Perkembangan bayi di usia sebulan

Sepatutnya dari saya dalam tempoh berpantang lagi nak buat entry ni.. konon nak cerita pasal berat badan Afrina la time tu... tapi tu la, dah malas nak mengarang... tak boleh kata apa la kan... ni sementara tengah rajin, baik karang cepat2...



Ini time usia Afrina 10 hari... sebelum ada anak, tak pernah tahu pun yang misi timbang camgini je anak kita... sekali pandang macam gaya orang timbang daging dekat pasar tu pulak... heheh... misi letak Afrina dalam kain lampin pastu sangkut di alat penimbang... Berat Afrina time ni 3.4kg... berat ketika lahir 3.25kg... Itu masa hari ke 10... tapi masa hari ke 20, berat Afrina turun jadi 3.2kg... tapi takpa, ianya normal... sebab masa saya berpantang di Chemor dulu, misi ada bagitahu yang berat baby masa hari ke 20 akan kembali kepada berat asal... Ohya, saya cakap camtu dekat misi Sungai Petani ni, katanya tak sebab biasanya akan naik... iskkk misi sana kata lain, misi sini kata lain... tapi tak kisahlah, janji sihat... lagipun sikit je turun... sekadar kembali kepada berat asal...



Masa pergi klinik untuk checkup sebulan, berat Afrina dah naik jadi 4.2kg... kiranya naik sekilo la lebih kurang dari berat asal... Eeee rasa cepat sungguh Afrina ni membesar tau...!! Alisha & Aqilah, umur 2 bulan lebih baru dapat berat 4kg ++.. si Afrina ni umur sebulan lebih dah cecah 4kg++... yela, mana taknya dah Afrina lahir lebih besar dari kakak2 dia kan... Panjang Afrina sebulan 55cm..


Bila cepat membesar terasa macam cepat benor ceghediknya... Di usia Afrina yang belum cecah 2 bulan ni, dia dah pandai nak main2... bila kita sembang2 dengan dia, galak pulak dia membalasnya... siap tersengih bagai... eeee eeee gerammmm je tengok budak kecik ni tau... camnalah tak kene gigit dengan kakak Aqilah, saya pun rasa nak gigit Afrina ni.. hahahha.... Mata Afrina tu, bukan main lagi mengekor kita... kalau kita ke belakang ke... tepi ke... sampai senget2 badan semata2 nak tengok kita... amboih..!! Kaki Afrina tu pulak, dah pandai menolak... kalau bagi dia baring, dah takdanya duk setempat... tau2 je dia dah kebelakang... tolak dengan kaki dia tu haaa... orang panggil apa, menyulur ke belakang kan... Kepala Afrina ni pun dah kuat.. tegak je kepala bila pegang.. Bawak balik Chemor, kaum kerabat sebelah sana cakap Afrina ni hantap... badan dia tu dah tegap... kaki pun dah kuat... ada yang tengok pulak katanya macam umur 2 3 bulan... wah, macam besor benor Afrina ni... hahhah... Kadang2 rasa macam tak nak bagi bayi2 ni cepat sangat membesar sebab tak puas main masa kecik.. hihii



"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 14 comments.. read them below or add one }

idzwa kamaruddin idzwa kamaruddin October 29, 2014
alahaiiii sedap nyer bau baby time-time mcm ni kannnn...
idzwa kamaruddin idzwa kamaruddin October 29, 2014
alahaiiii sedap nyer bau baby time-time mcm ni kannnn...
Mila Hilas Mila Hilas October 29, 2014
sm dengan anak sy..masa lahir 4kilo, masa 10 hari jadi 4.2kg, 20 hari 4.4kg tapi bila sebulan turun jadi 4.2kg balik..lepas tu baru naik makin naik.hehe
nur anis nur anis October 29, 2014
bestnya bau baby...:)
Hati Ema Hati Ema October 29, 2014
rasa comel kan tgk baby timbang camtu hehehehe
ziezah.com ziezah.com October 29, 2014
alahai... teringin nak ada baby lagi ni... rindu! dulu hakimi pon nurse timbang camni
lynndamya lynndamya October 29, 2014
Salam...alaaaa geramnye...klw dpt jumpa ni mmg sy nk cium2 je pp dia tu..hehe :)
Joanna Yunus Joanna Yunus October 29, 2014
Sekejap je afrina dah besar
tifa anvar tifa anvar October 29, 2014
si afrina ni mesti gebu kan
Ruhill Fahima Mohammad Ruhill Fahima Mohammad October 29, 2014
berat baby saya pun sama lpas beberapa minggu back to berat asal msa bersalin...waktu tu pi cek kay paed n dia kta normal sbb berat yg naik sebelum ni berat air....
Fiza Rahman Fiza Rahman October 30, 2014
Tengo baby rasa macam nak baby lagi jer.
Myra Jay Myra Jay October 31, 2014
Alhamdulillah perkembangan yang baik..
Semoga terus membesar dengan sihat...
Sya Nadia Sya Nadia November 06, 2014
Haha.. Samalah kita.. Rasa tak nak bagi besar cepat²..seronok mengulit baby kan? Bagus perkembangan afrina.. Cepat je..