Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Adik Alisha. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Adik Alisha. Papar semua catatan

Helmet hijau yang sentiasa menemani Alisha...

Pasti Alisha akan tergelak bila besar nanti.. yela, tak lepas dari helmet ijau.. hahhah


Tengokla ni u all... nak tido dah pun.. siap berselimut bagai.. tapi helmet tetap jugak pakai.. hihii


Time ni, saya & my dear belum tido lagi tapi Alisha dah nak tido, so, dia ambik bantal & selimut, tido kat depan kami.. pastu baru angkat masuk bilik... bila dia dah lena, baru bukak helmet dia... (",)

Kalau boleh nak berkepit 24 jam...

Alisha dengan adik dia ni... terlebih2 lah sayangnya... Agaknya, kalau boleh, dia nak berkepit 24 jam dengan adik dia tu... hihiii... U all layan gambar bawah ni, mesti u all dapat imagine camna alisha & adik dia... (",).. Saya tak sempat nak story panjang2 kat entry ni.. Hari ni busy melayan aktiviti berpantang... hehheh




P/s : Adik Alisha belum ada nama lagi...

Berkat susu ibu (^_^)

Rasa hati ni berbunga riang pulak... hihiii.. Tadi kan, nurse datang checkup adik alisha tau.. Lepas tu dia timbang.. Hari ni, hari yang ke 9, sepatutnya esok @ hari ke 10 timbang tapi nurse datang timbang hari ni.. (",)

Berat adik alisha pada hari ke 9, dah 2.9kg.. masa lahir 2.65kg... Nurse tu cakap apa tau... "Sepatutnya, berat baby, hari yang ke 10, mesti sama dengan berat ketika lahir tapi baby ni dah banyak naik...".. Saya ni macam terkejutlah.. yela, bila dah banyak naik, ada masalah ke kan... tapi lepas tu, nurse cakap "Jangan risau.. kira baby ni baguslah.. sihat... banyak naik.. Normally, kalau lahir 2.6kg, lepas tu dia akan turun jadi 2.5kg.. 2.4kg... & hari ke 10, kembali kepada berat ketika lahir.. 2.6kg.."

Wah... teruja + seronok saya dengar... yela, hari ke 9, adik alisha dah 2.9kg.. sepatutnya, kalau normally seperti kata nurse, esok @ hari ke 10, berat adik alisha akan jadi 2.65kg...hihii.. Alhamdulillah.. berkat susu ibu, adik alisha membesar dengan sihat.. hihii... Emmm, saya rasa, susu saya banyak selain dari sebab saya makan buah kurma, ia juga disebabkan oleh set bersalin yang saya guna jugak kot... Nanti saya kongsi dengan u all pasal set bersalin tu... (",)

P/s : BE ke 25 ( L'Occitane Anti Wringlink )telah singgah di blog GA

Seronok sebab kembali dapat menyusukan anak.. (^_^)

Alhamdulillah.. adik alisha pun sama macam alisha jugak, lepas lahir terus je pandai menyusu @ menghisap... Alhamdulillah jugak, saya masih berkesempatan menyusukan anak.. Seronoknya rasa.. yela, dah 5 bulan berhenti menyusukan Alisha... rindu saat2 menyusu... hihii

Masa hari pertama bersalinkan adik alisha (22/10/2012), secara peribadinya, saya rasa risau.. sebab susu macam tak banyak.. Opstttt actually pada hari pertama, susu awal ibu dipanggil KOLOSTRUM.. Ia berwarna kuning... Dalam otak saya ni duk terpikir samada cukup or tak untuk adik alisha.. yela, Kolostrum ni bukan banyak sangat pun... Tapi tiba2, saya terbaca artikal dekat dalam wad mengatakan yang kita tak perlu risau kerana kolostrum yang terhasil, cukup untuk baby kita...

Pada hari kedua @ malam, susu kostrum dah mula bertukar menjadi susu biasa @ berwarna putih... Hari ketiga @ malam, breast saya dah mula bengkak... Wah, sungguh saya tak percaya.. cepatnya susu saya bertambah.. sampai dah bengkak.. Time ni saya memang selalu kejutkan adik alisha dari tidur... bagi dia minum..

Lepas je hari ketiga @ selepas habis susu kolostrum, seronok sangat saya tengok adik alisha ni menyusu... hihii.. Yela u all, susu banyak + pekat mestilah adik alisha ni suka kan... (^_^) Eh, bukan setakat adik alisha ni suka, saya ni sebagai ibu lagilah suka... yela, anak saya menyusu susu saya sendiri @ susu yang terbaik ciptaan Tuhan.. (",)

InsyaAllah jika dipanjangkan umur & dimurahkan rezeki, saya ingin meyusu adik alisha ni sampai 2 tahun... Kalau alisha dulu sampai setahun sembilan bulan.. (",) Ohya, masih ada lagi yang suruh saya bagi adik alisha ni minum air masak & jika takda susu, suruh bagi susu formula... InsyaAllah, saya berdoa moga2 susu saya makin banyak... tak nak campur apa2.. just susu ibu @ susu yang terbaik di dunia... (^_^)

P/s : Jika ada sesiapa yang berminat nak tempek banner iklan di blog saya, boleh inform saya yer.. (^_^)


Bila Alisha rajin study...

Alisha ni seperti yang saya pernah bagitahu sebelum ni, hari2 dia akan cari pen & buku kan.. Kalau tak belajar menulis, dia akan mahirkan lagi aktiviti menconteng dia tu... hihii.. Kalau alisha datang mood rajin nak belajar menulis, tak payah saya suruh tapi dia yang akan ambik buku & suruh saya ajar...


Ni je lah buku belajar yang alisha ada... yang lain, buku jenis yang story.. nak kene belajar membaca.. :-) Kalau u all nak tahu, alisha akan merengek kalau saya berhenti mengajar dia bila time dia rajin.. alaaa, maksud saya, macam dalam gambar atas ni... saya ajar alisha menulis sambil saya pegang tangan dia.. bila saya dah tak pegang tangan dia.. dah stop ajar.. mulalah merengek sebab dia nak belajar lagi... hihii

Bagus jugak kan ajar anak2 menulis ikut garisan camni.. sebab saya perasan, alisha ni masa mula2 ajar, saya yang pegang + gerakkan tangan dia ikut garisan tu, tapi lama2 dia pulak yang gerakkan tangan dia sendiri ikut garisan tu sambil tangan saya pegang tangan dia... (",)


Alisha ni, bukan setakat belajar ikut garisan putus2 tu.. tapi dia jugak conteng buku ni.. hihiii.. Dahla ni je buku belajar menulis yang dia ada.. yang lain, semua jenis story.. (",) Nampaknya lepas ni kene beli lagi buku camni untuk dia...

P/s : Adik Alisha masih belum ada nama... belum dapat persetujuan big boss.. hihii.. Apa2 pun, hari Jumaat mesti dah kena ada nama sebab my dear nak pergi daftar.. (",)


Senyuman Adik Alisha... (",)

Baby kan selalu je senyum secara tiba2 kan.. saya ni kadang2 rasa tak puas nak tengok adik alisha ni senyum... so, semalam, dengan gigihnya saya duk standby pegang kamera semata2 nak snap gambar adik alisha senyum.. ahhahhah

Nak jugak saya tempek gambar adik alisha senyum ni dekat sini... dapat snap 3 keping... (",)




P/s : Seronok sangat bila ada baby lagi... barulah terasa yang Alisha tu dah besar rupanya.. hihii

Kamu memang ANAK & KAKAK yang baik sayang.....

Ni entry auto publish tau.. Nanti balik Chemor, susah sikit awai2 ni nak online sebab busy bertungku la.. berurut la.. macam2 lagi lah... Ada masa baru saya update lagi... TERAMAT BANYAK cerita yang saya nak coretkan dekat sini... Tapi kali ni nak cerita pasal Alisha dulu... (",)

Ohya, ni saya nak cerita pasal semalam tau.. kiranya hari pertama saya & adik dia balik rumah selepas keluar dari wad... Alisha memang sangat2 sayangkan adik dia.. harap2 untuk selama2nya lah kan... (",) 

U all tahu tak, adik alisha sampai tak boleh menangis walau sedikit pasti Alisha akan cepat2 panggil saya cakap "Baby nangis.. susu.. sian" kiranya dia bagitahu saya yang adik dia tu menangis... suruh saya bagi susu.. kesian... bayanglah, kalau saya lambat, alisha ni akan panggil saya sampai saya pergi dekat adik dia... kalau tak, dia pulak yang nak menangis... pasal kesian... heheheee

Ada satu kejadian, saya ni menyusu adik alisha sambil baring dalam bilik.. Alisha dekat luar.. Tiba2 adik alisha menangis... Si Alisha ni cepat2 masuk bilik tengok saya ni samada tersedar or tak yang adik dia menangis.. maybe alisha ingat saya tidur kot... bila dia nampak saya terjaga & menyusu adik dia.. terus dia keluar semula... hihii

Kuku adik alisha ni panjang.. lepas tu alisha cakap dekat saya... "kuku,... panjang"... duduk kalut suruh saya potong... selagi tak potong selagi tu dia duk sebut... hihii... Risau sangat muka adik dia tu tercalar... (",)

Kalau sebelum ni, Alisha tak bagi saya berehatkan.. suruh saya berjaga sampai pagi melayan dia... tapi tidak lagi semalam... dia sangat2 baik... Langsung tak kacau saya... sebaliknya kacau abah dia.. muahahahaaa... Alisha betoi2 bagi saya rehat & jaga adik dia je.. hihii.. Sungguh tak sangka.. saya pikir Alisha akan berkepit jugak dengan saya walaupun saya baru lepas bersalin.. hihii.. KAMU MEMANG BAIK ALISHA!!  KAMU BETOI2 MEMBUKTIKAN YANG KAMU DAH BETOI2 READY JADI KAKAK (^_^)

Harap2 sikap Alisha ni berkekalan... (^_^)

P/S : Saya akan guna panggilan "Adik Alisha" selagi belum ada nama...


Tiga minggu yang terakhir...

Sekejap je... kandungan saya dah pun mencecah 37 minggu.. InsyaAllah lagi 3 minggu, bakal adik alisha ni ada dalam rahim saya.. Selepas tu, InsyaAllah, dia akan melihat dunia ni.. melihat wajah ibu, abah & kakak dia.. (",).. Actually, 37 minggu ni, bila2 je saya boleh bersalin kan.. baby dah matang... standby je.. tapi harapnya, biarlah lahir 40 minggu macam alisha dulu.. (",)

Selama 3 minggu jugaklah lagi saya akan merasa gerakan adik alisha ni.. lepas ni, dah tak dapat rasa... Adik Alisha sangat aktif bergerak.. perut pun senget benget dibuatnya.. hihii.. Kadang2 berombak2.. Alahaiii sweet je rasa moment tu... Kalau time alisha dulu, siap nampak bentuk tapak kaki lagi dekat kulit perut saya ni tau... Tapi untuk adik alisha ni, saya tak dapat nak tengok +  tak sempat pun lagi nak rakam.. yela, ada alisha, tak boleh nak tengok saya rileks sikit atas katil.. mesti datang.. tu yang takleh nak rakam tu.. hihii.. Tapi akan diusahakan jugak untuk rakam... mana tau kot2 lagi sekali saya dapat rakam tapak kaki.. hihii

Alhamdulillah jugak setakat ni saya tak mempunyai masalah apa2.. kaki pun tak bengkak.. duk kurus kering nampak urat macam sebelum pregnant... adehhh... saya pun pelik... padahal saya ni aktif je berjalan.. Apa2 pun alhamdulillah... baguslah kan tak bengkak.. senang saya nak buat kerja + nak bergerak (",)

Perasaan saya sekarang ni tak tau camne... happy ada, takut pun ada.. takut tu sebab takut untuk merasai kene jahit lagi sekali.. hihii.... Dalam masa yang sama, ada gak rasa tak sabar.. tak sabar nak tahu jantina adik alisha + nak tengok reaksi alisha bila dah ada adik.. hihii.. Tak sabar jugak nak rakam pertemuan pertama alisha & adik dia nanti... (^_^) Lepas ni, mesti blog saya akan bertambah ceria dengan cerita pasal alisha & adik dia... 

Apa2 pun, u all doakan saya moga saya selamat melahirkan anak yang sihat & cukup sifat & segalanya lah yer u all... Moga proses kelahiran nanti dipermudahkan... (",)

P/s : BE ke 24 (Maxis Talk More 28) telah singgah di blog GA..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...