Ini tahun lepas punya cerita... ke 2 tahun lepas... Ntah, dah lupa... hahahaaa... biasalah, saya kan suka peram cerita.... My dear tak pernah beli ikan keli tau, jangan kata my dear, parent saya pun tak pernah beli... Nak dijadikan cerita, satu hari tu MIL saya ada beli ikan keli yang hidup2 tu haaa... lepas tu diberinya pulak dekat saya bawak balik Sungai Petani... ikan keli tu belum bersiang pun lagi tau... Bila saya nak masak, saya nak bersiang la ikan keli tu kan... Bila saya pegang je ikan keli tu, mak aiiii... licin u all... dah gaya macam pegang belut tu haaaaa... Berlendir2... First time ok saya pegang... selama ni makan yang dah masak je... Basuh2 dengan air pun, lendir tu tak hilang...
Dalam kepala otak saya, satu je saya pikir... saya harus sapu "sesuatu" dekat ikan keli tu supaya lendir2 tu melekat dekat "sesuatu" itu.... Dan sesuatu yang saya guna itu adalah TEPUNG GANDUM... Kes teringat cara nak bersihkan daging kambing supaya tak ada bau kambing... tu yang saya pakai tepung gandum... Bila dah sapu tepung gandum tu, tu diaaaaa sekejapan lendir2 tu bersalut dekat tepung & ikan keli tu dah tak berlendir lagi... Yeayyy berjaya akhirnya.... First time bersiang ikan keli, dah la saya ni jenis suka pikir benda alah lain bila pegang sesuatu yang licin2 & berlendir camgitu.... Pengalaman namanya ni... Umur 3 series baru laluinya... hahahaa... Cara u all bersihkan ikan keli macamana pulak? Apa cara u all nak hilangkan lendir di badan ikan keli tu?... eh, ke ikan keli yang u all bersiang tu memang takda lendir or licin?