Antara kes akibat KEKURANGAN KALSIUM ketika mengandung


U all ingat tak hari tu saya ada buat entry BAHAYA KEKURANGAN KALSIUM KETIKA MENGANDUNG... Di entry tersebut saya dapat komen dari Maria.. U all bacalah komen dekat atas tu yer... Alahaiii makin takut plak saya rasa... secara peribadi, saya tak pernah lagi krem kaki ni tau.. so, tak tahu nak explain lebih2... Tapi yang pastinya, doktor memang ada bagitahu saya suruh saya minum susu sebab kalsium tu penting untuk ibu mengandung... Alasan doktor takut saya krem ketika bersalin... Bila baca komen dari Maria ni, kecut perut la jugak... tak sangka sampai boleh effect kaki pendek sebelah yer... takut la plak... tapi setakat ni, hari2lah saya duk telan pil kalsium yang doktor bagi tu... Mintak selisih la semua ni.. Moga saya selamat bersalin, harap takda berlaku apa2 yang tak diingini... bulan depan saya dah nak beranak ni... cepat betoi rasa masa ni berjalan...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"
"Ya Allah, sesungguhnya aku (Noorzarina binti Ahmad Tazari) namakan anak yang berada dalam kandunganku ini dengan nama Muhammad. Maka jadikanlah dia anak lelaki dengan kebenaran empunya nama yang mulia ini, iaitu penghulu kami Muhammad s.a.w."

{ 28 comments.. read them below or add one }

Kisah Si Dairy Kisah Si Dairy July 04, 2014
aduhaii..takutnya dengar..
Ayu azmir Ayu azmir July 04, 2014
good info and hope pregnent dalam masa terdekat ni..
nur anis nur anis July 04, 2014
saya pun bergantungpada pil kalsium kak..x boleh telan susu..
Zara Nurhaidah Zara Nurhaidah July 04, 2014
erk ?? Zara daa start amalkn minum susu kambing.. meheheh
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI July 04, 2014
inshaaALLAH follow apa yg disuruh..

moga semua baik2 kak.
DYatie DYatie July 04, 2014
Mungkin boleh cuba Ostematrix Shaklee.. ia bukan sekadar kalsium. Ada vit D juge. Semoga bermanfaat.
Rai Ourkizuna Rai Ourkizuna July 04, 2014
gigi pun boleh reput tau..
Putri Putri July 04, 2014
Masa preggykan yg no 2 saya still susukan ank yg 1.so memang selalu cramp kaki.kemudian ad masa jari jd bengkok..bila ditarik utk luruskan balik..sakit sangat.doktor cakap saya kurang kalsium.jd terpaksa berhentikan susu ank yg 1st.nasib masa tu ank pun dh 8bln time tu
Sheila Salim Sheila Salim July 04, 2014
Assalamualaikum kak intan, semoga dipermudahkan urusan bersalin nanti. sheila minum susu masa mengandung cuma sekotak. sebab kawan2 bagitau susu tinggi gula. so sheila assume shaklee, ostematrix. sheila pun jenis cepat krem kaki kalau terlebih kangkang. alhamdullilah masa bersalin tu, sheila tak kena krem. Syukur, Allah permudahkan urusan.
Ema Johari Ema Johari July 04, 2014
InshaALLAH, harap semuanya baik belaka.
shahdiana shahdiana July 04, 2014
ina jangan pikir yang bukan 2 ye..makan je kalsium tu...kalo nak xtra lagi minum susu...tak boleh susu biasa minumlah susu HL yang coklat tu...yana minum tu je..lagipun ina kan minum ephyra kan...itu dah tolong support dah...
Cik Ecah Cik Ecah July 04, 2014
minum la susu...and supplemen mcm ostematrix pun bagusss :)
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ July 04, 2014
salam k.ina..
huhu..cma yg x preggy ni pun kena amek tau jgk pasal ni..
insyaallah..semoga segalanya dipermudahkan
tifaanvar tifaanvar July 04, 2014
ina, jangn risau sngt follow advice doc. Risau sngt pn x elok tuk baby
lynndamya lynndamya July 04, 2014
Salam, ish kak! Kaki si ibu tu ke yg jadi pendek sebelah?? Mcm mana leh jd pendek sebelah ye...aduhai menakutkan..harap semuanya okay ye kak..minum susu, jgn malas ! haha :D
Mimi Azirah Mimi Azirah July 05, 2014
Better kak ina mkn je ubat kalsium kak..sy mse pregnant pun xminum.susu....nih plan nak peknen ujung thun mcm.mne la nti..dh la.kemain pemalas sy nak minum susu
Sya Nadia Sya Nadia July 05, 2014
dah nak bersalin kak ina?? ish..lama betol sya tak jenjalan.. sampai tak tau byk cerita.. btw..selamat berpuasa kak ina.. :)
azizah :) azizah :) July 06, 2014
inshaaAllah moga2 selamat kan.. yg penting makan/minum makanan yg berkalsium tinggi.. bukan kaki saja.. gigi pon perlukan kalsium.
Sya Mimie Sya Mimie July 06, 2014
Asslmkm kak.. Mcm tu sekali ye kesannya.. Sy time prgnt ni krap jgk kna smpul mengkarung. Orng kata kurang kalsium.. Tp blm lg sy cri klsium kt farmasi. Susu pun kurang.. X lalu..
YaYaNsMuM a.k.a YM YaYaNsMuM a.k.a YM July 07, 2014
inshaallah takde pape...rajin2 minum susu jugak ye.Semoga dipermudahkan. :)
syawalsimpsons syawalsimpsons July 07, 2014
mmg takut kalo kurang kalsium ni kan
Nora Karim Nora Karim July 07, 2014
erk... takut juga baca komen tu ina... moga Allah permudahkan urusan ina dan mudahlah bersalin nanti... kejap je yea... dah nak bersalin dah ina...
Nora Karim Nora Karim July 07, 2014
erk... takut juga baca komen tu ina... moga Allah permudahkan urusan ina dan mudahlah bersalin nanti... kejap je yea... dah nak bersalin dah ina...
Myra Jay Myra Jay July 08, 2014
InsyaAllah mudah2an dipermudahkan urusan ye Ina..
Azi Azi July 10, 2014
alamak sy ubat xmakan. susu pn sekali sekala.. takut lak...
Maria Firdz Maria Firdz July 10, 2014
kalsium mmg penting... alhamdulillah juga, sbb mmg suka susu dan keju dari kecik hgga sekarang...
Fiza Rahman Fiza Rahman July 11, 2014
Teruk juga effect klo kurang kalsium yer.