Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Birthday Alisha. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Birthday Alisha. Papar semua catatan

Alisha di usia 4 tahun


Hari ni 05/09/2014, genapla usia Alisha 4 tahun.. Sorry ye sayang... ibu tak dapat nak taip panjang2 untuk bacaan Alisha akan datang.. tapi ibu sentiasa doakan kakak Alisha membesar sebagai anak yang solehah.. menjadi contoh kepada adik2.. moga kakak Alisha sentiasa di bawah lindungan Tuhan...

P/s : update guna hp... tu yang susah nak taip, terkedek2... rasa pelik taip entry pendek2.... (",)

Cerita di sebalik ayam KFC


U all perasan tak ada seketul ayam goreng yang dah kene cubit??.. Bila saya terpandang gambar tu ketika buat entry sebelum ni, terus rasa sayu sangat dekat hati...

U all tahu tak, masa pagi Jumaat, saya ada panaskan baki ayam KFC yang kami makan masa hari Khamis tu... Tiba2 abah saya cakap "Laa ada lagi baki.. abah nak makan seketoi pun mak tak bagi"... Saya tanyalah kenapa.. Abah saya cakap "Mak kata ayam ni ada 8 ketoi je.. nanti tak cukup".. Tiba2 mak saya sampuk.. "Mak pun tak makan jugak".. (mak saya cakap camtu sebagai balasan terhadap kata2 abah saya yang gtau abah saya tak makan.. kiranya mak saya nak cakap.. bukan abah je tak makan tapi mak pun tak makan.. so, fair la...).. Terus saya tanya mak saya pulak kenapa tak makan.. Mak saya jawab.. "MAK TAKUT NANTI TAK CUKUP".. Merujuk kepada kami sekeluarga @ anak & cucu & menantu dia ni....

Ya Allah Ya Tuhanku... waktu tu betapa rasa bersalahnya saya ni... makan sampai tak sedar yang rupanya parent saya tak makan pun ayam time tu... betapa mereka sayangnya dekat anak cucu menantu mereka ni.. sanggup tak makan.. risau takut kami tak cukup... Time saya taip entry ni, rasa perit kat tekak tahan rasa sedih.. tengok gambar ayam yang dah kene cubit tu lagi sedih...

So, untuk mengurangkan rasa sedih @ rasa bersalah saya waktu tu, malam tu saya ajak parent saya keluar dinner dekat luar after tengok adik saya dekat hospital... memandangkan keesokkannya birthday mak saya.. so, dinner tu dianggap sebagai celebrate birthday mak la kan... Ikukan parent saya, dorang ajak g kedai biasa je u all.. tapi saya berkeras tak nak g kedai biasa... saya cakap "nak celebrate birthday mak mana boleh g kedai biasa.. kene lah g kedai yang mahai".. Saya ajak g kedai MALIKA SABA @ KEDAI NASI ARAB.. Mak saya terus cakap.. "Kita g kedai depan balai polis je la.. kedai saba malika tu mahal la kakyong..".. *kedai depan balai polis merujuk kepada kedai makan macam pondok

Nampak tak betapa mak saya risaunya takut saya ni takda duit nanti sebab bayar mahai2... Sedangkan selama ni setiap kali balik Chemor, kalau kami keluar makan, mesti mak & abah yang bayar... sekali makan 3 angka.. takkanla untuk birthday mak saya, saya nak berkira kan.. Apa2 pun.. inilah parent kita.. mereka akan sentiasa berkorban untuk kita.. dari kita kecik sampai la dah ada anak... 

P/s : Actually dari Sungai Petani lagi memang saya dah plan hari Jumaat malam tu nak celebrate birthday mak dekat restoran @ dinner

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Sambut birthday Alisha dekat rumah opah & atuk

Hari tu dah tunjuk gambar kek birthday Alisha yang ketiga.. So, hari ni nak tunjuk keseluruhan menu kami malam tu.. Ohya, bukan sambut besau2 tau.. sekadar kami satu family je.. potong kek je pun.. (",)
 

Lagi sekali tayang gambar kek birthday @ kek aiskrim... Alahaiiii sedap sungguh nih!! Pandai atuk & opah Alisha beli..... Ohya, untuk pengetahuan Alisha... ni semua ala2 atuk & opah buat surprise dekat Alisha tau.. sampai2 rumah, semua dah terhidang...


Menu malam tu.. ada kek aiskrim, kek kurma, kek batik & KFC.. Kek batik tu acu Alisha yang buat tau...


Kek kurma ni pun acu Alisha jugak yang buat.. Sangat sedap..!! Nanti saya mintak resepi & share dengan u all.. (",)


Ayam KFC.. Alisha memang suka makan ayam bahagian peha... Macam upin ipin la kononnya.. (",)


Gaya orang tak sabar nak potong kek.. eksen je lebih tu u all...


Bila suruh potong, dia tak nak.. tak sporting la Alisha ni... Eh, rasanya maybe sebab time tu baru sampai umah atuk & opah @ baru bangun tidur.. tu yang mood kureng... Tiap2 tahun mesti beli walau sebijik kek.. ntah, saya dah terbiasa camtu dari kecik.. (",) Kalau tak beli kek, keluar dinner dekat luar..

Birthday Alisha yang pertama
Birthday Alisha yang kedua

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Kek birthday Alisha yang sangat sedap..!!

Hari Khamis baru ni genaplah umur Alisha 3 TAHUN... Kebetulan kami balik Chemor.. Apa lagi, atuk & opah kesayangan Alisha tu pun teruslah beli kek & makanan sampingan yang lain untuk Alisha... Tapi untuk entry ni, saya tunjuk gambar kek dulu yer... (",)


KEK AISKRIM RM35 SETENGAH KILO.. Sangat2 sedap..!! Terasa2 sampai sekarang.. kikikiii


Sedap tak sedapnya kek tu sampai penuh mulut Alisha makan.. muahhahha

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

05/09/2013 genaplah umur Alisha 3 TAHUN

AKHIRNYA.... TARIKH YANG DINANTI2KAN... 05/09/2013... GENAPLAH UMUR ALISHA 3 TAHUN..!! Sekejap je dah 3 tahun Alisha.. rasa macam baru je lagi lahirkan Alisha... Semua kisah Alisha dari kecik tercatat dekat blog ni.. Tengoklah gambar dekat header atas tu... gambar Alisha ketika umur sehari pun ada.. (",)
Alhamdulillah... di usia 3 tahun ni, dah banyak perkembangan anak solehah saya ni.. tak perlu saya senaraikan di sini sebabnya semua perkembangan Alisha, saya dah tulis dekat blog ni... (",) Ohya, cuma ada satu lagi.. ALISHA MASIH BELUM PETAH BERKATA2.. MAKSUD SAYA, ALISHA ADA SEDIKIT PELAT + ADA LAGI BAHASA GERMAN DIA TU... Tapi takpa, itu bukan masalah yang besar.. sebab Alisha faham apa yang kita cakap.. sebab tu dia dah boleh free diapers ketika usia 2 tahun ++...

Ohya, lagi satu, KITA SEBAGAI IBU, JANGAN TERLALU FOKUS PADA KELEMAHAN ANAK2.. TAPI FOKUSLAH PADA KELEBIHAN ANAK2.. BAGITAHU BETAPA BANGGANYA KITA ADA ANAK MACAM MEREKA.. MEREKA AKAN RASA SERONOK.. LAMA2, KELEMAHAN TU AKAN BANGKIT MENJADI KELEBIHAN.. SEBAB MEREKA TAHU, KITA SAYANGGGGGGGGGGG DEKAT MEREKA.. (",)

Doa saya untuk Alisha, MOGA ALISHA MEMBESAR SEBAGAI ANAK YANG SOLEHAH.. ANAK YANG SENTIASA MENDOAKAN KEBAHAGIAAN IBU BAPANYA TAK KIRA DI DUNIA OR DI AKHIRAT.. ANAK YANG SENTIASA MENGHORMATI MEREKA2 YANG LEBIH TUA.. 

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Header bertema..

IntaNBerliaN

Hari ni dah 02/09/2013.. dah masuk bulan 9.. 05/09/2013 nanti genaplah umur Alisha 3 TAHUN...!! Kejap je dah 3 tahun.. bulan depan Aqilah pulak umur setahun.. sekarang dah pandai jalan.. cepat betoi masa berlalu.. akhir tahun depan kena tambah anak lagi ni. baru ada baby semula dekat rumah ni.. muahhahha

Btw, mulai tahun ni, saya akan letak header yang bertema.. Alaa macam raya baru ni.. header saya kan wish hari raya.. tapi belum habis bulan syawal dah kene tukar header baru sebab nak bagi laluan untuk header BIRTHDAY ALISHA.. Bulan depan akan ada header BIRTHDAY AQILAH pulak... 

Opstt header bertema tu hanya sempena HARI RAYA & BIRTHDAY ANAK2 SAYA je u all.. Saja nak memeriahkan blog saya.. lagipun blog ni kan memang dibuat khas untuk dorang... So, bila u all nampak header tu, u all akan tahu ini bulan kelahiran mereka.. (^_^) Selain tu, u all jugak akan baca doa yang disertakan dekat header tu.. dengan kata lain, hari2lah kita berdoa moga kita semua ni dipanjangkan umur untuk terus berusaha beramal menjadi insan2 yang lebih baik.. (",)

P/s : Header saya dibuat oleh SI TUKANG EDIT BLOG YANG MENJADI KEGEMARAN SAYA... Nak edit blog jadi secantik blog saya, roger2 la designer tu yer.. kikikiii 

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Hadiah hari lahir untuk Alisha diterima awal hampir sebulan

Bulan depan 05/09/2013 genaplah umur Alisha 3 TAHUN... Saya plan nak bagi hadiah time hari lahir dia tu.. Tapi tu la u all.. balik beraya baru ni, dia duk sibuk nak main TAB makcik dia.. nak main PAO je pun u all.. kuat betul penangan PAO ni..!! Dah la macam tu, nak main sorang2 pulak, tak share dengan sepupu dia.. haru betoi...

Hari raya kedua tu pulak, kami dah balik rumah parent saya, dia boleh pulak duk meraung cakap "Nak main pao.. nak main pao".. ingat handphone ibu dia ni handphone cerdik agaknya.. handphone tekan2 je anak oiii... Last2 atuk dia install la pao dekat handphone semata2 nak bagi cucu dia main... dekat pukul 1 pagi jugaklah dia duk layan pao sambil ditemani atok... (",)


Esoknya kami suami isteri terus pergi beli TAB untuk Alisha... Ingatkan nak beli akhir bulan ni sebab pikir nak bagi pada 05/09 kan.. sekali dia dah "gian" dengan pao.. takleh nak cakap apa la... terus beli... So, hadiah birthday in advanced la jawabnya... (",)

Saya beli tab ni RM200 SEKALI DENGAN CASING... 7 INCI... KAMERA DEPAN BELAKANG... SEMUA ADA MACAM YANG LAIN KECUALI SIMCARD... KATANYS NI YANG MALAYSIA PUNYA, BUKAN YANG CHINA... ADA JAMINAN SETAHUN..

Ohya, lupa nak bagitahu... TAB ni beli bukan guna duit saya yer... TAPI GUNA DUIT NUFFNANG + EXABYTES @ DUIT BERBLOG... (^_^) Alhamdulillah rezeki untuk anak2 saya.. Alhamdulillah jugak duit Nuffnang + exabytes semuanya saya guna untuk beli barang anak2.... Lepas ni saya plan nak beli almari baju kartun pulak untuk 2 beradik ni share...

HADIAH PERTAMA GUNA DUIT NUFFNANG : LAPTOP
HADIAH KEDUA GUNA DUIT NUFFNANG : BASIKAL 
HADIAH KETIGA GUNA DUIT NUFFNANG : DVD PLAYER BLU-RAY 
HADIAH KEEMPAT GUNA DUIT NUFFNANG : PENDRIVE 32GB 
HADIAH KELIMA GUNA DUIT NUFFNANG : PAKAIAN 
HADIAH KEENAM GUNA DUIT NUFFNANG : TABLET DI ENTRY INI 

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Entry yang dah lama diperam.. hihi

Yap.. entry ni saya peram memang dah lama pun... dah terlebih masak... hahahha... Actually dah malas nak buat entry ni, tapi disebabkan duk terpikir supaya Alisha tahu, yang setiap kali birthday dia, kami akan sambut walaupun sebijik kek, tu yang buat jugak... muahhahha... Hari lahir Alisha bulan 9, sekarang dah bulan 11, so, paham2 sendirilah berapa lama saya peram yer.. kekekke



Kami sambut birthday alisha dekat rumah my parent... alaaa bukan sambut buat majlis pun, beli makanan balik makan dekat rumah je... hahahhahha



Kami beli KFC.. Si Alisha ni kan suka makan ayam @ drumstick, tu yang beli ayam goreng... (",)


Selain tu, saya jugak beli pizza... Oh pizza ni, dah semestinyalah sebab saya yang nak makan... hehehh.. Time tu kan, saya belum bersalin, mengidamlah konon... muahahhahha



Yang dah sah2 ada, semestinyalah sebijik kek... (^_^)... Ohya, tarikh lahir Alisha & opah Alisha selang sehari je... tu yang ada nama opah alisha jugak dekat kek.. hihii.. Actually nak beli kek yang kartun2 sikitlahkan, tapi time tu dah habislah pulak...



So, akhirnya, kek yang dibeli mengikut selera tekak kami yang dewasa ni.. hihii... Tapi kek ni sedap tau... Lupa pulak nama dia apa.. tapi kalau tak silap, ada aiskrim dekat dalam dia kot... Adehhhh dan2 rasa nak makan kek ni... huhhh


Tempek sekeping gambar alisha time tu.. hihii.. Sorry ye sayang.. ibu lambat buat entry ni... tapi apa2 pun, harap bila alisha dah besar nanti, baca entry ni tau, supaya alisha tahu yang ibu & abah, tetap belikan kek untuk alisha di ulangtahun kelahiran alisha (^_^)

Ohya, masa birthday alisha yang 1st, kami sambut di Terengganu... time tu meriah sikit lah kot sebab kami ada buat BBQ.. alaa anak beranak je pun.. (",) Nak baca entry di Terengganu, KLIK SINI

Sambutan 1st Birthday Alisha Di Terengganu

Pada 04/09/2011 baru2 ni, kami buat sedikit majlis makan2 untuk sambut hari kelahiran Alisha yang pertama.. Saya buat majlis tu di Terengganu, rumah makcik saya.. Ohya, majlis tu diawalkan sehari dari tarikh lahir Alisha yang sebenar.. Majlis tu juga dibuat selepas sehari kenduri rumah makcik saya..




Kami ada buat ikan bakar, sosej bakar dan ayam bakar.. My dad ambil port dekat sinilah dengan sepupu saya yang lain & my dear sekali..


Selain dari yang bakar2 tu.. kami juga ada sediakan mee kari, puding buah dan lain2 lagi.. makanan ringan untuk budak2.. Ohya, malam tu juga saya hiburkan hati budak2 dengan bagi mereka duit raya.. hihii


Ini adalah makanan wajib. Kek Birthday Alisha... hihii "ALISHA 1 tahun"..


Bergambar sebelum majlis bermula.. Alisha pada mulanya happy2 lah kan.. yela, birthday girl la katakan.. hihii


Alisha dah ready untuk memotong kek.. pisau dah siap sedia dipegang.. hehhe




TAPI.. selepas sahaja muzik birthday berkumandang dan kami semua mula la fokus dekat Alisha.. Mahunya tak fokus, nak ambil gambar budak umur 1 tahun lah... hehe.. Semua duk menyebut nama Alisha2.. Duk suruh Alisha tengok kamera mereka.. 

Dalam keadaan excited tadi tu, boleh pulak anak saya ni menangis meraung sekuat2 hati.. puncanya pasal Alisha ingat kami semua marahkan dia... hahhahha Yela, mana taknya, normally, dia tak dapat izin nak potong2 kek ni.. tiba2 pulak ibu dia ni baik hati suruh dia potong...

Lagipun, Alisha sekarang ni memang tak boleh orang tegur2 or cakap kuat2 or kasar2 dekat dia.. mulalah perasankan diri dia tu yang dia tu kena marah... hihihiii alisha.. alisha.. (",)


Last2 my mum & sepupu saya yang potong kek Birthday Alisha tu.. kebetulan pula my mum lahir 07/09 & sepupu saya tu 03/09.. So, rezeki mereka lah potong kek Alisha.. muahhahah



Lepas dah puas mengamuk barulah si Birthday girl ni nak potong kek dia.. hahhahha.. Kira oklah tu kan sayang.. dapat jugak merasa potong kek.. Tahun depan pula Alisha potong kek ye.. maybe umur 2 tahun nanti Alisha dah faham sikit tentang majlis birthday.. :-)

Bagi saya majlis Alisha ni meriahlah juga.. kami 3 family je sebenarnya.. lebih kurang 30 orang juga la.. Malam tu, kami ada pasang lagu juga, so, takdalah bosankan... Ohya, ayam bakar tu, sponsor dari makcik saya je.. Dah nama pun tokei ayam, kena lah sponsored untuk cucu saudara dia ni kan.. hehhehe.. Untuk majlis Alisha ni, saya habiskan hampir RM300.. tu pun nasib ayam tak payah bayar.. hehe.. Setahun sekali belanja saudara mara.. (",)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...