Petua or cara kecutkan BUASIR

Seriau bila pikir pasal BUASIR... sebab bila buasir yang dah tahap 4 tu... ketulan buasir tu akan keluar dari vontot kita tu & dah tak boleh masuk kembali... saya dengar orang siap kene bedahlah... huwaaa... Buasir ni rasanya macam boleh terjadi dekat ibu2 time nak meneran ketika beranak tu kan.. sikit2 ok lagi boleh masuk semula dalam vontot tu... 

Ohya, nak cite.. buasir ni sama macam yang lain jugak.. ada 4 stage..

Stage 1 : Buasir yang hanya keluar darah tapi takda ketulan buasir yang keluar dari vontot... Kiranya time kita beyak tu keluar darah... Weyyyy saya pernah beyak berdarah zaman dedulu... Panik sekejap..!! Tapi untuk kebaikan better jumpa doktor kot2 darah tu bukan akibat dari buasir tetapi sumber lain seperti ketumbuhan or kanser kolorektum

Stage 2 : Buasir terkeluar tapi boleh masuk dengan sendirinya samada berdarah atau tak... kiranya macam kita beyak, ketulan buasir tu follow tutt kita sekali keluar tapi bila tutt kita dah selesai keluar, ketulan buasir tu masuk balik...

Stage 3 : Buasir terkeluar dan perlu ditolak masuk... senang cakap ketulan buasir ni masih boleh masuk dalam vontot kita, tapi tak boleh masuk sendiri.. nak kene kita yang "push" dia masuk

Stage 4 : Buasir tu dah terkeluar & dah tak boleh masuk langsung... kiranya kita paksalah camne pun, memang dah tak boleh masuk.. senang cakap, ketulan ni dah sah2 la besar kan...


Saya ni kadang2 jenis manusia yang suka duduk mencangkung tau... dari zaman anak dara lagi... Abah selalu la tegur, jangan mencangkung nanti "terkeluar"... Kalau u all nak tahu buasir tu camne, u all google je la image buasir tu yer... Btw, saya buat entry ni sebab ada yang tinggalkan komen di blog saya yang dia guna manjakani untuk atasi masalah buasir... Dari komen dia tu rasanya dia guna cara asah manjakani dekat lesung batu lepas tu ambik manjakani yang dah di asah tu & sapu di tempat buasir tu... Sape2 yang ada masalah, bolehlah try...


"Ya Allah,Terima kasih atas rezeki anak yang kau kurniakan kepadaku, aku memohon moga kau kurniakan rezeki anak untuk rakan2 ku seperti mana kau kurniakan untukku"

{ 49 comments.. read them below or add one }

nuyui a.k.a miss YUI nuyui a.k.a miss YUI February 17, 2015
yui dlu pnh tahap 3 kak.. smpai doc suh bedah tp yui cuba cbrubat tradisionl.alhamdulillah skg ok dh.
TiranaAduka TiranaAduka February 17, 2015
salam sis...contak TA..
member kat kampung ada alternatif cara nak hilangkan buasir..serius..

Alhamdulillah....
2 minggu dh hilang...tu yg tahap keluar buasirnya kira dah ngeri..

Yang elok kita kongsikan bersama

hanya guna tumbuhan yang di tanam..
tak perlu kos yang tinggi....jika berminat

tiranaaduka@gmail.com
zazanizam zazanizam February 17, 2015
buasir mmg bahaya.. tq sharing ye ina.
Sya Nadia Sya Nadia February 17, 2015
Mmg betul. Ada.org bg tau pakai manjakani juga...tp Sya x pernah la try..haha
Puan Kutu Puan Kutu February 17, 2015
Sy pernah kena masa pregnantkan afia.yg tahap dua tu kot.skang ni pun klu makan pedas2 tak boleh juga.tp tak guna apa2 pun utk merawat cumna elakkan benda yg boleh buat buasir berulang.
Allene ALineWorks Allene ALineWorks February 17, 2015
belum pernah kena.. tp takut gak bila kena.
Joanna Yunus Joanna Yunus February 17, 2015
alhamdulillah belum pernah kena lagi.... minta dijauhkan la
lynndamya lynndamya February 17, 2015
Salam, aduh takutnya...xtau mcm mana nak check..tp setakat ni xpernah lagi ehem2 kuar darah sekali..hmm risaunye.. :'(
Mila Hilas Mila Hilas February 17, 2015
ooo guna manjakani eh... pedih x? hehe.. sy skrg ni ada jugak tahap 3 tu.huhu..mtk jauh la tahap 4 tu huhu
aizamia3 aizamia3 February 17, 2015
Mengandungkan anak ketiga ni saya kena.. tapi masih di peringkat awal.. dan masih mencari jalan penyelesaian. makan pedas2 pun saya dah kurangkan.. tak berani.. huhuhu..
aizamia3 aizamia3 February 17, 2015
Mengandungkan anak ketiga ni saya kena.. tapi masih di peringkat awal.. dan masih mencari jalan penyelesaian. makan pedas2 pun saya dah kurangkan.. tak berani.. huhuhu..
eima eima February 17, 2015
semua ibu yg penah beranak ade masalah ni kan ... aku pun tak terkecuali
Diana Rashid Diana Rashid February 17, 2015
Terbaca komen Eima..ye ke?/kenapa saya tak jadi pun...ada apa2 yang tak kena dengan saya ke??hahahah...tapi memang saya tak pernah alami buasir..Alhamdulillah..semoga tak kena sampai bila2 la.
Maria Firdz Maria Firdz February 18, 2015
mmg kena pntg bg yg pnh kena... sbb akn berulang...
nayfatimah rasyid nayfatimah rasyid February 18, 2015
anda telah ditag by cikbunga ;)
Azizah Green Line Azizah Green Line February 19, 2015
alhamdulillah xkena...mudah2an di jauhkan..ya betul kata kak eima..da sesetengah ibu lepas bersalin alami buasir ni..
syawalsimpsons syawalsimpsons February 24, 2015
takut pulok rasa....tp nak tak nak kena buat jugok,kalo jadi kat diri sendiri kan
ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH March 03, 2015
Assalam zarina,
iols ni pun dalam tahun lepas baru terkena buasir
tapi rasanya tak kritikal
dekat 3 kali dah la kena
memang jumpa doc
dapat ubat sapu memola
sapu dalam 2-3 hari ok
tapi yang kali ke tiga tu doc bagi ubat
alhamdulillah dalm 3-4hari ok balik
iols punya jenih memang buasir kat luor (yang dekat lubang punggung tu) he3
bukan yang dari dalam terkeluor tu
seksa gak kalo kena
tapi tak berdarah la
eh3 terpanjang pulop komen iols :P
QasehnyaRania QasehnyaRania March 05, 2015
alhamdulillah.x ada.
mak.n mk sedara selalu pesan jgn mkn pedas pedas sgt.kang jadi buasir.dgq tu seriau.n takut j..
Fiza Rahman Fiza Rahman March 23, 2015
Buasir bahaya kalau dibiarkan.
AnonymousAnonymous April 22, 2015
@nuyui a.k.a miss YUI

Salam.. camner bleh hilang?? Apa petua yg nuyui pakai.. Adik saya stage 3-4 doktor suh laser surgery.. kos pembedahan dlm rm6k..hurm
AnonymousAnonymous June 10, 2015
Yui.....yui kena tahap 3...blh baik..blh akak tau brubat cara tradisional mcmn tu..blh tlg jelaskn...tq
AnonymousAnonymous June 25, 2015
Ubat apa yg kwn ta guna tu...blh info x...
AnonymousAnonymous July 05, 2015
Sy stage 4 tu... tp de bks luka la. Klu kopek dy bdarah. Xpe ke cmtu
AnonymousAnonymous July 07, 2015
Boleh info dekat mana member yg buat rawatan tu...
AnonymousAnonymous August 11, 2015
Askum saya pun mgidap sakit buasir dari umr 17 thun smpai skrg dah 34 thn ,tp buasir saya dah thp 4 x mau baik pun sakit x payah nk hbq la allah saja yg tahu saya nk tnya ada x ubat blh mymbuhkn pnykit saya ni tolonggg
AnonymousAnonymous August 21, 2015
samelah condition kite. tp jrg sgt sakit . just kdg2 ssh nak buang air jelah. maksud ok balik tuh. dye kecut ke ape? doctor ade suggest untuk buang x??
shieda abdul halim shieda abdul halim August 24, 2015
sy dah penah potong setahun lepas. jarang kne tp kne tu drastik sb sy berdiet. tiba2 skg jd balik...pdhal pantang aje....stressnyee
Tiger Loke Tiger Loke December 23, 2015
Salam... tumbuhan apa tu...
AnonymousAnonymous April 18, 2016
Boleh la cuba manjakani..sy baru je selesai sembuh Dr buasir..setelah hampir 3 mnggu menderita hanya yg mngalami sahaj tau keperitan sakit buasir..sakit yg berapi..hu..tp 3 hari lepas sy cuba petua tempek dgn serbuk manjakani..alhamdulillah mengecut..
norazilah mokhtar norazilah mokhtar May 26, 2016
Klu msa mngandung boleh x sapu manjakani?saya pn dlm tahap3&4 xtau nk bt mcm mna lgi
AnonymousAnonymous August 12, 2016
Sya ken buasir tahap 4..x tau nk wat mcmn.. Sakit allah sje yg tau... Try blend mnjakani cmpurr mnyk klpa dara... Still sma gak... X kecut pn... Dh x tau nk wat mcmn... Ingt nk operate jer...
AnonymousAnonymous August 12, 2016
Sya rsa boleh spu msa mengandung.. Tp x tau kecut ke x... Sbb sya wat pn x kecut2
abusakina abusakina August 12, 2016
Allahuakbar.. tuhan saje yg tahu.. skrg nie saya tengah menderita kene buasir..punca saya suka masakan yg pedas2.. kalau tak makan ok jer.. nie dah menderita 3 hari menahan sakit.. nak buat keje pon susah dan duduk pon xsenang.. panas bontot berapi dan sakit..sabar jer laa.. rasa cam nak fengsan.
AnonymousAnonymous August 12, 2016
Saya pas bersalin..mesty sembelit..nak kuawnye seksa..keras nau..pastu sy xtahu ada lebihan pada bibir vontot tu..xgatal n xsakit langsung..seolah macm kulit lebih..tu bausir ka?
Syurga Cinta Syurga Cinta August 14, 2016
Dye mngecut jeke..? Daging lebih kecut tu still ade x sis..?
AnonymousAnonymous August 14, 2016
Lpas kecut kn daging kecut tu hilang x..?
AnonymousAnonymous August 24, 2016
boleh cuba rawatan di penang...tabib cina..lebih kurg 1200-1500 bajet...gerenti sembuh
norazilah mokhtar norazilah mokhtar October 14, 2016
Aduh risau saya nk bersalin nnti... Dh la ada buasir...hermm thap 3 plak tu dh la lepas bersalin nk kena operate @ ikat buasir
yati hashim yati hashim November 30, 2016
Bole tau x mcmne nk sembuh dr buasir? Tersembul keluar tp xde sakit ape2 dh..
yati hashim yati hashim November 30, 2016
Bole wasap sy 0179683466
AnonymousAnonymous December 25, 2016
Hubungi 010-2087119
Mungkin boleh bantu
Unknown Unknown February 08, 2017
nak tanya m..jamu kelantan cam mana yer?kat mana ada jual
Unknown Unknown February 08, 2017
nak tanya m..jamu kelantan cam mana yer?kat mana ada jual
misz mira lurve shah misz mira lurve shah July 17, 2017
awal awk kena...semoga cepat2
sembuh..aamin..