Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label MIL. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label MIL. Papar semua catatan

Mee Goreng Kicap hasil tangan saya...


Mee Goreng Kicap... Rupa tak penting.. yang penting rasa.. Mee goreng kicap hasil masakan saya yang menjadi kegemaran MIL... Muahahhahha... Ferasan di situ.. kikikii...

Eh, tapi betoi tau.. adik ipar saya duk cite kata MIL suruh dia masak Mee goreng macam y
ang saya masak..  Hari tu bila MIL datang umah, teruslah saya masak mee goreng kan... Adik ipar saya cakap "Mak cukup berkenan dengan mee goreng kak ina ni"... MIL saya time tu, senyum2 tersipu... hihii.. Saya?? Lagilah malu... Walhal hidung dah kembang kempis... kah kah kah... RESEPI
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Menu untuk family my dear

Baru2 ni family my dear datang rumah.. Alaa 4 orang je pun.. MIL, 2 orang adik ipar & sorang biras.. Tujuannya sebab keesokkannya my dear nak hantar adik ipar saya daftar dekat UUM.. Si menantu yang baik & kakak ipar yang rajin ni pun apa lagi.. berialah masak untuk MIL, ipar & biras tu.. (^_^)


Hari pertama sampai tu, saya sediakan SOTO & BISKUT CREAM CRACKERS BERKASTARD.. Pagi esoknya @ hari nak hantar adik ipar ke UUM tu, saya bangun awai pagi siapkan NASI GORENG & CUCUR.. Buat nasi goreng sebab risau nanti dorang lapar tunggu lama2.. masak cucur tu pulak sebab MIL saya tak makan nasi goreng.. Nampak tak?? betapa bagusnya saya.. prihatin dekat family my dear.. hihii (^_^)

Manakala menu petang lepas mereka balik dari UUM, saya buat NASI PUTIH  berlaukkan GULAI AYAM , SAMBAL PETAI IKAN BILIS & SAYUR... Ohya, pasal SOTO tu kan, first sekali MIL saya makan adalah BERGEDIL.. masuk je mulut, terus MIL saya cakap "Sedapnya bergedil ina buat"...  lepas tu adik ipar saya pulak makan.. pun cakap sedap.. ni yang nak buat saya kembang vontot ni tau.. muahahhah.. Opstttt... bergedil senang je kan.. kalau u all buat pun sedap jugak (",)

Kalau orang datang rumah saya, kerja saya mesti masak je.. bukan apa, seronok jamu orang datang rumah.. buat 2 3 jenis pun takpa.. puas hati tengok orang makan.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.


Perubahan MIL saya..

Sebelum ni saya ada bagitahu u all pasal menghargai orang tua selagi mereka ada... termasuk mil.. saya gak ada  bagitahu u all yang kalau sebelum2 ni, setiap kali salam dengan MIL, saya just kiss tangan je kan... malulah konon nak lebih2 dari tu.. (",) tapi lepas tu saya dah start kiss pipi jugak sebab nak bagi ianya sama macamana saya buat setiap kali jumpa parent saya.. yela, MIL pun macam mak kandung kita jugak kan.. (^_^)

Masa mula2 saya buat camtu kan.. nampaklah macam MIL saya pun pelik2 or terkejut tengok menantu dia ni baik benor siap nak ber kiss bagai.... hahahaa.. time ni, kira macam saya je yang bagi respon tau... tapi sekarang, tidak lagi.. MIL saya pun dah bagi respon jugak.. kiranya time saya nak kiss pipi tu, MIL saya letak tangan dia jugak dekat pinggang saya.. tapi MIL saya tarik badan saya rapat ke badan dia tau... time ni saya sentiasa ada rasa "sesuatu"... rasa kasih sayang seorang ibu lah maksud saya... (^_^)

Saya cuba untuk menyelami perasaan seorang ibu.. bukan ibu yang ada anak kecik macam saya.. tapi seorang ibu yang macam ibu saya or MIL.. anak2 dah besar.. sorang2 keluar dari rumah.. last2 hanya tinggal parent kita yang tua tu jer.. sayu hati mereka, kita tak nampak kan... sebab mereka pandai "simpan"... macam mak saya, saya tahu mak saya terasa sunyi or sedih or sayu jugak.. yela, anak hanya 3 orang.. 2 dah kawen, sorang belajar.. ditambah pulak dengan keadaan adik saya macam tu... Parent kita ni, walaupun kita dah kawen, dah ada anak, tapi mereka tetap risaukan kita macam kita kecik lagi.. mereka tetap ambik berat pasal kita....

Kita sebagai anak ni, apa salahnya tunjukkan kasih sayang kita tu dekat mereka... bukan duit yang mereka nak.. telefon tanya khabar tu pun mereka dah happy sangat..!! Kalau rasa nak kiss.. kiss je parent kita tu.. kalau kita rasa nak peluk, peluk je parent kita tu.. kerana..... bila mereka dah takda, kita dah tak boleh kiss or peluk mereka lagi...

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.
 

Alisha nampak macam budak tak pandai

Baru ni, MIL saya cakap... "Alisha ni nampak pendiam je.. macam budak tak pandai tapi semua dia tahu".. sampuk pulak biras saya.. "Diam2 ubi berisi"... Dan2 my dear tambah "Tengoklah bapak dia sape"... hahha...

Saya sebagai ibu yang 24 jam dengan Alisha, dah tentu saya tahu anak saya camne kan.. tapi bagi orang luar yang tak kenal alisha maybe akan cakap macam MIL saya cakap la kot.. hihii.. Sebabnya Alisha ni jenis kalau dengan orang yang dia tak biasa, dia takut tau.. duk berkepit je dengan saya or abah dia.. Aqilah tu pulak yang terlebih aktif... Lagi satu pulak, Alisha bukannya g school kan.. dia duk terperap je dalam umah ni.. kawan dengan ibu, abah & aqilah je.. mana ada kawan2 lain... Thats y saya ambik peluang ni untuk didik Alisha minat pada pembelajaran @ kembangkan otak dia tu dengan cara saya tersendiri.. cara ibu yang tak bertauliah ni.. hihii

Ohya, tadi saya ada gtau my dear cakap "Tengoklah bapak dia sape" kan... Secara peribadinya Alisha ni ada gak ambik ciri2 bapak dia tu... Ada jugak "mewarisi" kepandaian abah dia tu agaknya... Abah dia tu nampak macam "slow" tapi masa belajar, dari 7 semester, 4 semester dia boleh dapat dekan... Saya ni yang jenis huhaa huhaaa jangan kata dekan, pointer pun cukup makan je.. adehhh... ahhahhah

P/s : Pasal free diapers Alisha time tidur tu, saya tak set alarm pun yer... Tapi secara dengan sendirinya, saya akan terjaga setiap 2 jam sekali.. Alhamdulilah Tuhan permudahkan kerja saya.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon..

Hargailah Ibu Bapa kita selagi mereka ada..

2 minggu lepas time tengah makan dengan 3 orang biras saya & adik ipar saya dekat rumah MIL, saya dengarlah tv ceramah ustaz kazim tau.. lupa tajuk apa.. tapi yang pasti dia duk cakap pasal parent... Dengan tak semena2 terus datang sebak kat hati saya ni.. adehhh.. Saya kalau bab ibu bapa, memang sangat2 mudah tersentuh..!! Tak kiralah ibu bapa saya ke.. ibu bapa orang lain ke.. saya cukup2 sensitif... lepas dengar kata2 dari ustaz kazim tu, automatik mulut saya terkeluar "Hargailah ibu kita selagi mereka masih ada.. telefon hari2 tanya khabar dia".. time ni, air mata saya memang dah bertakung... Saya jugak perasan yang maklong kepada my dear yang ada dekat sebelah saya tu dah mengalir airmata di bahagian hujung mata...

Kita takkan paham perasaan seorang ibu jika kita tak jadi ibu... Saya cakap pasal diri saya sendiri.. Ketika saya budak2 dulu.. pernah je saya menjawab bila mak saya marah.. pernah je saya mendengus bila mak saya suruh buat sesuatu.. mulut ni, sikit2 nak cakap, "nanti dulu.. nanti dulu.." bila mak suruh buat kerja... bila mak marah, mula pikir mak tak sayang... Wahai anak2 semua.. TAKDA IBU YANG TAK SAYANGKAN ANAK2... MAK TEGUR OR MARAH SEBAB MAK SAYANGKAN KITA... ADA LAH KESILAPAN KITA TU.. BELAJAR AMBIK SESUATU PERKARA SEBAGAI POSITIF.. 

Ketika kita menjawab cakap mak kita.. ketika kita mendengus bila mak suruh sesuatu.. Pernah tak kita terpikir perasaan mak kita masa tu??.. Secara peribadinya, ketika kecik dulu, saya tak pikir pun yang mak saya terasa dengan sikap saya... Tapi sekarang, bila saya dah besar, dah bergelar seorang ibu, betapa saya rasa mnyesal dengan sikap sendiri walaupun hanya sekadar mendengus apabila mak suruh buat kerja... Andai masa boleh diputar kembali, saya akan lakukan kerja yang mak saya suruh secepat mungkin.. saya takkan menjawab cakap mak saya... saya takkan sesekali buat mak saya bersedih dengan sikap saya...

Kalau dulu, saya malu nak kiss pipi parent saya... Tapi sejak saya kawen, saya taknak ketinggalan kiss pipi parent saya.. Bila teringat parent makin menginjak usia, kadang2 rasa takut... Ntah sampai bila kita semua dapat berbakti dengan parent masing2... ntah sampai bila kita semua dapat peluk & kiss parent masing2... Ohya, kiss pipi parent, maksud saya memang kiss tau.. bukan laga2 pipi macam, kita dengan kawan2 tu... (",) Sekarang jugak, saya dah start kiss pipi MIL saya.. Kalau sebelum ni just salam & kiss tangan je.. tapi tidak lagi sekarang.. MIL saya jugak macam mak kandung saya.. so, jika saya kiss pipi mak saya, kenapa tidak MIL saya kan... Malu tu semua saya dah tolak ketepi.. yang penting, sayangilah & hargailah parent & MIL or FIL selagi mereka masih ada...


Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 


Ciri menantu yang baik


Hari tu dah buat entry CIRI MENANTU YANG BAIK, hari ni buat jugak lagi sekali... hahhahha... Kalau hari tu, ciri menantu yang baik, time balik kampung, bawak bekal bagi mak mentua rasa air tangan kita.. tapi kali ni, time pergi bercuti tu, belilah sesuatu untuk MIL kesayangan kita tu.. (",)

Macam saya, masa balik Terengganu baru ni, saya beli KAIN BATIK NOOR ARFA untuk MIL.. Saya beli 2 helai.. satu untuk MIL, satu untuk my mum.. Untuk diri sendiri???... tak ada yer.... hahhaha... betapa sayangnya saya dekat mak saya 2 orang tu, sampai terlupa nak beli dekat diri sendiri.. ahhahha

Ohya, kadang2, kita akan cakap "mak saya tak kisah walau tak bagi apa2"... ye betoi tu sayang2 saya sekalian... tapi hakikatnya, percayalah.. walaupun mak or MIL kita tak kisah kalau kita tak bagi apa2 pun dekat mereka tapi jika mereka dapat sesuatu dari kita... jangan lupa perhatikan riak wajah mereka.. jelas terpancar keceriaan dekat wajah mereka... betapa seronoknya mereka dapat hadiah dari kita... (",) Alaa macam kita la.. duk cakap tak kisah suami tak bagi apa2 pun time harijadi or anniversary.. cukuplah sekadar suami sayang kat kita... tapi cuba tengok jika suami bagi hadiah kat kita... mau 7 hari 7 malam tak lena tidur.. habis semua orang nak gtau yang suami bagi hadiah.. *sayalah tu orangnya.. kikikkii 

Sama jugak macam time birthday mak kandung kita ke.. MIL kita ke... mereka tak harap pun kita bagi hadiah.. tapi kalau bagi, mereka mesti seronok.. wish sebagai tanda ingatan pun dah cukup sebenarnya... tau tak, selalu kan, setiap kali birthday or hari ibu.. saya mesti mengharapkan saya sebagai orang  pertama wish dekat MIL.. hahahha.. bukan apa, sebab saya memang dah terdidik dari kecik untuk bagi ucapan dekat family time birthdate mereka.. pakat2 duk tanya mak & abah, sape yang wish paling awai.. (^_^)

Aqilah dah semakin "semangat"

Semangat yang saya maksudkan, tubuh Aqilah tu.. dah makin tembam.. hihii.. Berkat minum susu ibu.. (^_^).. Geram je tengok Aqilah ni... dah la sekarang dah pandai gelak mengekek, lagilah bertambah2 geramnya.. hihii


Aqilah yang suka sangat dekat kamera.. Tak payah suruh dia tengok kamera tapi dia sendiri yang tengok.. heheh.... masa Alisha dulu, bukan nak tengok kamera.. puas mengagah nak suruh tengok kamera.. haha


Ohya, untuk pengetahuan u all, Yap, Aqilah ikut muka my dear.. (",) Tapi kan u all, alisha masa lahir pun, semua orang cakap ikut muka my dear tapi bila dah besar ni, orang kata ikut muka saya pulak... My MIL cakap, anak akan berubah ikut muka orang yang banyak jaga dia.. tak tahu la betoi or tak.. tapi alisha dari muka macam my dear dah berubah ikut muka saya.. heheh.. Aqilah pun, saya tengok, sekarang dah mula ada iras2 alisha masa gambar alisha kecik2 dulu... (^_^)

P/s : Happy sangat bila ramai yang tegur saya makin berisi & pipi dah tembam.. heheh.. Yeayyy... tiada lagi istilah macam "bini popeye".. heheh.. Berat saya sampai sekarang masih maintain dengan angka "5" dihadapan... 50.. dah jauh hati dengan angka "4".. ekekke(^_^)

Selamat Hari Ibu untuk semua ibu2 di dunia...



Saya nak ucapkan SELAMAT HARI IBU untuk semua ibu... tak kiralah samada panggil ibu ke.. emak ke.. mama ke.. ummi ke... atau apa sahaja.. kita semua sama.. kerana kitalah yang melahirkan anak2 kita... (",)


SELAMAT HARI IBU JUGAK UNTUK EMAK SAYA & EMAK MENTUA SAYA...
SEMOGA DIPANJANGKAN USIA...
SAYA SAYANG MAK KANDUNG & MAK MENTUA SAYA.. (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...