Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Kelenjar Tiroid. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Kelenjar Tiroid. Papar semua catatan

Kalenjar tiroid saya yang bengkak dah nak hilang..

Pada yang dah lama follow perkembangan di blog saya ni, mesti tahu yang KALENJAR TIROID SAYA BENGKAK kan... bengkak sebesar 4cm..!! Doktor suruh operate tapi saya takut..!! 3 kali saya buat ujian darah.. ketiga2 nya menunjukkan yang HORMON TIROID SAYA NORMAL.. Doktor cakap, nak hilangkan bengkak, kene bedah.. kalau tak, ia makin membesar... YAP.. MEMANG BETOI BENGKAK SAYA TU MAKIN MEMBESAR sehingga 4cm.. kalau sebelum tu berapa cm ntah, dah lupa pulak...

Nak dijadikan cerita, ketika saya balik Terengganu akhir bulan 5 hari tu, abah saya pergi ke kedai sinsei @ klinik perubatan cina Poh Ann untuk beli ubat yang kawan dia suruh.. Abah saya pergi klinik tu sorang2 je tau.. kami keluar satu kereta tapi saya tunggu dekat parking kereta je... bila abah saya dah sampai, dah masuk dalam kereta pun.. tiba2 abah saya cakap, apa kata kalau saya pulak try pergi jumpa doktor tu.. kot2 bengkak tu boleh hilang...

Untuk pengetahuan u all, kedai tu camni.. di bahagian HADAPAN @ KALAU TENGOK DARI LUAR, IA ADALAH SEBUAH KEDAI SINSEI TAPI KALAU KITA MASUK KE DALAM, ADA TOKEY KEDAI TU BUAT MACAM BILIK @ MACAM KLINIK.. Alaa kalau dekat kedai runcit biasa, gayanya macam tempat stor tu la... Nama klinik tu kalau tak silap (malas nak tengok kad  klinik dalam handbag) nama dia KLINIK PERUBATAN CINA ACUPUTURE POH ANN.. BANGUNAN KEDAI TU WARNA KUNING BERSEBELAHAN PASAR PAYANG
Doktor tu bagi saya air akar kayu.. minum 3 kali sehari selepas 5 jam... saya tanya, bila boleh nampak kesan.. doktor tu cakap, habis 2 botol boleh nampak kesan... Saya sangat terkejut, belum habis 2 botol.. kesan dah nampak.. itupun bukan saya guna ikut arahan tau.. bila rajin minum, bila malas tak... Abang ipar saya siap tanya saya bila saya operate..!! Hakikatnya saya tak bedah langsung tapi ia boleh kecut camtu je u all.. bengkak tu memang tak nampak langsung.. tapi kalau rasa, ada lagi sikit tau.. tapi kecik je la.. saiz dia maybe separuh duit 5 sen kot...

Abah saya balik Terngganu baru ni beli lagi air akar kayu ni untuk saya.. Harap2 lepas ni hilang terus.. Lega tak payah operate.. tapi ada gak tergerak dekat hati saya nanti nak jumpa doktor.. nak tengok apa kata doktor pulak pasal kalenjar tiroid saya ni.. Kalau ada sape2 antara u all nak try, boleh la ke klinik ni yer.. ALAMAT & NO TELEFON BACA DEKAT BOTOL TU YER...

Rasa air akar kayu tu camne??.. hihii Tak tahu nak cakap camne.. Minum sambil tutup hidung lepas tu cepat2 minum air bagi rasa tu hilang.. (^_^) RM50 sebotol... Doktor ni boleh ubati yang lain2 jugak.. kawan abah saya batu karang ke apa ek.. lupa pulak.. kalau tak dah nak kene bedah tapi 2 minggu sebelum bedah, dia minum ubat yang doktor tu bagi.. bila nak g bedah.. terus tak jadi sebab dah ok.. (",).. Apa2 pun kita hanya berusaha.. Tuhan jugak yang tentukan...

Ya Allah Ya Tuhanku... Kau kuatkanlah semangat MOHAMAD NAZREN BIN AHMAD TAZARI untuk berusaha kembali pulih seperti sediakala.. kau ampunilah dosa beliau & seluruh hambaMu di muka bumi ini. Sesungguhnya hanya kepadaMu aku memohon.

Entry terakhir untuk hari ni (^_^)

U all pernah tak alami sakit tekak.. alaa bila nak telan air liur ke makanan ke, kita rasa sakit tu... Sekarang ni, itulah yang saya tengah alami... cuma masalahnya, saya kompius samada ianya ada kaitan dengan kelenjar tiroid saya yang bengkak tu or tak... Dulu, time belum kahwin & belum bengkak lagi kelenjar ni, saya pernah je jadi camni.. tapi time tu takdalah nak kompius kan, sebab belum bengkak lagi...hihi...

Pagi ni pulak, saya bangun tetiba kepala saya ni pulak rasa berat.. Tak tahu lah kenapa... So, hari ni, entry saya setakat ni je.. Kalau rajin & larat, saya akan balas jejak2 yang belum terbalas lagi ni.. Ohya, u all janganlah bayangkan yang saya ni sakit teruk amat sampai takleh makan langsung tau... boleh je makan tapi sakit sikit lah bila nak telan tu... Harap2 takda kaitan dengan kalenjar tiroid yang bengkak tu la... Moga2 esok lusa ia makin oklah... (",)

Haaa lupa nak cite, baru ni saya mimpi ular tau... yang pelik tu, ular tu boleh pulak berbulu macam ulat bulu tu haa... Dalam mimpi tu, entah macamana ular tu boleh terputus 2.. bahagian kepala rasanya saya sempat pukul, bahagian ekor tak pasti pulak... dah lupa.. (",) Kalau u all nak tahu, masa zaman anak dara kan, saya selalu mimpi ular tau.. tapi tak pernah sekali pun ular tu berjaya lawan saya... hihii.. Macam hebat sangat je dalam mimpi tu.. ekekkek..Opsttt pernah sekali mimpi kena patuk dibahagian leher... 

Mimpi2 ni biasalah mainan tidur... Orang selalu cakap kalau mimpi kena patuk dek ular tu ada yang nak masuk meminang tapi time saya mimpi camtu, takda pun yang masuk meminang.. hehheheh... tapi kalau mimpi ular ni tak elok sangat sebenarnya.. Malas nak tulis lah apa yang tak elok tu..Harap semuanya elok2 je.. (",)

P/s : Singgah baca entry saya yang lama2 je la ek.. hihi (^_^)

Saya dah berjumpa dengan doktor pasal kalenjar tiriod saya yang bengkak tu..

Pagi tadi saya pegi checkup Aqilah sebulan, alang2 tu, terus saya jumpa doktor pasal kalenjar tiroid saya yang makin besar ni... Rasanya tadi doktor tulis, saiz bengkak tu dah 4x4 cm kot.. bila tengok dekat pembaris, panjang jugak tu.. adehhhh...

So, tadi saya ambik darah untuk buat ujian kali ketiga.. Kali pertama, hormon normal, kali kedua pun tetap jugak normal.. kali ketiga ni harap2 macam tu jugaklah... Kali ni, saya bukan sekadar kena ambik darah tapi nanti akan kena scan jugak dekat leher tu.. tapi saya mintak scan dekat sungai petani, bukan apa, sebab jika ada apa2 appoiment lepas ni, susahlah saya nak ulang alik ke ipoh... buat checkup dekat sungai petani lagi senang rasanya... kene tunggu saya balik sungai petani dulu lah baru scan.. (",)

Ok, sekarang ni, u all baca pulak perbualan saya dengan doktor..

Saya : Doktor, jika hormon tiroid normal jugak, camana yer... bahaya tak bengkak ni..?

Doktor : Tak bahaya.. U nak bedah ke?

Saya : Haaa tak pikir lagi pasal tu doktor (sambil tersenyum kelat)

Doktor : Nanti u ambik darah & pergi hospital ipoh untuk ambik tarikh appoiment SCAN

Saya : Kenapa nak scan?

Doktor : Untuk pastikan apa bengkak tu.. adakah ianya air or ketulan, Jika air, ianya tak bahaya.. boleh biar je.. kalau ianya ketulan, terpulang dekat u samada nak bedah or tak.. Ianya jugak nak scan takut kanser.. 

Saya : (senyum... pelik pulak saya dekat diri saya ni, kali ni, saya tak rasa takut or apa2 pun tapi rasa sangat2 relax..)

Tapi doktor kata, biasanya jika hormon normal, ianya tak apa2.. U all janganlah pahamkan ayat doktor tu mengatakan yang saya ni ada kanser tau.. Doktor tu cuma bercerita je... hihi.. yela, kan elok check awai2.. (",) Apa2 pun, doakan kesihatan saya ye u all... harap2 takda pe2 lah... biarlah bengkak ni sekadar air @ lendir je.. bukannya ketul.. hihii.. Kalau lendir tak payah buat apa2.. dia akan kecut sendiri 

P/s : Semua jejak u all, saya slow2 balas yer... hari ni, rasa macam tak cukup masa... busy sikit.. hihi


Kelenjar Tiroid semakin membesar...

Tak tahu nak cakap apa... dalam hati saya ni, risau pun ada... Emmmm pada yang dah lama mengikuti perkembangan blog saya ni, mesti tahu yang saya ada masalah kelenjar tiroid bengkak... Dah 2 kali saya pergi buat ujian darah, untuk pastikan samada saya ni kena TIROID or tak... First masa bulan 11 tahun lepas & 2nd masa bulan 4 baru ni... Result yang saya dapat, doktor kata, saya takda masalah TIROID... hormon tiroid saya normal.. cuma kelenjar tu yang bengkak...

Nak hilangkan bengkak dekat leher tu, jalannya bedah je la... adehhhh... tau tak yang saya ni penakut... lebih2 lagi dekat leher... peti suara pun dekat situ, makanan pun masuk dekat situ... pagi ni, saya belek2 tempat bengkak tu, Ya Allah... terkejut saya, makin besar u all...

Mulalah saya duk terbayang2 alisha & aqilah... Masa masuk wad sebab bersalinkan aqilah tu pun, saya dah menangis teringat alisha.... kalau kena bedah pulak, apa cite... 2 orang anak pulak yang saya duk rindu2 pas ni... Saya ni duk harap2 adalah keajaiban bangun pagi, tiba2 bengkak tu hilang...hahahaaa *berangan je saya ni kan

Eh, sebenarya kan, doktor & orang2 yang pernah operate bagitahu takda apa, sekejap je operate... tapi tu la, bila sebut je operate, mestilah saya jadi takut.. hihii..Ohya, esok saya akan pergi chekup sebulan after bersalin, nurse yang datang melawat dekat rumah, suruh saya inform doktor pasal bengkak dekat leher saya ni.. katanya bengkak saya tu besar.. & dia kata, dengar pulak apa penjelasan doktor dekat sini.. Sebelum ni, saya dengar penjelasan doktor di sungai petani...

Macamana yer nak bagi kecikkan bengkak ni.. ada petua or apa2 tak ek

P/s : Entry makanan sebelum entry ni, bukannya yang saya makan time dalam pantang ni.. kan dah tulis tu entry saya peram dari bulan 9.. hihi.. apa2 pun thanks sebab ingatkan saya supaya jaga makan.. (^_^)


Berapa lama sebenarnya kita boleh dapat tahu RESULT UJIAN TIROID??

Seperti yang u all tahu.. saya kan ada masalah KELENJAR TIROID BENGKAK.. hari tu, ketika saya pergi buat buku pink @ buku ibu mengandung.. saya pernah bagitahu u all yang saya ambik sekali darah untuk ujian TIROID kan.. yela, time mengandungkan hormon dah berubah..

Masalah saya sekarang ni adalah, saya ambik ujian darah tu pada 18/04/2012 tapi sampai hari ni, result saya belum dapat2 lagi... adehhh... Pergi checkup masa bulan 5 pun, nurse bagitahu belum dapat.... pergi checkup bulan 6 pun, nurse bagitahu belum dapat jugak... Alasannya Klinik Ibu & Anak takda transport sendiri.. so, kalau nak ambik result.. kene mintak tolong transport dari bahagian lain la kan...

Cuma yang saya pikirkan sekarang ni... takkan dekat nak sampai 2 bulan, takda satu pun transport pergi ke Hospital Besar?... (Ohya, ujian tu, Klinik Ibu & Anak hantar Hospital yang testing)... Ataupun mereka yang lupa nak inform driver suruh ambik or macamana?... Ke result test TIROID tu memang ambik masa berbulan2 baru tahu? Masa ambik darah, nurse bagitahu, darah untuk test TIROID, tak boleh lambat hantar makmal.. kene cepat... katanya, seminggu bolehlah dapat result... tapi sampai sekarang nan ado...

Baru2 ni saya tanya nurse.. katanya "Kalau result lambat dapat, tu maknanya takda masalah apa2 la tu... hormon normalla..".. Alhamdulillah la kalau betoi.. tapi tu la, selagi tak tengok result... selagi tu duk teringat2 kan... Memang stail gitu ke.. kalau OK.. RESULT LAMBAT.. Kalau TAK OK, RESULT CEPAT..??...  Tak paham betoi saya... mentang2lah guna khidmat free @ kerajaan... sian saya tertunggu tau.. terseksa jiwa batin saya.. hihii


Ambik darah untuk lakukan ujian TIRIOD...

Buat mereka yang dah lama follow setiap entry di blog saya, pasti tahu yang saya mempunyai masalah KELENJAR TIROID BENGKAK... Ketika checkup bulan 9 tahun lepas... HORMON TIROID NORMAL TAPI KELENJAR TIROID BENGKAK... Bengkak tu pun kecik je.. nak kene tilik betoi2 baru nampak bengkak..


Tapi perlu diingat, itu dulu.. ketika belum mengandung.. sekarang ni dah mengandung... HORMON DAH BERUBAH... so, bengkak tu pun makin jelas kelihatan... ketika saya pergi buat buku pink semalam... saya memang ada bawak surat refer dari doktor klinik swasta... kiranya untuk doktor di klinik ibu & anak ni akan menyuruh saya sekali lagi untuk ambik ujian darahlah kan.... haruslah check... Saya yang beria suruh doktor buat surat.. sebab saya tahu, bila dah pregnant, hormon dah bertukar... macam2 kemungkinan boleh berlaku... so, lebih baik BERJAGA2 DARI AWAIKAN...


Esok baru saya akan ambik darah.. sebab semalam saya pergi dah lewat.. dah takda orang nak ambik darah.. Result next month baru keluarlah kan.. tak tahulah result tu camne nanti.. samada POSITIF OR NEGATIF... emmmm apa2 pun saya redha je la...

Lagipun, sebelum ni saya dah tahu risiko2 yang akan saya hadapi... mungkin akan mengalami kesukaran bernafas.. emmm tapi tu lah... kita sebagai seorang ibu ni.. sanggup berkorban apa sahaja untuk anak.. walaupun nyawa sediri menjadi taruhan kan... Thats y kita sebagai anak HARGAILAH IBU KITA SELAGI MEREKA MASIH ADA...

P/s : doakan kesihatan saya & kandungan sihat walafiat sehingga lahir & seterusnya yer....

Saya tanya... Dr Zubaidi Hj Ahmad jawab...

Seperti yang u all tahu, saya kan ada masalah kelenjar tiroid bengkak.. tapi takdalah besar pun... sekali pandang tak perasan pun.. Cuma tu la, saya ada sedikit kerisauan, kalau saya pregnant boleh or tak or ada apa2 effect dekat saya or baby ke or apa2 je la...

Saya pun search la dekat internet pasal ni, sekali saya terjumpa blog Dr Zubaidi Hj Ahmad.. teruja giler saya jumpa blog ni.. macam2 maklumat ada tau!! KEHAMILAN, BAYI/KANAK2 dan macam2 lagilah..

U all boleh baca apa doktor bagitahu tentang masalah saya ni.. penyakit saya ni dikenali sebagai PHYSIOLOGICAL GOITRE.. Ia tak ada ubat & akan susut sendiri... Kesimpulannya.. doktor cakap TAKDA MASALAH UNTUK PREGNANT... Harap2 macam tu lah hendaknya...

Dalam saya duk godek2 tu, terjumpa pulak Fanpage Dr Zubaidi Hj Ahmad.. Lagilah buat saya teruja nak LIKE... Macam2 yang Doc share dekat fanpage dia tau... Saya try hantar komen dekat wall doc Zubaidi tu... sekali doc ni balas pertanyaan saya tu... bertambah2 lagi rasa teruja saya tuh!! Saya rasa macam saya dah jumpa tempat untuk saya bertanya apa je masalah kesihatan... Doc Zubaidi ni pulak peramah je & ada je masa balas pertanyaan "pesakit2" dia...

Disebabkan keterujaan saya ni.. so, saya nak berkongsi dengan u all fanpage doktor Zubaidi ni.. bukan apa, sebab saya tahu, kita semua ni kadang2 ada je masalah kesihatan yang kita tak tahu nak tanya siapa.. so, u all boleh la tanya doktor Zubaidi ni.. (",)


Fanpage Pakar Kanak2 Junina (Doktor Junina ni pun rajin balas komen kita jugak..)


Sedikit penerangan tentang masalah saya..

Sebelum lebih ramai orang bertambah salah faham or bagi mereka yang baru je nak mengikuti blog saya ni.. lebih baik saya terangkan sikit.. Seperti yang pernah saya bagitahu u all sebelum ni, saya ada masalah KELENJAR TIROID BENGKAK kan.. Bengkak tu bukan besar sangat pun, kalau sekali pandang tu, orang tak perasan, 2 3 kali pandang pun tetap tak perasan tapi kalau 4 5 kali pandang sambil menilik.. gerenti perasan.. hihii

Ketika perjumpaan saya dengan doktor sebelum ni, doktor cakap hasil dari ujian darah saya "Awak ok.. hormon tiroid awak stabil.. awak TAKDA MASALAH TIROID.. so, apa masalah yang awak buat pemeriksaan darah untuk tiroid ni?" Saya pun terus tunjuk bengkak dekat leher saya tu.. "Ooo yang ni KELENJAR TIROID BENGKAK.. kalau makan ubat pun tak jadi apa, jalan penyelesaian hanya operate"

So, dari apa yang saya faham, dengan kata lain.. masalah saya ni.. bukanlah bernama HYPER TIROID or HYPO TIROID.. (",).. Untuk setakat inilah yer.. Akan datang tak tahulah.. Tapi mintak dijauhkanlah..


Memanglah doktor cakap jalan penyelesaian hanyalah OPERATE tapi saya tetap jugak mencuba minum MINYAK KELAPA DARA & TUAM DENGAN JINTAN HITAM dekat tempat bengkak tu.. Menjadi or tak tak tahulah saya...  tapi sekurang2nya saya berusaha..

Kalau tanya my dad, My dad cakap BENGKAK TU SEMAKIN KECIK, kalau tanya my dear, My dear cakap kadang2 TAK PASTI & kadang2 MAKIN KECIK.. Kalau tanya saya pulak... saya sendiri pun TAK PASTI.. hihii.. Tapi rasanya orang yang melihat maybe LEBIH MENGETAHUI perkembangan masalah saya ni kot... maksud saya my dad & my dear lah tu (",)

Tapi kalaulah tak ok jugak.. saya redha je kena operate.. tak nak pikir banyaklah... yela, tahun depan makin hampir.. Umur makin meningkat.. impian & harapan apa yang saya nak tahun depan tetap jugak saya nak.. (ADIK ALISHA).. 

Ohya, nak cerita sikit dekat u all tentang rasa MINYAK KELAPA DARA jenis cecair ni.. Bagi saya rasanya masih mampu ditelan lah.. bau dia macam minyak kelapa yang arwah nenek saya guna untuk sapu dekat rambut dia.. Bagi saya, ok je.. takda masalah untuk telan tapi bagi orang lain saya tak pastilah kan..

P/s : Thanks dekat u all sebab bagi pendapat dekat entry sebelum ni

Apa kesan jika pregnant ketika kelenjar tiroid bengkak?

Bagi sesiapa yang mengikuti blog saya ni.. Mesti tahu saya mempunyai masalah kelenjar tiroid bengkak kan.. Sampai sekarang saya masih lagi belum pergi jumpa doktor pakar.. Adusss.. Bukan pasal apa, cuma sekarang ni saya masih dalam proses untuk redakan masalah ni..

Saya masih lagi minum minyak kelapa dara selain tuam dekat tempat bengkak tu dengan JINTAN HITAM.. Kiranya saya memang berharap ianya makin oklah.. tak payah nak operate2.. emmm tunggulah sebulan dua lagi baru pergi jumpa pakar.. Kalau tak ok jugak, operate je lah jawabnya..

Tapi tu lah.. sebenarnya saya malas nak operate ni.. U all pun tahu kan, salah satu yang menjadi impian *cewahhh* saya tahun depan untuk bagi adik dekat alisha kan... Ikutkan hati saya, saya nak buat2 lupa je pasal bengkak tu & nak pregnant je.. Tapi tu la.. saya ni risau2 jugak.. apa effect jika time pregnant tu kelenjar tiroid kita bengkak yer?..

 P/s : Saya belum pregnant tau.. sekadar bertanya je ni.. jangan salah faham pulak yer.. hihii

Akhirnya Testimoni Minyak Kelapa Dara (VCO) telah saya temui... Penyelesaian kepada masalah kelenjar tiroid.. InsyaAllah..

Kalau u all ingat, sebelum ni, dalam entry INI saya pernah tanya pasal produk VCO.. betul ke ianya dapat membantu masalah kelenjar tiroid saya yang membengkak ni.. Tapi takda siapa pulak yang pernah guna produk tu.. so, saya masih lagi dalam keadaan was2 samada VCO dapat betul2 membantu saya or tak.. Saya tahu maklumat tu dalam laman web je.. Sekadar baca testimoni..

Tapi semalam saya ada terbaca entry AKAK K-POH DAN THYROID  di blog Akak K-Poh.. Actually Kpah ni pun pernah ada TIROID & dah pernah kena bedah hokay!! Tapi sekarang dengan kuasa Tuhan, kpah dah okay.. Kpah ikhtiar guna MINYAK KELAPA DARA.. Bila Kpah pergi check semula dengan doktor, doktor cakap dah takda hormon tiroid tu.. Alhamdulilah..

Ketika Kpah bagitahu dia guna minyak kelapa dara, saya rasa macam nak menangis je sebab Tuhan temukan saya dengan Kpah *dalam alam maya je..hihii*, orang yang pernah ada pengalaman minum VCO.. Sedangkan sebelum ni saya ragu2.. tapi Tuhan Maha Berkuasa, Dia gerakkan hati Kpah untuk buat entry tersebut & gerakkan juga hati saya untuk membacanya.. Alhamdulillah.. syukur yang amat sangat kepada Tuhan.. 

Yap, saya ingin ikhtiar guna minyak ni.. Moga2 saya tak payahlah kena operate.. bukan apa, macam2 saya fikirkan pasal alisha ketika ketiadaan saya jika saya operate... Tapi tu la.. saya & kpah ni berbeza.. sebelum ni, hormon tiroid kpah tak normal, so kpah perlu menstabilkan hormon tiroid sedangkan saya ni hormon tiroid saya normal cuma kelenjar tiroid je bengkak.. tak tahulah samada VCO ni berfungsi or tak untuk saya.. emmm tak salahkan kalau saya mencuba....



Inilah Minyak Kelapa Dara yang Kpah guna tu.... Terima kasih yang tak terhingga dari saya untuk Kpah sebab bagi maklumat ni (",)

Ohya, kalau u all nak tahu pengalaman Kpah kena operate baca entry INI & INI  
Nak tahu pengalaman Kpah guna Minyak kelapa dara ni, baca entry INI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...