Memuatkan ...
Memaparkan catatan dengan label Contest. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Contest. Papar semua catatan

Cara mudah untuk dapatkan RM3000 setiap hari..!!

U all tahu tahu tak pasal "80 Days Drink to Cash Contest" yang dianjurkan oleh Yeo's?? Haa?? Tak tahu?? satu kerugian untuk u all... kerugian jugak untuk saya sebab setelah hanya berbaki 19 hari sebelum contest ni tamat, baru terbukak pintu hati nak join... huwaaaa.... Bayangkan selama 61 hari yang berlalu selama ni, saya hanya buat2 tak nampak je contest 80 Days Drink to Cash Contest yang sangat super kebaboommm ni....!! Sangat2 senang untuk menyertainya... Setiap hari akan ada pemenang tau... Bukan sikit pulak tu jumlah cash yang akan kita menang.. RM3000 x 1 & RM100 x 9...!! Mana nak tau kalau hari2 kita join contest ni, dengan takdir Tuhan terselit rezeki kita kan...??

http://www.yeos.com.my/contest/index.php

Saya memang tengah membuak2 untuk join 80 Days Drink to Cash Contest ni u all.. Yela, mana nak tahu, kot2 ada rezeki anak2 saya.. rezeki untuk "baby muhammad" ke??.. Sape tahu kan... (^_^) Grand Prize dia plak RM100,000 ... wah wah wah... kalau ada rezeki grand prize... Alhamdulillah memudahkan laluan saya untuk dapatkan kereta yang lebih luas untuk anak2 yang makin ramai ni... kikikiii (^_^)... Uiksss.. tak salahkan berangan... dari angan2 tu lah kita akan usaha untuk mengecapinya... so, apa lagi u all, jom kita sama2 join contest ni, kang tak syok plak saya menang u all tak menang... biar saya menang, u all pun menang... baru syok... Tapi nak menang, kene lah join contest ni... Alaaa tak susah pun caranya... baca langkah2 di bawah ni haaa....

LANGKAH PERTAMA

U all beli mana2 minuman Yeo's, Justea atau SoyRich seperti TETRAPAK 250ML, TETRAPAK 1L, PET BOTTLE 350ML, PET BOTTLE 500ML & PET BOTTLE 1.5ML... lepas tu u all tengok kod peraduan dekat atas pek minuman ataupun u all boleh guna nombor resit rasmi yang bercetak jika dekat pek minuman takda kod peraduan..


LANGKAH KEDUA

U all follow Akaun Rasmi WeChat Yeo's.. search je ID : YeosMalaysia pastu ikut segala arahan dekat situ... Kalau u all takda WeChat, u all install la yer...

LANGKAH KETIGA

(CARA PERTAMA)

Hantar kod peraduan & lampirkan sekali dengan gambar kepada akaun rasmi WeChat Yeo's Malaysia sebagai bukti pembelian... Ohya, gambar tu bukan main hentam je ambik tau.. ada cara2 dia..

20140502-220314.jpg
Gambar yang diambil mestilah jelas

1 ) TETRAPAK 250ML : Penyedut minuman dimasukkan ke dalam kotak atau pun kotak tu u all lipat

2 ) TETRAPAK 1L : U all tarik penutup kotak tu bagi terbuka ataupun u all lipat je kotak tu

3) BOTOL PET : Penutup botol dibuka & diletak sebelah botol tersebut

Harap u all paham pasal teknik2 ambik gambar ni.. Saya dah tulis cara siap dengan tempek gambar lagi tu haa... Sayang2 saya ni kan bijak pandai semuanya... Confirm faham kan (",)

20140502-220308.jpg

(CARA KEDUA)

Selain itu, u all boleh guna nombor resit rasmi sebagai kod peraduan jika MINUMAN YEO'S U ALL TU TAKDA KOD PERADUAN..

LANGKAH KEEMPAT

Bila dah berjaya hantar penyertaan, pihak WeChat Yeo's akan maklumkan u all dengan memberi hyperlink untuk melihat iklan komersial Yeo's dekat You Tube..

LANGKAH KELIMA

U all dikehendaki jawab soalan mudah berkaitan Yeo's.. SIAP.. !!


Untuk buat u all lebih paham, u all boleh  tengok video dekat atas tu tau... Dia tunjuk cara dari awal sampai akhir... Confirm u all paham punyala... Tengok video tu tau.. bukan lama pun, tak sampai 4 minit.. mana tau, dari 4 minit u all tengok video tu, u all akan dapat RM100K??.. Wah gitu kekdahnya... muahhaha....

20140502-205319.jpg

Langkah yang mudah untuk join tapi hadiah sangat lumayan..!!

HADIAH UTAMA

1  x RM100,000
9 x RM1,000

HADIAH HARIAN

1 x RM3,000 x 80 hari
9 x RM100 x 80 hari

HADIAH ISTIMEWA

1 x RM10,000 x 8 tempoh cabutan
9 x iPads x 8 tempoh cabutan

Haaa tak ke hadiahnya tersangat lumayan untuk cara penyertaan yang sangat mudah?? Tunggu apa lagi, jom kita pakat2 join "80 Days Drink to Cash Contest". Ohya, u all boleh LIKE fanpage Yeo's Malaysia.. mana nak tau kot2 dari status2 pengumuman pemenang yang diumumkan dekat fanpage Yeo's Malaysia, ia boleh membangkitkan semangat or boleh bagi motivasi untuk u all terus bersemangat join contest ni hingga ke hari penamat... Gituuuu citenya... (^_^)

Eh, sayang2.. lupa nak cakap, u all boleh join contest ni hari2 tau.. Hari2 telan air minuman Yeo's pun no hal punya... tak rugi sebab boleh join contest..!! Untuk pengetahuan u all jugak, kalau u all join contest ni & u all menang, u all tetap boleh join lagi tau.. Bayangkan kalau hari2 u all menang RM3,000... Wahhhhh... tak muat poket u all nak sumbat duit tu... hihii... Tapi tu la, setakat membayangkan tanpa tindakan, takda maknanya jugak... Lepas ni pergi beli air minuman Yeo's & join contest ni... Sama2 kita join.. Sama2 kita menang.. InsyaAllah... 

Huggies Dry Pants Terbaekkk...!!

STICKY MODE 48 HOURS SPONSORED POST

Dengan status saya sebagai suri rumah sepenuh masa, saya memang perlu buat semua kerja dengan cepat... Yela, pukul 1 tengahari, my dear dah balik lunch dekat rumah.. Bukan setakat masak je nak cepat, tapi pakaikan pampers anak pun harus cepat... hihii... Nasib baiklah saya dah jumpa penyelesaian nak pakaikan pampers anak dengan HANYA AMBIK MASA 30 SAAT!! Wah, so fast... seminit pun tak sampai... (",)

Eh, u all tahu ke pampers apa yang saya maksudkan?? Apa lagi kalau bukan pampers HUGGIES DRY PANTS : TUKAR UNTUK LEBIH SENANG DIPAKAI (CHANGE FOR BETTER CONVENIENCE ).. Pampers Huggies Dry Pants ni, memang sangat2 senang dipakai... Yela, dah gaya macam kita pakai seluar je... hihii


Huggies Dry Pants ni sangat-sangat sesuai untuk anak-anak yang tengah aktif...!! Macam aqilah ni haa... baru je lepas pakaikan pampers.. terus dia berpusing nak meniarap... nasib guna pampers HUGGIES DRY PANTS : TUKAR UNTUK LEBIH SENANG DIPAKAI (CHANGE FOR BETTER CONVENIENCE )... Sarung je macam seluar.. dah siap..!! Kalau pampers biasa yang jenis zreeettttt zreeeettttt tu, mahunya baru sebelah saya lekat, lagi sebelah tak sempat nak lekat, terus si comel aqilah ni meniarap... hehee (^_^)  


Si kakak macam Alisha ni pun boleh guna pampers HUGGIES DRY PANTS : TUKAR UNTUK LEBIH SENANG DIPAKAI (CHANGE FOR BETTER CONVENIENCE )... Pampers Huggies Dry Pants ada 3 saiz tau... saiz M, L & XL.. Macam alisha ni, dia guna saiz L or XL... 


Aqilah ni pulak, saiz M memang sangat2 sesuai dengan dia.. tak ketat & tak longgar... Nak pakaikan aqilah pampers pun, sangat-sangat senang... Hanya 3 langkah je... KOYAK, SALIN & LEPAS..

Nak lebih paham, u all tengok gambar atas tu.. U all hanya perlu koyakkan pampers di bahagian tepi @ kanan & kiri HUGGIES DRY PANTS : TUKAR UNTUK LEBIH SENANG DIPAKAI (CHANGE FOR BETTER CONVENIENCE ).. Bila dah koyak, u all ambik pampers HUGGIES DRY PANTS : TUKAR UNTUK LEBIH SENANG DIPAKAI (CHANGE FOR BETTER CONVENIENCE ) yang baru, & pakaikan macam u all pakaikan seluar dekat anak u all.. lepas tu, apa lagi.. lepaskanlah anak u all untuk terus meneroka rumah u all tu (",)


Macam Alisha & Aqilah ni, dorang ni sangat suka bermain tau... tengoklah tu, bukan main lagi duk peluk antara satu sama lain.. hihiii.. Time dorang main macam ni.. saya tak perlu risau yang tilam saya akan basah sebab pampers dorang bocor.. malah, saya boleh tersenyum lebar tengok dorang main.. Mana taknya, pampers HUGGIES DRY PANTS : TUKAR UNTUK LEBIH SENANG DIPAKAI (CHANGE FOR BETTER CONVENIENCE ) dah ada 'sistem pengunci' untuk menghalang kebocoran...!!


Aqilah pun bukan main lagi happy dapat pakai pampers HUGGIES DRY PANTS : TUKAR UNTUK LEBIH SENANG DIPAKAI (CHANGE FOR BETTER CONVENIENCE ).. yela, Aqilah rasa sangat-sangat selesa menggunakannya... Tambah-tambah lagi, Huggies adalah jenama lampin pakai buang yang pertama di Malaysia yang terbukti secara klinikal dapat menghalang ruam lampin..!! Tiada ruam, tiada tangisan.. malah anak u all akan sentiasa happy..!! (",)

Jangan cakap aqilah je happy... Saya ni terlebih-lebih lah happy...!! hihii... Sebab dapat jimatkan masa saya untuk pakaikan pampers Aqilah... dengan hanya 30 saat, aqilah dah siap pakai pampers & boleh meneroka satu rumah... hihii... Pampers yang mudah di pakai.. dengan hanya koyak, salin & lepas


Untuk pengetahuan u all jugak, pampers HUGGIES DRY PANTS : TUKAR UNTUK LEBIH SENANG DIPAKAI (CHANGE FOR BETTER CONVENIENCE ) mempunyai peregang yang lembut di bahagian tepi... so, ia akan bantu anak-anak kita selesa ketika guna pampers... part yang paling best, ia menghalang kesan merah walaupun anak-anak kita aktif bergerak... Macam Aqilah ni la, asyik bersenam angkat kaki je kerjanya... hahahaa


Pada u all yang masih tercari-cari, pampers pakai buang yang dapat menghalang kebocoran & dapat mencegah ruam, pampers HUGGIES DRY PANTS : TUKAR UNTUK LEBIH SENANG DIPAKAI (CHANGE FOR BETTER CONVENIENCE ) lah jawapannya!!... Confirm anak u all akan tidur lena.. bukan setakat anak, u all pun akan tidur lena sebab tak perlu berjaga untuk salin pampers yang baru... Eh jap, kalau u all nak kene berjaga tukar pampers pun, bukannya lama kan... tak sampai seminit dah siap...!! Hanya dengan 3 langkah.. koyak, salin & lepas.. tapi kalau time anak tidur... "lepaskan" anak ke tempat anak tidurlah yer... (",)


Pada u all yang nak  try guna pampers HUGGIES DRY PANTS : TUKAR UNTUK LEBIH SENANG DIPAKAI (CHANGE FOR BETTER CONVENIENCE ) ni, boleh mintak sample di Website Huggies.. lepas u all try bagi anak u all guna pampers HUGGIES DRY PANTS : TUKAR UNTUK LEBIH SENANG DIPAKAI (CHANGE FOR BETTER CONVENIENCE ), pasti u all akan tertarik untuk terus menggunakannya... Yela, senang nak bagi anak pakai.. hanya, tukar, salin & lepas (",) Jika u all nak tahu lebih lanjut lagi pasal Huggies, u all boleh terjah Fanpage Huggies... Tak rugi jika u all, LIKED Huggies sebab banyak info yang u all boleh dapat (",)

Nak mintak tolong u all support entry "Tips anak bijak guna otak kanan"

STICKY MOOD UNTIL 19/03/2012 @ 11 PAGI

Actually bulan lepas saya ada join Contest... tak sangka pulak yang akhirnya juri nak buat penilaian dengan jumlah komen dari orang lain jugak.. ingat ke juri je yang nilai... adusss..hihii.. Saya kalau bab2 meraih undi ni memang failed lah... malu sehh!! So, seriuslah, dengan muka saya yang dah menebal sebanyak 40 inci ni... mintak tolong u all seikhlas hati komen entry Tips anak bijak guna otak kanan di blog Kakyong.. Nak komen setiap hari setiap masa setiap saat pun boleh...hahahaaaaa... TAPI KOMEN U ALL MESTI LEBIH DARI 8 PATAH PERKATAAN... Nanti saya balas setiap komen u all di sana (^_^)





***************************


Sebelum ni saya pernah terbaca yang kajian di Jepun menunjukkan melatih anak menggunakan otak kanan untuk berfikir adalah lebih efektif melahirkan anak bijak berbanding otak sebelah kiri.. Selama ni saya main ajar je alisha.. tak tau la otak kanan ke kiri tapi sekarang ni tiba2 saya rasa macam best pulak untuk seimbangkan dengan otak kanan jugak..

Tak kisahlah tu apa2 pun, yang penting hari ni saya nak berkongsi dengan u all apa yang saya dah baca tentang Tips Anak Bijak guna Otak Kanan.. Bolehlah kita sama2 mempraktikkannya.. (",)



1. Ketika anak2 kita tengah tidur2 ayam, kita bercakaplah dengan mereka dengan sepenuh hati & sejujurnya bahawa kita amat2 menyayanginya.. Contohnya.. "Alisha.. ibu terlalu sayangkan alisha.. kasih sayang ibu terhadap alisha tiada tandingannya.. semoga alisha membesar sebagai anak yang baik, bijak, solehah & taat pada perintah Allah"... Untuk pengetahuan u all, ketika anak2 kita tidur2 ayam, OTAK KANAN SEDANG BEKERJA MANAKALA OTAK KIRI DAH PUN TIDUR dengan lenanya... (",).. Saya selalu buat macam ni... terlebih feeling mulalah mengalir air mata...

2. Guna flash card sebagai bahan untuk mengajar anak kita.. TAPI TUNJUK LAJU2 tau.. supaya otak kanan anak kita tu bekerja keras untuk menangkap apa yang kita tunjuk... Alaaa flash card ni, kalau kita tak nak beli, buat sendiri pun boleh.. Kita tulis je perkataan2 pendek or ABC or 1 2 3 or gambar2 & sebagainya..

3. Ajar anak2 kita bermain tanah liat, cat air, melukis, gunting kertas & sebagainya kerana GERAK KERJA TANGAN adalah HASIL DARI OTAK KANAN. Sebenarnya kita boleh jugak menguji otak kanan anak2 kita ni.. contohnya, u all lukis gambar rama2 sebelah je, sebelah lagi suruh anak u all yang lukis (",) Bab melukis ni rasanya abah alisha yang lebih elok mengajar kot sebab ibu alisha ni bila lukis rama2 silap haribulan, alisha gelakkan saya pulak.. hahahhah Ibu alisha memang tak reti bab2 melukis.. muahhaha

4. Kita jangan marah or tengking anak2 kita. Ini kerana mereka akan simpan apa yang kita marah tadi pada otak kiri. Tapi kalau kita dah terlanjur, kita minta maaf pada mereka. & kita buatlah yang no 1 dekat atas tu... bercakap dengan anak2 ketika mereka tidur2 ayam.. contohnya "Alisha.. ibu mintak maaf sebab ibu tengking alisha tadi.. ibu sayangkan alisha.. ibu nak alisha jadi anak yang baik..".. Haa yang ni saya pernah termarah alisha sekali.. lepas tu mulalah bercakap dengan dia ketika tidur2 ayam tu.. siap mengalir air mata penyesalan.. cewahhh... hihii

5. Lagi satu, cuba kita bercerita sesuatu dengan anak2 kita TAPI kita JANGAN HABISKAN CERITA TU.. suruh anak2 kita pulak yang sambung... tak kisahlah walaupun mereka merapu... hahahaa.. "tiba2 saya terbayang Aiman Anak muni @ Puan Kutu yang suka loyar buruk" hihii...Alisha memang pakar menyambung cerita saya siap dengan tangan lagi gerak tapi masalahnya bahasa German.. muahhahha


6. Kita jugak boleh bermain teka-teki dengan anak2.. Antaranya, kita boleh masukkan barang dalam kotak dan suruh mereka teka, atau suruh mereka cari benda tersembunyi misalnya ketika di atas katil, kita minta mereka mencari gambar yang ada pada cadar mereka, gambar, poster atau apa-apa sahaja yang kita gantung pada dinding. Bab gambar dekat cadar tu memang saya selalu buat... Sampai sekarang alisha pulak yang menegur saya bila saya tunjuk pooh tu adalah tiger.. si kecik alisha ni cepat2 tunjuk tigger tu adalah tiger.. hihii

7. Last sekali, kita ganti perkataan jangan dengan perkataan tolong. Contohnya "Alisha, tolong diam.." berbanding "Alisha, jangan bising".. SEBABNYA, BILA KITA SEBUT JANGAN, ITULAH YANG ANAK2 KITA SUKA SANGAT BUAT.. Tapi tu la.. si ibu alisha ni pulak, kadang2 mulut tu terlebih ringan sebut JANGAN.. Adehhh

END OF ENTRY

***************************************


nota :
  1. IntanBerlian diberi masa selama 7 hari, mulai 12 Mar 2012, jam 11 pagi sehingga 19 Mar 2012, jam 11 pagi untuk mempromosi n3 ini dan mengajak kawan-kawan untuk klik button retweet, LIKE FB dan +1 sebanyak mungkin.
  2. Setiap komen mestilah lebih dari 8 patah perkataan. KOmen yang kurang dari 8 patah perkataan akan di padamkan tanpa amaran.
  3. KOtak komen untuk entri ini akan di lock pada 19 Mar 2012, jam 11 pagi.
  4. jika kurang faham camana nak bantu untuk memberi poin kepada IntanBerlian.. sila baca sini >> penilaian untuk contest ibu sihat anak riang.
tips :
  1. Setiap pemilik entri diberi hak untuk membalas/menjawap setiap komen yang diberi
  2. Button retweet boleh tweet banyak kali.. 

salam kasih sayang dan selamat memberi point untuk IntanBerlian,



P/s : Saya dahulukan dengan ucapan jutaan TERIMA KASIH atas kesudian u all komen entry Tips anak bijak guna otak kanan di blog Kakyong..

Betapa Alisha sukanya makan CALCI YUM.. (",)

Jika u all masih sudi support saya, jemputlah komen lagi sekali sekali entry Tips anak bijak guna otak kanan SEBELUM PUKUL 11 PAGI NANTI.. (^_^)
___________________________________________________________________________________

Hari ni saya nak coretkan dekat sini tentang Alisha yang sangat suka makan makanan susu kultur @ calci yum.. (",)... Actually, sebelum ni saya tak pernah tahu Alisha suka makan makanan macam ni.. yela, dia masam2 sikit kan.. tapi satu hari tu, my dad belikan untuk Alisha.. serius saya terkejut sebab Alisha boleh makan satu bekas tu sorang... Ingat dia tak kan makan..hahhah... Nampak sangat saya masih belum mengenali anak saya sepenuhnya... (^_^)

So, baru ni, ketika keluar ke Tesco.. sekali saya terpandang CALCI YUM ni ada 8 bekas harga dia RM6 lebih.. ada offer.. saya beli lah.. Ada 4 perisa.. Anggur, mangga, strawberry & vanila... Lagipun calci yum ni mempunya kalsium 2x ganda kan... alang2 anak saya suka makan.. orait lah belikan untuk dia.. (",).. Jom layan aksi anak saya makan CALCI YUM...


Setiap kali makan susu kultur macam ni.. mesti mulut comot... that2 y kalau u all perasan.. baju tidur lagi tu Alisha pakai.. makan sebelum mandi.. so, kalau baju kotor pun, baju tidur... hahhahhah...


Sebenarnya.. time alisha bangun tidur, kebiasaannya saya akan berada di dapur... tu yang anak saya bangun tidur akan suruh buka peti ais.. sebab nak usha makanan..hihiii... Saya ni pulak memang rajin buat apa2 desert sumbat dalam peti ais... tu yang anak saya tahu.. dalam peti ais, ada rezeki dia..muahhahhah


 Nampak tak.. betapa lazatnya anak saya makan..hihii


 Penuh satu sudu sekali sumbat dalam mulut..hehehh


Tu diaaaa.... licin hokay...!! Terbukti tak yang alisha memang suka makan makanan susu kultur ni?..hihii


Tak menahan siap buat gaya menghirup.. dia ingat sisa2 tu akan jatuh dalam mulut dia agaknya bila buat cara tu...hahahhahha... Untuk pengetahuan u all.. anak saya ni.. lepas makan satu.. dia mintak lagi satu... sampai saya terpaksa sorok.. tak nak bagi dia nampak..hahhahhah

Nak mintak tolong u all support disaat2 akhir pulak...

Nak mintak tolong u all support saya lagi di saat2 akhir ni.. Lagi satu hari je saya diberi peluang oleh Kakyong untuk promote entry "Tips anak bijak guna otak kanan".. Esok pukul 11 pagi dah TAMAT.. hihii.. Sudi2 kanlah diri u all untuk meninggalkan komen DI SANA.. Walaupun sebelum ni u all dah komen.. tapi komen lagi sekali boleh kan.. hihii... Adussssss... Boleh pulak cakap gitu... Buat malu je... Sebenarnya saya malu2 alah ni.. tapi tu la.. dah penjurian contest tu kena buat macam ni.. saya tebalkanlah sikit muka nih... huhuuu

So, jika u all sudi komen.. klik link dekat bawah tu yer.. (",)


P/s : Terima kasih tau! (",)


CONTEST BLOG PALING CANTIK



Nak join klik banner
Tarikh Tutup : 29/02/2012

Memandangkan blog saya ni telah di edit so, tetiba saya berkeinginan nak join Contest Blog Paling Cantik anjuran Fizalife.. Saja nak try2..kikikiii.. kalau menang.. rezeki (",) U all nak join.. klik banner dekat atas tu tau...

Tips Anak Bijak guna Otak Kanan



Sebelum ni saya pernah terbaca yang kajian di Jepun menunjukkan melatih anak menggunakan otak kanan untuk berfikir adalah lebih efektif melahirkan anak bijak berbanding otak sebelah kiri.. Selama ni saya main ajar je alisha.. tak tau la otak kanan ke kiri tapi sekarang ni tiba2 saya rasa macam best pulak untuk seimbangkan dengan otak kanan jugak..

Tak kisahlah tu apa2 pun, yang penting hari ni saya nak berkongsi dengan u all apa yang saya dah baca tentang Tips Anak Bijak guna Otak Kanan.. Bolehlah kita sama2 mempraktikkannya.. (",)


1. Ketika anak2 kita tengah tidur2 ayam, kita bercakaplah dengan mereka dengan sepenuh hati & sejujurnya bahawa kita amat2 menyayanginya.. Contohnya.. "Alisha.. ibu terlalu sayangkan alisha.. kasih sayang ibu terhadap alisha tiada tandingannya.. semoga alisha membesar sebagai anak yang baik, bijak, solehah & taat pada perintah Allah"... Untuk pengetahuan u all, ketika anak2 kita tidur2 ayam, OTAK KANAN SEDANG BEKERJA MANAKALA OTAK KIRI DAH PUN TIDUR dengan lenanya... (",).. Saya selalu buat macam ni... terlebih feeling mulalah mengalir air mata...

2. Guna flash card sebagai bahan untuk mengajar anak kita.. TAPI TUNJUK LAJU2 tau.. supaya otak kanan anak kita tu bekerja keras untuk menangkap apa yang kita tunjuk... Alaaa flash card ni, kalau kita tak nak beli, buat sendiri pun boleh.. Kita tulis je perkataan2 pendek or ABC or 1 2 3 or gambar2 & sebagainya..

3. Ajar anak2 kita bermain tanah liat, cat air, melukis, gunting kertas & sebagainya kerana GERAK KERJA TANGAN adalah HASIL DARI OTAK KANAN. Sebenarnya kita boleh jugak menguji otak kanan anak2 kita ni.. contohnya, u all lukis gambar rama2 sebelah je, sebelah lagi suruh anak u all yang lukis (",) Bab melukis ni rasanya abah alisha yang lebih elok mengajar kot sebab ibu alisha ni bila lukis rama2 silap haribulan, alisha gelakkan saya pulak.. hahahhah Ibu alisha memang tak reti bab2 melukis.. muahhaha

4. Kita jangan marah or tengking anak2 kita. Ini kerana mereka akan simpan apa yang kita marah tadi pada otak kiri. Tapi kalau kita dah terlanjur, kita minta maaf pada mereka. & kita buatlah yang no 1 dekat atas tu... bercakap dengan anak2 ketika mereka tidur2 ayam.. contohnya "Alisha.. ibu mintak maaf sebab ibu tengking alisha tadi.. ibu sayangkan alisha.. ibu nak alisha jadi anak yang baik..".. Haa yang ni saya pernah termarah alisha sekali.. lepas tu mulalah bercakap dengan dia ketika tidur2 ayam tu.. siap mengalir air mata penyesalan.. cewahhh... hihii

5. Lagi satu, cuba kita bercerita sesuatu dengan anak2 kita TAPI kita JANGAN HABISKAN CERITA TU.. suruh anak2 kita pulak yang sambung... tak kisahlah walaupun mereka merapu... hahahaa.. "tiba2 saya terbayang Aiman Anak muni @ Puan Kutu yang suka loyar buruk" hihii... Alisha memang pakar menyambung cerita saya siap dengan tangan lagi gerak tapi masalahnya bahasa German.. muahhahha

6. Kita jugak boleh bermain teka-teki dengan anak2.. Antaranya, kita boleh masukkan barang dalam kotak dan suruh mereka teka, atau suruh mereka cari benda tersembunyi misalnya ketika di atas katil, kita minta mereka mencari gambar yang ada pada cadar mereka, gambar, poster atau apa-apa sahaja yang kita gantung pada dinding. Bab gambar dekat cadar tu memang saya selalu buat... Sampai sekarang alisha pulak yang menegur saya bila saya tunjuk pooh tu adalah tiger.. si kecik alisha ni cepat2 tunjuk tigger tu adalah tiger.. hihii

7. Last sekali, kita ganti perkataan jangan dengan perkataan tolong. Contohnya "Alisha, tolong diam.." berbanding "Alisha, jangan bising".. SEBABNYA, BILA KITA SEBUT JANGAN, ITULAH YANG ANAK2 KITA SUKA SANGAT BUAT.. Tapi tu la.. si ibu alisha ni pulak, kadang2 mulut tu terlebih ringan sebut JANGAN.. Adehhh
" Post ini adalah untuk penyertaan Contest & Giveaway Ibu Sihat Anak Riang ini dianjurkan oleh Keluarga Ibu 3A, dan diTAJA oleh Islamic Books for Kids , SNUUS ~ Where Beauty,Health and Fashion collideDe’Chantique butik dan Take me Home serta Amira Studio"

"Saya berminat untuk memiliki buku JANGAN TAKUT (Album Alam si Kecil peringkat Lancar) dari FB Islamic Books for Kids sekiranya terpiliih sebagai pemenang"


Banner penaja:
  Amira Studio

Contest Anakku Menangis Comel


Comel kan gambar baby kat atas ni nangis.. ternampak gigi dia.. hihii.. saya memang suka join contest yang berkaitan dengan baby2 or anak2 ni.. Al-maklumla.. saya pun ada baby.. baru 6 bulan 3 minggu memegang gelaran sebagai seorang ibu kepada Si budak kecik, Nur Alisha Binti Mohamad Sukri.. ececcecece hihii

Saya amat teruja untuk join contest mamaemacyg tapi tak tau la bagi orang lain gambar alisha menangis ni comel or tak kan.. tapi bagi saya comel la.. hihii alaa semua ibu2 akan cakap anak mereka comel kan + baby2 memang semua comel2...!! ;-)


 Alisha ketika berumur 6 bulan 2 minggu

Alisha ketika berumur 3 bulan

Tadaaa.. ini lah gambar alisha.. Ohya mamaemacyg saya tak pasti la awak boleh terima ke tak saya letak dua keping gambar alisha ni.. sebab gambar yang masa 6 bulan 2 minggu tu, muka tak fokus sangat & yang 3 bulan tu pulak macam kabur2 la pulak.. huhuu tapi takpala.. menang or tak, janji saya tetap join contest ni sebab saya sangat2 berminat.. hehhe  
 
Nama baby : Nur Alisha Binti Mohamad Sukri
Umur : 6 bulan 3 minggu
Nama Bapa : Mohamad sukri Bin Harmin
Nama Ibu : Noorzarina Binti Ahmad Tazari
 
So, siapa2 yang nak join contest ni boleh la klik di sini, tarikh tutup 01/04/2011.. so, saya nak tag

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...