Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label MIL. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label MIL. Papar semua catatan

MIL saya yang sangattttt baik...

Ketika saya belum berkahwin, saya biasa dengar orang cerita pasal MIL... Orang kata, biasanya MIL ni garangla jugak.. takdalah nampak MIL ni macam sporting sangat dengan kita.. MIL yang saya maksudkan ni, bukanlah MIL saya... MIL kepada orang2 lain la.. Kiranya macam cerita2 yang ngerilah pasal hubungan MIL dengan menantu yang biasa saya dengar.... Itu cerita orang, tapi bila saya sendiri dah kahwin, dah ada MIL sendiri.. Barulah saya tahu yang tak semestinya MIL kita ni tak best... MIL saya best je... Saya bukannya biasa dengan MIL sebelum kahwin... Pertama kali kami jumpa ketika mereka datang merisik.. Saya bukannya jenis pergi rumah MIL, tidur sana ke apa ke sebelum kahwin... Pertama kali pergi rumah MIL masa raya, tu pun dengan family... Itu je, lepas tu saya pergi bila dah bergelar menantu dia... Pendek kata, saya memang tak kenal sangat & tak rapat pun dengan MIL sebelum kahwin...

MIL saya seorang yang TERSANGAT sporting... Rasa bertuah sebab jadi menantu dia... Layanan MIL memang baik dekat saya & menantu2 dia yang lain... Tau tak, saya kan bunting pelamin, kahwin je terus lekat.. Time saya mengandung, MIL tak bagi pun saya angkat dulang yang bekas kami makan... Alahaaiiii bukannya berat pun kan.. tapi saya pulak time tu, ntah kenapa layankan je bila MIL kata tak payah angkat tu, saya tak angkatla... ahhahhahhah... Adik ipar saya pulak kata tak payah angkat, biar dia yang angkat... Kalau ada apa2 makanan, MIL memang akan simpan dekat saya & biras saya yang kebetulan masa tu pregnant jugak... Walaupun sikit, MIL mesti akan simpan & suruh kami rasa... Walaupun makanan tu terhidang depan mata kami semua @ anak menantu ni, kalau nampak saya yang mengandung tak makan, mesti akan cakap. "Ina rasalah sikit"... Sebenarnya sampai sekarang je pun, saya memang biasa dengar ayat tu... tak semestinya dekat saya, menantu2 lain pun MIL cakap jugak suruh rasa...

MIL saya memang rajin, tau tak, kalau kami keluar g mana2 pun, even sampai rumah pukul 12 tengah malam pun, MIL akan tanya, "nak makan tak... kalau nak makan nak pergi masak".. Bayanglah u all... dah tengah2 malam rajin lagi menanya anak menantu ni nak makan or tak... Saya biasa jugak telefon MIL saya.. Setiap kali telefon, mesti akan keluar ayat "Ina & anak2 sihat?" ataupun "Semua sihat ke?"... Kadang kita memang akan kata, telefon untuk bertanya khabar kan... tapi mulut kita tak pernah pulak keluar pertanyaan "sihat ke?" kan... sekadar sebut je telefon bertanya khabar tapi kita cerita hal lain... Tapi berlainan dengan MIL saya, memang akan keluar ayat tu ... tak pernah miss setiap kali kami sembang...

MIL saya jugak seorang yang sangatlah PENDENGAR YANG SETIA.... Kalau kita cerita apa2, pasti MIL dengar sambil memandang  ke arah muka kita... Sebab kadang2 orang ni, kita bercerita ada je yang pandang arah lain.. ada je buat kerja lain kan.... Saya pernah telefon MIL bercerita kesedihan saya... Contohnya ketika adik saya kemalangan hari tu.. sambil menangis2 saya cerita.. Bagi saya, MIL saya ni, bukan setakat MIL tetapi jugak boleh jadi kawan kita...

MIL memang nampak tersangat caring dekat cucu2 dia.. Pernah 1 hari tu, Masa tu Afrina baru je umur 2 3 bulan kot... Kami nak keluar, time tu ada 2 bijik kereta, pada mulanya saya terlintas yang MIL akan naik kereta yang lagi satu la, memandangkan dalam kereta tu hanya ada 3 orang.. tapi rupanya MIL memilih untuk naik kereta kami yang 5 beranak ni... Time ni saya terpikir, mesti MIL takut kami tak dapat nak handle dengan 3 orang anak.. lagipun masa tu umur Afrina pun baru 2 3 bulan kan... kot MIL ingat anak dia tak dapat handle 2 cucu ke... hahahah sebab saya dah sah2 handle Afrina...

MIL saya seorang yang support BREASTFEEDING... Hari tu, makcik my dear ni tegur badan saya tak naik2 dari dulu... Saya pun melawaklah dengan makcik kata saya jaga badan sebab nak jadi awet muda... lepas tu kami gelak2... saya sambung kembali ayat saya, yang sebenarnya bukan saya jaga badan... takda istilah diet dalam hidup saya, tapi sebab saya breastfeeding semua anak2 saya... MIL saya pun cakap "Kalau orang menyusu badan, memang badan akan kurus... tak payah nak diet2"... MIL saya tengok jugak perkembangan anak2 saya kan... kadang MIL cakap... Kalau menyusu badan memang bla bla bla... Anak2 MIL semuanya menyusu badan kalau tak silap saya...

Selain dari tu, dari segi pemberian solid food dekat cucu2 dia pun, MIL memang cakap umur 6 bulan baru boleh bagi makan... bukan apa, sebab kadang2 MIL ada jugak cerita yang ada orang bagi anak makan sebelum 6 bulan... MIL cakaplah tak elok, bla bla bla... Nampak tak?.. Baguskan MIL saya... sebab kadang2 ada je orang2 tua yang suruh kita bagi anak2 makan nestum la apa la sebelum usia 6 bulan...

Sepanjang saya kahwin dengan my dear, saya tak pernah tengok MIL menitikkan air mata.. Cuma sekali je hari tu, yap... saya pernah nampak MIL bergenang air mata... mata dia dah mula merah... Maybe my dear tak perasan, tapi saya perasan sebab saya memang tengok je muka MIL pada saat diajukan soalan itu... Saya tak pernah bagitahu sesiapa pun pasal ni termasuk my dear... hanya saya sendiri je... Saya tahu, seramai mana pun anak kita, seramai mana pun anak saya, satu hari, saya pasti akan merasai perasaan yang MIL rasa ketika itu... Apa2 pun, saya doakan moga MIL saya dipanjangkan usia untuk melihat cucu2 dia membesar & pertambahan cucu2... Cucu dari menantu pencinta anak ramai ni, tahun depan pulak yer mak...  kot2 kita dapat jadi geng... geng 6 orang anak.. muahahahah

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

MIL saya yang sangat2 memahami

Saya bersyukur sebab dapat family mentua yang memahami macam family my dear... saya kan jenis manusia yang skima bila berkaitan pemakanan anak2... Dulu2, ketika awai2 jadi ibu, maybe saya kurang skima tapi bila usia semakin meningkat, ilmu keibubapaan semakin bertambah, anak semakin ramai, pembacaan semakin meluas, saya jadi semakin skima... Duluuuuu maybe kalau orang nak bagi anak saya makan sesuatu contohnya jajan, saya ok2 je... walau dalam hati tak berkenan sebab masih kecik... umur setahun lebih or belum setahun kot... tapi tu la, kurang ilmu kata orang, so, saya buat2 tak kisah sangatlah...

Tapi tidak lagi bila usia saya semakin meningkat, usia dah mencecah 3 series... saya dah mula jadi skima.. biasalah, budak2 kalau jumpa jajan ke, jumpa coklat ke suka sangatlahkan... orang2 tua pulak, kalau ada benda2 tu dekat rumah, mestilah nak bagi dekat cucu2 kan... Macam hubby saya, dia tak suka sangat anak2 makan coklat.. Anak2 pulak bila nak, beria meminta... Saya kadang2 bagi jugak anak2 makan benda2 macam tu, tapiiiiii bukan selalu 3 4 bulan sekali.. time balik kampung ada kenduri ke kan dapat goodies yang penuh dengan coklat, bila dah nampak, anak2 mulalah nak kan... saya bagi, tapi saya cakap awal2... "satu sahaja!!".. Anak2 tahu ibu dia ni tegas... bila saya kata 1, maksudnya satu lah tu... lebih baik dari dorang tak dapat langsung... kalau nak lebih2, semua benda alah tu akan masuk dalam tong sampah... 

Bila saya semakin skima, saya nampaklah yang family my dear dah mula paham cara saya... family saya pun oklah, dah mula boleh consider dengan cara saya... untuk Afrina, makanan dia NO SALT NO SUGAR... so, takdalah orang2 tua nak bagi Afrina makan merapu2 kan... Saya memang bersyukur sangat2 dapat family my dear yang memahami... Untuk anak2 saya, tak kiralah adik ipar or MIL, pasti akan tanya saya samada anak2 saya boleh makan or tak sebelum dorang bagi... Ini untuk anak2 sayalah, cucu2 yang lain tu saya tak tahulah kan... Macam baru ni, Afrina ni duk tengok MIL letak biskut kering dalam bekas, MIL saya ambik biskut kering tu tanya saya, Afrina boleh ke makan sebab Afrina duk tengok je dekat biskut kering tu... Saya pun teruslah jawab Afrina tak boleh makan lagi... Adik2 ipar saya pun, kalau dia ada jajan nak bagi dekat anak2 saya, dorang tanyalah dulu saya boleh bagi or tak... kalau saya kata tak payah, dia tak bagilah... nasib anak saya ni jenis paham... takda nak berpeel... tapi biasanya saya tak bagi kalau mereka dah makan jajan pada hari tersebut...

Ohya, nak cerita jugak lagi satu, baru ni kami pergi kenduri... dekat kenduri tu ada dorang sediakan aiskrim malaysia tau.... MIL saya tanya, Alisha boleh makan aiskrim tak... Saya kata tak boleh, memang sekarang ni dah tak boleh... Alisha kurang tahan dengan sejuk, cepat batuk, mulalah jadi penat.. lepas tu MIL saya tanya, Aqilah boleh ke makan.. Saya cakaplah, Aqilah boleh tapi nanti kesian pulak dekat Alisha tengok Aqilah makan... So, MIL saya takdalah bagi dorang aiskrim kan.. Afrina tu kecik, dah sah2lah MIL tak tanyakan.. heheh... Apa2 pun, saya seronok sangat sebab dapat MIL yang sangattttttt memahami & seronok jugak sebab dapat my dear yang support saya, takda nak disuanya Afrina makanan or minuman untuk kita2 ni dekat Afrina..

Untuk balik raya nanti ni pun, saya dah pikir nak buat 2 3 jenis biskut dekat Afrina.... haha... kami makan biskut raya, Afrina makanlah biskut "raya" NO SALT NO SUGAR yang ibu dia buat dengan penuh kasih sayang tu haaa... hehee...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Alisha tunjuk kehebatan dia buat hasil seni di dinding

Hari Sabtu baru ni, kami balik rumah MIL.. Ketika kami ramai2 tengok TV, anak2 solehah saya & sepupu mereka duduk bermain di ruang tamu... Saya yang kononnya nak bangun ke dapur, intailah sekejap apa yang anak saya buat kan... Sekali tu diaaaaa......


Anak solehah saya si Alisha tunjuk kehebatan dia buat hasil seni di dinding rumah nenek dia.... Saya yang tengok ni nak marah pun tak jadi marah, last2 saya gelak... mana taknya u all... boleh masa saya tengok Alisha tu, dia tengah menulis sambil tersenyum pandang ke arah saya.. Senyum macam gaya nak bagitahu yang dia dah pandai menulis... huwaaaaa... Alisha tulis huruf A, B, 9, C & Do... Sampai dinding rumah nenek dia pergi conteng... guna permanent marker plak tu... adehhhh

Last2 saya puji la jugak dekat Alisha sebab jadi budak pandai kan.. tapi dalam masa yang sama, saya explain la jugak tak boleh conteng dinding rumah orang... Bila saya tengok Alisha tulis ni kan, rasa "bangga" pun ada dekat Alisha ni.. bukan apa, walaupun dia tak sekolah lagi, tapi dia dah mengenal huruf ABC, mengenal 123, mengenal warna yang asas, dah boleh buat latihan matematik yang simple2 & dah boleh menulis... dah tak perlu nak tulis ikut garisan bagai.... Nampaklah jugak ada gunanya saya duduk rumah ni haaa... Walaupun anak orang lain lagi awal pandai semua ni.. Alisha umur 4 tahun baru pandai, saya tak kisah pun... lagipun target saya nak Alisha pandai membaca sebelum usia 5 tahun @ 05/09/2015...

InsyaAllah tahun depan Alisha dah nak sekolah.. so, sedikit sebanyak Alisha mesti dah dapat skill camna nak belajar membaca kan nanti... Tapi dalam masa yang sama, saya pasti akan ajar Alisha jugak di rumah... Sebelum ni, saya target Alisha mesti free diapers sebelum usia 3 tahun, Alhamdulillah berjaya... lepas tu saya target pulak untuk Alisha pandai membaca sebelum usia 5 tahun... Bagi saya untuk anak lebih berjaya, kita tak boleh nak harapkan cikgu semata2 ajar di sekolah... saya sebagai ibu ni pun kene ajar...

Tau tak, sepanjang usia Alisha, tak pernah walau sekali saya ajar dia dengan berpandukan jadual yer... tapi saya ajar ikut mood... Alisha & saya mood baik & dalam keadaan rajin baru ajar... kalau takda mood tak payah belajar.. tapi Alhamdulillah sebab saya dikurniakan anak yang cepat pickup.. saya ajar bukan semata2 guna buku pun... sambil2 saya tengah buat kerja pun saya ajar.. ajar bersembang... hihhii...

Ada sorang hamba Allah ni... dia komplen dekat saya kata anak dia masuk tadika kemas tak pandai baca.. kiranya anak dia masuk darjah 1 belum pandai baca la kan... saya dengar je la kan... takda nak jawab apa2 sebab saya rasa dia tak ajar anak dia di rumah pun... dia mengharapkan guru 100%... Lagipun disebabkan faktor usia jugak saya tak menjawab... sebab dia jauh lebih tua dari saya... so, cara pemikiran kami dah sah2 la berbeza kan... Tapi takpala... setiap orang ada cara tersendiri... yang penting tujuan kita sama.. nak anak2 kita berjaya.. kita ada cara tersendiri untuk didik anak2... Apa2 pun moga anak2 kita semua berjaya dunia akhirat... Jangan abaikan anak2.. anak2 tu harta kita.. merekalah yang akan doakan kita nanti... InsyaAllah..

P/s : Jika kita ADA TARGET & kita ADA USAHA... insyaAllah PASTI AKAN BERJAYA...

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku" 

Pressure Cooker untuk MIL tersayang...

Alhamdulillah sangat2 sebab saya dikurniakan MIL yang baik...!!.. MIL saya layan menantu dia semua sama rata.. takda lebih takda kurang... Rasanya saya belum coretkan lagi di blog saya ni... Actually ketika saya berpantang hari tu, MIL saya yang datang sini jaga anak2 saya si Alisha & Aqilah... bukan setakat jaga mereka tapi jugak sediakan makanan untuk kami semua... MIL saya duduk rumah kami ni lebih kurang sebulan.. Bila nak raya haji baru MIL saya balik rumah dia... 

Tau tak, ketika my dear nak hantar MIL saya balik kampung time saya dalam pantang tu, saya salam dengan MIL & hulurkan sedikit duit yang diletak dalam sampul duit raya tu... Time tu MIL saya cakap "Apa pulak ni... banyak sangat ina bagi ni".. (walau hakikatnya MIL saya belum tahu pun berapa jumlah dalam sampul tu).. Lepas tu saya cakap "Sikit je tu... ambiklah buat beli barang nak masak untuk raya haji nanti"... MIL saya pun ambik je la duit tu... Lagipun, selama sebulan MIL saya jaga kami, mana MIL pergi kerja kan... so, mana ada dapat duit selain dari duit anak2 bagi... Esoknya pulak ketika kami nak balik kampung, dalam kereta saya tanya my dear "Abang bagi tak duit dekat mak?"... My dear jawab dah bagi masa hari dapat gaji... Lepas tu my dear sambung lagi cakap "Semalam masa abang nak balik sungai petani, mak nak bagi semula duit yang ina bagi... mak kata ina bagi banyak sangat"... tapi my dear tak ambiklahkan duit tu.... Ya Allah... terkejut saya dengar, ye la u all... jumlah yang saya bagi dekat MIL saya tu tak banyak pun u all... sebenarnya saya sendiri pun malu nak bagi banyak tu... kalau ada cash lebih lagi time tu, pasti saya bagi lebih lagi... tapi bagi MIL saya, jumlah yang saya bagi tu dah besar... Ya Allah... Inilah MIL saya.... my dear & family dulu hidup susah... belajar hanya harapkan lampu pelita... takda elektrik... air pun tadah air hujan...kais pagi makan petang... maybe disebabkan kesusahan yang lalu itu buatkan MIL saya rasa jumlah yang saya bagi tu besar nilainya....

Nak dijadikan cerita, masa MIL ada di rumah saya tu... kami ada bersembang... saya lupa kejadian yang sebenar.. tapi time tu MIL ada menyebut "Mama nak satu je lagi... periuk yang masak daging... dekat kedai tu masak daging ke, tulang ke, sekejap je dah masak"... Maksud MIL saya tu pressure cooker la.. tapi tak tahu nak bagitahu pressure cooker... Saya pun buat2lah tanya berapa harga "Budak2 dekat kedai tu cakap 200++ 300++ camtula..."... Ohya, kedai yang MIL saya maksudkan tu, kedai makan tempat MIL saya kerja... MIL saya ni kerja kedai makan je u all.. kerja siang ikan.. berapalah sangat gaji kan... Time tu, memang saya dah niat nak tunaikan hajat MIL saya tu... ntah, rasa kesian... sebab MIL saya jaga kami selama sebulan, dah sah2 takda gajikan... lagi satu pulak, gaji MIL berapa lah sangat... duit gaji tu nanti nak bayar itu ini ke... beli itu ini ke... habis tu camne nak simpan beli pressure cooker kan.... Tambah2 pulak, saya time tu dapat rasa nanti bila MIL dah habis jaga kami, adakah MIL saya ni dapat kerja tempat tu semula or tak... Yela, sebulan tak kerja kan... mestilah kedai makan tu akan cari penggantikan... Dengan takdir Tuhan, bila MIL saya dah masuk kerja semula... MIL saya hanya kerja 3 hari dalam seminggu... Selama ni 6 hari dalam seminggu.. Tersentuh saya bila dapat tahu pasal ni.. Yela, sebab jaga kami sampai jadi camtu... so, gaji makin berkurang la kan.. 


Time tu saya dah tekad nak memenuhi impian MIL saya tu... Saya ada nampak pressure cooker yang saiz 8.5liter dengan 11liter... Saya telefon mak abah saya tanya pasal pressure cooker ni samada ok ke tak ke.. pastu nak beli saiz mana.. mak saya cakap "Beli je yang saiz 11 liter tu... kumpul adik beradik senang ada periuk besar dah...".. pastu saya cakap pulak, bulan depan  @ bulan 12 hari lahir MIL, ke nak bagi bulan 12 je masa hari lahir tu... mak saya jawab "Bagi je sekarang... tak hari lahir pun boleh je bagi... tak payah tunggu hari lahir la"... Bila mak saya cakap camtu, terus je saya beli tanpa pikir panjang... mahal murah belakang kira, janji MIL saya dapat apa yang dia nak.. Saya pun bersyukur sangat2 dapat parent macam parent saya.. mereka memahami.. takda pun nak jeles2 konon2 saya bagi dekat MIL, tapi tak bagi dekat mereka ke apa ke kan... parent saya tumpang simpati lagi adalah bila saya bagitahu hal ni... siap bagi cadangan...


Inilah PRESSURE COOKER saiz 11liter yang saya bagi dekat MIL saya tu... Ohya, tau tak... sebelum saya bagi tu kan, saya ada call MIL saya ni... buat2 tanya pasal "periuk masak daging" dekat MIL.... saya cakap, "Mak, periuk yang mak teringin nak satu lagi tu periuk apa ek?"... MIL saya jawab "Periuk masak daging yang macam dekat kedai tu"... pastu saya buat2 tanya harga... Mil saya cakap "Mahai jugak harga dia... kedai kata 200++ 300++.. tapi takpala... bukan nak masak apa pun dalam periuk tu..." Bagi saya, MIL saya cakap camtu sekadar nak "sedapkan hati"... yela, macam kita la... bila kita tak mampu beli sesuatu yang kita nak, bukan ke kita akan cipta alasan untuk sedapkan hati....


Bila kami balik kampung, saya bagi dekat MIL pressure cooker ni... time tu MIL terdiam sekejap pastu cakap "terima kasi ina"... Nampaklah MIL saya terkejut & happy walaupun MIL saya cakap... "besar sangat periuk ni.. nak masak apalah ni...."... Saya cakap "Lepas ni mak tak perlu pikir lagi nak beli periuk ni tapi mak kene pikir nak masak apa guna periuk ni"... MIL saya senyum2 je... Saya tahu MIL saya happy sebab MIL saya siap gtau adik ipar saya yang saya bagi pressure cooker tu...

Pressure Cooker ni kira macam hadiah in advanced la dari saya untuk birthday MIL... kalau tahun lepas saya bagi kain sutera Terengganu... Ohya, MIL saya tak pernah mengharap anak menantu bagi hadiah ye u all.. jangan salah paham pulak... saya ni sebab dah terbiasa bagi2 hadiah camni... sebab kalau parent saya, saya memang buat or bagi sesuatu yang menggembirakan mereka... disebabkan MIL pun dikira macam mak kita sendiri... so, seboleh mungkin saya pun nak menggembirakan MIL saya jugak... Yela, sementara orang tua kita ada ni, time ni lah kita nak happykan mereka... nanti dah takda, sekurang2nya kita tak rasa ralat... InsyaAllah...

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Rahsia MIL saya lembutkan cucur...!!

Saya memang selalu buat cucur... Cucur ni kira macam makanan kontigensi untuk anak2 solehah saya ni laa... Sebelum saya siapkan lunch, bagi mereka makan cucur dulu... kadang2 tu, malam2 pun dorang request... Nasiblah cucur ni senang je nak masak... Ohya, saya bukan jenis yang suka cucur hanya pada cucur yang lembut gebu je tau... tapi kadang2 ada masa saya suka makan cucur yang keras & leper tu haaa... Ohya, tau tak, minggu lepas saya buatlah cucur bawang yang keras & leper tu... saya dah gtau awal2 dekat my dear yang saya buat cucur keras ni sebab saya nak makan.. tekak saya teringin nak makan cucur yang stail leper & keras camgini... walaupun saya dah gtau awal2, my dear tetap jugak komplen kata keras... nak lagi hebat, baru ni kami balik rumah MIL, MIL saya buat cucur, lembut je kejadiannya... terus my dear cakap "mak buat cucur macamana, lembut je... Ina masak kerah gedegung"... tu diaaaa.. sesedap rasa je my dear "mengata" masakan saya depan MIL.... saya bagitahulah my dear "Yang ina masak lembut selama ni, takda pulak nak puji... yang ina masak keras sebab ina yang nak makan, pandai pulak g kutuk"... boleh tengok dekat senarai RESEPI CUCUR di blog saya ni... tapi yang paling lembut CUCUR BILIS YANG CONFIRM LEMBUT..!! DARI PAGI SAMPAI PETANG SAMPAI MALAM... (^_^)

Walaupun dalam hati saya time tu rasa macam nak "gomol2" je my dear time tu jugak... wakkaka... tapi redha je la... dah suami kesayangan saya tu memang camgitu... kalau sedap bukan main susah nak puji... kalau sebaliknya, laju je dia kutuk... tapi takpala, sekurang2nya saya dapat jugak ilmu kan... Ilmu masakan dari MIL... hihi.. Lagipun anak2 kan biasanya memang suka masakan ibu mereka.. so, nak tambat selera suami, kenelah tahu tips2 masakan si ibu kepada suami tersayang kita tu kan... dok gitu? (",)... Berbalik kepada cerita cucur... Semalam saya buat CUCUR NESTUM....


Cara nak buat cucur nestum ni senang je pun... saya ni jenis kalau nak buat cucur, bahan apa ada di rumah, saya main guna yang tu je la.... TEPUNG GANDUM + NESTUM + SUSU PEKAT MANIS + SANTAN + AIR + TEPUNG GORENG PISANG ADABI = KACAU2 BAGI SEKATA PASTU GORENG.. SIAP..!!


Pagi ni pulak saya buat CUCUR VICO... Resepi saya main bedal je... janji boleh makan sudah... tapi cucur nestum & cucur vico ni sedap tau... sedap sebab perut tengah lapar... kikikiii.. TEPUNG GANDUM + VICO + SUSU PEKAT MANIS + TEPUNG GORENG PISANG ADABI + AIR = KACAU BAGI SEBATI PASTU GORENG... SIAP..!!


2 resepi cucur di atas, saya follow tip MIL saya... memang lembut pun kejadian cucur ni walaupun dah sejuk... So, selain dari tips2 lembutkan cucur yang saya pernah share sebelum ni, u all boleh try jugak tips MIL saya ni... memang lembut..!! Caranya hanya tambah 2 sudu besar tepung goreng pisang adabi ke dalam adunan cucur... tak kiralah apa jenis cucur sekali pun...

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

Rezeki untuk insan tersayang

Alhamdulillah.. syukur pada rezeki yang telah Tuhan berikan... Alhamdulillah tahun ni saya dimurahkan rezeki... adalah rezeki lebih sikit dari saya jual EPHYRA & entry berbayar di blog saya ni... Bukan sahaja rezeki dalam bentuk kewangan tapi jugak rezeki2 lain seperti anak.. saya jugak bersyukur sebab walaupun saya tak bekerja, just suri rumah sepenuh masa tapi saya diberi peluang untuk hadiahkan pakaian raya untuk insan2 tersayang..


Tahun ni saya belikan kain sutera Terengganu untuk MIL, abah saya pulak, saya belikan baju melayu... kebetulan kami keluar sebelum puasa hari tu, dekat shopping complex, baju melayu yang brand Crocodile ada buat offer 50 %... harga asal RM149.90 tapi lepas diskaun harganya jadi RM74.95.. Kira murahlah kan, kualiti kain dia pun bagus.... kami beli 2 pasang, sepasang my dear punya, sepasang abah saya punya... design sama cuma warna berbeza... Untuk mak saya pulak, mulanya saya nak beli tudung Ariani dekat mak.. yela, sekali sekala belanja insan2 tersayangkan... konon2nya nak lah beli yang mahai sikit... tapi mak saya kata tak payah... membazir.. mak beli tudung rm10 sudah... pastu saya cakap la, takpala... nak belanja mak kali ni.. mak saya balas balik, "kalau nak belanja, belanja EPHYRA, tudung biar mak beli sendiri... Kakyong belanja mak RM50 sudahlah untuk ephyra tu... yang baki mak bayar..." Alahaiiii mak kesayangan saya ni tau... RM50 je mak suruh saya bayar... saya kata nak belanja, tapi mak tetap kata nak bayar jugak... saya pun cakaplah, tak payah... kakyong bagi free je dekat mak... Ohya, mak saya memang minum EPHYRA setiap bulan...

Selain dari MIL, abah & mak, saya pun sediakan kelengkapan raya jugak untuk Alisha & Aqilah... Si Alisha tu dah tak sabar nak pakai baju & kasut raya... 2 beradik tu duk pakai kasut dalam rumah... Aqilah lagi ganas, siap dia cabut dah manik2 dekat kasut dia tu... haihh tak dan nak pakai raya... ahhaha... Apa2 pun saya bersyukur sangat sebab sejak saya tak bekerja ni, ini adalah tahun pertama saya mampu sediakan pakaian raya untuk insan2 tersayang dalam hidup saya ni... Macam Alisha & Aqilah tu, tak kiralah kan sebab dorang tu memang dah selalu dapat... yang saya maksudkan tu, MIL, abah & mak... Tak sabar pulak nak tunggu hari raya nanti... mesti abah semakin segak dengan baju melayu yang saya beli tu & tak lupa jugak mesti MIL pun makin cantik dengan baju sutera tu.. tak sabar nak tengok insan2 tersayang ni pakai pakaian pemberian ikhlas dari saya tu... (",)

Moga kita semua gembira di pagi raya... tapi walaupun macam tu, janganlah kita lupa pada mereka2 yang susah... kalau ada anak2 soleh & solehah datang rumah time hari raya, walaupun mereka taknak masuk rumah untuk makan tapi jika ada rezeki, sediakanlah duit2 untuk anak2 soleh & solehah ni... tak banyak pun takpa, asal kita ikhlas... InsyaAllah...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Kain batik sutera Terengganu

Entry ni sepatutnya dah lama publish tapi biasalah u all.. jenis manusia suka sangat peram entry dekat draft tu haa... haihh..!! Actually ni cite awal bulan 1 hari tu, saya ada hadiahkan kain batik sutera untuk MIL sempena birthday MIL.. Kebetulan time tu parent saya balik Terengganu, mak saya pulak singgah Noor Arfa Batik untuk beli kain sutera buat raya sepasang sorang.. Teruslah saya bagitahu dekat mak saya mintak tolong belikan untuk MIL sepasang....


Alhamdulillah rasa seronok dapat bagi dekat MIL hadiah kain sutera ni... dapatlah MIL pakai untuk raya tahun ni... Harga untuk sepasang kain batik sutera Terengganu ni, tak tahulah saya nak cakap mahal ke murah... tapi harga untuk 4 meter ni tiga angka la jugak kan... rasanya ia normal untuk harga kain sutera Terengganu.. Harga dekat Noor Arfa Batik ni, paling murah RM100++ paling mahal ribu la kan... tapi kalau u all pergi beli dekat pasar Payang pun harganya standard jugak 3 angka... saya maksudkan yang buatan Terengganu tau... bukan buatan lain yer... sebab buatan lain kita boleh dapat lebih murah.... Ataupun maybe u all, boleh dapat murah kalau u all pandai bodek... dekat pasar payang boleh mintak kurang.. dekat Noor Arfa tak boleh, harga tetap... lagipun Noor Arfa dia "bawak sekali dengan nama"...


Haa tips untuk u all, kalau pergi pasar payang, contohlah u all nak beli Baju kemeja batik buatan Terengganu yang memang dah sah2 harga terpampang dekat situ ratus2 kan, time u all nak beli tu, u all mintak kurang sampai 50 % tau... Bila mereka tak bagi, u all up kan lagi harga u all tu... Saya cakap ni sebabnya sebelum ni abah saya pernah beli 2 helai kemeja batik, harga sehelai saya tak ingat berapa samada RM300++ or RM400++... abah saya tu beli dengan kawan dia tau... eh, bukanlah kawan sangat tapi kalau balik Terengganu memang abah singgah beli dekat dia... Owner kedai tu, boleh offer abah harga diskaun hampir 50% tau... dia offer banyak tu pun, mesti ada untung jugak lagi tu kan... U all nampak tak apa yang saya cuba nak sampaikan ni?... tapi tak tau la plak kot dia offer camtu sebab abah saya beli lebih dari sehelai kan...

Eh jap, ini hanya untuk kain batik or kain sutera yang beratus harga dia tu tau... Kalau macam kain batik sarung yang harga RM30 tu, janganlah mintak kurang sampai RM15 pulak.. hihii.. Biasanya kalau u all pergi Terengganu, kain batik buatan Terengganu mesti mahal dari buatan lain... saya tak pasti kenapa... buatan Terengganu ni cantik ke apa ke tak tau la... sebab biasanya kalau saya mintak kurang banyak2kan, mesti tokey2 kedai ni cakap.. tak boleh sebab ni buatan Terengganu punya...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

Mee Goreng Kicap hasil tangan saya...


Mee Goreng Kicap... Rupa tak penting.. yang penting rasa.. Mee goreng kicap hasil masakan saya yang menjadi kegemaran MIL... Muahahhahha... Ferasan di situ.. kikikii...

Eh, tapi betoi tau.. adik ipar saya duk cite kata MIL suruh dia masak Mee goreng macam y
ang saya masak..  Hari tu bila MIL datang umah, teruslah saya masak mee goreng kan... Adik ipar saya cakap "Mak cukup berkenan dengan mee goreng kak ina ni"... MIL saya time tu, senyum2 tersipu... hihii.. Saya?? Lagilah malu... Walhal hidung dah kembang kempis... kah kah kah... RESEPI
Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Menu untuk family my dear

Baru2 ni family my dear datang rumah.. Alaa 4 orang je pun.. MIL, 2 orang adik ipar & sorang biras.. Tujuannya sebab keesokkannya my dear nak hantar adik ipar saya daftar dekat UUM.. Si menantu yang baik & kakak ipar yang rajin ni pun apa lagi.. berialah masak untuk MIL, ipar & biras tu.. (^_^)


Hari pertama sampai tu, saya sediakan SOTO & BISKUT CREAM CRACKERS BERKASTARD.. Pagi esoknya @ hari nak hantar adik ipar ke UUM tu, saya bangun awai pagi siapkan NASI GORENG & CUCUR.. Buat nasi goreng sebab risau nanti dorang lapar tunggu lama2.. masak cucur tu pulak sebab MIL saya tak makan nasi goreng.. Nampak tak?? betapa bagusnya saya.. prihatin dekat family my dear.. hihii (^_^)

Manakala menu petang lepas mereka balik dari UUM, saya buat NASI PUTIH  berlaukkan GULAI AYAM , SAMBAL PETAI IKAN BILIS & SAYUR... Ohya, pasal SOTO tu kan, first sekali MIL saya makan adalah BERGEDIL.. masuk je mulut, terus MIL saya cakap "Sedapnya bergedil ina buat"...  lepas tu adik ipar saya pulak makan.. pun cakap sedap.. ni yang nak buat saya kembang vontot ni tau.. muahahhah.. Opstttt... bergedil senang je kan.. kalau u all buat pun sedap jugak (",)

Kalau orang datang rumah saya, kerja saya mesti masak je.. bukan apa, seronok jamu orang datang rumah.. buat 2 3 jenis pun takpa.. puas hati tengok orang makan.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.


Perubahan MIL saya..

Sebelum ni saya ada bagitahu u all pasal menghargai orang tua selagi mereka ada... termasuk mil.. saya gak ada  bagitahu u all yang kalau sebelum2 ni, setiap kali salam dengan MIL, saya just kiss tangan je kan... malulah konon nak lebih2 dari tu.. (",) tapi lepas tu saya dah start kiss pipi jugak sebab nak bagi ianya sama macamana saya buat setiap kali jumpa parent saya.. yela, MIL pun macam mak kandung kita jugak kan.. (^_^)

Masa mula2 saya buat camtu kan.. nampaklah macam MIL saya pun pelik2 or terkejut tengok menantu dia ni baik benor siap nak ber kiss bagai.... hahahaa.. time ni, kira macam saya je yang bagi respon tau... tapi sekarang, tidak lagi.. MIL saya pun dah bagi respon jugak.. kiranya time saya nak kiss pipi tu, MIL saya letak tangan dia jugak dekat pinggang saya.. tapi MIL saya tarik badan saya rapat ke badan dia tau... time ni saya sentiasa ada rasa "sesuatu"... rasa kasih sayang seorang ibu lah maksud saya... (^_^)

Saya cuba untuk menyelami perasaan seorang ibu.. bukan ibu yang ada anak kecik macam saya.. tapi seorang ibu yang macam ibu saya or MIL.. anak2 dah besar.. sorang2 keluar dari rumah.. last2 hanya tinggal parent kita yang tua tu jer.. sayu hati mereka, kita tak nampak kan... sebab mereka pandai "simpan"... macam mak saya, saya tahu mak saya terasa sunyi or sedih or sayu jugak.. yela, anak hanya 3 orang.. 2 dah kawen, sorang belajar.. ditambah pulak dengan keadaan adik saya macam tu... Parent kita ni, walaupun kita dah kawen, dah ada anak, tapi mereka tetap risaukan kita macam kita kecik lagi.. mereka tetap ambik berat pasal kita....

Kita sebagai anak ni, apa salahnya tunjukkan kasih sayang kita tu dekat mereka... bukan duit yang mereka nak.. telefon tanya khabar tu pun mereka dah happy sangat..!! Kalau rasa nak kiss.. kiss je parent kita tu.. kalau kita rasa nak peluk, peluk je parent kita tu.. kerana..... bila mereka dah takda, kita dah tak boleh kiss or peluk mereka lagi...

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.
 

Alisha nampak macam budak tak pandai

Baru ni, MIL saya cakap... "Alisha ni nampak pendiam je.. macam budak tak pandai tapi semua dia tahu".. sampuk pulak biras saya.. "Diam2 ubi berisi"... Dan2 my dear tambah "Tengoklah bapak dia sape"... hahha...

Saya sebagai ibu yang 24 jam dengan Alisha, dah tentu saya tahu anak saya camne kan.. tapi bagi orang luar yang tak kenal alisha maybe akan cakap macam MIL saya cakap la kot.. hihii.. Sebabnya Alisha ni jenis kalau dengan orang yang dia tak biasa, dia takut tau.. duk berkepit je dengan saya or abah dia.. Aqilah tu pulak yang terlebih aktif... Lagi satu pulak, Alisha bukannya g school kan.. dia duk terperap je dalam umah ni.. kawan dengan ibu, abah & aqilah je.. mana ada kawan2 lain... Thats y saya ambik peluang ni untuk didik Alisha minat pada pembelajaran @ kembangkan otak dia tu dengan cara saya tersendiri.. cara ibu yang tak bertauliah ni.. hihii

Ohya, tadi saya ada gtau my dear cakap "Tengoklah bapak dia sape" kan... Secara peribadinya Alisha ni ada gak ambik ciri2 bapak dia tu... Ada jugak "mewarisi" kepandaian abah dia tu agaknya... Abah dia tu nampak macam "slow" tapi masa belajar, dari 7 semester, 4 semester dia boleh dapat dekan... Saya ni yang jenis huhaa huhaaa jangan kata dekan, pointer pun cukup makan je.. adehhh... ahhahhah

P/s : Pasal free diapers Alisha time tidur tu, saya tak set alarm pun yer... Tapi secara dengan sendirinya, saya akan terjaga setiap 2 jam sekali.. Alhamdulilah Tuhan permudahkan kerja saya.. (",)

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon..

Hargailah Ibu Bapa kita selagi mereka ada..

2 minggu lepas time tengah makan dengan 3 orang biras saya & adik ipar saya dekat rumah MIL, saya dengarlah tv ceramah ustaz kazim tau.. lupa tajuk apa.. tapi yang pasti dia duk cakap pasal parent... Dengan tak semena2 terus datang sebak kat hati saya ni.. adehhh.. Saya kalau bab ibu bapa, memang sangat2 mudah tersentuh..!! Tak kiralah ibu bapa saya ke.. ibu bapa orang lain ke.. saya cukup2 sensitif... lepas dengar kata2 dari ustaz kazim tu, automatik mulut saya terkeluar "Hargailah ibu kita selagi mereka masih ada.. telefon hari2 tanya khabar dia".. time ni, air mata saya memang dah bertakung... Saya jugak perasan yang maklong kepada my dear yang ada dekat sebelah saya tu dah mengalir airmata di bahagian hujung mata...

Kita takkan paham perasaan seorang ibu jika kita tak jadi ibu... Saya cakap pasal diri saya sendiri.. Ketika saya budak2 dulu.. pernah je saya menjawab bila mak saya marah.. pernah je saya mendengus bila mak saya suruh buat sesuatu.. mulut ni, sikit2 nak cakap, "nanti dulu.. nanti dulu.." bila mak suruh buat kerja... bila mak marah, mula pikir mak tak sayang... Wahai anak2 semua.. TAKDA IBU YANG TAK SAYANGKAN ANAK2... MAK TEGUR OR MARAH SEBAB MAK SAYANGKAN KITA... ADA LAH KESILAPAN KITA TU.. BELAJAR AMBIK SESUATU PERKARA SEBAGAI POSITIF.. 

Ketika kita menjawab cakap mak kita.. ketika kita mendengus bila mak suruh sesuatu.. Pernah tak kita terpikir perasaan mak kita masa tu??.. Secara peribadinya, ketika kecik dulu, saya tak pikir pun yang mak saya terasa dengan sikap saya... Tapi sekarang, bila saya dah besar, dah bergelar seorang ibu, betapa saya rasa mnyesal dengan sikap sendiri walaupun hanya sekadar mendengus apabila mak suruh buat kerja... Andai masa boleh diputar kembali, saya akan lakukan kerja yang mak saya suruh secepat mungkin.. saya takkan menjawab cakap mak saya... saya takkan sesekali buat mak saya bersedih dengan sikap saya...

Kalau dulu, saya malu nak kiss pipi parent saya... Tapi sejak saya kawen, saya taknak ketinggalan kiss pipi parent saya.. Bila teringat parent makin menginjak usia, kadang2 rasa takut... Ntah sampai bila kita semua dapat berbakti dengan parent masing2... ntah sampai bila kita semua dapat peluk & kiss parent masing2... Ohya, kiss pipi parent, maksud saya memang kiss tau.. bukan laga2 pipi macam, kita dengan kawan2 tu... (",) Sekarang jugak, saya dah start kiss pipi MIL saya.. Kalau sebelum ni just salam & kiss tangan je.. tapi tidak lagi sekarang.. MIL saya jugak macam mak kandung saya.. so, jika saya kiss pipi mak saya, kenapa tidak MIL saya kan... Malu tu semua saya dah tolak ketepi.. yang penting, sayangilah & hargailah parent & MIL or FIL selagi mereka masih ada...


Ya Allah Ya Tuhanku... Kau ringankanlah dan sembuhkanlah kesakitan yang sedang ditanggung oleh MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.. 


Ciri menantu yang baik


Hari tu dah buat entry CIRI MENANTU YANG BAIK, hari ni buat jugak lagi sekali... hahhahha... Kalau hari tu, ciri menantu yang baik, time balik kampung, bawak bekal bagi mak mentua rasa air tangan kita.. tapi kali ni, time pergi bercuti tu, belilah sesuatu untuk MIL kesayangan kita tu.. (",)

Macam saya, masa balik Terengganu baru ni, saya beli KAIN BATIK NOOR ARFA untuk MIL.. Saya beli 2 helai.. satu untuk MIL, satu untuk my mum.. Untuk diri sendiri???... tak ada yer.... hahhaha... betapa sayangnya saya dekat mak saya 2 orang tu, sampai terlupa nak beli dekat diri sendiri.. ahhahha

Ohya, kadang2, kita akan cakap "mak saya tak kisah walau tak bagi apa2"... ye betoi tu sayang2 saya sekalian... tapi hakikatnya, percayalah.. walaupun mak or MIL kita tak kisah kalau kita tak bagi apa2 pun dekat mereka tapi jika mereka dapat sesuatu dari kita... jangan lupa perhatikan riak wajah mereka.. jelas terpancar keceriaan dekat wajah mereka... betapa seronoknya mereka dapat hadiah dari kita... (",) Alaa macam kita la.. duk cakap tak kisah suami tak bagi apa2 pun time harijadi or anniversary.. cukuplah sekadar suami sayang kat kita... tapi cuba tengok jika suami bagi hadiah kat kita... mau 7 hari 7 malam tak lena tidur.. habis semua orang nak gtau yang suami bagi hadiah.. *sayalah tu orangnya.. kikikkii 

Sama jugak macam time birthday mak kandung kita ke.. MIL kita ke... mereka tak harap pun kita bagi hadiah.. tapi kalau bagi, mereka mesti seronok.. wish sebagai tanda ingatan pun dah cukup sebenarnya... tau tak, selalu kan, setiap kali birthday or hari ibu.. saya mesti mengharapkan saya sebagai orang  pertama wish dekat MIL.. hahahha.. bukan apa, sebab saya memang dah terdidik dari kecik untuk bagi ucapan dekat family time birthdate mereka.. pakat2 duk tanya mak & abah, sape yang wish paling awai.. (^_^)

Aqilah dah semakin "semangat"

Semangat yang saya maksudkan, tubuh Aqilah tu.. dah makin tembam.. hihii.. Berkat minum susu ibu.. (^_^).. Geram je tengok Aqilah ni... dah la sekarang dah pandai gelak mengekek, lagilah bertambah2 geramnya.. hihii


Aqilah yang suka sangat dekat kamera.. Tak payah suruh dia tengok kamera tapi dia sendiri yang tengok.. heheh.... masa Alisha dulu, bukan nak tengok kamera.. puas mengagah nak suruh tengok kamera.. haha


Ohya, untuk pengetahuan u all, Yap, Aqilah ikut muka my dear.. (",) Tapi kan u all, alisha masa lahir pun, semua orang cakap ikut muka my dear tapi bila dah besar ni, orang kata ikut muka saya pulak... My MIL cakap, anak akan berubah ikut muka orang yang banyak jaga dia.. tak tahu la betoi or tak.. tapi alisha dari muka macam my dear dah berubah ikut muka saya.. heheh.. Aqilah pun, saya tengok, sekarang dah mula ada iras2 alisha masa gambar alisha kecik2 dulu... (^_^)

P/s : Happy sangat bila ramai yang tegur saya makin berisi & pipi dah tembam.. heheh.. Yeayyy... tiada lagi istilah macam "bini popeye".. heheh.. Berat saya sampai sekarang masih maintain dengan angka "5" dihadapan... 50.. dah jauh hati dengan angka "4".. ekekke(^_^)

Selamat Hari Ibu untuk semua ibu2 di dunia...



Saya nak ucapkan SELAMAT HARI IBU untuk semua ibu... tak kiralah samada panggil ibu ke.. emak ke.. mama ke.. ummi ke... atau apa sahaja.. kita semua sama.. kerana kitalah yang melahirkan anak2 kita... (",)


SELAMAT HARI IBU JUGAK UNTUK EMAK SAYA & EMAK MENTUA SAYA...
SEMOGA DIPANJANGKAN USIA...
SAYA SAYANG MAK KANDUNG & MAK MENTUA SAYA.. (^_^)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright Reserved to IntaNBerliaN l Designed by DayangDeno