Cara kurangkan kuning bayi mengikut kata doktor

Darah saya jenis O memang ada risiko untuk anak2 saya kena jaundis or kuning ketika lahir... Tapi alhamdulillah setakat ni anak2 saya walaupun ada kuning tapi belum sampai tahap kena tahan dekat wad lagi... sekadar kena pergi ambik darah hari2 adala... Time Afrina kali ni, 6 hari berturut2lah jugak saya kene bawak dia pergi klinik untuk ambik darah... Ohya, rupanya2 misi ambik darah dekat tumit kaki baby tu guna alat yang dorang check HB @ hemoglobin kita tu... selama ni saya terbayangkan guna picagari... hehee.. Maklumlah, time Alisha & Aqilah dulu, checkup dekat Chemor.. dekat sana kita tak boleh masuk sekali dengan baby... tapi time Afrina ni checkup dekat Sungai Petani... dekat sini ibu kene masuk sekali... tu yang saya tahu... kiranya, takdalah sakit sangat sebenarnya ambik darah untuk check kuning baby ni...


Result kuning Afrina macam dekat gambar atas tu haa... dekat SP ni main kira ratus2 la pulak... mulalah saya  tak paham... sebab dekat Chemor result dia dalam sa or belas2 je.... Bila tengok result ratus2 ni, mulalah saya rasa macam tinggi je kuning Afrina ni... tapi misi bagitahu, kalau teruk @ yang sampai tahap masuk wad adalah result 250... Afrina paling tinggi result 191.5 @ hari ke 5 checkup... Masa jumpa doktor time result 191.5 ni,  doktor tanya saya bagi baby minum susu badan tak?.. banyak tak baby minum? baby minum susu berapa lama sekali...? Yang pasal berapa lama sekali tu, saya hanya cakap, baby minum banyak susu tapi tak pasti berapa lama sekali... Lepas tu doktor cakap, "mana boleh macam tu... awak kene set time dia minum... contohnya sejam sekali bagi minum... barulah bila orang tanya, awak boleh jawab"... Doktor jugak cakap, bagi baby minum susu badan je banyak2 untuk hilangkan kuning ni... nanti kuning akan keluar dari najis & air kencing... lagi banyak minum lagi kerap baby akan membuang...

Yap, secara peribadinya... saya rasa saya bagi Afrina minum banyak je susu... tapi tak pastilah berapa lama... yela, perasaan kita ni kadang2 rasa macam bagi banyak... padahal, 2 3 jam sekali baru kejut baby bagi minum susu... mananya tak, baby kuningkan suka tidur dengan nyenyaknya... Memandangkan result Afrina time checkup hari ke 5 tu dah hampir dengan 200, sedangkan hari ke 4 checkup dah turun kuning tu sebenarnya tapi tiba2 dia makin naik pulak... terus saya tekad untuk bagi Afrina minum susu sejam sekali... pendek kata time tidur malam tu pun saya tetap jugak bagi sejam sekali tau... saya tidur2 ayam je la time tu... doktor memang dah bagitahu awal2, bagi baby minum susu sejam sekali bukan hanya di siang hari tapi jugak malam... kerana takut result kuning Afrina cecah 200 + takut kene masuk wad, saya sanggup korbankan waktu tidur saya... berjaga pun takpa, janji anak saya sihat....

Keesokannya hari checkup yang ke 6 jadi 167.6... Alhamdulillah... lega rasa hati... Bila jumpa doktor, doktor kata dah tak payah datang lagi untuk checkup... tapi doktor jugak cakap, saya kene datang kalau misi yang datang check dekat rumah suruh datang, kalau tak suruh tak payah datang... Alhamdulillah sampai ke sudah, Afrina dah tak payah checkup untuk kuning lagi... Ohya, kuning baby akan dipantau dalam tempoh 20 hari... pendek kata, time ni, memang saya disiplin sikitlah bagi Afrina minum susu... sejam sekali kene minum... dia tidur pun saya kejut... kadang kejut tapi bila sumbat nipple dalam mulut, dia tak hisap, boleh terlena pulak... hahahha... tapi ibu dia ni hati kering... mana boleh lena, kene hisap jugak... masuk wad nanti, ibu lagi susah hati...!! baik jadi hati kering... 

Haa nak cite, time saya pergi checkup hari ke 6 tu, ada sorang ibu ni datang check kuning baby dia jugak tau... katanya baby dia tu baru keluar wad... sehari sebelum dia pergi check kuning dekat klinik, result kuning baby dia 300... tapi pada hari yang sama saya check kuning Afrina tu, result baby tu dah jadi 140++... Haaa nampak tak, punya banyak bacaan kuning baby dia turun... dia pun sama macam saya jugak, ikut saranan doktor, bagi baby minum susu sejam sekali... 


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 23 comments.. read them below or add one }

Masya Masya October 16, 2014
owhhh mcm tu rupanya.. iyalah kdg kita pikir dh bg bnyk .. tp pttnya kenalg kerap sejam sekali ... barulah berkesan... alhamdulillah afrina ank yg baik x melarat kuning dia...
Maria Firdz Maria Firdz October 16, 2014
yup... susu je banyak-banyak... sy pula setenagh jam sekali.. tapi xde la lama-lama... yg pasti jgn bg dia tidur sgt...
skuterlady skuterlady October 16, 2014
anak kedua dulu kena tahan wad. lebih 1 je... 251 je dah kena tahan 1 malam...hu3.... harap2 yg ketiga ni nanti tak kena camtu....
idzwa kamaruddin idzwa kamaruddin October 16, 2014
anak saya tiga2 kuning lama
SalinaJohari SalinaJohari October 16, 2014
setuju saranan doc...susukan selang sejam...kejutkan baby....inshaa allah...ibu mana yang tahan hati kalau anak masuk hosp...sedey tak terjata..
nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI October 16, 2014
xde pglmn jd baca juga ..hihih
siti zawiah siti zawiah October 16, 2014
boleh dijadikan panduan bila dah ada anak sendiri nanti..
Z@i Z@mR33 Z@i Z@mR33 October 16, 2014
Aqil hr tu 308 smpai kena thn wad 2 hari.pstu lps kuar wad sy msuk skali gak tgk nurse ambik darah
mama ka0ri mama ka0ri October 16, 2014
Susu ibu adalah ubat yg terbaik utk jaundice!!
eima eima October 16, 2014
mmg itu la petua paling mujarab susu ibu .. bg secara kerap inshaaAllah kuning cepat hilang dan tak de kuning ..lg satu jgn bg anak tido dlm gelap ... siang tido di tempat cerah cahaya matahari boleh masuk dan mlm tido lampu terbuka ...sbb kuning lebih tinggi klu gelap ...

alhamdulillah anak2 aku dedua takde kuning ....
Diana Rashid Diana Rashid October 16, 2014
Susu ibu je ubat untuk kuning ni..masa anak pertama ,tak de kuning,anak kedua saya kena bermalam 1 hari kat wad gara2 anak kena kuning.memang dalam 1 malam tu saya pulun bagi susu kat dia..esok pagi nurse cek darah doktor kata boleh balik..
azizah :) azizah :) October 16, 2014
oo kak darah o mmg potensi anak jaundis/kuning tinggi. Alhamdulillah x sampai tahan wad kan... selalu bacaan kuning beratus2.. yg belas2 tu jijah pon xtau yg mane normal n tinggi..heee haah amik darah kuning baby kat tumit kaki. xla sampai amik darah kat tangan tu.. sbb sikit je yg amik
tifa anvar tifa anvar October 16, 2014
skarang mcm musim pulak kuning baby tinggi2. Ank buah habby baby nya lps 15 hari baru kuning baby turun ke paras normal
Fai CeritaCinta Fai CeritaCinta October 17, 2014
fai pun darah O kak.. tapi alhamdulillah Adam kena kuning tak sampai warded. masa dalam pantang just pergi klinik kesihatan je utk check darah. memang tak sampai hati tengok die menangis leps kena cucuk tu, tapi nak buat mcm mana.. kalau tak check, kita tak tahu berapa bacaan kuning die... memang betul, bila baby kuning ubatnya KERAP DF je, inshaaAllah memang cepat surut. dia tidur pun kena paksa bangun minum susu. hehe...
shahdiana shahdiana October 19, 2014
memang kan ina..kn bagi minum susu kerap2...yana dulu anak sulung kena kurang gula dalam darah...lagilah keje dia asik tido je..yana kena tahan wad dekat sebulan tau...sedih sangat rasanya....memang kn bagi minum susu kerap sangat..kalo tak takut dia tido..pastu tido terus sbb kita tak sedar..dok ingat dia tido...
Cikgu Ma Cikgu Ma October 19, 2014
saya x tau jnis darah apa... :)
Ema Johari Ema Johari October 21, 2014
bila dah preggy ni baru ingat darah jenis apa...tapi bila anak kuning memang sangat risaulah kan..
♥  Cmª shIemª ♥ ♥ Cmª shIemª ♥ October 21, 2014
salam k.ina..
huhu..lepas bersalin mesti kena pantau bby yg ada jaundis.. cma pun ada pengalaman anak kena tahan wad.faiz dulu warded sbb kuning tinggi..160 jgk cecahnya.. pulak tu susu badan tak banyak..terpaksa bagi susu formula.. sian faiz.. kecik2 lagi dah kena tempuh mcm2.. huhu..

tp betul saranan doc tu. lagi banyak menyusu (bf)
lagi byk bby membuang dan kuning pun akan keluar dgn najis.. :)
aRz MoHa aRz MoHa October 27, 2014
saya setuju sangat dengan fakta di atas....itu juga cara wife saya pratikkan untuk anak saya sebelum ini
Fiza Rahman Fiza Rahman October 27, 2014
Kuning ni ubatnya memang susu ibu jer ☺
Mimi Azirah Mimi Azirah October 28, 2014
Sy jnis drh o+..aina n auni masing2 kne kuning...tp.xteruk sbb memg kerap bg minum susu
lynndamya lynndamya October 28, 2014
Salam, owh..darah jenis O mmg baby dia senang kena sakit kuning ke kak? owhhh camtu cara2nya, bagus betul Tuhan jadikan susu ibu tu utk anak2 kan, penawar tu...hehe..alhamdulillah, Afrina sihat dah, comel! :D
Myra Jay Myra Jay October 31, 2014
Alhamdulillah..
Setengah baby bacaan kuning cepat turun, tapi anak adik myra cecah 300, paling rendah pun bacaan cuma 250 je.. 3 bulan baru kuning turun..
Macam2 cara dah buat tapi tetap tak turun..