2 soleh & solehah ni... tak banyak pun takpa, asal kita ikhlas... InsyaAllah...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Kain batik sutera Terengganu

Entry ni sepatutnya dah lama publish tapi biasalah u all.. jenis manusia suka sangat peram entry dekat draft tu haa... haihh..!! Actually ni cite awal bulan 1 hari tu, saya ada hadiahkan kain batik sutera untuk MIL sempena birthday MIL.. Kebetulan time tu parent saya balik Terengganu, mak saya pulak singgah Noor Arfa Batik untuk beli kain sutera buat raya sepasang sorang.. Teruslah saya bagitahu dekat mak saya mintak tolong belikan untuk MIL sepasang....


Alhamdulillah rasa seronok dapat bagi dekat MIL hadiah kain sutera ni... dapatlah MIL pakai untuk raya tahun ni... Harga untuk sepasang kain batik sutera Terengganu ni, tak tahulah saya nak cakap mahal ke murah... tapi harga untuk 4 meter ni tiga angka la jugak kan... rasanya ia normal untuk harga kain sutera Terengganu.. Harga dekat Noor Arfa Batik ni, paling murah RM100++ paling mahal ribu la kan... tapi kalau u all pergi beli dekat pasar Payang pun harganya standard jugak 3 angka... saya maksudkan yang buatan Terengganu tau... bukan buatan lain yer... sebab buatan lain kita boleh dapat lebih murah.... Ataupun maybe u all, boleh dapat murah kalau u all pandai bodek... dekat pasar payang boleh mintak kurang.. dekat Noor Arfa tak boleh, harga tetap... lagipun Noor Arfa dia "bawak sekali dengan nama"...


Haa tips untuk u all, kalau pergi pasar payang, contohlah u all nak beli Baju kemeja batik buatan Terengganu yang memang dah sah2 harga terpampang dekat situ ratus2 kan, time u all nak beli tu, u all mintak kurang sampai 50 % tau... Bila mereka tak bagi, u all up kan lagi harga u all tu... Saya cakap ni sebabnya sebelum ni abah saya pernah beli 2 helai kemeja batik, harga sehelai saya tak ingat berapa samada RM300++ or RM400++... abah saya tu beli dengan kawan dia tau... eh, bukanlah kawan sangat tapi kalau balik Terengganu memang abah singgah beli dekat dia... Owner kedai tu, boleh offer abah harga diskaun hampir 50% tau... dia offer banyak tu pun, mesti ada untung jugak lagi tu kan... U all nampak tak apa yang saya cuba nak sampaikan ni?... tapi tak tau la plak kot dia offer camtu sebab abah saya beli lebih dari sehelai kan...

Eh jap, ini hanya untuk kain batik or kain sutera yang beratus harga dia tu tau... Kalau macam kain batik sarung yang harga RM30 tu, janganlah mintak kurang sampai RM15 pulak.. hihii.. Biasanya kalau u all pergi Terengganu, kain batik buatan Terengganu mesti mahal dari buatan lain... saya tak pasti kenapa... buatan Terengganu ni cantik ke apa ke tak tau la... sebab biasanya kalau saya mintak kurang banyak2kan, mesti tokey2 kedai ni cakap.. tak boleh sebab ni buatan Terengganu punya...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Mee Goreng Kicap hasil tangan saya...


Mee Goreng Kicap... Rupa tak penting.. yang penting rasa.. Mee goreng kicap hasil masakan saya yang menjadi kegemaran MIL... Muahahhahha... Ferasan di situ.. kikikii...

Eh, tapi betoi tau.. adik ipar saya duk cite kata MIL suruh dia masak Mee goreng macam y
ang saya masak..  Hari tu bila MIL datang umah, teruslah saya masak mee goreng kan... Adik ipar saya cakap "Mak cukup berkenan dengan mee goreng kak ina ni"... MIL saya time tu, senyum2 tersipu... hihii.. Saya?? Lagilah malu... Walhal hidung dah kembang kempis... kah kah kah... RESEPI
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Menu untuk family my dear

Baru2 ni family my dear datang rumah.. Alaa 4 orang je pun.. MIL, 2 orang adik ipar & sorang biras.. Tujuannya sebab keesokkannya my dear nak hantar adik ipar saya daftar dekat UUM.. Si menantu yang baik & kakak ipar yang rajin ni pun apa lagi.. berialah masak untuk MIL, ipar & biras tu.. (^_^)


Hari pertama sampai tu, saya sediakan SOTO & BISKUT CREAM CRACKERS BERKASTARD.. Pagi esoknya @ hari nak hantar adik ipar ke UUM tu, saya bangun awai pagi siapkan NASI GORENG & CUCUR.. Buat nasi goreng sebab risau nanti dorang lapar tunggu lama2.. masak cucur tu pulak sebab MIL saya tak makan nasi goreng.. Nampak tak?? betapa bagusnya saya.. prihatin dekat family my dear.. hihii (^_^)

Manakala menu petang lepas mereka balik dari UUM, saya buat NASI PUTIH  berlaukkan GULAI AYAM , SAMBAL PETAI IKAN BILIS & SAYUR... Ohya, pasal SOTO tu kan, first sekali MIL saya makan adalah BERGEDIL.. masuk je mulut, terus MIL saya cakap "Sedapnya bergedil ina buat"...  lepas tu adik ipar saya pulak makan.. pun cakap sedap.. ni yang nak buat saya kembang vontot ni tau.. muahahhah.. Opstttt... bergedil senang je kan.. kalau u all buat pun sedap jugak (",)

Kalau orang datang rumah saya, kerja saya mesti masak je.. bukan apa, seronok jamu orang datang rumah.. buat 2 3 jenis pun takpa.. puas hati tengok orang makan.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.


Perubahan MIL saya..

Sebelum ni saya ada bagitahu u all pasal menghargai orang tua selagi mereka ada... termasuk mil.. saya gak ada  bagitahu u all yang kalau sebelum2 ni, setiap kali salam dengan MIL, saya just kiss tangan je kan... malulah konon nak lebih2 dari tu.. (",) tapi lepas tu saya dah start kiss pipi jugak sebab nak bagi ianya sama macamana saya buat setiap kali jumpa parent saya.. yela, MIL pun macam mak kandung kita jugak kan.. (^_^)

Masa mula2 saya buat camtu kan.. nampaklah macam MIL saya pun pelik2 or terkejut tengok menantu dia ni baik benor siap nak ber kiss bagai.... hahahaa.. time ni, kira macam saya je yang bagi respon tau... tapi sekarang, tidak lagi.. MIL saya pun dah bagi respon jugak.. kiranya time saya nak kiss pipi tu, MIL saya letak tangan dia jugak dekat pinggang saya.. tapi MIL saya tarik badan saya rapat ke badan dia tau... time ni saya sentiasa ada rasa "sesuatu"... rasa kasih sayang seorang ibu lah maksud saya... (^_^)

Saya cuba untuk menyelami perasaan seorang ibu.. bukan ibu yang ada anak kecik macam saya.. tapi seorang ibu yang macam ibu saya or MIL.. anak2 dah besar.. sorang2 keluar dari rumah.. last2 hanya tinggal parent kita yang tua tu jer.. sayu hati mereka, kita tak nampak kan... sebab mereka pandai "simpan"... macam mak saya, saya tahu mak saya terasa sunyi or sedih or sayu jugak.. yela, anak hanya 3 orang.. 2 dah kawen, sorang belajar.. ditambah pulak dengan keadaan adik saya macam tu... Parent kita ni, walaupun kita dah kawen, dah ada anak, tapi mereka tetap risaukan kita macam kita kecik lagi.. mereka tetap ambik berat pasal kita....

Kita sebagai anak ni, apa salahnya tunjukkan kasih sayang kita tu dekat mereka... bukan duit yang mereka nak.. telefon tanya khabar tu pun mereka dah happy sangat..!! Kalau rasa nak kiss.. kiss je parent kita tu.. kalau kita rasa nak peluk, peluk je parent kita tu.. kerana..... bila mereka dah takda, kita dah tak boleh kiss or peluk mereka lagi...

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.
 

Alisha nampak macam budak tak pandai

Baru ni, MIL saya cakap... "Alisha ni nampak pendiam je.. macam budak tak pandai tapi semua dia tahu".. sampuk pulak biras saya.. "Diam2 ubi berisi"... Dan2 my dear tambah "Tengoklah bapak dia sape"... hahha...

Saya sebagai ibu yang 24 jam dengan Alisha, dah tentu saya tahu anak saya camne kan.. tapi bagi orang luar yang tak kenal alisha maybe akan cakap macam MIL saya cakap la kot.. hihii.. Sebabnya Alisha ni jenis kalau dengan orang yang dia tak biasa, dia takut tau.. duk berkepit je dengan saya or abah dia.. Aqilah tu pulak yang terlebih aktif... Lagi satu pulak, Alisha bukannya g school kan.. dia duk terperap je dalam umah ni.. kawan dengan ibu, abah & aqilah je.. mana ada kawan2 lain... Thats y saya ambik peluang ni untuk didik Alisha minat pada pembelajaran @ kembangkan otak dia tu dengan cara saya tersendiri.. cara ibu yang tak bertauliah ni.. hihii

Ohya, tadi saya ada gtau my dear cakap "Tengoklah bapak dia sape" kan... Secara peribadinya Alisha ni ada gak ambik ciri2 bapak dia tu... Ada jugak "mewarisi" kepandaian abah dia tu agaknya... Abah dia tu nampak macam "slow" tapi masa belajar, dari 7 semester, 4 semester dia boleh dapat dekan... Saya ni yang jenis huhaa huhaaa jangan kata dekan, pointer pun cukup makan je.. adehhh... ahhahhah

P/s : Pasal free diapers Alisha time tidur tu, saya tak set alarm pun yer... Tapi secara dengan sendirinya, saya akan terjaga setiap 2 jam sekali.. Alhamdulilah Tuhan permudahkan kerja saya.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon..

Hargailah Ibu Bapa kita selagi mereka ada..

2 minggu lepas time tengah makan dengan 3 orang biras saya & adik ipar saya dekat rumah MIL, saya dengarlah tv ceramah ustaz kazim tau.. lupa tajuk apa.. tapi yang pasti dia duk cakap pasal parent... Dengan tak semena2 terus datang sebak kat hati saya ni.. adehhh.. Saya kalau bab ibu bapa, memang sangat2 mudah tersentuh..!! Tak kiralah ibu bapa saya ke.. ibu bapa orang lain ke.. saya cukup2 sensitif... lepas dengar kata2 dari ustaz kazim tu, automatik mulut saya terkeluar "Hargailah ibu kita selagi mereka masih ada.. telefon hari2 tanya khabar dia".. time ni, air mata saya memang dah bertakung... Saya jugak perasan yang maklong kepada my dear yang ada dekat sebelah saya tu dah mengalir airmata di bahagian hujung mata...

Kita takkan paham perasaan seorang ibu jika kita tak jadi ibu... Saya cakap pasal diri saya sendiri.. Ketika saya budak2 dulu.. pernah je saya menjawab bila mak saya marah.. pernah je saya mendengus bila mak saya suruh buat sesuatu.. mulut ni, sikit2 nak cakap, "nanti dulu.. nanti dulu.." bila mak suruh buat kerja... bila mak marah, mula pikir mak tak sayang... Wahai anak2 semua.. TAKDA IBU YANG TAK SAYANGKAN ANAK2... MAK TEGUR OR MARAH SEBAB MAK SAYANGKAN KITA... ADA LAH KESILAPAN KITA TU.. BELAJAR AMBIK SESUATU PERKARA SEBAGAI POSITIF.. 

Ketika kita menjawab cakap mak kita.. ketika kita mendengus bila mak suruh sesuatu.. Pernah tak kita terpikir perasaan mak kita masa tu??.. Secara peribadinya, ketika kecik dulu, saya tak pikir pun yang mak saya terasa dengan sikap saya... Tapi sekarang, bila saya dah besar, dah bergelar seorang ibu, betapa saya rasa mnyesal dengan sikap sendiri walaupun hanya sekadar mendengus apabila mak suruh buat kerja... Andai masa boleh diputar kembali, saya akan lakukan kerja yang mak saya suruh secepat mungkin.. saya takkan menjawab cakap mak saya... saya takkan sesekali buat mak saya bersedih dengan sikap saya...

Kalau dulu, saya malu nak kiss pipi parent saya... Tapi sejak saya kawen, saya taknak ketinggalan kiss pipi parent saya.. Bila teringat parent makin menginjak usia, kadang2 rasa takut... Ntah sampai bila kita semua dapat berbakti dengan parent masing2... ntah sampai bila kita semua dapat peluk & kiss parent masing2... Ohya, kiss pipi parent, maksud saya memang kiss tau.. bukan laga2 pipi macam, kita dengan kawan2 tu... (",) Sekarang jugak, saya dah start kiss pipi MIL saya.. Kalau sebelum ni just salam & kiss tangan je.. tapi tidak lagi sekarang.. MIL saya jugak macam mak kandung saya.. so, jika saya kiss pipi mak saya, kenapa tidak MIL saya kan... Malu tu semua saya dah tolak ketepi.. yang penting, sayangilah & hargailah parent & MIL or FIL selagi mereka masih ada...


Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 


Ciri menantu yang baik


Hari tu dah buat entry CIRI MENANTU YANG BAIK, hari ni buat jugak lagi sekali... hahhahha... Kalau hari tu, ciri menantu yang baik, time balik kampung, bawak bekal bagi mak mentua rasa air tangan kita.. tapi kali ni, time pergi bercuti tu, belilah sesuatu untuk MIL kesayangan kita tu.. (",)

Macam saya, masa balik Terengganu baru ni, saya beli KAIN BATIK NOOR ARFA untuk MIL.. Saya beli 2 helai.. satu untuk MIL, satu untuk my mum.. Untuk diri sendiri???... tak ada yer.... hahhaha... betapa sayangnya saya dekat mak saya 2 orang tu, sampai terlupa nak beli dekat diri sendiri.. ahhahha

Ohya, kadang2, kita akan cakap "mak saya tak kisah walau tak bagi apa2"... ye betoi tu sayang2 saya sekalian... tapi hakikatnya, percayalah.. walaupun mak or MIL kita tak kisah kalau kita tak bagi apa2 pun dekat mereka tapi jika mereka dapat sesuatu dari kita... jangan lupa perhatikan riak wajah mereka.. jelas terpancar keceriaan dekat wajah mereka... betapa seronoknya mereka dapat hadiah dari kita... (",) Alaa macam kita la.. duk cakap tak kisah suami tak bagi apa2 pun time harijadi or anniversary.. cukuplah sekadar suami sayang kat kita... tapi cuba tengok jika suami bagi hadiah kat kita... mau 7 hari 7 malam tak lena tidur.. habis semua orang nak gtau yang suami bagi hadiah.. *sayalah tu orangnya.. kikikkii 

Sama jugak macam time birthday mak kandung kita ke.. MIL kita ke... mereka tak harap pun kita bagi hadiah.. tapi kalau bagi, mereka mesti seronok.. wish sebagai tanda ingatan pun dah cukup sebenarnya... tau tak, selalu kan, setiap kali birthday or hari ibu.. saya mesti mengharapkan saya sebagai orang  pertama wish dekat MIL.. hahahha.. bukan apa, sebab saya memang dah terdidik dari kecik untuk bagi ucapan dekat family time birthdate mereka.. pakat2 duk tanya mak & abah, sape yang wish paling awai.. (^_^)

Aqilah dah semakin "semangat"

Semangat yang saya maksudkan, tubuh Aqilah tu.. dah makin tembam.. hihii.. Berkat minum susu ibu.. (^_^).. Geram je tengok Aqilah ni... dah la sekarang dah pandai gelak mengekek, lagilah bertambah2 geramnya.. hihii


Aqilah yang suka sangat dekat kamera.. Tak payah suruh dia tengok kamera tapi dia sendiri yang tengok.. heheh.... masa Alisha dulu, bukan nak tengok kamera.. puas mengagah nak suruh tengok kamera.. haha


Ohya, untuk pengetahuan u all, Yap, Aqilah ikut muka my dear.. (",) Tapi kan u all, alisha masa lahir pun, semua orang cakap ikut muka my dear tapi bila dah besar ni, orang kata ikut muka saya pulak... My MIL cakap, anak akan berubah ikut muka orang yang banyak jaga dia.. tak tahu la betoi or tak.. tapi alisha dari muka macam my dear dah berubah ikut muka saya.. heheh.. Aqilah pun, saya tengok, sekarang dah mula ada iras2 alisha masa gambar alisha kecik2 dulu... (^_^)

P/s : Happy sangat bila ramai yang tegur saya makin berisi & pipi dah tembam.. heheh.. Yeayyy... tiada lagi istilah macam "bini popeye".. heheh.. Berat saya sampai sekarang masih maintain dengan angka "5" dihadapan... 50.. dah jauh hati dengan angka "4".. ekekke(^_^)

Selamat Hari Ibu untuk semua ibu2 di dunia...



Saya nak ucapkan SELAMAT HARI IBU untuk semua ibu... tak kiralah samada panggil ibu ke.. emak ke.. mama ke.. ummi ke... atau apa sahaja.. kita semua sama.. kerana kitalah yang melahirkan anak2 kita... (",)


SELAMAT HARI IBU JUGAK UNTUK EMAK SAYA & EMAK MENTUA SAYA...
SEMOGA DIPANJANGKAN USIA...
SAYA SAYANG MAK KANDUNG & MAK MENTUA SAYA.. (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...