Ketika saya kecik dulu, saya selalu makan aiskrim jeruk pelam yang arwah nenek saya buat... Jeruk pelam ni air dia tu boleh diminum lagipun just guna air gula, kiranya takdalah buat kita batuk... saya tak pasti dekat tempat lain ada tak aiskrim jeruk ni... tapi kami di sebelah Terengganu sana, dah biasa dengan aiskrim jeruk... bukan setakat jeruk pelam, jeruk betik, jeruk apa ntah lagi, lupa nama plak dah.. tapi yang pasti aiskrim jeruk ni semuanya sedap2..!! Kedai2 runcit tepi sekolah, banyak yang jual... balik sekolah je, beli aiskrim, makan sambil jalan kaki terkedek2 balik rumah.... Alahaiii nostalgia betoi zaman dulu tau... Mak pak tak risau langsung anak2 balik sekolah jalan kaki... zaman sekarang, uiksss keluar depan rumah pun bahaya... macam2 kes melibatkan budak2...
Saya buat jeruk pelam ni guna pelam telur yang my dear bawak balik dari tempat kerja dia... pada mulanya saya makan pelam ni buat colek, tapi tu la, masam sangat... risau pulak takut sakit perut nanti effect dekat Afrina yang menyusu badan... Last2 saya ambik keputusan buat jeruk pelam... Lagipun time tu saya dah teringatkan aiskrim jeruk arwah nenek saya...
CARA : U ALL POTONG PELAM TELUR NI MENGIKUT KESUKAAN U ALL... TAPI SAYA PUNYA POTONG MACAM DALAM GAMBAR TU HAA... LAGI SATU, SEELOKNYA U ALL GUNA PELAM MUDA, YANG BIJI DIA TU PUN KITA BOLEH POTONG SEKALI... SAYA TAK RETI NAK TERANGKAN MACAMANA, TAPI HARAP U ALL PAHAM... BILA DAH SIAP POTONG, U ALL RENDAM BUAH PELAM TU DENGAN AIR KAPUR... TUJUAN RENDAM AIR KAPUR TU UNTUK BAGI BUAH PELAM U ALL TU NANTI RANGUP... BILA MAKAN ADA BUNYI KRUP KRAP KRUP KRAP... SAYA RENDAM DENGAN AIR KAPUR, LEBIH KURANG SETENGAH JAM... LEPAS TU U ALL BOLEH CUCI PELAM TU BERSIH2 & TOSKAN DIA... LEPAS TU U ALL RENDAM DENGAN AIR GARAM... UNTUK 13 BIJIK PELAM TELUR NI, SAYA GUNA 3 SUDU BESAR GARAM HALUS.. SUKATAN AIR TU PULAK, SAMPAI BUAH PELAM TU TERENDAM DALAM AIR LA YER... LEPAS TU U ALL TUTUP DENGAN PENUTUP & PERAM BUAH PELAM TADI SELAMA 2 OR 3 HARI... SENANG CAKAP, SEHINGGA KULIT PELAM TU BERTUKAR WARNA JADI WARNA COKLAT MACAM GAMBAR ATAS TU... BILA DAH BERTUKAR WARNA TU, U ALL CUCI & TOSKAN DIA... SEMENTARA TU, U ALL BOLEH MASAK AIR GULA, SUKATAN DIA 3 CAWAN AIR + 1 CAWAN GULA... U ALL MASAK HINGGA GULA TU CAIR & AIR MENGGELEGAK... TUTUP API & TUNGGU SEHINGGA AIR GULA ITU SEJUK.... BILA DAH SEJUK, AMBIK AIR GULA TADI & LETAK DALAM BEKAS BERSAMA DENGAN PELAM TADI... U ALL PERAM LAGI SELAMA 3 HARI... SIAP...!!! SIMPAN DALAM PETI AIS LAGI SEDAP..
Kalau arwah nenek saya, dia buat aiskrim jeruk pelam ni, guna plastik aiskrim malaysia tu haa... tapi rumah saya takda stok, makanya saya guna bekas aiskrim macam gambar atas ni... jadilah aiskrim jeruk pelam versi moden.. ahhahah... CARA : AIR MASAK + AIR GULA @ AIR RENDAMAN JERUK PELAM = SESUAIKAN RASA KEMANISAN MENGIKUT KESUKAAN U ALL.... LEPAS TU U ALL CAMPUR JE LA DENGAN ISI JERUK PELAM TU HAAA.... LETAK DALAM PETI AIS... SIAP..!! saya harap pada yang bertanya resepi tu, memahamilah apa yang saya explain ni... kalau tak paham, boleh mesej saya di FB yer...