Cara saya bersih ikan keli


Ini tahun lepas punya cerita... ke 2 tahun lepas... Ntah, dah lupa... hahahaaa... biasalah, saya kan suka peram cerita.... My dear tak pernah beli ikan keli tau, jangan kata my dear, parent saya pun tak pernah beli... Nak dijadikan cerita, satu hari tu MIL saya ada beli ikan keli yang hidup2 tu haaa... lepas tu diberinya pulak dekat saya bawak balik Sungai Petani... ikan keli tu belum bersiang pun lagi tau... Bila saya nak masak, saya nak bersiang la ikan keli tu kan... Bila saya pegang je ikan keli tu, mak aiiii... licin u all... dah gaya macam pegang belut tu haaaaa... Berlendir2... First time ok saya pegang... selama ni makan yang dah masak je... Basuh2 dengan air pun, lendir tu tak hilang... 

Dalam kepala otak saya, satu je saya pikir... saya harus sapu "sesuatu" dekat ikan keli tu supaya lendir2 tu melekat dekat "sesuatu" itu.... Dan sesuatu yang saya guna itu adalah TEPUNG GANDUM... Kes teringat cara nak bersihkan daging kambing supaya tak ada bau kambing... tu yang saya pakai tepung gandum... Bila dah sapu tepung gandum tu, tu diaaaaa sekejapan lendir2 tu bersalut dekat tepung & ikan keli tu dah tak berlendir lagi... Yeayyy berjaya akhirnya.... First time bersiang ikan keli, dah la saya ni jenis suka pikir benda alah lain bila pegang sesuatu yang licin2 & berlendir camgitu.... Pengalaman namanya ni... Umur 3 series baru laluinya... hahahaa... Cara u all bersihkan ikan keli macamana pulak? Apa cara u all nak hilangkan lendir di badan ikan keli tu?... eh, ke ikan keli yang u all bersiang tu memang takda lendir or licin?

"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 13 comments.. read them below or add one }

jemarisuri jemarisuri October 01, 2015
Akk lg la xpernah pastu xpandai nk mkn ikan keli hihi....tp ank2 suka
eima eima October 01, 2015
my tok guna daun jangguih ..... hanyir die pun hilang tau
eima eima October 01, 2015
my tok guna daun jangguih ..... hanyir die pun hilang tau
mama tisya mama tisya October 01, 2015
tk pernah lak letak tepung gandum...cuma rendam ngan air asam jawa lps siang..mmg licin tp lendir tu bole je buang
zazanizam zazanizam October 01, 2015
sama ler.. tepung, asam jawa, daun serai semua pernah guna.. hasil memuaskan hehe.
nusha fasha nusha fasha October 01, 2015
Lumur je dgn asam jw n limau..
Bg hilang bau

Hehe
azizah green line azizah green line October 01, 2015
mak xmakan ikan keli.. jadi siang ke pegang ke mmg tak la.. dia penakut! hahaha
azizah green line azizah green line October 01, 2015
mak xmakan ikan sungai lebih2 lagi keli jadi dia akan takut/geli.. mmg dia xmakan la..
sumysya sumysya October 02, 2015
air limau plg berkesan,,klu x de pakai je asam keping or asam jawa...
Mama Idlan Irsyad Mama Idlan Irsyad October 03, 2015
K.ja pun guna tepung jgk..kdg air asam jawa..tp x pernah siang yg hidup2..geli...kl hidup k.ja srh mahat yg bt...hehe
Siti Yang Menaip Siti Yang Menaip October 03, 2015
tak pernah beli ikan keli.. kalo beli mesti yg dah siap masak ehehe..
Fiza Rahman Fiza Rahman October 05, 2015
Saya haritu 1st time masak ikan keli. Husband beli dah siap siang. Basuh pon dia yang buat sebab saya tak reti...hahaha...
lynndAmya lynndAmya October 05, 2015
Salam, haa bagus ni...kot lepas kahwin sy kena msak ikan keli pulak kan...bakal husband dh lah suke makan ikan keli..nice info! TQ kak..hehe